Между блокираните граници и популизма - наистина ли идват афганистанците към Европа

Между блокираните граници и популизма - наистина ли идват афганистанците към Европа

© Associated PressДесет дни след падането на Кабул в ръцете на талибаните стигащите до Европа афганистанци изглеждат несравнимо по-малко, отколкото преди мигрантската криза преди шест години. Въпреки това спорът как да се реагира на евентуална вълна бежанци от тази страна се разгаря с пълна сила.


Германското правителство предпазливо допуска ограничен прием на хиляди, а протестиращи в много градове искат още. Франция иска спешен диалог със съседите на Афганистан. Приелата досега най-много афганистанци (след Германия) Австрия не желае повече и иска мигранти да се настанят в съседни на родината си държави. Тежко засегнатата през 2015 г. Гърция не иска сама да поема отговорности, постави десетки километри апаратура за наблюдение по границата и се впусна в диалог с Турция, която пък предупреди, че не желае да е "мотел за бежанци".


Частта от европейския политически елит, която желае да използва ситуацията като плашило (или като инструмент срещу политическите противници), изглежда обединена в оценката си, че се очаква голяма вълна. Но ще дойде ли? Ако не - защо? И от какво зависи достигането ѝ до Европа?
Всички тези въпроси ще вълнуват европейските страни, които се подготвят за среща тази седмица, за да обсъдят възможните си реакции.


Блокирани граници


Накратко кзано, натискът по външните граници на ЕС, включително заради Афганистан, е отбелязал увеличение спрямо миналата година, но (засега) няма индикации дори за минимална прилика с 2015 г., когато милион души влязоха в Европа.


Последните гранични статистики на Фронтекс бяха за 22 хил. (и само част от тях - афганистанци) влезли в ЕС през Западните Балкани и се отнасяха за периода януари-юли 2021 г. За юли и август обаче няма данни за рязко повишение на миграционния натиск засега. По средиземноморското крайбрежие Гърция все още не отчита рязка промяна, но очаква стотици хиляди през островите.


Падането на Кабул този месец не е първоизточникът на такава вълна, защото офанзивата за овладяване на Афганистан започна още през април и просто сега достигна кулминацията си. Ако по пътя им към афганистанската столица пред тях са бягали стотици хиляди хора, то повечето от тях все още са предимно някъде разселени из страната.


Неизвестните какво предстои остават много. Докато талибаните контролират границите на Афганистан (и позволяват основно пресичането им с търговска цел или с валидни документи за пътуване), няма данни колко души напускат дневно. Десет дни след като движението потвърди, че ще превърне Афганистан в ислямско емирство, от Анкара не идват новини за увеличил се приток на афганистанци. Заради голямото разстояние обаче може да е нужно още време.


Вероятно хиляди са изведените с евакуационни полети на Съединените щати и съюзниците афганистанци, при над 60 хил. общо евакуирани от 14 август насам. Евросъюзът вече разделя афганистанците, помагали на запада и съюзниците или работили в ключови сфери на властта, опасяващи се от отмъщението на талибанитe, от всички останали, които биха поискали убежище, и ще приеме част от тях. Много от искащите да отлетят обаче няма да успеят, след като талибаните снощи затвориха достъпа до летището за афганистанци.


"Мнозинството афганистанци нямат възможност да напуснат страната по регламентираните канали. Към днешна дата хората, които може да са в опасност, нямат изход."


Шабия Манту,

говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН


За милиони афганистанци изходите остават затворени. Данните дали овладяването на Афганистан от талибаните действително оставя в безизходица и искащите да напуснат нелегално са разнопосочни. Това няма да се разбере, преди евентуално успелите да я напуснат да изминат разстоянието през Иран до турската граница, а в зависимост от транспорта то може да отнеме дни или седмици.


При наближаващата есен и следващата зима потеглилите може да се окажат блокирани по пътя. Или ще предпочетат да изчакат следващата пролет. Други ще опитат да останат в държавата, в която са.


Всичко зависи от Турция и Иран


Стотици хиляди вече са напуснали домовете си в последните месеци от началото на бързата офанзива на талибаните. Част от тях се опитват да влязат в Турция. До падането на Кабул делът им от началото на 2021-ва бе между 400 и 550 хил. Над 3.5 млн. (или всеки десети афганистанец) са били принудени да избягат от дома си заради дългогодишното насилие в страната, конфликта с талибаните или други терористични групи като местния клон на "Ислямска държава".


За мнозина избягали в хода на лятната офанзива на талибаните шансът бе Кабул; други са стигнали до съседни държави. Международната организация за миграция оценява броя им на десетки хиляди седмично.

Само през 2020 г., когато в много райони на Афганистан също имаше бойни действия, общо между 2.2 и 2.3 млн. души са избягали в Пакистан и Иран.

В някои дни това лято хиляди тръгваха само от Зарандж, "столицата на трафика на хора" край границата с Иран, и част от тях опитваха да си проправят път към Турция. Как се е променил бизнесът на каналджиите, откакто талибаните овладяха и този град (първата паднала в ръцете им провинциална столица), все още не е известно.


Каква част от тази вълна ще усети обаче Европа? Зависи не само от Турция, а и от съседите на Афганистан и то в най-голяма степен от Иран. Двете държави само миналата година приеха 900 хил. души; в Иран вече живеят 3.5 млн. граждани на страната, а в Турция общият им брой се оценява на между 300 (изчисления на властите в Анкара) и 500 хил. (други оценки).


Център за задържане на мигранти. Броят на регистрираните мигранти в Турция по данни от тази седмица достига 182 хил. Властите допускат, че нерегистрираните са около 120 хил.

© Associated Press

Център за задържане на мигранти. Броят на регистрираните мигранти в Турция по данни от тази седмица достига 182 хил. Властите допускат, че нерегистрираните са около 120 хил.


Икономиките на двете страни не са в добро състояние, но дори в по-силни години турски представители са свързвали с иранските власти работата на мигрантския канал.


Оценката на Международната организация за миграция е, че средно 40 хил. афганистанци са бягали (предимно, но не само) през иранската граница на седмица през юни заради конфликта. Дори талибаните рязко да ограничат миграцията в знак на "добра воля" за сътрудничество с Европа (или в резултат на друга сделка), Иран и вероятно Пакистан ще трябва да решат какво да правят с вече влезлите на тяхна територия.


Досега Пакистан и Иран можеха да разчитат и на връщанията. Международни организации като МОМ и местни и регионални медии разказваха истории за успешното връщане в Афганистан, например от съседни държави, каквато е цитираната в горния линк. От началото на пандемията освен това над 1.5 млн. души или са били депортирани от Пакистан и Иран, или са избрали да се върнат и продължават да го правят "въпреки териториалните успехи на талибаните". Дали процесът ще продължи и при смяната на режима в Кабул, предстои да се види.

© Associated Press

Досега Пакистан и Иран можеха да разчитат и на връщанията. Международни организации като МОМ и местни и регионални медии разказваха истории за успешното връщане в Афганистан, например от съседни държави, каквато е цитираната в горния линк. От началото на пандемията освен това над 1.5 млн. души или са били депортирани от Пакистан и Иран, или са избрали да се върнат и продължават да го правят "въпреки териториалните успехи на талибаните". Дали процесът ще продължи и при смяната на режима в Кабул, предстои да се види.


Недоверието към иранските власти за възпиране на афганистанците допринесе за укрепването на оградата по турско-иранската граница. Високата три метра ограда обхваща част от 560-километровата граница, а по останалите ще има бодлива тел, изкопи и патрули. Властта в Анкара в момента е под натиск (от обществото, но най-вече от опозицията) да докаже, че може да пази границите си насред продължаващите настроения против търсещи убежище и напрежението, натрупало се след настаняването (и фактическото разселване) на над 3.6 млн. сирийци из страната. Това е една от причините силите за сигурност масово да връщат мигранти от иранската страна.


Експерти допускат възможността при увеличаване на афганистанците президентът Реджеп Тайип Ердоган отново да опита да "изтъргува" грижата за мигранти, които да не бъдат "пуснати" в Европа, за пари. Ако се съди по начина на писане за иначе демонизираната заради миграционните ѝ политики Гърция в близкия до властта "Дейли сабах", още е рано за такива оценки. Положителният тон изразява най-малкото желанието на Турция да бъде предпазлива, каквото бе декларирано и след разговора между Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.


Оградата по турско-иранската граница

© Associated Press

Оградата по турско-иранската граница


Афганистанци все пак си проправят път към вътрешността на Турция с помощта на каналджии; няколко пъти в последните седмици се съобщава за заловени десетки, пресекли границата и опитващи се да се придвижат на запад.

Заловените биват откарани в центрове за задържане, където могат да прекарат до 12 месеца, преди да бъдат върнати. По ирония на съдбата Турция - също като ЕС - работи за прехвърляне на афганистанци в риск в трети, безопасни страни. Процедура за одобряване на статут (или връщане) очакват близо 7500 души от страната. И в Турция продължава, въпреки сегашната ситуация, усилието за разделяне на бежанци от икономически мигранти.

Малцина успяват да избягат


По другите граници засега няма данни за голям поток от напускащи. Пакистан, който приветства победата на талибаните, но сега е в сложни отношения с тях, държи само един граничен пункт отворен, откакто движението завзе властта. По него според съществуващата информация преминаването става основно с търговски и други работни цели.Броят на пресеклите северните граници не е голям. През юни Таджикистан обяви, че се готви да приеме до 100 хил. афганистанци, но такъв поток все още няма (не повече от няколко хиляди са стигнали в страната). Узбекистан, където има немалка афганистанска общност още от съветско време, върна 150 влезли миналата седмица при "гаранции на талибаните", но те са само 10% от избягалите, за да живеят на палатки по границата, в първите дни след овладяването на Кабул. Едновременно с това страната се ползва за временна евакуация на афганистанци и граждани на ЕС от летище от Кабул.


Коментарите на руския президент Владимир Путин в края на тази и началото на миналата седмица намаляват шанса тези държави да приемат много бежанци. На среща на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) държавният глава изрази притеснение от риска бойци на терористични групи да влязат в страната му като бежанци от Афганистан.


Бежанците "могат да са хиляда или десетки хиляди. А може да са и милиони. А ние дори нямаме визови ограничения с тези наши най-близки съюзници и съседи," каза Путин, имайки предвид централноазиатските републики. "А границата? Хиляди километри" и който иска, може да влезе според Путин. Москва показа, че за нея е неприемлива идеята за подобни рискове в регион, който възприема като своя утвърдена сфера на влияние въпреки конкуренцията от Китай.


Знак, че предпочита благосклонността на Русия, часове по-късно даде Киргизстан, като ограничи влизането на афганистанци. Страната няма граница с Афганистан, но там учат множество афганистански студенти, режимът на допускането им предстои да се уточни.


Без ясен план


В последните няколко седмици Европа съсредоточи усилията си върху защитата първо на собствените си граждани, а след това - на афганистанците, помагали на коалицията или работили за досегашната власт. Словения като ротационен председател на Съвета на ЕС иска да обсъди как ще се помогне на ключови съседни държави (това предполага най-вече Иран и Пакистан, но и Централна Азия). Вътрешният министър Алеш Хойс иска възможно най-скоро да се свика среща с колегите му от ЕС.


Това все още е далеч от "ясен план". Не е известно как и дали ще се реформира старата система за разпределяне на мигрантите. Центрове за мигранти в Турция и Пакистан може да звучат като привлекателна идея в Европа, но надали ще са такива за държавите, които вече приютяват повечето избягали афганистанци. Като алтернатива се споменава още една идея на Европейската комисия - глобална програма за разселване на бежанци - която се очаква да бъде предложена на ниво Г7.


Европа ще се изправи и пред други проблеми.


През миналата мигрантска криза афганистанците, пристигнали със сирийците и иракчаните, за разлика от тях често бяха разграничавани като "икономически мигранти"; предвид ставащото в родината им това (невинаги точно и преди шест години) обозначение трудно ще се запази. Освен това, оценявайки рисковете за афганистанците, тя ще трябва да има предвид, че страната е тежко белязана от проблеми като сушаь риск от хуманитарна криза и колапс на администрацията с идването на талибаните, който само може да подтикне още хора да избягат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Лъжат - в Афганистан всичко е наред!

  [email protected]
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  Другарят Лавров каза, че "талибаните са адекватни хора".....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 3. 3 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 763 Неутрално

  В най-скоро време ще започне канонада от Дойче Зеле, Свободна европа и други либерастки "медии", със сърцераздирателни истории на млади мъже, как са си плюли на петите и са изоставили жените и децата си в ръцете на талибаните.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Любопитно

  " Двете държави само миналата година приеха 900 хил. души; в Иран вече живеят 3.5 млн. граждани на страната, а в Турция общият им брой се оценява на между 300 (изчисления на властите в Анкара) и 500 хил. (други оценки)."

  След като в Иран има точно толкова бежанци за които ЕС плаща на Турция милиарди не ли логично ЕС да преговаря с Иран, а не с изнудвача Ердоган?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  В ход е"The great replacement " заменянето на местното население с диваци от Азия и Африка. До 30-40 години местните жители ще са под 50 процента ,а до края на века ще са не повече от 10-20 процента.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Другарят Лавров каза, че "талибаните са адекватни хора".....
  —цитат от коментар 2 на mitko11


  А пък Борел че след като са победители ЕС го приема за свършен факт и ще преговаря с тях!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bond007":

  Тя вече започна.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всеки ден само на българската граница се залавят стотици афганистанци, но новата опорна точка на ултралибералите е, че едва ли не това са фантоми. Скоро като изпищят приемащите ги страни всичко ще лъсне, но ще бъде късно.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 10. 10 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 904 Любопитно

  "Германското правителство предпазливо допуска ограничен прием на хиляди, а протестиращи в много градове искат още."
  ....................................................
  Искат още афганистанци или искат още по-ограничен прием?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "Накратко кзано, натискът по външните граници на ЕС, включително заради Афганистан, е отбелязал увеличение спрямо миналата година, но (засега) няма индикации дори за минимална прилика с 2015 г., когато милион души влязоха в Европа."
  =====
  Защо (засега) е в скоби... сигурно за да омаловажи потенциалната опасност, която дори и автора не може да не отбележи.
  А пък за мерките и "популизма", дай да чакаме ситуация, като тази от 2015, и тогава да търсим решения.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Или как опазването на етнос, нация и цивилизация се превърна в популизъм

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3635 Любопитно

  Това ли е новата, модерната Трета световна война?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1126 Весело

  "Германското правителство предпазливо допуска ограничен прием на хиляди, а протестиращи в много градове искат още."....................................................Искат още афганистанци или искат още по-ограничен прием?
  —цитат от коментар 10 на CINZANO


  То за това е замазано така, че да не го разбереш точно.
  Либерастка журналистика сър.

 16. 16 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Изглежда че мигрантите дето са на територията на България сега са се активизирали да тръгнат към западна европа, представяйки се за афганистанци и нали - бягат от конфликтна зона. Ако нашите са хитри ще ги 'оставят' да си ходят към западна европа и ще охраняват само границата за прииждащите нови от азия.

  You don't know what you don't know.
 17. 17 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Бежанци от война отиват в съседни държави.
  Там стоят в лагери докато войната в родната им държава приключи, след което се връщат по домовете си.
  Това са бежанци и това е процесът.
  В случая съседните държави са основно Иран и Пакистан, но също и Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.
  Това е.
  Всякакви други придвижвания са си икономическа емиграция.
  Всяка държава по света сама определя политиката си спрямо кандидатите за икономически емигранти и дали въобще иска такива и откъде ги иска.

  Ние, в България, нямаме нужда и не ни трябват икономически емигранти, които са мюсюлмани, които нямат никаква квалификация, нито трудови навици, както ги разбираме в Европа (освен при отглеждане на мак) и като манталитет и социално-икономическо развитите са, най-меко казано, варвари.

 18. 18 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Краткият отговор е "не". Афганистанците не идват. Разбира се, бежанци ще има. Ще има и такива, които използват войната и тормозът от талибаните като претекст, за да реализират намерението си да бъдат икономически имигранти в Европа. Но общият брой ще е абсолютно незначителен. Виж шумът, който ще вдигнат недобросъвестни манипулатори, популисти, "националисти" и какви ли не други -исти, той ще е голям. И огради ще строят, и речи ще държат. Ще бъде спекатакъл...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Според аФторчето трябва страните да седят като изтокани и да чакат натискът да стане милионен, за да започнат подготовка и преговори как да се действа .. Подготвеният е двойно въоръжен - има една такава приказка (перифразирам) така че - подготовка!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 715 Неутрално

  При нас пък обратното. Има такъв талибан и останалите талибани използват ДПС като плашило.
  Мда

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#14] от "дедо Андро":

  Не, дедо.....
  За съжаление.... Не....
  Това са само скромни тренировки.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  " Мнозинството афганистанци нямат възможност да напуснат страната по регламентираните канали. Към днешна дата хората, които може да са в опасност, нямат изход.""

  Това е единствената причина, за да не виждаме вълни от афганистанци към Европа, все още ! Но ситуацията е много динамична........

 25. 25 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Не могат да приемат нашата култура, не могат да се бият за правата си, не могат да организират държавата си. Но бягат към Европа. Защо не бягат към Иран, С Арабия, Пакистан, ОАЕ, Русия....?

 26. 26 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2607 Весело

  Германското правителство предпазливо допуска ограничен прием на хиляди, а протестиращи в много градове искат още.
  -----------------------------------------------------------------------------

  Протестиращи германци искат пак 1 милион бежанци? Както през 2015 година, когато Меркел ги покани официално с едно селфи?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  След като в Иран има точно толкова бежанци за които ЕС плаща на Турция милиарди не ли логично ЕС да преговаря с Иран, а не с изнудвача Ердоган?
  =======
  Дано един ден стане така че ЕС почне да се пазари с иранските молли....
  Тогава Ердоан ще ви се стори като пепеляшка....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Весело

  Това ми напомня много за един славен древен народ с над 1 000 000 икономически емигранти по света, напуснали "кочината" щото нищо не ставало от нея 🙂
  Сега пррдполагам ще получа дежурният отговор "сма ние сме легално там, прртопяваме се за едно поколение и така отмъщаваме на мутрите"

  До коментар [#25] от "evtimvz":
  "...не могат да се бият за правата си, не могат да организират държавата си..."

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Любопитно

  Интересно, дали ЕС ще се договори с талибаните, срещу заплащане те да ограничат свободното напускане на Афганистан (да направят режим подобен на този, който бил по соца -изходни визи и т.н.). Това ще бъде голям майтап -ЕС да да си плаща за сигурност, поощрявсйки погазването на основни според него свободи. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Западняците да не се помайват, а да започнат усилено строителство на милиони безплатни социални жилища за новите заселници/съграждани. Едва ли като хуманисти ще оставят клетите мигранти да спят и живеят по улиците. Да строят и джамии, много джамии. И както волно приемаме мигранти и бежанци от цял свят (предимно мюсюлмани), без обичайния документен контрол, то Европа може да набъбне на 1 млрд. хора, все ще има място за всички, ще се сместим. Да подготвят и кръшни булки за новите съграждани, щото и те имат биологични потребности, пък проститутките струват пари и едва ли ще стигнат за всички желаещи.

  Същото се отнася и за нас. От уж транзитна държава, можем да се превърнем в постоянно обиталище като част от ЕС. И наред с родните индианци, с новите съграждани ще си живеем чудничко. Да живее Брюксел, да живее либерастията!

 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Икономическа емиграция или по други прични има всяка държава по света. Ние не сме уникален случай. Но в случая се нарушава международното законодателство за документен контрол, както и принципно културно несъвместими общности са принудени да съжителстват заедно. В някакъв момент и Вашата усмивка/остроумие ще затихне. Щото мигранти/бежанци ще се насочат и към Чехия, като благодатна земя в ЕС. Ориана Фалачи ще познае, но какво от това. Важното е, че сме много куул във виртуалното поле.

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Дори и да не идват, трябва да сме готови за ситуация, в която тълпи от хиляди хора се озоват на границата. Това не е популизъм, а здрав разум. Обратното е малоумие.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Турция, която пък предупреди, че не желае да е "мотел за бежанци".
  Удобен момент да се излеят още десетина милиарда към там.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 34. 34 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#15:"nhh18551388"][/quote]

  "Германското правителство предпазливо допуска ограничен прием на хиляди, а протестиращи в много градове искат още."
  - Не им стигнаха сирийските лекари и инженери, чакат още. Толкова много хората на запад презира източноевропейците, че са съгласни да сменят населението си с мюсюлмани от Африка и Близкия Изток. Само че онези са религиозни и няма да търпят либералните безбожници. Привържениците на най-миролюбивата религия режат ръце и глави според техния си закон. - Ирония на съдбата, застарялата Европа захвърли християнските традиции, за да стане мюсюлманска. Или може би това е отмъщението на един народ, преследван в Европа десетки векове?

  master
 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Посланието на ЕС трябва да е ясно - тук няма място за вас, не сте добре дошли. Придружено със снимки и видео от разни бежански лагери. За да видят реалността в Европа, защото заблудите сред тях (масови и подхранвани от трафикантите) са, че ги очакват къщи, пари и жена за всеки. Нека видят реалността, такава, каквато е. Лагерът Мория и "джунглата" в Кале.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  "Като алтернатива се споменава още една идея на Европейската комисия - глобална програма за разселване на бежанци - която се очаква да бъде предложена на ниво Г7."

  Много хубава инициатива на ЕК, ако останалите големи държави я отхвърлят, то и ЕС трябва коренно да промени своята миграционна политика в посока тя да стане много по-рестрективна. Не е честно от големите и развити световни сили само ЕС да прибира бежанци, а останалите държави, които имат огромен потенциал за прием на бежанци, като САЩ, Япония, Канада, Австралия и не толкова развитите Русия, Китай, Бразилия и други да приемат малцина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#10] от "CINZANO":

  И как няма да искат още, след като вече мигрантите са значителен брой и могат да изкарат едно 100 000 на митинг. А полезните идиоти-левичари ги подкрепят.
  Т.нар. бежанци не са преследваните от талибаните интелектуалци или по-образовани граждани. Мигрантите имат същия талибански манталитет, ходят по улиците с ножове и са готови да ги използват при първа възможност.
  По-образованите и по-заможните обикновено намират легални пътища да емигрират и на тях много държави биха предложили убежище.

 38. 38 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#25] от "evtimvz":

  Абсолютно ! Много от тези държави са богати , по-близо и са от същата религия..
  Или към Израел. АА забравих , там който се подаде над оградата го свалят. Ама и те са демокати.
  Другият вариант е Австралийския - всеки хванат обратно няма лабаво.

  caterpillar
 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  "Германското правителство предпазливо допуска ограничен прием на хиляди, а протестиращи в много градове искат още."....................................................Искат още афганистанци или искат още по-ограничен прием?
  —цитат от коментар 10 на CINZANO


  Идиоти много и всякакви. Един зелен политик например организира частни чартъри за извозване на клетници. В кроткия вестник Ди Велт има голяма статия, дипломатично обясняваща за проблемите на афганистанците със закона и трудовия пазар.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Или как опазването на етнос, нация и цивилизация се превърна в популизъм
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Другаде писах как услужливите мисирки промениха смисъла на думата "популизъм" и как зад писанията им прозира дълбокото убеждение, че една политика не е никаква политика, ако не е антинародна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Аз до колкото си спомням до вчера демократите лъгаха като разпрани във фалшиви новини, как милион афганци били тръгнали насам. Сега какво стана, кой разпространява фалшиви новини?

  Пасков много спокойно обясни преди седмица, че истерията за милиони афганци е силно преувеличена от демократичната преса. Така става като предавате фалшивите новини от ройтерс и СНН, вместо от местни медии и истински анализатори.

 42. 42 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  дори тези данни са оптимистични ,не забравяйте ,че само заради локе дауните раждамостта В ЕВРОПА ПАДНА С 25 % ЗА 2020 И ПОНЕ ТОЛКОВА ЗА 21,ТОВА БЕшЕ И ЕДНА ОТ МНОГОТО ЦЕЛИ НА ПЛАНДЕМИЯТА.

 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":След като в Иран има точно толкова бежанци за които ЕС плаща на Турция милиарди не ли логично ЕС да преговаря с Иран, а не с изнудвача Ердоган?=======Дано един ден стане така че ЕС почне да се пазари с иранските молли....Тогава Ердоан ще ви се стори като пепеляшка....
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Те за ядреното оръжие се спазариха с тях че за едни бежанци няма да могат.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Краткият отговор е "не". Афганистанците не идват. Разбира се, бежанци ще има. Ще има и такива, които използват войната и тормозът от талибаните като претекст, за да реализират намерението си да бъдат икономически имигранти в Европа. Но общият брой ще е абсолютно незначителен. Виж шумът, който ще вдигнат недобросъвестни манипулатори, популисти, "националисти" и какви ли не други -исти, той ще е голям. И огради ще строят, и речи ще държат. Ще бъде спекатакъл...
  —цитат от коментар 18 на sylvester


  Това твърдение си струва да се запише, за да се прочете пак след 1-2 месеца. Няма как да има огромен поток емигранти само десетина дни след офанзивата на талибаните. Става дума за преодоляване на огромни разстояния и няколко граници. Каналджиите били много изобретателни, но още не съм чул да прилагат и телепортиране.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Покрай застрашените афганистанци, колко ли още ще дойдат. И , като дойдат, почват да искат бурки, забрадки, искат да сменят реда в Европа.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Покрай застрашените афганистанци, колко ли още ще дойдат. И , като дойдат, почват да искат бурки, забрадки, искат да сменят реда в Европа.

 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Защо покрай афганистанците влизат и други тарамбуки? Кой се прави на луд?

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  капитализъм значи конкуренция
  вътрешна и между страните, водени по пътищата на безумието от своите държавни машини с безсъвестни политици на волана
  (безсъвестен политик всъщност е тавтология)
  конкуренцията поражда проблеми като тези сега в Афганистан;
  конкуренцията пречи тези проблеми да бъдат решени
  включително и помощ за бежанците, състрадание към тях - не, не става, защото над всичко властна конкурентната идеология "ако ги вземем, трябва да ги храним, ако ги накараме да работят, за да се изхранват, ние ще останем безработни, затова - вдигайте огради, копайте ровове, зареждайте картечниците"

  и хем "всички са прави", хем се случва безобразие, хем "няма само едни виновни", хем станалото е като стихийно бедствие и никой не е отговорен...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":Икономическа емиграция или по други прични има всяка държава по света. Ние не сме уникален случай. Но в случая се нарушава международното законодателство за документен контрол, както и принципно културно несъвместими общности са принудени да съжителстват заедно. В някакъв момент и Вашата усмивка/остроумие ще затихне. Щото мигранти/бежанци ще се насочат и към Чехия, като благодатна земя в ЕС. Ориана Фалачи ще познае, но какво от това. Важното е, че сме много куул във виртуалното поле.
  —цитат от коментар 31 на Читател


  Колкото и невероятно да звучи, но вече от доста време в Чехия има около 600 000 чужденци (без тези, които са се натурализирали ), което е малко над 5% от населението на страната - главно виетнамци и украинци, има и мюсюлмани като като в Бърно им е централната джамия. Приказките че украинците ни били братя славяни със сходна религия и манталитет и лесно се асимилирали са за под шипковият храст. Има и хиляди българи - дори има и поговорки свързани с тях.
  А ето една информация, която може би би ви била интересна - около 13% от работната сила в Републиката представляват чужденците. Интересно, колко е в Бг този процент и как биха се отнесли българите, ако 13% от работещите в Бг са чужденци
  По-долу в материала има данни и за българските граждани>
  https://www.statistikaamy.cz/2021/04/09/odchod-cizincu-z-cr-byl-jen-docasny

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  До коментар [#49] от "DDR":

  Ами че то на всеки чорбаджия мечтата му е да наема евтини чужденци, които нямат претенции, а при възникнал спор обикновено съдът е по-благосклонен към него. Това не е довод за абсолютно нищо - никой не се притеснява, че афганците ще му вземат работното място, а че въобще няма да работят, ще правят мизерии и ще мрънкат за специално отношение. Въпреки че много от тях вероятно са по-работливи от арабите и от африканците.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#49] от "DDR":

  Полезен коментар. +++

  Виетнамците в Чехия са маи второто или третото по-големина малцинство в страната. Какви са твоите лични впечатления от чехите с виетнамски произход!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1126 Весело

  [quote#15:"nhh18551388"]
  —цитат от коментар 34 на gigabyte
  "........... Или може би това е отмъщението на един народ, преследван в Европа десетки векове?[/quote]

  Може пък да си прав че е отмъщение на тия за които постоянно се натяква колко много са били преследвани в Европа, но никога не се уточнява защо.

 53. 53 Профил на wpa33573870
  wpa33573870
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Идващите в Европа със собствен транспорт са само потенциална заплаха. Действителната са онези, дето идиотските неолиберастични държави евакуираха . Оказва се, че 70 % от евакуираните са местни получили гражданство в Европа и въпреки, че са получили статут на бежанци се връщат в родината си в отпуска да се правят на вуйчовци и да покажат колко големи тарикати са. Останалите ги обявиха за нает местен персонал, който е заплашен от отмъщението на талебаните. Питам аз, има ли средно интелигентен човек да вярва, че тия хора са случайно попаднали на работа със Западните си покровители? Те са, както е нормално, или редови разузнавачи или вербувани от мощните вътрешни радикал;ни сили да е работят за тях. Улица с две думи-всички докарани от тях са 100% заплаха за сигурността, защото са добре подготвени, образовани и фанатично възпитани бойци на ислямистките организации. За съжаление скоро ще опитаме афгански поздравления към модерния и свободен Свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK