Защо Афганистан не удържа талибаните

Бойци на талибаните в Кундуз

© Associated Press

Бойци на талибаните в КундузСлед седмици на изчакване в хода на американското изтегляне от Афганистан светът наблюдава събитията там с безпокойство. След като овладяха половината от над 400 района (а Пентагонът потвърди), талибаните завзеха обширни райони по границите на север и запад, държат поне шест пункта (свързващи ги с Туркменистан, Иран, Пакистан и Таджикистан) и контролират редица северни провинции.


Афганистанското правителство дълго говореше за "тактическо отстъпление" - принуда за талибаните да задържат територията, която овладяват, да губят мобилността си и след това да бъдат нападани - и изтъкваше, че бойците нямат нито една от 34 провинциални столици.


Талибаните обаче нападнаха този месец ключови населени места със стотици хиляди жители като Лашкар Гах (център на провинция Хелманд, важна в опиумната търговия, а и в операциите на Великобритания и САЩ, и родина на талибаните), Херат или Кандахар. Кундуз, петият по големина град в страната, падна в ръцете им заедно с още шест провинциални столици, водят се и битки за четвъртия по големина, Мазар-и-Шариф. Междувременно бойният дух на силите отслабва с усещането, че те доброволно дават територия.
Преимуществото, което показват талибаните, не бива да се приема за даденост; освен това на пропагандата им за военни успехи отговарят властите в Кабул, според които на всеки 24 часа умират средно до 70 бойци, но едва един афганистански войник. Кампанията срещу големите градове обаче засега изглежда в тяхна полза и връщането на власт на движението, борещо се за ислямско емирство, 20 години по-късно не се изключва от никого.


Защо численото и технологично превъзходство на афганистанската армия не ѝ помага?


Изтеглянето на САЩ


Най-очевидното обяснение е, че афганистанските въоръжени сили не могат да се облегнат на Съединените щати, както преди. В най-тежките мигове от сегашната офанзива - която започна през май - Вашингтон оказва подкрепа с въздушни удари; тя обаче е силно ограничена и САЩ дадоха да се разбере, че ще приключи с пълното изтегляне на военните им до 31 август.


Изтеглянето на САЩ започна много рязко. Символичният прелом бе предаването на авиобазата в Баграм на афганистанските сили в началото на юли. Това създаде вакуум, от който талибаните се възползваха, въпреки уверенията на афганистанския президент Ашраф Гани, че страната му може да се справи сама.


Изтеглянето само извади на показ още един проблем. Към 2017 г. талибаните, според изследване на Би Би Си, контролират напълно само някои административни райони на страната, но присъстват в множество други. Близо 15 млн. души, което е около 40% от населението, живеят или под контрола на талибаните, или са на места, където талибаните присъстват открито и атакуват правителствените сили.


Движението търпеливо чакаше САЩ да си тръгнат. То дълго е във война с правителството за контрола върху някои области, други са негова крепост с трудно достъпния си, облагодетелстващ го терен. Контролът на райони изолира провинциалните центрове, а този на поне половината гранични пунктове е източник на приходи - там вносните мита се събират не от държавата, а от талибаните.


При намалена американска военна подкрепа страдат дори моделираните от САЩ, смятани дълго за непобедими, специални сили на Афганистан, десетки хиляди из цялата страна. Макар да разполагат с последна дума на техниката (която им даде превес над талибаните при формирането им през 2008 г.), се оказват подложени на неизпитвано от над десетилетие напрежение. Една от причините е, че САЩ не бяха просто доставчици на оборудване или ментор, а гръбнакът на редица операции.


Състоянието на афганистанската армия


Две десетилетия наред САЩ и останалите държави от НАТО оборудваха и обучаваха полицията, армията и военновъздушните сили на Афганистан - за тази цел отидоха десетки милиони долари. Само американските военни разходи от 2001 г. до септември 2019 г. са 778 млрд. долара. Малко под една десета от тази сума е само за обучение на афганистанските военни.


На теория създадената с тези усилия армия - стотици хиляди военнослужещи в армията на страната с население 38 млн. души, би трябвало да могат да се справят с талибаните, които не наброяват повече от 120 хил.


Защо Афганистан не удържа талибаните

© Associated Press


Всички тези инвестиции обаче може и да не са дали плодове; множество поверителни интервюта, до които "Вашингтон пост" получи достъп през 2019 г., сочат, че афганистанските сили не са достатъчно добре обучени. Сред тях се шири корупция, имат проблеми с мотивацията и склонността към дезертьорство и употреба на наркотици. Условията, при които работят военните (и понякога дори не получават заплати), също допринасят за ситуацията.


От над 352 хил. души по това време правителството е успяло да докаже едва за 254 хил., че са на активна служба; всъщност командири са прибирали заплатите на несъществуващи войници. На теория, според Службата за проучвания и изследвания към Конгреса на САЩ, общо 307 хил. души са на служба към момента.


За състоянието им - с нисък боен дух, слабо мотивирани и белязани от лоялността на част от апарата за сигурност към конкретни хора във властта, а не към идеята за Афганистан като цяло - е писано и преди публикацията във "Вашингтон пост".


Атаки срещу специалните части и ВВС


Натискът върху специалните сили е видим в кампаниите за удържане на провинциалните столици: там, където бъдат разположени командосите, като Кандахар и Лашкар Гах, големите градове биват удържани. Другаде, където тях ги няма, провинциални столици падат; местните власти се оплакват, че подкрепленията на армията или са били недостатъчни, или твърде закъснели.


Току-що завършили обучението си афганистански специални сили

© Associated Press

Току-що завършили обучението си афганистански специални сили


Основно премущество на афганистаската армия пред талибаните дойде - редом със специалните части - от военновъздушните им сили. Движението няма такива способности по въздух, но се опитва да изравни силите с кампания за ликвидиране на афганистанските пилоти. Замяната на тези хора, обучавани от САЩ, е трудна.


Друг проблем е поддръжката на техниката, която пряко засяга и бойните самолети и дроновете. Администрацията на Байдън обяви, че ще продължи да поддържа Афганистан военно, финансово и логистично. Подизпълнители ще работят с военновъздушите сили на страната в опит да се грижат за авиопарка и други задачи.


Всичко това обаче ще става извън афганистанската територия; изтеглянето на наетите за тази поддръжка е в ход. Ситуацията разтревожи афганистанските ВВС, които разчитат на мрежа от 18 хил. финансирани от САЩ подизпълнители, за да ремонтират и поддържат 170 бойни самолета и бронираните машини за военни и полицаи. Нещо повече, на тези наети от САЩ компании са възложени редица логистични и технически дейности - дори системата, по която правителството плаща на въоръжените си сили.


Афганистанци, които се предават


Талибаните убеждават афганистанските сили да не се сражават срещу тях. Стотици афганистански войници или се предават, или направо бягат насред продължаващата месеци офанзива. Още при първите си по-значими успехи в по-отдалечени райони талибаните заявиха, че който предаде оръжията си, ще бъде пощаден.


Движението има контакт с афганистанските сили; както чрез него, така и чрез специални съвети с местни жители, използвани за преговори, ги уверява, че който се предаде, може да получи възможност дори да се върне у дома. В пропагандните му канали се разпространяват и клипове с войници, свалящи оръжия. Появяват се и сведения за местни старейшини, лично посещаващи пунктове на армията, за да поставят мотивацията им под въпрос - например защо стоят зад правителство, което не представлява афганистанците.


Всъщност макар част от афганистанците да се ужасяват при мисълта за връщане на власт на талибаните, други ги подкрепят - понякога от недоверие към афганистанските сили (и неефективните институции), понякога по принуда. Семейните и други връзки с талибански бойци също оказват влияние - в малко градче или село, откъдето идва боец на талибаните, те обикновено не биха го предали и това не се е променило през последните 20 години, от началото на американската операция насам.


Те убедиха много хора, че ислямското право може да им донесе повече сигурност от корумпираната афганистанска власт; това им даде местна легитимност.


Сред онези, които още не се предават, има разделения. Фронтът срещу талибаните - пъстрата коалиция на афганистанската армия и местните милиции - не е единен и разногласията в него може да са препъникамък.


Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео с емира на Катар шейх Тамим Ал Тани в деня на подписването в Доха на споразумението за изтегляне от Афганистан, 29 февруари 2020 г.

© Associated Press

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео с емира на Катар шейх Тамим Ал Тани в деня на подписването в Доха на споразумението за изтегляне от Афганистан, 29 февруари 2020 г.


"Лоша сделка"


САЩ договориха изтеглянето си от Афганистан през февруари миналата година, по времето на президента Доналд Тръмп. Постигнатата договореност с талибаните, след 20 години война, в която Вашингтон и Кабул така и не успяха да спечелят, бе американските сили да напуснат, без да се страхуват, че талибаните ще организират нови атаки срещу тях.


Движението обаче се задължава да преговаря (съгласно същото споразумение) с афганистанското правителство. Това задължение не бе формулирано достатъчно конкретно; няма санкции за талибаните, нито за властите в Кабул, ако преговорите се състоят без видими резултати. Администрацията на Тръмп, която се изтегли от няколко международни американски ангажимента, като ги нарече "лоша сделка", не подсигури достатъчно добре сегашната.


Афганистанският президент Ашраф Гани в прав текст обяви преговорите в Доха за "мъртви". Талибаните, чиито представители се срещат днес с делегации от САЩ, Китай, Русия и Пакистан в катарската столица, преди дни също отхвърлиха като вариант незабавното връщане на масата за преговори.


Други причини


Съединените щати и Афганистан напоследък избягват да изтъкват това. Държавата, която предлагаше убежище на талибаните и "Ал Кайда" (и на самия Осама бин Ладен), обаче бе Пакистан. Исламабад - заедно с Техеран и Москва - неведнъж е обвиняван от Вашингтон, че също така финансира талибаните, макар да отрича. Пакистан бе и една от трите държави в света, признавали режима на талибаните преди 11 септември - заедно със Саудитска Арабия и Обединенит арабски емирства. Отношенията с тази ядрена държава с огромно население винаги са били сложни, но от началото на войната срещу терора за Вашингтон е по-важно да търси сътрудничество с Исламабад.


Действително САЩ можеха да разчитат на страната за някои атаки срещу талибаните, но по-голямата част от движението остана в безопасност на пакистанска територия (независимо дали властите там предпочитаха термина "убежище" или по-дипломатично звучащия "скривалище"). Която и дума да се използва, това помогна на талибаните да се съхранят, а на Кабул и Вашингтон попречи да спечелят.


В последните дни в "Туитър" набра сили хаштага #SanctionPakistan заради ролята на страната в дейността на талибаните. Критици на този подход отбелязват, че той много удобно се разпространява в момент, когато Индия е председател на Съвета за сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 33 Неутрално

  И какво излиза - на практика въоръжихме талибаните. Нов Виетнам. Британският и съветският опит в Афганистан на нищо не ни е научил.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Значи до днес талибаните държат едва половината от територията на Афганистан,но това било победа за тях!

 3. 3 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  През последните години много афганистанци бягат от родината си и тръгват към Европа. Характерното за тези избягали афганистанци е, че са само мъже и то млади мъже.Те изоставят майките, сестрите си и децата си в Афганистан. Защо НАТО да продължава да се опитва да превърне Афганистан в нормална държава след като младите афганистанци не искат да им помогнат това да се случи.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Любопитно

  "В последните дни в "Туитър" набра сили хаштага #SanctionPakistan заради ролята на страната в дейността на талибаните."

  Сетихте се когато вече е късно. След като Пакистан е толкова важен за САЩ съюзник получаващ стотици милиони военна помощ защо САЩ не съоръжиха там своя база от която да помагат на Афганистан срещу талибаните и да не допускат оръжие и друга помощ за тях?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Би било хубаво ако под тази статия пишат хора живеещи в САЩ...
  Доволни ли са че държавата им стоя в Афганистан, 20 години?
  И дали си заслужи....?

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Поредният може би спорен външнополитически ход на администрацията на Тръмп е изтеглянето от Афганистан. И чудя им се на американците - защо за 20 г на практика похарчиха стотици милиарди долари за нищо, вместо да отрежат главата на змията, която явно се намира в съседен Пакистан?

  Явно причината се крие и в нежелание за конфронтация с Пакистан и в интересите на военно-промишления комплекс, който просто иска да има тлеещи конфликти, за да има постоянни поръчки на оръжия..

  Freedom of speech
 7. 7 Профил на plamen95
  plamen95
  Рейтинг: 64 Весело

  Не се безпокойте.Ние ще изпратим нашата велика Натовска армия.Те бързо ша са справят с талибаните хаха.

 8. 8 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  E на власт в белия дом дойде поредния военен мафиот наречен Джосеф Робиенетте Байдън Джуниър, който е в полувтелено състояние и е поддържан на системи за да се показва по телевизията и да говори несвързани неща. Оня ден се изцепи през репортери: my butt is being wiped.

  Сега кажете ми тая кукла на конци с празна чутура няма ли да се остави господарите му от военния комплекс да го командват, а те определено не искат да се махнат от Авганистан защото пък там се наливат субсидии крадени от американския данъкоплатец.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Щото те тама така работят нещата :)

  Трябва да излезе някой главорез начело на армията, за да почне да пИчели. Ама тогава няма да е демократично и па ще има рев. :)

 10. 10 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Би било хубаво ако под тази статия пишат хора живеещи в САЩ...Доволни ли са че държавата им стоя в Афганистан, 20 години?И дали си заслужи....?
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Не ми се вярва американците да са доволни от победите на талибаните,
  които пак ще забранят производството на мак и опиум.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Никой досега не е спечелил война в Афганистан. Англичани, руснаци, американци.
  Когато руснаците влязоха за малко остана и нас да въвлечат.
  Сега се очертава създаване на нов ислямски халифат.
  Да видим дали ще почнат да изнасят ислямизъм в съседните страни и дали ще подкрепят международния тероризъм.
  Ако го направят пак ще има някаква военна намеса.
  Ако си натискат парцалите, гледат си опиума и си пускат дълги бради никой няма да ги закача.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  А на тъпия въпрос.... "защо авганците бягат към Европа?"....отговора му е пределно ясен.....
  Това е поредната статия която го пояснява...

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  "Най-очевидното обяснение е, че афганистанските въоръжени сили не могат да се облегнат на Съединените щати, както преди."

  Аха... взвод афханистански войници среща двама талибани.
  - Да нападаме или да бягаме?
  - Да бягаме, те са двама а ние сме сами!

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Същата история като по време на нахлуването на СССР-и тогава имаше правителствени войски,които бяха съюзници на СССР,но не ставаха и за че за зеле.
  Явно тия хора могат да се бият само като част от племенна войска или религиозна.
  За тях Афганистан е нищо.Важни са кланът,племето и религията.

 15. 15 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Когато американците кажат, че ще “подкрепят” някого, това звучи много злокобно. Защото тези, които са “подкрепяни”, било то Фулгенсио Батиста, Нго Дин Дием или Сомоса, винаги гълтат вода - биг тайм.
  Малко над 10% от 778 милиарда е 80 милиарда за “обучение” на патриотичните Афганистански сили. Сигурно идва долу-горе колкото дойде обучението на 50 бойци от Свободната сирийска армия за 500 милиона. От тия 50, 30 изчезнаха безследно, 17 се предадоха с оръжията, а другите се присъединиха към Ал Нусра.
  Наджибула изкара 3 години след като си тръгнаха руснаците, ама тия може и до Коледа да не изкарат. Но афганските демократи вече са обърнали американските долари в биткойни и са готови да летят за Емиратите.
  След поредния бляскав провал на САЩ въпросът е “кой е следващият” - Иран?

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petar Ivanov":

  Може ли някаква информация как Пакистан помагал на талибаните? Оръжие ли им дава? Или ги приютява на своя територия,откъдето те да нападат американците в Афганистан? Как?

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Когато американците кажат, че ще “подкрепят” някого, това звучи много злокобно. Защото тези, които са “подкрепяни”, било то Фулгенсио Батиста, Нго Дин Дием или Сомоса, винаги гълтат вода - биг тайм. Малко над 10% от 778 милиарда е 80 милиарда за “обучение” на патриотичните Афганистански сили. Сигурно идва долу-горе колкото дойде обучението на 50 бойци от Свободната сирийска армия за 500 милиона. От тия 50, 30 изчезнаха безследно, 17 се предадоха с оръжията, а другите се присъединиха към Ал Нусра.Наджибула изкара 3 години след като си тръгнаха руснаците, ама тия може и до Коледа да не изкарат. Но афганските демократи вече са обърнали американските долари в биткойни и са готови да летят за Емиратите.След поредния бляскав провал на САЩ въпросът е “кой е следващият” - Иран?
  —цитат от коментар 15 на Nedyalko Lazarov


  В Ирак не е така.
  Просто Афганистан е дива държава.Единствено диктатура може да обедини държавата.А талибаните са диктатори.

 18. 18 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Знаех си аз, че не падат, щото ги финансира Москва. Ама да го сбутат чак в края на статията - че колко читатели ще стигнат дотам?

 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  От над 352 хил. души по това време правителството е успяло да докаже едва за 254 хил., че са на активна служба; всъщност командири са прибирали заплатите на несъществуващи войници.

  И сега тези несъществуващи войници не са в състояние да спрат съществуващите талибани.

 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Мдаааааа ...... скоро няма да има гей прайд в Кабул.

 21. 21 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":

  кой за каквото и да говори, ти за гейове мислиш... хм.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petar Ivanov":

  Без войни няма поръчки за оръжия.

 24. 24 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  Проблемът на Григор е, щото Опелка и той се е сетил, че отказването на Надал е шансът му в тоз турнир. И глей ква стана тя.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Три са държавите които през годините превърнаха Афганистан в непревземаема крепост на Талибаните....
  1.... Саудитска Арабия....финансово.
  2.... Иран....технически
  3.... Пакистан.....информативно, кадрово, разузнавателно....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  Леле, тъй става тя, като отвориш два прозореца... вятър ти духа в главата.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":Три са държавите които през годините превърнаха Афганистан в непревземаема крепост на Талибаните....1.... Саудитска Арабия....финансово.2.... Иран....технически3.... Пакистан.....информативно, кадрово, разузнавателно....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Това за Саудитска арабия не го вярвам. Може преди 11 септ. 2001г. Риад да е помагал на талибаните,но не и след това.

 28. 28 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1377 Неутрално
 29. 29 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":
  Мдаааааа ...... скоро няма да има гей прайд в Кабул."" "" ""

  През последните 20 години броят на образованите афганистанци се увеличи многократно. Сега след като талибаните вземат власта в Афганистан ще има само религиозно обучение и завръщане към пещерите. И афганистанците ще продължават да бягат от страната си като опитват да преминават нелегално през България по пътя си към по-богатите европейски страни. Със сигурност в Кабул няма да има гей прайд, но какво ли ще се случва в пещерите?😉

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  " Натискът върху специалните сили е видим в кампаниите за удържане на провинциалните столици: там, където бъдат разположени командосите, като Кандахар и Лашкар Гах, големите градове биват удържани. Другаде, където тях ги няма, провинциални столици падат; местните власти се оплакват, че подкрепленията на армията или са били недостатъчни, или твърде закъснели."

  Там, където американците са подготвили и тренирали афганистанските спец части да се изправят срещу талибаните, положението е под контрол, навсякъде другаде виждаме хаотичен безпорядък и загуба на територии ! Нещата започват да стават все по - сериозни, но нека афганистанците да се видят какво могат сами, без американците ! Нали това искаха, в крайна сметка !

 31. 31 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#29] от "constatator":

  но какво ли ще се случва в пещерите?😉
  🎉🎉🎉🎉
  Колегата Алекс на там го влече, към пещерите.

 32. 32 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Ама как , нали чичо Сам занесе там демокрация????

  Комунистите са виновни!
 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Три са държавите които през годините превърнаха Афганистан

  😂😂😂
  Етка, ислямизъм в ортодоксална форма май е притеснителен и за Турция, наедно с всички други съседи.
  Пламне ли, на целия регион ще му пламне чергата?
  Нищо чудно Турция да е поредния окупатор на Афганистан?
  А бе ти имаш ли военна подготовка?
  Нещо кашик? Трудови войски?

 34. 34 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Отново излиза на дневен ред защо е необходимо да съществува държава без нация? Афганистан е държава на пущуните, в която, грубо казано, най-представени в държавните институции са таджиките. Никой няма национално съзнание на афганистанец. На всеки му е по-важно племето и рода , от който е . Същевременно сценария с обособяване на нови държавни и териториални обекти, какво и с присъединяване на части от тази територия към съседни държави , кой знае защо не се обсъжда. Това очевидно е най- бързия начин за превръщането на района в спокойна за международната общност зона............

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Съжалявам, че не ти се вярва, но е така.....
  Всъщност света бе на път да научи всичко това, медийно....от един журналист....
  Убийците му обаче излязоха по бързи и ловки от него....
  Убиха го. Направо го разчлениха на части....
  Това бе един вид убийство показно..... За да се напомня, че всеки който иска да отваря тия работи, е на мушка......
  През 2007 година, Беназир Бхутто също плати с живота си....пак заради същото...

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#3] от "constatator":

  Защо да не бягат? У тях няма гаранция, че ще живеят без да стрелят и умрат за една, или друга страна. В Европа ги чака ядене, спане и жени без ограничение. Само, защото са бежанци. Дори не им печат да си налагат културата.

 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#10] от "yxy36658763":

  Американците по тази причина влязоха там. Талибаните бяха свили производството на опиум и хероин с 95%.

 38. 38 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "Исламабад - заедно с Техеран и Москва - неведнъж е обвиняван от Вашингтон, че също така финансира талибаните, "макар да отрича"

  Първо, отново внушения, за да се се отчетат пред фондацията-спонсор с това "макар да отрича"?

  После само тази досписка е сглобена изцяло от материали в западните мейнстрийм медии, които трябва да опардаят американския империализъм, а не да на базата за знания и за региона и за позициите на Техеран и Москва.

  1) Техеран е противник на талибаните по религиозна линия, зашото защитава местните шииттски малцинства, най-вече Хазара, които са тероризирани от талибаните.
  2) За Русия международна (а и вътрешна) цел номер едно е сигурността. Несигурностат около нейните граници е възможно най-нежаланото развитие за Москва. Настъплението на талибаните може да вкара хаос бившите азиатски републики, в някои от които слабите светските режими се държат на твърдата ръка на местните лидери, и то с помощта на Русия. Изънредните военни учения в правителствата от региона след изтеглянето на САЩ от Афганистан са показателни за това.

  Иначе казано - по въпроса "Защо Афганистан не удържа талибаните" западните крадци викат: "Дръжте крадеца"!.

  Who the fuck are you to lecture me?
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Пакистан работеше с благословията на САЩ.

 40. 40 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Кой финансира талибаните, тая работа без сериозен кеш флоу не става, нали се сещате....
  Чичо Сам знае кой ги финансира, но ми се чини че му е ключов партньор в региона!

 41. 41 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Същата история като по време на нахлуването на СССР-и тогава имаше правителствени войски,които бяха съюзници на СССР,но не ставаха и за че за зеле.Явно тия хора могат да се бият само като част от племенна войска или религиозна. За тях Афганистан е нищо.Важни са кланът,племето и религията.
  —цитат от коментар 14 на Мусаши


  Не е съвсем същата. - Първо не е "нахлуване" - та светската власт в Афганистан потърси помощ от СССР срещу ислямистите. Известни са около 20 такива молби отправени към Москва, преди Политбюро да реши СССР да се намеси. После, талибаните получиха външна подкрепа, освен от Пакистан, още от от саудитите и емиратите, и най-вече от САЩ, (Картър издава секретен указ, за финансирането на муджихидините) за които това беше поредна авантюра, с която да дестабилизират социалистическия лагер, без да си правят сметка за цената, която ще плати местното население, околните страни, та и всички останали в бъдеще.
  То те, САЩ, всъщност никога не мислят за цената. Краварите първо стрелят, после мислят.

  Who the fuck are you to lecture me?
 42. 42 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#36] от "Vlado Nikolov":
  Защо да не бягат? У тях няма гаранция, че ще живеят без да стрелят и умрат за една, или друга страна. В Европа ги чака ядене, спане и жени без ограничение. Само, защото са бежанци. Дори не им печат да си налагат културата."" ""

  Разбира се, че всеки има право да търси по-добър живот. Не разбирам обаче как само афганистанските мъже бягат от Афганистан и талибаните изоставяйки майките, жените, сестрите и децата си там на талибаните. НАТО 20 години се опитваше да създава гаранция на афганистанците да заживеят в нормална държава но не срещна сериозна подкрепа от страна на самите афганистанци които предпочетоха да бягат от страната си вместо да я нормализират. Сега след 20 годишно присъствие в Афганистан с 3500 убити и над 20 000 ранени НАТО се изтегля от Афганистан. Ако НАТО спре изцяло поддръжката си за Афганистан до няколко месеца цялата страна ще е под контрола на талибаните, което не е добре за самите афганистанци.

 43. 43 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Мдаааааа ...... скоро няма да има гей прайд в Кабул.
  —цитат от коментар 20 на Alex Ivanov


  Поредният, който изобщо си няма представа за какво става дума. - За твое сведение пущуните в Афганистан си имат установени педофилски традици, според които млади момчета са нарочно обучавани, за да обслужват големците им.

  Who the fuck are you to lecture me?
 44. 44 Профил на duy58651026
  duy58651026
  Рейтинг: 45 Неутрално

  По същата причина, поради която и Ирак не можа да удържи ИД. И двете армии са обучени от американците, съответно са напълно безпомощни срещу група въоръжени чобани по джапанки. Американците са некадърни военни, видехме го още във Виетнам. Изсипват трилиони долари и дават десетки хиляди жертви, а резултат никакъв. Добре, че поне имат неограничен бюджет за въоръжение за да не стават ептен за смех, но и това не винаги ги спасява.

 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#41:"Helen of Bikini"][/quote]

  Талибаните изобщо не съществувахо по време на борбата със съветските войски. Появиха се след напускането им.
  И правя сравнение на армиите тогава и сега.Не на окупацията от СССР и САЩ.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#33] от "Таралеж":

  щото ще плъзне сепаратизъм наоколо :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 48. 48 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ген. Пачепа: Сегашният тероризъм е заченат от КГБ, той е оръжие и на Путин


  В арабския свят Кремъл продължава политиката от времето на Андропов – поддържа радикалните и терористични групировки
  Ислямска държава иска да се сдобие с ядрено оръжие и да проведе "най-великата религиозна чистка в историята", предупреждава бившият шеф на румънското разузнаване

  Генерал Йон Михаи Пачепа е наричан най-високопоставеният офицер от разузнаването на бившият съветски лагер, избягал на Запад. В продлъжение на 6 години е заместник-началник на външното разузнаване на Румъния и съветник на Николае Чаушеску. След като получава заповед за убийството на директора на румънската служба на „Свободна Европа, Пачепа решава да не я изпълнява и през юли 1978 година бяга в САЩ. През септември същата година е осъден задочно на смърт, а Чаушеску предлага награда от 2 милиона долара за главата му. Пачепа е преследван от убийциите на Ясер Арафат и Моамар Кадафи. На терориста Карлос-Чакала е обещан 1 милион долара, ако успее да ликвидира Пачепа, който е знаел много от тайните на КГБ и румънското разузнаване.

  Книгата на Йон Пачепа "Дезинформация" разказва за това, как съветските служби разпалват антиамериканизъм в мюсюлманския свят и от края на 60-те години вдъхновяват тероризма в Близкия Изток, пропагандирайки антисемитизъм.

  Любопитен детайл от книгата е фактът, че ръководителят на КГБ Юрий Андропов лично разпорежда да бъде преведен на арабски език и разпространен масово фалшификатът „Протоколи на ционските мъдреци“.

  "За Андропов ислямският свят беше чашката на Петри, в която КГБ да отгледа вируса на омразата към Америка от бактерията на марксизма-ленинизма", пише Пачепа.

  Генерал Пачепа си спомня и разговор с генерал-полковник Александър Сахаровски, който в продължение на 15 години оглавява съветското външно разузнаване - Първо главно управление на КГБ: "В днешния свят, когато ядрената бомба направи използването на военна сила остарял метод за война, терроризмът трябва да стане нашето главно оръжие".

  През 1968 и до 1978 година румънските служби за сигурност, създадени под надзора на Сахаровски, всяка седмица изпращат по два товарни самолета с оръжия за палестинските терористи в Ливан. В архивите на ЩАЗИ е открит документ, който разпорежда изпращането в Ливан, само през 1983 година, на автомати Калашников и боеприпаси за тях на стойност 2 милиона долара.

  По същото време комунистическа Чехословакия изпраща на ислямските тероисти 1000 тона Семтекс, което по думите на Пачепа, би им стигнало 150 години.

  По план, разработен на Лубянка, терористите започват да

  отвличат самолети

  Само през 1969 година Организацията за освобождение на Палестина-ООП, получаваща пари от съветските спецслужби, отвлича 82 самолета. Генерал Пачепа припомня, как през 1971 година генерал Сахаровски му паказал в своя кабинет карта, набодена с червени флагчета. Всяко знаменце показвало завзет от терористите самолет. "Това е мое изобретение", похвалил се тогава Сахаровски.

  "Дезинформация" не е книга само за СССР. В главата "Времената на Путин" се говори за това, как с идването на власт на бившите офицери от КГБ в Русия започват политически репресии, възкръсва шпиономанията и се надига вълната на антиамериканизма.

  В главата "Империята КГБ" Йон Пачепа отново цитира генерал Сахаровски, който го убеждавал, че държавна сигурност и тайните царски служби са "осигурявали жизнеспособността на Русия в продължение на 500 години и неизбежно тя ще спечели войната срещу нашия главен враг - американския ционизъм".

  Авторът на "Дезинформация" стига до извода: "Варварският КГБ, който за времето на своето същестуване е унищожил 20 милиона души в Русия и още 70 милиона в комунистическия лагер, не само оцеля, но превърна съвременна Русия в първата в световната история диктатура, управлявана от Държавна сигурност. Ако по времето на Студената война КГБ беше държава в държавата, то сега се первърна в самата държава, а Путин се оказа най-богатият човек в Европа".

  Според генерал Пачепа, в арабския свят Кремъл продължава същата политика от времето на Андропов – поддържа радикалните и терористични групировки. По времето, когато след 11 септември 2001 година САЩ обявиха война на тероризма, Москва правеше всичко възможно да поддържа антиамериканизма в Европа, вдъхновявайки чрез своите агенти левите движения за акции на протест срещу политиката на САЩ.......................
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=16859&rid=&archive =

 49. 49 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всъщност основната подкрепа за талибаните идва от Пакистан, а кой е най-големият доставчик на оръжие, най-големия инвеститор и най-голям кредитор на Пакистан - правилно Китай! Така че подкрепата идва от Китай - и целта е ясна, китайците нямат проблем да работят със всеки ако ще и да са канибали ако има кяр! А в Афганистан кяр има много- огромни запаси от цветни и редки метали които се оценяват между 3 и 10 ТРИЛИОНА ДОЛАРА!
  А за тези които са се притеснили за наркоманите, да ги светна - никакво намаление на производството не е имало при талибаните , всички "борци и революционери" също имат нужда от пари......а доходите от хероин са големи и както си расте сега , така ще си расте и в бъдеще!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#46] от "duy58651026":

  Няма да употребя обръщение от областта на терминологията на психиатрията, но муджахидините бяха основно таджики с вожд/ове като Ахмад Шах Масуд и бяха подпомагани от САЩ, а талибаните са основно пащуни с вождове молли и действат с одобрението и помощта най-вече на Пакистан, а след това и на СА и ОАР! Справете се с литературата!

 52. 52 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  По същата причина, поради която и Ирак не можа да удържи ИД. И двете армии са обучени от американците, съответно са напълно безпомощни срещу група въоръжени чобани по джапанки. Американците са некадърни военни, видехме го още във Виетнам. Изсипват трилиони долари и дават десетки хиляди жертви, а резултат никакъв. Добре, че поне имат неограничен бюджет за въоръжение за да не стават ептен за смех, но и това не винаги ги спасява.
  —цитат от коментар 44 на duy58651026


  Щото СССР постигна по-голям успех в Афганистан, нали ??! Срещу пак чобани с геги ......

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Сотир Костадинов
  Сотир Костадинов
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Не ги удържа,защото: талибаните са по добре организирани,по добре мотивирани.Афганистанската армия е една сган и сбирщина.Корумпирана и неефективна .Войниците са бедни младежи,които са станали войници,за да се спасят от мизерията..Е как да устоят на някой.

 57. 57 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#54] от "duy58651026":
  Само ще цитирам:
  "..Олигофрен е тоя,който те гледа в огледалото. Талибаните се биха срещу муджахедините.Дори убиха Шах Масуд с подкрепата на Ал Кайда."
  Това е истината и за Вас , и по темата! Ясно е кой е тъпия!

  .............. BTW съвсем случайно имам 2 г. на терен в Афганистан

 58. 58 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 444 Любопитно

  Имаше един необичайно американски генерал, бяга ми името, който беше разглеждал въпроса защо принципно армиите на мюсюлманските държави се справят изключително зле в последните 2-3 века.

  Твърдеше, че е от самата култура - на запад се залага на планиране и стратегия, които да постигнат целта с минимална загуба на бойци, оптимално - никаква, залага се на технологично превъзходство и редовна поддръжка на техниката. Загубата на жива сила се разглежда като сериозен провал.

  Докато в мюсюлманските държави, обратно, всеки с малко власт във войската разглежда тези под себе си като отрепки и последното, което го интересува, е колко от тях ще умрат. Генералът беше участвал в обучението на саудитски части и много шокирано обясняваше, че ако обясниш на някой как да поддържа танка, той пази ревниво знанието само за себе си и отказва да споделя с другите - защото знанието е власт. Е какъв боен дух да имат? И броня на супермен да му дадеш, като знае че никой не му пука за него, защо да се бие?

 59. 59 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 444 Любопитно

  изключително умен*, соря

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Имаше един необичайно американски генерал, бяга ми името, който беше разглеждал въпроса защо принципно армиите на мюсюлманските държави се справят изключително зле в последните 2-3 века. Твърдеше, че е от самата култура - на запад се залага на планиране и стратегия, които да постигнат целта с минимална загуба на бойци, оптимално - никаква, залага се на технологично превъзходство и редовна поддръжка на техниката. Загубата на жива сила се разглежда като сериозен провал. Докато в мюсюлманските държави, обратно, всеки с малко власт във войската разглежда тези под себе си като отрепки и последното, което го интересува, е колко от тях ще умрат. Генералът беше участвал в обучението на саудитски части и много шокирано обясняваше, че ако обясниш на някой как да поддържа танка, той пази ревниво знанието само за себе си и отказва да споделя с другите - защото знанието е власт. Е какъв боен дух да имат? И броня на супермен да му дадеш, като знае че никой не му пука за него, защо да се бие?
  —цитат от коментар 58 на nodjinn


  Точно така е.Затова и афганистанците се бият добре единствено,когато са в кланови или племенни формирования.Щото са от един клан или племе и имат връзка помежду си.

 61. 61 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Парите на САЩ свършват, колкото и да печатат долари, такова огромн финансово натоварварне за въоръжена окупация, пропаганда, НПО- та, клиенти, правтелства плюс огромно вътрешно неравенство и разделение подкопава сериозно претенциите на американците за "лидерство". Без парите им, никой не ги взима на сериозно. Обяснеиеията на автора на статията са изсмукани от пръстите, те са по скоро оправдания.

  Свободата, Санчо...
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Да, тук за талибаните съм допуснала грешка по инерция. За афганските сунити джихадисти (муджихидините) става дума. Те и едните и другите си изповядват радикален ислям, макар и да повоювава един срещу друг.

  Who the fuck are you to lecture me?
 64. 64 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Американците си отиват,талибаните превземат, нова бежанска вълна !!!

 65. 65 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 444 Разстроено

  Преди няколко седмици имаше направо христоматиен случай: полицай в някакво село в Афганистан отказва да се предаде на талибаните и вика подкрепления. Пращат му специални части с два танка. Специалните части се справят отлично, до момента в който започват да свършват патроните. Викат подкрепления, чакат си половин ден, нищо не идва. Командирът им в базата решава, че не му се рискува хеликоптер или още хора, или просто не го грее. Предават се, екзекутират ги като кучета. Сред тях имаше и син на афганистански генерал.

  Е - защо да се бият? За чий?

 66. 66 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#62] от "duy58651026":

  Вашето обръщение ( е на това място), върших си работата! И имам самочувствието , че добре съм я вършил съдейки по отзивите за нея! Бях на война, а не да тъпея и хейтя пред компа като Вас!

 67. 67 Профил на Сотир Костадинов
  Сотир Костадинов
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#10] от "yxy36658763":

  Ще се договорят.

 68. 68 Профил на Сотир Костадинов
  Сотир Костадинов
  Рейтинг: 39 Неутрално

  С две думи.Производството и пътя на наркотика ще продължи

 69. 69 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#52] от "Alex Ivanov":"Чобани с геги" обучавани и въоръжавани от ЦРУ и още куп американски съюзници, тъпчо.
  —цитат от коментар 55 на duy58651026


  Е нали американците са некадърни военно, тогава би трябвало и обучението на чобаните да е некачествено ....

 70. 70 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#66] от "SSmart":

  Чест и уважение за мисията, мисиите в Афганистан.

  Без да се заяждам много, по каква причина български войник, предполагам и офицер е бил в Афганистан?

  Нито преди, нито сега подкрепям БА да бъде ползвана за пушечно месо.

  И един последен въпрос, как си купувахте цигари?

 71. 71 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Поредната американска простотия, за която ще плаща Европа. Редно е сега, емигрантския поток да се прехвърли към САЩ. Като си влязал в една страна и си размътил водата, а после си се изнизал от там и вместо да решиш проблема си го задълбочил, редно е, както стана с бившите колонизатори, да си поемеш бежанците. Никой не се съмнява, че разправата с обикновените граждани на Афганистан, ще е брутална. Вече не знам кой е по-зле - Путя с неговите простотии, които все пак не засягат глобалните процеси, а общо-взето се отнасят до вътрешните работи на Росия или американската политика, която непрекъснато се вре в чуждите работи и после някой друг трябва да пере пешкира.

 72. 72 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Когато американците кажат, че ще “подкрепят” някого, това звучи много злокобно. Защото тези, които са “подкрепяни”, било то Фулгенсио Батиста, Нго Дин Дием или Сомоса, винаги гълтат вода - биг тайм. Малко над 10% от 778 милиарда е 80 милиарда за “обучение” на патриотичните Афганистански сили. Сигурно идва долу-горе колкото дойде обучението на 50 бойци от Свободната сирийска армия за 500 милиона. От тия 50, 30 изчезнаха безследно, 17 се предадоха с оръжията, а другите се присъединиха към Ал Нусра.Наджибула изкара 3 години след като си тръгнаха руснаците, ама тия може и до Коледа да не изкарат. Но афганските демократи вече са обърнали американските долари в биткойни и са готови да летят за Емиратите.След поредния бляскав провал на САЩ въпросът е “кой е следващият” - Иран?
  —цитат от коментар 15 на Nedyalko Lazarov


  Какъв провал е за САЩ това не знам. Имали пари бол - дали. Бляскав провал е нахлуването на СССР в Афганистан - със загуба на десетки хиляди войници и разрушаване на цялата съветска икономика.
  САЩ за 20 години са загубили 2000 войника. Средно по сто на година. В България от катастрофи умират по 300-400 мъже на година.
  Американците в едно сражение в Сирия избиха около 600 руснака (Дейр ес зор).

  Така че американците не са загубили нищо съществено освен времето си . Коетоп пак не е малко.

  Колкото до съюзниците. Съюзници на САЩ са държавите от НАТО - с подписани договори. И на всички тях им е много добре.
  А това че подпомагали някакви диктатори за да отговорят на други диктатори подкрепяни от СССР/ Русия ------------------ на кой му дреме?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 73. 73 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Мдаааааа ...... скоро няма да има гей прайд в Кабул.
  —цитат от коментар 20 на Alex Ivanov


  Щом за теб това е най-важното. Спокойно можеш да се преместиш там. Късмет!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 74. 74 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#70] от "sanio_balkanski"
  България е член на НАТО ( това не е решение на българските военни, а е политическо). От там произлизат съюзнически задължения, които и ( вече) изпълнявахме в Афганистан. Всеки от нас си е решавал дали е да е (според вас) "пушечно месо" или не , тъй като на мисии се ходи доброволно! Чисто професионално смятам ,че е хубаво да има участие в международни операции защото се трупа безценен , включително и боен, опит и се издига професионалното ниво на нашите военнослужещи и международния престиж на Отечеството.
  Цигари не пуша от над 20 г., но в Афганистан се купуваха и от местния пазар. За сведение по-ефтини са от тук , но и по-некачествени. Имаше и в магазините на коалиционните сили, но вече с по-високи цени.

 75. 75 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":кой за каквото и да говори, ти за гейове мислиш... хм.
  —цитат от коментар 21 на Apophenia


  Това не беше ли латентен хомосексуализъм?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 76. 76 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#70] от "sanio_balkanski":
  Знам "еВтини" се пише ,ама ми пречат ръцете.

 77. 77 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#10] от "yxy36658763":Американците по тази причина влязоха там. Талибаните бяха свили производството на опиум и хероин с 95%.
  —цитат от коментар 37 на Vlado Nikolov


  Пак си се объркАл нещо. Най-големия консуматор на планетата на хероин и опиум е русия.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 78. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#70] от "sanio_balkanski" България е член на НАТО ( това не е решение на българските военни, а е политическо). От там произлизат съюзнически задължения, които и ( вече) изпълнявахме в Афганистан. Всеки от нас си е решавал дали е да е (според вас) "пушечно месо" или не , тъй като на мисии се ходи доброволно! Чисто професионално смятам ,че е хубаво да има участие в международни операции защото се трупа безценен , включително и боен, опит и се издига професионалното ниво на нашите военнослужещи и международния престиж на Отечеството. Цигари не пуша от над 20 г., но в Афганистан се купуваха и от местния пазар. За сведение по-ефтини са от тук , но и по-некачествени. Имаше и в магазините на коалиционните сили, но вече с по-високи цени.
  —цитат от коментар 74 на SSmart


  Имам познати,които са контрактори в Афганистан към частни фирми. Ама не знам дали изобщо ще останат с оглед на последните събития.Щото няма да имат никаква защита.

 79. 79 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#74] от "SSmart":

  Благодаря за отговора. Гледната ти точка има смисъл макар да не я споделям.

  Сполай ти!

 80. 80 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Aфганите изядоха 1 трилион американски парици и пак се насадиха под талибан 😏

 81. 81 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мусаши":
  Най-вероятно няма да останат. Най-голям шанс да останат имат тези , които във фирми от бранша на "Black water"!

 82. 82 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#75] от "iak":

  е.. един футболист от (Левски, ЦСКА и т.н. по избор)
  отишъл на психоналитик и казал, искам ми помогнете защото имам комплекс за малоценност... Психоаналитика, казал, е то вашето не е комплекс...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 83. 83 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1973 Весело

  значи онези с чехлите на пластмасовите столчета разказаха играта на тези с маските на черепи

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 84. 84 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 90 Весело

  В някакви древни скрижали пишело че Талибан ще освободят света от Ковид робството :)

 85. 85 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Централната власт е много слаба и няма как да се противопостави на талибанската агресия

 86. 86 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Важно е да се отбележи, че афганистанците смятат дори талибаните за нещо по-добро от корупцията във властта.
  Надявам се на нас да не ни трябват талибани, за да изгоним ГЕРБ...

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 87. 87 Профил на Nikola Vushkov
  Nikola Vushkov
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Никой досега не е спечелил война в Афганистан. Англичани, руснаци, американци...
  —цитат от коментар 11 на Таралеж

  Само да допълня, че и афганистанците определено нищо не са спечелили на този етап. За над 40 години война с едните, другите, третите, съседното село и т.н. най-много са загубили те и светлина в края на тунела не се вижда. Също така, май не са им виновни нито руснаците, нито англичаните, нито американците. Много тъжна история.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#61] от "Bornagain":

  Няма страшно, ще вземат назаем рубли от Русия....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  А какво да кажат европейците, които ще бъдат нападнати от милиони афганци.

 92. 92 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#7] от "plamen95":

  Е, видяхме какво стана и с великата съветска армия, която едва се отърва от тази война? "Последните съветски части напускат Афганистан на 15 февруари 1989 година. Равносметката е съкрушителна: 1 милион убити афганистанци и 5,5 милиона бежанци. Една опожарена страна."

 93. 93 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1026 Неутрално  До коментар [#80] от "half truth":


  Aфганите изядоха 1 трилион американски парици и пак се насадиха под талибан 😏
  —цитат от коментар 80 на half truth


  Изяли са дръжки . От тези над един трилион Долара в Афганистан на дали са останали и 50 милиарда . Всички останали пари или са откраднати от американските военни и техните кон трактори или са изсмукани от военно - промишленият комплекс обратно в Америка , където парите на американските данъкоплатци сега са вече в частни банкови сметки .

  И доклад имаше на Пентагона от 2015 година изтекъл в пресата миналата година . В него военните не могат да обяснят къде са отишли парите и защо няма резултати . От 2015 година досега са изминали още 6 години , така че парите са значително над 1 трилион долара . 94. 94 Профил на Сотир Костадинов
  Сотир Костадинов
  Рейтинг: 39 Неутрално
 95. 95 Профил на Сотир Костадинов
  Сотир Костадинов
  Рейтинг: 39 Неутрално
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Сотир Костадинов
  Сотир Костадинов
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Защото така:Първо-Талибаните са по добре организирани,по-добре мотивирани и вероятно,по-добре комуникират с населението(с окновени и прости думички,без гръмки фрази.)Второ,талибаните изглежда са по-добри войници от така наречената Афганистанска армия.Трето:Имат подкрепа от големи групи от населението в Афганистан и Пакистан (имам предвид пущините).Четвърто,те са решени да останат и живеят по тези земи.

 98. 98 Профил на duy58651026
  duy58651026
  Рейтинг: 45 Неутрално

  върших си работата! И имам самочувствието , че добре съм я вършил съдейки по отзивите за нея! Бях на война
  —цитат от коментар 66 на SSmart

  Ясно, прал си американски гащи и партенки, а война си гледал само по филмите.

 99. 99 Профил на Сотир Костадинов
  Сотир Костадинов
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Няма толкова какво да го усукваме.Да говорим истината.Противно на всичко(по лошо въоръжени) но по организирани и мотивирани,те бележат успехи на бойното поле ,засега.Не е възможен мир вАфганистан без тяхно участие.

 100. 100 Профил на Сотир Костадинов
  Сотир Костадинов
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Да .Така е.Важно е пътят на наркотика да не спира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK