Паникьосаните афганистанци трият дигиталния си живот

Паникьосаните афганистанци трият дигиталния си живот

© Associated PressХиляди афганистанци, които се борят да гарантират физическата безопасност на своите семейства, след като талибаните поемат контрола над страната, имат още едно притеснение: че биометричните бази данни и собствената им цифрова история могат да бъдат използвани за тяхното проследяване и насочване.


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за "смразяващи" ограничения на правата на човека и нарушенията срещу жени и момичета, а "Амнести интернешънъл" заяви в понеделник, че хиляди афганистанци - включително академици, журналисти и активисти - са "изложени на сериозен риск от репресии на талибаните".


След години на усилие да се цифровизират бази данни в страната и да се въведат цифрови карти за самоличност и биометрични данни за гласуване, активистите предупреждават, че тези технологии могат да бъдат използвани срещу уязвими групи.
"Разбираме, че сега талибаните вероятно ще имат достъп до различни биометрични бази данни и оборудване в Афганистан", написа групата на Human Rights First в "Туитър" в понеделник. "Тази технология вероятно ще включва достъп до база данни с пръстови отпечатъци и сканиране на ириса и ще включва технология за разпознаване на лица," добави групата.


Базираната в САЩ група за застъпничество бързо публикува версия на ръководството си за изтриване на дигиталната история на фарси - каквато беше изготвила миналата година за активисти в Хонконг - и състави ръководство как да се избягва биометрията.


Съветите за заобикаляне на разпознаването на лица включват гледане надолу, носене на неща, които скриват чертите на лицето или нанасяне на много слоеве грим, гласи ръководството, въпреки че сканирането на пръстови отпечатъци и ирис е трудно да се заобиколи. "С данните е много по-трудно човек да се скрие, да се замъгли самоличността на вашето и вашето семейство, а данните могат да се използват и за уточняване на вашите контакти и мрежа," каза Уелтън Чанг, главен технологичен директор в Human Rights First.


Данните може да се използват и "за създаване на нова класова структура - биоданните на кандидатите за работа биха сравнявали с базата данни, а работните места биха могли да не бъдат дадени въз основа на връзки с бившето правителство или силите за сигурност," добави той. "Най-ужасното обстоятелство" би било да се използват данните, за да се насочат към всеки, който е участвал в предишното правителство или е работил в международна организация с нестопанска цел или е бил защитник на правата на човека, каза той пред фондация "Томсън Ройтерс".


От врата на врата


Дори преди пет години талибаните са използвали правителствени биометрични системи на правителството, за да нападат членове на силите за сигурност, като са проверявали техните отпечатъци в база данни, според съобщения в местните медии.


В понеделник, само часове след като бойците се втурнаха в столицата Кабул, имаше опасения, че това вече се случва.


"Талибаните започнаха търсене от врата до врата" за правителствени служители, бивши членове на силите за сигурност и тези, които са работили за чуждестранни организации с нестопанска цел, заяви в понеделник потребител на "Туитър", наречен Мустафа, добавяйки, че домовете на журналистите също са били претърсени. Жителка на Кабул каза в лично съобщение, че е чувала за проверки от врата на врата и че ислямистките бойци използват "машина за биометрични данни".


В изявление талибаните казаха, че "уверяват всички свои граждани, че както винаги ще защитават живота, имуществото и честта им и ще създадат мирна и сигурна среда за любимата си нация". Но групите за защита на цифровите права вече получават "значителен брой" искания от групи за гражданско общество и активисти за обезопасяване на тяхното цифрово присъствие, каза Раман Джит Сингх Чима, политически директор за Азиатско-Тихоокеанския регион в Access Now.


"Ние сме много загрижени и за базите данни, съхранявани от агенциите за помощи и други групи, и се тревожим, че няма яснота дали се вземат смекчаващи мерки за изтриване или изчистване на информация, която може да се използва срещу конкретни хора," каза той.


Цифровите карти за самоличност, "тазкира", могат да изложат на риск определени етнически групи, а и дори телекомуникационните компании имат "богатство от данни", които могат да се използват за проследяване и прицелване в определени хора, добави той.


Отговорността за защита на системите за данни в крайна сметка бе на афганистанското правителство, каза Чанг, въпреки че американските сили и техните съюзници вероятно са имали роля в "проектирането на системите и са подпомагали при внедряването ѝ". "Вероятно не е направено достатъчно добро планиране в началото на създаването, поддържането и функционирането на системата по отношение на оценките на риска и предотвратяването на злоупотреби," добави той.


Междувременно афганистанците правеха всичко възможно, за да изтрият цифровите си профили. Момчетата и мъжете "трескаво преглеждаха телефоните си, за да изтрият изпратените от тях съобщения, музиката, която са слушали и снимките, които са направили," написа миналата неделя репортерът на Би Би Си Сана Сафи в "Туитър".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK