Афганистан без наркотици, щастливи жени "съгласно шариата" - какво обещаха талибаните

Забихулла Муджахид

© Reuters

Забихулла МуджахидЖените ще могат да се радват на права на работа и образование "в рамките на шариата" и като мюсюлманки ще са щастливи от това. Афганистан няма да е център на производството на нито един наркотик. Освен това "разликата между нас сега и отпреди 20 години е огромна".


Това бяха акцентите в първата пресконференция на талибаните в Кабул, след като овладяха афганистанската столица в неделя, започна с рецитиране на Корана от техния говорител Забихулла Муджахид днес.


Това става в момент, когато спечелилите военния конфликт заради изтеглянето на Съединените щати (и рухването на афганистанската армия) ислямисти още нямат правителство и преговарят, за да "приобщят" част от досегашния елит в името на легитимността си.
За много афганистанци неяснотата в момента дали ще има завръщане към мракобесния период на 1996-2001 г., когато те за последно бяха на власт, поражда сковаващ ужас въпреки уверенията, че движението, приело радикална интерпретация на ислямското право, се е променило.


Сегашната ситуация изглежда много "военна", но "всичко ще е по-ясно", когато се формира правителство, обяи още Муджахид. Той обаче остави възможността за промени в изредените "правила", тъй като "щом се формира правителство, то ще реши какви закони" да издаде.


"Жените ще са щастливи"


Според Муджахид жените ще се радват на всички възможни права "в рамките на шариата" и Корана, ще могат да са активни в обществото. Това стана, след като движението отправи призив жените да са активни в следващото правителство - но и след многобройни съобщения, че в Кабул множество рекламни изображения с жени вече са замазани.


"Жените ни са мюсюлманки, те ще са щастливи да живеят в рамките на шариата," продължи Муджахид. Думите му вероятно ще притеснят светски настроени жители в големи градове като Кабул или някогашния бастион на съпротивата срещу талибаните, северния Мазар-и-Шариф. "Ислямско емирство Афганистан (така наричат талибаните себе си и визията си за държавата - бел. ред.) е посветено на правата на жените в рамките на шариата." Алтернативата на покриването на лицето е "скромно" облекло.


В края на миналия век талибаните не разрешаваха на жените да работят, нито да излизат без придружител или без покриващата цялото им лице (и с мрежа за очите) бурка, а момичетата не можеха да учат след 10-годишна възраст. Двайсет години по-късно Западът на практика обвързва (поне на думи) работата с талибаните със спазването на правата на жените.


Интерпретацията в някои големи световни издания все пак е, че движението обещава по-мек подход, отколкото между 1996 и 2001 г. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик - подобно на някои активисти за човешките права - е скептичен; по думите му първо трябва да се види "какво всъщност ще се случи" и дали "действията на терен" ще спазят обещанията.


Мир в Афганистан и в чужбина


"Не искаме никакви вътрешни или външни врагове" и ще поддържаме мирни отношения с другите страни, обяви Муджахид, който, както отбелязват американските информационни агенции, дъло оставаше в сянка. Според него талибаните няма да търсят реванш с предишната власт.


Нещо повече, те ще съдействат за евакуацията на чужденци, макар да смятат, че всички с нужните таланти могат спокойно да останат в Афганистан. Днес талибаните обявиха амнистия както за всички правителствени служители, а и за хора, наемани от почти изтеглилите се международни сили, включително работили за тях като преводачи.


"Никой няма да ви навреди, никой няма да чука на вратите ви," каза Муджахид, имайки предвид и цивилните семейства, избягали към летището. Уверението му, че има "огромна разлика" между талибаните сега и тези отпреди 20 години донякъде е в противоречие с твърденията на друг техен представител, Сухейл Шахин, който в медийните си изяви не успява да се разграничи недвусмислено от предишното управление.


Това "меко" лице включва засега и уверения, че медиите ще могат да работят спокойно в страната, дори (както допусна Шахин) да са критични. Муджахид същевременно загатна, че има известна културна рамка, която вероятно частните медии ще трябва да спазват.


"Алтернативни култури"


"Никакъв вид наркотици" няма да се отглеждат в Афганистан, няма да има и контрабанда "отсега нататък". "Свободният от наркотици" Афганистан обаче ще се нуждае от помощ. Международната общност трябва да окаже съдействие, "за да разполагаме с алтернативни култури", защото това би прекратило отглеждането на наркотици.

В момент, когато талибаните нямат достъп до пълните резерви на централната си банка (а голяма част са в Съединените щати), това обещание изглежда като изпитание за движението. През годините талибаните трупаха голяма част от средствата си от престъпна дейност - по различни оценки между няколкостотин милиона и 1.6 млрд. долара. Сред тях са производството на опиум и наркотрафикът.
Талибаните и преди са обещавали, че ще направят опит за откъсване от наркобизнеса.


Предизвикателството изглежда огромно и заради факта, че Афганистан е най-големият източник на хероин в света. Съединените щати изхарчиха милиарди в опит да изкоренят този бизнес - от изкореняване на макови насаждения до въздушни удари срещу предполагаеми лаборатории. Сега талибаните искат за същата задача помощ от международната общност, за да създадат алтернативни възможности за поминък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Обещават като Радев

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Пазарят се като Радев за бюджет.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Ако забранят наркотиците, пак се връщаме към 2001 и таджикските наркобарони от северен Афганистан като противници на талибаните.

 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Разстроено

  Ясно, сега всички ще започнат да наливат пари за талибаните. Такава врътка им спретнаха на целият западен свят, че просто не е истина......
  За какво ще се плаща в следващите 20/30 години?
  1 Зелени талибани
  2 Афгански талибани
  3 ЛГБТ активисти
  4 Полови и безполови
  5 Знамена с цвета на дъгата
  6 Силно "онеправдани" БЛМ
  7 Спортисти с психически разстройства които заработват милиони, но не отговарят на въпроси на журналистите
  8 БЛМ шофьори които искат всичките им механици да са като тях
  И още, и още......
  Само никой не казва нищо за белите хетеросексуални хора...те са най-репресираните и онеправдани в световен мащаб. Вече да си бял и да искаш обикновено семейство се превръща едва ли не в престъпление...🤷‍♂️

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2624 Любопитно

  Афганистан без наркотици, щастливи жени "съгласно шариата" - какво обещаха талибаните
  **********************************

  Щастливите жени и всичко останало след тях - ядва се, но това за наркотиците......определено ще има нова война.....

  Мараба, С-ДС доносници!
 6. 6 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Звучи почти като Тошко Йорданов и ИТН в България, баси.

 7. 7 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 38 Весело

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Кои сте "вие", които ще се връщате там?

  А и руснаците също ще кажат нещо по въпроса, защото немалка част от афганския хероин отива в Русия.

  Геридж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 8. 8 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако няма наркотици, бързо ще ги махнат...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 9. 9 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Само някой наивник, който не ги познава,
  е възможно на талибан да му се доверява.

 10. 10 Профил на Бай Лозан
  Бай Лозан
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Разбира се ключовата дума е "наркотици", да видим как ще стане! А айшетата е ясно, тях никой не ги брои даже

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Любопитно

  Вместо макове, лавандула и мащерка ли смятат да гледат по чукарите?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Пазарят се като Радев за бюджет.
  —цитат от коментар 2 на diq55699032


  Трол, под всяка статия само Радев и служебното правителство са ти на платените пръстенца. Наистина ли си мислиш, че убеждаваш някого така.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#7] от "Този потребител е с ограничени права":

  Ние сме тези които следим международната политика и развитието и от доста години в различни регионални аспекти, както и началото на войната в Афганистан от страна на САЩ.
  Няма да ви питам вие от кои сте.

 14. 14 Профил на Бай Лозан
  Бай Лозан
  Рейтинг: 23 Неутрално

  [quote#12:"Alex Ivanov"][/quote]

  Слаби нерви? Или?

 15. 15 Профил на Бай Лозан
  Бай Лозан
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#7] от "Този потребител е с ограничени права":Ние сме тези които следим международната политика и развитието и от доста години в различни регионални аспекти, както и началото на войната в Афганистан от страна на САЩ. Няма да ви питам вие от кои сте.
  —цитат от коментар 13 на daskal1


  А здравето(психичното) има ли кой да ви следи?

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Ако афганистанците искат да живеят според шериата си е тяхна работа. Също и ако искат да си гледат и пушат опиум.
  Ако и когато започнат да отглеждат терористи за износ вероятно ще получат въздушни удари от засегнатите страни.

 17. 17 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  [quote#12:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 14 на АВРОРА
  Слаби нерви? Или?[/quote]

  Не, просто не е нужно в статия за Афганистан разни евтини ГЕРБ тролове да ни занимават с Радев и сие. Ясно, че се гони норматив, ама все пак ....

 18. 18 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Уфффф...Най-накрая. взеха властта.
  Сега вече ще се вдигне качеството на хероина и ще му падне цената.
  И ще настане такъф живот...
  Аллах Акбаррр...

 19. 19 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  [quote#12:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 14 на АВРОРА
  Слаби нерви? Или?[/quote]

  нежна душа, по-скоро

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 38 Весело

  До коментар [#7] от "Този потребител е с ограничени права":Ние сме тези които следим международната политика и развитието и от доста години в различни регионални аспекти, както и началото на войната в Афганистан от страна на САЩ.
  —цитат от коментар 13 на daskal1

  lol...

  Няма да ви питам вие от кои сте.
  —цитат от коментар 13 на daskal1
  И по-добре, че ме заболя коремът от смях след първото изречение и ще изисква непропорционални на резултата усилия, да отговоря.

  Геридж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alex Ivanov":

  Виж надписа на каскета, който си е избрал за аватар и не се занимавай с него повече!

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Много са щедри на обещания. Ама след седмица ще почне да се чува за изчезнали неудобни хора.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#20] от "venci4":

  Стед всичко това което се случва..... Анадола ще ти се струва като ориенталски либерален рай....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#23] от "half truth":

  Спокойно, Мария....
  Май иде време оно....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Май иде време оно....
  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Скоро ще се сдърпат помежду си тези.

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Ами да, в Турция никоя ислямска групировка досега не е успяла да просъществува като само мъжка.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#26] от "half truth":

  Ха бакалъм.....
  Ти гледай да не се съвземат и укрепнат.....
  Това ще е големия номер.....
  Дано оцелеят.....
  Те поне ще са истински борци против всичките пороци на тая планета.

  Bukalemun
 29. 29 Профил на N N
  N N
  Рейтинг: Неутрално

  Основният проблем на талибаните в момента е кой ще ги финансира и под каква форма... и как ще се справят с високите нива на корупция след това

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  До коментар [#27] от "half truth":

  Прави впечатление.....как от Афганистан бягат всички "гюленисти", феминистки, секуларисти и всичко останало лежащо на американска хранилка.

  Bukalemun
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#4] от "padrino":

  Имаме нагледен пример - Палестинската автономия, чийто финансиране е въпиющ пример за глупост!

  klimentm
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  До коментар [#31] от "klimentm":

  А Ливан....?.... :)
  Половин век го тъпкаха с псевдо секуларисти хормон.....
  И накрая пак ЗЕРО.....
  Тьая работа само с пари не става

  Bukalemun
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Да оставата само най коравите!

  Блазе ни комшу с такива "пазители на порока", щях да напиша "пророка" без малко!
  Нали пороците са онова което прави живота поносим?!

  klimentm
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Разбира се че не става, акъл не се тъпче насила, той не се купува с пари.

  klimentm
 35. 35 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 822 Неутрално

  " To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand-held weapons is an inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson -- that there are things in this world worth defending.

  To the Afghan people, I say on behalf of all Americans that we admire your heroism, your devotion to freedom, and your relentless struggle against your oppressors. "

  Ronald Reagan .  " Да се наблюдава как смелите Афганистанци воюват срещу най - съвременната военна техника и арсенал с възможно най - простите оръжия е истинско вдъхновение за всички , които обичат свободата . Тяхната смелост ни преподава най - важния урок - на този свят има неща , които си струва да се защитават . Аз казвам на жителите на Афганистан - ние се възхищаваме на вашия героизъм , на вашата преданост към свободата , на вашата неспирна борба срещу вашите угнетители и подтисници . " .

  Роналд Рейгън .

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Дано поне този път....запада вече си е взел някакви поуки.....
  Насилственото налагане на чужди ценности не предвещава нищо добро.

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Проблемът на Афганистан е, че хашишът им е най-добрият! #1 в света по качеатво.
  Все едно Кувейт да каже: спираме с петрола за да пазим околната среда.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#37] от "Красимир Андонов":

  Все едно Кувейт да каже: спираме с петрола за да пазим околната среда.
  =======
  Ако това се случи за близко бъдеще....няма да е голям сюрприз.

  Bukalemun
 39. 39 Профил на N N
  N N
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":
  В Либия и Сирия се случи същото. Съсипаха още една държава

 40. 40 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Ако забранят наркотиците, пак се връщаме към 2001 и таджикските наркобарони от северен Афганистан като противници на талибаните.
  —цитат от коментар 3 на daskal1


  Ако таджикските нарко'барони ще се кютечат с "НО ДРЪГС" талибани БЕЗ ВЪНШНА намеса-не виждам нищо лЬошо в това😃 Ама май това нЕма да го бИде, и ще има поФторения на историята😃
  До коментар [#3] от "daskal1":

  ----------------


  ..."Афганистан няма да е център на производството на нито един наркотик. Освен това "разликата между нас сега и отпреди 20 години е огромна"...Интересно на тези чукари каква друга икономока ще развиват тези неандерталци? Това не са евреите и пустинята, която превърнаха в рай...А и за 20 години никой маймун не е еволюирал в човек...Мантри за левите европейски полезни идиотчета...🤦🏻‍♂️... и за форумните Ибрахимки😂😂😂
  —цитат от коментар 20 на venci4


  😃 Викаш Израел да им прати сто-двеста селско'стопански инструктура да ги научат к'ви билки да отглеждат по чукарите и къде/как да ги продават😃?!? Не е лоша идеята, ако афганистанците са способни да приемат евреи за учители😃 А като се запознаят-ще се харесат😃: Почти всички от тези инструктори са ветерани от бойни части в израелската армия ( от старши сержант нагоре, познавам няколко такива) , адаптивни пичаги с мислене "извън кутията"😃


  До коментар [#20] от "venci4":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 41. 41 Профил на bfc23648472
  bfc23648472
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Първо Пакистан требва да бъде унищожен като държава и разделен на 4-5 отделни на етнически принцип. Докато съществува, винаги ще подкрепя и дава убежище на терористични групи като талибаните. Така че, първо да се унищожи Пакистан, после и война срещу талибаните и гонене до дупка на всичките им лидери. И разбра се, Америка да не се бърка никъде никога повече за да не създава хаос. Само така ще има мир и просперитет в региона.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Любопитно

  До коментар [#15] от "АВРОРА":

  Има, защо, интересувате ли се? Мога да ви помогна донякъде.

 43. 43 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  тия може да ги сбъркаме с хипстъри с тия бради. само органик опиум занапред и винтидж калашници от ссср

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Любопитно

  До коментар [#40] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ами затова споменах началото, беше толкова лесно - един майор от финансовите, 6 барети охрана, и куфари с пари - много евтино в сравнение с по-късните разходи.
  За мен е симптоматично, че много от съфорумците не четат и не следят обстановката наоколо. Например пакистанският премиер каза нещо доста странно, в мой превод "Афганостанският народ най-после счупи робските окови!".
  Тези думи накараха не само Митеран да реагира, но доста по-сериозна е реакцията в Индия, от които САЩ се надява да има подкрепа срещу групата "Русия -Китай-Пакистан" и може би Иран. Все пак нещо което не се споменава са милионите афганистанци в Индия от ранния талибански период на 1990-те, а и помощта на Индия за Афганистан.
  САЩ за момента изчакват развитието на нещата и това как ще се държат талибаните в управление. Санкциите съществуват като такива, не са снети от Конгреса, и САЩ може да ги наложи с пълна сила за всички които търгуват или обменят валута с Афганистан ако талибаните тръгнат по стария път.
  Но, Русия и Китай могат да избегнат конттрола на международните финансови структури с бартерни сделки. Китай от години се интересува от редките метали, и въпреки че не започнаха организацията на добив, не са се отказали.
  Та картината се очертава като доста интересна с реакциите на големите играчи около Афганистан в решаването на тази бъдеща загадка.

 45. 45 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#41] от "bfc23648472":

  вай,вай....пакистан има атомни бомби. как така - унищожен..............

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Любопитно

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Хоратаможе би не знаят, че и Кувейт, и Саудитите отдавна се подготвят за момента в който свърши петрола с огромни инвестиционни фондове в Европа и САЩ.

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  "Интерпретацията в някои големи световни издания все пак е, че движението обещава по-мек подход, отколкото между 1996 и 2001 г. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик - подобно на някои активисти за човешките права - е скептичен; по думите му първо трябва да се види "какво всъщност ще се случи""

  точно така - първо да видим делата
  при все че думите са двусмислени и можем да очакваме лошото


  "Не искаме никакви вътрешни или външни врагове"

  ама вече ги имате - хората около сина на Ахмад Шах Масуд


  "Свободният от наркотици" Афганистан обаче ще се нуждае от помощ. Международната общност трябва да окаже съдействие, "за да разполагаме с алтернативни култури", защото това би прекратило отглеждането на наркотици.

  ето го и "неустоимото предложение": давайте ни пари, а ние няма да ви заливаме с бежанци, наркотици и шахиди.
  и понеже американската армия се провали, "международната общност" ще "окаже съдействие", разбира се. И ще продължи да съдейства и когато талибаните се почувстват напълно сигурни в положението си и почнат да си показват рогата


  Съединените щати изхарчиха милиарди в опит да изкоренят този бизнес - от изкореняване на макови насаждения до въздушни удари срещу предполагаеми лаборатории.

  ама верно ли?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на bfc23648472
  bfc23648472
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#45] от "scott":

  Ами очевидно отвътре, спрелчо, чрез етнически сепаратизъм. Ще използва атомни бомби на собствена територия ли?

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#2] от "diq55699032":

  че и приличат на Радев... трудно ще ги обръснем за сравнение, но на Радев лесно може му се нарисува фотошопска брада...

  без майтап - т.нар. "прабългари" (просто българи всъщност) от тоя регион са пристигнали...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#6] от "nmy381005793":

  сега си представи Тошко с брада, чалма и калашник...
  това обяснява много неща, нали?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#16] от "Таралеж":

  защо им е тепърва да отглеждат терористи?
  имат вече отгледани

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Само така ще има мир и просперитет в региона.
  До коментар [#41] от "bfc23648472":
  Освен Китай, който мечтае да прокара Новия път на коприната през тези територии, не виждам някой друг от големите сили да мечтае за мир и просперитет в този регион...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#29] от "N N":

  ЕС вече даде да се разбере, че ще ги финансира (при все че в съобщението имаше и надуване на мускули, за да не изглежда съвсем страхливо)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  особено когато ценностите се оказват фалшиви

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#41] от "bfc23648472":

  и как ще унищожаваш и разделяш ядрена сила?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Санкциите съществуват като такива, не са снети от Конгреса, и САЩ може да ги наложи с пълна сила за всички които търгуват или обменят валута с Афганистан ако талибаните тръгнат по стария път.
  До коментар [#44] от "daskal1":
  И какво значи- "Стария път"? САЩ създаде талибаните и той ги пусна да вземат властта. Ако талибаните не играят по свирката на групата бизнесмени които управляват САЩ, тогава може да има санкции. При тази дезинформация в днешно време, талибаните може да колят и бесят, който си искат и никой няма да обърне внимание. Виж че Саудитска Арабия беше поставена да съблюдава правата на жените в ООН, докато Иран минават за мракобесен режим. Срещу Русия се надига вой до небесата, защото забраняват ласките на гейовете на публични места, но Саудитите дето режат кратуните на такива, минават едва ли не за демокрация...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  САЩ за момента изчакват развитието на нещата и това как ще се държат талибаните в управление.
  —цитат от коментар 44 на daskal1


  талибаните са догматици
  т.е. предсказуемо е как ще се държат
  намеквам, че военното и политическо ръководство на САЩ не изчакват "развитието на нещата", а гледат да замажат със снишаване лошото впечатление, което направиха на света и на собствените си граждани

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#43] от "karatista":

  по-добре не ги бъркай с никой...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4652 Весело

  Последни новини:
  Предложението на талибаните специалисти от всякакъв вид от цял свят да дойдат да помогнат за въстановяването на Афганистан бе посрещнато с радост в определени среди на булгаристанските МВР и прокурорска охрана. Вече е формирана група от специалисти по телесните наказания, която ще замине за Афганистан в най-скоро време да предаде челния булгаристански опит как да бъдат изпълнявани тези благи и вразумителни наказания, предписани от шариата. Ръководител на грепата е башджелатинът Ахмед Ахмедзаде, до вчера сутринта Антон Антонов. Пред журналистите говори вместо него пиарката на групата Севда Шейтан-и-Шариф. Тя изрази съжаление, че заминаването се отлага и демонстрира най-новия полицейски хиджаб, който не ограничава двеженията при нанасяне на побой с бич, тояга или друго благословено от Аллаха средство. Тя изрази съжалението си, че заминаването се отлагало с няколко дни, защото мъжката част на групата трябвало да полежи поради последиците от сюнета. Женската част на групата била готова да замине незабавно. "Щом като в Булгаристан не ни оценяват достатъчно, ще идем в Авганистан, където нашите умения се ценят" - завърши тя.

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#46] от "daskal1":

  Преди 22 години.....на тая дата....точно по това време стана опустошително земетресение в Истанбул.....
  Точно в 03.02 в полунощ.

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Е убаоо де, ама необятният руски и ирански пазар, за които бачкаше половин Тарамбукистан, какво ще правят без афганският хероин? Ще настанат брожения, народа ще се разбунтува и може да свалят от власт Путлер и Аятолаха. Не требе така с лошо. А сега сериозно. В Афганистан тепърва започва гражданската война и тя ще бъде и дълга и кървава.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 62. 62 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  До коментар [#61] от "Viva la Evolution":

  Къде я видя тази гражданска война? Ако самите талибани не започнат да се бият един с други за нещо си, аз дълга или къса война не виждам на хоризонта.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Разстроено

  След толкова сладки обещания ЕС и САЩ да развързват кесията защото иначе талибаните маже да размислят и да се върнат към чистият ислям вместо да се мъчат титанически да го променят и приспособяват към третото хилядолетие.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Тази концепция за "щастливи жени" ми напомня за концепцията за "щастливи кокошки" на Брюкселските идиоти. Жените са създадени от Бог с една единствена цел - да раждат деца и да ги отглеждат. Всякакви идиотизми за "щастливи жени", "задоволени жени", "жени-лидерки", "жени-бизнесменки" са подигравка със Създаването им и опорочават първоначалната идея на Бог.

  Да кажем не на педерастията!
 65. 65 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1605 Весело

  Талибаните явно вземат пример от Евросъюза, с техните "щастливи кокошки" ...,😁

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#65] от "АБПФК":

  Едни сметки ще излезнат много криви ама хаярлия да е....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#20] от "venci4":

  Интересно на тези чукари каква друга икономока ще развиват тези неандерталци?
  =======
  Това е също добра тема за размисъл.....
  А дали американците не направиха един своеобразен експеримент...?
  20 годишен експеримент.....
  Как, при какви условия може да живее човечеството....сред едни чукари....в следствие повишаване на температурата.....например....?

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#26] от "half truth":Ха бакалъм.....Ти гледай да не се съвземат и укрепнат.....Това ще е големия номер.....Дано оцелеят.....Те поне ще са истински борци против всичките пороци на тая планета.
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Ефенди-за талибаните порок е човек да е на плажа по бански. Ти нали в хотел в Анталия работеше?Вземат ли властта талибаните и в Турция хотелчето ще затвори .

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  Афганистан няма да е център на производството на нито един наркотик
  ====
  О май гад....
  Това.... 'наркотик'....в м.р...ед.ч.....звучи почти като заплаха.....
  Без наркотици някак може....но без наркотик.....?

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Тази концепция за "щастливи жени" ми напомня за концепцията за "щастливи кокошки" на Брюкселските идиоти. Жените са създадени от Бог с една единствена цел - да раждат деца и да ги отглеждат. Всякакви идиотизми за "щастливи жени", "задоволени жени", "жени-лидерки", "жени-бизнесменки" са подигравка със Създаването им и опорочават първоначалната идея на Бог.
  —цитат от коментар 64 на wwwwww


  А не така.Незадоволените жени са най-страшното нещо на света.

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#70] от "Мусаши":

  Незадоволените жени са най-страшното нещо на света.
  =======
  Има нещо още по страшно.....
  Его центричните мъже..... :)

  Bukalemun
 72. 72 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#61] от "Viva la Evolution":Къде я видя тази гражданска война? Ако самите талибани не започнат да се бият един с други за нещо си, аз дълга или къса война не виждам на хоризонта.
  —цитат от коментар 62 на Vency Mirchev


  В долината Панджир на север силите на генерал Достум са обявили война на талибаните.

 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":Незадоволените жени са най-страшното нещо на света.=======Има нещо още по страшно.....Его центричните мъже..... :)
  —цитат от коментар 71 на eti mehter


  Бай Ердо сокола ли имаш предвид?

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  До коментар [#68] от "Мусаши":

  Ефенди-за талибаните порок е човек да е на плажа по бански. Ти нали в хотел в Анталия работеше?
  =======
  Нямаш си на представа......каква експериментална площадка може да се окаже един хотел.....ако имаш за цел да изследваш житието и битието на homo Sapiens.....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#73] от "Мусаши":

  Бай Ердо сокола ли имаш предвид?
  ======
  А защо питаш....?
  За да си сигурен, че нямам предвид тебе ли...?
  Ако беше спокоен.....не би го задал дори въпроса....дали не си ти....!

  Bukalemun
 76. 76 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Не мисля че ще се стигне до дълготраен мир в тази изтерзана държава. След първоначалния шок, противниците на талибаните ще се организират и прегрупират. Сражения вече се водят северно от Кабул.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 77. 77 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Където властват религии и идеологии няма свободни и щастливи хора! Между религиите и идеологиите няма голяма разлика. Идеологиите са съвременна форма на религиите, по модерна.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 79. 79 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Ми нещастието при жените се лекува с камъни. И така остават само щастливите "на сто процента".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 80. 80 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Само обещанието за наркотиците да спазят, пак е добре. И преди 20 години бяха ги зачистили, а ние изпратихме материал за за ждане на маслодайна роза. Но се намесиха американците и производството на наркотици се увеличи десетки пъти.

 81. 81 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  Дано поне този път....запада вече си е взел някакви поуки.....Насилственото налагане на чужди ценности не предвещава нищо добро.
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  ++++
  Има и друго, талибан-мюслим от Запада акъл не ще, само долари. надявам се този път американците да са направили добър ход, подхвърляйки проблема с "талибан - неандертал" на съседниме му мюслимски страни, и най-вече Пакистан и Иран

 82. 82 Профил на qts041055603
  qts041055603
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Както казва един приятел '' Айде да си говорим за работи, които няма да станат''. Права на жените - може. Да готви, чисти и ражда деца. Без наркотици. Е те такова животно нема! Няма как да стане! Пожизнено. От 1 (един) декар, засят с мак човечецът от затънтеното село някъде в планината изкарва 5-6 пъти повече, отколкото ако засее ориз. Е как да стане тая работа? После. Силата на държавата в градовете и то по-големите. В останалата част става каквото каже и реши племето. ората се занимават с това, което каже водачът. И на който плащат данъци. Всичко останало са празни приказки.

 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4652 Неутрално

  До коментар [#64] от "wwwwww":

  Я, имали сме си талибанчо във форума!
  Само че Библията пише друго - жената е създадена за да бъде другарка на мъжа, помощник достоен нему. Заповедта "Плодете се и се размножавайте идва след това." Така че и без деца жената може да бъде другарка и помощник на мъжа.

 84. 84 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Щастливи жени съгласно шариата - това нещо като суха вода ли е?
  —цитат от коментар 78 на gfi141069668


  Щастието е относително нещо , но след като талибаните превзеха чял Авганистан за броени дни означава , че народа е с тях и е по щаслив от техните правила отколкото от Американските.

 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Според Муджахид жените ще се радват на всички възможни права "в рамките на шариата" и Корана, ще могат да са активни в обществото. Това стана, след като движението отправи призив жените да са активни в следващото правителство - но и след многобройни съобщения, че в Кабул множество рекламни изображения с жени вече са замазани."

  Както е казал нашият Господ Исус Христос - "по делата им ще ги познаете"... а не по думите. В Афганистан имаше градски кметове жени, имаше много афганистански депутатки, имаше жени министърки. Да видим сега дали всички тези жени заемащи политически позиции ще останат на власт. Ако талибаните ги изгонят от техните позиции ще се види колко държат на думата си. Аз лично им нямам доверие.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Афганистан без наркотици", защото ще се изнасят на Запад, а щастливи жени според шерията = щастливи робини - едва ли е реалистично...

 87. 87 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  ...без майтап - т.нар. "прабългари" (просто българи всъщност) от тоя регион са пристигнали...
  —цитат от коментар 49 на Николай Теллалов


  Ами тва не е много ясно, просто една от хипотезите...

 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Нещо повече, те ще съдействат за евакуацията на чужденци, макар да смятат, че всички с нужните таланти могат спокойно да останат в Афганистан."

  Поне това тяхно обещание изпълняват досега. Въпреки, че превзеха Кабул преди няколко дни те не нападат градското летище от което всеки ден напускат с военни самолети хиляди чужденци, а след тях в посока на Запад ще тръгнат и хилядите афганистанци, които са работили за САЩ, НАТО и различни международни организации, включително много западни НПО-та, които имаха дейност в Афганистан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Никакъв вид наркотици" няма да се отглеждат в Афганистан, няма да има и контрабанда "отсега нататък". "Свободният от наркотици" Афганистан обаче ще се нуждае от помощ."

  Това е много интересно да се наблюдава. Защото Афганистан в момента е най-големия производител на опиум в света, а от него се прави и хероина. От неговото производство и износ печелят първо много местни земеделци, а след това и наркобосовете. Сигурно и талибаните взимат някакви пари от износа в чужбина. Дали ще се откажат от този доходоносен бизнес?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Сега талибаните искат за същата задача помощ от международната общност, за да създадат алтернативни възможности за поминък."

  Спомням си по нашите телевизии даваха документални филми за една такава алтернатива. Наши сортове рози се изнасяха за Афганистан, така, че местните афганистанци да почнат да добиват розово цвят и след това масло и след това да го продават в чужбина. Какво стана с тези проекти не знам....

  Ето повече подробности:

  https://www.dw.com/bg/една-българска-роза-в-афганистан/a-14798988

  https://dariknews.bg/novini/sviat/bylgarski-rozi-promenqt-zhivota-na-afganistanci-657006

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Весело

  ..."Афганистан няма да е център на производството на нито един наркотик. Освен това "разликата между нас сега и отпреди 20 години е огромна"...Интересно на тези чукари каква друга икономока ще развиват тези неандерталци? Това не са евреите и пустинята, която превърнаха в рай...А и за 20 години никой маймун не е еволюирал в човек...Мантри за левите европейски полезни идиотчета...🤦🏻‍♂️... и за форумните Ибрахимки😂😂😂
  —цитат от коментар 20 на venci4


  Хаха... това са по скоро мантри за десните европейски идиотчета .... 🤦🏻‍♂️и за форумните Вениаминки! 😂

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мусаши":Ефенди-за талибаните порок е човек да е на плажа по бански. Ти нали в хотел в Анталия работеше?=======Нямаш си на представа......каква експериментална площадка може да се окаже един хотел.....ако имаш за цел да изследваш житието и битието на homo Sapiens.....
  —цитат от коментар 74 на eti mehter


  Имам си на представа от идеологията на талибаните.Та кога си готов да слагаш кепенците на хотела?

 93. 93 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мусаши":Бай Ердо сокола ли имаш предвид?======А защо питаш....?За да си сигурен, че нямам предвид тебе ли...?Ако беше спокоен.....не би го задал дори въпроса....дали не си ти....!
  —цитат от коментар 75 на eti mehter


  Ефенди-всеки човек се интересува на първо място от благополучието на себе си и семейството си.И твоя пророк Мохамед е осигурил благополучието децата и внуците си на първо място. А и идолът ти Ердоган.

 94. 94 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#40] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Знаете ли как турците са решили навремето проблема със развитието на селата. За съжаление после са се отказали.
  Турците са създали селски институти по идеята на американския философ по образованието Джон Дюи. Според Дюи училищата, особено в селските райони, трябвало да се превърнат в центрове за обществен живот. Адаптация на училището към местните условия. Селските институти съчетавали работа и образование. Завършилите са били начални учители и едновременно просфетители в общността по всички въпроси.
  Селските институти са създадени от правителството на Иньоню през 1938г. и са просъществували едва до 1945г. Ама понеже са били практически полезни, турските селяни още тъгуват по тях.

 95. 95 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 726 Неутрално

  И наще талибани обещават от години( 30 год. ) да ни ,, оправят,,. Кой за 800 дни, кой за по-малко.
  От толкова оправяне, започна да ни харесва, и настъпваме уверено мотиката.
  Мда

 96. 96 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  Ха ха ха
  Като обещанията на Мони Кобурга за едни 800 дена/
  ха ха ха ха

  Комунистите са виновни!
 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  "Афганистан без наркотици" това ако са го обещали талибаните може и да го направят ....... Те почити ги бяха унищожили преди САЩ да окупират Афганистан..... След като САЩ взеха нещата в свои ръце само за 3 години производството се покачи 20-тина пъти

 98. 98 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Щом Забихулла казва, че афганистанските жени щели да бъдат щастливи, вярвам му. И ние сме много щастливи, че щастието на афганистанските жени е гарантирано от г-н Забихулла, с тази тъмна рунтава брада, очички кът маслини и тен като патладжан. Предполагам, че да те пребият с камъни е върха на щастието.

 99. 99 Профил на Петър Бабанов
  Петър Бабанов
  Рейтинг: 29 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alex Ivanov":

  Мъчи се да заработва, глада какво ли не прави, когато си некадърен!

 100. 100 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Преди 25 години талибаните от Афганистан имаха много добри неофициални връзки с Израел! Израел предоставя въоръжение и обучение на силите на моджахедите, които се бореха с подкрепяното от СССР афганистанско правителство . Хиляди бойци на моджахеди, особено от фракцията Хизб-е ислями на Гюлбудин Хекматияр , бяха обучени от израелски инструктори. Поне 8000 бяха израелски "възпитаници"...... Тогава дори ръководителят на пакистанската агенция ISI Ахтар Абдур Рахман  допусна израелските инструктори в страната си и организира лагерите за обучение  ........... за афганистанското кралско семейство има добре известна история за произхода им , според която техен прародител е еврейският пророк Яков, известен още като Израел .  Твърди, че те са потомци на израилския цар Саул от племето Вениамин, последният син, роден от Яков и Рахил......... Според генетични проучвания една малка част от пуштуните имат R1a1a * -M198 модална халогрупа като евреите ! ...... по-голяма обаче...... Като цяло ашкенази евреите проявяват честота от 15,3% за хаплогрупа R1a1a-M198 ......много сходна на пуштуните.......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK