Xiaomi показа собствено, нискобюджетно "робокуче"

Xiaomi показа собствено, нискобюджетно "робокуче"

© Скрийншот, YouTubeРобокучето, което отваря вратата и танцува на музика от 60-те години, вече има конкурент - представи го китайската "Шаоми" с обещанието, че нейният вариант е по-достъпен.


С тежест от три килограма и максимална скорост три метра в секунда, CyberDog разполага със сензори и камери, които му позволяват да се движи в полуавтономен режим; да анализира средата в реално време, да разпознава лица, да определя целта си и да избягва препятствия.


Реагира на глас, подава лапа, следва стопанина и прави задно салто (каквото обаче правят и други роботи). Според компанията машината - експериментална, притежава неочаквани способности.

Какви точно задачи може да изпълнява роботът и за какво ще го използва компанията, предстои да се разбере; според "Шаоми" обаче машината е с отворен код.
CyberDog е снабден с модул, който компанията нарича "най-малкия суперкомпютър с изкуствен интелект". Първоначално "фенове, инженери и ентусиасти" ще имат достъп до 1000 броя.


Същевременно новата машина много силно напомня за превърналия се в звезда в интернет робот Spot на Boston Dynamics, който е малко по-бърз (и тежък) от него.


Разликата, докато китайската компания навлиза в нишата на този тип роботи, е цената, близо 1500 долара. За сравнение Spot струва 74.5 хил. долара.


Друга разлика, която се откроява със "Спот", е, че "по-старото" робокуче за момента е тествано при редица сериозни задачи - от проучване на опасни мини до "полицейска" работа за мерките срещу коронавируса и дистанционна връзка между лекари и пациенти. Според китайския гигант "Сайбърдог" е като "домашен любимец".


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK