Северна Македония обяви кризисно положение за месец заради пожарите

Северна Македония обяви кризисно положение за месец заради пожарите

© Facebok/GoranTrajkovskiZaDelcevo/Македонското правителство въведе кризисно положение заради горските пожари, които засегнаха десетки точки в страната.


На видеоконферентно заседание на правителството е прието предложението, което цели да улесни използването на национални ресурси и координацията за справяне с пламъците.


С взетото решение:
- се предлага на президента да разреши участие на армията в овладяването на бедствието;


- забранява се придвижването в гори и горски местности;


- започва незабавно изготвянето на План за действие, който включва преглед на ресурсите за овладяване на пожарите;


- првителството получава възможност да управлява ресурсите на местната власт за реакция при кризи и аварии.


В съобщение, с което уведоми за кризисното положение, Министерството на външните работи в София, добавя, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Скопие на следните телефонни номера: +389 2 3229 444; +389 2 3246 491; дежурен телефон в извънработно време: +389 75 280 013.


Европейският съюз обяви, че ще изпрати помощ за справяне с пожарите в Северна Македония и Гърция. На македонските власти вече изпратиха помощ Швеция, Франция, Австрия и България. Извън съюза го направи и Сърбия, а техниката бе доставена лично от вътрешния министър.


Формално Северна Македония остава в кризисно положение от началото на миналата година заради пандемията. И в тази страна, както и в други балкански, се увеличават новозаразените, като страната с население под 2 млн. души регистрира днес над 200 нови случая.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK