Публични наказания, бурки за жените или скок в неизвестното - как ще управляват талибаните

Талибани в президентския дворец в Кабул

© Associated Press

Талибани в президентския дворец в КабулЗападът е "обезпокоен" от талибаните, Русия вижда хора с "прилично" поведение, Китай - още "приятели". Докато зад привидното спокойствие по улиците на Кабул (прикриващо страха на жителите, останали в домовете си) и хаоса на летището обаче Ислямска република Афганистан се превръща в Ислямско емирство Афганистан, все по-важният въпрос е какво ще направят новите фактически управляващи.


Управлението на талибаните между 1996 и 2001 г. бе сред най-репресивните в света - с ограничени права за жените и тежки телесни наказания. Интерпретацията им на ислямското право стана причина да ги признаят само три държави в света - Пакистан, Саудитска Арабия и ОАЕ; за голяма част от останалия свят те бяха терористи.


Представители на движението са заявявали, че този път ще е различно. Те опитват да успокоят света, но този път не с решителна, остра реторика като на автократи и диктатори, а със смартфони в ръка, с послания за мир и дори с обаждане в ефир по Би Би Си, където говорителят на делегацията в Доха изложи малка част от визията за бъдещето.
Какво искат да покажат талибаните от себе си и какво казва то за бъдещето на Афганистан? Неизвестните за момента са повече от фактите, а и думите им може да са съвсем различни от делата. Едно е сигурно - войнстващите ислямисти от 90-те години много държат да се представят като склонни на компромиси управници четвърт век по-късно, дори това да се окаже само фасада и да не издържи проверката на времето.


Талибаните обаче разбират днес, че за тях репресивно правителство в стил Северна Корея или Еритрея може да е немислимо; сваляни веднъж, те се нуждаят от легитимност.


Еднолична власт


В деня, когато талибаните влязоха в Кабул, от столицата идваха кадри на паника. В тези условия Сухейл Шахин, който говори от името на представителството на талибаните в Доха, се обади в ефир на родената в Афганистан журналистка от Би Би Си Ялда Хаким, за да изрази позициите на талибаните: те ли са новите еднолични господари на Афганистан? Ще има ли показни екзекуции, ще могат ли жените да излизат навън сами или без да покриват лицата си?


Цялото афганистанско общество ще може да бъде представено в новата власт, каза Шахин. "Искаме да работим с всеки афганистанец", готов да приеме управлението, обясни той. Дори и ако е ислямско правителство в стил талибаните ли, бе попитан и отговори двусмислено: "Не е само "в стила на талибаните", ислямът е за всички."


"Никой не бива да напуска страната, защото ни трябват всички таланти и целият капацитет. Ще влезем в нова глава на възстановяване, мир и национално единство, трябват ни всички афганистанци, за да участват в изграждането на страната... Искаме (хората, които се страхуват), да останат."


Сухейл Шахин,

говорител на талибаните


В последните седмици талибаните не спряха да дават разнопосочни сигнали. Първоначално те настояваха, че още държат на преговорите, но по-късно поставиха ултиматум за оставка на президента Ашраф Гани - на практика сваляне на правителството. След това, влизайки в Кабул, започнаха преговори, без да скриват това (за да няма насилие); после Шахин обяви, че иска "приобщаващо ислямско правителство", накрая - че талибаните искат цялата власт за себе си.


Те обаче не бързат да провъзгласяват ислямско емирство и да обявяват правителство - в Доха все още се работи и по формата, и по структурата. "Блумбърг" дори написа снощи, че между талибаните и досегашното правителство всъщност имало сделка за примирие, изработена в Доха, но бягството на Гани я унищожило. Днес талибаните продължават (на думи) да търсят компромис и преговорите в Доха не са приключили. Командващият американските сили в Близкия изток Кенет Макензи се срещна с техни представители в катарската столица, където ще преговарят смятаният от движението за марионетка бивш президент Хамид Карзай, някогашният съперник на Гани за властта и ръководител на съвета за помирение Абдулла Абдулла и бившият премиер и лидер на муджахидините Гулбудин Хекматяр.


Желанието на талибаните за диалог показва най-малкото, че те действително, както обявиха, се стремят към международна легитимност, а не да изпаднат в изолация като в края на миналия век. Това означава, че получената на пръв поглед подкрепа от Русия и Китай, заедно с подразбиращата се на Пакистан, не им е достатъчна.


Произвол и репресии


Според ислямистите няма да се посяга върху частната собственост на хората. Талибаните уверяват гражданите, че "както винаги" ще защитават живота, имуществото и честта им" и ще създадат "мирна и сигурна среда за любимия си народ".


"Както винаги" предполага, че това е ставало и при предишното управление. Същевременно бойците получиха още преди месеци изрични указания: "дръжте се добре" в обществото.

Два дни след овладяването на Кабул талибаните още опитват да убедят Афганистан и света: за правителствените служители тази сутрин бе обявена амнистия и бяха призовани да се върнат на работа.

Движението вече обеща амнистия и за работилите с официален Кабул, и с официален Вашингтон в последните 20 години. До момента от територии, завладени от ислямистите извън столицата напоследък, обаче се чуваха и двете версии - за получили амнистия в новозавзети територии, но и за убийства на сътрудници на досегашната власт (както бяха убити и десетки командири от армията, останали без боеприпаси).


Добре приемащи талибаните афганистанци в този и други градове твърдят, че ситуацията е обратна на произвол, защото правораздаването, наложено от движението, е по-бързо и ефективно от неработещото на досегашната администрация или пък че възстановяват достъпа до комуналните услуги. Това няма независимо потвърждение, но отново показва, че държат да се покажат не като мракобесни диктатори, а като способни управници.


В хода на офанзивата на талибаните се появиха клипове с насилие, извършвано от талибаните в страната. Движението реагира гневно, но не просто в "Туитър", а и на среща с представители на ЕС, където (според говорителя на политическия кабинет Мохамад Наим) клиповете са наречени "фалшиви" и насочени срещу движението, "посветено на човешките права в светлината на ислямските ценности и националните интереси".


Шахин потвърди в интервюто за Би Би Си, че правото на образование, здравеопазване, социален и културен живот ще остане непокътнато. Има малки знаци, че това ще е трудно изпълнимо. В Балх по радиото не може да звучи поп музика (но реклами - може), откакто талибаните са на власт. И по данни на "Ню Йорк таймс" отпреди месец има данни за места, където музиката е забранена - освен религиозната. Критиците лъжели - страхът бил вътре в хората, а не наложен от движението.


По думите на Шахин ще има "корекции" на всички грешки от миналото, от които гражданите са се оплаквали. В медиите, по думите му, "ислямското правителство ще държи медиите свободни, за да критикуват когото и да било" и да има "свобода на словото", могат да се поставят и самите талибани под въпрос. "Разбира се, ако не са критични, как ще се поправим?" Как ще изглеждат обаче медиите? Изображенията на живи същества по телевизията например бяха забранени по религиозни причини, заедно с всякакви илюстрации на написано съдържание, при предишното управление на талибаните.


Вътрешна бежанка, достигнала столицата Кабул, бягайки от талибаните, 10 август 2021 г. Движението твърди, че носенето на бурка (каквато има жената вдясно) е въпрос на избор, какъвто действително някои афганистанки правят. Има обаче данни, че в някои подконтролни територии на талибаните лицата на всички жени са покрити така.

© Associated Press

Вътрешна бежанка, достигнала столицата Кабул, бягайки от талибаните, 10 август 2021 г. Движението твърди, че носенето на бурка (каквато има жената вдясно) е въпрос на избор, какъвто действително някои афганистанки правят. Има обаче данни, че в някои подконтролни територии на талибаните лицата на всички жени са покрити така.


Правата на жените


Мъжете не можеха да бръснат брадите си, но жените бяха много по-тежко засегнати, защото нямаха достъп до работа, нито училище (след 10-годишна възраст), между 1996 и 2001 г. Нямаха възможност да излизат сами без придружител мъж и трябваше да покриват лицата си.


На теория лицето, което държат да покажат талибаните в момента, е друго. Жените могат да ходят на работа, на училище и в университет при едно условие - ако носят хиджаб. Попитан за начина, по който задължително ще бъде покривана главата, той обясни, че не е задължително да се носи бурка (цялостно покривало на лицето с мрежа за очите) или никаб (с процеп), това са само видове покривала; които искал, можел да носи тях, а който не искал - хиджаб.


Шахин обясни и че "правата и достъпът на жените до образование ще са в по-добра позиция, отколкото в миналото". Тук той изпадна в противоречие, след като, попитан дали жените ще могат да напускат сами, обясни, че всъщност за тях не е имало проблеми при предишната власт. Специално за достъпа на момичета до образование днес реагира и УНИЦЕФ - според организацията представители на талибаните са изразили подкрепа за него в последните дни.


В отделни населени места под контрола на талибаните се съобщава в последните седмици, че жените в центъра носят основно бурки, а таксиметровите шофьори имат указания да отказват курсове за непридружени.


Талибаните отричат да са оказвали каквато и да било принуда, но тези уверения не успокояват жените, особено в градове като Кабул или Мазар-и-Шариф, с трудно отстояваните им придобивки, докато не видят по какъв начин ще удържат на думата си.


Засега градската общественост в Кабул опитва да дава положителни сигнали - по известния частен телевизионен канал Tolo News днес се върнаха водещите жени, след като от съображения за сигурност "слязоха" от ефира на всички афганистански канали при падането на Кабул; в "Туитър" дори се появиха кадри как жена интервюира представител на талибаните.


Брутални наказания


При предишното управление на талибаните крадци губеха ръцете и краката си. И това можеше да става на улицата, за назидание - разказите на преживели режима на талибаните не оставиха много съмнение у международната общност. Тогава талибаните се оплакваха, че Червеният кръст им отказвал да праща хирурзи, за да ампутират ръце и крака, и затова нямали избори и трябвало да става публично, с насилие и болка.


Пред Би Би Си Шахин обясни, че система с три вида съдилища ще гарантира правото на справедлив процес. Попитан от Хаким дали жените ще могат да работят в тях, той не отговори направо.


За рязането на ръце и публичните екзекуции (и убиването с камъни) на "престъпници", които според талибански командири са част от закона и реда, Шахин обаче на практика не можа да отговори. Всичко зависело от съдилищата, които трябвало да решат наказанията. "Не мога да кажа" сега дали ще има такива присъди, каза Шахин. На практика това означава, че може да се убиват хора с камъни, ако съдът реши.


Друго разследване на Би Би Си показа, че в някои малки населени места талибаните още не са налагали наказания като отсичане на крайници, но ги приемат спокойно, като част от шариата и следователно като допустими.


Докато движението отказва категорични отговори, нито едно от твърденията му не може да бъде проверено. Талибаните ще трябва да се справят с притесненията на жителите в Кабул: дори хората да разбират, че няма да бъдат убити, се чувстват лишени от свободата си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Хубаво е, че искат всички таланти да си останат в Афганистан!
  Подкрепям!

 2. 1 Профил на bxz321071184
  bxz321071184
  Рейтинг: 45 Неутрално

  'Западът е "обезпокоен"'

  Хубаво сте го сложили обезпокоен в кавички. Толкова е обезпокоен запада, че им оставиха подарък цялото си оборудване и въоръжение като се изнесоха.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Разстроено

  Горките нормални афганистанци !
  Горките жени!
  Горките деца!
  Горка, тъжна и трагична участ е да се родиш и да живееш на такова място!!!

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Ще управляват както си знаят - само са видим дали ще вдигат паметник на Дементи дето им даде страната на тепсия...

 6. 6 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2554 Разстроено

  И освен това колко хора ще са принудени да избягат от тези изроди талибаните и накъде ще тръгнат? Такава мигрантска вълна ни очаква, че не е истина. Както и любимото им производство - хероин от безкрайните макови полета, също ще минава от тук, което ще корумпира допълнително и без това продажната ни полиция.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  "Добре приемащи талибаните афганистанци в този и други градове твърдят, че ситуацията е обратна на произвол, защото правораздаването, наложено от движението, е по-бързо и ефективно от неработещото на досегашната администрация"

  То не се иска много време като хванат че крадеш да ти резнат някой крайник.

 8. 8 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Горките нормални афганистанци !Горките жени!Горките деца!Горка, тъжна и трагична участ е да се родиш и да живееш на такова място!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Байдън по фалшименто и слийпи е виновен!Най-могъщата държава в света военно и икономически-САЩ дадоха властта на талибаните и сега тероризират нормалните афганци!

  shlshlshlshl
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  При предишното управление на талибаните крадци губеха ръцете и краката си. И това можеше да става на улицата, за назидание - разказите на преживели режима на талибаните не оставиха много съмнение у международната общност. Тогава талибаните се оплакваха, че Червеният кръст им отказвал да праща хирурзи, за да ампутират ръце и крака, и затова нямали избори и трябвало да става публично, с насилие и болка.

  Ефективно и хуманно даже :)

 11. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Талибаните казаха, че ще режат глави и ръце само след шариатски съдебен процес. няма да има вече самодейни изпълнения.

  Свободата, Санчо...
 12. 12 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 486 Неутрално

  В (мисля) Кандахар вече имаше публични екзекуции. А иначе децата са най-зле. При талибаните има традиция да превръщат малките момчета в проститутки и танцьорки. Не знам защо хората имат надежди, че Афганистан ще е нещо по-различно от кошмар.

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Разстроено

  "Цялото афганистанско общество ще може да бъде представено в новата власт, каза Шахин. "Искаме да работим с всеки афганистанец," готов да приеме управлението, обясни той. Дори и ако е ислямско правителство в стил талибаните ли, бе попитан и отговори двусмислено: "Не е само "в стила на талибаните", ислямът е за всички."

  Да бе още малко и свободни избори ще обещаете! Никакво доверие към тези примати които отново ще върнат Афганистан в Средните векове. Надявам се и руснаците да спрат с розовите мечти защото единственото спасение е създаване на зона за сигурност между Афганистан и Средна Азия подобна на тази която съществуваше при първото им управление.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1167 Весело

  Незабавно Българският Хелзински Комитет да покани няколко хиляди млади афганистанеца в знак на съпричастност с жените там ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на bxz321071184
  bxz321071184
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#6] от "fpyyh":
  До коментар [#12] от "kazushi":

  Лъжете се.
  Точно талибаните премахнаха маковите полета и момчетата танцьорки.

 16. 16 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 188 Неутрално

  До коментар [#12] от "kazushi":

  Е , че стотиците хиляди бойци нали трябва да олабят напрежението дето се е натрупало по пещерите...

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  Хубаво е, че искат всички таланти да си останат в Афганистан!Подкрепям!
  —цитат от коментар 1 на Инженер Раул Викторов


  А за Меркел какво ще остане?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Дето стъпи НАТО все става блато.

  Комунистите са виновни!
 19. 19 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Отказала се свинкя да рие с рилото си.
  Така и тия - и ще налагат бурки, и ще режат ръце и глави.
  Примитивизмът е непобедим! Има доказателства за това и у нас.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 20. 20 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#6] от "fpyyh":

  Не мисля, че въобще ще им позволят да напуснат.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Добре де, талибани- бол, а талибанки няма ли?
  Много вожд, малко индианец

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Два дни гледам победоносното бягство на демократичните сили и останах с впечàтление, че всички местни демократи са се събрали на летището за да ги мачкат вносните. (днес в нета можете да намерите клипче как се вее тяло на демократ извън летящ самолет).
  Явно в самия Афганистан няма никакво съмнение за последните години.
  Като коментирате, моля не забравяйте, че сме част от този позор.

 23. 23 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Горките те, нали?!! Какво им се стовари на главата?
  А това да се бият за правата си явно е някаква отживелица?
  Имат човешка сила, имат модерно въоръжение, оттам нататък съдбата е (беше) в техните ръце.

 24. 24 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Какво толкова става, та са се затръшкали всички?
  Ми разлика между талибаните и комунистите няма.
  Вярно бурки нямаше, но останалите ужаси си ги преживяхме и ги търпяхме 45 години, а някои ги търпим още.
  На снимката едната жена е без бурка и като гледам е жива.

 25. 25 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Значи много хора искат тук да има Крумови закони, за да се оправим. Афганистан е тъкмо пример дали с подобни закони, типични за 9 век може да се оправи една страна. Аз лично съм песимист, но ...

 26. 26 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Байдън при вземане на решението за изтегляне беше грубо подведен от американското разузнаване.
  В своя анализ те въобще не очакваха подобно светкавично развитие на събитията и само като краен и малковероятен посочваха сценарий, при който талибаните след гражданска война завземат страната за шест месеца.
  За шест дни талибаните безпроблемно стигнаха до двореца в Кабул, без да срещнат никаква съпротива, а дори получиха мълчалива и явна подкрепа от населението.
  Проамериканските правителствени протежета панически се спуснаха в бягство и през ум не им мина да се съпротивляват, а и народа явно не беше на тяхна страна.

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  Снимката "Талибани в президентския дворец в Кабул" е достойна за картина.
  По време на Балканската война някакъв френски художник почитател на Турция и исляма рисува картина как български войници влизат в джамията в Одрин все едно варвари влизат в храм на духовността. Хайде сега някой негов наследник да изрисува тези одухотворени от светлината на исляма изроди с калашниците.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  Вместо западният свят да се е загрижил за Афганистан и талибаните, да погледнат първо в собствените си къщи... В Бирмингам се влиза само с паспорт защото това е друга държава. Във Франция всички знаят какво е, особенно Марсилия. Едно време беше перлата на Средиземноморието....отиди сега да видиш какво е. В Германия има квартали в които полицията не смее да влиза....Детройт е заприличал на град след Апокалипсиса... Запада седнали да ми плачат за Афганистан след като се изнесоха на бегом......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Написаното в материала потдърждава предположенията ми от оня ден - талибаните търсят признание и ще смегчат въведените от самите тях рестрикции.
  Поне засега, разбира се, но може и за в бъдеще.
  Много е важно как ще се представят на преговорите и как светът ще погледне на това.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Разстроено

  До коментар [#18] от "Крадливото ромче":

  Споко, сАвеЦката армия ще "оправи" нещата, като през 80-те на миналият век...!?
  Смирено препоръчвам книгата "Цинковите момчета" на Светлана Алексеевич, въпреки, че четенето едва ли е сред приорититие Ви...?!

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  Абе бурките не бяха ли много COOL?
  Модни дефилета имаше, харам бански до петите, туй-онуй, пък сега усещам някакво неприемане, някаква съпротива...
  Не може така, не е толерантно!

  Публичните присъди също не трябва да са проблем за умнокрасивитета, все пак половин година врякаха "оставка и затвор", като тактично пропускахте "съд и присъда".

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Как в Русия оценяват случващото се в Афганистан.


  "" "Посол России о талибах в Кабуле: "При террористах лучше"
  16 августа 2021
  Посол России в Афганистане Дмитрий Жирнов (слева) во время встречи с министром иностранных дел страны Мохаммадом Атмаром, Кабул, март 2021 года
  Посол России в Афганистане Дмитрий Жирнов (слева) во время встречи с министром иностранных дел страны Мохаммадом Атмаром, Кабул, март 2021 года
  1
  Смотреть комментарии

  Посол России в Афганистане Дмитрий Жирнов заявил в эфире радиостанции "Эхо Москвы", что "при террористах талибах ситуация в Кабуле лучше", чем была при президенте Ашрафе Гани.

  "Я сужу по первым суткам их контроля над Кабулом. Впечатления хорошие", – пояснил посол, добавив, что планирует встретиться с представителями "Талибана" для обсуждения вопросов безопасности сотрудников дипмиссии. Жирнов назвал подход талибов к этому вопросу "ясным, хорошим, позитивным и деловым". "Не вижу препятствий, чтобы мы не нашли взаимопонимания по всем деталям", – резюмировал он.

  Ранее сообщалось, что талибы гарантировали охрану российского посолства.
  https://www.svoboda.org/a/posol-rossii-o-talibah-v-kabule-vpechatleniya-horoshie-pri-terroristah-luchshe/31413471.html

 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  А не е ли време ООН да се обърнат за сътрудничество от мюсюлманския свят, които също разполагат с военен, а и финансов ресурс. Защо все християнският свят трябва да ги оправя, а след това мюслимите да им са все гневни и сърдити?

 34. 34 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  Вероятно в столицата и по- големите градове ще спазват някакво благоприличие, за пред полезните леви идиоти на Запад, но в селата ще подновят екзекуциите и телесните наказания. Така е и при другите диваци- Иран, дето искат атомна бомба..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Разстроено

  До коментар [#33] от "pontius_glarus":

  оон за съжаление е като сзо- ефективността от съществуването им е в ляво от нулата!!!

 36. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  Новите талибани са променени!
  Вместо грубо да отсичат ръцете на крадците ще назначават хирург да ги реже с упойка и хирургически трион.
  Ислямисти от 21 век, сър!

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":

  Що бе? Великобритания не е ли от "Запада"? :)))

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  Значи много хора искат тук да има Крумови закони, за да се оправим. Афганистан е тъкмо пример дали с подобни закони, типични за 9 век може да се оправи една страна. Аз лично съм песимист, но ...
  —цитат от коментар 25 на victortrt


  Крум не е бил талибан, така че твоята "логика" издиша яко!

 39. 39 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Вероятно в столицата и по- големите градове ще спазват някакво благоприличие, за пред полезните леви идиоти на Запад, но в селата ще подновят екзекуциите и телесните наказания. Така е и при другите диваци- Иран, дето искат атомна бомба..
  —цитат от коментар 34 на venci4

  И защо да го правят, вече всички знаят какво се случва при провинения, защо не предположеш, че наказанията ще имат възпиращ ефект?

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Как щели да управляват талибаните? Да управляват както искат. По-всичко си личи, че повечето от хората в Афганистан искат да си живеят по законите на шериата. Бойни действия нямаше. Талибаните не превзеха нищо, просто си влязоха като у тях. Армията се разбяга, президента им напусна. Какво означава това? Като толкова си искат чалмите и бурките, ами да ги си ги вземат. Ислямско емирство? Ами добре...!

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":А не е ли време ООН да се обърнат за сътрудничество от мюсюлманския свят, които също разполагат с военен, а и финансов ресурс. Защо все християнският свят трябва да ги оправя, а след това мюслимите да им са все гневни и сърдити?
  —цитат от коментар 33 на pontius_glarus


  БУхахаха, че кой мислиш финансира, обучава религиозно и военно, и въоръжава талибаните?
  Марсианците?
  "Сътрудничеството" на талибаните с Пакистан (а отзад стърчат китайски уши), Иран и монархиите от Персийския залив си върви с пълна пара и с пълно взаимно удовлетворение от постигнатите резултати...

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 42 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Дори да имат желание и нагласа за нов, по-хуманен и цивилизован ред в тази държава, въпросът е на каква икономическа база могат да стъпят за да изградят новата си държава.
  Единственият мащабен доходоносен бизнес на този етап е опиумната им индустрия, която в условията на предишния режим (и дори под стимула от негова страна) достигна рекордни размери.
  Плановете на САЩ за него обаче бяха съвсем други. Те се надяваха чрез своите хора да запазят контрол, производството да се затвърди и доразвие , а поддръжката на каналите за транспорт и пласмент бяха изцяло тяхна собствена грижа.
  Всичко за САЩ обаче сякаш се обърка. Какво ще се случи с опиумните полета е вече въпрос. Талибаните принципно са против, или поне бяха.
  Но сега отговорността за търсене на източници на доход пада изцяло върху им.
  Това може да ги накара да преосмислят.

 43. 43 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":Що бе? Великобритания не е ли от "Запада"? :)))
  —цитат от коментар 37 на Petleshev


  Нали точно затова споменавам и Бирмингам. Разликата е само тази, че тук поне искат да са по цивилизовани, докато в Афганистан дори не се и опитват.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 44. 44 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Байдън при вземане на решението за изтегляне беше грубо подведен от американското разузнаване. В своя анализ те въобще не очакваха подобно светкавично развитие на събитията...
  —цитат от коментар 26 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Нали той си назначи екипа?!? Блинкен, Клайн, Съливан - пълен провал - смешници дето са на другия край на реалността - "малко вероятен сценарий имало Кабул да бъдел застрашен след 3 месеца..." Навсякъде по света като назначиш некадърници за свои подчинени носиш отговорността за техните грешки! А Байдън в момента още бил във ваканция милия...

 45. 45 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 747 Неутрално

  На бас че Китайците ще признаят правителството на талибаните, и ще изцоцат ценните ресурси за идните 20 години!

 46. 46 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Доколкото разбирам от заглавието, талибаните са върли противници на ИК. Като нашите патрЕоти.

 47. 47 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Пуснеш ли брадясали религиозни кучета до властта в една държава по-добре се гръмни и ти. Психопатията си има име и то е религия.

 48. 48 Профил на bxz321071184
  bxz321071184
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#42] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Имат идея или поне китайците имат идея за газопровод от Туркменистан и афганите ще точат транзитни такси.

 49. 49 Профил на bxz321071184
  bxz321071184
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Доколкото разбирам от заглавието, талибаните са върли противници на ИК. Като нашите патрЕоти.
  —цитат от коментар 46 на pontius_glarus


  Талибаните се бият за националното си освобождение, докато нашите печатат паспорти и разпордават военни имоти.

 50. 50 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Когато се интегрират нашите роми ,тогава и талибаните ще се цивилизоват-тоест НИКОГА

 51. 51 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#42] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":Имат идея или поне китайците имат идея за газопровод от Туркменистан и афганите ще точат транзитни такси.
  —цитат от коментар 48 на bxz321071184


  40 милиона само от едни транзитни такси няма как да ги нахраниш.

 52. 52 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Талибаните не превзеха нищо, просто си влязоха като у тях. Армията се разбяга, президента им напусна.
  —цитат от коментар 40 на Petleshev


  Даже май не, че се разбяга армията, ами се присъедини към талибаните.

 53. 53 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Нещо гнило има. Вероятно само така си говорят. За пред запада. Реалността ще е друга. Съществува и вероятност за неписано споразумение, малка е, но я има. Чичо Сам - " Ако продължите така ще има бам бам пак"
  Ще видим. Дано си останат там.

 54. 54 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 608 Гневно

  Управлението на талибаните между 1996 и 2001 г. бе сред най-репресивните в света - с ограничени права за жените и тежки телесни наказания.
  Представители на движението са заявявали, че този път ще е различно - жените изобщо няма да имат права.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 55. 55 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Знайно е, че талибаните получават и получаваха мощна финансова подкрепа от фондове, базирани в Персийския залив.
  Такава помощ работи добре в режим на поддръжка на дейност и съществувание на нелегални военизирани групировки, но за изграждане и функциониране на автономна държава не стига изобщо.
  Талибаните досега само рушат, не са създавали нищо.
  Ако разчитат Китай да ги подкрепи по причина на това, че се намират на ключов за него път и регион ще се поставят в сложен възел.
  Русия не може да им помогне, а и не иска. За нея те си остават огромен проблем и опасност. Понеже са ислямско огнище, а Русия си има вътре в дома си ислямско буре с барут.

 56. 56 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":

  Да де, но в Германия и Франция все още не съм чул да имат техни съдилища и да изпълняват публични екзекуции на площадите. Затворени изолирани общества със затворена паралелна дюнерджийска икономика, но все още ползват базовите услуги на държавата и там им е много по-добре от мизерния кенеф изпълнен с насилие и жестокости в собствените им държави.

  Единствено западната култура с нейното уважение към индивида може да бъде антидот на подобни античовешки сатрапии. Решителен отпор, международна изолация и военна интервенция към такива пълзящи режими.

 57. 57 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Американците обявиха война на Дракона и той им заби един звучен драконовски шамар. Чакаме техния следващ ход.
  Талибетта ще се държат относително "прилично", защото само така ще им се гарантира спокойно бъдеще. Разбира се, ще затегнат режима, но крайни извращения като пребиване с камъни и рязане на глави поне в големите градове няма да има.
  Сега, за "провинцията", то там от 9-10 век насам едва ли нещо се е променило особено като мислене и не талибаните ги принугждават към такива действия, ами самите талиби са "извикани" от тези хора на власт.

 58. 58 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Какво ги оплаквате, Афганистан ще се оправят преди нас, в това може да сте сигурни.

  Доказаха, че са суверена нация, и то на най-големите съвременни империи - Британците, СССР, САЩ!

  Ще установят правила и каквито са фанатици ще си ги спазват доста ревностно, дали тези правила ви харесват или не, не е наша работа.

  За нас се притеснявайте, ГЕРБ 12 години и други преди това ни прибират 55% от БВП и го разпределят по техните си обръчи и навън, Руснаците искат - ББ дава, Американците искат - ББ дава, ЕС иска - ББ затваря!

  Има едни правила за кръговете около властта и други за гражданите. За първите се правят проверки за огромни кражби и източвания, вечно виновни няма, тук-там някой клошар, чистачка или обикновен служител го отнася.
  Падат банки и се ограбват, компании се приватизираха и се източиха, подписваме неизгодни концесии, изкупуваме ток на завишени цени - виновни няма.

  Това мислите ли че щяха да го търпят талибаните?

 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":А не е ли време ООН да се обърнат за сътрудничество от мюсюлманския свят, които също разполагат с военен, а и финансов ресурс. Защо все християнският свят трябва да ги оправя, а след това мюслимите да им са все гневни и сърдити?
  —цитат от коментар 33 на pontius_glarus


  Че той мюсюлманския свят подкрепя талибаните. Съседен Пакистан се радва в момента. Да не говорим че в половината мюсюлманския свят положението е по-зле отколкото при талибаните. Саудитска Арабия, Катар - случайно там жените да имат повече права отколкото при талибаните? ;)

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Весело

  На снимката. Ако талибаните не запазят картината (зад тях),значи няма надежда за развитие.

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":Да де, но в Германия и Франция все още не съм чул да имат техни съдилища и да изпълняват публични екзекуции на площадите. Затворени изолирани общества със затворена паралелна дюнерджийска икономика, но все още ползват базовите услуги на държавата и там им е много по-добре от мизерния кенеф изпълнен с насилие и жестокости в собствените им държави.Единствено западната култура с нейното уважение към индивида може да бъде антидот на подобни античовешки сатрапии. Решителен отпор, международна изолация и военна интервенция към такива пълзящи режими.
  —цитат от коментар 56 на irobot


  Тия диваци разбират само от бой.И от нищо друго. Западната толерантност я приемат за слабост.

 62. 62 Профил на herkules
  herkules
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Какво сте заревали тук пак за тези женски права бе? Не разбрахте ли че по природен закон жените нямат права равни на мъжете? В Афганистан и в останалия 3/4 свят жените не са еманципирани и така трябва, ако обществата искат да живеят в мир и разбирателство. Тук намерили та премерили. За всичко искат да съдят мъжете, защото завиждат на мъжкото превъзходство. Хайде холан. Жена ще ме съди мен, жена ще ме командва и ще ми нарежда какво да правя?!? Такива жени не живеят дълго, мъжете ги убиват, а и така им трябва. Видяла жабата, че подковават коня, помислила си че му е равна и тя вдигнала крак! Отношението към жените в ислямския свят е много правилно, а в Афганистан е най-правилно! Нека да треперят от страх сега, след като много добре знаят какви нагли престъпления са вършели срещу мъжете. Победоносните "демократи" победоносно през глава избягаха, за да не ги застигне мъжкото отмъщение. Че и внесли женски НПО-та, да овластяват жени, и то в Афганистан, където жената не струва дори и две кози по някога. На ви сега демокрация, равноправие м/у половете и овластяване на жените. Крайно време беше, мъжете да си върнат властта и да накажат гаврещите се с мъжете жени! Ще дойде някой от вън, да ми налага неговата си демокрация с оръжие, и да казва как да си глася жената у дома, че и как да ми бъде интериора!! Всички мюсюлмани по света са братя и западната педерастия и гнусен феминизъм не може да ги засегнат! Достатъчно ще е да се обединят, а при пълна мъжка консолидация, "демократичният запад" няма да може да припари до територията им, а на НАТО ще му строшат краката ако посмее да стъпи в ислямска страна и да налага със сила феминизъм!

  "Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  с нищо не са се променили

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 64. 64 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  Доколкото разбирам от заглавието, талибаните са върли противници на ИК. Като нашите патрЕоти.
  —цитат от коментар 46 на pontius_glarus


  Птицата от аватара ти е по-красива и, явно, по-умна от теб.
  Даже и тя би разбрала, че у нас ИК НЯМА ДА МИНЕ, защото е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА.

  Направете си джендърска партийка, спечелете конституционно мнозинстово, променете Конституцията и тогава си я приемете.

  Дотогава - греда.

  Знанието е сила, информацията - власт
 65. 65 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Горките нормални афганистанци !Горките жени!Горките деца!Горка, тъжна и трагична участ е да се родиш и да живееш на такова място!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Заслужават си напълно съдбата. Грам не се биха за свободата и правата си, сега ще получат това, което са заслужили. Да си седят там и да слушкат, тук не ни трябват.

 66. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  На снимката. Ако талибаните не запазят картината (зад тях),значи няма надежда за развитие.
  —цитат от коментар 60 на deaf


  То па една картина!

  Прочее ... споко, ще я запазят.
  Защото е историческа, а темата е точно като за тях - как предците им с тюрбаните и ятаганите са управлявали в името на Пророка.

 67. 67 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Русия вижда хора с "прилично" поведение, Китай - още "приятели". ОК, нямам проблем, че тези хора не са облечени в костюми. Саудитците ( които са същите бандити ) и емиратите, също са в традиционни носии. Но тези хора, се държат "прилично" пред камерите ... с автомати в ръце.

 68. 68 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  В Афганистан видяхме как етнонационализъм се оказа по-силен от "демократизирането"


  От 2001 г. Националната армия на Афганистан е получила 86 млрд. долара директна помощ, отделно от националния бюджет на страната. Според световните класации тя беше по боеспособност пред редица европейски и азиатски държави. АНА имаше 360,000 души личен състав, 145 самолета, 27 хеликоптера и над 20,000 бронирани коли и танкове. Официалните, международни класации, на които хората масово толкова вярват и цитират за всичко, редовно я слагаха на предни места по редица показатели. Защото тези показатели винаги са основани на формалното, на материалното.

  През последните две седмици нито един самолет от тези 145 не излетя, а хеликоптерите бяха използвани единствено за бягство на висшите офицери. Експерти коментират, че пълната парализа на такава огромна и добре въоръжена армия е прецедент в историята на съвременното военно дело.

  Покажете това на следващия икономист, който ви обяснява как най-важното нещо на света са цифричките в БВП-то и парите. Как метафизичните теми са приказки за дечица, а трябва, като него, да сме фокусирани само върху номерата и "измеримото". Покажете го на либерала, който разбира само от материални показатели и се смее на остарелите ви разбирания за религия, нация, племе, идентичност.

  В Афганистан видяхме как вярата и религията премазват колосалното материално богатство. Как семейство, кръв, етнос и племе надвиват изграждане на "модерни институции" с милиарди долари и планини от военно оборудване. Паштунският етнонационализъм се оказа по-силен от "демократизирането" на таджиките, узбеките и хазарейците. Религията надви англосаксонския конституционализъм. Мадрасата в Пакистан даде повече плодове от семинарите на Станфорд в Кабул..............
  https://trud.bg/в-афганистан-видяхме-как-етнонационализъм-се-оказа-по-силен-от-демократизирането/

 69. 69 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Байдън по фалшименто и слийпи е виновен!Най-могъщата държава в света военно и икономически-САЩ дадоха властта на талибаните и сега тероризират нормалните афганци!
  —цитат от коментар 8 на dfjftriktrcdt


  Кога ще ходите да се биете за възстановяване на демокрацията и свободните човешки права? Ооо, забравих, вие ядохте шамарите и вече Афганистан не ви е приоритет. :)

  Най - могъщата държава военно е Русия и след нея Китай, объркал си се американоробе. :)

  Това твое прехласване към всичко чуждо и антибългарско, накрая ще те доведе до там да береш памук в Южните щати. :)

  Няма живот без болка.
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Тия са с манталитета на хора от преди 500 години. И всичко зад фасадата на религията. Няма такава религия.

 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#68] от "constatator":

  "анализите" на Труд са под всяка критика

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 72 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 497 Весело

  Американците никога няма да узнаят, че единствени в света, които обичат „американската демокрация“ са българските политици! Не случайно, голяма част от тях имат семейства, живеещи и работещи в САЩ!

 73. 73 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Да стискаме палци някой талибан да не види клипчетата с геройствата на наште жълтопаветни шпиц-команди на Ситняково как се тероризира беззащитна майка и малолетни деца, че да не се изкушат талибаните и те да вършат такива безумия.

 74. 74 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  ,,Тогава талибаните се оплакваха, че Червеният кръст им отказвал да праща хирурзи, за да ампутират ръце и крака, и затова нямали избори и трябвало да става публично, с насилие и болка."

  Това е ,, реформирания" , ,, модерен" , ,,толерантен" и т.н. ислям! Когато вместо на улицата, разчленяването на тела и екзекуциите с камъни се првят по мазета и обори! Всички пришълци от там мечтаят да наложат точно тези си културни особености на останалия свят! Тази религия и последователите и ВИНАГИ ще имат ценности от 7- ми век! И това НИКОГА няма да се промени!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 75. 75 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Ще управляват както си знаят - само са видим дали ще вдигат паметник на Дементи дето им даде страната на тепсия...
  —цитат от коментар 5 на jazzdevil


  Даде им я единствения тъпък управлявал някога САЩ - Тръмп.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 76. 76 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Най - могъщата държава военно е Русия и след нея Китай, объркал си се американоробе. :)
  —цитат от коментар 69 на Pravednik


  Дам, а най-хубавата кола е Москвич, най-хубавата музика - руските пляски, най-хубавото питие - Бояришник, а най-хубавата храна - хероин и опиум. Абе, днес в психодиспансера да не е някакъв празник?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 77. 77 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Поредната ислямска кочина. Жалко за нормалните хора в Афганистан.
  Не ги очаква нищо друго, освен глад и мизерия.

  If you are going through hell... Keep going!
 78. 78 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Весело

  “ Русия вижда хора с "прилично" поведение”

  Путин да не си е харесал зет от талибан?

 79. 79 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Весело

  Смирено препоръчвам книгата "Цинковите момчета" на Светлана Алексеевич, въпреки, че четенето едва ли е сред приорититие Ви...?!
  —цитат от коментар 30 на selqnin


  А аз ви препоръчвам есето на същата(Светлана Алексиевич) за Дзержински "Мечът и пламъкът на революцията": https://t.ly/Xw2k

  Да видим ся какви са ваште приоритети... 😏


  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 80. 80 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  В Европата няма телесни наказания официално, но неофициално полицията пердаши здраво. Бурките са по желание но маските са задължителни вече втора година и за мъжете, и за жените. Мъжете тук са без права и хетеросексуалните се преследват. Децата са подложени на промивка на мозъка от училище с пропаганда на незнам колко си полове. В нашата нова религия също се говори за Армагедон, това ще стане заради глобалното затопляне, и трябва да плащаме десятък от бюджета на спасителите и техните фирми. Абе, като се замисли човек, афганците не са толкова зле в сравнение с нас и янките. 🙄🤔

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 81. 81 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  “ Ще влезем в нова глава на възстановяване, мир и национално единство, трябват ни всички афганистанци, за да участват в изграждането на страната...”

  Ще отварят нова светла страница в историята на страната. 😂 В Турция при всяка смяна на управляващата партия така ги лъжат, ама хората си ги знаят и не им вярват. Предполагам, че и на афганите им влиза през едното ухо и излиза през другото.

 82. 82 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Така е. Но пък проблем е това, че досегашната администрация не се справи особено добре. А и "едни пари" от САЩ се "разпределяха" доста субективно. Верно, жените получиха право на образование и читава работа. Децата ходеха на училище, поне голяма част от тях.
  Сега жените явно ще са пренебрегнати, децата ще получават изключително религиозно образование и вообще всичко постигнато ще отиде в канавката.

 83. 83 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Снощи гледах репортерка на СНН да интервюира талибаните на улицата. Щях да падна, когато повтори думите на руското посолство - че сега било по сигурно и безопасно, в сравнение при старото правителство !! :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  Ха ха...... :).....
  Запада се страхува че току що извоюваната свобода на талибаните ще е успешна и дълготрайна.....
  Много от форумниците, също.....

  Оставе ги хората на спокойствие, бре серсеми......!
  Дайте им глътка въздух да покажат на какво са способни

  Bukalemun
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#78] от "half truth":

  Путин да не си е харесал зет от талибан?
  =======
  Защо.....?.... Какво пречи.....?
  Рускините в Русия вече са съгласни да имат съпрузи чеченци.....
  Или най вече мюсюлмани.....
  Тази практика е повсеместна....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 807 Неутрално

  ШЕ ПУКЕСАМ БЕ!
  ТОЗ ВЪПРОС ИЗОБЩО НЕ СТОИ! Талебан си е талебан!
  Ислама казва, че контролът върху сичко е 100% на аллах.
  Те си го дописват, че не изпълнева техните желания и не им дава победи над враговете, щото не са 100% ПРАВЕДНИ.
  Е, СЪГЪ ШЕ Е КАКТО В КОРАНЪТ: ШЪТ ДАУН НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИОН И НАЛАГАНЕ НА ШАРИАТА. Некой прави дискусии, мисли си драго, прави им рекламас по запада? Начи или им е микрофон или не знае кой е насреща и какво иска и прави.

 87. 87 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  ама как са се барнали талибаните на снимката . Бая време прекарват пред огледалото :)
  И с позират с перфектна спусъчна дисциплина, рядко се наблюдава на масови фотоси от други армии, дори разни командоси го неглижират.
  Само тоя с костюма , какъв ли се явява ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#82] от "charlesdegaulle":

  предвид корупцията в афганистанската армия, можем да си представим дивотията, която се е вихрела в цивилния живот там

  затова простите, примитивни, жестоки, но ясни правила на талибаните са припознати като носещи повече социална справедливост в сравнение с бюрократичния, лобистки, лицемерен и меркантилен модел на "западни демократични ценности"

  (в самия Запад подлагат на критика "ценностите" си впрочем, именно по линия на това, че са с двоен стандарт)

  само сравнете традиционен съд, който се води според родовите правила и обичаи там и врътките на съдопроизводството по западен образец
  ЕДНА грешка срива доверието в "модерното" и връща симпатиите към "по-малкото зло" на старите традиции


  а че Западът е ненадежден и автор на лъжливи обещания съвсем отчетливо пролича при нескопосната, закъсняла и практически никаква евакуация на хората, които повярваха на окупаторите и им сътрудничеха

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 89. 89 Профил на taj201056287
  taj201056287
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Авганистанците да благодарят на Дик Чеини и Халибъртън, че пратиха Щатската Армия при тях 20г. да пилеят и да ги баламосват.

 90. 90 Профил на taj201056287
  taj201056287
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Авганистанците да благодарят на Дик Чеини и Халибъртън, че пратиха Щатската Армия при тях 20г. да пилеят и да ги баламосват.

 91. 91 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 255 Неутрално

  [quote#24:"cpl40723722"]Какво толкова става, та са се затръшкали всички?Ми разлика между талибаните и комунистите няма.Вярно бурки нямаше, но останалите ужаси си ги преживяхме и ги търпяхме 45 години, а някои ги търпим още.На снимката едната жена е без бурка и като гледам е
  жива.
  Не мога да си обясня какво ти е удоволствието да си ръсиш ,бисерите" навсякъде

 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#84] от "eti mehter":

  свобода?

  вместо американски (или руски, или китайски, няма значение) ботуш на врата - мракобесието направо от корана без омекотител в главата

  егати свободата!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#83] от "schwimmwagen":

  ами аз в едната от темите за Афганистан го казах - всички КАПИТУЛИРАТ пред талибаните

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#81] от "half truth":

  такива са встъпителните думи на всяка една власт
  колкото по-патетични - толкова по-свирепа диктатура се задава

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Горките нормални афганистанци !
  Горките жени!
  Горките деца!
  Горка, тъжна и трагична участ е да се родиш и да живееш на такова място
  =======
  Ееех, мамин сладък......
  Твоите проблеми свършиха ли, че си се закахърил за други народи...?
  Пет милионна България тръгнала да мисли за в пъти по многолюдния от нея, Афганистан..... :)
  Как да го опиша сега това аз?
  Да ме простят модераторите....

  Bukalemun
 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#81] от "half truth":

  беше ми се мярнала фраза от речите на талибаните за "любимата ни страна и народ"

  та се сетих, че един от британските крале дръпнал дълго слово колко обича народа си, а на следващия ден наредил да бесят селяните за някакви дребни провинения... цели села увисвали на въжето, от най-стари до непроходили...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 97. 97 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 255 Неутрално

  [quote#59:"realguru"][/quote]

  Абсолютно вярно. Това си е техният свят , който те си разбират, уважават и желаят. Колкото и нецивилизован да ни се вижда. Насилственото имплантиране на европейски ценности няма никаква перспектива а и такъв тип политики са диктаторски по същество и антихуманни .

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#92] от "Николай Теллалов":

  свобода?
  =======
  Свобода....!
  И то в най оригиналния смисъл на думата.....
  Не се мъчи да си го представяш....
  Далеч си от подобна форма на свободата....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#98] от "eti mehter":

  хуморист

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#99] от "Николай Теллалов":

  Казах ти....много си далеч от тая материя.... :)

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK