"Северен поток 2" ще трябва да допусне други доставчици до тръбите си, реши германски съд

"Северен поток 2" ще трябва да допусне други доставчици до тръбите си, реши германски съд

© Associated PressГазопроводът "Северен поток 2" няма да бъде освободен от изискванията на газовата директива на ЕС.


Това сочи решението на съд в Дюселдорф, който разглеждаже обжалването на оператора на газопровода след решение на германските регулатори, съобщават "Блумбърг" и РБК.


Довършването на почти готовия газопровод няма да бъде засегнато от решението. Когато обаче тази инфраструктура заработи (за това няма технически пречки), операторът може да бъде глобен, ако не изпълнява нормите на ЕС.
САЩ приеха наскоро нови санкции, свързани с проекта, въпреки постигнатия с Германия компромис, който позволява той да бъде завършен. "Северен поток 2" има капацитет да доставя 55 млрд. кубични метра газ годишно.


Енергийният регулатор на Германия отсъди през май, че "Северен поток 2" неоснователно е отправил искане да бъде изключен от обхвата на газовата директива, тъй като не е бил довършен към 23 юли 2019 г. Съоръженията, готови преди тази дата, могат да искат изключение.


Какво се променя


След изискванията в действащите според газовата директива правила е разделянето на производството от преноса на газ и достъпа на други компании до тръбата. Може да се наложи и преструктуриране на "Северен поток 2", което да струва допълнителни разходи.


За да се съобразява с газовата директива, пренасящото руски газ до Германия при заобикаляне на Украйна, съоръжение трябва да бъде сертифицирано като независим системен оператор. Няма да се наложи "Газпром" да продава собствеността си, но ще трябва да допусне други доставчици, за да гарантира честната конкуренция и спазване на правилото производителите, преносителите и разпространителите да не са свързани, а трети страни да имат достъп до мощността на тръбопровода.


Операторът на "Северен поток 2" настояваше, че газовата директива цели да съсипе проекта, разделил европейските правителства и на който се противопоставят САЩ и Украйна, а в ЕС Полша е сред най-големите му противници.


Целта на директивата бе всички газопроводи от трети страни в ЕС да попаднат под действието на енергийните норми. Операторът на проекта трябва да е независима от "Газпром" компания, а 50% от мощностите да бъдат запазени за независими доставчици на газ; това би могло да остави половината от капацитета неизползван за известно време. Подкрепящата проекта Германия някога успя да издейства промяна в черновата на директивата - не Брюксел, а национални институции да решават дали за дадено съоръжение да има изключение от правилата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK