Атака със снайпер уби човек на летището в Кабул, Великобритания иска САЩ да забавят изтеглянето

Атака със снайпер уби човек на летището в Кабул, Великобритания иска САЩ да забавят изтеглянето

© Associated PressАмериканският президент Джо Байдън обяви, че се ускоряват водените от Съединените щати усилия за евакуиране от Кабул ден след като Вашингтон предупреди за риск от атентати на свързана с "Ислямска държава" групировка в столицата. Американски пътнически самолети също бяха въвлечени в евакуацията, а малко по-късно тази сутрин талибаните напомниха, че срокът за изтегляне на западните войници - гръбнак на евакуацията на цивилни - изтича на 31 август и няма да позволят да бъде удължаван.


Увеличават се до най-малко 20 и загиналите - вероятно стъпкани - пред летище "Хамид Карзай" в опит да достигнат до него и да преминат кордона на талибаните, които вчера влязоха в сблъсъци с тълпа устремили се към летището. Според Си Ен Ен в момента на летището в Кабул се пускат само граждани на Съединените щати и НАТО, както и хора със "зелени карти".


Тази сутрин германската армия потвърди и за престрелка на северния вход летището, чиято военна част се управлява от САЩ. При нападението има убити и ранени военни. Според Си Ен Ен снайпер е уцелил охранител афганистанец на летището. Трима души са пострадали. В овладяването на ситуацията са участвали американски и германски войски.
Според Би Би Си става въпрос за военни, които са отказали да се предадат на талибаните миналата седмица и са останали на летището, за да помагат за евакуацията.


Талибаните съдействат


На фона на искането на Лондон изтеглянето на войските да не приключи след почти точно седмица Вашингтон разширява периметъра около летището, който е под негов контрол, и според Байдън талибаните вече съдействат по въпроса.


Атака със снайпер уби човек на летището в Кабул, Великобритания иска САЩ да забавят изтеглянето

© Associated Press


Седмица след като талибаните овладяха Кабул, а с него - и почти цялата територия на Афганистан, отново изплува на повърхността и разколът с Великобритания по темата. Очаква се премиерът Борис Джонсън да поиска на свиканата по негова инициатива виртуална среща на Г-7 отлагане на изтеглянето от Кабул - сега с краен срок 31 август - за да могат евакуационните полети да продължат и след това. САЩ дадоха знак, че предпочитат да ускорят евакуацията от международното летище "Хамид Карзай", а според Държавния департамент през почивните дни са изведени 11 хил. души.


Хиляди афганистанци все още са скупчени пред летището в Кабул. Талибаните твърдят, че допускат до летището само имащите валидни документи за пътуване (и виза, ако е необходимо).


Кадри на талибаните вече използват ситуацията на летището, за да критикуват американците с думите, че цял Афганистан е сигурен с изключение на района, контролиран от военните на САЩ

© Associated Press

Кадри на талибаните вече използват ситуацията на летището, за да критикуват американците с думите, че цял Афганистан е сигурен с изключение на района, контролиран от военните на САЩ


Макар по някои данни част от тях да бъдат задържани, докато се води кампания за отмъщение срещу помагалите на досегашната власт и Запада, се появиха и сведения за хора, на които бойците на ислямисткото движение разрешават да преминат, но които афганистанските специални сили (звено, създадено от САЩ, на което разчитаха срещу талибаните) ги връщат.


Вашингтон и Лондон не са на едно мнение


Според талибаните чуждите сили не са искали отлагане на изтеглянето от Афганистан и удължаване на крайния срок след 31 август. Спазването на тази дата е важно за тях заради договореностите със САЩ да не се формира новата власт, докато американските войници не са напуснали. Освен съгласие на САЩ лидерите от Г-7 и другите западни съюзници, дори да се обединят в обща позиция, ще се нуждаят и от съгласие на талибаните.


Съединените щати първоначално допуснаха миналата седмица, че може да има удължаване на крайния срок до 31 август, за да продължи евакуацията. Същевременно посочената дата е вече удълженият веднъж срок за напускането на американските войски съгласно споразумението, подписано от предишната администрация миналата година. В хода на изтеглянето на САЩ и съюзниците им, описвано от някои критици като хаотично, талибаните, свалени от власт преди 20 години, овладяха отново страната с бърза кампания.


"Нека да е ясно, евакуацията на хиляди хора от Кабул ще е трудна и болезнена и щеше да е такава, когато и да бе започнала. Много имаме да направим и все още много може да се обърка."


Джо Байдън,

президент на САЩ


Британският премиер Борис Джонсън повтаря, че няма връщане назад и трябва да се гледа към бъдещето. Министърът на отбраната Бен Уолъс обаче критикува многократно начина и скоростта на изтеглянето на САЩ и дори допусна връщане на британски военни, ако Афганистан отново стане развъдник на екстремисти.


Вчера Байдън обясни, че се обсъжда вариантът да се удължи срокът, но "се надяваме, че няма да се наложи". Притеснение за Лондон е, че не всички чужди и най-вече афганистански граждани, които са в риск заради работата си, ще бъдат евакуирани; Уолъс го заяви директно в телевизионно интервю ден след завземането на Кабул.

Макар британското правителство да е казвало, че няма "фиксирана дата" за изтеглянето, опасението е, че без американските войници (няколко хиляди) на терен ще е трудно на съюзниците да осигурят безопасността, нужна за евакуацията, отбелязва Би Би Си; според медията тази позиция се споделя и от други западни правителства. В подкрепа на това твърдение Австралия заяви тази сутрин, че би поддържала удължаване на евакуацията (и съответно забавяне на изтеглянето на войски) след 31 август.


Британските военнослужещи в Кабул наброяват над 1000 души. Евакуационните полети на САЩ обаче участват в извеждането на хиляди чужденци - както от съюзниците, така и афганистанци.


За Лондон важното е "международната общност да работи заедно за безопасна евакуация, предотвратяване на хуманитарна криза и поддръжка на афганистанския народ, за да са защитени придобивките от последните 20 години". Освен това Обединеното кралство смята да настоява световните лидери да обмислят нови санкции на срещата на Г-7 - както икономически, така и свързани със спирането на помощи за Афганистан при нарушаване на човешки права и превръщане на страната в убежище за екстремисти.


Вашингтон е убеден, че ще е постигнал целите си дотогава. През последните дни Байдън защитава начина, по който САЩ се изтеглиха, и повтаря в интервюта и изявления, че за нищо не съжалява. Вицепрезидентът Камала Харис същевременно заяви по време на посещение в Сингапур, че със сигурност ще се наложи преглед на начина, по който се осъществява изтеглянето; първо приоритетът е евакуацията на "американските граждани, афганистанците, работили с нас, и уязвимите афганистанци, включително жени и деца".


Атака със снайпер уби човек на летището в Кабул, Великобритания иска САЩ да забавят изтеглянето

© Associated Press


"Хуманитарна катастрофа"


Според ООН обаче катастрофата вече е на вратата. Това съобщава за Би Би Си и местен представител на "Амнести интернешънъл", според когото в страната вече има проблеми с цените, с намиране на основни продукти, и дори предмети като SIM карти; правителствените служби не работят въпреки призива на талибаните, тъй като желаещите да послушат тази инструкция всъщност чуват, че институцията им е "затворена", и биват връщани.


Специализирана агенция на ООН за борба с глада в света - Световна продоволствена програма (СПП/WFP), предупреди, че над Афганистан надвисва "хуманитарна катастрофа", предаде ДПА.


Директорът на СПП Мери-Елън Макгроарти призова за тясно координиране в рамките на международната общност, след като радикалното ислямистко движение "Талибан" завзе властта при изтеглянето на американските сили.


В противен случай вече ужасяващата ситуация просто ще се превърне в абсолютна катастрофа, в истинско хуманитарно бедствие, каза представителката на ООН за неделното издание на британския всекидневник "Обзървър". СПП преценява, че понастоящем от общо около 38 млн. население в Афганистан 14 млн. души вече нямат достатъчно храна. Страната страда също и от тежка суша.


Макгроарти се обърна към отделните държави с настоятелна молба да изпращат помощи под формата на храни, лекарства и пари, като предупреди, че ако помощта не пристигне в рамките на 6-7 седмици, може вече да е твърде късно. Трябва да доставим храни веднага и да ги придвижим до общностите в провинциите, преди пътищата да бъдат затрупани от сняг, изтъкна Макгроарти.


Талибаните все пак съставят новата власт


Радикалното ислямистко движение, което обеща да няма резки движения до изтеглянето на САЩ, все пак започна да съставя новото си правителство. Разговорите стават по-интензивни, като талибаните твърдят, че се водят "сериозни" разговори с "всички страни" (по описанието на представител на движението пред катарската телевизия "Ал Джазира"; Доха е мястото на досегашните преговори между талибаните и свалената от тях власт).


Според "Ройтерс" "всички страни" включва и бивши управители и чиновници от двайсетина (от общо 34) афганистански провинции, които са избягали сега, а бъдещият режим опитва да ги убеди да се върнат.


Въпреки публикациите за политически отмъщения - каквито талибаните обещаха, че няма да има - и разнопосочни сигнали за нарушения на правата на жените движението продължава с медийната си офанзива, за да убеди света, че се е променило. Според политическия говорител на талибаните Мохамад Наим организацията му в момента няма никакви отношения с "Ал Кайда" и организацията няма присъствие в Афганистан.


Откъсването от всякакви терористични групи и предоставянето на убежище за тях бе сред условията за изтеглянето на САЩ.


Съпротива


Засега обстановката в Кабул и други градове изглежда спокойна. Това сочи и проверка на "Ройтерс" сред осем лекари в болници в няколко града, които не са чували за случаи на насилие, нито са приемали пострадали от четвъртък насам.


Има едно изключение. Световните медии вече наричат "лидер на опозицията" Ахмад Масуд - син на легендарния борец срещу съветската власт Ахмад Шах Масуд, който обяви съпротива срещу талибаните от Панджирската долина. Регионът недалеч от Кабул е сред малкото не под контрола на талибаните (и с история на вражда с тях) и Масуд влезе в сблъсъци с техните сили, но вчера обяви, че са започнали преговори, каквито според него са "единственият изход".


За "Ал Арабия" той каза, че няма да предаде на талибаните контролираните от него региони и ако талибаните не се съгласят, единственият изход е "гражданска война".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  Още не разбирам за какво хранят войска, която бяга преди да евакуира цивилните??? За какво служи въобще? Нима цивилните не я финансират достатъчно?

 2. 2 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  **Just Last Month**
  Biden Said,
  Taliban Takeover,
  **HIGHLY UNLIKELY**

  https://mobile.twitter.com/BreitbartNews/status/1427224015052189698 ?


  Adversaries are going to use Biden's failure as propaganda
  'Let me be clear, this was not a failure of intelligence. It was a failure to listen to intelligence.'

  Събитията в Афганистан са Хуманитарна Катастрофа, Hostage Crisis of Unparalleled Proportion, Geopolitical and Military Defeat of United States and Allies, an event that will reverberate throughout the World for long time to come

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Нали беше страшно, ужасно и отвратително с "Пакс Американа"???
  Ами сега?
  Защо им хленчите да се връщат?

 4. 4 Профил на zhb31648475
  zhb31648475
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Срамно договаряне с терористи и още по-срамно изтегляне. Талибаните не са нищо по-различно от ИДИЛ.

 5. 5 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  син на легендарния борец срещу съветската власт Ахмад Шах Масуд
  ===============================================================
  Чак легендарен, момчето е учило в съветски Таджикистан, самият той е таджик по произход и е по скоро легендарен борец срещи пущуните, каквито са и талибаните.

  Свободата, Санчо...
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Където са се намесили американците, само трагедии са създавали.
  Всъщност предшествениците на талибаните - муджахидините са създадени от САЩ.
  Сега талибаните направиха американците за смях.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 7. 7 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Британският Secretary of Defense не можа да събере Коалиция от НАТО /поради липса на желаещи/ да остане в Авганистан след изтеглянето на Американците.
  NATO without US Armed Services is a “paper tiger”

 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Демократитее за пореден път се издъниха на тема външна политика. Ставащото ще е с дълготрайни последици върху авторитетът на САЩ. Причината за това е в неадекватникът /по биологични причини/ когото пробутаха за президент.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 10. 10 Профил на zhb31648475
  zhb31648475
  Рейтинг: 27 Неутрално

  В момента талибаните са обсадили съпротивата в Панджшир и се готвят за атака. Къде е НАТО, Западът, да им осигури въздушна подкрепа? Ще гледат и ще се ослушват гузно, защото вече са се договорили с терористите каквото и да се случи да не се намесват.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Пак ли фалшиви новини? Никой не пречи на паническата евакуация на изтеглящите се американски подлоги и вчерашни главорези на къса каишка. Единствения проблем пред бягащите е липсата на самолети и организация за изтегляне от страна на НАТО.

  Преди ройтерс лъжеше, че правителствените войски водят тежки сражения с талибаните, които завладяха Афганистан за 4 дена, колко да са били тежки сраженията. Сега същите лъжат, че талибаните са виновни за хаоса при евакуацията. Реално евакуацията на подлогите се бави заради слабата организация за проверка на документите. Военните просто нямат нужния административен капацитет, за да се справят по-бързо. Просто средните чинове от американската армия, които могат да боравят с документи, са малко. Войниците им са негри и латиноси, които трудно си пишат името.

  Всъщност Вацев прави добър анализ на ситуацията:

  https://www.youtube.com/watch?v=02dsmaUFZzQ

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Където са се намесили американците, само трагедии са създавали.Всъщност предшествениците на талибаните - муджахидините са създадени от САЩ.Сега талибаните направиха американците за смях.
  —цитат от коментар 6 на Боян Таксиров


  Пълни глупости.

  Муджахидините възникнаха следствие на комунистическите репресии в Афганистан в края на '70- те години на миналия век, американците на по-късен етап почнаха да им помагат, но те не са ги създали. Афганистан беше една сравнително мирна страна, докато комунистите не я разръчкаха с техния атеизъм и "национализация".

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Виж, резултатите от намесите на североизточното степно- блатна псевдоимперия са изключително :
  -продуктивни;
  -цивилзоващи;
  -хуманни;
  -успешни...!
  Жалка история!!!

 16. 16 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  На Великобритания по много показен начин й се демонстрира какво реално й е влиянието сред големите играчи, което ще окаже влияние и върху други сфери в отношенията й например с ЕС и Китай в следващите години.

 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  ТалиБайдън тотално се о$р@ - щом даже комунист като Тони Блеър го нарече изтеглянето от Афганистан работа на "имбецил"...

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alex Ivanov":

  Американците въоръжаваха и обучаваха муджахидините. Реално те са ги създали като фактор.

  Афганистан беше една сравнително мирна страна, докато комунистите не я разръчкаха с техния атеизъм и "национализация".
  —цитат от коментар 14 на Alex Ivanov


  Викаш крайният ислям е по добър от атеизма? Това значи ли, че подкрепяш талибаните? :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  При тази "бъркотия" на летището не може да няма и жертви

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 864 Весело

  Е, както се казва всяко зло за добро. Може би след Афганистан, и слепците ще разберат, че интереса клати феса, а демократичните ценности са за наивните.
  Странно защо американците са дали 100 милиарда за въоръжение на армия, която въобще не може и няма мотивация да се бие, а за източна европа, хем искат да е с тяхно оръжие, хем парите в брой и веднага?!

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Разстроено

  В момента талибаните са обсадили съпротивата в Панджшир и се готвят за атака. Къде е НАТО, Западът, да им осигури въздушна подкрепа? Ще гледат и ще се ослушват гузно, защото вече са се договорили с терористите каквото и да се случи да не се намесват.
  —цитат от коментар 10 на zhb31648475


  Да се подкрепят сбирщината гловорези от Европа и Средна Азия които опустошиха Сирия явно е в съответствие с европейските ценности но не и да се подкрепят противниците на талибаните.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Байдън явно е реалист относно втори мандат и е решен да прави ходове, които ще навредят на рейтинга му. Предишни президенти знаеха, че не могат да останат в Афганистан завинаги, но се интересуваха повече от шансовете си за преизбиране или наследството си в историята.
  Ще е интересно да се види до какво такъв подход ще доведе във вътрешно политически и икономически план за Америка при възстановяването от пандемията. Но тази евакуация е тотален провал, макар че изтеглянето трябваше рано или късно да се случи.

 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Говорим за намесите на американците. Това, че посочваш други намеси не е аргумент в полза на безчинствата на американците.

  https://ab.co/2XFyz62

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боян Таксиров":

  Говорим за това, че всички империи вършат колосални безобразия- газят държави народи общества!
  Отказват да слушат онези които разбират и виждат предстоящата катастрофа

  https://glasove.com/categories/na-fokus/news/fabris-balansh-afganistan-e-arkhetip-na-otmshchenieto-na-geografiyata

 26. 26 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боян Таксиров":

  Те си живееха в техния консервативен ислям и не пречеха на никого. Нямаше война. Дойдоха комунистите с преврат и решиха, че ще откъсват от исляма чукарняците и ще ги правят марксисти-ленинисти. И това ги сплоти още повече около религията им. Почнаха да се бунтуват. Комунистите, виждайки че им се опъват, опитаха с репресии да ги пречупят, но това още повече ги радикализира. Накрая, като видяха че не могат да се оправят, докараха и СССР и стана пълно мазало.

 27. 27 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Според мен не бива да се смесват двете нща, изтеглянето на американците и начина по който го направиха.

  Обективно погледнато, присъствието на САЩ в Афганистан играеше като цяло стабилизираща роля за страната. Ясно беше че в някакъв момент САЩ ше трябва да се изтеглят, но все пак поне в САЩ се очакваше че ще постигнат целта да оставят след себе си горе-долу стабилна и функционираща светска държава. Тази цел не беше постигната, печалното и тревожното е че сега всички ще сърбаме попарата. Изказването на Тръмп че САЩ може да се върнат в Афганистан е утопично и сигурно е за вътрешната публика. Ако в страната няма да има съпротива срещу талибаните, как САЩ ще се върнат там?

  Що се отнася за начина по който САЩ напуснаха Афганистан, то може би това можеше да се направи и по по-бездарен начин, но е трудно човек да си го представи. И пак, хуманитарната криза която възникна в резултат на това бездарно изтегляне, сега е проблем за всички ни. САЩ обаче едва дали ще бъдат сериозно зсгнати от вълната бежанци. А дали ще могат да поправят накърнения си имидж в лицето на съюзниците си ще видим през следващите години.

  В дадената ситуация за държавите от региона, пък и извън него, при липсата на сериозна съпротива рещу талибаните в Афганистан, май не остава нищо дуго освен да признаят талибаните. Целта в този случай ще е да се споразумеят за (поне частично) признаване на талибаните, срещу обещание от талибаните да не подкрепят ежпорт на тероризъм. Дано да има някакъв успех в минимизирането на рисковете за нови терористични атаки подготвени на афганистанска земя.

 28. 28 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Сега е момента Европейските военни сили да останат и да контролират Афганистан!

 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alex Ivanov":

  И сега стана мазало.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#25] от "selqnin":

  Аха.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Вацев казва нещо много важно за американо-английските отношения, англичаните възприемат американците като по-голям и по-глупав брат, който трябва да бъде напътстван и насочван:

  https://www.youtube.com/watch?v=5MmtOax0ovM

 32. 32 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боян Таксиров":Говорим за това, че всички империи вършат колосални безобразия- газят държави народи общества!Отказват да слушат онези които разбират и виждат предстоящата катастрофаhttps://glasove.com/categories/na-fokus/news/fabris-balansh-afganistan-e-arkhetip-na-otmshchenieto-na-geografiyata
  —цитат от коментар 25 на selqnin


  Вие май бяхте противник на отговори от типа на "а вие защо биете негрите", но като гледам, използвате подобни аргументи когато е трудно да се представят други.

 33. 33 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#28] от "EU Fighter":

  Европейските сили се изнесоха окончателно до към 2013-2014-та. Няма къде да остават, защото отдавна не са там. Дори и британците изведоха своите combat troops по това време.

 34. 34 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Кръвта е по ръцете на Бай Пън и шайката леви шарлатани от Белия дом

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Това са така наречените "косвени жертви". Допускат се при всяка операция с армията.

 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#7] от "nmy381005793":

  Луфите попривършиха. Особено с такова отношение на американците към съюзниците и помагащи те им хора.

 37. 37 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alex Ivanov":И сега стана мазало.
  —цитат от коментар 29 на Боян Таксиров


  Мазалото не е спирало от 1978, 1979-а година. Сега не се случва нищо ново за тези земи.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#20] от "ban":

  Парите са дадени основно на ВПК. За оръжие и боеприпаси. И обслужващите фирми.

 40. 40 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Трябваше да да изтеглят работилите за коалицията първо , после да изведат желаещите в съседните страни, после да подравнят територията за 2 дни и да я подготвят за ново начало....

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#24] от "nmy381005793":

  Ok, maybe the Greeks, the rest of them are kiss @ss.

  Е то ще е срамота нация като гърците, която е измислила кисуй да е кисас

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#31] от "otrqdnik":

  Все още остатък в поведението, заради имперската история. Само дето четвърт век не са империя.

 43. 43 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 258 Неутрално

  За Афганистан да се грижат вече новите приятели на талибаните Китай и Русия. Те да дават пари и храна. Запада се грижеше за тея деца на исляма и родово-общинският строй 20 години. Стига толкова. Изнасяне до 31.08 по възможност и после ние ще дуднем на Си и Путин що не се грижат за съседите си.

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "....отново изплува на повърхността и разколът с Великобритания по темата."

  Ми британците ако искат да останат и да продължат войната.
  А янките нямат никаква опция. Ако останат след 31.08 или започнат да се съпротивляват, летището ще стане леш.

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#43] от "ouk01308652":

  Си е лесен. Армията на границата и стрелба на поражение. Путин дори не е комшия. Но и той действа така.

 46. 46 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  Да видим ЕС ще продължава ли да троши милиарди за ваксинации, ПСР тесторе, спасяване на емигранти по моретата, или ще се вземе в ръце, да си организира армия и охрана на външните граници? Европейците обичаха да се надсмиват над американците - ГМО били, дебели били, жалък живот водили. А сега нещо им се молят?

  Всъщност що чинят братята от Пакист, Иран, Турция?

 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "Според Си Ен Ен снайпер е уцелил охранител афганистанец на летището. Трима души са пострадали. В овладяването на ситуацията са участвали американски и германски войски."

  ...приятелски огън?

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  следваше да се очаква разногласие между САЩ и Великобритания, но дълги години все се опазваха от семейни караници, та чак е изненадващо е това сега...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  HELP WANTED

  Близкобъдещо правителство търси бивши кадри бегалци
  за попълване на личен състава?

  "Според "Ройтерс" "всички страни" включва и бивши управители и чиновници от двайсетина (от общо 34) афганистански провинции, които са избягали сега,
  а бъдещият режим опитва да ги убеди да се върнат."

 50. 50 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Цитат:
  Според Би Би Си става въпрос за военни, които са отказали да се предадат на талибаните миналата седмица и са останали на летището, за да помагат за евакуацията.

  --
  Много благородно, много благородно...
  За вас не знам, но аз тук пуснах ЕДРА сълза...

  Какъв ТРУДОВ подвиг във ВОЕННО време!

  Някои гадини ще си помислят, че тези отрудени афганистански военни са останали с една единствена цел и надежда - че отстъпващите ще ги вземат със себе си.

  Не са прави! Тези афганистанци, като ПРАВИЛНО казва ББС-то, са останали единствено, за да вършат своята отговорна работа, и след като я свършат, няма да отлетят с напускащите, а ще се предадат на талибаните...

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не плачи за Великобритания, мизернико.
  Защо мислиш я пуснахме с Брекзит на свобода?

  До коментар [#16] от "oos19355380":

  На Великобритания по много показен начин й се демонстрира
  какво реално й е влиянието сред големите играчи,
  което ще окаже влияние и върху други сфери
  в отношенията й например с ЕС и Китай в следващите години.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "Според Си Ен Ен снайпер е уцелил охранител афганистанец на летището."
  До коментар [#47] от "2.5":

  Сега всеки такъв чака да го оцелят.

 53. 53 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Нито муджахидините са създадени от САЩ, нито талибаните на наследници на муджахидините.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Британският Secretary of Defense не можа да събере Коалиция от НАТО /поради липса на желаещи/ да остане в Авганистан след изтеглянето на Американците.NATO without US Armed Services is a “paper tiger”
  —цитат от коментар 7 на nmy381005793


  Британците да останат сами тогава на летището и да продължат с евакуацията на цивилното население, което иска да се махне от страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Демократитее за пореден път се издъниха на тема външна политика. Ставащото ще е с дълготрайни последици върху авторитетът на САЩ. Причината за това е в неадекватникът /по биологични причини/ когото пробутаха за президент.
  —цитат от коментар 8 на kvasimodo


  Квазимодо, нещо си се объркал. неадекватникът /по биологични причини/ Тръмпи е отговорен за това което се случва в момента в Афганистан. Точно той той подписа споразумение с талибаните за изтеглянето на американските войски и цивилни до 1 май 2021 г. Байдън остана след тази дата за да може да прибере повече афганистански цивилни, които са работили за САЩ в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Намериха "работа" на Байдън.

 57. 57 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  БоДжо откога е Президент на САЩ, че да нарежда на американците къде да харчат парите си и къде да се бият? Ако е толкова ербап, защо той не изпрати 50 000 британски военни да се бият с талибаните за Афганистан? Нали вече е извън ЕС, свободен от всякакви европейски договорки? Брюксел вече не му диктува по телефона. Да товари британската армия и да я праща в Кабул. Американците, за добро или за зло, решиха да се оттеглят и го правят. Повече не им се наливат пари в една умряла държава. Щом БоДжо има пари в излишък за военни цели - да ги хвърля.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 58. 58 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#51] от "dnevnikar":

  Какво и къде си пуснал ти и къде изобщо се нареждаш?

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Афганистанците бяха свикнали някой друг да се грижи за тях. Е и на този някой му омръзна да се занимава и да плаща. Да се оправят сами.

 60. 60 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  Колега, не е само Квазимодото. Всички тролове и тръмписти във форума повтарят тези опорни точки, сякаш напълно са забравили кой беше в Белия дом преди 7 месеца. Понеже всички пишат едно и също, подозирам, че това е новата им опорна точка, спусната от тролските бригариди. Да се обвинява Байдън за случилото се, а Тръмп дори да не се споменава, защото трябва да го пазим чист от гафове за следващите избори. В същото време се използва и втората опорна точка, че САЩ съсипали Афганистан, че се били провалили като световна сила и бягали като в Сайгон и т.н.

  Явно смяната на Тръмп и икономическата ситуация в някои сатрапии вече са стигнали червената си точка, за да се задейства такава политическа пропаганда. "Нейзнайно защо", Байдън хич не е удобен на проруските ни колеги, които са и заклети тръмписти. Проевропейската и антируска политика на Байдън хич не се нрави на Кремъл.

  Не спори с такива тролове, няма смисъл - тях не ги интересува твоето мнение, а просто си вадят хляба, пишейки по предварително спуснати опорни точки. Аз така правя - щракам му минуса и продължавам надолу. Когато още 19 души го щтракнат, коминтерът му посивява и никой не го чете.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 61. 61 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#57] от "Lou":

  Явно британското прасенце е дочуло, че САЩ може да останат за малко по-дълго и се опитва да се представи за по-влиятелен отколкото е като пусне слухове из местните медии, че той е в основата на подобна инициатива. Ако не мине номерът пък няма какво да губи. Освен евтин ПР от този второразреден журналист няма какво да се очаква.

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Сега е момента Европейските военни сили да останат и да контролират Афганистан!
  —цитат от коментар 28 на EU Fighter


  Лошото е, че няма още такива европейски военни сили (армия). :-/ За съжаление! Една хубава статия по темата:

  https://www.dw.com/bg/пациентът-нато-и-едно-страшно-подозрение/a-58939697

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#28] от "EU Fighter":Европейските сили се изнесоха окончателно до към 2013-2014-та. Няма къде да остават, защото отдавна не са там. Дори и британците изведоха своите combat troops по това време.
  —цитат от коментар 33 на oos19355380


  Това не е вярно, германските войски например се изтеглиха едва през април месец тази година, ето повече инфо:

  https://dariknews.bg/novini/sviat/germanskite-voenni-zapochnaha-da-se-iztegliat-ot-afganistan-2269142

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Кръвта е по ръцете на Бай Пън и шайката леви шарлатани от Белия дом
  —цитат от коментар 34 на venci4


  Кръвта е по ръцете на Дони Тръмп и шайката десни шарлатани които управляваха Белия дом до януари тази година! ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иво":

  Аз имах предвид военни, които активно участват в бойни действия. Иначе и досега има британски военнослужещи там например. Така или иначе да се очаква европейски армии да заменят присъствието на Америка няма никаква почва в реалността.

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":Нито муджахидините са създадени от САЩ, нито талибаните на наследници на муджахидините.
  —цитат от коментар 53 на olexander


  Муджахидините бяха обучавани и въоръжавани от САЩ и техните най-близки съюзници от 80-те години на миналия век - Пакистан и КСА (известна още като Саудитска Арабия).

  Лидерите на талибаните са преки наследници на муджахидините, защото всички лидери на талибаните СА бивши муджахидини! Като почнем от основателя на това движение молла Омар, настоящия лидер молла Барадар и стигнем до лидерите на мрежата Хакани!

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2021/08/19/4244568_koi_e_molla_abdul_gani_baradar_fakticheskiiat_lider_na/

  https://www.mediapool.bg/pochinal-e-osnovatelyat-na-teroristichnata-mrezha-hakani-news283534.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#63] от "Иво":Аз имах предвид военни, които активно участват в бойни действия. Иначе и досега има британски военнослужещи там например. Така или иначе да се очаква европейски армии да заменят присъствието на Америка няма никаква почва в реалността.
  —цитат от коментар 65 на oos19355380


  Ами, тези германски военни си участваха почти до последно в бойни действия. Както и британските военни, както и американските и т.н.

  Относно втората част от коментара ви, сте прав напълно. В момента няма общо европейска армия (отбранителни сили). Има само планове за нейно бъдещо създаване. В този смисъл тези сили, които не съществуват няма как да заменят американците. То и затова след като САЩ заявиха, че ще напускат Афганистан, другите държави в НАТО, които бяха против това напускане в крайна сметка решиха и те да напуснат, осъзнавайки, че сами няма как да се справят с талибаните след като и самите американци не успяха да се справят с тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#67] от "Иво":

  Добре, да кажем повечето ако не всички - https://inews.co.uk/news/world/afghanistan-when-british-troops-leave-uk-why-withdraw-what-happened-taliban-timeline-explained-1152525

  Following the killing of al-Qaeda leader Osama bin Laden by US Special Forces, it was announced that British personnel would gradually return home.

  The vast majority of British combat troops left Afghanistan in October 2014, with Camp Bastion handed over to Afghan forces.

  However, around 750 people remained to train the country’s military forces.

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#60] от "Lou":

  Мерси много за този коментар Лоу! Напълно си прав за всичко! +++

  Аз обаче, като видя тази нелепа и лъжлива тръмпистка опорка винаги ще я опровергавам! Защото истината трябва винаги да се помни и знае, а тя в случая е, че администрацията на Тръмпи води мирни преговори с талибаните в продължение повече на година, че накрая през 2020 г. двете страни подписаха споразумение според което САЩ трябва да изтеглят всичките си военни от Афганистан до 1 май тази година, като в замяна талибаните обещаха на американците да не допускат дейността на чуждестранни терористични групи на територията на Афганистан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Разстроено

  Бай Джо и администрацията му оср@ха изтеглянето и го превърнаха в срам. Дори нефелният бай Дончо щеше да се справи по-добре, баси.....

  Мома, връщай 12 и 12А!
 71. 71 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Любопитно

  "Седмица след като талибаните овладяха Кабул, а с него - и почти цялата територия на Афганистан, отново изплува на повърхността и разколът с Великобритания по темата."

  Къде е Аврората който вчера ми обясняваше как Борето се молел на Байдън??😂
  Това което Борето му каза беше, че ако Американците се оттеглят много хора ще бъдат избити заради хаоса който Американците създадоха. Британците отдавна приключиха с изваждането на собствените си граждани и Афганистанците които им помагаха. Само вчера са извели от Афганистан близо 1800 души.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 72. 72 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Весело

  Сега е момента Европейските военни сили да останат и да контролират Афганистан!
  —цитат от коментар 28 на EU Fighter


  😂😂😂😂😂😂 Много от рано си се подкарал днес.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 73. 73 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Любопитно

  САЩ откровено създадоха агресивна талибанска държава. Какви са им договорките и целите тепърва ще разбираме.

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 74. 74 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Срамно договаряне с терористи и още по-срамно изтегляне. Талибаните не са нищо по-различно от ИДИЛ.
  —цитат от коментар 4 на zhb31648475


  То и в Африка има главорези и то много по кръвожадни, но не талибаните нападнаха САЩ, а ИДИЛ. Вече ИДИЛ го няма, талибаните не ни интересуват, както и човекоядците по Африка и т.н.
  Талибаните дадоха подслон на ИДИЛ и им се случи "случка". Ще го помнят, а вече САЩ укрепиха анклава в
  Панджирската долина начело с Ахмад Масуд. На талибаните ще им е трудно да управляват.
  Сега Чичо Сам ще ги тероризира със съпротивата.
  Има и ново поколение непознаващо режима на талибаните.
  Сега отвреме‐навреме и някой високопоставен талибан ще дава фира. А САЩ спряха паричките, народът ще хули талибаните.
  Много добре стана, много добре.

 75. 75 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Срамно договаряне с терористи и още по-срамно изтегляне. Талибаните не са нищо по-различно от ИДИЛ.
  —цитат от коментар 4 на zhb31648475


  То и в Африка има главорези и то много по кръвожадни, но не талибаните нападнаха САЩ, а ИДИЛ. Вече ИДИЛ го няма, талибаните не ни интересуват, както и човекоядците по Африка и т.н.
  Талибаните дадоха подслон на ИДИЛ и им се случи "случка". Ще го помнят, а вече САЩ укрепиха анклава в
  Панджирската долина начело с Ахмад Масуд. На талибаните ще им е трудно да управляват.
  Сега Чичо Сам ще ги тероризира със съпротивата.
  Има и ново поколение непознаващо режима на талибаните.
  Сега отвреме‐навреме и някой високопоставен талибан ще дава фира. А САЩ спряха паричките, народът ще хули талибаните.
  Много добре стана, много добре.

 76. 76 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Извинявам се за двойния коментар...

 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#76] от "jony":

  Няма проблем, може да се случи на всеки.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 822 Весело

  Британският Secretary of Defense не можа да събере Коалиция от НАТО /поради липса на желаещи/ да остане в Авганистан след изтеглянето на Американците.NATO without US Armed Services is a “paper tiger”
  —цитат от коментар 7 на nmy381005793


  Преди да коментираш и да ангажираш хората да четат твоето мнение, вземи да научиш как правилно се пише тази държава!

  уфсъ с уфсъ

 79. 79 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhb31648475":

  Не си прав, имат много по добро чувство за хумор. От дясната страна на снимката са талибани с американски одежди :)
  https://cdni.rt.com/files/2021.08/m/6121a69e85f540596333744f.png

 80. 80 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Британският Secretary of Defense не можа да събере Коалиция от НАТО /поради липса на желаещи/ да остане в Авганистан след изтеглянето на Американците.NATO without US Armed Services is a “paper tiger”
  —цитат от коментар 7 на nmy381005793


  САЩ с Байдън начело също е “paper tiger”, “рaper tiger” воден от човек с очевидна и напредваща деменция.

 81. 81 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lou":Мерси много за този коментар Лоу! Напълно си прав за всичко! +++Аз обаче, като видя тази нелепа и лъжлива тръмпистка опорка винаги ще я опровергавам! Защото истината трябва винаги да се помни и знае, а тя в случая е, че администрацията на Тръмпи води мирни преговори с талибаните в продължение повече на година, че накрая през 2020 г. двете страни подписаха споразумение според което САЩ трябва да изтеглят всичките си военни от Афганистан до 1 май тази година, като в замяна талибаните обещаха на американците да не допускат дейността на чуждестранни терористични групи на територията на Афганистан.
  —цитат от коментар 69 на Иво


  Горкият човек! Той не искал да напуска Афганистан, но Тръмп му вързал ръцете. А както знаем, като влезе е Белият дом Байдън продължи абсолютно всички политики на Тръмп, щото все беше с вързани ръце. Жалка картина...

 82. 82 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4324 Весело

  Бай Джо и администрацията му оср@ха изтеглянето и го превърнаха в срам. Дори нефелният бай Дончо щеше да се справи по-добре, баси.....
  —цитат от коментар 70 на CINZANO


  Гледал съм кадри от изтеглянето от Виетнам, същата неразбория както тогава!

  ДБ: Време е да спечелим България
 83. 83 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Където са се намесили американците, само трагедии са създавали.Всъщност предшествениците на талибаните - муджахидините са създадени от САЩ.Сега талибаните направиха американците за смях.
  —цитат от коментар 6 на Боян Таксиров


  Ако някой отвън е създал муджахидините това е Пакистан, но дори тази теза е съмнителна. Самобитното "патриархално-религиозно-националистическо/племенно" самосъзнание на голяма част от афганистанското население, особено по селата и чукарите, трябва днес да е очевидно дори за слепите. Идеята, че американците могат по някакъв начин да му влият беше разбита на пух и прах през последните 20 години.

 84. 84 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Има интересна статия в Ройтерс днес, относно стратегическите интереси в Афганистан.
  Афганистан е в центъра на Азия, чисто географски оттам минават единствените пътища за достъп до северна Азия през планините, и заради това през 19 век страната е била точка на стълкновение между Британската и Руската империи. Впоследствие това е продължило като стратегически конфликт между САЩ и СССР - просто, само оттам може да се мине с танкове между северна и южна Азия, ако се наложи, или да се създаде логистична поддръжка при военнен конфликт.
  Днес, стратегическата важност е за Индия и Пакистан. В Пакистан започнаха празници, като талибаните зеха властта. В Индия на секундата направиха атентат срещу китайското посолство. Пакистан е китайско протеже. Стратегическият конфликт днес в Азия е между Индия и Китай - който контролира Афганистан, контролира влиянието в Азия.

 85. 85 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Интересно е да се види становището на Тръмп. Най-голямото американско военно унижение в историята. И - войската напуска последна.

 86. 86 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Весело

  Където са се намесили американците, само трагедии са създавали.Всъщност предшествениците на талибаните - муджахидините са създадени от САЩ.Сега талибаните направиха американците за смях.
  —цитат от коментар 6 на Боян Таксиров


  Ми ,така е то...
  Казано е:
  - Който сее муджахидини, жъне... Талибани

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 87. 87 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Неутрално

  САЩ с Байдън начело също е “paper tiger”, “рaper tiger” воден от човек с очевидна и напредваща деменция.
  —цитат от коментар 80 на Ехото на Гласът


  И с дядо Джо/Байдън/ ,и без него - Америка си залязва .
  Става все по - очевАдно ,с всеки изминал месец.
  Първите признаци , се забелязаха още в края на мандата на Буш/младши/.
  При Обама обаче , the sh*t hit the fan BIG TIME!
  И, няма оправяне от тогаз/2007ма/....

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 88. 88 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Julian Assange noted: “The goal is to use Afghanistan to wash money out of the tax bases of the U.S. and Europe through Afghanistan and back into the hands of a transnational security elite. The goal is an endless war, not a successful war.”
  '2011

 89. 89 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#28] от "EU Fighter":

  Скоро в Афганистан ще останат само талибани.
  След като се изнесат янките евакуациите ще приключат и ще има контролирано информационно затъмнение относно живота и законността там.
  От някои ще се преекспонират "промените" носени от талибаните а от други ще се търсят в репресиите им поводи за друго бомбене.
  Никаква радост не се очаква в това гнездо на радикализирани стършели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK