"Покажете, че сте се променили" - условията на Запада за работа с талибаните

Делегация на талибаните в Москва, месец преди овладяването на Кабул.

© Reuters

Делегация на талибаните в Москва, месец преди овладяването на Кабул.Вече половин седмица откакто овладяха Кабул и с него - почти цялата територия на Афганистан, талибаните не спират да успокояват и обещават да са по-различни от режима в почти пълна международна изолация от 90-те години; тогава те бяха признати само от Саудитска Арабия, Пакистан и Обединените арабски емирства.


Днес признаването им изглежда по-сложна задача, но светът търси точната формула на взаимодействие с режим, който още не е формализиран и от който никой не знае какво да очаква. Легитимността на талибаните е най-малкото по-голяма, отколкото бе през 1996-2001 г., а и дълго след това. Дадоха им я Съединените щати, като се съгласиха да "преговарят с терористи" (против принципите си) през 2018 г. Още легитимност бе почерпена от Русия, Китай и Иран, приели техни делегации на високо ниво. Пакистан винаги ги е подкрепял, но днес не е сигурно как точно ще реагира.


Въпросът за Запада е при какви условия да взаимодейства с тях. Това не означава, че държавите в Европа и Северна Америка са единни в позицията си и трудно може да се очаква консенсус за отношението към ислямистко движение, убивало прелюбодейци с камъни и рязало крайници на крадци при предишното си управление. Канада директно отхвърли варианта, при който признава движението. Такива планове заяви и Чехия.
"Никой не иска да е първата страна, признала талибаните", отбеляза вчера сп. "Слейт". В експертната общност се появиха оценки, че има вероятност официалното признаване в случая да се отложи, но държавите да са изправени пред избора как да работят с тази власт.


Признаването е незаменимо, доколкото потвърждава, че правителството има суверенитет над територията си (но и международни задължения) и светът отчита това. В случая на Китай и Русия има очаквания, че те може да не признаят непременно талибаните, но да изградят добри връзки с тях. Талибаните може да са забранена организация в Русия, но ден след влизането си в Кабул охраняваха посолството на Москва. Западните страни обаче също търсят начин да приемат движението като събеседник по въпросите на Афганистан - при определени условия.


С какво обвърза Западът установяването най-малко на работни отношения с талибаните? Условията във вече изложените публично списъци си приличат.


САЩ


Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс бе попитан за плановете на САЩ и обясни, че каквато и да е новата администрация в Кабул, тя трябва да признава човешките права и това включва правата на жените.


Според него САЩ ще наблюдават внимателно какво правят талибаните.


"Бъдещо афганистанско правителство, което се придържа към основните права на хората, което не продслонява терористи и което защитава основните права на народа си, включително основните права на половината население - жените и момичетата - с такова правителство бихме могли да работим."


Нед Прайс,

говорител на Държавния департамент на САЩ


Прайс цитира и декларация на Съвета за сигурност на ООН от извънредното му заседание в понеделник, където се говори за необходимост от "воден от афганистанци и принадлежащ на афганистанците процес на национално помиряване" и за това има консенсус в международното общество.


В сряда съветникът за националната сигурност Джейк Съливан заяви, че е твърде рано да се говори за това дали САЩ ще признаят талибаните като законните управляващи. "Точно в момента ситуацията на летището в Кабул е хаотична и дори не е установена управляваща власт. В крайна сметка ще зависи от талибаните да покажат на света кои са и как смятат да подходят. Досега опитът не бе добър, но е рано да се говори за това в момента."


Президентът Джо Байдън каза преди малко в интервю за Би Би Си, че според него талибаните не са се променили, но в крайна сметка изборът да се държат ли така, че да бъдат признати от международната общност, е техен. "Смятам, че преминават през нещо като екзистенциална криза: искат ли да бъдат признати от международната общност за легитимно правителство? Не съм сигурен, че искат."


Европейски съюз


Евросъюзът в момента не обсъжда възможността формално да признае талибаните като господари на Афганистан. Това заяви във вторник след извънредна среща на външните министри върховният представител на блока във външната политика Жозеп Борел.


Същевременно съюзът ще започне диалог с ислямисткото движение. "Талибаните спечелиха войната, затова трябва да говорим с тях", каза Борел. Първият дипломат на ЕС даде да се разбере, че приоритетът на блока в момента е евакуацията на европейски граждани и помагали на коалицията афганистанци.


Това не означава, че ЕС няма да има отношения с талибаните, тъй като икономическата помощ се спира само "до изясняване на ситуацията".


Освен това след съвета на външните министри има ясни условия за сътрудничество с каквото и да е бъдещо афганистанско правителство: "мирно и приобщаващо уреждане (на конфликта) и уважение на основните права на всички афганистанци, включително жените, младите и хората от малцинствата, както и уважението към международните задължения на Афганистан като борбата с корупцията и предотвратяването на употребата на афганистанската територия от терористични организации". Талибаните са изрично споменати с призив да уважават международното хуманитарно право.


Коментарът на Борел напомня и на формулировката, използвана от Русия. Представителят на президента Владимир Путин за Афганистан Замир Кабулов каза преди дни, че вече е в "работни отношения" с представители на талибаните и дори ги определи като "по-способни на договорка, отколкото предишното марионетно правителство". Въпреки тези послания Москва даде сигнал, че няма да бърза с признаването на каквато и да било нова власт в страната.


Франция


Още в понеделник лидерите в Париж и Лондон разговаряха за координация помежду си за това как ще се признае бъдещото афганистанско правителство. ЕС вероятно е в течение на тази координация, тъй като ден след това бе извънредният съвет на министрите.


Два дни след разговора Франция обяви списък с пет предварителни условия. Според външния министър Жан-Ив льо Дриан те предстои да бъдат изпълнени и не може да се каже - както твърдят талибаните, - че те са изпълнени.


Париж предлага конкретен списък:

- да бъдат пуснати желаещите афганистанци да си тръгнат, ако се страхуват от тях;
- да се погрижат страната им да не става пристан на терористи;
- да разрешат доставянето на хуманитарна помощ;
- да спазват правата на човека и особено правата на жените;
- да създадат преходно правителство.


"Знам, че те показват много усилия да се опитат да получат международно признание, но не стига да се правят декларации, както можем да прочетем, за спазването на правата на жените, нужни са и действия", заяви Льо Дриан вчера пред телевизия Бе Еф Ем.


Без тези условия те ще бъдат "парии" в международен план, обяви Льо Дриан. "Франс прес", която цитира изявлението му, отбеляза, че позициите на Франция са важни както в Съвета за сигурност на ООН като постоянен член, така и като част от Г-7 и Г-20 и важен фактор в ЕС.


Великобритания


След разговора на френския президент Еманюел Макрон с британския премиер Борис Джонсън външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обясни, че Западът "трябва да се справя с нова реалност" и при нарушаване на човешките права в Афганистан талибаните да бъдат "санкционирани" и да загубят достъп до помощи.


Според самия Джонсън е нужно бъдещите действия да се обсъдят на среща на Г-7, но преди това не бива никой да признава талибаните двустранно. "Нужна е единна позиция между всички сходно мислещи сили, доколкото е възможно, за да предотвратим връщането на Афганистан в състояние на развъдник на терористи", предупреди той. Според него талибаните, които отправят смели обещания, след като превзеха Кабул, не бива да бъдат съдени по думите си, а само по делата.


Чуват се обаче и други мнения в страната. Според командващия британската армия Ник Картър светът трябва да даде въздух на талибаните, за да формират новото правителство, защото може да открие, че разглежданите като бойци терористи на Запад може да са са се променили.


"Бъдещо афганистанско правителство, което се придържа към основните права на хората, което не продслонява терористи и което защитава основните права на народа си, включително основните права на половината население - жените и момичетата - с такова правителство бихме могли да работим."


Нед Прайс,

говорител на Държавния департамент на САЩ


Дълъг път


Дали талибаните действително могат да изпълнят доста приличащите си условия на западните сили е отворен въпрос. Знаците, които дават, не са окуражаващи. Освен страха в Кабул и други градове, а и освен публичния отказ от всякаква демокрация (разполагаща поне на теория с механизми за контрол, независими от властта), движението започна да блокира пътя към летището в столицата дори за хора, които могат да напуснат. Статуя на хазарски командир от 90-те бе унищожена от бойци като акт на възмездие.


Дори британският военен Ник Картър да е прав, че са се променили, пътят, който ще трябва да извървят, вероятно е дълъг.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Каквото и да правят талибаните, пак са в пъти по-демократични от създателите си - хамериканците...

  През януари пред Капитолия застреляха повече хора от превземането на Кабул. Найс, а?

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 2. 2 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Те никога не са водили нормален живот и никога няма да водят, тъй като в един нормален живот те биха били аутсайдери а сега са на върхът(каквото и да означава върхът в случая). Така че не очаквайте промяна там където тя не може да дойде.....

 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Променили са се,вече са с по-къси бради!🤡👍

  Много съм прост
 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Ми що пък ще им се показват? То да не е стриптийз-бар?

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  В Брюксел са неадекватни както обикновено.

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Талибан и комунист се променят само от червеите...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Ми що пък ще им се показват? То да не е стриптийз-бар?
  —цитат от коментар 4 на Judjuk


  Е как що?Западът си е въобразил че е център на Вселената и,че е абониран за Вечност!😎

  Много съм прост
 8. 8 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Талибан и комунист се променят само от червеите...
  —цитат от коментар 6 на Петър Самсонов


  Оооооо,то червеите променят и либералите,мазохистите,садистите,ексхибиционистите,затоплистите и ционистите.Абе,променят всичко!🥳👍

  Много съм прост
 9. 9 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Цитат:
  "Покажете, че сте се променили" - условията на Запада за работа с талибаните

  -----------
  В общи линии сме изправени пред Класиката: битият - бит и т.н.

  В дадения случай следва горното да се тълкува РАЗШИРИТЕЛНО, т.к. и двете страни претърпяха поражение.

 10. 10 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  През януари пред Капитолия застреляха повече хора от превземането на Кабул. Найс, а?
  —цитат от коментар 1 на Птоломей Едно


  Нали, кой да предположи, че ако се опиташ да извършиш ПРЕВРАТ, ще стрелят по теб?

  Тия пред Капитолия бяха метежници и предатели.

 11. 11 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  В Брюксел са неадекватни както обикновено.
  —цитат от коментар 5 на jazzdevil


  И какво очакваш да направят? Да идат в Кабул и да набият талибаните?

  Айде стига глупости!

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Хич не им трябва. В следващия момент ще бъде: Е,да ние ви казахме така ама я, ето ви едни санкции, я малко по-надясно (или ляво).

 13. 13 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Не можело да ядат свинско,но може да произвеждаш и използваш хероин.
  Не дават на хората да избягат и ги държат в една клетка-държава,където ги тормозят.Живи комуняги

 14. 14 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Няма промяна и няма как да има при ислямските фундаменталисти.
  Всичко е театър, за да могат да се докопат до легитимност, помощ и пари, както и за да изловят всички бивши сътрудници на САЩ и НАТО. Колкото спазиха споразуменията дотук, толкова ще си спазят и обещанието.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Любопитно

  "Покажете, че сте се променили"

  Това ми звучи меко казано абсурдно и наивно!По скоро Слънцето ще изгасне отколкото талибаните да се цивилизоват!!!!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Любопитно

  До коментар [#5] от "jazzdevil":

  Не само Брюксел!И Вашингтон и Лондон също!!!!

 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Весело

  Променили са се хората. Какво повече искате? Ето лидерът им е с бели дрехи. Преди ходеха с черни.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  никакви условия няма Западът, защото талибаните поставят условия

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Весело

  "Още в понеделник лидерите в Париж и Лондон разговаряха за координация помежду си за това как ще се признае бъдещото афганистанско правителство."

  Интересно, защо Французите не разговарят по този въпрос с ЕССР а с Британците? 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#5] от "jazzdevil":Не само Брюксел!И Вашингтон и Лондон също!!!!
  —цитат от коментар 16 на bat_plamen


  Ти прочете ли статията или само ей така си тук за участие?
  Какво става с паунда Бат Пламене, падна ли под едно евро както ти се кълнеше, че ще стане? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Абе вие нормални ли сте бе! Хора със съмнителни умствени способности и и душевно състояние идват от селата да управляват градовете и говорят за шариат и върховен съд зависим от техния лидер, а вие ще работите с тях. Оставете ги да се самоунищожат! Тези нищо друго, освен да унищожават, не мога!

 22. 22 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Възможно е, всъщност да се окаже, че талибаните още съвсем не са спечелили и че войната едва сега започва. Имам предвид Абдул Рашид Достум, който също никак не е цвете за мирисане и който се е окупирал в северен Афганистан и се опитва да обедини узбекските милиции. Северен Афганистан винаги е бил проблем за талибаните.

 23. 23 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Завземане на властта по насилствен начи и промяна са несъвместими.

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#14] от "debruckere":

  естествено, че няма промяна!

  НО!

  като изключим пълното безправие на жените
  възрастовата йерархия
  религиозното мракобесие
  (то не остава много сух остатък, вярно, обаче!)
  то останалото е заредено с повече социална справедливост от западните "демокрации" (в които парите правят чудеса с "равенството пред закона");

  всички лицемерия и преструвки на западните "ценности" играят в полза на талибанските правила

  затова талибаните са трудно за заличаване зло
  просто защото по някои важни точки бият самообявилото се "добро"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Как да се променят, те не са станали талибани, за да се променят и да се държат, като нормални хора.

 26. 26 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Няма да убиват жените с камъни, а с павета.. Тогава левите европейски социопати може даже да ги поканят в ЕС..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 27. 27 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Талибаните говорят неща , за които евроатлантичните араби , като СА , режат глави. Жените можели да учат , колко си искат ,само да са забулени. Нещо като в Турция и немислимо за Катар, СА, Оман .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 28. 28 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Тука нЕкои се праскат, че талибаните не били "цивилизовани". Цивилизован ли си, когато ядеш "синтетични" храни? Или си цивилизован, когато ядеш натурално козе/овче сирене+натурални зеленчуци+натурално месо, и прочиЯ? Цивилизован ли си, когато "джинсът" ти е разпилян на няколко хиляди километра и се блещите като пукАли в нЕкви екранчета, за да си кажете здрасти един на друг? Или си цивилизован, когато цялото ти семейство е около теб и във всеки един момент можеш да помогнеш на брат, сестра, баща, майка, братовчед и прочиЯ? Цивилизован ли си, когато трябва да се фъргаш на кола/влак/метро/автобус и да се премяташ по час и половина в ЕДНАТА посока, за да отидеш на работа? Или си цивилизован, когато работата ти е под носа ти, на няколко минути пеша от дома ти? Имам още много подобни въпроси/аналогии. Почвайте с минусите.

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Абе Ангелчо Петров, авторе "велик"......."''""Покажете, че сте се променили" - условията на Запада за работа с талибаните"""" как го изведе тва заглавие Велико бе момче ? От кой източници копирате бе ?....... Репарации трябва да им се плаща на Афганистан.......репарации оууу !...... Заглавие може да бъде логично : САЩ КРАДЕ ПАРИТЕ НА АФГАНИСТАН........ Ангелчо Петров обаче : Покажете, че сте се LGBT.......хахахаха.......

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#23] от "МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration":

  леко с тия изхвърляния за "насилствено завзета власт"
  че така и освобождението от турско иго ще обявиш за незаконно... трябвало е не да вдигаме въстания, не да се надяваме на войни, а да чакаме някой везир да напише закон, според който раята може да се отдели от властта на султана, пък после да кандидатстваме "мирно и конструктивно" да минем по тоя закон, по законен ред, ама май висшият църковен клир си е добре, а и повечето чорбаджии са против, та май отече инициативата, пак добре ако не ни подгонят за сепаратизъм като каталунците...

  извън черния хумор: власт ВИНАГИ се взема насила, даже ако привидно това става мирно
  защото властта е НАСИЛИЕ
  запомни това
  някой ден може и да го проумееш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Весело

  Бандитите превзеха държавата, ама касата се оказа празна. Хе хе...Нека се облизват на празна ясла.

 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#31] от "half truth":

  държавите поначало са бандитски
  една банда сменя друга

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#31] от "half truth":

  и няма дълго да им е празна яслата...
  ще видиш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#28] от "further":

  прав си... но не се прехласвай толкова по талибанския начин на живот

  има причина да сме се отървали от много подобен преди време (и нямам предвид "османското присъствие")

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 35. 35 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Възможно е, всъщност да се окаже, че талибаните още съвсем не са спечелили и че войната едва сега започва. Имам предвид Абдул Рашид Достум, който също никак не е цвете за мирисане и който се е окупирал в северен Афганистан и се опитва да обедини узбекските милиции. Северен Афганистан винаги е бил проблем за талибаните.
  —цитат от коментар 22 на tarna


  И аз имам едно такова субективно усещане, което не знам доколко е обективно оправдано.

  За тия талибани що нещо се изписа, а те май са (поне тези с калашници и бимонки) някъде 35-40 хиляди. Афганистан е 38 млн - т.е. нейде 1 талибан на около 1,000 души.
  Вярно, сигурно немалка част от населението ги подкрепя, но не са такава МОГЪЩА сила, каквато ни се представят.

  А защо, особено днес, талибаните ни се представят за могъща сила!? Освен чисто пропаганден ефект може да се търси и значителна доза емоционален елемент - да признаеш, че са те бъхтали някакви малобройни и изостанали лица хич не е престижно.


  При всички случаи сме изправени пред нещо като "ефекта Гренада" - много на брой много силни военно и икономически държави се борят с една шепа слабо въоръжени лица. Тогаз само САЩ се биха с военния и икономически колос Гренада, а сега горе долу население и икономики от 1 млрд души срещу 30-40-50 хиляди въоръжени и да кажем 10-15 млн цивилни "съпричастни".

  Не излиза нито сметката, нито калкулацията, нито баланса, тъй да се каже.

  Цялата тая дандания с Афганистан за мен си остана пълна мъгла - т.е. нищо от казаното от официални източници през тези 20 години не отговаря на здравия разум, конспиративните теории пък хептен не дават основания за размисъл и оценки.
  Трябва да се лутаме и да гадаем!

  Голям батак - с една дума!

 36. 36 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Станалото в Афганистан е победа на традиционното (циклично) общество над линейното (модерното). Оказа се, в крайна сметка, че традиционните общества, бидейки именно такива, са съществували десетки хиляди години и НЕ СА съсипвали околната среда/планетата. Линейните (модерни) общества пък съсипват не само околната СИ среда, но и всяка друга такава, намираща се където и да е на ПЛАНЕТАТА. Ерго, линейните (модерни) общества са катастрофични по дефиниция и подлежат на имплозия.

 37. 37 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 893 Весело

  Променили са се бе, ето вече дори спазват епидемиологичните мерки! :)

 38. 38 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "не се прехласвай толкова по талибанския начин"

  34, животът, който съм описал, не е само талибански, а всъщност единственият възможен живот за нашия биологичен вид. Другият начин на живот, модерният, имплодира за двестатина години. Аре да не почваме да си говорим за очевидни неща, като ресурси, и прочиЯ.

 39. 39 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#35] от "Аскет":

  поне тези с калашници и бимонки
  бимонки = лимонки

  Лапсус клавиатурус!

 40. 40 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Тука нЕкои се праскат, че талибаните не били "цивилизовани". Цивилизован ли си, когато ядеш "синтетични" храни? Или си цивилизован, когато ядеш натурално козе/овче сирене+натурални зеленчуци+натурално месо, и прочиЯ? Цивилизован ли си, когато "джинсът" ти е разпилян на няколко хиляди километра и се блещите като пукАли в нЕкви екранчета, за да си кажете здрасти един на друг? Или си цивилизован, когато цялото ти семейство е около теб и във всеки един момент можеш да помогнеш на брат, сестра, баща, майка, братовчед и прочиЯ? Цивилизован ли си, когато трябва да се фъргаш на кола/влак/метро/автобус и да се премяташ по час и половина в ЕДНАТА посока, за да отидеш на работа? Или си цивилизован, когато работата ти е под носа ти, на няколко минути пеша от дома ти? Имам още много подобни въпроси/аналогии. Почвайте с минусите.
  —цитат от коментар 28 на further

  Тука нЕкои се праскат, че талибаните не били "цивилизовани". Цивилизован ли си, когато ядеш "синтетични" храни? Или си цивилизован, когато ядеш натурално козе/овче сирене+натурални зеленчуци+натурално месо, и прочиЯ? Цивилизован ли си, когато "джинсът" ти е разпилян на няколко хиляди километра и се блещите като пукАли в нЕкви екранчета, за да си кажете здрасти един на друг? Или си цивилизован, когато цялото ти семейство е около теб и във всеки един момент можеш да помогнеш на брат, сестра, баща, майка, братовчед и прочиЯ? Цивилизован ли си, когато трябва да се фъргаш на кола/влак/метро/автобус и да се премяташ по час и половина в ЕДНАТА посока, за да отидеш на работа? Или си цивилизован, когато работата ти е под носа ти, на няколко минути пеша от дома ти? Имам още много подобни въпроси/аналогии. Почвайте с минусите.
  —цитат от коментар 28 на further


  Ама разбира се! Цивилизовано е да си необразован ислямски фундаменталист, който може да разглоби калашника за 15 сек., но може да се подписва само с палец в мастило.
  Цивилизовано е да се носят бурки, но не и рокли.
  Цивилизовано е да няма институции, а всичко да се решава от старейшини и от закона на шариата.
  Мдаааа... Има още мнооого "цивилизовано" от талибаните. Да-цивилизовано е да си заобиколен от 15-те си деца, които също са неграмотни, от забулената си неграмотна и безправна жена и да муаш натурално козе сирене, смятайки, че всичко отвъд колибата ти е "сатанинско" :)

 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Бандитите превзеха държавата, ама касата се оказа празна. Хе хе...Нека се облизват на празна ясла.
  —цитат от коментар 31 на half truth


  Касата я взеха онеа, като си тръгваха ..

  Иначе , за 5 години управление на Афганистан, навремето .. талибите нито обявиха фалит, нито взеха външни заеми ..

  Явно - умеят да си се оправят ..

  Да не са наели Симеон Дянков?

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Тва като нашия мониторинг. Успех желая.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Весело

  При ваксинация в цял Афганистан около 10% и лошите хигиенни навици на талибаните, човек трябва да предположи, че досега щяха се превърнат в храна за червейте ама както гледам май са енергични и имат силата да превземат цялата страна :)))))))

  Къде са масовите ковид смъртни случай в Афганистан ковидисти ? :))))))))) Трябва да ги заравяме в общи гробове според това, което ви пробутват :)))

 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#35] от "Аскет":

  вярно
  мъгла е

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 45. 45 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ramon Asvalda":

  Те ще бъдат контролната група, щото на човек с калашник ваксина не можеш да му сложиш :))

 46. 46 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  В Брюксел са неадекватни както обикновено.
  —цитат от коментар 5 на jazzdevil


  Пълно посмешище. Дори позициите на Русия и Китай са по-принципни, без значение дали ни харесват или не, ЕС, както обикновено, като някаква медуза - хлъзгав, бавен, нерешителен ....

 47. 47 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  40, нищо от това, което сте написал, не намирам за неестествено или "лошо", "назадничаво". Какъвто им е там обичая, да си го следват, след като им харесва. Когато едно семейство създаде потомство, трябва да го обгрижва и възпитава, тоест, да бъде ЗАЕДНО с децата си. Съвременните "модерни" семейства виждат децата си за по два-три часа на денонощие -- възпитанието и грижата за потомството е поверена на АБСОЛЮТНО НЕПОЗНАТИ и незаинтересовани хора. Това цивилизовано ли е?

 48. 48 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  и няма дълго да им е празна яслата...
  ще видиш
  До коментар [#33] от "Николай Теллалов":

  Мислите, че, ще спечелят доверието на афганите и ще изкоренят тероризма и нарко бизнеса ли? По-лесно камилата ще мине през иглено ухо.
  Аз мисля, че вече са почнали да вземат заложници, за да ги разменят после за пари. Къде ли се губят бившите сътрудници на нато. Защо ли още не са на летището.

 49. 49 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  който може да разглоби калашника за 15 сек
  —цитат от коментар 40 на debruckere


  Сигурно не си ходил войник, или - ако си ходил, не си бил кашик... :)

  Туй 15 секунди е смехотворно, когато се касае за живот и смърт.

  --------
  заб. предполагам си се изразил ФИГУРАТИВНО, зотова не бъди критичен към мърморенето ми.

 50. 50 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Тука нЕкои се праскат, че талибаните не били "цивилизовани". Цивилизован ли си, когато ядеш "синтетични" храни? Или си цивилизован, когато ядеш натурално козе/овче сирене+натурални зеленчуци+натурално месо, и прочиЯ? Цивилизован ли си, когато "джинсът" ти е разпилян на няколко хиляди километра и се блещите като пукАли в нЕкви екранчета, за да си кажете здрасти един на друг? Или си цивилизован, когато цялото ти семейство е около теб и във всеки един момент можеш да помогнеш на брат, сестра, баща, майка, братовчед и прочиЯ? Цивилизован ли си, когато трябва да се фъргаш на кола/влак/метро/автобус и да се премяташ по час и половина в ЕДНАТА посока, за да отидеш на работа? Или си цивилизован, когато работата ти е под носа ти, на няколко минути пеша от дома ти? Имам още много подобни въпроси/аналогии. Почвайте с минусите.
  —цитат от коментар 28 на further


  почвам, но ако можеш да ми разясниш защо цивилизованите авганци дават живота си да емигрират в нецивилизована държава (каквато си я описал), може и да ти сложа плюсче

 51. 51 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  50, веднага съм готов с обяснението: защото са глупави, като всички останали представители на нашия биологичен вид. Не сте ли се замисляли защо човекът е единственият биологичен вид, поел развитието си в тази именно алогична и, де факто, анормална посока?

 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#38] от "further":

  а, не те разпознах
  примитивизмът може да е много романтичен

  но до първия кариес, до първата фрактура, до първия проблем със зрението
  до първата инфектирала рана

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 53 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  52, а може би до първия Ковид?

 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#48] от "half truth":

  мисля, че Западът ще им плаща, за да не засилят насам бежанци и терористи, както и за да продават опиумните си реколти само на посочени купувачи (понеже талибаните вече унищожаваха производството, а по време на американската окупация то пак се възроди)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  52, написаното от мен няма нищо общо с романтизма -- говорим за сурови и неизбежни реалии. Защо единствено нашият биологичен вид е поел в тази посока? От всичките милиони други биологични видове? Търсете логически отговор на този въпрос.

 56. 56 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  [quote#50:"МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration"][/quote]
  Щото си прозд и не вдеваш елементарини неща.
  "Цивилизованите" ти афганци бегат масово към Европа от години, докато демокрацията им цъфтеше под вещото американско ръководство.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#55] от "further":

  не, ти говориш за своята религия - култ към примитивизма

  спести си следващите реплики към мен

  освен нелепото ти и неудобно адресиране на коментарите (за което призна, че го правиш нарочно, а това е неуважение към събеседника), халюцинациите на примитивизма не ме вълнуват, а и са лицемерни, защото ползваш достиженията на цивилизацията - не ми се вярва, че пишеш тук посредством там-тами и живееш в екологична колиба от тръстика, която делиш с петстотин комара

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 58 Профил на zhb31648475
  zhb31648475
  Рейтинг: 46 Любопитно

  Явно липсата на демокрация не притеснява Запада. "Ценностите" са запазени само за неудобните ...

 59. 59 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Според него САЩ ще наблюдават внимателно какво правят талибаните."
  =====================================================================

  Те досега ги наблюдаваха съвсем отблизо и нищо не им направиха.
  А, сега като ги наблюдават от хиляди километри разстояние пък хептен.,

 60. 60 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Възможно е, всъщност да се окаже, че талибаните още съвсем не са спечелили и че войната едва сега започва. Имам предвид Абдул Рашид Достум, който също никак не е цвете за мирисане и който се е окупирал в северен Афганистан и се опитва да обедини узбекските милиции. Северен Афганистан винаги е бил проблем за талибаните.
  —цитат от коментар 22 на tarna


  О да , демократичният съюзник Северн алианс или к'вото там да е , постоянно променящото му се название . С демократичните ценности- всеки четвъртък цуни-гуни с 12 годишни момчета и отглеждане на мак. Талибаните , изродите на'чи , отдавна забранили тия забавления в контролирните от тях региони. Много тъжно , наистина.
  Е , това са съюзниците на цивилизацията в Афганистан . Педофили и нарко барони .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 61. 61 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "спести си следващите реплики към мен"

  Репликите ми не са към Вас, а към Вашите текстове, които са изложени в публичното пространство и, като такива, подлежат на обсъждане. Отново, не идеализирам "връщането назад към природата" -- то е очевидно невъзможно след нарушаване на връзката именно с природата. Не съм привърженик и на екологията, защото е една осакатена и набързо сглобена конструкция от невъзможности. Да подчертая отново: човекът е тръгнал по пътя на биологичното си самоунищожение и е единственият биологичен вид, който го извършва практически непрекъснато.

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#54] от "Николай Теллалов":

  Движението талибан в първата си каденция в управлението беше против наркотиците (и северните таджики и узбеки -наркодилъри с въоръжени армии). След това обаче, по време на американската администрация, започна да се договаря с остатъчни групи на Ал Каеда, и с обявили се за ислямисти криминални групи на контрабандисти и започна да облага с данъци селяните и общините - производители на хероиновата маса (черно-жълта смес) като източник на финансиране. ДАЕШ и икономическият им модел промени много функционирането на сродни ислямистки групиривки, включително и талибаните.
  Реално, те заявиха преди няколко дни, че могат да спрат наркоизноса от страната ако бъдат компенсирани финансово от страните-потребители. А за размера на исканите суми мога само да кажа, че САЩ са били източник на 80% от държавния бюджет на Афганистан, а талибаните искат повече.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#48] от "half truth":

  Сега гледам..... Европа е поставила някакви условия на Афганистан.....
  Ще вземе Афганистан да ги изпълни....и от карамбол, Европа да я приеме като член на ЕС.... :)
  Голям майтап ще стане....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  И на децата е ясно, че Западът търси благовидна форма , под която да поддържа контакти с талибаните за да не допусне загуба на влияние.
  Просто трябва да си дадат вид, че ужким се интересуват от морала на ислямистите. А те имат добър опит в преструвките с ултра ислямисти от Персийския залив и Сирия.

 65. 65 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1646 Весело

  Завземане на властта по насилствен начи и промяна са несъвместими.
  —цитат от коментар 23 на МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration


  Интересно... А как американските революционери са завзели властта, от Британската Корона? С помощта на либерален Прайд, по улиците на американските градове?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 66. 66 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  При ваксинация в цял Афганистан около 10% и лошите хигиенни навици на талибаните, човек трябва да предположи, че досега щяха се превърнат в храна за червейте ама както гледам май са енергични и имат силата да превземат цялата страна :)))))))Къде са масовите ковид смъртни случай в Афганистан ковидисти ? :))))))))) Трябва да ги заравяме в общи гробове според това, което ви пробутват :)))
  —цитат от коментар 43 на Ramon Asvalda


  Специално за антиковидистите:
  Като знаем колко добре функционират институциите в Афганистан и в този смисъл каква добра национална статистика има (в частност-медицинска), едва ли ще разберем ако плъзни и чума :)
  Не ми казвайте, че вярвайте , че китайците заковаха бройката на някъде около 85 хил. и нещо случая и лед това ни един болен , ни един умрел :):):)
  По соц-време, доколкото си спомням , официално нямаше обратни, безработни и партията печелеше с 99 % изборите в "състезание" с ОФ :):):) Статистика, какво да се прави :):):)

 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#54] от "Николай Теллалов":

  Западът знае, че талибаните ще продължат да са развъдник на терористи. А талибаните знаят, че Западът ще праща хуманитарна помощ при всички обстоятелства. Ама талибаните се пазарят се за инвестиции. Затова толкова угаждат на Китай . Ама само Китай не стига.

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  """"''"С какво обвърза Западът установяването най-малко на работни отношения с талибаните? """'" смях, смях ..... Жалкари.......

 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Възможно е, всъщност да се окаже, че талибаните още съвсем не са спечелили и че войната едва сега започва. Имам предвид Абдул Рашид Достум, който също никак не е цвете за мирисане и който се е окупирал в северен Афганистан и се опитва да обедини узбекските милиции. Северен Афганистан винаги е бил проблем за талибаните.
  —цитат от коментар 22 на tarna


  Този оял се тулуп не става вече за нищо ако не му намерят достоен заместник. Заслужава внимание обръщението на сина на Ахмед Шах Масуд към Франция и САЩ за помощ:
  https://anna-news.info/ahmad-masud-prosit-pomoshhi-ssha-britanii-i-frantsii/

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  “Покажете, че сте се променили"

  Поредното доказателство за неадекватното поведение на Запада.
  Талибаните завладяха половината страна за месец без пушка да пукне, а запдняците поставят условия.
  Та нали основата на западната демокрация е волята на билшинството?!

 71. 71 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Комунистите залагаха на вековната злоба на роба, а ислямистите на вековната злоба на чикиджиите.

 72. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1646 Весело

  50, веднага съм готов с обяснението: защото са глупави, като всички останали представители на нашия биологичен вид. Не сте ли се замисляли защо човекът е единственият биологичен вид, поел развитието си в тази именно алогична и, де факто, анормална посока?
  —цитат от коментар 51 на further


  Аз съм се замислял... Посоката може и да е аморална, но определено не е алогична. Има логика да оцелееш... Не?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 73 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  72, точно това не правим: не оцеляваме. А точно това правят всички останали биологични видове. Не е ли очевидно?

 74. 74 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  72, посоката е "анормална", а не "аморална", както Вие сте написали. Моята гледна точка е прагматичната и няма нищо общо с морал и всякакви други субективистични категории.

 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  "Байдън: Талибаните преминават през нещо като екзистенциална криза"

  Заглавие в друга наша медия :)

  Според мен Запада минава, ама карай. :)

 76. 76 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  По соц-време, доколкото си спомням , официално нямаше обратни, безработни и партията печелеше с 99 % изборите в "състезание" с ОФ :):):) Статистика, какво да се прави :):):)
  —цитат от коментар 66 на debruckere


  Много точен анализ си направил на оценката на колегата Марк Твен* за БЪЛГАРСКАТА статистика в периода 1944-1989 г.

  А какво е казал колегата Марк Твен за БЪЛГАРСКАТА статистика в периода 1944-1989 г.!?

  Казал е Марк Твен: "There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics."

  Някои тукашни дребнавци сигурно ще те осмеят, че Марк Твен го е казал за американската ли, британската ли, за англосаксонската ли статистики - но ти не им вЕрвай!

  -------

  заб.* въпросът е КОНТРАВЕРСЕН...
  вж
  Further background on this quote is provided by Stephen Goranson who writes on the Mark Twain Forum in a post dated 31 July 2002: Twain's Autobiography attribution of a remark about lies and statistics to Disraeli is generally not accepted. Evidence is now available to conclude that the phrase originally appeared in 1895 in an article by Leonard H. Courtney. So Disraeli is not the source, nor any pre-1895 person; merely Courtney. The 1895 article is now available online at: http://www.york.ac.uk/depts/maths/histstat/lies.htm Courtney may have read Carlyle on statistics (also quoted at this site); certainly, misuse of statistics was complained about before 1895.

  http://www.twainquotes.com/Statistics.html

 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  ""Бъдещо афганистанско правителство, което се придържа към основните права на хората, което не продслонява терористи и което защитава основните права на народа си, включително основните права на половината население - жените и момичетата - с такова правителство бихме могли да работим.""

  Не мога да разбера това какво общо има с ислямизма и в частност с талибаните ? Такива наивитети са доста тъжни, въпреки дипломатическата нотка и пожелателния елемент, който се съдържа в подобни послания от Вашингтон........

 78. 78 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Успоредно с това даже и левите медии в САЩ, от СиЕнЕн до Уошингтън Пост, вече говорят със зле прикрито отвращение за Слийпи Джо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 79. 79 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "Покажете, че сте се променили" -- от заглавието. Видяхте ли как вчера подпернаха една леля от Це Ен Ен. Хем се беше пребрадила както си му е реда. И пак я подпернаха, заедно с екипа й. Явно наистина са се "променили".

 80. 80 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#48] от "half truth":Сега гледам..... Европа е поставила някакви условия на Афганистан.....Ще вземе Афганистан да ги изпълни....и от карамбол, Европа да я приеме като член на ЕС.... :)Голям майтап ще стане....
  —цитат от коментар 63 на eti mehter


  Всичко зависи от изтеглилите се . Ситуацията е такава ,че елементарно, талибаните могат да станат от терористи на умерени или обратното , в рамките на дни. Самите талибани - нищо не зависи от тях , глави ли ще режат ,канализация ли ще копат, няма значение.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 81. 81 Профил на further
  further
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "зле прикрито отвращение за Слийпи Джо"

  78, вече го призовават да си подаде оставката.

  These past few days have proven what we’ve already known about Biden and Harris.

  They are completely unfit to lead.

  They must resign!

  — Rep Andy Biggs (@RepAndyBiggsAZ) August 17, 2021

  This is the worst foreign policy debacle since Vietnam, due to Joe Biden. He has lost the confidence of the American people and the ability to lead. Biden’s entire defense and foreign policy team must resign, and there must be a full congressional inquiry.

  — Josh Hawley (@HawleyMO) August 18, 2021

 82. 82 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Европа е поставила някакви условия на Афганистан.....
  Ще вземе Афганистан да ги изпълни....
  До коментар [#63] от "eti mehter":

  Подобно на ЕС всички съседи вече поставиха условие в Афганистан да не се развъждат терористи срещу тях. В допълнение ЕС настоява за гражданските права на афганите. Ама правата са стойностни , само когато са завоювани от самият народ. Дали афганите са готови да защитят правата, които им бяха подарени от САЩ тепърва ще видим.

 83. 83 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Успоредно с това даже и левите медии в САЩ, от СиЕнЕн до Уошингтън Пост, вече говорят със зле прикрито отвращение за Слийпи Джо.
  —цитат от коментар 78 на Един вампир броди из Европа


  То всъщност Байдън не е чак толкова ЕДИНСТВЕНО виновен, даже да притурим вицепрезиденството му при Обама, т.к. това един продължителен 20 годишен процес.

  Просто изтегли късата клечка баш при него да правят обратен спринт...
  Кофти жребий!

 84. 84 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  =====Покажете, че сте се променили" - условията на Запада за работа с талибаните======кви условия на Запада кви 5лева ?...тотални неадекватници ! ... Запада ще получи пълчища с имигранти подарък от САЩ ...... а Китай и Русия концесии за добив на литии и злато и мед.....

 85. 85 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  А какво е казал колегата Марк Твен за БЪЛГАРСКАТА статистика в периода 1944-1989 г.!?
  —цитат от коментар 76 на Аскет


  Браво на него! През 1989 година е бил на 154 години, бодро и запазено старче.

  Истината е, че от смъртта на Сталин до края на 1977 година българската статистика е имала само двама ръководители, като и двамата си разбираха от работата. Когато изгря звездата на Стенмарк и Оги Дойнов, започнаха да ги сменят често-често, а след 1989 година. . . Например Стоян Цветков, честен и компетентен бесепар, беше напъден от чугуните в собствената си партия, защото отказа да пипа данните.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 86. 86 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  "зле прикрито отвращение за Слийпи Джо"78, вече го призовават да си подаде оставката.These past few days have proven what we’ve already known about Biden and Harris.They are completely unfit to lead.They must resign!— Rep Andy Biggs (@RepAndyBiggsAZ) August 17, 2021This is the worst foreign policy debacle since Vietnam, due to Joe Biden. He has lost the confidence of the American people and the ability to lead. Biden’s entire defense and foreign policy team must resign, and there must be a full congressional inquiry.— Josh Hawley (@HawleyMO) August 18, 2021
  —цитат от коментар 81 на further


  Ще е голем майтап с Камалата президент, на гол задник де. Но няма да се стигне до там. Изначало ошашавените, ЦНН и компания , вече обърнаха плочата . Опорните точки са дошле. Значи Бидонът си остава главен мъпет.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 87. 87 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Ситуацията е такава ,че елементарно, талибаните могат да станат от терористи на умерени или обратното , в рамките на дни.
  До коментар [#80] от "schwimmwagen":

  Талибаните са сбирщина от всякакви кланове, които си имат различни становища по различни проблеми. Не са единни.
  Например, узбеките и таджиките няма да се съгласят да скъсат връзки със сепаратистите зад граница. Също уйгурите няма да скъсат със братята си в Синджан. А това са червени линии за Китай и Русия.

 88. 88 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Напъден само след няколко месеца, пропуснах да спомена. Имаха те един министър на икономиката, беше като излязъл от Кукленото шоу. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 89. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Любопитно

  До коментар [#20] от "padrino":

  Никога не съм писал и казвал че паунда ще падне под евро- бях писал че без сделка може да се изравни с еврото!Така че бъдете по-точен в писането и фактите!А относно Брюксел че не е адекватен в този случай- да така е!Но същото важи и за Лондон и Вашингтон!

 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Любопитно

  До коментар [#20] от "padrino":

  Никога не съм писал и казвал че паунда ще падне под евро- бях писал че без сделка може да се изравни с еврото!Така че бъдете по-точен в писането и фактите!А относно Брюксел че не е адекватен в този случай- да така е!Но същото важи и за Лондон и Вашингтон!

 91. 91 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  [quote#83:"Аскет"][/quote]

  Бидонът всъщност ,само обира пешкира . Милиардите са изхарчени преди него, решението за изтегляне - също е взето преди президенстването му. Цялата работа, как да стане напускането, са десетки планове , минали през безбройни съвети, щабове и комисии. Биден само подписва.
  Не е кристално чист, цялото време е бил в най-високото ниво администрация и също е блажил от далаверата. Но да е главен виновник звучи смешно.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 92. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Колкото и статии да пишем, ясното е едно САЩ изяде бастуна.......

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#82] от "half truth":

  Bukalemun
 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  По канал haber Türk, Доу Перинчек направо цепи хоризонта....
  Зарязаха темата за Афганистан и почнаха да анализират Ататюрк....

  Bukalemun
 95. 95 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#1] от "Птоломей Едно":

  "Покажете, че сте се променили, за да преговаряме с вас, призоваха талибаните САЩ и ЕС". Това също е валидно.

 96. 96 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Браво на него! През 1989 година е бил на 154 години, бодро и запазено старче.
  —цитат от коментар 85 на Един вампир броди из Европа


  Ази лично се изоках ИНОСКАЗАТЕЛНО, надявам се и ти да си направил същото... :)

 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#82] от "half truth":

  Коментар 94 е за теб.

  Bukalemun
 98. 98 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Ситуацията е такава ,че елементарно, талибаните могат да станат от терористи на умерени или обратното , в рамките на дни. До коментар [#80] от "schwimmwagen":Талибаните са сбирщина от всякакви кланове, които си имат различни становища по различни проблеми. Не са единни. Например, узбеките и таджиките няма да се съгласят да скъсат връзки със сепаратистите зад граница. Също уйгурите няма да скъсат със братята си в Синджан. А това са червени линии за Китай и Русия.
  —цитат от коментар 87 на half truth


  За талибаните си прав. Грешиш ,че узбеки таджики и уйгири са при талибаните. Имат такива , но като цяло те са отделни. Севрният съюз , съюзник на демократизаторите , беше предимно таджики и узбеки.
  Нп си пропуснал посланието в поста ми :)
  Една мирна демонстрация в Кабул ,за правата на жените, вътре двама провокатора откриват огън по талибанските патрули около демонстрацията. В отговор ония откриват огън с тежката картечница от пикапа. Насред тълпа може би се сещаш, какво става. Всички новини , гърмят какви са изроди талибаните.
  Или пък още по просто - гърми бомба някъде в Близкия Изток, Европа .. новините обявяват ,че талибаните през Туитър акаун, поели отговорност и атентатът е щото са им замразили авоарите , примерно.

  Талибаните после, колкото и да обясняват ,че нямат сестра - загубени са .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#94] от "eti mehter":

  Палячо е Перинчек. Това видяхте ли го:
  https://twitter.com/nevsinmengu/status/1428432110105284620?s=20

  Афганите подават само бебе на заминаващ американски войник.

 100. 100 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#5] от "jazzdevil":

  В САЩ - също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK