Европа още се готви за новата мигрантска криза, но тя вече започна

Към притесненията на Европа се добавя и очакваният засилен натиск през Средиземноморието, което (заедно със ситуацията в Литва заради иракските мигранти от Беларус) ще е тема на предстоящия извънереден съвет на министри на 18 август. Прези дни бе съобщено нова лодка с десетки удавили се в Средиземно море на път за Европа (жертвите на неуспешни прекосявания достигат 1000). Над 7000 души са опитали да стигнат Европа през Централното Средиземноморие.Кризата назряваше от месеци. Предупреждения за нова мигрантска вълна след изтеглянето от Афганистан имаше и през април, преди американският президент Джо Байдън да потвърди изтеглянето от Афганистан. Имаше ги и през юли, когато талибаните започнаха новата си, бърза офанзива.


Месец по-късно броят на напусналите страна може да е шестцифрен, а част от тях искат да стигнат до ЕС. Дори онези, които не искат, може да се окажат принудени - в Турция общественият толеранс към този поток вече е изчерпан заради присъствието на милиони сирийци.


Изтеглянето на САЩ и съюзниците от Афганистан 20 години след началото на операцията обаче оставя страната в ръцете на отслабеното правителство, а Европа - пред ново изпитание, за което не изглежда подготвена. Проблемът е на дневен ред и за България, тъй като в понеделник президентът Румен Радев събира кабинета, ръководството на парламента, службите и въоръжените сили заради миграционния натиск по границата.
Проблемът ще е много по-голям за Западните Балкани, както бе и през 2015. Важното е, че след изключително бързия възход на талибаните в големите градове част от бягащите от войната неизбежно ще се озоват в Европа. Колкото и да са новодошлите, това ще е най-малкото политически проблем.


Призракът на "турските порти"


През 2015 г. над 1.2 млн търсещи убежище влязоха в Европа и преобразиха политическия пейзаж на континента. След това броят достигащи до ЕС намаля до стотици хиляди - в немалка степен заради споразумението, сключено с Турция през 2016 г. Европейският съюз се погрижи тази година да ограничи бежанския поток от Северна Африка със споразумения с държавите на южния бряг на Средиземноморието.


Броят на достигащите Западните Балкани мигранти все още е скромен, но бързо нараства, както показва вчерашната статистика на европейската гранична служба Фронтекс. Броят на влезлите в ЕС през региона на запад от България се е удвоил между януари и юли - 22 600 души или 90% повече, отколкото през първата половина на 2020 г. Само през юли броят им е с 67% по-голям, отколкото преди година. Фронтекс вчера използва нова технология за наблюдение на външните граници на ЕС в Гърция.


Голяма вълна бягащи от конфликта в Афганистан предстои. Оценки на ООН отпреди седмица бяха за 270 хил. напуснали домовете си заради конфликта от началото на годината; тази седмица броят им е достигнал 400 хил., сред тях вероятно 100 хил. са деца. Организацията очаква тежка катастрофа при падане на Кабул (възможно, според САЩ, още през септември), където отидоха мнозина избягали.


Европейците гледат към Берлин, където бяха добре дошли по-голямата част от мигрантите през 2015 г. Германският канцлер Ангела Меркел заяви миналия месец, че страната няма как да "реши всички тези проблеми, като приеме всекиго". Австрия е на сходна позиция. Германските либерали пък поискаха спешна среща на върха на ЕС, на която да се обсъди кризата, с теми като налагане на примирие, персонални санкции за поддръжници на талибаните и още средства за Върховния комисариат за бежанците на ООН.


Има и скептици. Според Гералд Кнаус от Европейската инициатива за стабилност днес е "много по-трудно" да се пресичат граници - включително защото Гърция връща мигранти, а притеснението от нова криза е просто "истерия и популизъм". Кнаус отбеляза в края на юли, че не вижда много пристигащи нито в Европа, нито в Турция (вероятно защото повечето още са в Иран), а и "Пакистан твърди, че може да защити границата". Той вижда в сегашните събития "истерия и популизъм".


Заради политизацията на темата, дори броят на афганистанците, стигащи в Европа, да остане относително малък, може да разпалва напрежение на континента, особено в условията на продължаваща пандемия и неизбледнял спомен от 2015 г. Освен това бизнесът с трафик на хора се възползва от всяка възможност и няма причина сегашната криза да е изключение. А и призракът на "турските порти с бежанци", които могат "във всеки миг да се отворят", ще се използва от популисти и от двете страни на Босфора независимо колко сериозна е кризата.


Без депортация на афганистанци (засега)


Афганистанските бежанци бяха много и през 2015 г. По това време много европейски държави с лекота връщаха афганистанци със спорния аргумент, че страната им не е във война и те са всички "икономически мигранти".


Талибани в Кундуз, столица на едноименната провинция, овладяна от тях преди седмица. Последната офанзива само напомни, че движението има сериозен "гръбнак" на терен в Афганистан от години - и през 2015/2016 г. контролираха обширни територии, за много от тях водеха и тежки сражения с правителствените сили. За този период например два пъти превзеха Кундуз.<br />

© Associated Press

Талибани в Кундуз, столица на едноименната провинция, овладяна от тях преди седмица. Последната офанзива само напомни, че движението има сериозен "гръбнак" на терен в Афганистан от години - и през 2015/2016 г. контролираха обширни територии, за много от тях водеха и тежки сражения с правителствените сили. За този период например два пъти превзеха Кундуз.


Ситуацията днес е различна. Предвид събитията от последните дни и успеха на талибаните в превземането на град след град - а заедно с него и риска за безпощадни управление с брутални закони и връщане на интерпретация на ислямското право - "депортация" започва да звучи като мръсна дума в редица европейски столици. Първо скандинавските (без Копенхаген) обявиха, че засега няма да връщат афганистанци, на които е отказано убежище. Последваха властите в Берлин, Париж, донякъде изненадващо към тях се присъедини нидерландското правителство.


В петък това решение взе и датското - поне до октомври. Страната първоначално бе сред подписалите писмо до Европейската комисия на 5 август с призив институцията да не взима решения като спиране на депортациите за целия блок. Повод за писмото бе искане от Афганистан ЕС да направи това поне за 3 месеца.


Хиляди датчани протестираха през пролетта срещу плановете за изпращане на сирийци в родината им, защото <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/05/20/4211689_hiliadi_protestiraha_v_daniia_sled_kato_zapochna/">било безопасно</a>.

© Associated Press

Хиляди датчани протестираха през пролетта срещу плановете за изпращане на сирийци в родината им, защото било безопасно.


"Спирането на връщанията изпраща погрешно послание и вероятно ще мотивира още повече афганистанци да напуснат домовете си," се казва в текста. Той е подписан от още две спрели депортациите държави - Нидерландия и Германия - заедно с Австрия, Белгия и Гърция. Привидното противоречие в позициите на Дания, Германия и Нидерландия издава колебанието между страха от възхода на популизма (но и от действителни рискове за сигурността и социалните системи) и грижата за спазването на универсални човешки ценности. Фактът, че някои държави не връщат афганистанци в момента, същевременно ще насърчи и други да дойдат с надеждата, че може да останат. Други, като Чехия, не подписаха писмото до ЕС, но заявиха, че няма да спрат депортацията.

При това депортирането на афганистанци вероятно ще е все по-малко приемливо от гледна точка на човешките права; източници на Би Би Си в контролирани от талибаните територии сочат, че движението вече ограничава правата на жените; екип на медията вижда и че всички жени в центъра на Балх - град в оспорваната провинция Мазар-и-Шариф - са с бурки. Талибаните твърдят, че не принуждавали никого, но обяснявали на хората, че това е правилно. Вече не се разрешава публичното изпълнение на музика, насърчаваща "вулгарността". Готови са и да върнат тежки телесни наказания за нарушителите на правила такива, каквито сами ще наложат.

С най-голяма тревога гледа ситуацията Гърция, която първа ще бъде засегната от мигрантска вълна в ЕС. Гръцкият министър за миграцията Нотис Митарахи каза за "Ройтерс", че при спиране на депортациите "още хора ще опитат да напуснат и да дойдат в ЕС". Съюзът "не е готов и няма капацитета да се справи с още една миграционна криза", каза Митарахи и настоя блокът да предложи още подкрепа на Турция.


Какво мисли Турция


Въпросът с миграцията в Турция обаче винаги е по-сложен, отколкото Европа е готова да приеме.


През 2016 г. Турция се съгласи срещу заплащане (милиарди евро) и ангажимент за интеграция (ускоряване на митническия съюз и визовата либерализация) да не допуска мигранти в ЕС, а който не е поискал убежище, да бъде приеман обратно в Турция. В замяна ЕС ще приеме същия брой "сирийски бежанци" от лагери в Турция (където всъщност живеят малка част от сирийците и никой от тях не е със статут на бежанец), за да ги разсели.


Звучеше изпълнимо и работеше, макар че Турция понякога използваше сделката като инструмент за натиск върху ЕС през Гърция. ЕС поиска да я поднови и договори нови средства за Турция; кризата в Афганистан обаче е нов проблем, за който блокът иска да работи със съседните държави, а и да отпусне пари на правителството (което в момента е на ръба и не владее територията си), за да задържи афганистанците в страната.


Нови средства може да има и за Турция, където и сега живеят между 200 хил. и 500 хил. афганистанци - втората най-голяма общност сред сирийците. От дъмпинг на пазара на труда до културни различия, в редица общности в Турция може да се чуят притеснения, ако притокът от Афганистан нарасне. От години назрява напрежение и срещу милионите сирийци, макар повечето всъщност да допринасят за турската икономика.


Десетки хиляди афганистанци бяха задържани в последните месеци при опити за влизане в Турция от Иран, откъдето могат да достигнат Европа. Повечето афганистански мигранти в момента търсят временно препитание в Иран и само малка част продължават към Турция, но ислямската република няма да може да приеме всички.


В Пакистан и Иран и в момента са 90% от афганистанските бежанци по света или над 4.5 млн. души. Други съседни държави като централноазиатските страни от бившия съветски блок трудно могат да приемат големи общности по икономически и етнически причини.

© Associated Press

В Пакистан и Иран и в момента са 90% от афганистанските бежанци по света или над 4.5 млн. души. Други съседни държави като централноазиатските страни от бившия съветски блок трудно могат да приемат големи общности по икономически и етнически причини.


Междувременно в Турция назрява негативно отношение срещу мигрантите и опозицията се въползва със силни антимигрантски послания. Наскоро обаче и президентът Реджеп Тайип Ердоган втвърди тона и заяви, че Турция няма как да е мотел за мигранти (макар да отбеляза и че според него рисковете от нова вълна се преувеличават). Анкара повтаря напоследък, че не иска да носи отговорност за повече мигрантски криза на трети страни.


Така, при силен приток на мигранти, дори ЕС да предостави средства на Турция, тя може да не е склонна да задържа всички, заради тежката ситуация с икономиката, в която социалните проблеми обичайно се изострят. Одобрението за Ердоган е рекордно ниско и не е сигурно, че би искал да плати политическата цена за кризата; достатъчно е просто да не пречи на искащите да стигнат за Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мигрират животните, хората живеят уседнал живот. Стига с тоя "новоговор" - мигранти.

  Идеята, че хора могат да се заселват там където им е кеф просто ей така, е много вредна идея. И ако се продължава в същия дух, всичко ще завърши с една голяма кланица.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  Е така им е изгодно. Виж как се радват, че бялото население в САЩ намаляло за първи път в историята при последното преброяване (в което Тръмп искаше да броят само гражданите, ама не успя да го наложи, щото на демократите не им е изгодно). Даже неомарксистките хардлайнери стигнаха в еуфорията си да тръбят, че сега само оставало да не позволят "white minority rule" (иначе то това нямало общо с политиката, неее). Същото искат да стане и в Европа, като "елита" се надява, че тия новите "европейци" ще го държат на власт завинаги.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тюфлекчия":

  Мда, работата ми мирише на 5-6 млрд. трупа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  ЕС и Турция не граничат с Афганистан. Проблемът е на съвсем далечни страни.
  ЕС като е толкова загрижен = да изпрати помощ за бежанците в околните на Афганистан страни и да си стоят там месец-два до уреждане на конфликта :-) талибаните няма да се бавят много > скоро ще има здрава власт и правителство в Кабул, където мигрантите да се върнат.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Талибаните се заблуждават ако си мислят,че могат да управляват така,както го правеха преди 11 септ.2001г. Реалността дори и в Афганистан все пак се е променила през последните двадесет години.

 6. 6 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  2050 година: Ислямска Джамахия Европа.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 7. 7 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Със какво сирийците допринасят за икономическото развитие на Турция?


  Сигурно плащат яко данъци?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#7] от "⬜":

  Ами паралии са....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2733 Весело

  Европата да не се плаши ! Тука си имаме юнак със зелен чорап ,който с вдигнато юмруче ще спре вълната !!!

 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Европа трябва да изпрати ясно и единно послание към мигрантите - не сте желани тук и нито един от проблемите ви няма да се разреши в Европа.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Трябва и твърдо послание към диктатори като Лукашенко и Ердоган, които ползват мигрантите като оръжие за изнудване - санкции и пак санкции.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#2] от "Тюфлекчия":

  "Либералите" са идиоти! Вкарвайки "ново" население в САЩ и Европа,те автоматично губят бели избиратели. Получава се танто за кукуриго! И второ - няма никаква гаранция,че "новото" население ще гласува за тях. Поп принцип този,който има десни и консервативни възгледи,ще си остане с такива и тогава,когато се пресели в чужда държава.

 13. 13 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#7] от "⬜":Ами паралии са....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Имам един приятел от Истанбул. Фамилията му е Тек. Каза, че такова чудо не е виждал. Миришат лошо и не искат да си ходят.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 825 Неутрално

  При нова мигрантска вълна в ЕС, турболибералите ще бъдат пометени на избори.
  Турция и тя има интерес вече да спира на границата си пришълците, защото и там се надига недоволство.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Мигрантите се превърнаха в новото Оръжие за Масово Поразяване!
  Докато има псевдо-хуманитарност, ще има и тоя проблем!
  Как пък съвременните "Умни Глави", не проумяват, че подготвят терена за избуяване на Крайно Десните Формации?

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Хората винаги са мигрирали и ще продължават да го правят.
  Бягат от войни, смърт, глад, бягат към по-добър живот.
  Със залилващите се климатични промени следващата вълна ще е от климатична миграция, която ще е вероятно в пъти по-голяма от политическата и икономическата.
  Разбира се все повече ще стават и популистите политици възползващи се от малоумието и расизма на милиони плоскоземници.

 17. 17 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Във Франция последните години убиха 10-тина попове. Последния преди няколко дни от емигрант от Руанда. Явно доре интегриран защото не могат да го експулсират от няколко години. Същият този запали и катедралата във Нант. Дневник удобно мълчи за да не наруши либераската линия. Иначе за изгорелия църковен орган писаха.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 18. 18 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#7] от "⬜":Ами паралии са....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  За това ли има погроми и се биете като негри в бяла нощ!!Анкара е като Кандахар!!!Поарабчиха ви аламинут!!!Хихи..."Големият и грач" Ердоганчо стои и гледа безпомощно като бебе у лампа!!!Хихи...

  shlshlshlshl
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Талибаните се заблуждават ако си мислят,че могат да управляват така,както го правеха преди 11 септ.2001г. Реалността дори и в Афганистан все пак се е променила през последните двадесет години.
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Естествено нищо в Афганистан не е същото, ама и талибаните не са същите.
  :-) 2001 бяха напористи младоци, а сега са понапълняли дядки. Има и млади поколения талибанчета - за сега те не пеят пред дъртите , но постепенно ще ги подменят с времето.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#16] от "Таралеж":

  Дето се окучило, там се научило.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 21. 21 Профил на Ганьо фурията
  Ганьо фурията
  Рейтинг: 54 Неутрално
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#17] от "⬜":

  изобщо, сичките исламисти ги дразнът катедралите. виж, наще църкви не ги дразнат, че мижави и непритегателни. ама катедралата, по-лъскава от джамия, как да не я запалиш?

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#20] от "⬜":

  Дето се окучило, там се научило.

  +++
  В предишен коментар си споменал че някой на някой миришел.
  Така е, всичко е условно.
  Талибаните миришат на турците, турците вероятно миришат на източноевропейците, източно миришат на западно, западно на тези зад океани, тези зад океана на някой друг, а някой друг на талибаните.
  И миризмата си е твоя начин да видиш и подушиш нещата.
  Други човечета нямат против детенцето да иди да учи в Германия/Франция, нямат и против даде установи като бял човек в Бяла страна. Ама някой афганец да им стане съсед?
  Сакън!
  Че афганецът сигурно се къпе веднъж на три месеца?
  А те всяка неделя?
  😂😂😂

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Mлади здрави мъже. Не искат талибан, но не искат и да воюват срещу него. По-добре в Европа. И кой да воюва с талибан, чуждите синове ли?

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Ние няма защо да се безпокоим от мигрантска вълна.

  Управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ докараха България до такова дередже, че никакъв мигрант не иска да се задържи тук.

 27. 27 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 48 Весело

  Не бойте се. Важното е, че ще станем въглеродно неутрални скоро време и всичко ще бъде зелено. Ето че идват новите инженери, които ще ни помогнат да се боримЕ с климата!

 28. 28 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Хората винаги са мигрирали и ще продължават да го правят.Бягат от войни, смърт, глад, бягат към по-добър живот.Със залилващите се климатични промени следващата вълна ще е от климатична миграция, която ще е вероятно в пъти по-голяма от политическата и икономическата. Разбира се все повече ще стават и популистите политици възползващи се от малоумието и расизма на милиони плоскоземници.
  —цитат от коментар 16 на Таралеж


  Евала братле - успя да обобщиш всичките опорки на неомарксистите в 4 изречения. Чудя се как Дневник още не са те взели на работа - справяш се доста по-добре от редовните им писачи, да не говорим, че си грамотен, за разлика от всичките им служители.

  П.П. Нали знаеш, че това че пееш в хора няма да ти осигури място зад стените на затворените комплекси, в които ще живеят разни като Меркел, Макрон, Обама, Безос, Гейтс и всичките подобни, докато навън е бетер джунгла? Да не се разочароваш после...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво Желев":

  Важното е, че ще станем въглеродно неутрални

  ++++
  Много точно отбелязано!
  Много!
  Все едни и същи плоскоземци са “бал съм му мамата” феновете.
  И за мигрантите.
  И за климатичните промени.
  И за ковида.
  И за Бойко/Славчо/Тръмпи и подобни.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 892 Разстроено

  До коментар [#1] от "БМЗ":Идеята, че хора могат да се заселват там където им е кеф просто ей така, е много вредна идея. И ако се продължава в същия дух, всичко ще завърши с една голяма кланица.

  Мисля,че е просто въпрос на време...

 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Единственото, което може да спаси Европа, е стрелба. Всичко друго значи смърт за европейската цивилизация.

 33. 33 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Разстроено

  Тоя свят, и най-вече ЕС тотално се прее*а!

  Нямат капацитет и желание да помогнат силово да се закрепи демокрация в Афганистан; За сметка на това ще внасят всякакви, дето не се знае талибани ли са, лекари ли са.

  Както казаха колегите коментиращи, важното е зелените сделки да вървят. На света и Европа, майната им! ЕС управляващите са анти-хора!

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  „страха от възхода на популизма (но и от действителни рискове за сигурността и социалните системи) ”

  Значи, мигрантите носели рискове, но говоренето за тия рискове не било политкоректно, а популистко. Тоест, истината била популизъм. 😂 Либерастката мисъл се вие като градински боб, в опитите да защити абсурдните си теории.

 35. 35 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Разстроено

  Ние няма защо да се безпокоим от мигрантска вълна.Управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ докараха България до такова дередже, че никакъв мигрант не иска да се задържи тук.
  —цитат от коментар 26 на Един препатил


  Ти май яко си си патил.
  България беше с рекордно висок БВП, рекордно високи заплати, рекордно ниска безработица.
  Но на маргиналите все космоса им е крив. Не могат на 2 магарИта плявата да разделят, не стават (или ги мързи) за никаква работа и все гледат в паницата на другите и се чудят що все те нямат, а другите купуват апартамент след апартамент. И си умират от злоба. Комунисти, сър!

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Европа или трябва да се отърси от заблудата на толерантнострта към черните пълчища от Азия и Африка, които я заливат ежедневно и да покаже твърдост и характер в критичен за нея момент, или да приеме факта, че губи своя етнически облик и се превръща в една голяма ислямска общност със застаряващо бяло население, което скоро ще го виждаме основно в учебниците по история...........За неинформираните - вчера американците прогнозираха, че падането на Кабул в ръцете на талибаните ще стане най - много до месец ! След това..........

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#25] от "half truth":

  достатъчно е просто да не пречи на искащите да стигнат за Европа.
  =======
  На теб това как ти звучи....?
  На мен......като някой уморен от натискане на спирачният педал....най накрая си маха крака...

  Bukalemun
 38. 38 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Имам един стар камион за товар до 10т, който продавам от известно време. Интересното е, че взеха да ми звънят пеез последната седмица разни съмнителни типове от Румъния и Унгария (очевидно не са кореняци). Явно се готвят за сееиозен трафик.

 39. 39 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Явно сега след клетите сирийски бежанци, ни готвят за афганските такива, а същевременно през Средиземно море ежедневно стотици негри акостират по плажовете! То е ясно че всеки го влече хубавото, ама Европа не може да приеме 1,5 милиарда от Африка и Азия....просто ще заприлича на същата кочина от където бягат тези!

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":Е така им е изгодно. Виж как се радват, че бялото население в САЩ намаляло за първи път в историята при последното преброяване (в което Тръмп искаше да броят само гражданите, ама не успя да го наложи, щото на демократите не им е изгодно). Даже неомарксистките хардлайнери стигнаха в еуфорията си да тръбят, че сега само оставало да не позволят "white minority rule" (иначе то това нямало общо с политиката, неее). Същото искат да стане и в Европа, като "елита" се надява, че тия новите "европейци" ще го държат на власт завинаги.
  —цитат от коментар 2 на Тюфлекчия


  Това ясно показва расизма на тези хора.Когато белите са мнозинство се дават привилегии на други раси,щото били малцинство. Когато белите станат малцинство такива привилегии не се предвиждат.Не само това,но се и налагат още рестрикции.
  Промиването на мозъци в САЩ е страшно. Миналата седмица имахме сбирка на класа от английската гимназия. Имаше три жени,които живеят в САЩ едната преподавател в университет,другата учителка и почнаха да ми обясняват как полицията в САЩ дискриминирала негрите щото полицаите като видели кола с мъже негри в нея и я спирали за проверка. И това било голяма дискриминация. Само дето не се сещаха,че ако няма проблем след проверката си тръгват.
  Зет ми работи в полицията в един от големите американски градове и ми каза,че вече на полицаите било забранено да спират за проверка негри.В резултат арестуваните намалели три пъти,а престъпността скочила в пъти.
  Най-лошото е,че заради такива мисирки като тия трите бели жени САЩ са на това дередже.Щото гласуват за демократите.

 41. 41 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Явно сега след клетите сирийски бежанци, ни готвят за афганските такива, а същевременно през Средиземно море ежедневно стотици негри акостират по плажовете! То е ясно че всеки го влече хубавото, ама Европа не може да приеме 1,5 милиарда от Африка и Азия....просто ще заприлича на същата кочина от където бягат тези!
  —цитат от коментар 39 на bobbyperu


  Това е неизбежно ..... клонът не може да издържа вечно, скоро просто ще се счупи. Европа ще рухне под напора на непрестанно прииждащите от Африка и Азия пълчища .... пълчища от същества с манталитет векове назад. Гетата растат .... не след дълго ще погълнат почти всичко.

 42. 42 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Европа се готви единствено за рахата на брюкселските зелки. Колкото се готвеше за пандемията, колкото се готвеше за смяна на часовото време токова се готви и за мигрантската криза, която се поощрява от германия и франция!

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Весело

  До коментар [#36] от "samoedin":

  Същото си е рекъл и византийският император Константин IV Погонат когато някакви навлеци цъфнали на северната му граница.

  Бил е убеден, че няма как такива като тях да се интегрират в европейската цивилизация. Бил е прав - оттогава та до днес.

  Нищо лично - просто щрихи от Историята. Единствената поука от която е, че никой не взима поуки от нея.

 44. 44 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Мигрират животните, хората живеят уседнал живот. Стига с тоя "новоговор" - мигранти. Идеята, че хора могат да се заселват там където им е кеф просто ей така, е много вредна идея. И ако се продължава в същия дух, всичко ще завърши с една голяма кланица.
  —цитат от коментар 1 на БМЗ


  Не са мигранти, както ги наричат соросоидите, а нашественици, които искат незаконно да преминат държавната граница на РБ. За съжаление СДС унищожи и Гранични войски и съоръженията по границата, които имаха капацитет да ни пазят от тези нашественици!

 45. 45 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 35 Гневно

  Кой създаде мигрантската криза ?
  Властващата ляво-либерална хунта.
  Те промиваха хората, колко добре ще ни се
  отрази да приемеме няколко милиона бежанци.
  В България например ляволиберална партия е Демократична България.
  Виждаме, че сега когато са в парламента правят всичко възможно
  да няма стабилно управление и да има ХАОС.
  ДеБъ е проклятие за България !

 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#36] от "samoedin":Същото си е рекъл и византийският император Константин IV Погонат когато някакви навлеци цъфнали на северната му граница. Бил е убеден, че няма как такива като тях да се интегрират в европейската цивилизация. Бил е прав - оттогава та до днес.Нищо лично - просто щрихи от Историята. Единствената поука от която е, че никой не взима поуки от нея.
  —цитат от коментар 43 на Един препатил


  Щрихи от историята и съврименността-в България от столетия живеят хора от индийски произход. Колко са се интегрирали иди да видиш във Факултета и Столипиново.

 47. 47 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Европата да не се плаши ! Тука си имаме юнак със зелен чорап ,който с вдигнато юмруче ще спре вълната !!!
  —цитат от коментар 9 на SS


  На хората от НСО трябва да раздаде фанели с надпис "Мигранти вън".

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 48. 48 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  А решението на държавите да не депортират обратно афганистанци, щото "било опасно в родината им", е просто капакът на ковчега ....... така буквално ги стимулират да се изсипят тук. Направо им викат - "идвайте, идвайте, ние ще ви храним, поим и ще ви даваме джобни" ......

 49. 49 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#38] от "gogo2011":

  В момента има търсене за всякакви превозни средства над 3.5 тона. Сега е моментът службите в цяла Европа и най-вече в България да ловят тези трафиканти. Пускат десетина фалшиви обяви за коли и камиони и започват да ги закачат един по един. Следене на чатове в телеграм и уотсап, както и на целия трафик с цел да се хванат подобни канали. И като ги спипат, задържане до максималния срок в много лоши условия, тъй че като (ако) излязат, да им отнеме поне 2-3 години да се осеферят. Европа трябва да се готви не като строи лагери и прочее, а като купува оръжие и оборудване за армията и полицията си.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 50. 50 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Когато западни войски се намесят за да въведат ред, примерно в Афганистан, винаги се чуват гласове:
  Защо се месите в чужди държави и налагате чужди порядки. Оставете хората да живеят според традициите си.
  Когато ги оставиш да живеят както си могат се получава както в Афганистан. На власт идват крайни екстремисти, забраняващи дори музиката, ограничаващи всякакви права на жените и т.н. и т.н.
  Какво трябва да направи Европа? Да стреля без предупреждение, ако някой иска да премине границата ли? Или да се намеси отново за да въведе ред в държавата окупирана от фанатизирани банди? Кой е правилният отговор?

 51. 51 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Елате да направите и тук кочина.

 52. 52 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Няма как да стигнат от Афганистан до Гърция без съдействие на кюрдите, живеещи в Иран! Трафика на афганистанците да излязат от планините е контролиран...... Ние трябва друго да следим , мисля ..... коридора свързващ Афганистан за през Туркменистан, Азербайджан и Грузия......и евентуално фериботите и "специалните" чартъри.... https://cdnuploads.aa.com.tr/uploads/Contents/2018/12/13/thumbs_b_c_daca64823d7b0b3858b70d42c03c0089.jpg?v=150545 ...... коридора Lapis Lazuli ........ другият коридор е ясен ........ https://projects.thestar.com/content/dam/thestar/uploads/2014/11/7/1415393710087.jpg а иначе коридора Lapis Lazuli започва в северната провинция Фаряб в Афганистан и в Туркунди в Херат, коридорът продължава към Туркменбаши, Туркменистан и след пресичането на Каспийско море, свързва с азербайджанската столица Баку до Тбилиси и черноморските пристанища на Грузия Батуми и Поти....... и тепърва от там ще има проблем......

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Тонкости английского языка лучше учить в Лондоне?

  До коментар [#40] от "Мусаши":

  Промиването на мозъци в САЩ е страшно.
  Миналата седмица имахме сбирка на класа от английската гимназия.
  Имаше три жени,които живеят в САЩ едната преподавател в университет,
  другата учителка и почнаха да ми обясняват...

 54. 54 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Чудно защо ревем от афганистански бежанци и мигранти.
  Някой може ли да обясни какви ги държеше БЪЛГАРСКАТА армия в Афганистан 19 години!!!

  Значи ние водим война там, ама техните бежанци и мигранти са ни проблем. Лицемерие от великанска класа.
  Викам всички да ги заселим в Сопот и да вземат работата на работниците от ВМЗ, да затворим кръга на насилието.
  Преди 2001-ва бежанци нямаше

 55. 55 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Какво стана с идеята за обща европейска армия?

 56. 56 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Военната мисия в Афганистан струва на германските данъкоплатци приблизително 12,5 милиарда евро (14,8 милиарда долара)...... Германия имаше втория по големина контингент от войски в Афганистан след САЩ, като се съобщава, че през последните десетина години са били разположени около 160 000 германски войници......... сега да си приберат германците, обслужващият афганистански персонал който им е сътрудничил ..... не е ли справедливо, или ще ги оставят там да ги изтрепят ?

 57. 57 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Тоя свят, и най-вече ЕС тотално се прее*а!Нямат капацитет и желание да помогнат силово да се закрепи демокрация в Афганистан; За сметка на това ще внасят всякакви, дето не се знае талибани ли са, лекари ли са.Както казаха колегите коментиращи, важното е зелените сделки да вървят. На света и Европа, майната им! ЕС управляващите са анти-хора!
  —цитат от коментар 33 на Тангра


  На този свят съществуват само два вида хора. 1, можещи повече, искащи по-малко и 2, можещи по-малко, искащи повече.
  Всичко останало, кои са бели, черни или зелени е пропаганда.
  Човешката история е виждала черни търговци на бели роби, началото на съвременната наука и изкуства в Европа идва от Африка, чрез арабите.
  Помощите от Европа ни осакатяват и ни превръщат във втория вид хора. Пример са зърнарите със субсидиите, унищожаващи земята и тровещи населението.

 58. 58 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Западът си сърба попарата.

  Афганистан не е държава, а територия населявана от племена, които не се разбират особено. В резултат на което могат да бъдат "управлявани" само от диктатори-психопати. Защо 1/4 от пущуните (талибаните) са в Афганистан, а останалите в Пакистан? Кой им е начертал границите така? Кой набута в една държава пенджабци, бенгалци и пущуни и я нарече Пакистан? В Ирак и Сирия не е по-различно.

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Лудото Паси и Атлантическите недоразумения сега да приемат min по 5 човека в къщите си, а не да се крият като мишки .......

 60. 60 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Западът си сърба попарата.Афганистан не е държава, а територия населявана от племена, които не се разбират особено. В резултат на което могат да бъдат "управлявани" само от диктатори-психопати. Защо 1/4 от пущуните (талибаните) са в Афганистан, а останалите в Пакистан? Кой им е начертал границите така? Кой набута в една държава пенджабци, бенгалци и пущуни и я нарече Пакистан? В Ирак и Сирия не е по-различно.
  —цитат от коментар 58 на kapitan_laino


  А нашето дередже как ще определиш? Ние по-умни ли сме от тях?
  Те са "заплаха" за нас, защото ние сме същите.

 61. 61 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Европа няма какво да се "готви".
  Тази примитивна измет не бива да се допуска, точка. Границите трябва да се охраняват с оръжие и да се стреля на месо по всеки, който се опитва да премине нелегално.
  Плавателен съд, използван за незаконен трансфер на примитиви, трябва да се потапя или нарязва за скрап.

  Тези диваци не могат да се приспособят към цивилизовано общество дори след поколения. Единственият разумен подход е да спрем да се потупваме по гърба колко сме толерантни, и да ги отблъснем с абсолютно всички възможни средства, включително смъртоносна сила.

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Износ на цивилиизация.

  Александър Македонски Велики разнасял Европейска цивилизация
  в ближния юг, Африка, и в ближния Изток.
  Египет, Персия...
  Учил хората на равенство и братство.
  Сватосвал и сприятелявал народи.
  Учил чужди култури.
  Полека-лека така... стигнал земя в земите на днешен Афганистан.
  Там се сприятелил чак дотам, че се оженил, задомил и уседнал за около четири години.

  Все така любознателен и подтикван от любопиство,
  Александър продължил нагоре на Изток, и надолу в Индия,
  за да види и обсемени каквото там има.

  Така се родила така наречена Индо-Европейска цивилизация.

  Тя не се отразила добре на Алексадър.

  Македонски претърпел сражение поражение в Индия.
  Първото му поражение изобщо.

  Размислил помислил, ранен, пак мислил размислил и върнал се във Вавилон.
  Новата си столица.

  Но веднъж вече показал своето Европейско Величие в Индия,
  Александър предизвикал любопитиство.

  Шурнала се втурнала Индомиграция...
  да обогатява Европейската цивилизация.

  пп
  Велики направил каквото можал.
  Аме де сега велики мъже...

  До коментар [#50] от "shumnalia":
  Когато западни войски се намесят за да въведат ред, примерно в Афганистан, винаги се чуват гласове:
  Защо се месите в чужди държави и налагате чужди порядки. Оставете хората да живеят според традициите си.
  Когато ги оставиш да живеят както си могат се получава както в Афганистан. На власт идват крайни екстремисти, забраняващи дори музиката, ограничаващи всякакви права на жените и т.н. и т.н.
  Какво трябва да направи Европа? Да стреля без предупреждение, ако някой иска да премине границата ли? Или да се намеси отново за да въведе ред в държавата окупирана от фанатизирани банди?

  Кой е правилният отговор?

 63. 63 Профил на thedon2
  thedon2
  Рейтинг: 38 Весело

  Европа си заслужава съдбата. Много добре, това е резултат от импотентната политика към военните конфликти, които се случват в близост до нас. Вместо да се намесят и да подкрепят руснаците в случая, Европа си отвори задника да го поеме големият рязан буй.

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#58] от "kapitan_laino":

  ======Афганистан не е държава, а територия населявана от племена.....===== Виж едно видео от Wazir Akbar Khan ........ и коментирай какво виждаш, и го сравни примерно с България преди десетина години????? https://youtu.be/UyFjCsi01J8

 65. 65 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Никакво кой знае какво подготвяне не трябва, освен ако евробюрократите не обмислят как пак да обгрижват пришълците за наша сметка. Нашествие се спира с автомати по границата, бързо и лесно...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 66. 66 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Весело

  Анкара повтаря напоследък, че не иска да носи отговорност за повече мигрантски криза на трети страни....


  и затова ги отсвирва на запад.

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Лошото е, че ЕС не е подготвен за нова емигрантска криза.А имаше достатъчно време за това.Дано поне Брюксел да си е направил извод от старите грешки и да не ги повтори.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  ".... в Турция общественият толеранс към този поток вече е изчерпан заради присъствието на милиони сирийци."

  Турция не е източник на мигранти а транзитна държава като всички останали - България, Сърбия, Унгария,......Беларус и Русия. В крайна сметка проблемът трябва да е на държавата към която мигрантите са тръгнали и в която искат да пристигнат. И тя да си го решава, да ги приеме ли или да ги връща?

 69. 69 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Ковид паспорти ще се изискват ли на кандидат европейците? Спазване на епидемиологични мерки и т.н.?

 70. 70 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#1] от "БМЗ":Е така им е изгодно. Виж как се радват, че бялото население в САЩ намаляло за първи път в историята при последното преброяване (в което Тръмп искаше да броят само гражданите, ама не успя да го наложи, щото на демократите не им е изгодно). Даже неомарксистките хардлайнери стигнаха в еуфорията си да тръбят, че сега само оставало да не позволят "white minority rule" (иначе то това нямало общо с политиката, неее). Същото искат да стане и в Европа, като "елита" се надява, че тия новите "европейци" ще го държат на власт завинаги.
  —цитат от коментар 2 на Тюфлекчия


  Тюфлек, казваш много истини, ама явно и ти не можеш да се отървеш от лъжливите лафове и клишета...

  Първо научи(или си припомни) ЩО е то марксизъм, и пак ела...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Трябва да изградим лагери за военно обучение на млади афганистанци.
  Само по изключение да се позволява на млад мигрант да остане при нас. Например наличието на семейства и деца не е причина да останат. Така или иначе ние ще храним децата им. На бащите се полага оръжие.
  Когато преминат обучението си трябва да се сформирати бойни единици и да ги пуснем с парашути в родината им за да я защитават.
  ЕС трябва да ги снабдява с оръжие докато воюват срещу талибаните. До сега местните афганистанци не са били мотивирани да воюват, защото са виждали други да воюват вместо тях.

  подпис
 73. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  Трябва и твърдо послание към диктатори като Лукашенко и Ердоган, които ползват мигрантите като оръжие за изнудване - санкции и пак санкции.
  —цитат от коментар 11 на Пипера е много лют


  Явно не си гледал пресконференцията на Лукашенко оня ден, и какво каза Батька на литовските мисирки, по тоа повод... 😏

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 74. 74 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  Когато преминат обучението си трябва да се сформирати бойни единици и да ги пуснем с парашути в родината им за да я защитават.ЕС трябва да ги снабдява с оръжие докато воюват срещу талибаните
  —цитат от коментар 72 на Иван K


  И с Какви САМОЛЕТИ ще ги возиш(до там)? Херкулеса?

  Това да не ти е, когато имахме/бяхме... https://t.ly/Bqus

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Какво има да се готви, винаги трябва да е готова, защото този поток няма да свърши.

 76. 76 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  От Форума вее силен аналитичен вятър, носещ прах и мисловни пушилки от много глави и континенти. Ясно е, че че за ситуацията са виновни всички, с изключение на САЩ. Поради това, Бъркотията е толкова голяма, че Господ, Аллах и Далай Лама заедно не могат се оправи. И така, остава само Путин и приятели.

 77. 77 Профил на milab
  milab
  Рейтинг: 292 Неутрално

  У-ааа Дневник нима има мигранска криза? Нали преди месец ,когато Борисов предупреди за мигрански натиск на нашата граница,вие го заклеймихте адски злобно.Според вас Борисов нарочно плшел народонаселението.Абсолютна излагация от Дневник

 78. 78 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  Лошото е, че ЕС не е подготвен за нова емигрантска криза.А имаше достатъчно време за това.Дано поне Брюксел да си е направил извод от старите грешки и да не ги повтори.
  —цитат от коментар 67 на bat_plamen


  КапитализЪма и либералният фашизъм НЕ прощават. Преди бихме се справили с лекота: https://t.ly/hnaj

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 79. 79 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  Трябва да изградим лагери за военно обучение на млади афганистанци.Само по изключение да се позволява на млад мигрант да остане при нас. Например наличието на семейства и деца не е причина да останат. Така или иначе ние ще храним децата им. На бащите се полага оръжие.Когато преминат обучението си трябва да се сформирати бойни единици и да ги пуснем с парашути в родината им за да я защитават.ЕС трябва да ги снабдява с оръжие докато воюват срещу талибаните. До сега местните афганистанци не са били мотивирани да воюват, защото са виждали други да воюват вместо тях.
  —цитат от коментар 72 на Иван K


  Ето какво НАИСТИНА ни трябва, ма сегашните либералдемокрасти...: https://youtu.be/Y77BKY3e6sQ

  Поздрав, за сички граничари: https://youtu.be/j515YxsAeq8

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 80. 80 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  До коментар [#51] от "blondofil":

  Да ама и те не искат в БГ а на запад.

 81. 81 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Мигрантската криза стана реалност в момента. в койта САЩ заявиха, че се изтеглят от Афганистан. Ако от ЕС са го разбрали по друг начин то това не говори хич добре за хората, които се занимават с анализа и управлението на мигрантските потоци. Личи липсата на взаимодействие на европейските специализирани структури с тези на НАТО и ООН /IOM, напр./.

 82. 82 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 286 Неутрално

  За това ли има погроми и се биете като негри в бяла нощ!!Анкара е като Кандахар!!!Поарабчиха ви аламинут!!!Хихи..."Големият и грач" Ердоганчо стои и гледа безпомощно като бебе у лампа!!!Хихи...
  —цитат от коментар 18 на dfjftriktrcdt


  Те са една религия и целта им е да ги пуснат в Европа, където да ги приемат либералите и американофилите като теб с отворени задни части. :)

  В Корана се казва, че мюсюлманите са единна нация (Умма) и етноса е без значение за тях, важното е религията, това е техният обединителен принцип. :)

  Запада се самоликвидира вече. Превърнал се е една либерално - джендърска демократична кочина на меки китки, атеисти и консуматори, които не произвеждат нищо. :)  Няма живот без болка.
 83. 83 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Съюзниците на САЩ са всъщност платени наложници или безвизови кьоркьопеци.

 84. 84 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Спешно да мобилизираме запасняците от бившите гранични отряди, те си знаят работата, ще прекършат вирусът афган21 с лекота . А имунитета ,който ще изгради милото ни отечество ще е траен гарантирам ви го!

 85. 85 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  Американци обучават афганистанската "армия". Същата стока са и талибаните:

  https://twitter.com/Kranzschwinger/status/1426290486394986498

 86. 86 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Тука има нещо друго, Ети. Ердоган защо не натисне педала още на иранската граница, а чак на българската?
  .
  Целият трафик на афгани е международно договорен. Задкулисно. Желаещите да емигрират попълниха он лайн формуляри за емиграция. Който за където иска и тръгнаха. И никой не ги спира.
  Любопитна съм колко човека са попълнили такива заявления. И защо не приемат само тях?

 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#86] от "half truth":

  Тука има нещо друго, Ети. Ердоган защо не натисне педала още на иранската граница, а чак на българската?
  =====
  Той педала е натиснат......в момента.....
  Ердо само ще си махне крака от там....
  В края на статията....този момент е уловен много добре....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Радев, мисли му, Борисов го няма!

 89. 89 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Весело

  Коментар 64 явно никой не го е прочел, че пак да го пусна ! ......======Афганистан не е държава, а територия населявана от племена.....===== Вижте едно видео от Wazir Akbar Khan ........ и коментирайте какво виждате, и го сравнете примерно с България преди десетина години, без да е имало война тук ????? https://youtu.be/UyFjCsi01J8

 90. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Ако скапаните "Атлантици" бяха вложили 1/3 от парите които изхарчиха за бомби убийства и дивотии в реални инвестиции....... сега нямаше въобще да говорим за талибани и имигрантски вълни........ точно за това някой ако ви каже че е Атлантик като лудото Паси го заплюйте в лицето ......

 91. 91 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 90 Весело

  Очакваме с трепет нови 1-2 милиона демократизирани афганистански хирурзи и инженери да ги покани в ЕС наследника на Меркел.

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 92. 92 Профил на constantinmitreff
  constantinmitreff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само едно не разбрах - защо не мигрантстват към Китай (имат 76км граница), а се опитват да дойдат в Европа?

 93. 93 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 827 Весело

  Здравейте ЛьоПен и АзГ!

  После да няма изненадани.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 94. 94 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  В Европа полицията дебне пред кафенетата, някой без ваксина да не стъпи там.

 95. 95 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#13] от "⬜":

  Всички големи градове в Турция ,както и в Западна Европа се превръщат в клоаки , тълпи от бежанци, местните не могат да излязат дори на улицата ,гладни ,налягали по земята ,търсят начин да преживеят и десетки полицаи ги пазят ,да не правят бели ,това няма как да продължи дълго .

 96. 96 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#92] от "constantinmitreff":

  Те и в Русия не щат да ходят ,дунги нет ,а и трябва да работят ,а те не са свикнали като нашите цигани ,социала е по лесно .

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Когато преминат обучението си трябва да се сформирати бойни единици и да ги пуснем с парашути в родината им за да я защитават."
  До коментар [#72] от "Иван K":

  Ми те си а защитават родината от.... натото. И добре я защитават. Засега. От кого другиго да я защитават? От талибаните!? Че те талибаните в цял Афганистан били около 100000. По един талибан на селище.

 98. 98 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Четох някъде как в Япония обгрижват емигрантите - затварят ги в лагери или им дават право да не са в лагери, но без да напускат префектурата! Не ги хранят, не ги тантуркат, не ги глезят и за това годишно идват около 1400 мигранта, от които 4 или 5 получават убежище! Явно европейските джендъри трябва да се поучат от Япония!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK