Зеленски за Донбас: Който се чувства руснак, да отиде в Русия

Зеленски за Донбас: Който се чувства руснак, да отиде в Русия

© Associated PressУкраинският президент Володимир Зеленски призова всеки самовъзприемащ се като "руснак" в Донбас да "търси мястото си в Русия" заради децата и внуците си.


Това са думи, отправени в интервю за украинската телевизия "Дом" - рускоезичен канал, създаден за излъчване в неконтролираните от Киев територии на Донецка и Луганска област. Пълната версия на интервюто предстои да бъде излъчена, но на сайта са представени акценти.


На руски език Зеленски коментира "шпагата", който трябва да правят жителите на Донбас 7 години след като сепаратисти овладяха негови територии. По думите му човек, ако живее там, ясно трябва да осмисли въпроса дали смята Украйна за своя родина, или се възприема като гост. Всички възприемащи се като украинци трябва да почакат и да се "държат", защото земята им при всички положения ще бъде "деокупирана".
По думите му Донбас "никога няма да бъде руска територия" и няма значение колко време ще отнеме процесът, който може да се сравни с издигнатата десетилетия наред Берлинска стена. Никой няма да бъде изгонен, но всеки трябва да направи избора за себе си, продължи президентът.


"Смятам, че ако днес живееш във временно окупираните територии на Донбас и смяташ, че "трябва да сме в Русия" и "сме руснаци", е голяма грешка да останеш да живееш в Донбас. Защото без Украйна на тази територия няма да има цивилизация," каза Зеленски.


"За бъдещето на децата и внуците си, ако обичаш Русия и целия си живот си пребивавал на територията на Украйна и си чувствал, че това е Русия, трябва да разбереш, че в името на децата и внуците си трябва да напуснеш и да си търсиш място в Русия. Това е правилно."


Володимир Зеленски,

президент на Украйна


Зеленски е заявявал, че ще се бори за душите на хората в Донбас и че украинската национална идея трябва да е за обединяване на всички граждани на страната, както и че езикът, на който говорят жителите, не е показател за патриотизъм.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK