На живо

Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

Ваксинационното селище в Антверпен скоро ще стане излишно, тъй като в белгийската провинция Фландрия вече са ваксинирани над 90% от пълнолетните. Близо половин милион дози ваксини са поставени в центъра

Ваксинационното селище в Антверпен скоро ще стане излишно, тъй като в белгийската провинция Фландрия вече са ваксинирани над 90% от пълнолетните. Близо половин милион дози ваксини са поставени в центъраДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Италия ускорява ваксинирането на младежите преди учебната година

Италианското правителство призова регионите да дадат приоритет на ваксинациите срещу COVID-19 на младежите между 12 и 18 години, за да има време да имунизират повече хора преди преди училищата и спортните дейности да започнат отново.


В писмо, адресирано до областните управители и видяно от Ройтерс, специалният правителствен комисар за COVID-19 Франческо Паоло Фиглиуоло в сряда призова регионите да ваксинират младежи, без да изискват от тях предварително да си запишат час.


"За да се ускорят ваксинациите между 12 и 18-годишните ... трябва да им дадете приоритет, дори и да нямат резервация", пише Фиглиуоло, като казва, че новата политика трябва да се прилага от 16 август.


20-те регионални правителства организират ваксинационната кампания в Италия.


Около 40% от около 4.6 млн. италианци на възраст под 19 г. са получили поне една доза ваксина и около 23% са напълно ваксинирани с "Модерна" и "Бионтех"/"Пфайзер".


Правителството задължи учителите да се ваксинират до началото на учебната година и изисква здравен пропуск от студентите и преподавателите за достъп до университетите.

Най-големият ваксинационен център в Брюксел затвори

Белгия е във финалната част от масовата кампания за ваксинация срещу COVID-19 и започва да затваря големите ваксинационни центрове, съобщиха властите.


Най-големият от тях в Брюксел - в експоцентъра до стадиона "Хейзел", приключи работа във вторник, след като последните имунизации бяха направени ден по-рано. Центърът беше открит в средата на февруари и в него се ваксинираха и бившият белгийски крал Албер Втори и съпругата му Паола (на снимката).


Всички приоритетни групи в Белгия вече са ваксинирани, като в момента се поставят дози на младежите между 12-15 г. Затова работата ще бъде пренасочена към по-малки пунктове и мобилни групи, които ще продължат работа с останалите неваксинирани.


"Хейзел" е първият от шестте големи ваксинационни центрове в региона на белгийската столица, който затваря вратите си през август, след като всички възрастови групи получиха достъп до имунизация срещу COVID-19. Останалите постепенно ще прекратят операциите до края на октомври.


Белгия има едно от най-високите нива на ваксинация в Европа със 78.8% от пълнолетното население напълно ваксинирани по данни на европейската здравна агенция. Най-ниско е покритието в Брюксел - 64%, но в регион Фландрия вече са имунизирани над 90% от жителите, а във Валония - 79%. Властите в Брюксел смятат, че реалният брой на ваксинираните в столицата е по-голям, тъй като част чуждестранните служители на ЕС и НАТО, както и многобройните дипломати, работещи в нея, са се ваксинирали у дома и още не са регистрирали този факт в Белгия, където пребивават.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

Украйна удължи ограниченията до 1 октомври

Украйна удължи извънредното положение, което позволява на регионалните власти да наложат ограничения за COVID-19 до 1 октомври, за да се опита да се справи с нарастването на инфекциите от бързо разпространяващия се вариант "Делта".


"За съжаление, експертите започват да регистрират първите негативни тенденции по отношение на хоспитализацията на тежко болни, затова правителството приема указ за удължаване на извънредното положение и адаптивното блокиране до 1 октомври", заяви премиерът Денис Шмигал след заседанието на кабинета в сряда.


"Адаптивното блокиране" означава, че регионалните власти имат правомощията да затягат или облекчават ограниченията в зависимост от ситуацията, съобщава Ройтерс. Извънредното положение трябваше да изтече в края на август.


Дневните нови случаи в Украйна са над хиляда от средата на юли, когато властите премахнаха повечето ограничения и запазиха само задължителните изисквания за носене на маски и социално дистанциране. С население от 41 млн. души, Украйна е сред най-засегнатите европейски страни, с около 2.3 млн. случая на COVID-19 и 53 149 починали към 11 август. Едва 2.5 млн. души са напълно ваксинирани досега.

Румъния продаде 525 хил. ваксини на Египет

Египет получи от Румъния нова пратка ваксини срещу COVID-19, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. Тя съдържа 525 хил. дози от векторната ваксина на "Астра Зенека" по информация на египетското здравно министерство.


Румъния, където интересът към ваксинирането е слаб, вече продаде част от неизползваните си ваксини на Дания и Ирландия.


Близо шест милиона души от над 100-милионното население на Египет са имунизирани срещу новия коронавирус.


Във вторник официално са регистрирани 86 нови случая на COVID-19, с което общият брой на заразените става 284 875. Починали са шестима души с положителен тест, общо 16 588. От изолационните болници са изписани 107 пациенти и така общият брой на оздравелите достига 233 405. Прогнозата е за увеличаване на случаите през септември заради четвъртата вълна на пандемията.

Започват тестове на назални ваксини срещу COVID-19

Две ваксини срещу коронавирус, прилагани с помощта на спрей за нос, разработени в Тайланд, ще започнат изпитвания при хора до края на тази година, съобщава Ройтерс.


Преминаването към следващия етап от задължителните клинични изпитвания идва след обнадеждаващи резултати от опити с мишки, заяви правителствен служител в сряда.


Ваксините се разработват от Националния център по генетично инженерство и биотехнологии и ще бъдат тествани и за защита срещу варианта "Делта". Ако изпитванията са успешни, производството на ваксината ще започне в средата на 2022 г.


Назалните спрейове се смятат за потенциално перспективни, тъй като лигавицата на носа е идентифицирана като ключова входна точка за вируса.


Тайланд започва този месец изпитване на собствена иРНК ваксина и на инактивирана ваксина. Досега ваксинационната кампания в страната разчита на китайските ваксини "Синовак" и "Синофарм" и на "Астра Зенека". Ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" се прилага като трета, подсилваща доза за медицински работници на първа линия, които са получили две дози "Синовак". 6.8% от 66-милионното население на Тайланд са напълно ваксинирани.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

И Квебек въвежда пропуски за заведенията

Канадската провинция Квебек ще въведе ваксинационни пропуски от 1 септември, съобщи БТА, като се позова на Франс прес.Те ще са необходими за посещение на ресторанти, барове, спортни зали или за присъствие на културни прояви.


Така Квебек ще стане първата канадска провинция, която въвежда подобен документ, който цели да се избегне нова карантина и пренатоварване на болниците. Пропускът ще бъде в електронен и хартиен вариант.


Властите смятат, че заради варианта "Делта" е неизбежно в провинцията да има четвърта вълна на вируса.

"Спутник V" е "около 83%" ефективна срещу "Делта"

Руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19 е с около 83% ефективност срещу "Делта" варианта на коронавирус, по-ниска, отколкото се смяташе досега, каза здравният министър Михаил Мурашко в сряда.


Разработчиците на ваксината през юни заявиха, че "Спутник V" е с около 90% ефективност срещу варианта "Делта", припомня Ройтерс.


"Последните резултати показват, че ефективността е около 83%", съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на Мурашко.


Александър Гинцбург, директор на Института "Гамалея", разработил ваксината, заяви в сряда в интервю за вестник "Известия", че "Спутник V" е безопасна и ефективна срещу всички щамове на коронавируса.


Русия, която има население от около 144 милиона души, е одобрила четири ваксини местно производство. От началото на пандемията са регистрирани почти 6.5 млн. инфекции. Властите твърдят, че силно заразният вариант "Делта" и бавната ваксинация, въпреки достъпността на ваксините, са причина за широкото разпространение на инфекцията и големия брой починали, които се поддържат стабилни вече трети месец.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

На 3 секунди нов случай на COVID-19 в Иран

40 хил. нови случаи на COVID-19 и 500 починали за денонощие бяха регистирани в Иран, където новият вариант на вируса "Делта" се разпространява с рекордни темпове.


На този фон надзорната комисия за борба с пандемията отхвърли предложение на здравния министър Саид Намаки за въвеждане на двуседмична карантина, съобщи ДПА. Причините за решението не бяха оповестени, но според наблюдатели роля за него са изиграли икономически съображения, пояснява БТА.


Бързото разпространение на "Делта" варианта през последните седмици значително изостри кризата с коронавируса в Иран. Средно има по един смъртен случай на всеки три минути и по един новозаразен на всеки три секунди.


Общият брой на починалите в Иран е над 95 хил., а този на случаите на заразяване е над 4.2 млн.


В много градове медиците изнемогват, болниците са пълни, а спешните отделения са препълнени.


Ваксинацията на 83-милионното население също изпадна в застой, заради икономическата криза в Иран. Досега със завършена имунизация са едва 3.3 млн. иранци.

Броят на антителата е показателен за ефективността на ваксината на "Модерна"

Нивата на антитела са добър показател за това колко ефективна е ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" според ново проучване, цитирано от Ройтерс. .


Понастоящем се разчита на големи плацебо-контролирани проучвания, в които на доброволци се инжектира ваксина или плацебо, за да определи дали ваксината работи, но проучването на изследователския център "Фред Хътчинсън", Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, "Модерна" и други, показа, че измерването на нивата на антитела при ваксинираните може също да определи ефективността.


Проучването, което все още не е рецензирано, установи, че ваксината "Модерна" е по-ефективна при реципиенти с високи нива на антитела. Тези получатели също съобщават за по -нисък процент на пробивни инфекции след ваксинация.


Проучването е проведено, като се използват данни от клиничното изпитване на "Модерна" с 30 хил. участници, което започна миналата година и беше основа за разрешаването на ваксината.


Намирането на външна мярка за ефикасност би трябвало да ускори решенията на регулаторните органи относно одобрението на ваксината дори и без големи плацебо-контролирани проучвания, които биха били непрактични, ако ваксините станат широко достъпни, каза Питър Гилбърт, изследовател от "Фред Хътчинсън" и автор на изследването.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

"Фейсбук" свали руска антиваксърска мрежа

Социалната платформа "Фейсбук" съобщи, че е премахнала руска мрежа от акаунти, използваща маркетингови средства за кампании срещу COVID-19 ваксините, съобщи Ройтерс


Забранените акаунти са свързани с Fazze, дъщерно дружество на регистрирана във Великобритания маркетингова фирма AdNow, която осъществява предимно своите операции от Русия, за нарушаване на политиката срещу чужда намеса.


Според "Фейсбук" платформите на Fazze са били насочени основно към аудитория в Индия, Латинска Америка и от части в САЩ.


"Фейсбук" определи кампанията като "пералня за дезинформация", създавала подвеждащи статии и петиции във форуми като Reddit, Medium и Change.org, и използвайки фалшиви акаунти във "Фейсбук" и "Инстаграм".


Според "Фейсбук" свързаната с Русия операция е започнала със създаването на партиди фалшиви акаунти през 2020 г., вероятно произхождащи от ферми за акаунти в Бангладеш и Пакистан, които се представят като базирани в Индия. Мрежата е публикувала мемове и коментари на своите платформи през ноември и декември 2020 г., в които твърди, че ваксината на "Астра Зенека" ще превърне хората в шимпанзета, често използвайки сцени от филма "Планетата на маймуните" от 1968 г. Наред с тази "спам" кампания, инфлуенсъри в "Инстаграм" са споделяли срещу заплащане хаштагове и петиции, използвани от кампанията.


През май 2021 г., операцията е започнала да поставя под въпрос безопасността на ваксината на "Пфайзер", като се е позовавала на "хакнат и изтекъл" документ на "Астра Зенека", точно по времето, по което няколко правителство е трябвало да одобрят ваксината срещу коронавируса.


Двама френски и германски инфлуенсъри, с които Fazze се е свързала с молба да публикуват съдържание срещу ваксините, разкриха кампанията, което стимулира разследването на "Фейсбук", припомня Ройтерс.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

Протести и насилие в Литва заради правата на неваксинираните

До сблъсъци с полицията и безредици се стигна на протест пред парламента в Литва, организиран срещу плановете на правителството да ограничи правата на неваксинираните.


Около 5000 души се събраха във вторник, за да протестират срещу здравните пропуски за COVID-19, с които от 13 септември ще се влиза в кафенета и ресторанти, ще се ползва обществен транспорт и медицинска помощ.


"Това е противоконституционно. Имам право да не си поставям тези съмнителни ваксини и да живея живота си, както аз искам", каза Йонас Грабнис, безработен учител пред Асошиейтед прес.


Вечерта демонстрантите започнаха да замерят полицаите с камъни и бутилки, на което те отвърнаха със сълзотворен газ. Има пострадали и от двете страни. Президентът Гитанас Науседа призова участниците в протеста да се изтеглят и да не пречат на депутатите да напуснат сградата, предадоха ТАСС и БТА.


"Демокрацията не е анархия, а свободата да протестираш не е свобода за използване насилие. Призовавам цивилизовано да позволите на депутатите от Сейма да излязат от сградата", се казва в обръщение на президента, публикувано в страницата му във Фейсбук.


Заболеваемостта в Литва продължава да расте трета поредна седмица. Стартирала последна, заедно с България, кампанията по ваксинация в страната напредна през пролетта и лятото и вече 54% от населението е напълно ваксинирано.


Коронавирусът по света: Белгия привършва масовата ваксинация

© Associated Press

Германия въвежда "здравен пропуск" за ресторантите

Хората в Германия, които не са ваксинирани, ще трябва да предявяват като доказателство отрицателни PCR тестове по-често, отколкото досега. Това беше решено на среща на канцлера Ангела Меркел с премиерите на 16-те германски провинции, предаде ДПА.


В близко бъдеще на хората, които не са ваксинирани или не са изградили естествен имунитет след преболедуване, ще се налага да представят документ с негативен тест, за да влизат в ресторант, фризьорски салон или зала за фитнес например. Същото ще важи и за посетителите в болници, социални и старчески домове.


Ограничителните мерки, които вероятно ще влязат в сила още този месец, целят да мотивират повече хора да се ваксинират, уточнява БТА.


Спортните събития ще могат да се организират на стадиони с не повече от 25 хил. зрители, които ще бъдат пропускани с документ за ваксинация или тестване. Носенето на маски и социалната дистанция в градския транспорт и на други обществени места, се запазват.


От 11 октомври постепенно ще бъде спряно и безплатното правене на тестове, като те ще бъдат плащани от неваксинираните, освен ако не могат да се имунизират по медицински причини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (201)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  > установи, че ваксината "Модерна" е по-ефективна при
  > реципиенти с високи нива на антитела

  А сигурно е най-ефективна при реципиенти с изключително високи нива на антитела.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Любопитно

  Буци се боцна с Модерна...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  > Ограничителните мерки, които вероятно ще влязат в сила още
  > този месец, целят да мотивират повече хора да се ваксинират,

  Уж ваксинацията беше Доброволна и Безплатна, пък сега ще Мотивираме хората да станат Доброволци като им забраним да си купуват хляб и сирене.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Умрели от ковид последните 19 дни:

  в Израел - 114

  в антиваксърска Русия - 14 998

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Ебати "демокрацията" ..... явно е много важно да те принудят да се набодеш с експерименталните бълвочи.

  Същевременно, в Израел, шампионът по масово набождане, пак затягат мерките. А уж всичко беше цветя и рози, хората се набучиха и щяха да се върнат към нормалния живот ....

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  какво друго освен здравен фашизъм е такава законова норма?

  според мен отказващите да се ваксинират са луди, страхливци и/или живеещи на гърба на обществото използвачи, но не заслужават такава нормативно установена дискриминация.

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#4] от "Явор":

  >в антиваксърска Русия - 14 998

  Това би трябвало да е добра новина - не ли ?

  Като измрат от световната зараза, ще можем да завладеем територията и да си точим петрол без пари...

  કટાક્ષ
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Като измрат от световната зараза, ще можем да завладеем територията и да си точим петрол без пари
  —цитат от коментар 7 на Ан Он

  Както винаги, пращиш от акъл.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Голям зор на рашките да си пробутат Путник В, ама нещо не върви

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Нерецензираното още проучване показва че който си има добър имунитет, се справя по-добре с вируса от хората с компрометиран имунитет. Демек "въкцината" "блокираща" протеина подпомагащ проникването на вируса не играе очакваната си роля.

  мурзилка
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#6] от "хм":

  > според мен отказващите да се ваксинират са ...
  > ... живеещи на гърба на обществото използвачи,

  Тук малко прекали.

  Нали уж боцкането с Лекарствените Препарати все още е Доброволно ?

  Как факта че не изпитваш желание да си Доброволец те прави използвач ?

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Антиваксъри ми звучи като средновековници, време на масово невежество !!!

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Явно е купил техни акции, когато бяха по 70 долара за брой...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Неваксинираните са чао. В Европа от есента на публични места и ресторанти ще се влиза само с документ за ваксинация.
  Ще поседят вкъщи няколко месеца. До другото лято.

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#9] от "Явор":

  > Както винаги, пращиш от акъл.

  Припомни ми как си общувахме в детската градина.

  Успех в борбата. Малко остана.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2811 Любопитно

  "Фейсбук" свали руска антиваксърска мрежа"

  А българските форуми кога ще спрат антиваксърските безумия, които са се разпищолили навсякъде?

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#10] от "Consumer":

  > Само да не измислят сигурен и бърз Ковид тест на база ректална проба,

  Измисли са вече.

  > че голямо дупене ще ги чака неваксинираните.

  Пропускаш факта че тестовете ще са задължителни за всички - включително и напълно Сертифицираните.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alex Ivanov":

  то е близко до акъла, но за всеки случай припомням:

  неваксинираните застрашават здравната система на страната (да си припомним - тя е обща за цялото население, независимо ваксинирано или не) и в частност собственото си (и на семейството/близките си) здраве.

  в крайна сметка всеки трябва да е свободен да живее или мре както прецени, държавата (т.е. всички ние) няма как да поправи природните липси.

 21. 21 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 869 Весело

  "Фейсбук" свали руска антиваксърска мрежа
  Социалната платформа "Фейсбук" съобщи, че е премахнала руска мрежа от акаунти, използваща маркетингови средства за кампании срещу COVID-19 ваксините, съобщи Ройтерс

  Забранените акаунти са свързани с Fazze, дъщерно дружество на регистрирана във Великобритания маркетингова фирма AdNow, която осъществява предимно своите операции от Русия, за нарушаване на политиката срещу чужда намеса."

  На практика са свалили БРИТАНСКА антиваксърска мрежа действащата от Бангладеш и Пакистан, която ползва вероятно хостинг услуги на руски доставчици. Но лесно се кълве на "руска" примамка, особено от безкритични лапнишарани, спонсорирани от новопапечатани долари от "демократични" фондации.

  Who the fuck are you to lecture me?
 22. 22 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ан Он": Теб ще ти пуснем петролопровода през бункера,да си точиш на спокойствие! Нещата наистина стават сериозни!)

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#20] от "хм":

  > неваксинираните застрашават здравната система на страната

  Леле, това ли е новия лозунг ?

  Стани Доброволец, Спаси Родината

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#20] от "хм":

  > неваксинираните застрашават здравната система на страната

  Леле, това ли е новия лозунг ?

  Стани Доброволец, Спаси Родината

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#22] от "angeles":

  > Теб ще ти пуснем петролопровода през бункера,
  > да си точиш на спокойствие!

  Аз съм изцяло на собствени енергийни източници. Не мога да разчитам на външен доставчик за толкова сериозни неща като собственото си оцеляване. (Особено на Русия)

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  "Фейсбук" свали руска антиваксърска мрежа
  =================================
  У наше село сме прости и не сме се научили на новите новите и модерни думички
  Вместо тях използваме думата "цензура".

 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":

  как другояче да наречем човек, който от страх пред една инжекция, е склонен да лежи месеци в интензивното - това е скъпоструващо лечение, което първо няма да стигне за всички, и второ - се заплаща от всички (солидарно).

  така че "използвач, живеещ на гърба на обществото" си е точната дума.

 28. 28 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Любопитно

  До коментар [#19] от "Ан Он":

  В статията, а и в други подобни друго пише за т.нар. "здравен пропуск". Впрочем виждам пазарна ниша за всякакви съоръжения, активирането на които става с qr четец (пейки в парка, врати и бариери, фитнес уреди и т.н.)

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Извод : който си има имунитет, може и без ваксина/препарат. Който няма, и боцкането не помага. Тъй излиза.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#3] от "Ан Он":

  Накрая, доброволните мерки ще бъдат с белезници до най - близкия пункт за боцкане. После в ареста до времето на втора доза. Иначе, някой може да избяга

 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#27] от "хм":

  > така че "използвач, живеещ на гърба на обществото"

  Не ти ли хрумва че всъщност обществото е 'използвач живеещ на гърба на тези хора' ?

  Що не си разделим територията на две - в едната всеки да се боцка с каквото си иска, в другата всеки да си ходи където си иска и да се събира в тълпи с когото си иска.

  До три години едната от групите ще е измряла и другата ще може да да си разшири хабитата.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 217 Весело

  "Намирането на външна мярка за ефикасност би трябвало да ускори решенията на регулаторните органи относно одобрението на ваксината дори и без големи плацебо-контролирани проучвания, които биха били непрактични, ако ваксините станат широко достъпни, каза Питър Гилбърт, изследовател от "Фред Хътчинсън" и автор на изследването."

  Аххаахахахахах - защо да си правят труда да направят сравнение с небоцнати и да си развалят настроението?

 34. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alex Ivanov":то е близко до акъла, но за всеки случай припомням:неваксинираните застрашават здравната система на страната (да си припомним - тя е обща за цялото население, независимо ваксинирано или не) и в частност собственото си (и на семейството/близките си) здраве.в крайна сметка всеки трябва да е свободен да живее или мре както прецени, държавата (т.е. всички ние) няма как да поправи природните липси.
  —цитат от коментар 20 на хм


  А набодените, които сеят вируса също навред, не "застрашават здравната система", така ли ??!

 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  “"Фейсбук" свали руска антиваксърска мрежа”

  Разбира се, требе останат само ваксърска мрежи и от сутрин до вечер да гледаш и слушаш в социални мрежи, медии, по спирки и градски транспорт, по билбордове и т.н, колко е важни да се боцкаш на 3-4 месеца.

 36. 36 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  който си има имунитет, може и без ваксина
  —цитат от коментар 29 на Vlado Nikolov

  Така мислеше и мозъка Чорбанов. След три месеца имунитет от преболедуване влезе в болница с ковид. За втори път.

 37. 37 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  ""Фейсбук" свали руска антиваксърска мрежа"

  Погледнах статистиката за вчера. Във Франция са умрели 68 човека, в UK - 146, Германия - 21, Испания - 102, Италия - 31, а в Русия - 792. Явно кампанията е била по-ефективна на местно руско ниво.

 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Тук идва моментът, след като е доказано че новият тип въкцини, не играят очакваната от обществото роля да предпазват от заболяване, или наистина от тях да зависи по-лекото прекарване ако се заболее и да се спре разпространението на вируса...Тогава дали наистина това е очакваната роля на тия въкцини? От обществото, от населението - да, това е очакваната роля. Обаче явно не и от производителите и поръчителите. Явно очакваната роля на тия въкцини от политиците и корпорациите, е поредното разделяне, поредното дискриминиране и противопоставяне на хората едни срещу други.

  мурзилка
 39. 39 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#30] от "Явор":

  Ами хайде направете го вече задължително, че наистина не се издържа.
  Има само две малки подробности:
  - ако е задължително, то не може да е с експериментален препарат
  - ако е задължително, не може да подписваш декларация, че освобождаваш фирмите от отговорност (държавата или фирмите трябва да се разберат кой ще я носи тази отговорност, но няма как да е набодения човек, тъй като е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).

  Само тези две малки нещица трябва да се решат и ще се отпуши проблемът и ваксинацията ще стане задължителна, а не като сега: "доброволна" е, но ако не си я избрал "доброволно" не можеш да посещаваш кафета и ресторанти, да се возиш в градския транспорт, да посещаваш фитнеси, евентуално децата ти да ходят на градина или училище... но иначе е "доброволна".

 40. 40 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":как другояче да наречем човек, който от страх пред една инжекция, е склонен да лежи месеци в интензивното - това е скъпоструващо лечение, което първо няма да стигне за всички, и второ - се заплаща от всички (солидарно).така че "използвач, живеещ на гърба на обществото" си е точната дума.
  —цитат от коментар 27 на хм


  А на пушещите, на пиещите много, на неплащащите здравни осигуровки цигани и т.н., не се ли заплаща от всички нас ?? Тогава да въведем и сертификати за алкохолизъм, за пушене, за преяждане, неплатени здравни осигуровки ..... що само за неваксинирани, това е дискриминация.

 41. 41 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":От тая есен ваксинирането няма да е доброволно. И много правилно.Обществото не може да чака до безкрай да уврат кухите лейки.
  —цитат от коментар 30 на Явор


  Извинявай, не живеехме ли в демокрация или се бъркам ??!

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alex Ivanov":

  Хипохондриците се плашат и от сянката си.

 43. 43 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Свободата на словото в подопечената на ЦРУ и ФБР мрежа фейсбурсук не съществува.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 44. 44 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ан Он":

  ако питате мен - съгласен съм.

  след такова разделение ще изчезнат куп проблеми за ваксинираната половина - децата им ще са образовани, няма да ги управляват чалгари, боклуците ще са в кофите, а не в парламента/институциите, кемтрейлс и 5Г няма да са опасност за здравето ...

  да продължавам ли?

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Тез пък кво са се разривали? Брюксел ще им напрани ограда.

 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#12] от "Маршалов":

  Това все още не е ваксина, а препарат. Дори и серум не е.

 47. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Положението с Ковид става напечено. В последните дни тихо издъхнаха някои илюзии. Първо, оказа се, че обещанието на Бионтех как за броени дни ще пренастройват ваксината си за нови варианти струва по-малко от честната дума на Уши фон дер Л. Less than nothing. Второ, сбогуваме се с мечтата за стаден имунитет, който ще доведе до пълно изчезване на вируса.

  Засега по всичко изглежда, че ще живеем с Ковид задълго. Все пак се ваксинирайте -- когато ви дойде до главата, ще го изкарате по-леко.

  Това е положението, Донке.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 48 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#44] от "хм":

  Има само един малък проблем - голяма част от лекарите и учителите ще са в лагера на неваксинираните, та не знам кой ще ги обучава децата на ваксинираните, че да са по-образовани и кой ще ги лекува (освен ако вече не е доказано, че препаратите, които сега наричат ваксини срещу ковид, не предпазват от всякакви заболявания). Иначе е добра идея и ми хареса картината, която обрисувахте. Ще настане такъв живот, че само си викам "Дано".

 49. 49 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  “"Фейсбук" свали руска антиваксърска мрежа”Разбира се, требе останат само ваксърска мрежи и от сутрин до вечер да гледаш и слушаш в социални мрежи, медии, по спирки и градски транспорт, по билбордове и т.н, колко е важни да се боцкаш на 3-4 месеца.
  —цитат от коментар 35 на Billy Pilgrim


  Ха ха, на това в САЩ му викат "позитивна дискриминация" .... отнася се до всяка дискриминация на "неправилните" групи - белокожи, нежелаещи да се бучат с експериментални бълвочи и т.н. Тоест, когато дискриминираш опонента си, това е положителна, полезна дискриминация ....

 50. 50 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Яворе, кой кръчмар няма да пуска неваксинирани бре? Ти да не живееш на луната? Да се откажат от папото? Трябва да ги затворят, ако искат ненабодени да не ходят там. Което на мен лично ми ще ми хареса. :)

 51. 51 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#6] от "хм":


  какво друго освен здравен фашизъм е такава законова норма?според мен отказващите да се ваксинират са луди, страхливци и/или живеещи на гърба на обществото използвачи, но не заслужават такава нормативно установена дискриминация.
  —цитат от коментар 6 на хм  Ето един психически здрав, смел алтруист, който твърди, че всички, които до 2019 г. не се ваксинираха против грип бяха "луди, страхливци и/или живеещи на гърба на обществото използвачи".

 52. 52 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Весело

  Оказа се, че вече няма нужда да си купувам ски пас, зареждам го от мобилното приложение и си допирам рамото на лифта.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 53. 53 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Може да е цензура, но е демократична. Разрешена, в името на общото благо.

 54. 54 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#53] от "Vlado Nikolov":

  Добре, че сега е лесно, просто спираш сървъри. Не се налага да се горят книги като едно време.

 55. 55 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#46] от "Vlado Nikolov":

  Проблема не е, че искат да се ваксинират или там какъвто експеримент е тая "ваксина", проблема е, че искат да наложат ценностите си над другите, които не са съгласни с тази ваксина

  Аз на никого не си налагам ценностите, казах ви, ако ще и от мост скачайте, ваш избор на ваша глава, не ми се мешайте в живота и аз няма се мешам във вашия..

  На кафета и без туй не ходя, всички идват на гости щот правя 200 пъти по хубаво кафе от което и да е кафене :)) Не обичам тълпите и да съм между повечето хора и без това, вие вече почнахте да се бутате да ми идвате до вратата да ми налагате какво да правя с живота си..

 56. 56 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Весело

  Ковидна демокрация в Литва
  https://www.youtube.com/watch?v=iP61fddxPCE

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#30] от "Явор":

  Пълните лейки, нали сте безсмъртни? От какво се тревожите? Препаратът ви пази, не се страхувайте! Или този страх е израз на съмнението в ефективността на, хм, ваксините?

 58. 58 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Весело

  Не зная, как ще мине това за демокрация, да те карат насила да се ваксинираш

  https://www.youtube.com/watch?v=Y-r6SBj5d4E

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#36] от "Явор":

  Това не противоречи на твърдението ми. Пропускаш "който няма и препарата не помага".

 60. 60 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#41] от "Alex Ivanov":

  Задължителни ваксини в България срещу:

  туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит.

  Как живеем в такава демокрация не знам.

  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

 61. 61 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#46] от "Vlado Nikolov":

  Аз що го наричам подигравателно вЪКЦина. Всъщност никога не би и могло този тип "нещо си там" да стане ваксина. Колкото и изследвания да има. Вирусите от типът корона, а и въобще вирусите са твърде изменчиви, че да може да се разчита на детекцията само на една отделна част от тях, уж устойчива именно във формата която е използвана за съставяне на въкцината. Спайк протеина също може и се изменя, без това непременно да навреди на функционирането му.

  мурзилка
 62. 62 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Интересно коя ваксина е най-добра при нисък брой антитела.

 63. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#44] от "хм":

  Ми, продължи : ще изпълняват безсрочно всички нареждания, няма да се замислят за последствията, винаги ще търсят виновник за собствената си некадърност, ще изпълняват ролята на дресираните животни в цирка, наречен живот. Да продължавам ли?

 64. 64 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#60] от "Явор":

  Малката разлика между изброените от теб ваксини и ваксината срещу ковид е посочена в коментар 39.
  Затова и в момента ваксините срещу ковид не са задължителни и няма как да станат скоро време. Ще са "доброволни" ако ще и накрая да забранят на неваксинираните по улиците да ходят. Пак ще са "доброволни" и ще ти връчват декларация да подписваш преди да те набодат. В момента държавите искат "и онази работа до края и душата в рая". Хем твърдят, че ваксината е благо, няма абсолютно никакъв риск при нея и ще ни изцели всичките, хем не искат да носят отговорност и карат хората сами да си я носят. И после се чудят що така не им вярват и се дърпат от това безплатно благо... Ами ще има още да се чудят.

 65. 65 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#13] от "Ан Он":От тая есен ваксинирането няма да е доброволно. И много правилно. Обществото не може да чака до безкрай да уврат кухите лейки.
  —цитат от коментар 30 на Явор


  Ще бъде задължително, но за такива като теб. С нови бустерни дози. Вече са се светнали, че най-лесно могат да ги пробутат на послушните ковидари, няма смисъл да се хабят за останалите. За стимул (само за ваксинирани!) ще има садо-мазо ролеви игри с маски, инжекции и завързване за стриктна карантина.

 66. 66 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#58] от "anti-vaxxer":

  „На народа, от народа, за народа“

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 67. 67 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#64] от "Smile":

  Ми тъй де, задължават те да си сложиш ваксината и едновременно ти дават да подпишеш декларация, че поемаш пълна отговорност за последствията..

  Виждате ли нещо нередно тук ? :))) Айде нали ваксиниращите се сте умни.. Това е тест за интелигентност ...

 68. 68 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#54] от "Smile":

  По - страшно е. И едно време четящите не са били мнозинство. Сега, участниците в социалните мрежи са мнозинство. Там общуват, четат, търсят информация,обменят такава. И изведнъж - гилотината. Това може, това - не. Така израстват поколения, формирани по зададен калъп.

 69. 69 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Гневно

  явно е много важно да те принудят да се набодеш с експерименталните бълвочи.
  —цитат от коментар 5 на Alex Ivanov


  Факт: Този "експериментален бълвоч" спасява човешки животи! Вашите приказки (ако "принудят" някои хора да не се ваксинират) ще доведат до това някои от тези хора да си отидат без време!

 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#55] от "Ramon Asvalda":

  Да припомня "не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле". Те са се минали и ги е яд на другите, защото не са.

 71. 71 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#70] от "Vlado Nikolov":

  Разплитам си чорапите от яд 😭

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 72. 72 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  "“""""""Спутник V" е "около 83%" ефективна срещу "Делта""""""Нали уж руската ваксина беше най-добрата и безаналогово според Пътя???Дръжки без чушки!Така е и с руското прехвалено оръжие!!!Въздух под налягане!!!Друг е въпросът,че Турция да речем няма нито ваксина ,нито собствено оръжие!!!

  shlshlshlshl
 73. 73 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#69] от "plamen_b":

  Когато буташ насила едно нещо, ти стимулираш недиректно използването на насилие, което пак ще доведе до отнемане на животи без време, ама тоя път поради изкуствени и превантивни фактори, а не от вирус, които може и най вероятно няма да убие 99.97% от хората...

  Поне ако умра от вируса, природата ме е убила, а не Иван със супермен комплекса

 74. 74 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Оказва се, че Спутник-V не предизвиква тромби, заради по-добрия производствен процес, който помага да се изчистят белтъците, водещи до тромби във ваксините на Астра-Зенека и Джонсън и Джонсън.

 75. 75 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#60] от "Явор": Малката разлика между изброените от теб ваксини и ваксината срещу ковид е посочена в коментар 39.
  —цитат от коментар 64 на Smile

  Когато в края на 80-те направиха задължителна имунизацията срещу хепатит Б, ваксината също беше нова и неизпитана. И имаше същи вой като в момента срещу ковид ваксините.
  До една година ваксините ще са задължителни. Както доста други ваксини.

 76. 76 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#60] от "Явор":

  Това СА ваксини, доказани с времето и ефективността си. Никой не ги отрича и реимунизацията си върви без проблем. Сега ни използват за опитни мишлета, за да тестват нещо ново, непознато и със съмнителна ефективност. За това се набират доброволци срещу заплащане. Аз НЕ искам да съм опитна мишка. Особено в светлината на доказаните странични, опасни ефекти.

 77. 77 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тогава да въведем и сертификати за алкохолизъм, за пушене, за преяждане
  —цитат от коментар 40 на Alex Ivanov

  Това не са заразни болести.

 78. 78 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1986 Любопитно

  До коментар [#27] от "хм":

  къде преди поставянето на игла пише, че няма да лежиш в интензивно? :)

 79. 79 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#69] от "plamen_b":Когато буташ насила едно нещо, ти стимулираш недиректно използването на насилие, което пак ще доведе до отнемане на животи без време, ама тоя път поради изкуствени и превантивни фактори, а не от вирус, които може и най вероятно няма да убие 99.97% от хората...Поне ако умра от вируса, природата ме е убила, а не Иван със супермен комплекса
  —цитат от коментар 73 на Ramon Asvalda


  Не можеш да си сигурен ,че природата те е убила след като явно се признава,че вируса е лабораторен продукт.

 80. 80 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Гневно

  До коментар [#39] от "Smile":

  Всяка ваксина против пандемия започва с одобрение за използване при извънредни обстоятелства (и след достатъчно събрани данни се одобрява за редовно използване). От там нататък е въпрос на риск/вероятности (дали рискът от вируса или ваксината е по-голям). Но всичките данни с които вече разполагаме, вирусът убива около 1-4% от заразените, а ваксината помага този риск да се намали значително (вече на стотици милиони хора по цял свят)!

 81. 81 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#60] от "Явор": Това СА ваксини, доказани с времето и ефективността си. Никой не ги отрича и реимунизацията си върви без проблем.
  —цитат от коментар 76 на Vlado Nikolov

  Когато стана задължителна, ваксината срещу хепатит Б не беше доказана.

 82. 82 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  А в Литва се събудиха. Протести срещу ограничаване правата на не боцнатите. Вярно, само 5000 човека. Но отнесени към нашето население, означават над 20000 човека. Не е малко.

 83. 83 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#71] от "Consumer":

  Сърцето ме заболя! Не бъди толкова лош! 😀

 84. 84 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#69] от "plamen_b":

  Всъщност вашите хипохондрически страхове и изявленията на недоразумения като Майтапчийски и Тиквун предизвикаха задръстването на болниците и хиляди смъртни случаи на хронично болни хора, които имаха нужда от лекарска помощ и операции, но не ги получиха, защото болниците бяха заети с това да са лазарет за наплашени хора с настинка.

  До една година ваксините ще са задължителни. Както доста други ваксини.
  —цитат от коментар 75 на Явор


  Няма как да стане, преди да минат няколко години след като:

  Ваксината на Pfizer срещу коронавируса може да представлява по-голям риск за момчетата на 16 и 17 години, отколкото се смяташе досега, сочи проучване на медици от САЩ. Проучването сочи, че момчетата са 14 пъти по-склонни да развият миокардит след поставянето на ваксината. Изследването идва на фона на решението на Великобритания да продължи с ваксинирането на 16 и 17-годишни тийнейджъри.
  Лекарите в детската болница в Бостън обаче, предупреждават, че дългосрочните рискове от миокардит след ваксинацията „остават неизвестни“. Миокардит е възпаление на сърдечния мускул. В повечето случаи болестта изчезва без усложнения, но в редки случаи се развива увреждане на сърцето, което може да попречи на органа да изпомпва кръв правилно. Някои пациенти може да се нуждаят от сърдечна трансплантация. Решението на Обединеното кралство миналата седмица да подложи 16 и 17-годишните младежи на ваксина взриви общественото мнение, като водещи експерти го определиха като неетично. Професор Хелън Бедфорд, експерт по здравето на децата в Университетския колеж в Лондон и Института по детско здраве на Great Ormond Street, предупреди, че ваксинацията ще е вредна за децата. „Истинският проблем тук е дали изобщо трябва да ваксинираме деца. Те са с много малък риск от COVID, така че въпросът е кой би имал полза, ако бъдат ваксинирани? „Вече имаме много висок прием на ваксини сред възрастните, много по -висок от САЩ и Канада, затова не е нужно да тормозим децата.", допълни професорът.
  В същото време Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу COVID-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Според предварителни данни от изследване, в страната има "десетки случаи" на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани. Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш.


 85. 85 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#41] от "Alex Ivanov":Задължителни ваксини в България срещу:туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит.Как живеем в такава демокрация не знам.https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/
  —цитат от коментар 60 на Явор


  Правиш ли разлика между минали всички процедури ваксини и този скалъпен набързо бъркоч, прескочил цели етапи в процедурите по тестване ??

 86. 86 Профил на stefania.genova
  stefania.genova
  Рейтинг: 487 Неутрално

  или се бъркам
  —цитат от коментар 41 на Alex Ivanov

  Не се бъркаш, а бъркаш.
  Аман от неграмотни.

 87. 87 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Значи 41,5% -- по-зле от ези-тура.

  Ние сме чели Правда, когато Йовка е била още много мъничка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 88. 88 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#75] от "Явор":

  Забравяш мутират на коронавирусите. И то е бързо. За година и половина се явиха вече шест, или седем варианта. Тоест, препарата е с догонващи функции. Ако стане - добре. Ако не стане - майната му. Защо няма ефективна антигрипна ваксина?

 89. 89 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#40] от "Alex Ivanov":

  Със сигурност трябва да се въведат и тези, особено за пушачи и алкохолици, при които си е личен избор - поне 50% самоучастие в лечението на рак на белите дробове за пушачи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 90. 90 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Новините са като от 1984.
  - здравен пропуск за да влезеш в ресторант
  - здравен пропуска за да идеш на работа
  - ФБ затвори акаунт на инакомислещи

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 91. 91 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Умрели от ковид последните 19 дни:в Израел - 114в антиваксърска Русия - 14 998 https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  —цитат от коментар 4 на Явор


  не ви ли омръзна. Един път за разнообразие сравнете с България

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 92. 92 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Какво е казал руския здравен министър няма никаква новинарска стойност
  и това така написано ""Спутник V" е "около 83%" ефективна срещу "Делта""
  е фалшива новина.

  -voxy
 93. 93 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Оказва се, че Спутник-V не предизвиква тромби, заради по-добрия производствен процес, който помага да се изчистят белтъците, водещи до тромби във ваксините на Астра-Зенека и Джонсън и Джонсън.
  —цитат от коментар 74 на log_on


  С тромби, без тромби, в Русия си мрат 10 пъти повече от колкот в нормаалните държави. За съжаление, България е много по-близо до Русия, от колкото до нормалните държави. Във всякакво отношение.

 94. 94 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Неваксинираните са чао. В Европа от есента на публични места и ресторанти ще се влиза само с документ за ваксинация. Ще поседят вкъщи няколко месеца. До другото лято.
  —цитат от коментар 16 на Явор


  Урааа. Бой по инакомислещите. както казват по американските филми: "Това не ви е шибана демокрация"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 95. 95 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#75] от "Явор":

  Виж начина и скоростта на мутиране на двата вируса. Доста специфично четиво и на академичен език. Но, може да се разберат основните неща.

 96. 96 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alex Ivanov":то е близко до акъла, но за всеки случай припомням:неваксинираните застрашават здравната система на страната (да си припомним - тя е обща за цялото население, независимо ваксинирано или не) и в частност собственото си (и на семейството/близките си) здраве.в крайна сметка всеки трябва да е свободен да живее или мре както прецени, държавата (т.е. всички ние) няма как да поправи природните липси.
  —цитат от коментар 20 на хм


  А ваксиниращите се помагат на Пфаизер да отчита double digit growth с парите на неваксинираните

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 97. 97 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  [quote#93:"1107"][/quote]

  Именно ,в България си мрат и без да са ползвали руска ваксина. Извод -мрат от други ваксини или мрат от некачествен ген и живот. Без никаква ''помощ'' от Русия.

 98. 98 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#80] от "plamen_b":

  Добре, съгласна съм. Може ли една идея. След като ваксината е безопасна и рискът от усложнения и странични ефекти е минимален, какво пречи държавата да поеме отговорността за тези странични ефекти и да обезщетява пострадалите. На теория идеята е супер - рискът, както непрекъснато се тръби, е миниятюрен, т.е. пострадалите от ваксината ще са страшно малко. В същото време ползите са огромни - облекчава се здравната система, няма да се дават повече пари за лечение, за лекарите на първа линия, спасяваме човешки животи, хората, които се разболяват, ще го карат по-леко и няма да отсъстват дълго от пазара на труда, няма да се затварят бизнеси.... и ред други. Като теглиш чертата, ползите за държавата са огромни от такова действие. Защо според теб не го предприема? Нали е за благото на всички. Пък и пострадалите ваксинирани, ще са пострадали в името на общото благо, логично е държавата да ги обезщети, че са рискували, за да защитят другите. Защо досега нито една държава не е взела това толкова логично и просто решение?

 99. 99 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":как другояче да наречем човек, който от страх пред една инжекция, е склонен да лежи месеци в интензивното - това е скъпоструващо лечение, което първо няма да стигне за всички, и второ - се заплаща от всички (солидарно).така че "използвач, живеещ на гърба на обществото" си е точната дума.
  —цитат от коментар 27 на хм


  Имате ли данни колко са били хората в интензивното по същото време през 2019 или 2018

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK