От терористи до бъдещи министри - как талибаните овладяха Афганистан

От терористи до бъдещи министри - как талибаните овладяха Афганистан

© Associated PressОчаквано или не, талибаните превзеха Афганистан светкавично. Те действително имаха присъствие на терен и и контрол в райони на Южен Афганистан и преди началото на изтеглянето, а армията на страната не е спирала да се бори с тях.


Изминалите няколко месеца - и особено периодът от началото на лятото - обаче преобърнаха страната много по-бързо, отколкото САЩ твърдяха, че очакват. Основният импулс дойде от изтеглянето на американските сили след 20 години; САЩ и западните им съюзници влязоха в Афганистан, за да свалят талибаните заради терена, който предоставят на извършилата терористичните атаки с над 3000 жертви в Ню Йорк "Ал Кайда".


От затънала в корупция и неефективно управляваща, но международно призната администрация светът преминава към работа с режим, който се намича "емирство" и който вече е обвиняван, че се връща към репресиите от предишното си управление през 1996-2001 г. Как ще изглежда този режим 20 години по-късно, може би ще се разбере едва след изтеглянето на САЩ, но и тогава светът вероятно ще има повече въпроси, отколкото отговори.
През 1999 г. Съветът за сигурност на ООН обозначи талибаните като терористи. Как Афганистан падна в ръцете им за седмици, а ръководителите им се превърнаха в господари на страната и нейни бъдещи управници?


14 април


Американският президент Джо Байдън обявява, че военните на Съединените щати се изтеглят след 20-годишната си мисия - най-дългата война на САЩ. Идеята е процесът да бъде завършен до 11 септември, когато се навършват две десетилетия от атаките в Ню Йорк.


Решението е съгласувано и със съюзниците, а това означава, че от Афганистан си тръгват и българските сили.


Това е резултат от споразумение с талибаните от февруари 2020 г., сключено от администрацията на предшественика на Байдън, Доналд Тръмп. Първоначално изтеглянето бе замислено до 1 май (и талибаните приемаха това), но срокът бе удължен.


От терористи до бъдещи министри - как талибаните овладяха Афганистан

© Associated Press


4 май


Започва офанзива на талибаните в югозападната провинция Хелманд (със столица Лашкар Гах) и други райони на страната, включително (седмица по-късно) в района на столицата Кабул.


1 - 22 юни


На фона на зачестяващи атаки САЩ допускат отлагане на изтеглянето, въпреки че Байдън е против продължаване на войната. Междувременно в края на юни започва офанзивата на талибаните на север, където те нямат силно присъствие и където са основните бастиони на съпротивата срещу тях.


Към 22 юни те вероятно владеят 50 от близо 400 района на Афганистан по данни на ООН.


2 юли


Американските сили се изтеглят от авиобазата в Баграм, на 25 км северно от Кабул. Това е не просто символичен, а и фактически край на активната им намеса в Афганистан, тъй като в Баграм е и най-голямата им база в страната. Кабул получава пълен контрол над нея и уверява, че може да се защитава.


Избягалият афганистански президент Ашраф Гани с американския ген. Остин Милър в деня на предаването на базата в Баграм.

© Associated Press

Избягалият афганистански президент Ашраф Гани с американския ген. Остин Милър в деня на предаването на базата в Баграм.


5 юли


Талибаните заявяват готовност да представят предложение за мир на афганистанското правителство още през август. Преговорите с Кабул са сред ангажиментите, поети от талибаните съгласно мирното споразумение със САЩ.


Офанзивата на север междувременно дава плодове, след като над 1000 военни бягат от Афганистан през границата с Таджикистан.


9 юли


Започва офанзива срещу Кандахар, втория по големина град в страната, родина на талибаните.


Тяхна делегация пристига в Москва, която иначе смята движението за забранено.


14 юли


Талибаните бележат важен успех по границата с Пакистан, който им дава контрол върху част от търговията и нов източник на приходи.


21 юли


Близо половината от районите на страната вече са в ръцете на талибаните. Това са около 200 района - т.е. превзели са 150 за месец.


Афганистанската армия твърдеше, че може да се справи със задачата, <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/08/17/4243625_zashto_se_razpadna_afganistanskata_armiia/">но се разпадна</a>.

© Associated Press

Афганистанската армия твърдеше, че може да се справи със задачата, но се разпадна.


Към този момент те нямат траен контрол над нито една провинциална столица; само две седмици преди това краткият им успех в един от 34-те центъра на провинции се превръща в световна новина.


25-27 юли


САЩ обещават, че ще се включат към усилията за отблъскване на талибаните с въздушни удари. Междувременно делегация на талибаните пристига в Китай.

ООН съобщава за 2400 убити или ранени цивилни в Афганистан в хода на офанзивата през май и юни.

началото на август


Стратегията на талибаните видимо се е насочила към овладяване на провинциалните столици, за важни центрове като Кандахар, Хелманд и Лашкар Гах се водят сражения с въоръжените сили на Афганистан. Кабул уверява, че избраният подход за отдалечените райони е "тактическо отстъпление" и те биват "оставяни" на талибаните, но това позволява прегрупиране и мобилизиране на военни към големите градове.


Също в началото на август имаше атентати в столицата Кабул (например срещу изпълняващия длъжността министър на отбраната), за които талибаните поеха отговорност.

© Associated Press

Също в началото на август имаше атентати в столицата Кабул (например срещу изпълняващия длъжността министър на отбраната), за които талибаните поеха отговорност.


6 август


Пада първата столица на провинция - Зарандж, по границата с Иран. Това е центърът на незаконната миграция на запад (т.е. към Иран и потенциално към Турция, а за някои от бягащите - и към Европа).


8 август


Талибаните овладяват Кундуз - петия най-голям град на страната и четвърта тяхна провинциална столица, превзета за по-малко от 48 часа.


Този успех е важен не само заради връзката по магистрала с Кабул и ролята на Кундуз в регионалната търговия. Талибаните вече държат по-голямата част от севера, включително от граничните пунктове с Узбекистан и Таджикистан.


10 август


ЕС споделя оценката, че около 2/3 от територията на Афганистан вече е при талибаните. Русия обявява две военни учения край границите на централноазиатските страни.


Пушекът е от сраженията за Кандахар, 12 август.

© Associated Press

Пушекът е от сраженията за Кандахар, 12 август.


11-13 август


Падат два от най-оспорваните градове - Кандахар и третият по големина Херат, заедно с редица други провинциални столици. САЩ изпращат военни, които да евакуират посолството в Кабул.


От Афганистан идва предложение за подялба на властта, но талибаните го отхвърлят, ако президент съгласно него е заемащият тогава поста Ашраф Гани.


САЩ допускат падане на Кабул до месец, след като първоначалната оценка е била за шест, а по-късно през август - за три.


14-15 август


С Мазар-и-Шариф - важен исторически град на север - и Джалабад на изток всички големи градове в Афганистан се оказват в ръцете на талибаните без столицата Кабул. Те владеят и всички гранични пунктове. Кабул е обкръжен.


15 август, през деня


Талибаните навлизат в Кабул от всички страни. Започват преговори за мирно предаване на града; в началото движението се въздържа да изпраща бойци в центъра, но след обяд го прави с аргумента, че полицията и армията са изчезнали и някой трябва да поддържа реда и сигурността.


Президентът Гани бяга с хеликоптер (по-късно се потвърждава, че е пристигнал в Обединените арабски емирства). Дни след това "Блумбърг" твърди, че бягството му е провалило договаряно в Доха споразумение, чиито подробности са обсъждани и при пристигането на талибаните в Кабул.


15 август, вечерта


Талибаните влизат в президентския дворец в Кабул и заявяват, че няма да има преходно правителство, за каквото се говори часове по-рано.


Над 60 държави (към които се присъединява и България) призовават да се позволи на афганистанците и чужденците да напуснат страната, ако искат.


В президентския дворец

© Associated Press

В президентския дворец


16 август


САЩ поемат контрола на летището в Кабул, където цари хаос, а западни граждани и афганистанци, работили за САЩ и коалицията (както и други изплашени от талибаните), се стичат за евакуация. Според талибаните войната е приключила. Байдън защитава решението си за изтегляне.


17 август


Евакуацията се води хаотично, но полетите, с които се осъществява, се възобновяват. Талибаните започват да разполагат сили около летището в Кабул и да не допускат част от опитващите да избягат от страната.


На пресконференция обещават управление, различно от това през 1996-2001 г. - без заплахи за никоя друга държава по света, без репресии, с права за жените и без търговия с наркотици. Само ден и половина по-късно изключват възможността в страната да има демокрация.


Снимката с близо 640 афганистанци на борда на американски транспортен самолет с четири пъти по-малък капацитет, <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/08/17/4243742_talibanite_obeshtaha_amnistiia_i_jeni_vuv_vlastta_no/">която обиколи социалните мрежи</a>.

© Associated Press

Снимката с близо 640 афганистанци на борда на американски транспортен самолет с четири пъти по-малък капацитет, която обиколи социалните мрежи.


18 август


Западът успява да забърза евакуацията на свои граждани и афганистанци, но талибаните не допускат до летището дори хора с валидни визи.


Един от лидерите на талибаните пристига в Афганистан. Започват първите протести срещу властта им. Съобщава се и за продължаващата съпротива срещу тях в Панджшир, където първият заместник на Гани се обявява за президент.


МВФ спира помощите за Афганистан, САЩ им отказват достъп до резервите на централната банка (които се намират на американска територия).


19 август


Потвърждава се, че талибаните водят операция за залавяне на афганистанци, сътрудничили на НАТО или предишното правителство. Данните в изготвен за ООН доклад - които потвърждават съобщения от предходните седмици - показват, че талибаните вече нарушават обещанията си.

Ключови думи към статията:

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Сценаристите от ЦРУ са много добри,спор нема!Огромна част от ваксиниратата прогресивна част на човечеството ,поверва,че всичко е случаеност некаква.🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Весело

  Мязат наЩе партизани от едно време.

 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Мязат наЩе партизани от едно време.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Стига ,ве!Имали ли сме роми партизани?🙉🙉🙉

  Много съм прост
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10225268511635060&set=gm.1489494431418309

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  "От затънала в корупция и неефективно управляваща, но международно призната администрация "

  Ани умни хора са корумпираните. Управлявали са риска и са се накрали овреме за да могат да живеят добре сега в чужбина, като дойдат талибаните.

 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Талибаните никога не са оставали без териория, без правителство и без министри :-) до сега САЩ с кого преговаряха в Доха ??? Само трябва пак да бъдат признати официално

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Афганистан изживява своя славен Девети.

  Властта е в ръцете на Отечествения фронт.

  БуржУазията е в отстъпление, преминаващо в паническо бягство.

  АБПФК се обучават в движение да управляват финанЦии, болници, заводи, инфраструктура.

  Сформират се народни съдилища.

  Съветските православни специалисти чакат покана да се притекат на брацка помощ.

  Филма сме го гледали и знаем как свършва. ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Стига , ве! Имали ли сме роми партизани?
  —цитат от коментар 3 на Контрол на съзнанието


  Да ... познавах един от селата между Стара и Нова Загора, мисля от село Дълбоки , но не съм сигурен. Не се възползва по никакъв начин от партизанството си ... остана си обикновен работник.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  От терористи до бъдещи министриЧовек да си помисли че става дума за България и Радевите отровелки
  —цитат от коментар 9 на diq55699032


  Явно заръката е троловете на ГЕРБ във всяка тема да намесвате Радев и служебното правителство.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Весело

  Докато талибаните празнуват победата си вече има три общини освободени от присъствието им:
  https://anna-news.info/otryady-opolcheniya-osvobodili-ot-talibov-eshhe-dva-uezda/

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  "Властта е в ръцете на Отечествения фронт."

  Какъв Отечествен фронт те гони? Това бяха залъгалки за американците в Доха! Реалността е "Вся власт талибанам"!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  В същото време тук бяхме "освободени" да не споменаваме Шипка....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Ами когато отвън налагаш модел на общество, което никой не иска, в комплект с преподаване на джендър теории и въвеждане на квоти за жените, това става (1) с насилие и (2) с местни партньори, които като правило обичат да заделят зелени долари за черни дни. И пада бързо-бързо.

  Това да е за поука и на по-меките режими, които ще се втвърдят, когато се усетят, да кажем, социалните последици от гретините политики. Щото си имаме и Гани в Банкя, и талибани в 7/8.

  А Заспалият Джо удари Путя в земята: онзи каза "Той (Курск) потъна", а Джо: "Това беше преди 4-5 дни".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  Пълна и тотална победа на народната воля.....
  Дори Байдън е в амок.....
  Нещата излязоха извън предвидения от Пентагона, контрол.....
  Процесите са неконтролируеми.....тоест напълно естествени.....
  Всичко се връща към нормалното си агрегатно състояние....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Филма сме го гледали
  ======
  И кой филм си гледал.....?
  Да не би да са посрещнали някого с хляб и сол....?
  Американците го чакаха 20 години, но получиха само солта.... :)

  Bukalemun
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Истината е, че без подкрепата на населението или поне по-голямата му част талибаните нямаше да успеят. На болшинството афганистанци им харесва да живеят в Средновековието, а имамите са им промили мозъците много яко.
  Пита се защо Западът продължава с военната си намеса в различни точки в света, след като мисиите му обикновено завършват с крах. Като махнат лошите или страната затъва в гражданска война или поддържаните режими не успяват да изградят надеждни държавни структури, които да контролират държавата и всичко рухва след изтеглянето на чуждите войски.
  Насила хубост не става. Всяка държава сама трябва да намери формата на управление, която се приема от болшинството граждани и всеки опит за намеса отвън рано или късно завършва с провал.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":


  Е, и роднините на твоите избранници в Парламента се бориха точно за такава власт и й оказаха пълната си подкрепа. Подкрепа за всичките й мероприятия като се започне от убийствата без съд и присъда и се свърши с лагерите.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Народите на Афганистан показаха на света, че дори в 21 век е възможно да бъде извоювана истинската свобода....
  Търпението им бе най голямото оръжие....
  Агресора им ги превъзхождаше по сила многократно, но в крайна сметка той бе изтласкан.....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  До коментар [#10] от "Alex Ivanov":

  Някаква тъпа книжка от Гьобелс им казва така ...:)) Няма никакво значение какво се случва и вижда . Важно е в какво информационна среда се живее. До един повтарят Божков за основен терорист ; до един повтарят Прокопиев за медиен и паричен олигарх. Та тянаста е ясна - примитивни , както и самата книжка .Спазват правилата за "единен изказ", тоест 1000 човека виждат точно това :)
  Силите на ДОБРОТО трябва да са по фокусирани върху дадени теми в дълбочина.
  - Например - "търговия с човешки органи".
  Теза на ГЕРБ - ""така е навсякъде" . Да спрем да говорим срещу лекарите си . Да се обичаме, не на омразата ...това ще бъде винаги !!Ч:)
  Темата трябва да бъде информационно осигурена ..тук ,тук, тук !!
  Лекари , хипократова клетва , политически анализатори ,социологически анализи.
  В кои държави го има , какви са наказанията . Може ли министърът и министър председателя да не знаят ?
  - Строеж на пътища нещо без документи
  ГЕРБ теза ...Да строим пътища , няма значение как ..........
  Антитеза
  - Как се строи в България ; Как се осигуряват пари за строителство
  Какво представляват тези строежи без документи , без ОВОС, без тениèска документация ; без разрешение за строеж ??
  - Какво означава "Изключение контролни системи"в държавата ?? ( А.Василев)
  - Кои са контролните системи ? За какво се грижат те....
  Това не е просто "правене на нещо срещу ГЕРБ", те са тъмната сила / материя . Това е гражданско образование. Близо 10 години тези водиха населението към масово затъпяване . Да се анализира ГЕРБ е безсмислено , както и разговорите с всяко гербово нещо. Колко героляк са сектанти и могат да повторят "случката в Джоунстаун", колко са за пари ??? Това знание не ни трябва ..!!

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Е, ако свободата се изразява в пълен контрол на имамите над живота им...
  Щом им харесва да живеят в Средновековието, никой не може да им помогне.

 22. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Точно така.....
  И може би това ще е новия социален модел на живот.....
  Още една две пандемии и всичко е възможно....

  Bukalemun
 23. 24 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":Филма сме го гледали======И кой филм си гледал.....?Да не би да са посрещнали някого с хляб и сол....?Американците го чакаха 20 години, но получиха само солта.... :)
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Турция получиха кютек отзад...Мими си ти и пееше в операта в Толбухин,а байТошо те асимилира за ден.Сега арабите те асимилират!

  shlshlshlshl
 24. 25 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":Е, ако свободата се изразява в пълен контрол на имамите над живота им... Щом им харесва да живеят в Средновековието, никой не може да им помогне.
  —цитат от коментар 21 на pamela


  Ама искат западни технологии и щатски доларчета...

  shlshlshlshl
 25. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Истината е, че без подкрепата на населението или поне по-голямата му част талибаните нямаше да успеят. На болшинството афганистанци им харесва да живеят в Средновековието, а имамите са им промили мозъците много яко.Пита се защо Западът продължава с военната си намеса в различни точки в света, след като мисиите му обикновено завършват с крах. Като махнат лошите или страната затъва в гражданска война или поддържаните режими не успяват да изградят надеждни държавни структури, които да контролират държавата и всичко рухва след изтеглянето на чуждите войски. Насила хубост не става. Всяка държава сама трябва да намери формата на управление, която се приема от болшинството граждани и всеки опит за намеса отвън рано или късно завършва с провал.
  —цитат от коментар 17 на pamela


  Войната беше загубена в американските университети, където преподават за расовите аспекти на черните дупки, а преофесори по медицина се извиняват, задето казали "бременна жена" вместо "бременен човек". При нас това може още да не е дошло, и миграционната криза няма да е толкова силна поради ниската привлекателност на нашите социални системи. Но затоплистката лудост ще ни удари много яко.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Афганистан се връща към естественото си състояние което нито Александър
  македонски, нито англичани, руснаци, а сега и американци не успяха да променят
  а именно- средновековна кочина !!!

 27. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#25] от "dfjftriktrcdt":

  Практиката показва, че и това е възможно. Примери - Саудитска Арабия и Кувейт.
  Ако талибаните си изиграят картите добре и позволят на чужди компании да разработят находищата от природни богатства и това може да стане. Предполагам, че китайците първи ще се възползват първи от тази възможност.
  За съжаление това отново ще постви Запада в губеща позиция. Тъжно, но факт. Докато САЩ пръска трилиони за военни операции, които накрая завършват с провал, Китай си плете кошницата завземайки икономически нови и нови територии.


 28. 29 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Как России заработать на богатствах Афганистана

  https://vz.ru/economy/2021/8/21/1114811.html

  Сам съм, други няма...
 29. 30 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Афганистан се връща към естественото си състояние което нито Александърмакедонски, нито англичани, руснаци, а сега и американци не успяха да променята именно- средновековна кочина !!!
  —цитат от коментар 27 на valtoro


  На ислямист да му наливаш акъл и пари пак си остава дивак!!!!Гледат като извънземни ,модерните афганистански градове правени с помощта на САЩ и други западни държави,а не от Турция и Йемен!

  shlshlshlshl
 30. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Демократите нарочно или поради некадърност, не веднъж са свеждали нещата дотам , че да унижават Америка. Цялата политика на Обама беше унизителна за Америка. Върхът на унижението беше , когато Обама отиде на килимчето на Кастро и така се подигра със стотиците хиляди жертви на комунистическия режим в Куба.
  Байдън продължава политиката на Обама за унижаване на Америка. Изтеглянето трябваше да завърши организирано още в началото на май , както беше уговорено с администрацията на Тръмп. Бай Дън забави това изтегляне и докара нещата дотам , то да се извършва панически по възможно най-унизителния за Америка начин.

 31. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  "Народите на Афганистан показаха на света, че дори в 21 век е възможно да бъде извоювана истинската свобода...."

  Ислям и свобода са несъвместими понятия. А пък талибаните с фундаменталният им ислям хептен!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Мязат наЩе партизани от едно време.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Днешните талибани в Афганистан и нашите комунисти , взели властта на 9.9.1944 г. са лика прилика като поведение и като практика. Тук идеологията, на основание на която вършат своите престъпления, няма никакво значение. Както комунистите бяха признати на запад и западняците започнаха да изграждат търговски и културни отношения с тях , така и с талибанише ще установят най-напред политически , а после и търговски и културни отношения.

 33. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#10] от "Alex Ivanov":

  Ако не го направят, Севда им реже от платата. А те и без това работят за жълти стотинки. Въпреки съдържанието на онова чекмедже.

 34. 35 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1606 Любопитно

  от терористи до министри- 9.9.1944?

 35. 36 Профил на Dimitar Kasev
  Dimitar Kasev
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":

  защо САЩ помогнаха на Европа, във втората световна.?Сега нисои не им е благодарен.Трябваше болшевиките да стигнат Ламанш и за видят руския ботуш.Няма ненаказано добро.

 36. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":защо САЩ помогнаха на Европа, във втората световна.?Сега нисои не им е благодарен.Трябваше болшевиките да стигнат Ламанш и за видят руския ботуш.Няма ненаказано добро.
  —цитат от коментар 36 на Dimitar Kasev  До коментар [#36] от "Dimitar Kasev":

  Спрете искам да сляза от тази психиатрия! Как САЩ са е "помогнали" на Европа като те са били съюзник на Сталин още ПРЕДИ да започне войната през 1938г.?!

 37. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#32] от "Julian Mall":
  "Ислям и свобода са несъвместими понятия. А пък талибаните с фундаменталният им ислям хептен!"

  Същото се отнася и за руския православизъм. А за болшевиките и техния сталински комунизъм хептен!

 38. 39 Профил на Dimitar Kasev
  Dimitar Kasev
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  какви изроди има тук.Продукт на Боко и ДПС.Те са само за управа от Талибани..Но са пълни с евро, а децата им в лоша САЩ.Прости и алчни Американци събраха измета на комунистите в САЩ.

 39. 40 Профил на Dimitar Kasev
  Dimitar Kasev
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  какви изроди има тук.Продукт на Боко и ДПС.Те са само за управа от Талибани..Но са пълни с евро, а децата им в лоша САЩ.Прости и алчни Американци събраха измета на комунистите в САЩ.

 40. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  До коментар [#36] от "Dimitar Kasev":

  Защо американските банки даваха пари на Хитлер да се въоръжи?

 41. 42 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 469 Неутрално

  За да не давам собствено мнение по темата за "светкавичното" превземане, ще използвам тази публикация. Статия на Би Би Си е
  ... https://www.bbc.com/news/world-asia-42863116 ...
  Обърнете внимание, че е написана преди 3,5 години (словом: три и половина години). Престанете да говорите за "светкавично" превземане. Американската армия не се изтегли от Афганистан през последния месец, а през 2014г. (Словом: две хиляди и четиринадесета). Завръщането на талибаните започна през 2015г. Страната я "превзеха" за 6 години, не за 6 дни, с каквото впечатление би останал човек, ако чете днешните публикации.

 42. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Народите на Афганистан показаха на света, че дори в 21 век е възможно да бъде извоювана истинската свобода.
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  А истинската свобода е да режеш главите на такива без чалми, на жени без фереджета и вся осталная.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 43. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":защо САЩ помогнаха на Европа, във втората световна.?Сега нисои не им е благодарен.Трябваше болшевиките да стигнат Ламанш и за видят руския ботуш.Няма ненаказано добро.
  —цитат от коментар 36 на Dimitar Kasev


  Кой попречи на болшевиките да стигнат Ламанш? Прочети "Денят М" на Виктор Суворов и ще разбереш.

 44. 45 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Весело

  Не се чудете, на 9-ти септември 44- та се е случило същото и у нас😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 45. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dimitar Kasev":Защо американските банки даваха пари на Хитлер да се въоръжи?
  —цитат от коментар 41 на Vlado Nikolov


  А ти защо лъжеш?

 46. 47 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":
  "Афганистан изживява своя славен Девети."

  Много си зле,Афганистан изживя своя Девети,през 1979.Всички описани неща им се случиха тогава.

 47. 48 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Не се чудете, на 9-ти септември 44- та се е случило същото и у нас😂😂
  —цитат от коментар 45 на venci4


  Напротив.На Афганистан това му се случи след 11.09.2001.Тогава чужда армия окупира страната и поставя свои марионетки на власт.И за разлика от нас там остана само за 20 години,а не за 45.Е ние сме явно много цивилизовани,защото руските марионетки продължават да ни тровят,а не се евакуираха в Масква

 48. 49 Профил на АВРОРА
  АВРОРА
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Не се чудете, на 9-ти септември 44- та се е случило същото и у нас😂😂
  —цитат от коментар 45 на venci4


  To и сега се случи нещо подобно, разликата е, че ОФ-то бяха с тояги, прашки, бутилки и павета. И че са толова сенилни, че не могат да си поделят баницата сега

 49. 50 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#25] от "dfjftriktrcdt":Практиката показва, че и това е възможно. Примери - Саудитска Арабия и Кувейт. Ако талибаните си изиграят картите добре и позволят на чужди компании да разработят находищата от природни богатства и това може да стане. Предполагам, че китайците първи ще се възползват първи от тази възможност.За съжаление това отново ще постви Запада в губеща позиция. Тъжно, но факт. Докато САЩ пръска трилиони за военни операции, които накрая завършват с провал, Китай си плете кошницата завземайки икономически нови и нови територии.
  —цитат от коментар 28 на pamela


  Практиката показва,че не разбирате съществото на проблема който съм изложил!Ислямистите са изостанали в научно-технологичното мислене,те нямат собствено разработено оръжие и други технологии.А кой ще отиде да инвестира при талибаните не е важно,важно е те да се откажат от ислямските си терористични практики и да станат цивилизовани,до колкото е възможно!

  shlshlshlshl
 50. 51 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  До коментар [#22] от "Dimitar Kunev":

  Руските патриоти на Костя Копейкин,които непрекъснато хвалят Москва и съветското оръжие?
  НЕ, БЛАГОДАРИМ....!!!

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 51. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#32] от "Julian Mall":"Ислям и свобода са несъвместими понятия. А пък талибаните с фундаменталният им ислям хептен!"Същото се отнася и за руския православизъм. А за болшевиките и техния сталински комунизъм хептен!
  —цитат от коментар 38 на tacheaux


  Няма как да обясниш какво обща има Православието с Исляма ама нали трябва да плюеш под всяка статия за талибаните Русия. Има все пак една малко но съществена разлика между тоталитарните режими и талибаните и тя е цивилизационна. Те слагат идеологически догми на културата но не я унищожават като талибаните и другите ислямски фундаменталисти! Така че по-полека с отъждествяванията!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  ,защото руските марионетки продължават да ни тровят,а не се евакуираха в Масква
  —цитат от коментар 48 на peen40


  Какви руски марионетки ти се привиждат?! Ръководителите на турската партия ходят при Ердоган да му се кланят и от това няма никакви последствия за тях а на вас все руски марионетки ви се привиждат. Ако някой беше отишъл при Путин щеше да се вдигне вой до небесата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#52] от "Julian Mall":

  Обяснението е само с няколко думи- Рамзан Кадиров, герой на Русия.....ето го общото на съветското православие и исляма...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 54. 55 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Що пишеш глупости? САЩ са най големият рязвъдник на терористи. Сами ги създават и отглеждат. Талибани, муджахидини, свободна армия в Ирак, Сирия и разбира се едно от най гнусните им творения ИДИЛ. Хич не се прави на луд, че не разбираш коя е империята на злото. И не - не е тази на ватниците. Америка е най долната, алчна и подка нация съществувала някога.

 55. 56 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#48] от "peen40":

  А сега кой ще ни освободи от новият господар? Вече 30 години.

 56. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#50] от "dfjftriktrcdt":

  Това е, което написахте:

  Ама искат западни технологии и щатски доларчета...
  —цитат от коментар 25 на dfjftriktrcdt


  а аз Ви отговорих, че има и начини да се сдобият с тях само на базата на природни богатства.
  Ако в една държава има стабилност има и инвестиции. Може и привидно да се откажат от тероризма щом държат в мъртва хватка цялата държава и природните й богатства.
  Победата на талибаните е победа на ислямския тероризъм, който не може да вирее без подкрепата на населението в ислямските държави и това е по-големият проблем. Не виждам как могат да се изкоренят бедността и невежеството при положение, че невежото и малограмотно население се увеличава с бързи темпове.


 57. 58 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  ++++++ И продаваха оборудване и оръжие и на двете страни без проблем.

 58. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#11] от "Julian Mall":В същото време тук бяхме "освободени" да не споменаваме Шипка....
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Карадайъ дали ще е на Шипка!? Ако президентът не беше го обидил съм сигурен че щеше да почете подвигът на опълченците ни като истински българин нямащ нищо общо с Турция?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#52] от "Julian Mall":Обяснението е само с няколко думи- Рамзан Кадиров, герой на Русия.....ето го общото на съветското православие и исляма...
  —цитат от коментар 54 на mitko11


  В смисъл да чакаме канонизирането му от Руската Православна църква за светец?! Това че е муслим няма да пречка за руското православие?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 61 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Какви руски марионетки ти се привиждат?! Ръководителите на турската партия ходят при Ердоган да му се кланят и от това няма никакви последствия
  —цитат от коментар 53 на Julian Mall

  Значи турците са си тук и нищо не можем да направим по въпроса,вече.Или ти можеш?

 61. 62 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#60] от "Julian Mall":

  Да,няма никаква пречка.

 62. 63 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  До коментар [#60] от "Julian Mall":

  Че той и Александър Невски е мюсюлманин - достатъчно е да се види бойния му шлем,на който са изписани сури от Корана...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 63. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Значи турците са си тук и нищо не можем да направим по въпроса,вече.Или ти можеш?
  —цитат от коментар 61 на peen40


  Това че има турско етническо малцинство не е основание България да признава турска нация и тихомълком да бъде погълната от Турция! Това че си малцинства не ти дава право да ревеш непрекъснато че се дискриминиран защото не получаваш колективни права.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 65 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Други от щанда за шнорхели ,Премиери стават,после бягат.

 65. 66 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Интересно като изтеглят всички сътрудничали на ЕС, НАТО и САЩ,после с кои ще се работи на терен...или завъртаме плочата отначало.

 66. 67 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Талибаните държат на традиционните ценности и се борят за защитата им. На запад има само мрънкане и нищо реално. Затова много консервативни хора гледат с възхищение на случващото се в Афганистан 😯

  Извън това може ясно да се види, че руснаци и китайци надиграха партньорите. 🏆

 67. 68 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Те наш'те талибани са по яки. Единият цар, другият пожарникар, третият чалга-клоун. До вчера дърпала вимето на кравата, вади ИТ-кард и става министър на кибер науките ... талибаните не могат да ни стъпят и на малкия пръст!

 68. 69 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Народите на Афганистан показаха на света, че дори в 21 век е възможно да бъде извоювана истинската свобода....Търпението им бе най голямото оръжие....Агресора им ги превъзхождаше по сила многократно, но в крайна сметка той бе изтласкан.....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Талибаните показаха, че простият народ си е прост народ и не можеш да му дадеш на готово свободата. Трябва сам да порасне в мислите си дотам, че да може да бъде свободен. Дотогава ще робува на всевъзможни сатрапи, водещи ги за носа с популистки и фанатични лозунги.

 69. 70 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#50] от "dfjftriktrcdt":Това е, което написахте:
  —цитат от коментар 57 на pamela


  Нищо не сте разбрала.Да имаш,не означава,че можеш да ги притежаваш.Как ще се сдобиват тези природни богатства без чужди(разбирай западни технологии).Първо няма политическа стабилност в Афганистан и второ всеки работи с щатски долари и западни технологии..

  shlshlshlshl
 70. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Те не я превзеха. Толкова скъпата и дълго подготвяна армия, за която САЩ изхарчи милиарди, просто се предаде. Подари модерните оръжия, хеликоптери и джипове. Това е, не стават за нищо.

 71. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  хроника на американския позор

  кой вече ще сътрудничи с тях? след като ще го зарежат на произвола на съдбата?

  кой ще им вярва на "ценностите"? след като викат на талибаните "лоши", а на саудитите "добри"?

  случилото се е много по-зле от поражението във Виетнам
  зад виетконгците стояха СССР и Китай
  а сега кой стоеше зад талибаните, дето да е равностоен на Щатите?

  началото на бързия залез на американската световна доминация
  това се случва

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Само ден и половина по-късно изключват възможността в страната да има демокрация.

  Тая демокрация ,дето я мислеха във Вашингтон. Дето им организираше паради на ЛГБТ ! В ислямска държава ! Е, тая демокрация се товари на самолетите и фъс...

 73. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  не цапай думата свобода
  не че досега не са я цапали усилено де
  ама просто не бутай при другите цапачи
  те поне могат да се престорят на невинни
  ама ти - как? при славословията ти към султан Ердоан - как?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 75 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Това че има турско етническо малцинство не е основание България да признава турска нация и тихомълком да бъде погълната от Турция! Това че си малцинства не ти дава право да ревеш непрекъснато че се дискриминиран защото не получаваш колективни права.
  —цитат от коментар 64 на Julian Mall

  А кога турците са ревали,че са дискриминирани?У какво правиш в защита на българщината освен да лаеш по форумите?

 75. 76 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Първо няма политическа стабилност в Афганистан и второ всеки работи с щатски долари и западни технологии..
  —цитат от коментар 70 на dfjftriktrcdt

  Китайците имат дплари в излишък,а разполагат и с технологии.А талибаните през 1996-2001 бяха наложили такава политическа стабилност...

 76. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Защо камилари редовно шамарят кр@в@ри навред по цял Свят ?
  Ни технологии, ни финанси не помагат ... и помощ за САЩ не иде от никъде
  На всичко отгоре талибаните ... ни маски, ни ваксини, ни ПСР-тестове

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#72] от "Николай Теллалов":
  хроника на американския позор
  кой вече ще сътрудничи с тях? след като ще го зарежат на произвола на съдбата?"

  Не им е за първи път.
  Веднага след окупацията на България от съветските войски през 1944 г и последвалата кървава вакханалия , когато бяха избити десетки хиляди от политическия, стопански и културен елит на българския народ , как реагираха американците? Знаеха много добре какво се случва, знаеха много добре за сталинските комунистически репресии не само в България , но и в цяла Източна Европа , окупирана от съветските войски и въпреки това останаха съюзници на Сталин до 1946 г. когато Чърчил констатира във Фултън , че е спусната желязната завеса, жестоко разделяща Европа на свободна и поробена част.
  Политическият дебилизъм на американците е факт , но те са такива , каквито са. По-добри от тях няма. Те са двигателите , локомотива на човешкия технологичен прогрес в днешно време. Така , че сътрудничеството с тях ще продължи, колкото и да не ти се иска.

 78. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Те не я превзеха. Толкова скъпата и дълго подготвяна армия, за която САЩ изхарчи милиарди, просто се предаде. Подари модерните оръжия, хеликоптери и джипове. Това е, не стават за нищо.
  —цитат от коментар 71 на Роси


  Да бъдеш на власт не означава,че работиш за хората и,че си спечелил.Талибаните не са спечелили,дивак да спечели няма.Сега плачат за пари и то щатски долари(а не турски лири или руски рубли)защото с тях можеш да купиш всичко...ТЪалибаните бяха изритани от САЩ ,без САЩ се завръщат талибаните гладни и жадни...

  shlshlshlshl
 79. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  ... Талибаните не са спечелили, дивак да спечели няма.
  —цитат от коментар 79 на dfjftriktrcdt


  Тов виц от Кабул ли е ... , от Могадишо ... или по-стар от Сайгон

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Гледам снимките на талибаните > когато държиш Калашник никой не ти иска маска ! Явно това е един от начините за справяне с истериите около пандемията от грип, настинки и диарии (някои се поизтърваха яко от страх да не настинат) !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 82 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Взе ми думите от устата!

  Талибаните са точно като нашите комунисти!

 82. 83 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Президентът Гани бяга с хеликоптер (по-късно се потвърждава, че е пристигнал в Обединените арабски емирства). Дни след това "Блумбърг" твърди, че бягството му е провалило договаряно в Доха споразумение, чиито подробности са обсъждани и при пристигането на талибаните в Кабул.
  =============================================
  Но никой не споменава колко милиона е отмъкнал при бягството си.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 83. 84 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1631 Весело

  Афганистан изживява своя славен Девети.Властта е в ръцете на Отечествения фронт.БуржУазията е в отстъпление, преминаващо в паническо бягство.АБПФК се обучават в движение да управляват финанЦии, болници, заводи, инфраструктура.Сформират се народни съдилища.Съветските православни специалисти чакат покана да се притекат на брацка помощ.Филма сме го гледали и знаем как свършва. ☠️
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz


  Точно наоборот. Техният Девети се "случи" в 1978г. Именно затова най- демократичната впрегна талибаните(муджахидините тогава), за борба срещу афганския социализъм.

  Къде са болниците, заводите, инфраструктурата, построени по време на 20 годишната окупация? Щото по време на техния Соц(а и преди това), СССР строеше такива неща(както и много други). Това наследство и досега се експлоатира там, подобно на РБ, РФ и други бивши соц страни. Вашите са способни само да експлоатират, но не и да изграждат/създават! 🙄

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 84. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Неваксинираните победиха ваксинираните = Кабул 2021 :-) това е важното

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 85. 86 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  А кога турците са ревали,че са дискриминирани?У какво правиш в защита на българщината освен да лаеш по форумите?
  —цитат от коментар 75 на peen40


  Карадайта нали все иска да може да агитира на турски на предизборните митинги на ДПС. Това предполагам е защото 51 години работи за България, а ако му се разреши да говори публично на турски ще го прави още по-добре?!

  И ти като него защитаваш българщината като защитаваш турските претенции за повече права и свободи!  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 86. 87 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  Пита се защо Западът продължава с военната си намеса в различни точки в света, след като мисиите му обикновено завършват с крах. Като махнат лошите или страната затъва в гражданска война или поддържаните режими не успяват да изградят надеждни държавни структури, които да контролират държавата и всичко рухва след изтеглянето на чуждите войски. Насила хубост не става
  —цитат от коментар 17 на pamela


  Просто НЯМАТ друг избор. Системата в момента се разпада, и всеки се мъчи/стреми да измъкне(открадне) максималното от нея. Преди малко гледах това интервю, в което се задава подобен въпрос: https://youtu.be/OUqJKsMSvd4

  Пригответе се, идват Тъмни Векове(феодализъм) 2.0!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 87. 88 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  До коментар [#19] от "eti mehter":Е, ако свободата се изразява в пълен контрол на имамите над живота им... Щом им харесва да живеят в Средновековието, никой не може да им помогне.
  —цитат от коментар 21 на pamela


  По принцип, никой не може да помогне на всички(афганци). Въпросът е, коя система може да помогне на МНОЗИНСТВОТО от тях.

  Щото видяхме, на колко (броя, %) могат да помогнат най- демократичните държави. На няколко десетки хиляди, според самите Западни държави. А останалите?...

  П.П. Това се отнася до ВСИЧКИ страни, на които западняците са обещали да им помагат. РБ не е ли пример?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 88. 89 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  "Валентин Вацев за Афганистан: Изтегляне, бягство, отстъпление, упадък на САЩ или преешелониране?"
  https://youtu.be/02dsmaUFZzQ

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 90 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  [quote#80:"dark'star"][/quote]

  От ВОСР..

  shlshlshlshl
 90. 91 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  [quote#88:"АБПФК"][/quote]

  И добре,че не са помогнали,отново трилиони долари щяха да отидат нахалост.

  shlshlshlshl
 91. 92 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Kорупцията отне бъдещето на Афганистан.

  80-90% от фондовете за развитие, които Западът осигуряваше на Афганистан през годините, никога не достигнаха крайната си цел. С парите се обогатиха малък брой хора. Животът на онези в клановете не се подобри, затова им е все тая дали талибан или корумпираното светско правителство.

 92. 93 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#88] от "АБПФК":

  7-8 млна са афганите в големите градове. На тях светското управление сигурно ще им липсва. Ама те едва ли ще тръгнат пеша от Афганистан.
  Милионите дето ще дойдат пеша ще са онези от клановете. И не че ги е грижа за талибан или за светското управление. Гладни са.

 93. 94 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  “9 юли-Започва офанзива срещу Кандахар, втория по големина град в страната, родина на талибаните.
  Тяхна делегация пристига в Москва, която иначе смята движението за забранено.”

  Дали пък това посещение в Москва не дава много отговори за бързия успех на талибаните?
  Явно се усеща дългата ръка на Кремъл в събитията в Афганистан, и става ясно коя е една от силите, които стоят зад талибаните.
  Рашките явно са се поучили от американския опит в предишната война в Афганистан и са на принципа - врагът на моя враг е мой съюзник..: )

  Freedom of speech
 94. 95 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#88] от "АБПФК":7-8 млна са афганите в големите градове. На тях светското управление сигурно ще им липсва. Ама те едва ли ще тръгнат пеша от Афганистан. Милионите дето ще дойдат пеша ще са онези от клановете. И не че ги е грижа за талибан или за светското управление. Гладни са.
  —цитат от коментар 93 на half truth


  Предполагам таа статия ще ти е интересна: "Fox News за Афганистан: „Семинари по джендърни изследвания под дулото на автомата“ https://t.ly/BpC6 😉😏

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 95. 96 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  От въоръжени талибани с автомати,
  не стават за депутати и дипломати.

 96. 97 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#95] от "АБПФК":

  Точно така! Ако за американските талибани жените са втора ръка хора, то е разбираема емпатията към афганистанските талибани. Ако ние виждаме разлика между нашите традиционни ценности и техните, то е именно свързано с отношението към жените. Цитирането на американските талибани като Тъкър показва, че у нас има проводници на чужди идеологии, несъвместими с родната традиция. Защото правото на мнение и заемането на обществени позиции от жени тук не се оспорва, нали? Е, поне засега, докато още има мъже без комплекси. Понеже само комплексари могат да търсят начини за ограничаване на правата на жените.

 97. 98 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#95] от "АБПФК":

  Точно така! Ако за американските талибани жените са втора ръка хора, то е разбираема емпатията към афганистанските талибани. Ако ние виждаме разлика между нашите традиционни ценности и техните, то е именно свързано с отношението към жените. Цитирането на американските талибани като Тъкър показва, че у нас има проводници на чужди идеологии, несъвместими с родната традиция. Защото правото на мнение и заемането на обществени позиции от жени тук не се оспорва, нали? Е, поне засега, докато още има мъже без комплекси. Понеже само комплексари могат да търсят начини за ограничаване на правата на жените.

 98. 99 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Но каква интелигентност струи от снимките на талибаните, аз съм очарован, те всеки момент ще проговорят, такива умни погледи, а и погледнете - каква красива мода, сандали и парцали, едни пък карат колело тип "Балканче", кога ще ги стигнем.

  Ужас.

 99. 100 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1438 Весело

  Почти като у нас. Довчера на сергията- плажни принадлежности. Утре -министър. Липсват им само чаршафите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK