На живо

Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране

Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Карантинните хотели на Великобритания са оспорени в съда

Юридическа фирма, представляваща туристи, оспорва политиката на Великобритания за карантинните хотели и иска съдебен контрол. В момента пътниците, пристигащи от страни в червения списък, трябва да прекарат 11 нощи в карантинни хотели, въпреки че са напълно ваксинирани и са с отрицателен тест за коронавирус. Фирмата PGMBM, със седалище в Лондон, завежда съдебен иск за нарушаване на гражданските свободи.


Управляващият партньор на PGMBM Том Гудхед каза: "Задължителната хотелска карантина е фундаментално нарушение на правата на човека, което е довело до ненужно затваряне на хора, напълно ваксинирани и дали отрицателни тестове". Други две европейски държави, които прилагаха задължителната карантина в хотел - Ирландия и Норвегия - вече промениха своите схеми, така че напълно ваксинираните пътници са освободени. В момента повече от 60 държави, включително Турция, Мексико и много страни в Африка са в червения списък.
Говорител на правителството заяви, че Обединеното кралство е решено да защитава гражданите си и да отстоява напредъка, постигнат благодарение на прилагането на ваксината. С това се обясняват предприетите от правителството решителни действия по границата, включително въвеждането на задължителна карантина. Много държави по света предприемат еквивалентни мерки и прилагат фиксирана такса за разходите по карантината. Разходите, за пристигащи в страната от червения списък, обхващат транспорта от летището, настаняване в определения хотел, храна, охрана и тестове.
В допълнение към обезщетението за нарушението на правата на човека, адвокатската кантора ще иска възстановяване на разходите за престоя в хотел. Юридическият екип съобщава, че ще търси обезщетение не само за тези, които те представляват, но също и за всеки, който е бил принуден да плаща, за да бъде карантиниран в хотел, когато е пристигал в Обединеното кралство.

Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране

България вече е последна на Балканския полуостров по хора с поставена поне по една доза ваксина против коронавирус. Страната, според данните на платформата Our World in Data, вече изостава дори от държави, които се сочеха заради бавните си, неефективин кампании.


Справката на платформата Our World in Data към 10 август сочи, че дори Босна и Херцеговина, където ваксинационната кампания вървеше най-бавно, изпреварва България с 16.3% хора с поставена поне една доза, при 15.3% в България. Следва Косово със 17%, Албания - с 25 на сто.


Повечето държави на Западните Балкани извън ЕС не разполагаха месеци наред с почти никакви дози или със символични количества по времето, когато страните в блока се опитваха да разпределят бавещите се доставки.


До средата на юли Северна Македония изоставаше от България по този показател, но след още седмица делът с поставена поне една доза ще е два пъти колкото българския. Ваксинирани с поне една доза в Северна Македония по данни от тази сутрин са 552 263-ма души, а с две са общо 446 613. За ден страната с население под 2 млн. е поставила дози на 14 928 граждани.


Нито тази скорост, нито показваната от другите държави на Западните Балкани ще е достатъчна за преминаване през варианта Делта на коронавируса без риск от рязко повишаване на смъртността, каквото например имаше в Русия и Индия. И в Сърбия, където случаите надвишават 800 на ден, и в Северна Македония (с 588 вчера) броят на новите случаи на седмична база е нараснал няколко пъти от средата на юли насам.


Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране


Същевременно държавите западно от България опитват бързо да компенсират изоставането си, причинето от липсата на достатъчно дози (с изключение на Сърбия) в началото на годината.


Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране

Словакия ваксинира половината си възрастни

Президентката на Словакия Зузана Чапутова благодари днес на жителите на страната, които са се ваксинирали срещу коронавирус и съобщи, че половината от възрастното население на Словакия е получило поне първата си доза ваксина. Това съобщи пресслужбата на словашкото президентство, цитирана от ТАСС.


"Президентката на Словакия Зузана Чапутова днес благодари в социалните мрежи на всички [жители на Словакия], преминали през ваксинация", се отбелязва в съобщението. "Днес броят на получилите първа доза ваксина достигна до 50 процента от възрастното население на Словакия," казват още от пресслужбата на президента. В съобщението се пояснява, че това се равнява на 2.3 млн. души от населението на страната.


В Словакия за последните дни се наблюдава прираст на нови случаи на заразени с коронавирус. Епидемолозите съобщават за началото на трета вълна на епидемията на териториите в страната, в която се разпространява Делта вариантът на болестта.

Смъртността в Русия не спада седмици наред

Русия за първи път регистрира над 800 смъртни случая заради новия коронавирус за едно денонощие, предаде ТАСС.


Федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи днес за 808 починали през изминалите 24 часа - рекорд от началото на пандемията. С това общият брой на смъртните случаи заради коронавируса в страната според щаба е надхвърлил 168 хиляди. Русия е на първо място в Европа по брой починали.


Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране

© Associated Press


При това за точността на руските данни има колебания. Според руската статистическа служба Росстат починалите с коронавирус всъщност са над 300 хил. Росстат ползва друга методология, като прави разбивка на случаите.

Само според по-консервативните данни на щаба на 17 юли в страната бяха отчетени 760 починали с коронавирус. Месец по-рано те се движеха в интервала 300-400 на ден, стойности, които не се променяха от края на март насам. Вече 7 седмици починалите не са спадали под 700 на ден. Русия е тежко засегната от варианта Делта от началото на лятото насам. Разликата с други държави, преминаващи през нея, като Великобритания и Испания, е в много ниския брой ваксинирани в Русия (който страната се опитва да увеличи). В двете западноевропейски смъртността в момента е значително по-ниска, въпреки че пикът на заразяванията бе приблизително по едно и също време.

Новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие са малко под 22 хиляди. Този показател започна постепенно да спада след пика миналия месец, обясняван от властите с разпространението на силно заразния вариант Делта на коронавируса и бавния напредък на ваксинационната кампания.


Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране


Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Русия, с население от 144 милиона души, е над 6,5 милиона. Страната е на първо място в Европа и четвърта в света по този показател.


Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране

Нова Зеландия се надява постепенно да отвори границите си през 2022 г.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн изрази днес надежда архипелагът да започне да се отваря постепенно през 2022 г., предаде "Франс прес". По думите ѝ промените ще се правят "предпазливо", за да се избегне разпространение на коронавирусни варианти из страната, която от месеци вече не е регистрирала местни случаи на COVID-19 и животът почти се е нормализирал.


"Ако избързаме, може пак да се озовем в положението на много други страни, подчерта тя, като даде за пример Австралия, връхлетяна от нова епидемична вълна, свързана с твърде заразния вариант Делта.
Ардърн бе приветствана за ефективното управление на епидемията, взела до момента само 26 жертви в петмилионната държава.


Ваксинационната кампания обаче се движи бавно - досега са имунизирани изцяло под 20 на сто от жителите на страната.


Към левоцентристката министър-председателка се отправят искания за смекчаване на антивирусните рестрикции по границите от страна на редица сектори - здравеопазването, хотелиерството и селското стопанство, изпитващи недостиг на работна сила заради отсъствието на гастарбайтери.


С цел да смекчи мерките Ардърн се ангажира да ускори ваксинационната кампания и до края на годината да бъдат имунизирани всички новозеландци на подходяща възраст. Междувременно обаче пристигащите от чужбина ще трябва да остават под карантина за различно време според страната, откъдето идват, и ваксинационния си статут. "Крайната ни цел е всички пристигащи, които са ваксинирани, да влизат в страната без карантина," каза Ардърн, без да посочи срокове. За момента в Нова Зеландия влизат без карантина пътниците, тръгнали от островите Кук - нейно собствено владение, и сезонните работници от Тонга, Самоа и Вануату.


Според местните здравни власти досега в страната са установени 2913 заразени с коронавируса, 2844 от тях са оздравели, а жертвите са 26, посочва ТАСС.

Франция затяга правилата в още една отвъдморска територия

Франция ще затегне правилата, свързани с локдауна в отвъдморската си територия остров Гваделупа, за да овладее разпространението на COVID-19, каза вчера правителственият говорител Габриел Атал, цитиран от Ройтерс. Това става в момент, когато ръстът на инфекциите във френските карибски отвъдморски територии води до претоварване на болниците, пише БТА.


Френската отвъдморска територия Мартиника влезе онзи ден в по-строг локдаун за три седмици, за да се справи с пандемията, с мерки като затваряне на плажовете и магазините за стоки не от първа необходимост, както и с ограничаване на придвижването на хората. Властите в Мартиника посъветваха туристите да напуснат острова, а президентът Еманюел Макрон определи ситуацията с COVID-19 на френските карибски острови като "драматична".


Франция ще въведе отново изискването за носене на маски в отделни свои департаменти, практически веднага след отмяната му, ако властите регистрират повишена заболеваемост в тези райони, заяви Атал, цитиран от ТАСС.


"Знаем, че вирусът се разпространява в зони с висока посещаемост. Затова днес на Съвета по здравеопазване бе решено да се дадат указания на всички префекти, където заболеваемостта превишава 200 случая на 100 хил. жители, да се наложи изискването да се представя здравен пропуск във всички големи търговки центрове с площ над 20 хил. квадратни метра. Молим също така властите на тези департаменти да върнат изискването за носене на маски в обществените институции, за допускане в които вече се изисква здравен пропуск", каза говорителят.

В Калифорния учителите или ще се ваксинират, или ще си правят тестове

Калифорния ще стане първият американски щат, който ще изисква всички учители и работещи в училищата да се ваксинират или да си правят всяка седмица писиар тест, когато бъдат подновени занятията след лятната ваканция, предаде "Асошиейтед прес".


Причината е засилващите се опасения от много заразния делта вариант на коронавируса, каза вчера губернаторът Гевин Нюсъм. Той обяви новата политика в училище в района на залива на Сан Франциско, в което тази седмица учебната година вече започна с присъствени занятия. През следващите седмици предстои още училища в щата да подновят занятия. Мисля, че това е правилното решение и сигурен начин училищата ни да останат отворени, а в същото време да се вземе предвид това, което най-много тревожи родителите на малките деца като мен, каза губернаторът.


В някои училища в щата вече са взети подобни мерки, които сега влизат в сила на щатско ниво, отбелязва "Ройтерс".


Двата най-големи учителски профсъюза в щата - Калифорнийската асоциация на учителите и Калифорнийската федерация на учителите, казаха, че изцяло подкрепят политиката на губернатора. Маските в училище - и за преподаватели, и за ученици, вече са задължителни. В Калифорния, както и в останалата част на Съединените щати се отбелязва обезпокоително увеличаване на заразените с ковид. Повечето случаи са с делта варианта, който е по-разпространен сред децата от другите варианти.


През последните няколко седмици Нюсъм нареди ваксиниране на всички здравни работници. Щатските служители също трябва да си поставят ваксини или да си правят всяка седмица тестове.

Швейцария спира безплатните COVID тестове, Франция ги ограничава

Швейцария ще спре да предлага безплатни тестове за коронавирус за неваксинирани хора от октомври, обяви днес правителството, очаквайки съгласие от кантоните с плана, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Запитахме се защо обществото като цяло трябва да плаща за тестовете на хора, които се тестват по няколко пъти на месец", каза здравният министър Ален Берсе.


Прехвърлянето на разходите към обществото вече не е оправдано, заяви той и добави, че за хората с болестни симптоми тестовете ще продължат да са безплатни. Около половината швейцарци са напълно ваксинирани. Сред 50-60-годишните нивото на ваксинация е близо 70 процента. Според Берсе все пак има голям потенциал за още ваксинации.


Също от октомври тестовете за COVID-19 без лекарско предписание ще станат платени във Франция, обяви днес правителственият говорител Габриел Атал. Освен това в средата на септември ще започне "агитационна кампания" за поставяне на трета доза ваксина на "рисковите групи", посочи още говорителят.


"Решихме да сложим край на безплатните тестове без лекарско предписание", обясни Атал и допълни, че това е в съответствие по-специално "с избора, направен от някои наши европейски съседи". "Редовните тестове не могат да предотвратят да попаднете в болница и да бъдете силно заразен за околните", добави той след заседание на Съвета по здравеопазването и Министерския съвет. Решението за прекратяване на безплатното използване на тези тестове беше обявено в средата на юли от президента Еманюел Макрон.


Германия обяви подобно решение вчера с надеждата да ускори бавната кампания за ваксинация, отбелязва АФП.


Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране

© Associated Press

В Германия хиляди са инжектирани с физиологичен разтвор

Хиляди хора, ваксинирани срещу COVID-19, вероятно са били инжектирани с физиологичен разтвор вместо с ваксина в северния германски окръг Фрисланд, предаде ДПА, цитирана от БТА. Над 2000 души вече са се записали за реваксинация, след като бе съобщено, че медицинска сестра е обвинена, че е използвала физиологичен разтвор при ваксиниране на пациенти срещу вируса, съобщи вчера здравното министерство на провинция Долна Саксония.


Засега не е ясно дали става дума за случайност или умишлени действия. Говорител на окръга, разположен в Долна Саксония, каза, че от петък на засегнатите ще бъдат предложени първи подсилващи дози.


Полицията съобщи вчера, че е възможно медицинска сестра да е инжектирала физиологичен разтвор вместо ваксина на хиляди хора във ваксинационен център в окръга - много повече, отколкото се е предполагало първоначално. Според окръжните власти може да са засегнати около 8557 души, ваксинирани между 5 март и 20 април. Точният брой обаче още не е известен.


Говорителят на здравното министерство на Долна Саксония заяви, че не знае за случаи на тежко боледуване от COVID-19 в резултат от инжектирането на физиологичен разтвор. Тя обаче каза, че не са били сравнявани подобни данни, включително по причини, свързани със защита на информацията.

Литва ограничи правата на неваксинираните

Жителите на Литва, които не са ваксинирани срещу ковид, след един месец ще се сблъскат със съществени ограничения в ежедневния си живот. Днес литовското правителство взе решение за ограничаване на някои техни права, предаде ТАСС, цитирана от БТА.


Както съобщи пресцентърът на кабинета, от 13 септември неваксинираните лица няма да могат да посещават някои видове магазини и масови събития, да използват услуги, предполагащи близък контакт. Първоначално се предвиждаше те да нямат право да използват и обществен транспорт, както и да посещават медицински учреждения за планова лекарска помощ, но тези мерки не бяха приети.


Правителството смята, че тези ограничения ще стимулират ваксинационната кампания.


Мерките предизвикаха недоволство. Вчера в протестна акция пред парламента участваха около 5 хиляди души. Вечерта няколкостотин демонстранти блокираха входовете на сградата и не позволяваха на депутатите да я напуснат. Стигна се до сблъсъци с полицията, бяха задържани 26 души.


Коронавирусът по света: Всички на Балканите изпревариха България по ваксиниране

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK