Талибаните се нуждаят от финансова помощ, 10 пъти по-голяма от доходите им

Талибаните се нуждаят от финансова помощ, 10 пъти по-голяма от доходите им

© Associated Press



Талибаните обещаха да подобрят афганистанската икономика, но без достъп до международна помощ и до резервите, държани в чужбина, бъдещето на страната - една от най-бедните в света, се очертава трудно.


Някои страни вече заявиха, че замразяват подкрепата си. Международният валутен фонд и Световната банка пазят мълчание, но може би ще се наложи да замразят финансовото подпомагане на азиатската държава. "Афганистан е в жестока зависимост от външната помощ", изтъква Ванда Фелбаб-Браун, експерт по афганистанските въпроси в института "Брукингс", като посочва, че помощите надхвърлят най-малко 10 пъти доходите на талибаните.


През 2020 г. БВП на Афганистан възлезе на 19.81 млрд. долара, а постъпилите помощи бяха 42.9 на сто от БВП, сочат данни на Световната банка. "Афганистанската икономика е крехка и зависима от (международната) помощ", подчертава вашингтонският институт и отбелязва, че икономическото развитие и диверсификацията на частния сектор досега бяха "забавяни от несигурността, политическата нестабилност, слабостта на институциите, недостига на инфраструктура и повсеместната корупция".




Колкото до сегашните приходи на талибаните, според оценки те достигат между 300 млн. и над 1.5 млрд. долара годишно, се казва в доклад на Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на ООН, публикуван през май 2020 г.


Опиум и данъци


Талибаните печелят основно от престъпни дейности като отглеждането на мак, от който се получава опиум, а после хероин, съответно и от наркотрафик, а също така от рекет на местни предприятия и отвличания срещу откуп. "Голям дял от приходите им идва и от събиране на данъци", обяснява Чарлз Купчан, експерт към Съвета за външни отношения, като изтъква, че те са станали специалисти в тази област и облагат едва ли не всичко в контролираните от тях територии - от правителствени проекти до стоки за продан.


"Афганистан вече няма да е страна, произвеждаща опиум", увери впрочем вчера говорителят на талибаните. По думите му продукцията ще бъде сведена "отново до нула", доколкото през управлението си - до 2001 г., те бяха забранили отглеждането на мак. В момента, независимо че международната общност от години харчи милиарди за изкореняване на маковите насаждения, Афганистан произвежда над 80 на сто от всичкия опиум в света.


От това зависят стотици хиляди работни места в страната, съсипана от безработица след 40 години конфликти. Пандемията от COVID-19 влоши нещата още повече и самите талибани признаха, че икономиката няма как да бъде подобрена без помощ от чужбина. "Преговаряхме с много страни. Бихме желали те да ни помогнат", посочи Забихула Муджахид.


Добри позиции?


Международната общност изглежда приема талибаните не толкова резервирано, колкото по време на техния драконов режим от 1996 до 2001 г. Русия, Китай и Турция приветстваха вече първите публични изявления на бунтовниците. Много държави донори обаче още се държат нащрек - и на първо място САЩ. Вашингтон отсече, че очаква от талибаните да зачитат правата на човека, по-специално тези на жените.
А канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че Канада "няма намерение да признае правителство на талибаните".


Берлин обяви още в понеделник, че спира помощта си за развитие. Германия, която е сред десетте най-големи донори на Афганистан, се очакваше да отпусне тази година като помощ 430 млн. евро, включително 250 млн. за развитие.


Според Чарлз Купчан от Съвета за външни отношения талибаните имат интерес да се представят добре, ако искат да получат икономическа помощ. Още повече че Китай, втората икономическа сила в света, по думите му няма изгледи да замести във финансов план западните страни. "Китайците са много меркантилни. Склонни са да проявяват интерес повечето към страни с благоприятна търговска среда, където биха могли да строят нови пътища на коприната", отбелязва той.


"Да не би китайците да са стъпили в Сирия? В Ирак? В Ливан? Не. Съответно не бих надценявал и ролята на Китай в Афганистан", заключава експертът. "Това е още една причина да смятам, че талибаните ще се опитат да запазят достатъчно добра репутация, за да могат да се обърнат към международната общност в широкия смисъл" на понятието, добавя той. Стратегически подход, още повече че "държаните в САЩ активи на централната банка - притежание на афганистанското правителство, няма да бъдат предоставени на талибаните", предупреди в понеделник представител на администрацията на Байдън. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Вече започнаха да убиват мирни граждани. Окървавиха един мирен протест.

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Каква икономика?! Ако става дума за легалната, освен за значително производство и износ на кедрови ядки, за друго не съм чувал.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  "Нуждаят се"?
  Това ли е новата дума за "рекет"???

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Взеха властта по правото на силата.
  Сега ще им се наложи да управляват по същото това право.
  Не мисля, че ще се намерят желаещи финансират управляващи с такъв манталитет.
  Това са пари хвърлени на вятъра.

 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Тия хубавци на снимката какво могат да подобрят?

 6. 6 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Влязох в един еврейски сайт (на руски) и там ехидстват - очевидно вражеската руска пропагандна машина пръска вражеска пропаганда и в Израел...

  Вижте на каква вражеска провокация се натъкнах!

  Китайская пресса иронизирует: Приход Талибана к власти в Кабуле прошел куда более гладко, чем передача власти в Вашингтоне в начале года...

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Талибаните няма да паднат заради липса на средства.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Ма защо не се обърнат за помощ към Москва?Нали там много ги харесват...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Днес Георги Милков публикува интересен коментар:
  Georgi Milkov
  3 ч ·
  "Прахоляк и кал. С тия две материи свързвам аз Афганистан. За някои той е кръв и опиум, за други бурки и чалми, за трети пари и оръжие, но за мен е това - прахоляк и кал. Защото е първото, което видях от Афганистан, когато отворих очи рано сутринта на 17 октомври 2001 г. Бяхме стъпили на афганска земя в пълен мрак. Малко след полунощ с един железен сал прекосихме река Пяндж, която тече между хребетите на Памир и Хиндукуш, разделяйки Афганистан и Таджикистан.
  Спахме на палатка някъде в покрайнините на Даште Кала и когато се събудих и излязох от палатката, видях това, което е на първата снимка.
  Наблизо са руините на Александрия Оксиана - останки от град от времето на Александър Велики, намерени от покойния крал на Афганистан Захир Шах, докато бил на лов за тигри някъде в началото на 60-те години на миналия век. Но тия красоти аз не ги видях, бяхме тръгнали на война и нямаше време за археология.
  Гледах с потрес мизерните землянки и мътната вода, от която пиеха и хора, и животни. По нашия календар беше 2001 г., но в Афганистан официално годината бе 1380-а. Така и изглеждаше. Грях ми на душата, но тогава си помислих, че това е най-нещастната и мърлява дупка на света, в която съм бил и не мога да разбера за какво се бият тия хора толкова години.
  Да, Афганистан трудно може да бъде проумян. Неговите хора и обичаи, племенни традиции, социален и поведенчески код остават непонятни за чужденците.
  Помня как седях в един окоп край старото летище в Баграм, което по-късно американците щяха да направят своя главна база в Афганистан. И там бойците на ген. Бабаджан, който командваше тази линия на фронта срещу талибаните, ми сервираха чай. В същото време генералът ми подаде бинокъла си да погледна към вражеските позиции. Гледам аз и какво да видя - талибани!
  Питам разтревожено генерала, който най-спокойно седи срещу мен също с чаша чай в ръка, не е ли неразумно това наше светско матине, при положение, че врагът, ей го къде е, може всеки момент да атакува?
  Спокойно, казва ген. Бабаджан, днес е петък, талибаните също пият чай.
  Това беше първото ми голямо недоумение от местните разбирания за интензивни военни действия. Едномесечното обикаляне по афганските фронтове само затвърди убеждението ми, че нищо не знам за тези хора и порядките им.
  Придвижвайки се из територия с неясни граници, в която едно село подкрепя талибаните, а друго е с т.нар. Северен алианс, за мен се оказа повече от объркващо това, че и едните, и другите изглеждаха на външен вид почти еднакво.
  Как разбираме кои са добрите и кои са лошите, питах шофьора, който ме караше между рубежите.
  Ако стрелят по нас - значи са от лошите, закова ме той с неопровержима логика.
  С тази афганистанска флуидност на категориите "добро" и "лошо" са се сблъсквали мнозина преди и след мен.
  Северният алианс, на който през 2001 г. светът гледаше като на единствената разумна сила срещу талибаните, се състоеше от паравоенни групи муджахедини, които допреди 10-ина години бяха рязали руски глави и драли кожите на съветските солдати.
  Някогашните "лоши" за руснаците сега бяха станали "добри", а някои от талибаните, които тогава бяха "добри" за американците, защото с подкрепата на Запада също воюваха срещу съветските окупатори, вече бяха "лоши".
  През годините мнозина се объркаха в метаморфозите на афганистанската политическа и военна реалност.
  Другото, което тогава не ми даваше мира в Афганистан, бе колко бързо децата на тази страна се превръщат във възрастни. Едни пишлемета с калашници едва не ме застреляха в пущинак на 50-ина километра от Кабул, който тогава още беше в ръцете на талибаните. Бяха голобради момчетии на по 13-14 години, но съдбата не им бе отделила време за безгрижно детство.
  Вдигнах ръце, после с жестове обясних, че имам нещо в джоба и бавно извадих опаковка с бонбони "Ментос". Почерпих ги и на лицата им грейнаха усмивки за първи път сигурно от много време. Никога не бяха пробвали такива "вълшебни" бонбони, които правят устата студена... Станаха ми приятели.
  Виждах още много такива деца, някои в униформи, други по домашните си чехли или пък босоноги, но задължително въоръжени.
  Сега, 20 години по-късно, гледам кадри от Кабул, превзет отново от талибаните, които се возят на въртележки и бутащи се колички по лунапарковете на столицата. Главорези, дошли някъде от дивите чукари на Кандахар и Урузган, улисани в игри и жизнерадостна глъчка. Непонятно, нали? Просто животът в тази нещастна страна ги е лишил от всичко естествено, но най-напред им е взел детството."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  Имаме светлият пример на палестинската автономия!
  Сега пълнете и тази бездънна яма!

  klimentm
 11. 11 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 31 Любопитно

  аз само да попитам , ако си направим изкуствен преврат в България, ще се правим , че се бием, после ще искаме пари от целия свят. Дали ще мине номерът....

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Искаха властта в държавата взеха я. Сега да се оправят.
  Тея като ДБ, искаха да свалят правителството, свалиха го, ами сега си сърбайте попарата. Ама не да карате целият български народ да страда.

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 31 Неутрално

  иначе всичко върви по план, никой не ги закача, афганите тръгват лека полека към ЕС , а онези там искат пари, останалите държави им признаха победата, слОчаеност , не мислА

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 14. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Русийката да не се ослушва, ами да им помага с кашони с рублета !
  Зер, нали са си дружки и талибаните им охраняват пасольството....

 15. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Китай се кани да прекара копринения път през Афганистан. Това ще им създаде няколко хиляди работни места. Затова талибан обича Китай и не мисли за уйгурите.

 16. 17 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Приятелите им от Кремъл да ги финансират,какво толкова се жалват тези престъпници башибозук.
  А може и форумните идиоти русофили да заделят нещо от надника за талибаните.

 17. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Извинявай! Без да искам ти сложих "- вместо "+"".
  Много добър разказ.

 18. 19 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Е, приходите им до сега са били върху данъци от села и паланки. Сега владеят големите градове, приходите ще скочат в пъти. А как управляваха до 2001 ва? Да не би да развиваха високи технологии и банково дело?

  За такива "анализи" като този, не разбраха от къде им дойде и защо толкова бързо се срина правителството.

 19. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  По това время в Русия:
  ©️„След като талибаните дойдоха на власт, много жители на Афганистан искат да дойдат в Русия“ – казва шефът на афганистанската диаспора в Русия Гулам Мохамад Джалал.

  :))))) Мога да си представя как моите сънародници ще бъдат щастливи:))

  "Чуждестранен агент"
 20. 21 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 658 Весело

  ...
  "Да не би китайците да са стъпили в Сирия? В Ирак? В Ливан? Не. Съответно не бих надценявал и ролята на Китай в Афганистан", заключава експертът.

  Да отбележим на свой ред:
  "Да не би китайците да граничат със Сирия? С Ирак? С Ливан? Не. Съответно не бих надценявал и мнението на експерта", заключава коментиращият.

  Халал да са ни такива мъдри експерти!

 21. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  До коментар [#18] от "atmanpg":

  Няма нищо, не сме тук за плюсовете. Наистина страхотни лични впечатления.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 23 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 637 Любопитно

  "Талибаните се нуждаят от финансова помощ, 10 пъти по-голяма от доходите им"

  Инересно дали Европа ще даде някой лев на хора, които имат навика да убиват човешки същества с камъни и да третират жените си като животни.

 23. 24 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  По това время в Русия
  Мога да си представя как моите сънародници ще бъдат щастливи:))
  —цитат от коментар 20 на putinxujlo

  Ти нали си се отказал от руското гражданство!?
  Какви сънародници са ти руснаците!?

 24. 25 Профил на Berdri Murad
  Berdri Murad
  Рейтинг: 143 Неутрално

  До коментар [#1] от "Adolf Bojkikief":

  Хахаха ,.ега ти И от кога

 25. 26 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "Афганистан вече няма да е страна, произвеждаща опиум"
  Ще се ориентират към продукти с висока добавена стойност - морфин, и хероин.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 26. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  Хънтър ше направи джойнт венчър за екстракт от мак, с лечебна цел

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 30 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  Ма защо не се обърнат за помощ към Москва?Нали там много ги харесват...
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt


  Напротив, ВАШТЕ(пиндоси) ги харесваха, и ги въоръжаваха. Гледам и сега са ги въоръжили с американски пушки(М-16)...

  Докато руснаците се биха 10 години с тях, Бин Ладен беше ВАШ кучи син, а Рони ги възхваляваше с дитирамби.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 30. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Какво съвпадение само - и аз имам нужда от 10 пъти повече средства, отколкото са доходите ми!

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 32. 33 Профил на zhb31648475
  zhb31648475
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Сега Западът с целия си дебилизъм като нищо ще почне и да ги финансира. Както финансира и Пакистан например, която ги създаде, укрива, въоръжава, подпомага и пр. с тия пари.

 33. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":

  Примерът на Ливан е бетер всички други.

 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 36 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  Май забравяш как се появиха талибаните, създание на щатите.

 36. 37 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Вече започнаха да убиват мирни граждани. Окървавиха един мирен протест.
  —цитат от коментар 1 на Adolf Bojkikief

  Че те и гербавите преди година окървавиха мирен протест.

 37. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Тук едни писачи ни уверяваха, как американците докарали рая в Афганистан. Барабар с ангелите. А се оказа, че двадесет години само са разрушавали каквото могат и са цицали, каквото докопат. То си им е в кръвта. Виждаме ги в Ирак, Сирия, Либия.

 38. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Който ги е въоръжил, той да им осигури и финансиране на икономиката.

 39. 40 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  Русийката да не се ослушва, ами да им помага с кашони с рублета !Зер, нали са си дружки и талибаните им охраняват пасольството....
  —цитат от коментар 15 на Hawaii


  Ето с кои талибаните са дружки:https://is.gd/elB3Ow

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 40. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":Май забравяш как се появиха талибаните, създание на щатите.
  —цитат от коментар 36 на Billy Pilgrim


  Не за теб, да другите Фоумци ще повторя,

  МУДЖЕХИДИНИТЕ, изгонили СССР от Афганистан,

  НЯМАТ НИЩО ОБЩО с РУСКИТЕ ДРУЖКИ - ТАЛИБАНИТЕ.

  МУДЖАХИДИНЪТ - генерал РАШИД ДОСТУМ, етнически узбек

  ВОЮВА първо със СССР, после и срещу ТАЛИБАНИТЕ !

 41. 42 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Да им харижем по ина мустаката българка, баре 120 оки, та да кандисат.

 42. 43 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Да им харижем по ина мустаката българка, баре 120 оки, та да кандисат.

 43. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  След два трилиона и четвърт долара, изсипани за инвазията, Афганистан е много по - зле, отколкото при предното управление на талибаните. Егати разхищението.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аскет":

  То си е така. Почти нямаше съпротива и всичко страна за дни. Гвардията пазеше Байдън и сие почти половин година.

 46. 47 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  До коментар [#40] от "АБПФК":

  Ето с кои талибаните са дружки:https://is.gd/elB3Ow
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Аааааааа:))))))
  Ти знаеш ли кой е на снимка? А сега прочети кога се появи Талибан?:)))))

  "Чуждестранен агент"
 47. 48 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Защо изобщо ни информирате от какво се "нуждаели" талибаните?!? Това някаква подготовка ли е, че ще бъдат признати и ще им се излеят милиарди?!? Гнусно!

 48. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  [quote#40:"АБПФК"]Ето с кои талибаните са дружки:https://is.gd/elB3Ow[/quote ]

  Таваришче,
  Като подхвърляш такива снимки,
  задължително е да ни обясниш, че
  НА СНИМКАТА Президент РЕЙГЪН приема МУДЖЕХИДИНИ,
  които
  ПЪРВО,
  ИЗГОНВАТ СССР и Червивата му Армия от Афганистан и

  После
  ВОЮВАТ с РУСКИТЕ ДРУЖКИ - ТАЛИБАНИТЕ

 49. 50 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  Направете разликата, с изтеглянето на съветските войски(1989), със сегашното на американските: https://is.gd/ZcLp7i

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 50. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#11] от "Glock":

  Толкова ни мързи, че и един преврат не можем да направим. Пък и армия нямаме.

 51. 52 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Защо изобщо ни информирате от какво се "нуждаели" талибаните?!? Това някаква подготовка ли е, че ще бъдат признати и ще им се излеят милиарди?!? Гнусно!
  —цитат от коментар 48 на stargate


  топло, даже пари, но не е само това, монетата в случая има повече от 2 страни , а участниците в целия театър са повече от 2ма , загубилите или по-точно тези които предстои да загубят, са обикновените граждани на Афганистан, както и тези в ЕС, след като се започне...

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 52. 53 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  а ве незнам кои с кои се е драл ма теа талибане изритаа американците с 200 за две седмици.пхпхааааааааааааа

 53. 54 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 31 Неутрално

  До коментар [#11] от "Glock":Толкова ни мързи, че и един преврат не можем да направим. Пък и армия нямаме.
  —цитат от коментар 51 на Vlado Nikolov


  да де , ама нали сме специалисти в отбиването на номер и всичко правим на ужким. Та един театър малък да спретнем и ние на ужким. Даже няма да има жертви, ще кажем че едните са се предали на другите и ще изстреляме няколко патрона във въздуха за звуков и визуален ефект.

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 54. 55 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  мда защо сравнявате приходите на талибаните когато бяха извън властта с това което ще получат
  Значи докато са били окупирани от САЩ са събирали 10% от данъците в Афганистан - интересен феномен
  Сега като са власт всичко зависи от тях - ако искат могат да хвърчат по БВП ако не искат ще кретат
  Само за пример има проект при това отов за газапровод от Пакистан до северен Пакистан и евентуално до Афганистан - дали ще го построят до Северен Пакистан или до Афганистан зависи от талибаните.
  Има готов проект за ЖП връзка между Узбекистан и Пакистан дали ще стани зависи от Талибаните и т.н.

 55. 56 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  До коментар [#50] от "АБПФК":

  Направете разликата, с изтеглянето на съветските войски(1989
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️😂😂😂😂😂
  Нещо не се вижда стотици хиляди обикновени афганистанци, тичащи след заминаващите съветски войски, с молба да ги вземат със себе си в „щастливия и проспериращ СССР“

  "Чуждестранен агент"
 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 57. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  "Международната общност изглежда приема талибаните не толкова резервирано, колкото по време на техния драконов режим от 1996 до 2001 г."

  т.е., както вече навангувах, готови са да плащат на талибаните "данък спокойствие", а те няма да произвеждат опиум (или по-скоро ще го продават само на ВИП-купувачи), няма да засилват към Европа бежанци и атентатори.
  Мир и любов с две думи.
  Права на жени, рязане на крайници - тия неща ще отминат на заден план, ще престанат да се сещат за тях, както не се сещат за същото в Саудитска Арабия и другите приятели на Запада измежду фундаменталистите

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Весело

  До коментар [#54] от "Glock":

  Ако пуснат много пиене и мезе без пари, може евентуално да стане нещо.

 59. 60 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 802 Неутрално

  От години Москва храни Чечения и Абхазия.
  Да поема и Афганистан.

 60. 61 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 31 Весело

  До коментар [#54] от "Glock":Ако пуснат много пиене и мезе без пари, може евентуално да стане нещо.
  —цитат от коментар 59 на Vlado Nikolov


  току виж след подобен преврат сме се обединили като нация ахахаха

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 61. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivanpopov":

  пиши се талибан - и нямай грижа

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 62. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#56] от "putinxujlo":

  Тичаха колаборационистите.

 63. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#30] от "АБПФК":

  и Холивуд ги възхваляваше

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 64. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#27] от "АВРОРА":

  изобщо не е нова тая форма

  и не е рекет

  а честен мутренски доход

  предполагам, че бързо ще му измислят политкоректно наименование

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 66 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  До коментар [#63] от "Vlado Nikolov":

  Не бе, това всичко беше заснето на госдеповски консперативени апартаменти:)))

  "Чуждестранен агент"
 66. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  Правителството на талибаните има огромен финансов проблем пред себе си със спирането на паричния поток от САЩ и Европа, а и от Индия. Тази сутрин ръководителят на централната банка на АФганистан съобщи, че доларовите резерви са практически "на нула".
  Сега започва истинското пазарене, но то не е без опасности - ако Западът не започне с финансовите награди за по-малки стъпки, талибаните като нищо ще се откажат от декларациите за "страна без наркотици", не че обещанията им значат много, и ще се върнат към старото.
  Тази сутрин слушах интервю с техния говорител. Интервюиращият го пита: "А сега ще прекратите ли с рязането на ръце за кражба?"
  Той отговори: "Всичко ще е съгласно законите на исляма, съдията ще решава за наказанието."
  С други думи "Ами ще режем ръце ако така реши ислямският кадия, той е отговорният."..

 67. 68 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Да си ядат автоматите, които поне на снимката към тази статия изглеждат американски - явно е неслучайно 😉

 68. 69 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#66] от "putinxujlo":

  конспиративни апартаменти

  "Чуждестранен агент"
 69. 70 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Никой не пише и не казва какво става в провинциите населени предимно с таджики и узбеки .Защото талибаните са представители само на половината от населението .

 70. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#57] от "gfi141069668":

  атеизмът не е религия

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#54] от "Glock":

  трябва ли да стреляме? има сума ти филми с пукотевица, що не им използваме аудиото?
  ;)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  Поне тук можеш да си спестиш лозунгите и да кажеш истината за талибаните като продукт на военното разузнаване на Пакистан. А ако искаш, мулла Омар, създателят на движението, беше муджахедин, с едно око и поосакатен от съветските "нежности" там, така че е много трудно някой да убеди хоарат за това - талибаните - руски дружки.
  А пък ако копнем малко по-далеч в изторията, да кажем 1970-те, идеята за ислямски емират е на президента на Пакистан, генерал Зия ул-Хак, подкрепян в студената война от американските служби с цел да изкормят "мекия корем на СССР" чрез създаване на движения в подкрепа на емирата в азиатските мюсюлмански републики.
  Има една хубава кнога на Лорета Наполеони от Лондонския Колеж която добре и накратко обяснява тези неща, казва се "Тerror incorporated".

 73. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#52] от "Glock":

  +++

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#48] от "stargate":

  да, това е подготовка

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 75. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  Направете разликата, с изтеглянето на съветските войски(1989), със сегашното на американските: https://is.gd/ZcLp7i
  —цитат от коментар 50 на АБПФК


  Къде е генерала командвал рассийското изтегляне днес?!

  klimentm
 76. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#50] от "АБПФК":Направете разликата, с изтеглянето на съветските войски(1989▪️▪️▪️▪️▪️▪️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️😂😂😂😂😂Нещо не се вижда стотици хиляди обикновени афганистанци, тичащи след заминаващите съветски войски, с молба да ги вземат със себе си в „щастливия и проспериращ СССР“
  —цитат от коментар 56 на putinxujlo


  "стотици хиляди"?! Даже САЩ ги определя на около 17 000 сътрудници. А на летището бяха стотици, ма без "хиляди.

  Нямало е тичащи афганистанци тогава, защото правителството(Наджибула) което оставиха, се задържа на власт още ТРИ(3) години. За разлика от сегашното(Гани), което се изнесе с 200, даже ПРЕДИ пиндосите.

  https://t.ly/veDy

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 77. 78 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  На талибаните им е у шише, едно е да управляваш няколко провинциални градчета, и съвсем друго държава.
  Затова, както предвидих, тонът и уверенията им са за диалог в търсене на международно признание и кой знае, може би връщане на дипломатите обратно в Кабул.
  Смятам че до зимата нещата ще се поизяснят, едва ли всичко ще е така, както Западът иска, но напредък ще има.

 78. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Това, че Афганистан има нужда отфинансова помощ молла Барадар ли ви го каза ?!
  :-) Другите няма значение какво казват

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 80 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":

  По принцип си прав видя се че тази Схема работи перфекъно в Чечения.
  Трябва да му се признае на Джуджето това Ноу хау.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 80. 81 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  ..."Да не би китайците да са стъпили в Сирия? В Ирак? В Ливан? Не. Съответно не бих надценявал и ролята на Китай в Афганистан", заключава експертът.Да отбележим на свой ред:"Да не би китайците да граничат със Сирия? С Ирак? С Ливан? Не. Съответно не бих надценявал и мнението на експерта", заключава коментиращият.Халал да са ни такива мъдри експерти!
  —цитат от коментар 21 на forza


  Няма държава в света, където Китай не е стъпил. И в Афганистан ще стъпи - първо с дюкяни - всичко за левче, после с будки с китайска манджа, а после ще заграби каквото може на концесия и т. н. Така започна в Африка и в тихоокеанските острови на Югоизточна Азия, Полинезия. Обезлиси Бразилия, Индонезия, Малайзия заради палмови насаждения ->масло.

 81. 82 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#76:"klimentm"][/quote]
  Генерал Лебед загина при катастрофа с хеликоптер преди години.

 82. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#50] от "АБПФК":Направете разликата, с изтеглянето на съветските войски(1989▪️▪️▪️▪️▪️▪️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️😂😂😂😂😂Нещо не се вижда стотици хиляди обикновени афганистанци, тичащи след заминаващите съветски войски, с молба да ги вземат със себе си в „щастливия и проспериращ СССР“
  —цитат от коментар 56 на putinxujlo


  когато си заминават от тук и ти ще тичаш подире им :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 84 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Поздравителна телеграма до талибаните от Йоло Денев

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10095523

 84. 85 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  От години Москва храни Чечения и Абхазия. Да поема и Афганистан.
  —цитат от коментар 60 на jmf29537805


  От колко години Вашингтон хранеше Афганистан? 20?

  Ми да поема и старите си дружки- талибаните.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 85. 86 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Ще развиват бизнес с кокаин с Америка и краварите ще са доволни и талибаните ще спечелят, прецакани ще са единствено обикновените афганистанци, които отново ще страдат под американско - талибански терор. :)

  Няма живот без болка.
 86. 87 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#77] от "АБПФК":

  Ти когато не знаеш тема, подобре да внизаш със глупостите си:)))

  "Чуждестранен агент"
 87. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Вече започнаха да убиват мирни граждани. Окървавиха един мирен протест.
  —цитат от коментар 1 на Adolf Bojkikief


  при теокрация няма протести > да отиват на петъчната молитва
  ... и каквото даде Аллах

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 89 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#30] от "АБПФК":и Холивуд ги възхваляваше
  —цитат от коментар 64 на Николай Теллалов


  Помним и Рамбо 3: https://youtu.be/bZemQdvthBs?t=9

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Да си ядат автоматите, които поне на снимката към тази статия изглеждат американски - явно е неслучайно 😉
  —цитат от коментар 68 на volarok


  имат раво да се фукат с трофеи > завоювали са ги в битка !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#68] от "volarok":

  Да, модернизацията на талибаните в това оношение е много бърза, а и като има - защо не?

 91. 92 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Помощта от чужбина никоя икономика не

 92. 93 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Няма държава в света, където Китай не е стъпил. И в Афганистан ще стъпи - първо с дюкяни - всичко за левче, после с будки с китайска манджа, а после ще заграби каквото може на концесия и т. н. Така започна в Африка и в тихоокеанските острови на Югоизточна Азия, Полинезия. Обезлиси Бразилия, Индонезия, Малайзия заради палмови насаждения ->масло.
  —цитат от коментар 81 на Галя Станчева


  +++ ... освен това Китай има обща граница и общи врагове с талбаните

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 94 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Сега Западът с целия си дебилизъм като нищо ще почне и да ги финансира. Както финансира и Пакистан например, която ги създаде, укрива, въоръжава, подпомага и пр. с тия пари.
  —цитат от коментар 33 на zhb31648475


  А преди това финансираше Ленинска и Сталинска Русия , после Хрушчова и Брежнева Русия като по това време съветска Русия трупаше оръжия , насочени срещу същия този Запад , който ги финансираше.

 94. 95 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Любопитно

  ... но без достъп до международна помощ и до резервите, държани в чужбина, бъдещето на страната - една от най-бедните в света, се очертава трудно.
  ________________________________________________________________

  САЩ просто избягаха от Афганистан, но са откраднали резервите на страната?

  Злато на Централната им банка? Те така са постъпили и с Германия, 3550 тона злато се "съхранява" в САЩ!

 95. 96 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  Поздравителна телеграма до талибаните от Йоло Денев https://www.24chasa.bg/novini/article/10095523
  —цитат от коментар 84 на Галя Станчева


  "Елена Йончева: Настоявам Брюксел да поеме конкретни ангажименти за мигрантите от Афганистан" https://t.ly/vlTG

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 96. 97 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 78 Весело

  Правителството на талибаните има огромен финансов проблем пред себе си със спирането на паричния поток от САЩ и Европа, а и от Индия. Тази сутрин ръководителят на централната банка на АФганистан съобщи, че доларовите резерви са практически "на нула".
  —цитат от коментар 67 на daskal1


  Вие - информираните и следящите международната политика от много години,
  Това пак ли новина от "мейнстрийма" у хамириканско от която черпите информация за да формирате "компетентните" си постове?

  Защото по една случайност гледах интервюто и малко по-различно нещо каза човекът :)

  Геридж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 97. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":
  "Права на жени, рязане на крайници - тия неща ще отминат на заден план, ще престанат да се сещат за тях, както не се сещат за същото в Саудитска Арабия и другите приятели на Запада измежду фундаменталистите"

  Нищо ново под слънцето. Същото беше и със Сталиновия СССР , на когото
  западните демокрации помагаха , строяха им заводи, съюзници му станаха , без да се интересуват за правата на руснаците и за Сталиновите репресии. Западът обича да помага на своите врагове , дори , когато тези врагове му са смъртни врагове , както беше случая със СССР.

 98. 99 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Иначе не ми харесва анализът, ич не вдъхва компетентност и пропуска важни факти.

  За данъците обаче е вярно. Изобщо "данъците" ще са много интересно нещо във Афганистан, по разбирането на талибаните.

  Геридж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 99. 100 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Весело

  Да им дадат пари руските им съюзници! И без тва раздават на всякакви други уроди.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK