Политолог, учител, командири - сред тях е бъдещият управник на Афганистан

Молла Абдул Гани Барадар със специалния пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад през 2020 г.

© Associated Press

Молла Абдул Гани Барадар със специалния пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад през 2020 г.Ще покажем повече от себе си," заяви говорителят на талибаните Забихулла Муджахид няколко дни след превземането на Кабул.


Представителят на организацията, все още възприемана като мрежа от войнстващи ислямисти и терористи на запад, искаше да каже, че с формирането на новата власт в Афганистан ще се сложи край на "мита" за потайността на движението. Десетките хиляди бойци на организацията, чието име на пущунски означава "ученици" или "изискващи", се управляват както от хора, утвърдили се при създаването на организацията предимно от бивши муджахидини, бойци срещу съветската окупация, така и (в поне един случай) от проправили си път в годините, когато талибаните бягат в Пакистан.


Докато Ислямско емирство Афганистан, с формата на властта и атрибутите на държавност, предстои да се очертае, кой взема решенията? Кой управлява талибаните и вероятно ще има последната дума в бъдещото правителство, независимо от структурата му?
Молла Омар бе фактическият ръководител на движението до 2013 г., а на думи - до 2015 г., тъй като едва тогава бе призната смъртта му. Оттогава се смениха двама лидери, а ръководителите действително избраха потайността. Информацията за тях понякога е непотвърдена. Сега талибаните обещават, че това ще се промени.


Абдул Гани Барадар


Молла Абдул Гани Барадар оглавява политическия офис на талибаните в Доха и е най-публично известният в ръководството на талибаните. Познати са и тесните му връзки с Осама бин Ладен.


Главният преговарящ на движението се очаква и да е следващият президент на Афганистан. Този пост вероятно ще се нарича формално председател на Върховния съвет, а извън йерархичната му структура ще е ръководителят на организацията.


Заместник-ръководителят по политическите въпроси е и съосновател на движението. "Барадар" ("брат") е прозвище, дадено му от молла Омар. Двамата създават не само религиозно училище след излизането на съветските войски, срещу които се сражават, а и движение, борещо се с оръжие за ислямски начин на живот. Освен дясна ръка на молла Омар тогава се смята и за добър стратег, улесняващ победа след победа през 1996 г. В годините около свалявето ва талибаните никога не спи на едно място два пъти. Успява да спаси молла Омар на мотоциклета си при бомбардировките в Кандахар през 2001 г.


Известен е с по-голямата си от много други талибани склонност към диалог и застъпването си за мирни преговори с някогашното афганистанско правителство (преди да влезе в пакистански затвор през 2010 г.).


Повече за него четете тук.


Хайбатулла Ахундзада


Лидерът на талибаните ръководи движението от 2016 г., когато наследникът на молла Омар е убит от американски дрон и когато като възможен ръководител е сочен синът на молла Омар (но сам отстъпва). Формалната му длъжност е Върховен командир на Ислямско емирство Афганистан. Като всеки ръководител на талибаните ползва и титлата "командир на вярващите" ("амир ал-му'минин"), каквато е в употреба и от "Ислямска държава" (но и от Мароко, където конституцията я дава на краля). Ахундзада вероятно ще остане по-скоро далеч от прожекторите в бъдещото правителство.


Роденият в Кандахар Ахундзада също е част от съпротивата срещу съветската власт. Десет години по-късно се влива в редиците на талибаните, първо се занимава с религия и съдопроизводство и е автор на повечето им религиозни предписания (фетви).


Хайбатулла Ахунзада

© Associated Press

Хайбатулла Ахунзада


Сам отива в Пакистан, подобно на други в ръководството, след като САЩ свалят режима. Там преподава и проповядва в джамия в Кулчак в югозападната част на страната. Когато поема движението, то вече не е толкова централизирано, колкото по време на молла Омар. Ахундзада има заместници, съвет старейшини, полеви командири и други. Негова обаче остава последната дума по политическите, религиозни и военни въпроси.


В годината, в която трябва да стане ръководител, внезапно изчезва - местонахождението му и до днес не е известно. Предполага се, че е на около 60 г.


Молла Мохамад Якуб


Синът на молла Омар, някога сочен за възможен лидер, вероятно се е намирал в Афганистан още в началото на месеца. Сам се смята за твърде млад и неопитен предлага Ахундзада да поеме; според друга версия обаче Ахундзада лично е посочен от предшественика си.


Якуб отговаря за военните операции на талибаните.


Сираджуддин Хаккани


Мрежата "Хаккани" се появява като група за асиметрична война срещу силите на САЩ и НАТО в Афганистан и с връзките си с "Ал Кайда" може да е спънка пред стремежа на талибаните да покажат, че са се променили.


Заклева се във вярност още през 1995 г. (преди първото идване на власт на движението), но с времето все повече се влива в талибаните, без напълно да губи автономията си. Сираджуддин Хаккани, роден или в Афганистан, или в Пакистан, от 2015 г. е заместник-ръководител на талибаните, син на създателя на мрежата Джелалуддин, сражавал се и със съветските сили със средства от САЩ, срещу които след това се обръща.


Джелалуддин Хакани, основал едноименната мрежа

© Associated Press

Джелалуддин Хакани, основал едноименната мрежа


С тясно свързаното с Пакистан според американски дипломати сем. Хаккани (бащата умира през 2018 г. или по-рано) се свързват атентатите със самоубийци в Афганистан, включително срещу индийското посолство в Кабул. На мрежата се приписва и атака срещу бившия президент Хамид Карзай, заедно с терористично нападение срещу хотел в Кабул с шест жертви преди десет години.


Военните въпроси са в компетенцията на Сираджуддин - молла Якуб ръководи, а той планира, според американски военни. Пред мрежата му от неделя има нова задача: сигурността в Кабул, след като талибаните го овладяха.


Абдул Хаким Хаккани


Роденият в Кандахар, 54-годишен Абдул Хаким Хаккани е главен преговарящ на талибаните с вече сваленото от тях правителство. Заема тази длъжност в Доха от 2020 г. Някга е съдия в родния си град, учил е в Пакистан, смята се за човек със силни познания по юридически и религиозни въпроси. Според някои оценки е най-довереният човек на лидера Ахундзада.


Шер Мохамад Абас Станикзай


Петдесет и седемгодишният бивш ръководител на делегацията в Доха от 2015 до 2020 г. е магистър по политология, през 70-те гоини се обучава във военната академия на Индия по програма за обмен с Афганистан. Следващото десетилетие е повратно за него, тъй като се присъединява към муджахидините. При управлението на талибаните е заместник-министър на външните работи, а по-късно на образованието, в част от този период отговаря и за връзките с медиите. В последните години оглавява важни делегации на талибаните.


Станикзай (по средата) с Барадар в Москва.

© Associated Press

Станикзай (по средата) с Барадар в Москва.


Забихулла Муджахид


Муджахид стана главен говорител на талибаните и вече проведе първата им пресконференция в Кабул, като засипа международната общност с обещания за бъдещето на Афганистан (и след като не бе общувал пряко с журналисти от назначаването си през 2007 г). По собствените му думи е известно, че владее и пущунски, и фарси, живее в Афганистан и има няколко деца, но не и постоянен адрес. Това е човекът, отговарял за разпространяването на посланията на талибаните - включително отричането или потвърждаването, че движението стои зад дадена атака в Афганистан - в международните медии и социалните мрежи.


Забихулла Муджахид

© Associated Press

Забихулла Муджахид


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Забихулла Муджахид ми се вижда най -прогресивен.Вероятно в своята работа ползва десните проекти на г-н Раданч Кънев.🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 498 Весело

  помяр, аре бегай оттука.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Нека продължа биографията на предполагаемия бъдещ лидер на Афганистан и талибаните Молла Абдул Гани Барадар.... "през 2018 г. Пакистан освобождава Барадар по искане на САЩ (а те настояват, защото той е първи в списъка на движението с фигури, които да излязат от затвора). С пускането му на свобода Доха започва диалог с талибаните, а съоснователят им оглавява политическото бюро в катарската столица.

  Това е човекът, подписал с пратеника на САЩ за Афганистан (назначен същата година) Залмай Халилзад споразумението за изтегляне на САЩ през февруари 2020 г. пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео."

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/08/16/4243277_abdul_gani_baradar_-_suzdateliat_na_talibanite_moje_da/

  Интересно нали!? Значи тоя Барадар е брато (във всеки смисъл на тази дума, барадар значи брат на пущунски) на Тръмпи и Помело, освободен от тях през 2018 г. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Който и да управлява тази територия с тези племена няма как да бъде изградена нормално функционираща държава.
  Те си искат племенните съвети и съветите на старейшините.
  Просто ги оставете да изживеят ранното си средновековие...

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Сираджуддин Хаккани
  ======
  От статията се вижда, че този човек е опасен за САЩ.....
  Това е един друг прототип на У. Б. Ладин.....
  Ако Сейреджеддин Хаккани бъде отстранен от списъка за кандидатите, то следващото правителство по голяма вероятност ще е про американско.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Статията е интересна. От нея за сетен път става ясно, че всички настоящи лидери на талибаните са бивши муджахидини, които са се сражавали срещу СССР по време на Афганистанската война (1979 - 1989 г.)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Мрежата Хакани наистина е смятана за много опасна за САЩ. Заради това тя беше включена в терористичния списък на САЩ, но самото талибанско движение никога не беше включено в този списък.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  Пакистан и Афганистан са нещо като България и Македония.....
  Налага се мнението че до голяма степен, Талибан се състои от хора на Пакистан.....
  До голяма степен тези две страни са едно цяло.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Статията е интересна. От нея за сетен път става ясно, че всички настоящи лидери на талибаните са бивши муджахидини, които са се сражавали срещу СССР по време на Афганистанската война (1979 - 1989 г.)
  —цитат от коментар 6 на Иво


  Повечето са били деца през 80-те години.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Четох че сред талибаните няма единство. Разделени са на отделни пера и перца,като всеки "лидер" си има свои разбирания за това каква политика да води. Затова вероятно ги чака жестока борба кой е по-по-прав. Ако победят фанатиците ще е страшно за народа,обаче още по-страшно ще е ако не се обединят. Тогава - майко мила - ще има ужасяващи кланета помежду им!

 11. 11 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Всички са демократи, не се притеснявайте...

 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Убавци, високообразовани политици от Йейл, които ще издигнат територията до водеща технолигично и научно нация и ще издават пембени карти , защото ще има тълпа, която ще иска да се засели там.

  Аз има обаче прдложение, да започнем да събираме пари да пратим нашите политици там зашочвайки с комундерската шайка, баце и гешефтурата.

 13. 13 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  От статията разбрах, че знам пущунски:
  талибан - talebe (на турски)
  амир - amir
  му'минин -mümin

  Kaкъв пущински. Това не са ли арабски думи?

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#7] от "Иво":Пакистан и Афганистан са нещо като България и Македония.....Налага се мнението че до голяма степен, Талибан се състои от хора на Пакистан.....До голяма степен тези две страни са едно цяло.....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Не е баш така. Ще ти кажа защо. В Афганистан най-голямата етническа група са пущуните, а в Пакистан най-голямата етническа група са пунджабите, на второ място са пущуните. Между пущуните в Афганистан и Пакистан има добри връзки и отношения. Но отношението на пунджабите, синдхите и другите етнически групи в Пакистан към пущуните не е чак толкова добро и братско.

  Иначе, да има афганистански талибани и пакистански талибани и отношението на страната Пакистан към тях е различно, те са помагали много на афганистански талибани, но пакистанското правителство и армия доскоро бяха във война срещу пакистанските талибани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#9] от "Ехото на Гласът":

  Няма такова нещо, повечето са били в първите редици на муджахидините биещи се срещу СССР. Тук говоря за лидерите на талибаните, а не за техните настоящи бойци, които наистина са млади и повечето от тях са били деца, когато СССР напуска Афганистан през 1989 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Четох че сред талибаните няма единство. Разделени са на отделни пера и перца,като всеки "лидер" си има свои разбирания за това каква политика да води. Затова вероятно ги чака жестока борба кой е по-по-прав. Ако победят фанатиците ще е страшно за народа,обаче още по-страшно ще е ако не се обединят. Тогава - майко мила - ще има ужасяващи кланета помежду им!
  —цитат от коментар 10 на deaf


  е, нямаме против да се изколят колкото може повече помежду си :)

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Който и да управлява тази територия с тези племена няма как да бъде изградена нормално функционираща държава.
  Те си искат племенните съвети и съветите на старейшините.
  До коментар [#4] от "selqnin":

  Не и ако там има литий, както се казваше в предишната статия. Я си представете, че се отваря добив на суровини и производства на елементи за литиеви батетии. Няма ли да се хвърлят да печелят пари.

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  И аз си мисля, потвърдено от прочетеното, че талибаните не са особено единни и доста от тях имат разнопосочни интереси. Титлата "Повелител на Правоверните" е титла на халифа, който пък е наследник на Пророка (да бъде благословено името Му). Затова я носи и кралят на Мароко - той, както и кралят на Йордания са наследници на Пророка в 36 или 37 генерация.

  Какво обаче означава, когато хора, които нямат право, се кичат с титла, която не им принадлежи? Най-малкото това, че ги гризе червеят на себелюбието. И че е възможно да се изпокарат. Пък и са членове на различни организации и фракции, всяка от които ще има амбиции. Така че не очаквам мир в дълготраен хоризонт. По-скоро гражданска война.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Който и да управлява тази територия с тези племена няма как да бъде изградена нормално функционираща държава.Те си искат племенните съвети и съветите на старейшините.До коментар [#4] от "selqnin":Не и ако там има литий, както се казваше в предишната статия. Я си представете, че се отваря добив на суровини и производства на елементи за литиеви батетии. Няма ли да се хвърлят да печелят пари.
  —цитат от коментар 17 на half truth  До коментар [#17] от "half truth":

  Няма. Никоя компания не е толкова луда,че да отиде в страна където местното население се коли и беси помежду си. Щото може да отнесе някоя бомба...

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Титлата "Повелител на Правоверните" е титла на халифа, който пък е наследник на Пророка (да бъде благословено името Му). Затова я носи и кралят на Мароко - той, както и кралят на Йордания са наследници на Пророка в 36 или 37 генерация.
  —цитат от коментар 18 на PavelCZ


  Аз си мисля, че тази титла отдавна е загубила своето политически и религиозно значение. Още когато османските турци си я присвояват и османци (които нямат нищо общо с арабите, а още по-малко с рода на Мохамед) стават халифи.

  Сигурно знае за историята на последния османски халиф, дето обявява джихад на Франция и Великобритания, а вместо това почти всички араби стават съюзници точно на Франция и Великобритания и вдигат оръжие срещу Османската империя и нейния жалък османски халиф.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  А, относно това, че настоящия крал на Мароко и Йордания (краля на Ирак е бил роднина на краля на Йордания) са преки наследници (37 генерация) на техния пророк Мохамед поне за мен е много съмнително.

  Става въпрос за 1400 години все пак .... имам в предвид времето когато Мохамед е живял и сегашните кралчета на Йордания и Мароко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Хайбатула май съм го виждал в Народното събрание, ама беше обръснат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Жалко за нормалните хора в Афганистан. Сигурно, както и в България, са по-малката част от населението.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#13] от "half truth":

  От статията разбрах, че знам пущунски:
  талибан - talebe (на турски)
  амир - amir
  му'минин -mümin

  Kaкъв пущински. Това не са ли арабски думи?
  =======
  Така е....
  Това са общи мюсюлмански изрази....къде арабски, персийски или тюркски.
  Масуд.... Медуд..... Доволен....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#13] от "half truth":

  Барадар.....бирадер...
  Гани...."гани Гани"....
  И почти всички имена с леко изкривено турско произношение....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  нейния жалък османски халиф.
  ========
  Хайде, Ивчо.....без профитерол......
  Османския Халиф е бил принуден да воюва срещу тях.....понеже те отдавна са кръжели над разпадаща се вече Османска империя.....
  Какво да прави.....да чака с плакат.... "ела ме изяж"....?
  Между другото... Ататюрк е бил последния "халиф" воювал срещу западните империалисти.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  До коментар [#17] от "half truth":

  Който и да управлява тази територия с тези племена няма как да бъде изградена нормално функционираща държава.
  =======
  Това е текущата нормална визия по въпроса.....
  Интригата е ако се случи точно обратното.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Каквато и афтобиография да извадят са си пастири на кози с калашници. Добре, че не съм се родил в Афганистан, че тези са по-зле и от нашите калинки. А и калинките не режат ръце и не правят публични екзекуции, за сега (боя зад колоните няма да го броим) .

 29. 29 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ехото на Гласът":Няма такова нещо, повечето са били в първите редици на муджахидините биещи се срещу СССР. Тук говоря за лидерите на талибаните, а не за техните настоящи бойци, които наистина са млади и повечето от тях са били деца, когато СССР напуска Афганистан през 1989 г.
  —цитат от коментар 15 на Иво


  Барадар е бил на 21 години, когато през 1989 СССР напуска Афганистан. През по-голямата част от времето на съветската окупация е бил дете.

  Молла Мохамад Якуб е роден през 1990.

  Сираджуддин Хаккани е бил на 18 години пролетта на 1989.

  Рожденната година на Забихулла Муджахид е неизвестна, но през 1989 със сигурност е бил дете (на 10-15 години).


 30. 30 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Последният халиф с тази титла е бил Абдул Меджид II (1922 - 1924). Ататюрк премахнал халифата, както преди това премахнал султаната.
  Иначе, повечето арабски поданици на империята от 1517 до 1918/22 не смятали Османите за легитимно халифи на Правоверните, именно защото не били роднини на Пророка (да бъде благословено името Му). Още повече, при превземането на Кайро Османите убили последния Абасид, халиф про форма, който живеел под опеката на Мамелюците. Знамето и меча на Пророка били отнесени в Константинопол - и до сега са в Топ Капъ сарай.

  E PLVRIBVS VNVM
 31. 31 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Стига сте ревали бе либерастобани . Това е техният герой , техният Васил Левски ,а ССССССр и САШТ са техните башибозуци и турски аскер.

 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":
  Глей си Анадола !
  Южната половина на Афганистан е населена от пущуни. Най южният район са белуджи.
  Западната половина на Пакистан са пущуни, а южната му част са белуджи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK