Бедност, сектантство, провалена държава - година след взрива в Бейрут проблемите остават

Бедност, сектантство, провалена държава - година след взрива в Бейрут проблемите остават

© ReutersДванайсет месеца след катастрофалната експлозия в пристанището, която уби над 200 души, рани хиляди и остави около 300 хил. души без домове, драматичното плъзгане на Ливан в икономическа и политическа криза се задълбочава. Икономическият срив на Ливан е толкова тежък, че Световната банка го нарежда сред трите най-тежки, наблюдавани от средата на 19 век.


Данните хвърлят ясно светлина върху нарастващата хуманитарна катастрофа. Над 900 хил. ливанци не са в състояние да си осигурят достатъчно храна и основни услуги, тъй като цените са се увеличили с 580% от октомври 2020 г. Половината от населението сега живее под прага на бедността. Официалната безработица се е увеличила с 35%. И сякаш ситуацията не беше достатъчно ужасна, политическите лидери на държавата не успяха да сформират правителство за споделяне на властта.


Непосредствените фактори, движещи ситуацията, са банковата криза през 2019 г., влошена от последвалата пандемия от COVID. Кризата с ликвидността, която погълна банковия сектор, доведе до девалвация на ливанската лира с 90% и на БВП до спад с 9.2% през 2020 г. И все пак, за да се разбере напълно същността на кризата, е важно да се обърне внимание на смъртоносната ливанска смесица на политическо сектантство и неолиберализъм.
Терминът политически сектантство се отнася до системата за споделяне на властта в Ливан, преоткрита след гражданската война между 1975-1990 г. Предполагаемата цел на подялбата на властта е да се гарантират места в правителството на представителите на основните 18 секти на държавата. По този начин подялбата на властта има за цел да гарантира, че никоя секта не може да доминира в държавата, с изключение на останалите.


Така подялбата на властта постигна ситуация, в която група от военачалници от времето на гражданската война и магнати


са използвали позициите си на избрани лидери на секти,


за да завладеят икономическите институции на държавата. Тези фигури използват държавни трофеи, за да се обогатят в личен план. Индексът на възприемане на корупцията за 2020 г. (CPI) класира Ливан сред най -корумпираните държави в света.


Тези сектантски лидери освен това използват тези ресурси, за да купуват по същество политическа подкрепа. Основните услуги - здравеопазване, електричество и газ - се контролират все повече от частни сектантски фракции. Тези услуги се раздават на членовете на техните общности въз основа на това, че хората ще дадат своя глас на лидерите на сектите. Тази система прави много граждани зависими от сектантските фракции за основно ежедневно оцеляване.


Бедност, сектантство, провалена държава - година след взрива в Бейрут проблемите остават

© Reuters


Тук политическото сектантство се припокрива с неолиберализма. Неолиберализмът се свързва с отмяната на държавата, въвеждането на приватизация, ниското данъчно облагане и възлагането на обществени работи и услуги (като събиране на боклук) на частни компании. Следвоенният Ливан е описан като пример за "реално съществуващ неолиберализъм".


Един от най -скандалните примери за този неолиберализъм е реконструкцията на центъра на Бейрут от Solidere, частно-публична компания, създадена от бившия премиер на Ливан Рафик Харири. Прехвърлянето на публично пространство в частни ръце донесе на Solidere 8 млрд. щатски долара - една четвърт от БВП на Ливан.


Вместо да развиват публични услуги за насърчаване на приобщаващо гражданство и легитимност, елитите са ерозирали ключови институции, които действат като стълбове на стабилност.


Наболелият въпрос е накъде отива Ливан? Световната банка предупреди, че "бруталното и бързо свиване на Ливан обикновено се свързва с конфликти или войни". Петнайсетгодишната гражданска война в Ливан остави повече от 150 хил. загинали и милион разселени лица. Повтарянето на този вид гражданска война е много малко вероятно.


По-вероятна е нова вълна от социални вълнения. Властта на хората под формата на протестни движения се превърна в обичайна форма на противопоставяне срещу корумпираните сектантски лидери на Ливан. През 2019 г., когато възникна банковата криза и бяха въведени тежки данъци,


обикновените ливанци в цялата страна излязоха на улицата


в така наречената таура ("въстание"). Протестиращите скандираха: "Всички тях" означава "всички тях". С други думи, всички сектантски лидери трябва да бъдат свалени.


Важно е, че таура даде глас на редица маргинализирани групи, включително жени, LGBTQ+ граждани и антирасисти и тези, които подкрепят мигрантски домашни работници.


Сектантските елити използваха всички трикове, с които разполагат, за да гарантират оцеляването на режима, очевидно в интерес на стабилността. Силите за сигурност арестуваха активисти - дори за техните публикации в социалните мрежи - и отприщиха своите привърженици да бият протестиращите.


Бедност, сектантство, провалена държава - година след взрива в Бейрут проблемите остават

© Reuters


И все пак, след като заплатите на силите за сигурност бяха вдигнати, все по-малко вероятно е да им се има доверие да потушат протестите. Дори верни на партията - самите те страдащи от икономическия срив - могат да оттеглят подкрепата си.


Неотдавнашното назначение на Наджиб Микати за кандидат-премиер представлява още един случай, в който магнат милиардер държи юздите на властта. В плана на реформите Микати вероятно просто ще се утвърди статуквото, вместо да обмисли съществена трансформация на сектантската система, която е толкова отчаяно необходима.


Традиционно Западът се опитва да поддържа политика за подпомагане на разрушената политическа система на Ливан. В момента по-специално


Западът разглежда Ливан като ключов участник


в международния режим за бежанците. Освен 200 хил. разселени палестинци, живеещи в границите на страната, сега Ливан е подслонил около 1.5 млн. бежанци, бягащи от гражданската война в съседна Сирия.


Франция, бивша колониална сила в региона, очерта редица икономически и структурни реформи, предназначени да възстановят правителството за подялба на властта. Френската инициатива предвижда правителство за споделяне на властта, оглавявано от технократи, готови да извършат реформи под надзора на Международния валутен фонд.


Но тези усилия да се поддържа оцеляването на режима противоречат на това, което много искат ливански граждани искат. За тях няма никаква полза да се върнат към провалена система, неспособна да предоставя основни услуги, работни места и човешки права. Нещо ще трябва да се даде. Статуквото вече не може да се задържи.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Статията все едно е писана за България. Бедност, сектантство (комунизъм)...
  Но като гледам снимките по асфалта няма нито една дупка и няма кръпки, та явно са по-добре от нас. Африка си има държава в Европа (даже хвалеща се че е в ЕС) като даже в Африка в доста държави доходите са по-високи от тези в България.
  Война уж е нямало, уж мир, уж ЕС, НАТО...
  А реално Африка...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Проблемите им не започват от вчера, а от 70- те години на миналия век, когато наританото от йорданското кралство разбойническо племе араби, начело с главореза Арафат, се настанява по ливанските земи, обсебва политическите, културните, финансовите и силовите структури на държавата, номинирана за "Перлата на Близкия Изток", и типично за паразитите, методично опустошава вътрешно и външно гостоприемника. Сега Ливан е само поредната ислямистка кочина!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#1] от "justauser":

  Същото ни чака и нас ,ако ни нахлуят 2-3 милиона бежанци ,ще сме следващата клоака на ЕС .

 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Статията все едно е писана за България. Бедност, сектантство (комунизъм)......
  —цитат от коментар 1 на justauser

  "....са използвали позициите си на избрани лидери на секти, за да завладеят икономическите институции на държавата. Тези фигури използват държавни трофеи, за да се обогатят в личен план. ....
  ....реконструкцията на центъра на Бейрут от Solidere, частно-публична компания, създадена от бившия премиер на Ливан Рафик Харири. Прехвърлянето на публично пространство в частни ръце донесе на Solidere 8 млрд. щатски долара - една четвърт от БВП на Ливан."

  То и там е имало модела Борисов/Пеевски.

 5. 5 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#4] от "Virgin":

  То такъв модел Борисов/Пеевски няма. Това си е една лъжа. В България има един модел БКП. Всички са от това котило (на Пеевски майка му каква е?).
  Та айде без лъжи, че ми е писнало.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 6. 6 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Думата "секти" вероятно трябва да се замени с "малцинства". В Ливан има голям брой малцинства, които имат политическо представителство. Под "секта" в българския език разбираме нещо друго: "Сектата представлява малка религиозна група от хора, отделила се от официалната църква, като напълно отрича или изопачава установените от нея догми. В сравнение със сектите, деноминациите са големи, установени религиозни групи."
  Думата секта идва от латинската дума secta, която означава организирана религиозна група или организация.
  Толкова от Уикипедиа.

  master
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Проблемите им не започват от вчера, а от 70- те години на миналия век, когато наританото от йорданското кралство разбойническо племе араби, начело с главореза Арафат, се настанява по ливанските земи, обсебва политическите, културните, финансовите и силовите структури на държавата, номинирана за "Перлата на Близкия Изток", и типично за паразитите, методично опустошава вътрешно и външно гостоприемника. Сега Ливан е само поредната ислямистка кочина!
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Глупости на търкалета. Първо, палестинците дошли в Ливан от Йордания в края 70-те години не са били някакво племе, а няколко стотин души приети от ливанското правителство управляващо страната по онова време. Второ, въпросните палестинци НЕ обсебват никакви политическите, културните, финансовите и силовите структури на държавата Ливан! Тези всички структури са били и все още са в ръцете на ливанските политически (сектански както автора ги описва) партии и елити на страната. Става въпрос за местните християни (разделени в различни секти (църкви), местните друзи, местните сунити и шииити).

  Сега Ливан е дълбока икономическа, финансова, социална, банкова, хуманитарна и най-вече политическа криза заради въпросните ливански политически партии и елити управлявали страната през последните десетилетия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#6] от "gigabyte":

  Факт, в Ливан има голям брой религиозни малцинства. Но според теб има ли изобщо някакво мнозинство в страната!? Ето една хубава статия по темата:

  https://carnegieendowment.org/2016/12/16/religious-authority-and-sectarianism-in-lebanon-pub-66487

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#4] от "Virgin":То такъв модел Борисов/Пеевски няма. Това си е една лъжа. В България има един модел БКП. Всички са от това котило (на Пеевски майка му каква е?).Та айде без лъжи, че ми е писнало.
  —цитат от коментар 5 на justauser


  Да бе, на Пеевски майка му каква е?
  Да не би да не се появи отнякъде заедно с Борисов?

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Весело

  Сега Ливан е дълбока икономическа, финансова, социална, банкова, хуманитарна и най-вече политическа криза заради въпросните ливански политически партии и елити управлявали страната през последните десетилетия.
  —цитат от коментар 7 на Иво

  Всичките войни с Израел заради кой са бе, Пинокио? И не са няколко стотин налазилите ги "палестинци", а хиляди, и то добре въоръжени, фанатизирани и особено обидени, че други араби са им набили лейките (Черния септември)!
  Като лъжеш гледай да си търсиш подходяща аудитория, тук манипулациите ти не минават, хората са в пъти по- интелигентни от твоето ниво🤦🏻‍♂️

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  Всичките войни с Израел заради кой са бе, Пинокио? И не са няколко стотин налазилите ги "палестинци", а хиляди, и то добре въоръжени, фанатизирани и особено обидени, че други араби са им набили лейките (Черния септември)!
  Като лъжеш гледай да си търсиш подходяща аудитория, тук манипулациите ти не минават, хората са в пъти по- интелигентни от твоето ниво🤦🏻‍♂️
  —цитат от коментар 10 на venci4


  Хахаа... лъжливи ми Пинокио за пореден път демонстрираш, че не знаеш нищо за историята на част от Близкия изток. 🤦🏻‍♂️ Оставам настрана абсурдно и смешното ти твърдение, че видиш ли през 70-те години на миналия век "лошите палестински бежанци" от Йордания превзели целият политически, културен, финансови и силовите структури на държавата Ливан. Ако това безумно твърдение беше вярно най-малкото палестинските бежанци в Ливан нямаше да бъдат оставени в мизерните лагери, които са настанени в южната част на страната (те също са споменати в статията под която коментираме, но очевидно за пореден път ти дори не си направил труда да я прочетеш, а започваш директно да пишеш твоите редовни глупостите и измишльотините родени в развинтената ти фантазия).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  И не са няколко стотин налазилите ги "палестинци", а хиляди, и то добре въоръжени, фанатизирани и особено обидени, че други араби са им набили лейките (Черния септември)! Като лъжеш гледай да си търсиш подходяща аудитория, тук манипулациите ти не минават, хората са в пъти по- интелигентни от твоето ниво🤦🏻‍♂️
  —цитат от коментар 10 на venci4


  Относно тази поредна твоя глупост и измишльотина! Явно не знаеш, че в огромната си част палестинските бежанци в Ливан идват в страната след края на войната между Ливан (и още няколко други арабски държави) и Израел през 1948 г. !!! А, НЕ в края на 70-те години след Черния септември в Йордания! Тогава от Йордания са били изгонени няколко стотин палестинци, които са били политическото и военно ръководство на ООП и Фатах и същите са приети от ливанските власти по онова време.

  Огромното мнозинство палестински бежанци в Йордания (които са там след войната от 1948 и 1968 г.) си остават там след края на Черния септември.

  Така, че като лъжеш и манипулираш по темата (а, ти това правиш всеки път) гледай да си търсиш подходяща аудитория, тук манипулациите ти не минават, хората са в пъти по- интелигентни от твоето ниво🤦🏻‍♂️

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Ибрахимке, виж на каква схема попаднах, може да ти е интересна:

  https://www.facebook.com/groups/nauka4.0/permalink/929210167639731/

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 971 Весело

  "...Относно тази поредна твоя глупост и измишльотина! Явно не знаеш, че в огромната си част палестинските бежанци в Ливан идват в страната след края на войната между Ливан (и още няколко други арабски държави) и Израел през 1948 г. !!! А, НЕ в края на 70-те години след Черния септември в Йордания! Тогава от Йордания са били изгонени няколко стотин палестинци, които са били политическото и военно ръководство на ООП и Фатах и същите са приети от ливанските власти по онова време.

  Огромното мнозинство палестински бежанци в Йордания (които са там след войната от 1948 и 1968 г.) си остават там след края на Черния септември. ...
  —цитат от коментар 12 на Иво


  И ти си едно търчи лъжи, платена палестинска радиоточица, ама бая неща игнорираш и изопачаваш, замесвайки ги с малце истина, бетер агит'пропчетата на комундярите
  от преди 89.

  Като ЛИЧНО участвал в нещата след 1969, и бая добре информиран за нещата преди това, нещата са бая по различни:

  -Тези 200,000 палестинци са ПОТОМЦИТЕ на няколкото десетки хиляди палестинци избягали в Ливан през 1948-1949. От тогава до 1969 НЕ Е ИМАЛО "масов внос" на палестинци.

  -От 1949 до 1969 ливанската граница е била най спокойната! Тези 200,000 палестинци са си кютали сравнително кротко.

  -Нещата се променят ДРАСТИЧНО след 1969, когато НЯКОЛКО ХИЛЯДИ въоръжени палестинци биват сритани от Йордания в Сирия, ама "браЦка Сирия" НЕ ГИ ИСКА! И ги прекарват в Ливан. От където почват да влизат терористични групи с цел ТЕРОР СРЕЩУ ГРАЖДАНИ (НЕ СА НАПАДАЛИ военни бази).

  Пиша това КАТО ЛИЧНО УЧАСТВАЩ в патакламите по ТАЗИ граница!!! От 19 "запаса" трите НАЙ ВЪРЛИ бяха в Ливан-2 на границата в първите години, и един през 82 в Ливан. И не съм бил в елитна, или просто бойна част (дъртак със съкратено начално обучение) а просто в полева част. Тези от бойните части имаха бая по върли/продължителни "тръпки"

  В отговор на тези терористични атаки Израел 2 пъти е влизала в Ливан да "пляска" палестинците-веднъж през 1978 за няколко месеца, и веднъж през 1982 за 18 години. Хизбула пръкна след 1982 с легитимната за тях цел "да прогони окупатора". Да ама окупатор не гониш с партизански акции, политиците решават нещата. И нашия премиер Барак си изпълни предизборното обещание-ИЗЛИЗАМЕ от Ливан. Но плякаме по кунките за всяка атака ОТ КОЙТО БИЛО срещу Израел.

  Тези няколко хиляди въоръжени палестинци нарушиха ЯКО деликатния баланс и Ливан, съюзявайки се с част от местните мюсюлмани. В резултат в Ливан почна "гражданска" война между разните групировки там през 1975-ПРЕДИ Израел да понапердаши първия път палестинците там през 78-"Операция Литани".

  Толкоз от мен, баирано на ЛИЧЕН опит. А ти си 'араламби-за туй ти плащат от палестинската ембасада!
  До коментар [#12] от "Иво":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  Ибрахимке, виж на каква схема попаднах, може да ти е интересна:https://www.facebook.com/groups/nauka4.0/permalink/929210167639731/
  —цитат от коментар 13 на venci4


  Ти и твоите любими ФБ групи ... епизод пореден.... този път някаква смешна на име Мозговой Штурм! :-D Кога ще започнеш да се образоваш истински? Кога ще започнеш да се информираш от сериозни и достоверни източници на информация, като исторически книги, документални филми и ТВ, вместо някакви тъпи ФБ групи, които по принцип са известни, че бълват основно фалшиви новини и измишльотини!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Проблемите им не започват от вчера, а от 70- те години на миналия век, когато наританото от йорданското кралство разбойническо племе араби, начело с главореза Арафат, се настанява по ливанските земи, обсебва политическите, културните, финансовите и силовите структури на държавата, номинирана за "Перлата на Близкия Изток", и типично за паразитите, методично опустошава вътрешно и външно гостоприемника. Сега Ливан е само поредната ислямистка кочина!
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Нека припомним , че на главореза , както го наричаш Арафат дадоха Нобелова награда за мир.

 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 971 Весело

  Нека припомним , че на главореза , както го наричаш Арафат дадоха Нобелова награда за мир.
  —цитат от коментар 16 на tacheaux


  Te и на Хюсеин Обама дадоха Нобел за мир броени месеци след като стана президент, пък той почна 2-3 войни, ама нейсе😃

  А на "Абу Амар" (на Амар таткото) Арафат дадоха Нобел справедливо, що годе, за времето си!

  Той беше ЕДИНСТВЕНИЯТ палестински лидер да подпише от името на свойта най голяма организация (Фатах, PLO, ООП) споразумение с Израел което (АКО беше спазено) щеше да осъществи съществуването на палестинска държава. ВСИЧКИ останали шайки (разните фронтове, "джихади" и т.п. с най различни идеологии-от комунистически до исламистки) бяха ПРОТИВ това споразумение ("ОСЛО").

  Ама за да правиш държава се иска държавници, или поне политици способни в някаква що годе последователност. На Арафаат му поднесоха на тепсия международно признание, пари (МНОГО ПАРИ), позволиха му да си създаде държавни органи включая и "служби" които ги въоръжиха: С цел ДА СЪЗДАВА ДЪРЖАВА И ДА ОЗАПТИ другите шашкъни😃.

  Ама веднъж терорист (БЕЗ АКЪЛ)-ВИНАГИ терорист😃😃😃: Това да управляваш държавен апарат и да изпълняваш държавни функции (образование, здравеопазване, инфраструктури и ВЪТРЕШНА сигурност) се оказа ГО'УЕма лъжица за Абу'Амар (за Абу'Амар по наатък😃).

  Той се огради с ЙЕС'мени и КРАДЯХА НА ЕДРО от потоците пари (според различни източници той е имал над $10 МИЛИАРДА преди смъртта си). И в същото време е поощрявал, активно или чрез бездействие разни шашкъни (И ОТ НЕГОВИТЕ служби) в тер'актовите им срещу Израел. МНОГО преди да пръкне ХАМАС в Газа. Което е ГРУБО НАРУШЕНИЕ на основните точки на "Споразумението ОСЛО"-да се ПРЕКРАТЯТ въоръжени акции срещу Израел.

  Нещо повече: В устава на неговата организация (Фатах) още съществува т.н. "член ПЪРВИ (в български понятия, те всъщност са няколко)": НЯМА ДРУГА ДЪРЖАВА МЕЖДУ МОРЕТО И РЕКАТА ЯРДЕН!!!

  Палестинската радиоточица години наред твърдеше че това не е така-ционистическа пропаганда било. После, като и други съфорумници му НАВРЯХА В ЗУРЛАТА😃 линк към сайта на Палестинската аФтономия-обърна плочата и почна да квичи-'ма това вече не е актуално😃😃😃.

  Не е актуално MY A$$! Още е там в партийния устав на Фатах😃.

  П.С. Апропо "Абу'Амар"-таткото на Амар😃: За разлика ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ палестински лидери "таткото на Амар" НЕ Е имал семейство и деца до 1991, когато на ПРЕЗРЯЛАТА възраст 62 г се жени и след година му се ражда дъщеря. До тогава го е карал на пост, молитва и чикия, виждате ли кораПчето😃😃😃?!? Ама още на 30 г' (през 60те) си 'зима МЪ'ШКАРСКИЯ прякор Абу'Амар/таткото на Амар😃-зер чикиджия, гей или а'сексуален не става за главатар на палестинците😃


  До коментар [#16] от "tacheaux":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  А преди години го наричаха перлата на Близкия Изток!

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Този текст е толкова неграмотно преведен, че е нечетим.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  България по начин на управление и разпределение на порциите много заприлича на Ливан, а ДПС си е българското Хизбулла.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на Juanita Kiteless
  Juanita Kiteless
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Много интересна статия с непроходимо дървен превод. На всяко изречение се сблъсквах с по пет английски конструкции и десет недопреведени термина. Съмнявам се, че нещо щях да разбера, ако не знаех английски. При това темата е важна, защото наистина можем да се поучим от политическата история на Ливан. Моля ви, Дневник, редактирайте този текст така че четенето и разбирането да не са така мъчителни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK