Ашраф Гани - буйният антрополог, който не успя да промени Афганистан

Ашраф Гани - буйният антрополог, който не успя да промени Афганистан

© Associated PressАшраф Гани, който напусна в неделя Афганистан след бързото напредване на талибаните през страната и влизането им в Кабул, е два пъти избиран за президент на Афганистан и е един от най-известните учени в страната. Президентът Гани напусна страната часове след като талибаните влязоха в столицата, казаха представители на правителството. Още не е ясно накъде се е отправил, нито как ще бъде предадена властта.
Избран за пръв път за президент през 2014 г., Гани поема властта от Хамид Карзай, ръководил Афганистан след оглавяваната от САЩ инвазия през 2001 г.


Той надзираваше приключването на бойните мисии на САЩ, почти пълното изтегляне на чуждестранните сили от страната, както и фрагментирания мирен процес с бунтовниците талибани. Гани си постави като водещ приоритет усилията за прекратяване на десетилетията война въпреки непрестанните нападения на талибаните срещу неговото правителство и сили за сигурност и през 2020 г. започна мирни преговори с бунтовниците в катарската столица Доха.


Но Гани, известен с буйния си нрав и дълбокомислието си, никога не бе приет от талибаните и мирните преговори постигнаха малък напредък. Чуждестранните правителства бяха недоволни от това и зачестиха призивите неговата администрация да бъде заменена от преходно правителство.
По време на своето президентство той успя да назначи ново поколение млади образовани афганистанци на ръководни позиции по време когато коридорите на властта в страната бяха завзети от шепа елитни фигури и мрежи за покровителства. Той обеща да се пребори с ширещата се корупция, да оправи куцащата икономика и да превърне страната в регионален търговски хъб между Централа и Южна Азия, но не можа да изпълни повечето от тези обещания.


Дълъг път


Образованият в САЩ антрополог Гани има докторат от Колумбийския университет в Ню Йорк и през 2010 г. е номиниран сред "Топ 100 на глобалните мислители в света" от списанието "Форин полиси". Пътят му към президентството беше трудно извоюван.


Прекарва извън Афганистан близо четвърт век по време на хаотичния период на съветско управление, гражданска война и управление на талибаните. По това време работи като учен в САЩ, а после в Световната банка и ООН на различни места в Източна и Южна Азия. Месеци след ефекта от оглавяваната от САЩ инвазия в Афганистан подава оставка от международните си постове и се връща в Кабул, за да стане старши съветник на новоназначения президент Карзай.


Служи като министър на финансите през 2002 г., но се скарва с Карзай и през 2004 г. е назначен за ректор на Кабулския университет, където се изявява като ефективен реформатор и създател на базиран във Вашингтон мозъчен тръст, който разработва политики в помощ на най-бедните държави в света. През 2009 г. Гани, който като Карзай принадлежи към пущуните, най-многолюдния етнос в Афганистан, се кандидатира за президент, но се класира четвърти с около 4 процента от националния вот.


Продължава да заема важни функции в Афганистан, вкл. като "преходен ръководител" на Афганистан, оглавявайки органа, който да надзирава прехвърлянето от НАТО на афганистанците на контрола върху сигурността. Тъй като според афганистанската конституция Карзай няма право да се кандидатира за трети мандат, Гани провежда успешна втора кампания през 2014 г. През 2019 е преизбран.


Отношенията му с Вашингтон и другите западни столици не бяха лесни. Той силно критикуваше прахосването, по думите му, на хуманитарната помощ за Афганистан, и често бе несъгласен със стратегията на Запада, особено когато той настояваше за ускоряване на бавния и болезнен мирен процес с талибаните. В интервю за Би Би Си Гани каза: Бъдещето ще бъде определено от народа на Афганистан, а не от някой, който седи зад бюро и мечтае. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Велика биография, ама вчера дезертира и така уби преговорите за преходно правителство.

 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Разстроено

  Жалко, този образован човек направи всичко възможно да овладее дивотията.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на op
  op
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Буйния бегач на дълги разстояния,каква разлика спрямо Ахмад шах Масуд.

 4. 4 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 159 Неутрално

  Всичко бях чувал ама президент да се спаси първи не бях чувал.предлагам на американците нови заглавия :
  президентът беглец
  президентите/афганците бягат по -добре
  Да избягаш като афган/президент ит н итн.


 5. 5 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Ашраф Гани. Тоя ще остане в историята на Афганистан, като най- видния Ганьовец, по -голям и от нашия Алеков образ.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Човек с такава биогрфия не става за ръководител на държава като Афганистан. За тях по -подходящ е лидер от типа на генерал Достум.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#2] от "etty1":

  Как да ви кажа, цялото му семейство и родата се обогатиха съвсем реално от тези опити, десетки милиони долари изтекоха обратно, та ми е трудно да защитавам този образован човек...

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  не буди у мен симпатии този човек
  и учен и сътрудник на Световна банка... що не си е седял на дирника в ролята си на слуга на големите пари?
  от лакомия? слава му се приискало?
  във всеки случай не е проявил умността си, щом се цанил и изпълнявал задълженията на подлога на началство, което не си пръдна мръста да евакуира тия, които им сътрудничиха
  (многозначителен сигнал за всички бъдещи колаборационисти)

  офейка пръв
  не знам дали е гепил и чували с пари, както твърдят, няма значение

  не е свестен

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#6] от "kvasimodo":

  Достум е узбек не става.А доколко изборите за президент са били честни си пролича,когато окупаторите напуснаха Афганистан.Или по-скоро изборите не са били всенародни,т.е афганистанците не ги е интересувало кой им се води президент.

 10. 10 Профил на op
  op
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Афганистан спечели един медал това лято,за най бързо бягащ президент.

 11. 11 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Цитат:
  Образованият в САЩ антрополог Гани има докторат от Колумбийския университет в Ню Йорк и през 2010 г. е номиниран сред "Топ 100 на глобалните мислители в света" от списанието "Форин полиси".
  Прекарва извън Афганистан близо четвърт век по време на хаотичния период на съветско управление, гражданска война и управление на талибаните. По това време работи като учен в САЩ, а после в Световната банка и ООН на различни места в Източна и Южна Азия.

  ---------
  Не го знам що за птица е, но биографията е на типичен парашутист и труженик на Господарите.

  Дали е работил за благоденствието на Афганистан - също не знам.
  Като е избягал - също не мога да преценя дали е правилно или не - пр. да остане и да съдейства за уреждане на противоречията, ако през годините е правил всичко възможно за доброто на Афганистан би следвало да е спокоен, че няма да му се посегне.

  Това са трудни ЛИЧНИ въпроси, които ЛЕСНО се решават отстрани от кибиците, каквито сме ние.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  "Бъдещето ще бъде определено от народа на Афганистан, а не от някой, който седи зад бюро и мечтае."

  Ем учен, ем прав - рядко се среща такъв екземпляр :)

  За съжаление, повечето политици седят за бюра и си мислят, че решават нещо.

 13. 13 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Велика биография, ама вчера дезертира и така уби преговорите за преходно правителство.
  —цитат от коментар 1 на half truth


  Къде видя "преговори"? С тия чалми не са възможни!

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Гани е един модерен човек и реформатор, който така и не можа да бъде припознат от афганистанския народ. Традиционалистката държава просто не желаеше да бъде реформирана от напредничавия Гани. Основният му провал беше, че не успя да завърши успешно предаването на властта от НАТО към местната армия. Непонятно е как едни пещерняци, които до онзи ден се криеха в планините, излязоха и успяха само за 10-15 дни да превземат цялата страна. Това не е толкова успех на талибаните, а провал на афганистанската армия.

  В своята дейност Гани много напомня на Наполеон във Франция, който реформирал цялата държавна и съдебна система. Създал нови финансови и юридически учреждения, които и до днес са еталон - Сметна палата, триинстанционно правосъдие и други. Наполеон си отиде, но неговите въведения и до днес са факт. Гани се опита също да мозернизира застоялия Афганистан, но беше твърде напредничав и не беше разбран.

  Затова пък, от днес ще гледаме как държавата се завръща в Средновековието. Очакваме съвсем скоро отново да се забрани образованието на момичетата и те да бъдат женени от деца за стари брадати педофили. Ще се забрани и музиката на публични места, както беше преди 18 години. Убийства с камъни на улицата, масови екзекуции. Ако някой се е оплаквал от упрвавлението на Гани, сега да види талибански шариат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Щом почти навсякъде талибаните не срещнаха съпротива ясно е,че Гани не е имал подкрепа дори сред армията и полицията. Когато искаш някой да си рискува живота,за да ти пази задника трябва да се постараеш да го мотивираш достатъчно.

 16. 16 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Университетски преподаватели не стават за ръководители на страна като Афганистан. Само много наивен човек не може да го види.

 17. 17 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Щом почти навсякъде талибаните не срещнаха съпротива ясно е,че Гани не е имал подкрепа дори сред армията и полицията.
  —цитат от коментар 15 на Мусаши


  Не е въпрос до подкрепа, а до авторитет. Те може да са го подкрепяли "по принцип". В страни като Афганистан военните и полицията изпълняват заповедите на хора от които се страхуват, в конкретния случай заповедите на талибаните.

 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Говори се, че бягайки Гани е натъпкал 4 джипки с пари от шкафчетата си.
  Не били достатъчни.

 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Великолепно подготвен, образован човек, който се провали не по негова вина. Поредният пример за тази, на практика, неуправляема страна. А ужасяващите екзекуции в Кабул и вероятно на други места вече започнаха, според информации от Пакистан. А там добре познават съседите си. Ще помогне донякъде умерено твърда единна позиция на международната общност ако още има такава.И не на последно място на сътрани като Иран, Пакистан, Саудитска Арабия и ислямския свят като цяло.

 20. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  От друга страна, за 20 години немалко български военни припечелиха като теляци на американските войничета.

 21. 21 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Щом почти навсякъде талибаните не срещнаха съпротива ясно е,че Гани не е имал подкрепа дори сред армията и полицията. Когато искаш някой да си рискува живота,за да ти пази задника трябва да се постараеш да го мотивираш достатъчно.
  —цитат от коментар 15 на Мусаши


  Тук не става въпрос да защитаваш даден човек, а да защитаваш начин на живот. Видя се каква армия подготвиха. Тия чалми и нашата армия ще я сгъне!

 22. 22 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#20] от "Virgin":

  Американските и британските войски бяха на предната линия. Нашите охраняваха базата в Баграм ако не бъркам. Различна степен на риск но и двете изискват пределна концентрация, отговорност и специални умения. За другата ''специалност'' научавам от Ваша милост

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#20] от "Virgin":Американските и британските войски бяха на предната линия. Нашите охраняваха базата в Баграм ако не бъркам. Различна степен на риск но и двете изискват пределна концентрация, отговорност и специални умения. За другата ''специалност'' научавам от Ваша милост
  —цитат от коментар 22 на citoyen


  https://blitz.bg/obshtestvo/16-fevruari-blgarski-voenni-veche-11-g-v-afganistan-i-kakvo-ot-tova_news182602.html

 24. 24 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 125 Неутрално

  32 милиона и не стават за чеп за зеле, като това е след 20 години държане за ръка не от кой да е ами чичо Сам...

  Това е една неуправляема територия с изключително първобитно население. Сега и Китай се заиграва, както САЩ се заиграваха 80-те години докато СССР се изнизваше от там. Тепърва и жълтурите ще се закопават на това бездарно място...

 25. 25 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1646 Весело

  Всичко бях чувал ама президент да се спаси първи не бях чувал.предлагам на американците нови заглавия :президентът беглецпрезидентите/афганците бягат по -добреДа избягаш като афган/президент ит н итн.
  —цитат от коментар 4 на 051051515


  Даже Карзай не напусна, и даже направи видео послание към талибаните, да не убиват наляво- надясно...

  П.П. Интересно, че беше с трите си малки дъщери, облечени по светски... Апетитни хапки, за талибаните.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Разстроено

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Аз защитавам цивилизацията в негово лице, не знам подробности дали и как се е облагодетелствал. Тук има доста коментари как е "избягал", а трябвало да се изправи с голи гърди срещу талибаните, надявам се, че са от смелчаци, които никога не са бягали под дулата на оръжия... Жалко за хората, за мирните граждани.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#26] от "etty1":

  Нищо против подобна позиция.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  В речта си днес Байдън пое изцяло отговорността за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като спомена, че съжалява за нежеланието на афганистанската армия да се бие.
  С други думи "няма ние да мрем за вас, оправяйте се сами!" Поддържам тази позиция.

 29. 29 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 164 Весело

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Ама разбира се, че някой друг трябва да е виновен за този мега-провал на американската политика, как иначе :)

  На днешно "виновници" да търсиш.

  Геридж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 30. 30 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 164 Весело

  На днешно време
  —цитат от коментар 29 на Този потребител е с ограничени права


  Геридж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK