Винарите във Франция очакват най-лошата реколта от 1945 г. насам

Производителят на шампанско Шарл Филипона е поставен от лекарите в изкуствена кома през октомври, защото тежко се разболял от COVID-19. Когато се връща в съзнание, установява, че е изгубил част от сетивата си. Сега се оказва, че губи и голяма част от реколтата.

© Reuters

Производителят на шампанско Шарл Филипона е поставен от лекарите в изкуствена кома през октомври, защото тежко се разболял от COVID-19. Когато се връща в съзнание, установява, че е изгубил част от сетивата си. Сега се оказва, че губи и голяма част от реколтата.Производството на вино във Франция може да спадне с цели 30% тази година до най-ниското си ниво от десетилетия, след като лозята бяха засегнати от пролетни студове и летни валежи, съобщи земеделското министерство.


Щетите от времето за реколтата може да донесат допълнителни проблеми на френския винарски сектор, в който търсенето се понижи през последната година заради пандемията и митата в САЩ.


Производителите на шампанско предупреждават, че реколтата им намалена наполовина поради тежки пролетни студове, последвани от проливен летен дъжд, който причинява плесен.
В първите си прогнози за национално производство на вино френското земеделско министерство в петък прогнозира през 2021 г. между 32.6 милиона и 35.6 милиона хектолитра. Това е с 24-30% по-малко от миналата година. Хектолитър е еквивалент на 133 стандартни бутилки вино.


"Прогнозата е, че производството на вино през 2021 г. ще бъде на исторически ниско ниво - под тези от 1991 и 2017 г., когато също имаше поражения от силни студове през пролетта", се казва в доклад на министерството. Според телевизионния канал BFM е възможно сега да се слезе на най-ниското ниво от 1945 г. насам.


Винарите във Франция очакват най-лошата реколта от 1945 г. насам

© agriculture.gouv.fr


Общото производство би било най-ниското от поне 1970 г., показват данните на министерството, като почти всички са засегнати от студовете. Междувременно болестта по лозите, предизвикана от плесен, породена от дъждовното лято, порази райони като Шампан, Елзас и Божоле.


Производителите на вино и преди позицията на министерството бяха прогнозирали, че сланите могат да намалят френското производство с една трета.


С грозде, изоставащо в растежа си с около 10 дни до две седмици спрямо миналата година, все още има време за леко възстановяване на добивите, каза Жером Деспей, производител и ръководител на винената комисия във фермерското сдружение FranceAgriMer.


Лозя в Шампан, поразени от брашнеста мана заради проливните дъждове през лятото,

© Reuters

Лозя в Шампан, поразени от брашнеста мана заради проливните дъждове през лятото,


Ранното събиране на реколтата тъкмо започва в далечния юг на Франция, докато през миналата година това стана в края на юли, допълва той.


Производителите на шампанско казват, че дългогодишната им практика да коригират предлагането със запаси от предишните сезони ще предотврати скок в цените на пенливото вино, обяснява "Ройтерс".


Последиците за по-широкия пазар на вино може да зависят от това дали вариантите на коронавируса водят до допълнителни ограничения върху ресторантьорския бизнес и туризма.


"Производителите на вино се сблъскват с големи трудности тази година", каза Деспей. "Загубеното производство никога няма да бъде компенсирано от пазарните цени."


Фермери обливат с пръскачки лозя в района Шабли в опит да ги защитят от ниските температури на 7 април 2021 г.

© Reuters

Фермери обливат с пръскачки лозя в района Шабли в опит да ги защитят от ниските температури на 7 април 2021 г.


В Италия, най-големият производител на вино в света, асоциацията на фермерите Coldiretti изчислява, че производството може да спадне с 5-10% тази година до 44-47 милиона хектолитра.


Високите температури са довели до прибирането на реколтата една седмица рано на юг, докато на север растежът на гроздето е закъснял с около 10 дни след силен дъжд, казват от Coldiretti.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK