Литва навлезе в дипломатическа криза с Китай заради сближаването с Тайван

На тази снимка тайванският външен министър Джоузеф У говори за размяна на представителства с Литва на пресконференция в Тайпе, 20 юли 2021 г.

© Associated Press

На тази снимка тайванският външен министър Джоузеф У говори за размяна на представителства с Литва на пресконференция в Тайпе, 20 юли 2021 г.Китай поиска днес Литва да отзове посланика си в Пекин и каза, че ще отзове китайския посланик във Вилнюс заради казуса с откриване на представителство на Тайван в балтийската страна, предадоха световните агенции.


"Литовското правителство, игнорирайки нееднократните дипломатически постъпки и предупреждения на Китай за възможни последствия, заяви, че ще разреши на администрацията на Тайван да открие представителство от името на Тайван", се посочва в изявление, публикувано на сайта на китайското външно министерство. "Китайското правителство изрази решителен протест срещу това, реши да отзове посланика на Китай в Литва и се обърна към литовското правителство с молба да отзове посланика на Литва в Китай", се посочва в изявлението на външното министерство на Китай.


Китай смята Тайван за най-деликатния си териториален проблем и редовно изразява негодувание от всяка стъпка, с която островът се признава за отделна държава.
Тайван обяви откриването на новото представителство миналия месец и съобщи, че то ще се нарича Тайванско представително бюро в Литва. Така за първи път името на острова се използва за едно от бюрата му в Европа, които обичайно са кръщавани като представителства на Тайпе.


"Призоваваме Литва незабавно да коригира неправилното си решение, да предприеме конкретни стъпки за поправяне на щетите и да не тръгва по грешен път", се посочва още в изявлението на китайското външно министерство.


Само 15 страни поддържат официални дипломатически отношения с Тайван, но в много други има де факто посолства, които често са наричани търговски бюра, какъвто е случаят с Европейския съюз, чиято страна членка е Литва. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK