България, Унгария, Полша: опасни ли са китайските инвестиции в Източна Европа?

Снимката е от 2018 г.

© Reuters

Снимката е от 2018 г.Едва под 1% от преките чуждестранни инвестиции в България идват от Китай. Като цяло китайските инвестиции в Източна Европа са толкова нищожни, че не представляват заплаха за ЕС, смятат едни. Но други виждат голям риск, пише "Дойче веле".


По-агресивно настроените наблюдатели смятат, че китайските чужди инвестиции са по дефиниция корумпиращи - че оказват корозивно влияние върху по-малки държави, в които демокрацията и пазарната икономика съществуват само на думи, като например държавите по източната периферия на Европейския съюз. Не всички обаче са на мнение, че китайските инвестиции крият заплаха. Източноевропейските страни - членки на ЕС, се намират на кръстопът по отношение на политиката си спрямо Пекин и Брюксел.


"Тези инвестиции ще имат сериозни последствия в целия ЕС", убеден е Ерик Хонц от вашингтонския Център за международна частна инициатива (CIPE), който ръководи отдела за изследователска дейност, свързана с корозивния капитал.


Корозивният капитал: Пакост или лакомство?
Понятието "корозивен капитал" е въведено от CIPE. То се отнася до външни капиталовложения, при които липсва прозрачност, отчетност и пазарна ориентация. "Най-често те произхождат от авторитарни режими като Китай или Русия и използват слабости в управлението, за да влияят на политиката в страните получатели", каза пред "Дойче Веле" Матей Сималчик, директор на Централния европейски институт за азиатски изследвания (CEIAS) в Братислава.


В Словакия и Чехия например Пекин е успял да установи значителни връзки с местни олигарси, които преследват свои финансови интереси в Китай. Затова двете държави понякога биват окачествявани като "превзети". "Същите връзки впоследствие биват използвани от Китай като инструмент за поощряването на политики, обслужващи китайски интереси", твърди Сималчик. "Партнирайки си с прослойката на олигарсите, Китай успява да влияе едновременно и на двете държави."


Унгария е благосклонна, а Полша се двоуми


Източноевропейската страна с най-висок дял китайски инвестиции е Сърбия. Директно след нея се нарежда Унгария, която планира редица бъдещи проекти, в това число и строежа на спорния университетски кампус "Фудан" в Будапеща.


В същото време политическият елит на Полша е разкрачен между Китай и ЕС. "От една страна, Полша бива критикувана от ЕС заради антидемократичните си залитания. От друга обаче, тя се отнася с подозрение към китайските инвестиции поради историческата си борба за независимост, подобно на балтийските републики", пояснява Хонц.


Позицията на Полша спрямо Китай се влияе от американско-китайските отношения, тъй като Варшава обикновено действа като лоялен и предан партньор на Вашингтон.


"Само че действията на Полша може да се окажат непредвидими, ако се съди по първенството, което страната отрежда на отстояването на националните интереси и идентичност, а това може да я тласне към политики, насочени срещу нейните европейски и американски съюзници", коментира Румена Филипова, съосновател на Института за глобални анализи в България.


Все пак Полша поддържа с Китай значителни икономически връзки, особено що се отнася до железопътния транспорт, тъй като страната е ключова за транзитния превоз на китайски железопътни товари. "Нищо чудно, ако в бъдеще Китай успее да се внедри още по-солидно в страната и налее там още повече корозивен капитал", твърди Матей Сималчик.


Литва се съпротивлява


През февруари тази година Литва бойкотира срещата на върха на страните 17 + 1 (източноевропейските страни + Китай), настоявайки диалогът между ЕС и Китай да се води единствено на равнище 27 +1.


"Твърдата позиция на Литва спрямо Китай е защитима, като се има предвид несъщественият финансов и търговски обмен между двете страни", смята Филипова. "Освен това за Литва не съществува политическа и военна заплаха, тъй като страната е членка на ЕС и НАТО. Въпреки това решителната съпротива на Вилнюс впечатлява", добавя тя.


"Случаят с Литва показва, че влиянието на Китай в Централна и Източна Европа е несигурно, защото се опира само на отделни сегменти в обществото и политиката", пояснява Сималчик.


Все още не е ясно дали и доколко останалите две балтийски държави ще последват Литва. Според Сималчик това е по-вероятно за Естония, макар че тя навярно ще го стори по по-дипломатичен начин, отколкото Литва. "Що се отнася до Латвия, измежду трите държави тя може би ще бъде най-малко критична в политиката си спрямо Китай - отчасти поради обществените настроения сред латвийците, които са от европейските народи, проявяващи по-благосклонно отношение към Китай", коментира Сималчик.


"В някакъв смисъл Литва свали маската от лицето на Китай и показа на ЕС неговия меркантилизъм и абсолютното му пренебрежително отношение към политиката", каза в заключение Хонц.


България и Румъния


През 2018 г. китайският президент Си Цзинпин издигна китайско-българските отношения до ранга на стратегическо сътрудничество, макар че упражненият от САЩ натиск по-късно накара София да промени отчасти курса си.


Все пак притокът на китайски капитали в България и Румъния е по-незначителен в сравнение с Централна Европа, като двете държави отдават приоритет на ЕС и НАТО.


"Не бих казал, че България и Румъния са засегнати в по-малка степен от корозивния китайски капитал, отколкото Чехия и Словакия - те са по-скоро засегнати по различен начин", пояснява Хонц. "Политическите елити в тези две страни като че ли по-ясно съзнават, че подобни инвестиции може да повлияят отрицателно на възможностите им да направляват политико-икономическия курс."


Румъния прие меморандум, който блокира даването на обществени инфраструктурни поръчки на фирми със седалище в страни, които нямат двустранно търговско споразумение с ЕС. През 2019 г. Букурещ отстрани китайската телекомуникационна компания Huawei от участие в румънските мрежи. Беше замразено и сътрудничеството с Китай по строежа на ядрената електроцентрала "Черна вода".


Не са ли преувеличени тревогите?


Проведено неотдавна изследване от Централно- и източноевропейския център за азиатски изследвания (CEECAS) сочи, че властите в този регион като че ли раздуват опасността от китайското присъствие в него. Изследването също така отбелязва, че преките китайски капиталовложения в страните от този регион са в скромен размер.


Според данни на China Global Investment Tracker през периода между 2000 и 2019 г. от направените китайски инвестиции в Европа в размер на 129 милиарда долара (107 милиарда евро) само 10 милиарда се падат на Централна и Източна Европа.


Според Бейкър Макензи обемът на преките китайски инвестиции в Европа за една година е спаднал с 6.2 млрд. долара - от 13.4 млрд. през 2019 до 7.2 млрд през 2020 г. Данните от Унгария обаче опровергават тази тенденция. Търговският обмен между Китай и Унгария през първата половина на 2020 г. е достигнал 5.35 млрд. долара, регистрирайки повишение от 9.8% в сравнение с предходната година. А общият обем на китайските капиталовложения в Унгария възлиза на 5 милиарда долара.


За сравнение, износът на България за Китай през 2020 г. възлиза на 870 млн. долара, а вносът от Китай - на 1.7 млрд. В периода между 2006 и 2020 г. Китай е увеличил дяла си в общия износ на България от 0.6% на 2.7%. А преките чужди инвестиции на Китай в България са под 1% от общите чуждестранни преки инвестиции в страната. През 2019 г. износът на Румъния за Китай възлиза на 850 милиона долара, а вносът от Китай - на 5 млрд. В периода между 2000 и 2019 г. размерът на преките китайски инвестиции в Румъния е 1.4 млрд.


"Опасенията ми бяха по-големи преди две години, когато китайските капиталовложения се възприемаха като чисто търговски", казва пред "Дойче веле" Микаел Вийгел от Финландския институт за международни отношения. "Днес обаче Европа е наясно, че Китай използва инвестициите си, за да увеличи своето влияние и да внесе разкол в ЕС. Случаят с фирмата Huawei ни отвори очите", добавя експертът.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Опасни са колкото американските инвестиции.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Ако България се поддаде, ето ти реален риск за ЕС, защото трите държави - БГ, СРБ и Унгария ще представляват отворен път за лесно достигане на китайците до сърцето на Европа.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Цитат:
  България, Унгария, Полша: опасни ли са китайските инвестиции в Източна Европа?
  пише "Дойче веле".

  --------
  Дойчето пак превъзнася Невидимата Ръка на Пазаря и свободното движение на стоки, капитали и бежанци...

 4. 4 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 338 Весело

  Както се казва в приказката - природата не търпи вакуум, като не искат да инвестират те ще се намери кой да инвестира, те па тея искат само да лапат и да влачат

 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 420 Разстроено

  Мноо са опасни,лично аз треперя от страх!😢

  Много съм прост
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Весело

  Невидимата ръка се бои от Китай :)) Нека невидимата ръка на САЩ да даде пример !! Те американците са 5 пъти по зле ...80% от лекарствата са китайски . Над 30 години бе прилаган принципа на "ръката" , там ще извадим едни огромни печалби .Те работят (шерпи)..ние продаваме и държим парите ! Е ,вече нищо не държат ..., а страната е тотално разрушена от "невидимата ръка" , поколение и половина вече на пръсти се броят хората ,които си спомнят че САЩ са произвеждали това , онова ...и тн

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Весело

  Невидимата ръка се бои от Китай :)) Нека невидимата ръка на САЩ да даде пример !! Те американците са 5 пъти по зле ...80% от лекарствата са китайски . Над 30 години бе прилаган принципа на "ръката" , там ще извадим едни огромни печалби .Те работят (шерпи)..ние продаваме и държим парите ! Е ,вече нищо не държат ..., а страната е тотално разрушена от "невидимата ръка" , поколение и половина вече на пръсти се броят хората ,които си спомнят че САЩ са произвеждали това , онова ...и тн

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  Ако България се поддаде, ето ти реален риск за ЕС, защото трите държави - БГ, СРБ и Унгария ще представляват отворен път за лесно достигане на китайците до сърцето на Европа.
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  Уфффф!
  Ако България поддадяла!
  Що за самомнение? Да не си северомАкедонец?

  Деде, отиваш и си намираш колко са китайските инвестиции в Македония и Сърбия.
  И си вземаш гинкото, та да се сетиш кой купи пристанището в Пирея.

  Това е пътят! Право нагоре към "сърцето на Европа. И винаги е бил!
  Сетете се за магистралите на Югославия и за пътят към нас и през нас.

  Затова са и мижави китайските инвестиции у нас. Които са на порядък под даже тези им в Северна Македония.
  Ние просто сме встрани от главния път и не сме им интересни!
  Иначе, бъдете сигурни, с огромно удоволствие любимите ни Управници биха се "подложили на риска".

 9. 9 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Oпасни ли са китайските инвестиции в Източна Европа?

  А може ли да поставим въпроса по-широко и да попитаме - могат ли инвестиции да са опасни? Излиза че да, да? Амиче тогава кво ми ги навирате в суратя тия "чуждестранни инвестиции, чуждестранни инвестиции"? А като са опасни?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 10. 10 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  """"""Днес обаче Европа е наясно, че Китай използва инвестициите си, за да увеличи своето влияние и да внесе разкол в ЕС. Случаят с фирмата Huawei ни отвори очите", добавя експертът."""""""""""Тръмп отново прав за всичко...Ония в Анадола да не видят от Тръмп и те строят стена с Иран....

  shlshlshlshl
 11. 11 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Какви инвестиции има в България, че да са опасни? С такива размери трудно ще се корумпира даже селски кмет. Виж, 20 милиарда в Гърция не си заслужава да се споменават, камо ли статии да се пишат за тях.

 12. 12 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Който се е продал на комунистите - не е прокопсал.

  Скорошна справка - Черна гора!

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Ах тези лоши, лоши китайци....пу,пу, пу на вас ... друго са си демократичните инвестиции, те се грижат само и единствено за благоденствието на източноевропеците....не като китайските....

 14. 14 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Ако България се поддаде, ето ти реален риск за ЕС, защото трите държави - БГ, СРБ и Унгария ще представляват отворен път за лесно достигане на китайците до сърцето на Европа.
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  България - е възлова, Франция - не е ?????

  "По данни на телевизионния канал BFM, новият план предвижда мощна финансова инжекция – Peugeot ще получи от френската държава 1,5 милиарда евро. Аналогична сума ще бъде преведена и от партньорите от Dongfeng. В резултат на тази операция Франция и китайската компания ще станат най-големите акционери в Peugeot – те ще притежават от 20 до 30 процента от капитала на автомобилната компания. Делът им може да превиши дела на семейство Пежо, който към момента е 25,4%."
  -----------------------
  "Волво" : In 2010, Volvo Cars became a subsidiary of the Chinese manufacturer Geely Holding Group.

  "Донгфенг" има най-големият дял в "Пежо-Ситроен", а чрез тях - и в "Опел".. ама не е проблем..
  Проблем не е и "Волво"..

  Проблем е , ако Китай инвестира в Източна Европа ..

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  разбира се, че са опасни!
  що за чудене?!

  за разлика от СССР, в Китай разбраха - НЭП не е средство за живване преди усилена подготовка за "освободителни походи" чрез масово производство на оръжия, НЭП (частен сектор в държавнокапиталистическата икономика) само по себе си може да е оръжие за завладяване

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Ми той никой свестен няма да дойде в Борисова България да инвестира.

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  "опасни ли са китайските инвестиции в Източна Европа?"

  Абсолютно

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Опасни са колкото американските инвестиции.
  —цитат от коментар 1 на blaf


  Най-опасни са руските инвестиции в Източна Европа.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  По принцип инвестициите от големи тоталитарни , недемократични и диктаторски страни са опасни , защото такива държави са агресивни. При тях липсва прозрачност, отчетност и пазарна ориентация на инвестициите. Те се използват, за да влияят на политиката в страните получатели и за корумпиране политическите елити на тези страни.

 20. 20 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 514 Гневно

  Значи в западна Европа инвестирали 120 милиарда,ама там не са опасни,гиди лицемери долни!

 21. 21 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  По принцип инвестициите от големи тоталитарни , недемократични и диктаторски страни са опасни , защото такива държави са агресивни. При тях липсва прозрачност, отчетност и пазарна ориентация на инвестициите. Те се използват, за да влияят на политиката в страните получатели и за корумпиране политическите елити на тези страни.
  —цитат от коментар 19 на tacheaux


  Китай, за 2018 има 86 милиарда в Западна Европа ..
  Например купиха "Кука" в Германия най-голямата фирма за роботи в автомотив-индустрията ..

  И що не е проблем?
  Руснаци, да припомним - имат инвестиции в САЩ .. и "Дойче веле" се не притеснява ..

  А за нас, за Полша и Унгария - се е разтревожило ..

 22. 22 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  В пост-борисова - също.

 23. 23 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#17] от "pet_fire":

  Правилният отговор е: "да".
  Отговор "абсолютно" показва непознаване на областта на въпроса.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  България, Унгария, Полша: опасни ли са китайските инвестиции в Източна Европа?

  Не не са опасни, ма дан са Китайски

 25. 25 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Ми той Абу Христу ал демократи бин булгари си има леко китайски фасон ако сте обърнали внимание на скосените му монголски очички и небръснатата му мърлява брада тип Улан Батор. Така че споко ,само китаец още не се е писал

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Тез пък кво се притесняват за Литва. Руснаците и китайците вече усвояват огромните подземни минерални богатства в Афганистан. Те какво правиха там 20 години?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK