Вързани ли бяха ръцете на Байдън от споразумението на Тръмп с талибаните

Бившият държавен секретар Майк Помпео със заместник-ръководителя на талибаните Абдул Гани Барадар, февруари 2020 г.

© Associated Press

Бившият държавен секретар Майк Помпео със заместник-ръководителя на талибаните Абдул Гани Барадар, февруари 2020 г.След като тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп подписа мирно споразумение с талибаните през февруари 2020 г., той оптимистично обяви: "мислим, че накрая ще постигнем успех". Неговият държавен секретар Майк Помпейо пък твърдеше, че администрацията "улавя най-добрата възможност за мир в рамките на едно поколение".


Осемнайсет месеца по-късно, сегашният президент на САЩ Джо Байдън посочва споразумението, подписано в катарската столица Доха, в опит да отклони вината за превземането на Афганистан от талибаните със светкавична офанзива. Той казва, че сделката го е задължила да изтегли американските войски, което подготви сцената за хаоса, който обхваща страната.


На този етап Байдън обаче може да стигне само дотам да отправя обвинението, че споразумението го е ограничило. То обаче съдържа клауза спасителна клауза: САЩ можеше да се оттеглят от споразумението при провал на афганистанските мирни преговори. А те се провалиха, но Байдън предпочете да се придържа към сделката, въпреки че отложи пълното изтегляне от май за септември.
Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ през последните месеци от управлението на Тръмп Крис Милър отхвърли ядосано идеята, че ръцете на Байдън са били вързани от споразумението.
"Ако е смятал, че сделката е лоша, той можеше да я предоговори. Имаше изобилие от възможности да го направи, ако искаше", каза в интервю Милър, който е бил високопоставен представител на Пентагона за борбата с тероризма по времето, по което беше подписано споразумението в Доха.


Предоговарянето обаче щеше да е трудно. Байдън нямаше да разполага с кой знае колко лостове за влияние. Той, също като Тръмп, искаше американските въоръжени сили да напуснат Афганистан. Оттеглянето от споразумението можеше да го принуди да изпрати обратно в тази страна с хиляди хора по-голям военен контингент.


Байдън излезе с този аргумент миналия понеделник, като каза в телевизионно обръщение от Белия дом, че няма да се ангажира с изпращането на още американски войници да се бият за бъдещето на Афганистан,


като също така припомни за сделката на Тръмп,


навеждайки на мисълта, че пътят за изтеглянето е бил предопределен от неговия предшественик на поста. "Изборът, който трябваше да направя, като ваш президент, беше или да изпълня това споразумение, или да бъда готов да се върна в битката срещу талибаните в разгара на пролетните боеве", заяви той.


Превземането на Афганистан от талибаните, далеч по-бързо, отколкото предвиждаха служителите на администрациите и на двамата американски президенти, повдигна въпроси дори от страна на някои държавни служители от ерата на Тръмп за това дали сроковете и условията на сделката, както и решенията, които последваха след нея, са направили достатъчно, за да защитят Афганистан след изтеглянето на американските военни.


Процесът на договаряне на историческата сделка през цялото време бе сложно дипломатическо усилие, изискващо известна степен на доверие в талибаните като потенциален мирен партньор. Тя бе сключена въпреки скептицизма от страна на уморените от войната афганистанци, които се страхуваха да не загубят контрола над страната си при едно споразумение за подялба на властта. "Споразумението от Доха беше много слабо и САЩ трябваше да са издействали повече отстъпки от талибаните", каза Лиза Къртис - експерт по въпросите на Афганистан, която при времето на Тръмп бе старши директор по въпросите на Южна и Централна Азия в Съвета по национална сигурност на САЩ.


Тя нарече "самозалъгване" схващането, че талибаните може да проявят интерес към постигането на траен мир. Последвалото споразумение, заяви Къртис, бе твърде много в полза на талибаните, допринесе за подкопаването на позицията на афганистанския президент Ашраф Гани, който избяга от Афганистан в деня, когато ислямистките бунтовници влязоха в Кабул, и улесни освобождаването на 5000 затворници, без да има пропорционална отстъпка от страна на талибаните. "(Талибаните) искаха силите на САЩ да си тръгнат от страната, а те да я превземат с военна сила, и смятаха, че са способни на това", каза Къртис. "Това просто беше кристално ясно."


Споразумението предвиждаше САЩ да намалят числеността на контингента си до 8600 от 13 хил. военни за период от 3 до 4 месеца, а оставащите американски войски да се изтеглят до 14 месеца, или до 1 май.
То включваше ангажименти като този, че се очаква от талибаните да противодействат на тероризма, както и някои специфични задължения като това да се отрекат от "Ал Кайда" и да предотвратят


използването на територията на Афганистан от тази или други групировки


за организиране на нападения срещу САЩ или техните съюзници. Въпреки че споразумението задължи талибаните да спрат всички атаки срещу Съединените щати и коалиционните сили, нещо важно, то не съдържаше изрична клауза талибаните да изгонят "Ал Каида" или да прекратят атаките срещу афганистанските военни или пък офанзивите за превземане на градове и други населени райони в Афганистан.


Сделката осигури значителна легитимност на талибаните, чиито лидери се срещнаха с Майк Помпейо - първата по рода си среща с държавен секретар на САЩ. Обсъдено бе и това те да посетят Съединените щати и да се срещнат със самия президент. Тръмп обаче говореше предпазливо за перспективите за успех на споразумението и заплаши с военна огнева мощ, ако "се случат лоши неща". Помпейо каза в подобен дух, че САЩ са "реалистично настроени" и "сдържани", решени да избегнат безкрайни войни.


Представители на американското правителство дадоха да се разбере по това време, че сделката е обвързана с условия и че евентуалният провал на вътрешноафганистанските мирни преговори за постигане на договорено споразумение би анулирал задължението за изтегляне. Един ден преди да бъде сключена сделката в Доха, високопоставен сътрудник на американския главен преговарящ Залмай Халилзад каза, че сделката не е необратима и "не задължава Съединените щати да изтеглят (своите) войски, ако страните в афганистанския (конфликт) не могат да постигнат споразумение или ако талибаните проявят недобросъвестност в хода на тези преговори".


Предвидено бе тези преговори да започнат до един месец след сключването на сделката между САЩ и талибаните, но те бяха забавени на фона на споровете между талибаните и афганистанското правителство по въпроса за освобождаването на затворници. След множество обрати преговорите не постигнаха никакъв резултат


до момента, когато Байдън обяви през април решението си


за изтегляне. Резултат няма и до днес. Милър каза, че това е бил "правилният подход" и е било необходимо, за да бъде принуден Гани да участва в преговори. Споразумението в Доха винаги беше смятано за "първия етап" от процеса, като следващата фаза трябваше да е САЩ да използват влиянието си върху Гани, за да накарат да преговаря с талибаните за подялба на властта, обясни той.


"Очевидно (Гани) не беше очарован от това, но щеше да го направи или да бъде отстранен. Ние щяхме да окажем сериозен натиск върху него, за да го накараме да сключи сделка с талибаните", каза Милър.
Поглеждайки обаче назад, заяви Къртис, Съединените щати не трябваше да се включват в преговорите в Доха, "освен ако не бяхме подготвени да представляваме интересите на афганистанското правителство. Това бяха нечестни преговори, защото никой не го беше грижа за интересите на афганистанското правителство." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  След Кенеди американските президенти са били винаги с вързани ръце....

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  В крайна сметка американците вземат правилно решение , защото цяло поколение войници губят и време и живота си в чукарите ,преследвайки неясни цели ,сега с изтеглянето си е ясно ,че американците прехвърлят горещия картоф и най вече разходите на руснаците ,които провеждат вече няколко учения ,а това са пари ,разходи и стрес за всички ,поради опастност от нападение от страна на талибаните ,отличен ход на САЩ.

 3. 3 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Америка се оттегля постепенно от регионите, които не са й приоритет.
  Да се надяваме, че Европа ще е важна за нея още поне известно време. Ясно, че интересът е най-вече към Югоизточна Азия, там е новият център на света, но дано и Европа остане приоритет, че не виждам в близко бъдеще ЕС да може да се брани сам.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#2] от "Bai nik":

  В крайна сметка американците вземат правилно решение , защото цяло поколение войници губят и време и живота си в чукарите ,преследвайки неясни цели ,
  ========
  И кои са тия американци.....?
  Бих се обзаложил.....че повечето от половината американски граждани ще изпитат сериозни затруднения да намерят и посочат....къде точно се намира Афганистан.....на географската карта.....
  За останалото...още по зле.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Не, разбира се..

  За споразумението за Климата, за всякакви въглеродни неутралности и Грета Тунберг - ръцете му не бяха вързани ..

  За петролът - също , и даже ограничи без да се замисли - добива ..

  За оградата по границите и мигрантите - и там не му бяха вързани ръцете..

  От къде, накъде пък - за Афганистан бил вързан ??

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Тези дни попрочетох нещо за англо-афганистанската война. Впрочем те се оказаха цели три войни. Първата праз 1838-1842, втората през 1878 -1880 г и третата - през 1919 г. Може да се каже, че първата завършва с разгром за Англия, втората с победа за нея, и третата завършва наравно. Особено е интересна първата война. Такова унижение едва ли Великобритания е изпитвала през своята история. В някои детайли изтеглянето на един корпус от 17 хил. човека прилича на изтеглянето на Наполеон от Русия. С тази разлика, че от този корпус се връща жив само един човек. И това е в резултата на изпълнение от страна на британска страна на договор подписан с местните племенни вождове. Които забравят за подписите си сле доброволното изтеглане на англичаните и ги подпукват...

  Сам съм, други няма...
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bai nik":,отличен ход на САЩ.

  Че за пореден път въоръжиха главорези?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Все пак Байдън беше вице-президент 8 години при Обама, който искаше да изтегли американските войски от Афганистан и доста решително направи неуспешен опит да убеди Конгреса и Пентагона през 2011 като главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ. Като цяло решението беше назряло с тази най-продължителна война на САЩ и кацата без дъно в която се наливаха средства и жизнени ресурси на САЩ в един обречен опит за "изграждане на нация" в една различна култура. Грешката беше в тактиката по изтеглянето и координацията му с другите съюзници по НАТО, там не е логично да се обвиняват други. Това "претупване" на репението беше крайно неудачно.

 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  САЩ ти инвестират в страната 3 трильона, ти ги влагаш у макови полета и виртуални войнрци, че и си тарикат - живееш под дъжд от пари и постоянно се занимаваш с мушенгии, рекет и изнудване.Резултата: еми тез трилки не ПОРОДИХА бизнеси, котио легално да връщат средцтва към бюджета на САЩ. Когато един бизнес ти носи само загуби и главоболиа, той се ЛИКВИДИРА. Може би, САЩ са мислиилр, че оставят там жизнено прокси, което ще поддържа приятелски отношения и ще запази базата в "Баграм"? Е, видя се, че ултратарикатие просто им се изсмяха в лицето и сега ше продължът в шуробаджанащина и мушенгии. Браво на тех."Агентите на промяната" се оказват псевдодгенти, работещи за двете страни и за себе си: едновременно. Затова и требва да бъдат оставени на заколение.Никой исламист не отива в християнска общност, за да се интегрира, а за да проведе исламизация там. Даже подозирам, че моллите ги пращат с партийни поръчения, да цъкат кат бомби, а да се прават на торти. Играха играта там, защо да не я играят и тук? муджефидиноподобните, не се биха, загубиха си териториите, не заслужиха уважение. ХЕДШОТ И ШЪТДАУН! Байдънокрасивите крещеха, че бай пън бил ного умен щот направил ПРИЕМСТВЕНОСТ в американската външна политика......Бай Пън винаги можеше да се отметне. Немаше да лъсне 3 трилки неефективни инвестиции. Не ми се мисли колко зомби компании има по същия тертип и колко количествените са изкривила пазарът и икономинака. гледай афганистан и мисли за борсите! Едни талебани там и..................

 11. 11 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  31/08/2021 ще бъде важна дата в историята. Официално се слага края на епоха позната като Pax Americana.

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Афганистан в близкото бъдеще ще е грижа и тормоз най вече за Пакистан, Русия, може би и за Китай.
  За Китай може би няма да е тормоз, а възможност.
  За Европа сигурно ще е тормоз заради бежанците.
  Ако обаче стане гнездо за размножаване на антиамерикански тероризъм няма да е чудно американския данъкоплатец пак да плаща за смърта на американски войници и афгански цивилни.
  Пък кой знае, може би ще има щастлив талибански живот по техният си шериат?

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Какво търсеше Америка в Афганистан? Да се прибират, толкова пари и млади животи похабени за нищо. И по-важното е как ще се държат оттук нататък, след Втората световна война колко пъти вече се удариха в мотиката...

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  Вече повече от половин век главните критерии за избор на американски президент са.....добра външна представителност и фотогеничност...
  Затова....въпреки че имат много по високо İQ....хора като Сандърс или Болтън нямат шансове да са американски президенти....
  Те просто не изглеждат красиво пред екрана.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Не - и няма как да са вързани. Президентът решава, не бившия. Байдън има правото да промени или отмени споразумението на Тръмп - щом не го прави, значи така е преценил и решил.

 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  След Кенеди американските президенти са били винаги с вързани ръце....
  —цитат от коментар 1 на eti mehter


  А какви бяха ръцете на Рейгън?

  Страхотно изглежд талибанът пред това кресло. Анахронизъм чист.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Неадекватният Байдън от една страна повтаря известната фраза на Труман The buck stops with me, а от друга продължава да играе the blame game. Трябва да избере едно и да се придържа към него.
  Но общо взето е без значение. Няма добър начин да станеш за резил..
  Най-тъжното е, че поне в предвидимо бъдеще, няма да се радваме на Кабул прайд. А толкова се надявахме. За Кандахар прайд въобще да не споменавам.

 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  колко пъти вече се удариха в мотиката...
  😂😂😂
  Настъпването на мотиката си има прозаични причини.
  Трилиони печалби за военното производство и облагодетестваните от лобито им.
  Засищане на патриотизма на гласоподавателите червеновратковци с величието на американската армия като добавка на изписаното “god bless America” на номера на колата.
  😭😭😭😭

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Защо винаги проблемите се прехвърлят от болната глава на здравата? САЩ какво са виновни? Талибаните са едни диваци дето с техният шерият просто не са на нивото на съвременният свят. САЩ какво, да седят там и да им осигуряват демокрация на "афганистанците" (в кавички е, защото афганистанци реално няма, има всякакви народности там, но такова нещо като народност афганистанец няма)? Ами то не може САЩ завинаги да са там. Прецениха, че вече са се научили на демокрация там хората и армия им създадоха, и се махнаха. И какво с случи? Видяхме. Т. е. да се цивилизват диваците е безсмислено.

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#16:"дедо Андро"][/quote]

  След Кенеди американските президенти са били винаги с вързани ръце....
  —цитат от коментар 1 на eti mehter


  А какви бяха ръцете на Рейгън?

  Страхотно изглежд талибанът пред това кресло. Анахронизъм чист.
  =====
  Какви бяха ръцете на Рейган ли? Ами отговори си сам. Когато Хизбула гръмна 241 морски пехотинеца в Бейрут, Рейгън бързо събра останалите живи и ги върна в САЩ.
  Толкова. End of story.

 22. 22 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":

  а точно Кандахар е толкова подходящ за световен прайд! Мака ти без пари, береш, срусаш си се.....250 хилади хектара са това! Може да продължи с месеци кандахар прайд! ЖАЛКО НАИСТИНА!

 23. 23 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#7] от "MilliVanilli":

  Малко гугълски превод:

  Междувременно, в опит да успокои разгневените си поданици, Шах Шуджа взе съдбоносното решение, че вече не се нуждае от британска подкрепа. Уилям Elphinstone и 16 500 британски и индийски войски на афганистанска земя се договориха да започне изтеглянето им от Кабул на 1 януари, 1842. Както вървяха през зимните обвързани планините към Джалалабад, на 5 януари контингент от Ghilzai ( пущуни ) воини нападнаха зле подготвените британски линии. Британските източноиндийски войски бяха разпръснати по планинската пътека, борейки се през два фута сняг.

  В мелето, което последва, афганистанците избиха почти всички британски и индийски войници и последователи на лагера. Взеха малка шепа, пленник. Британският лекар Уилям Брайдън успя да прекара ранения си кон през планините и да докладва за бедствието на британските власти в Джалалабад.

  https://www.greelane.com/bg/хуманитарни-науки/история-и-култура/the-first-anglo-afghan-war-195101/

  Сам съм, други няма...
 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Различни държави вече казаха че няма да приемат бежанци от Афганистан. И се появява много сериозен проблем с тези които ще бягат от талибаните. По данни на различни анализатори това са 5-10 млн. души. Не е малко. На къде ще тръгнат и коя държава ще ги приюти? Вече след Сирия никой не може да си позволи да приема нови бежанци.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Кой вързал рацете на действащия президент на САЩ? 🙄🙄
  Същият тоя Тръм който като действащ президент беше изключен от всички телевизии после от Интернет платформите и на края почнаха да избиват привържениците му?? 😂😂😂😂😂😂

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  "То включваше ангажименти като този, че се очаква от талибаните да противодействат на тероризма, както и някои специфични задължения като това да се отрекат от "Ал Кайда" и да предотвратят


  използването на територията на Афганистан от тази или други групировки

  за организиране на нападения срещу САЩ или техните съюзници. Въпреки че споразумението задължи талибаните да спрат всички атаки срещу Съединените щати и коалиционните сили, нещо важно, то не съдържаше изрична клауза талибаните да изгонят "Ал Каида" или да прекратят атаките срещу афганистанските военни или пък офанзивите за превземане на градове и други населени райони в Афганистан.

  Това е малоумие да разчиташ на добрата воля на талибаните. Единственото разумно споразумение трябваше да е това което се сключва с братята им Сирия - предават оръжието си срещу амнистия или ги пращат на в някой Афганистански Идлиб!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Гневно

  "Това бяха нечестни преговори, защото никой не го беше грижа за интересите на афганистанското правителство."
  - А за интересите на афганистанския народ някого беше ли го грижа?

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Весело

  До коментар [#6] от "radelmarfx":

  Слаба Ви е паметта- 25-30 години след девети септември комунистите се оправдаваха с наследството от капитализма и ВСВ.

 29. 29 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Дневник сериозно ли не ви е срам да пускате толкова безумни статии. Какви вързани ръце може да има САЩ спрямо незаконен режим като този на талибаните, които превзеха в нарушение на всичко властта хахаха, тук съвсем за пълни дебили ни имате. САЩ може да си правят каквото искат, талибаните са терористи за целия свят и не само това ами всичките им съюзници очакват от САЩ да действат, сега излиза деменцията и приказки от 1001 нощ, вързани му били ръцете, то вярно е със старчески ментални отклонения, но още не е за психиатрията.

  -voxy
 30. 30 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Колко пъти трябва да даваш шанс някому, преди да се откажеш?

  Афганистанският народ видимо не иска този тип общество, който цивилизованите народи намират за приемлив. Насила хубост не става.
  Впрочем, това важи и за нас донякъде.

 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  До коментар [#24] от "Adolf Bojkikief":

  ЕС се нуждае от над 1 млн мигранти годишно за да намалее населението му "само с 30 млн" до 2050.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Цялата световна атлантическа демократична общност скръби за Афганистан и нещастното му население. И всички обвиняват Тръмп и Байдън. Байдън буквално го смятат за предател.
  Но истината е прозаична. Изпосталя Велика Америка, много изпосталя. Хич не му е на Байдън до талибаните, него го притесняват китайците.
  Каквото и да е, както и да е, но що за хищнически инстинкти се събудиха в западна Европа? Загубили били Афганистан, че той какъв им беше досега?

 33. 33 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Да, другари социалисти. Това не са ви летните предизборни бунтове, когато за малко не запалихте гражданска война в Щатите. И с едно щракване на пръстите да обявите край на въпросните бунтове. И да пращате патрулки да вардят паметниците на Вашингтон, Джеферсън и Колумб, защото - вече взехме властта и нещата да се успокоят. Това е двайсетгодишна кървава война, в която в която паднаха хиляди американски момчета. Война със смъртни врагове. Те не са ви "реднеците", които наритахте. И не става така, пращаш патрулки да пазят реда и се махаш. Доналд Тръмп ви го каза - най-голямото военно унижение на САЩ в историята. И още нещо - по-важно: войската по принцип се изтегля последна. И то не като бягство, на юруш. А постепенно. В походен строй. Оставяйки зад себе си относителен ред. Някакъв ред, все пак.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#30] от "еспресо":

  Афганистанският народ видимо не иска този тип общество, който цивилизованите народи намират за приемлив.
  ======
  И този избор трябва да бъде уважен.....!

  Bukalemun
 35. 35 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  След Кенеди американските президенти са били винаги с вързани ръце....
  —цитат от коментар 1 на eti mehter


  Мими,ти нямаш представа за американските президенти!САЩ е световна сила и от нея зависи всичко!Турция е слаба държава от Третия свят,която 100 % зависи от американски и въобще от западни помощи,инвестиции,технологии и наука!!!Президентите на САЩ имат неограничена власт,защото ръководят на силната държава в света!!!Разбра ли бе шнорхел???Дръжки без чушки си разбрал!!!Нали се натискахте да охранявате летището в Кабул???Хихи...Без САЩ ония вашите талибани ще ви изпапкат барабар с фесовете!!!!

  shlshlshlshl
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Дневник сериозно ли не ви е срам да пускате толкова безумни статии. Какви вързани ръце може да има САЩ спрямо незаконен режим като този на талибаните, които превзеха в нарушение на всичко властта хахаха, тук съвсем за пълни дебили ни имате. САЩ може да си правят каквото искат, талибаните са терористи за целия свят и не само това ами всичките им съюзници очакват от САЩ да действат, сега излиза деменцията и приказки от 1001 нощ, вързани му били ръцете, то вярно е със старчески ментални отклонения, но още не е за психиатрията.
  —цитат от коментар 29 на voxy


  Точно,Байдънчо като президент на най-могъщата държава в света,може да промени всичко и да скъса споразумението,ако счита за необходимо!Проблемът е,че слийпи е негоден да управлява,него го управляват,поради здравословни причини!За това сляпо продължава политиката на Тръмп,поради липса на собствена!!!Тръмп беше предупредил талибаните,че американските сили могат светкавично да се върнат и да накажат талибаните при неизпълнение на споразумението!

  shlshlshlshl
 39. 39 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Притеснителното не е в изтеглянето, а в пълния хаос около този процес! Изглежда ЦРУ и службите се провалиха напълно в информацията която подават! Интересно е дали Байдън е бил наясно какво се случва?Така или иначе това е огромен провал за него самия! От управлението на един палячо се отиде на управление на един неадекватен. Самия факт, че администрацията не знае какво оръжие остава там е поразителен. Тежък провал за Америка.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#35] от "dfjftriktrcdt":

  САЩ е световна сила и от нея зависи всичко!
  ======+
  Аха..... Видяхме и се убедихме.....
  Ти само Успокой топката.... 😁

  Bukalemun
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#36] от "dfjftriktrcdt":

  Афганистан иска западният начин на живот и култура
  =======
  А#Д#И бе.... 🤑
  Закълни са.....белким ти повярвам.....!
  Кажи.... "Чесна пионерска"....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#39] от "Корабов":

  Интересно е дали Байдън е бил наясно какво се случва?Така или иначе това е огромен провал за него самия!
  =======
  Как може да обвинявате някакъв старец....?
  На собствена глава...той не може да си обуе дори чорапите....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#32] от "Judjuk":

  В коментар 31 са ти отговорили кратко и лаконично....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#24] от "Adolf Bojkikief":

  Точно заради това, янките не трябваше да бутат кошера.....
  Погледни историята и ще видиш....
  От Афганистан са почвали най великите преселения на народите....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на Berdri Murad
  Berdri Murad
  Рейтинг: 75 Неутрално

  ДНЕВНИИИИК!!!

  Не се научихте!
  ПомпеЙо или Помпео?!

 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  Официалните говорители на ДП от АП се напънали и родили мишка. Както цял свят знае, Байдън веднага обърна курса на 180 градуса за всичко - климат, Иран, имиграция - само за Афганистан бил вързан, видиш ли. Да, ама не. Идеята на Тръмп беше на талибаните да се покаже, че ако не спазват споразумението ги чака съдбата на Сюлеймани и бомбене до дупка, което да ги накара да се държат прилично известно време, докато местните власти свикнат да се оправят без американците. Е Байдън им показа, че нищо такова не ги чака и провали целия план. Колкото и да се напъват от фейк нюза, за целия свят е ясно, че "най-компетентната администрация" на Байдън, съставена от афро-американци, жени и ЛГБТИ+ омаза тотално всяко нещо, което докосна. Вече даже комунистите в Германия се дразнят и наследникът на Меркел препсува САЩ оня ден. Има разлика между "изтеглянето е неизбежно" и "изтеглянето е неизбежен провал". Тук използвам "Байдън" съвсем условно, защото и за малките деца в Афганистан вече е ясно, че той е в пълна деменция и страната се управлява от някой друг.

  А да - за да допълни тоталното падение на демократите, Нанси Пелоси обясни как трябвало да се уважава културата на талибаните, хахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Какво търсеше Америка в Афганистан?
  =======
  Може би някакъв отговор.....от 20 годишен експеримент...
  Да не забравяме все пак ...това е САЩ.....държава "питбул"....!

  Bukalemun
 48. 48 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  31/08/2021 ще бъде важна дата в историята. Официално се слага края на епоха позната като Pax Americana.
  —цитат от коментар 11 на Nedyalko Lazarov


  Може и да си прав. САЩ не желаят да са световен жандарм. Има и други държави с глобални интереси.

 49. 49 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  2050, Западна прогресивна медия:
  "Виновен ли е Тръмп за..."

  You don't know what you don't know.
 50. 50 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  Афганистан иска западният начин на живот и култура ..Не искат турско-талибански примитивен ислямизъм !!Чупят си краката да бяга на Запад ,а не в Турция!
  —цитат от коментар 36 на dfjftriktrcdt


  Искат, ама наготово. Не си мръднаха и пръстта си, за да опазят полученото наготово. Типични ориенталци.

 51. 51 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  ...Типични ориенталци....
  —цитат от коментар 50 на pontius_glarus


  Т.е. марди.
  Мимето да го преведе.

 52. 52 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  За днешните събития често се споменава Тръмп, и неговото споразумение, и критиките му към Байдън (тук малко ми напомня на БМБ).
  Но Тръмп искаше от Запада и някакви парички, т.е. ако не дават войници, поне финансиране да осигурят. Тъй че изтеглянето на САЩ не е изненада.

 53. 53 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 141 Неутрално

  До коментар [#5] от "sim4o":

  Слабите винаги търсят извинения. Той не само е слаб като характер и личност а и със старческа деменция, само чете написаното и всичко извън него е "ъъм, аам, ъъъ".

  Бил се придържал към споразумение с Талибаните, което само САЩ спазват. Можеха спокойно да им кажат "пичове заради неспазването на условията от ВАША страна ще се изнесем като сме готови" и да се шокат канчета с дронове до откат.

 54. 54 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Бюджета е вързан, не ръцете. И не от Тръмп, а от глобални затоплисти, субсидиарни малцинства, незаконни имигранти и не на последно място от политици, като губернатора на NY.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  "Милър каза, че това е бил "правилният подход" и е било необходимо, за да бъде принуден Гани да участва в преговори. Споразумението в Доха винаги беше смятано за "първия етап" от процеса, като следващата фаза трябваше да е САЩ да използват влиянието си върху Гани, за да накарат да преговаря с талибаните за подялба на властта, обясни той."

  Именно, очевидно това беше стратегия на бившия президент Гани, той нямаше интерес от това да преговаря с талибаните и да сключва мирно споразумение с тях, каквото Тръмпи и неговата администрация сключиха преди това с талибаните. Целта му беше по този начин да саботира изтеглянето на САЩ от страната, така че той и неговата корумпирана клика да продължи да точи пари от американците и международната общност.

  Явно Тръмпи, а след това и Байдън са разбрали това и са си казали.... май@@@@ му, той Гани ни върти номера и явно иска да ни задържи в Афганистан, ние пък ще напуснем страната и без да има постигнато мирно споразумение между афганистанското правителство и талибаните.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  ДНЕВНИИИИК!!!Не се научихте! ПомпеЙо или Помпео?!
  —цитат от коментар 45 на Berdri Murad


  Най-добре Помело! :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Не, не са били вързани. Изпълнението обаче беше много калпаво. Направо катастрофално. Тук Байдън няма вина. Има си Пентагона и военни специалисти, които се издъниха яко.

 58. 58 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#35] от "dfjftriktrcdt":САЩ е световна сила и от нея зависи всичко!======+Аха..... Видяхме и се убедихме.....Ти само Успокой топката.... 😁
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Ще видите още,без САЩ,Турция не може и сантиметър да мръдне..Разбра ли на Миме???

  shlshlshlshl
 59. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#36] от "dfjftriktrcdt":Афганистан иска западният начин на живот и култура=======А#Д#И бе.... 🤑Закълни са.....белким ти повярвам.....!Кажи.... "Чесна пионерска"....
  —цитат от коментар 41 на eti mehter


  Мими,тебе бай Тошо те асимилира и те направи комсомолец!!!Хихи..?

  shlshlshlshl
 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  И на малките деца стана ясно, че Байдън не става за президент.
  Тръмп може да е всякакъв, но поне акълът му беше на мястото си и не беше сенилен.

 61. 61 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Не, не са били вързани. Изпълнението обаче беше много калпаво. Направо катастрофално. Тук Байдън няма вина. Има си Пентагона и военни специалисти, които се издъниха яко.
  —цитат от коментар 57 на Vlado Nikolov


  Вярно е, че изпълнението е калпаво, но Байдън е върховен главнокомандващ и си носи неговата вина!

  Иначе тази сатия се опитва да го оневини!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#10] от "scott":

  Какво три трилиона? 2,226 трлн, от които повечето са за оръжейните фирми и логистиката. Пряко за Афганистан я има 1-2 милиарда, я няма. Колкото до маковите полета, производството на опиум и хероин се увеличи в пъти, след като САЩ влезнах да носят демокрация. А ЦРУ пое контрола над производството и търговията с наркотици.

 63. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#10] от "scott":

  Какво три трилиона? 2,226 трлн, от които повечето са за оръжейните фирми и логистиката. Пряко за Афганистан я има 1-2 милиарда, я няма. Колкото до маковите полета, производството на опиум и хероин се увеличи в пъти, след като САЩ влезнах да носят демокрация. А ЦРУ пое контрола над производството и търговията с наркотици.

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#29] от "voxy":

  Интересно, че според теб талибаните били терористи за целия свят, но не бяха терористи за САЩ през последните 20 години през които САЩ водеха война срещу тях. :-)

  Имам предвид факта, че САЩ никога не вкараха талибанското движение и организация в своя терористичен списък.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 795 Весело

  Ако сделката на Тръмп е била лоша, Байдън е можел да я предоговори.... е, нали нямаше лоши сделки на Тръмп :)

 66. 66 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  [quote#50:"pontius_glarus"][/quote]

  Точно,да отидеш да им оправиш икономика и армия,а те да не могат да се справят с една шепа брадати и миризливи талибани??Господ дава,но в кошара не вкарва!Същото е като с Турция!САЩ вляха трилиони долари през годините за икономиката и армиятавкараха я в НАТО,а Турция е банкрутирала държава от Третия свят!!!

  shlshlshlshl
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#33] от "nik_77.":

  Ники набор 77, и в Афганистан американската войска ще се оттегли последна. В момента на летището в Кабул има 6 хиляди американски военни. Освен тях има поне още няколко хиляди британски, германски, канадски и австралийски военни. Всички те ще си тръгнат последни от страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Налага се да се напомни на всички, които незнайно защо обвиняват САЩ за мълниеносната победа на талибаните в Афганистан, че САЩ не са майка и баща на Афганистан и на афганистанското общество, та да ги дондуркат до безкрай.
  Те бездруго ги дондуркаха твърде дълго.
  Дадоха им оръжия, обучиха ги и им съдадоха организация.
  Това, че афганците не се възползваха от нито едно от тези неща и се предадоха на талибаните си беше решение на афганците.
  И те ще си носят последствията.
  Именно те, а не САЩ, нито Запада нито който и да е друг.
  Афганците имаха всички възможности да се противопоставят на талибаните.
  Че не поискаха и/или че не можаха си е от тях и за тях.
  Заслужават си последиците и никой не е длъжен да приема масово хора от Афганистан, които ще се опитат да се пишат някак репресирани за да се заселят в проспериращи общества. Проспериращи спрямо самия Афганистан, имам предвид.
  Бежанци тия хора не са - бежанецът бяга в съседна държава, живее там в лагери докато отмине войната в родната му държава и после се връща обратно. Съседни на Афганистан държави не са държавите от ЕС, например.
  А и в самия Афганистан в момента, като изключим летището на Кабул и още една две точки, сражения няма.

 69. 69 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  И на малките деца стана ясно, че Байдън не става за президент. Тръмп може да е всякакъв, но поне акълът му беше на мястото си и не беше сенилен.
  —цитат от коментар 60 на pamela

  Сега много държави копират политиките на Тръмп,защото са успешни!Правят гранични стени,мислят за националните приоритети и вдигат доходите на хората!Друг е въпросът,че са неспособни да достигнат Тръмп!За това в САЩ той е най-популярният политик и носталгията по неговото успешно управление е огромна!!!

  shlshlshlshl
 70. 70 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Aко афганската армия няма амбицията да защитава родината си, Байдън ли е виновен.

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#68] от "Сгугню":

  Абсолютно вярно и точно!!!

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Не, не са били вързани. Изпълнението обаче беше много калпаво. Направо катастрофално. Тук Байдън няма вина. Има си Пентагона и военни специалисти, които се издъниха яко.
  —цитат от коментар 57 на Vlado Nikolov


  Глупости,Байдънчо е върховен главнокомандващ,Пентагонът и всички военни изпълняват неговите заповеди!Байдънчо по може да забави изтеглянето и дори да скъса споразумението с талибаните,но той няма никаква стратегия и политика в Афганистан,а сляпо продължава политиката на Тръмп с всички грешки на сегашната президентска администрация!!!Т.е споразумението на Тръмп беше добро,но изпълнението на Байдънчо е повече от лошо,то е катастрофално!!!

  shlshlshlshl
 73. 73 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Aко афганската армия няма амбицията да защитава родината си, Байдън ли е виновен.
  —цитат от коментар 70 на half truth


  Той разбира се,можеше да забави изтеглянето,ако мисли,че е изтеглянето е добро!Но,можеше да скъса споразумението на Тръмп с талибаните,ако смяташе,че не е добро!Трябваше като върховен главнокомандващ на на силната държава в света,да разбере,че афганистанската държава е неспособна да защитава придобивките за трилиони долари,дадени от американските данъкоплатци!!

  shlshlshlshl
 74. 74 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Налага се да се напомни на всички, които незнайно защо обвиняват САЩ за мълниеносната победа на талибаните в Афганистан, че САЩ не са майка и баща на Афганистан и на афганистанското общество, та да ги дондуркат до безкрай.Те бездруго ги дондуркаха твърде дълго.Дадоха им оръжия, обучиха ги и им съдадоха организация.Това, че афганците не се възползваха от нито едно от тези неща и се предадоха на талибаните си беше решение на афганците.И те ще си носят последствията.Именно те, а не САЩ, нито Запада нито който и да е друг.Афганците имаха всички възможности да се противопоставят на талибаните.Че не поискаха и/или че не можаха си е от тях и за тях.Заслужават си последиците и никой не е длъжен да приема масово хора от Афганистан, които ще се опитат да се пишат някак репресирани за да се заселят в проспериращи общества. Проспериращи спрямо самия Афганистан, имам предвид.Бежанци тия хора не са - бежанецът бяга в съседна държава, живее там в лагери докато отмине войната в родната му държава и после се връща обратно. Съседни на Афганистан държави не са държавите от ЕС, например.А и в самия Афганистан в момента, като изключим летището на Кабул и още една две точки, сражения няма.
  —цитат от коментар 68 на Сгугню


  Най-точният коментар !!!++++++++

  shlshlshlshl
 75. 75 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Не, не са били вързани. Изпълнението обаче беше много калпаво. Направо катастрофално. Тук Байдън няма вина. Има си Пентагона и военни специалисти, които се издъниха яко.
  —цитат от коментар 57 на Vlado Nikolov


  Ъхъм.

  То щото е работа и ниво на Пентагона, а не на Байгън да уведоми поне по телефона Борис Джонсън, Меркел, Макрон.

  И освен това - Командирът винаги носи отговорността!
  А ако бЕга от отговорност и я прехвърля другиму - не става за командир!

  Прочее - това и наблюдаваме в момента. Британия и Европа на висок глас и без да го крият заговориха за "командирстването" на САЩ.
  И са прави да говорят за "САЩ", защото този манталитет за врЪтене на политика не е от вчера, не е само от Тръмп, даже отделни "повеи" имаше и при Обама. И се оказа, че Байгън го продължи, при това по откровено брутален начин във взаимоотношенията си със "съюзниците".

 76. 76 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nedyalko Lazarov":

  Този пакс американа умря още в Сирия, 2015 година.

 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Любопитно

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Кога някой е бил загрижен за обикновените хора?

 78. 78 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#33] от "nik_77.":

  Те не могат да турят в ред собствената си държава, която се пука по шевовете. Бели срещу черни, хетеросексуални срещу хомосексуални, републиканци срещу демократи, градове срещу села, богати срещу бедни региони. И, така нататък.

 79. 79 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Афганците имаха всички възможности да се противопоставят на талибаните.
  Че не поискаха и/или че не можаха си е от тях и за тях.
  До коментар [#68] от "Сгугню":

  Корупцията съсипа държавата им. Афганските офицери създадоха призрачна 300 хилядна армия с американските пари. Назначили са хиляди фиктивни войници, за да им вземат заплатите.

 80. 80 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#53] от "Соколов":

  Можеше, ама вече нямат силата.

 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  Афганците имаха всички възможности да се противопоставят на талибаните.Че не поискаха и/или че не можаха си е от тях и за тях.До коментар [#68] от "Сгугню":Корупцията съсипа държавата им. Афганските офицери създадоха призрачна 300 хилядна армия с американските пари. Назначили са хиляди фиктивни войници, за да им вземат заплатите.
  —цитат от коментар 79 на half truth


  Да, бе!
  А многохилядните им американски колеги там, на място и ежедневно с тях в Афганистан години и години наред само плащали и ама нищочко, нищичко ни чули, ни видели, ни разбрали!

  Не ви ли е неудобно не само да гълтате тези плоски лъжи и оправдания, но и да ги тиражирате нататък като "собствено мнение"?

 82. 82 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#73] от "dfjftriktrcdt":

  е как да разбере бе, пич?
  Бяха 300 000 армия с хеликоптери и модерни оръжия срещу 60 000 талебан с калашници.
  Минималният срок, който се смятяше, че армията ще издържи беше 90 дни след напускането на САЩ! Докладите това показваха със сценарии, тактики и т.н. Откъде да знае бай пън, че пушка няма да пукне, армията ше зафърли униформите и ше стане талебанска за един ден, бе ганито ше бега със 200 милки зад граница и ше се прави на герой, че избегнал кръвопролитиа и зел само едни чехли. Афганците искат да са тарикатизмекяри и да живеят кат диваци. айда съгъ, напи се в собствен сос, аллах акбар. Също кат на 09.09.1944-та. и да искаш богата и просперираща нация след това? Късно е чадо, талебанската армия вече се настани.

 83. 83 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#61] от "Полковник Паликъщов":

  Да, затова, че не си е подбрал качествен персонал. Но има ЦРУ, АНС и редица други подобни. Има военни на средно ниво, които разбират от логистика. В повечето случаи, президента е пионка. А Байдън е и с деменция.

 84. 84 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  А и в самия Афганистан в момента, като изключим летището на Кабул и още една две точки, сражения няма.
  —цитат от коментар 68 на Сгугню


  Скоро ще има пушилка в северните долини

  Сам съм, други няма...
 85. 85 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#66] от "dfjftriktrcdt":

  Вкараха трилиони в собствената си оръжейна промишленост. Но, ти си продължавай с опорките.

 86. 86 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Бях сигурен, че и тук ще се появи тази бозица. Вчера я четох в друг популярен сайт. хахах :-) Натоящата щатска администрация е пълен тотален провал. Не е виновен Тръмп, че са некадърни и неадекватни. Важното е, че талибаните обещаха да спазват правата на геЮвитИ. Всичко друго е дребнотемие за тях. хахах :-)

 87. 87 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#68] от "Сгугню":Абсолютно вярно и точно!!! +++
  —цитат от коментар 71 на Иво


  Сгугню е от форума на в. "Сега" предполагам. Интересен е.

  Сам съм, други няма...
 88. 88 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#72] от "dfjftriktrcdt":

  Вече отговорих на това твърдение. Главнокомандващият не прави стратегия и организация. За това си има Пентагона с много генерали и отдели. Времето на пълководците начело на атаката отмина преди столетия.

 89. 89 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#73] от "dfjftriktrcdt":

  От десетилетие е ясно, че системата в Афганистан не работи както трябва. Нищо ново.
  Не работи, защото никакви мерки не можаха да преборят корупцията. 80-90% от фондовете за развитие, които Западът предоставяше на страната се крадяха. Парите за армията също се крадяха. И ако САЩ бяха останали още 20 години, това нямаше да се промени.

 90. 90 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  А и в самия Афганистан в момента, като изключим летището на Кабул и още една две точки, сражения няма.
  —цитат от коментар 68 на Сгугню

  Скоро ще има пушилка в северните долини
  —цитат от коментар 84 на MilliVanilli


  Може и да няма.
  Там от време оно си имат адета местните кланове и вождове да са си царчета в собствените си нахии.
  Та предполагам, че ще се разберат за подобен вид "съжителство".

 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#87] от "MilliVanilli":

  Да. Имаше и един колега ЗИП, който даваше много добри коментари. Не знам какво стана с него. Отдавна не съм влизал в тяхния форум.

 92. 92 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Когато белият, цивилизован човек изтегли присъствието си от земите населени с хора от друга категория, то веднага вакумът се запълва с присъщите за първобитните хора диващина, религиозен фанатизъм и примитивизъм. Ето една поучителна статия на Дойче Веле по въпроса:
  https://m.dw.com/bg/чаровни-и-с-високо-вдигната-глава-как-са-изглеждали-жените-в-афганистан-преди-талибаните/a-58954310

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 93. 93 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  До коментар [#73] от "dfjftriktrcdt":е как да разбере бе, пич?Бяха 300 000 армия с хеликоптери и модерни оръжия срещу 60 000 талебан с калашници.Минималният срок, който се смятяше, че армията ще издържи беше 90 дни след напускането на САЩ! Докладите това показваха със сценарии, тактики и т.н. Откъде да знае бай пън, че пушка няма да пукне, армията ше зафърли униформите и ше стане талебанска за един ден, бе ганито ше бега със 200 милки зад граница и ше се прави на герой, че избегнал кръвопролитиа и зел само едни чехли. Афганците искат да са тарикатизмекяри и да живеят кат диваци. айда съгъ, напи се в собствен сос, аллах акбар. Също кат на 09.09.1944-та. и да искаш богата и просперираща нация след това? Късно е чадо, талебанската армия вече се настани.
  —цитат от коментар 82 на scott


  Мдам.
  Тази опорка за 300 хилядната армия, обучена, облечена и въоръжена, че и с авиация, която по всякаквито им разчети щяла да "издържи" до 90 дена срещу 70-хилядна тумба по джапанки и с калашници, но видиш ли - сърпраайз! - също е голяма веселба!

  И това го пробутаха ма мат'ряла без капка свян!

  Няма, нямало е и няма и да има такова съотношение, което ако очакваш наистина да се бие - да му дадеш само 90 дни "да издържи".
  Би трябвало за 90 дни армията да смаже талибетата!
  Но "разчетите" не показвали това?
  Ами тогава би трябвало да са били наясно, че въпросната "армия" няма намерение да подеме гражданска война!
  Което аз лично смятам за вярното, а останалото е нагла пропагандна лъжа, за да се прехвърли отговорността изцяло на афганистанците.

 94. 94 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Да, Тръмбо засра пътеката...

 95. 95 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Да, бе!
  А многохилядните им американски колеги там, на място и ежедневно с тях в Афганистан години и години наред само плащали и ама нищочко, нищичко ни чули, ни видели, ни разбрали!
  До коментар [#81] от "xm...":

  Работата е била ясна от много отдавна. Все някога САЩ трябваше да напуснат и афганите да се сблъскат с реалността. Народите имат право да бъркат и да се учат от собствените си грешки. Като не искат да воюват с талибан, сега да се опитат да живеят заедно. Да не бягат в чужди страни.

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Статията е жалък опит на левичарската западна медия Асошейтед прес да оневини Бай Дън за унизителния провал в Афганистан и да прехвърли неговата вина на предшественика му. Левичарските западни медии ще оправдават всички глупости и провали на Бай Дън с "лошото наследство" на Тръмп.

 97. 97 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Гринго тъп дипломат .

  Можеха да федерализират Афганистан по етнически и провинциален принцип и готово , разделяй и владей!
  Ама де толкоз акъл.
  Нали така устроиха ФРГ след 1948 г та и до днес .

 98. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  След Кенеди американските президенти са били винаги с вързани ръце....
  —цитат от коментар 1 на eti mehter


  Написал си една глупост , но ми е любопитно да посочиш мотивите, които те карат да напишеш това неверно твърдение.

 99. 99 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#96] от "tacheaux":

  Уф, то пък да беше различно... и десничарската преса преди прехвърляше всички злини върху Обама. Нищо ново под слънцето

 100. 100 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#96] от "tacheaux":

  Уф, то пък да беше различно... и десничарската преса преди прехвърляше всички злини върху Обама. Нищо ново под слънцето

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK