На живо

Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

Ваксинационното селище в Антверпен скоро ще стане излишно, тъй като в белгийската провинция Фландрия вече са ваксинирани над 90% от пълнолетните. Близо половин милион дози ваксини са поставени в центъра

Ваксинационното селище в Антверпен скоро ще стане излишно, тъй като в белгийската провинция Фландрия вече са ваксинирани над 90% от пълнолетните. Близо половин милион дози ваксини са поставени в центъраДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Италия ускорява ваксинирането на младежите преди учебната година

Италианското правителство призова регионите да дадат приоритет на ваксинациите срещу COVID-19 на младежите между 12 и 18 години, за да има време да имунизират повече хора преди преди училищата и спортните дейности да започнат отново.


В писмо, адресирано до областните управители и видяно от Ройтерс, специалният правителствен комисар за COVID-19 Франческо Паоло Фиглиуоло в сряда призова регионите да ваксинират младежи, без да изискват от тях предварително да си запишат час.


"За да се ускорят ваксинациите между 12 и 18-годишните ... трябва да им дадете приоритет, дори и да нямат резервация", пише Фиглиуоло, като казва, че новата политика трябва да се прилага от 16 август.


20-те регионални правителства организират ваксинационната кампания в Италия.


Около 40% от около 4.6 млн. италианци на възраст под 19 г. са получили поне една доза ваксина и около 23% са напълно ваксинирани с "Модерна" и "Бионтех"/"Пфайзер".


Правителството задължи учителите да се ваксинират до началото на учебната година и изисква здравен пропуск от студентите и преподавателите за достъп до университетите.

Най-големият ваксинационен център в Брюксел затвори

Белгия е във финалната част от масовата кампания за ваксинация срещу COVID-19 и започва да затваря големите ваксинационни центрове, съобщиха властите.


Най-големият от тях в Брюксел - в експоцентъра до стадиона "Хейзел", приключи работа във вторник, след като последните имунизации бяха направени ден по-рано. Центърът беше открит в средата на февруари и в него се ваксинираха и бившият белгийски крал Албер Втори и съпругата му Паола (на снимката).


Всички приоритетни групи в Белгия вече са ваксинирани, като в момента се поставят дози на младежите между 12-15 г. Затова работата ще бъде пренасочена към по-малки пунктове и мобилни групи, които ще продължат работа с останалите неваксинирани.


"Хейзел" е първият от шестте големи ваксинационни центрове в региона на белгийската столица, който затваря вратите си през август, след като всички възрастови групи получиха достъп до имунизация срещу COVID-19. Останалите постепенно ще прекратят операциите до края на октомври.


Белгия има едно от най-високите нива на ваксинация в Европа със 78.8% от пълнолетното население напълно ваксинирани по данни на европейската здравна агенция. Най-ниско е покритието в Брюксел - 64%, но в регион Фландрия вече са имунизирани над 90% от жителите, а във Валония - 79%. Властите в Брюксел смятат, че реалният брой на ваксинираните в столицата е по-голям, тъй като част чуждестранните служители на ЕС и НАТО, както и многобройните дипломати, работещи в нея, са се ваксинирали у дома и още не са регистрирали този факт в Белгия, където пребивават.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

Украйна удължи ограниченията до 1 октомври

Украйна удължи извънредното положение, което позволява на регионалните власти да наложат ограничения за COVID-19 до 1 октомври, за да се опита да се справи с нарастването на инфекциите от бързо разпространяващия се вариант "Делта".


"За съжаление, експертите започват да регистрират първите негативни тенденции по отношение на хоспитализацията на тежко болни, затова правителството приема указ за удължаване на извънредното положение и адаптивното блокиране до 1 октомври", заяви премиерът Денис Шмигал след заседанието на кабинета в сряда.


"Адаптивното блокиране" означава, че регионалните власти имат правомощията да затягат или облекчават ограниченията в зависимост от ситуацията, съобщава Ройтерс. Извънредното положение трябваше да изтече в края на август.


Дневните нови случаи в Украйна са над хиляда от средата на юли, когато властите премахнаха повечето ограничения и запазиха само задължителните изисквания за носене на маски и социално дистанциране. С население от 41 млн. души, Украйна е сред най-засегнатите европейски страни, с около 2.3 млн. случая на COVID-19 и 53 149 починали към 11 август. Едва 2.5 млн. души са напълно ваксинирани досега.

Румъния продаде 525 хил. ваксини на Египет

Египет получи от Румъния нова пратка ваксини срещу COVID-19, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. Тя съдържа 525 хил. дози от векторната ваксина на "Астра Зенека" по информация на египетското здравно министерство.


Румъния, където интересът към ваксинирането е слаб, вече продаде част от неизползваните си ваксини на Дания и Ирландия.


Близо шест милиона души от над 100-милионното население на Египет са имунизирани срещу новия коронавирус.


Във вторник официално са регистрирани 86 нови случая на COVID-19, с което общият брой на заразените става 284 875. Починали са шестима души с положителен тест, общо 16 588. От изолационните болници са изписани 107 пациенти и така общият брой на оздравелите достига 233 405. Прогнозата е за увеличаване на случаите през септември заради четвъртата вълна на пандемията.

Започват тестове на назални ваксини срещу COVID-19

Две ваксини срещу коронавирус, прилагани с помощта на спрей за нос, разработени в Тайланд, ще започнат изпитвания при хора до края на тази година, съобщава Ройтерс.


Преминаването към следващия етап от задължителните клинични изпитвания идва след обнадеждаващи резултати от опити с мишки, заяви правителствен служител в сряда.


Ваксините се разработват от Националния център по генетично инженерство и биотехнологии и ще бъдат тествани и за защита срещу варианта "Делта". Ако изпитванията са успешни, производството на ваксината ще започне в средата на 2022 г.


Назалните спрейове се смятат за потенциално перспективни, тъй като лигавицата на носа е идентифицирана като ключова входна точка за вируса.


Тайланд започва този месец изпитване на собствена иРНК ваксина и на инактивирана ваксина. Досега ваксинационната кампания в страната разчита на китайските ваксини "Синовак" и "Синофарм" и на "Астра Зенека". Ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" се прилага като трета, подсилваща доза за медицински работници на първа линия, които са получили две дози "Синовак". 6.8% от 66-милионното население на Тайланд са напълно ваксинирани.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

И Квебек въвежда пропуски за заведенията

Канадската провинция Квебек ще въведе ваксинационни пропуски от 1 септември, съобщи БТА, като се позова на Франс прес.Те ще са необходими за посещение на ресторанти, барове, спортни зали или за присъствие на културни прояви.


Така Квебек ще стане първата канадска провинция, която въвежда подобен документ, който цели да се избегне нова карантина и пренатоварване на болниците. Пропускът ще бъде в електронен и хартиен вариант.


Властите смятат, че заради варианта "Делта" е неизбежно в провинцията да има четвърта вълна на вируса.

"Спутник V" е "около 83%" ефективна срещу "Делта"

Руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19 е с около 83% ефективност срещу "Делта" варианта на коронавирус, по-ниска, отколкото се смяташе досега, каза здравният министър Михаил Мурашко в сряда.


Разработчиците на ваксината през юни заявиха, че "Спутник V" е с около 90% ефективност срещу варианта "Делта", припомня Ройтерс.


"Последните резултати показват, че ефективността е около 83%", съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на Мурашко.


Александър Гинцбург, директор на Института "Гамалея", разработил ваксината, заяви в сряда в интервю за вестник "Известия", че "Спутник V" е безопасна и ефективна срещу всички щамове на коронавируса.


Русия, която има население от около 144 милиона души, е одобрила четири ваксини местно производство. От началото на пандемията са регистрирани почти 6.5 млн. инфекции. Властите твърдят, че силно заразният вариант "Делта" и бавната ваксинация, въпреки достъпността на ваксините, са причина за широкото разпространение на инфекцията и големия брой починали, които се поддържат стабилни вече трети месец.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

На 3 секунди нов случай на COVID-19 в Иран

40 хил. нови случаи на COVID-19 и 500 починали за денонощие бяха регистирани в Иран, където новият вариант на вируса "Делта" се разпространява с рекордни темпове.


На този фон надзорната комисия за борба с пандемията отхвърли предложение на здравния министър Саид Намаки за въвеждане на двуседмична карантина, съобщи ДПА. Причините за решението не бяха оповестени, но според наблюдатели роля за него са изиграли икономически съображения, пояснява БТА.


Бързото разпространение на "Делта" варианта през последните седмици значително изостри кризата с коронавируса в Иран. Средно има по един смъртен случай на всеки три минути и по един новозаразен на всеки три секунди.


Общият брой на починалите в Иран е над 95 хил., а този на случаите на заразяване е над 4.2 млн.


В много градове медиците изнемогват, болниците са пълни, а спешните отделения са препълнени.


Ваксинацията на 83-милионното население също изпадна в застой, заради икономическата криза в Иран. Досега със завършена имунизация са едва 3.3 млн. иранци.

Броят на антителата е показателен за ефективността на ваксината на "Модерна"

Нивата на антитела са добър показател за това колко ефективна е ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" според ново проучване, цитирано от Ройтерс. .


Понастоящем се разчита на големи плацебо-контролирани проучвания, в които на доброволци се инжектира ваксина или плацебо, за да определи дали ваксината работи, но проучването на изследователския център "Фред Хътчинсън", Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, "Модерна" и други, показа, че измерването на нивата на антитела при ваксинираните може също да определи ефективността.


Проучването, което все още не е рецензирано, установи, че ваксината "Модерна" е по-ефективна при реципиенти с високи нива на антитела. Тези получатели също съобщават за по -нисък процент на пробивни инфекции след ваксинация.


Проучването е проведено, като се използват данни от клиничното изпитване на "Модерна" с 30 хил. участници, което започна миналата година и беше основа за разрешаването на ваксината.


Намирането на външна мярка за ефикасност би трябвало да ускори решенията на регулаторните органи относно одобрението на ваксината дори и без големи плацебо-контролирани проучвания, които биха били непрактични, ако ваксините станат широко достъпни, каза Питър Гилбърт, изследовател от "Фред Хътчинсън" и автор на изследването.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

"Фейсбук" свали руска антиваксърска мрежа

Социалната платформа "Фейсбук" съобщи, че е премахнала руска мрежа от акаунти, използваща маркетингови средства за кампании срещу COVID-19 ваксините, съобщи Ройтерс


Забранените акаунти са свързани с Fazze, дъщерно дружество на регистрирана във Великобритания маркетингова фирма AdNow, която осъществява предимно своите операции от Русия, за нарушаване на политиката срещу чужда намеса.


Според "Фейсбук" платформите на Fazze са били насочени основно към аудитория в Индия, Латинска Америка и от части в САЩ.


"Фейсбук" определи кампанията като "пералня за дезинформация", създавала подвеждащи статии и петиции във форуми като Reddit, Medium и Change.org, и използвайки фалшиви акаунти във "Фейсбук" и "Инстаграм".


Според "Фейсбук" свързаната с Русия операция е започнала със създаването на партиди фалшиви акаунти през 2020 г., вероятно произхождащи от ферми за акаунти в Бангладеш и Пакистан, които се представят като базирани в Индия. Мрежата е публикувала мемове и коментари на своите платформи през ноември и декември 2020 г., в които твърди, че ваксината на "Астра Зенека" ще превърне хората в шимпанзета, често използвайки сцени от филма "Планетата на маймуните" от 1968 г. Наред с тази "спам" кампания, инфлуенсъри в "Инстаграм" са споделяли срещу заплащане хаштагове и петиции, използвани от кампанията.


През май 2021 г., операцията е започнала да поставя под въпрос безопасността на ваксината на "Пфайзер", като се е позовавала на "хакнат и изтекъл" документ на "Астра Зенека", точно по времето, по което няколко правителство е трябвало да одобрят ваксината срещу коронавируса.


Двама френски и германски инфлуенсъри, с които Fazze се е свързала с молба да публикуват съдържание срещу ваксините, разкриха кампанията, което стимулира разследването на "Фейсбук", припомня Ройтерс.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

Протести и насилие в Литва заради правата на неваксинираните

До сблъсъци с полицията и безредици се стигна на протест пред парламента в Литва, организиран срещу плановете на правителството да ограничи правата на неваксинираните.


Около 5000 души се събраха във вторник, за да протестират срещу здравните пропуски за COVID-19, с които от 13 септември ще се влиза в кафенета и ресторанти, ще се ползва обществен транспорт и медицинска помощ.


"Това е противоконституционно. Имам право да не си поставям тези съмнителни ваксини и да живея живота си, както аз искам", каза Йонас Грабнис, безработен учител пред Асошиейтед прес.


Вечерта демонстрантите започнаха да замерят полицаите с камъни и бутилки, на което те отвърнаха със сълзотворен газ. Има пострадали и от двете страни. Президентът Гитанас Науседа призова участниците в протеста да се изтеглят и да не пречат на депутатите да напуснат сградата, предадоха ТАСС и БТА.


"Демокрацията не е анархия, а свободата да протестираш не е свобода за използване насилие. Призовавам цивилизовано да позволите на депутатите от Сейма да излязат от сградата", се казва в обръщение на президента, публикувано в страницата му във Фейсбук.


Заболеваемостта в Литва продължава да расте трета поредна седмица. Стартирала последна, заедно с България, кампанията по ваксинация в страната напредна през пролетта и лятото и вече 54% от населението е напълно ваксинирано.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

Германия въвежда "здравен пропуск" за ресторантите

Хората в Германия, които не са ваксинирани, ще трябва да предявяват като доказателство отрицателни PCR тестове по-често, отколкото досега. Това беше решено на среща на канцлера Ангела Меркел с премиерите на 16-те германски провинции, предаде ДПА.


В близко бъдеще на хората, които не са ваксинирани или не са изградили естествен имунитет след преболедуване, ще се налага да представят документ с негативен тест, за да влизат в ресторант, фризьорски салон или зала за фитнес например. Същото ще важи и за посетителите в болници, социални и старчески домове.


Ограничителните мерки, които вероятно ще влязат в сила още този месец, целят да мотивират повече хора да се ваксинират, уточнява БТА.


Спортните събития ще могат да се организират на стадиони с не повече от 25 хил. зрители, които ще бъдат пропускани с документ за ваксинация или тестване. Носенето на маски и социалната дистанция в градския транспорт и на други обществени места, се запазват.


От 11 октомври постепенно ще бъде спряно и безплатното правене на тестове, като те ще бъдат плащани от неваксинираните, освен ако не могат да се имунизират по медицински причини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK