Талибаните и "Ал Кайда" - ще се скъса ли връзката

Лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен в Афганистан, 1998 г.

© Associated Press

Лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен в Афганистан, 1998 г.Няма да забравя как погледнах към телевизора за кратко преди продажбите, а видях драматичните кадри на живо с пътнически самолет, който се врязва в Световния търговски център в Ню Йорк." След това вторият самолет и насочилият се към Пентагона допринасят за това "животът на никого от нас да не бъде същият", спомня си тогавашният търговец на килими в Пакистан, завърнал се като журналист в Афганистан, Билал Саруари; месеци след като се настанява в Кабул, талибаните си тръгват.


Двайсет години по-късно той напусна страната заради връщането на същите талибани, предоставили убежище на Осама бин Ладен и "Ал Кайда" и свалени след атентатите на 11 септември. Заедно с него се изтеглят и Съединените щати, настоявайки, че с подписа на документ в Доха през февруари 2020 г. ислямисткото движение се е задължило да прекъсне всички свои връзки с "Ал Кайда".


Появиха се хипотези, че победата на талибаните всъщност ще даде тласък на "Ал Кайда" и отново може да превърне страната в развъдник на терористи. Има и скептици. Какво е известно за отношенията на талибаните, "Ал Кайда" и други групи 10 дни след като падането на Кабул ги превърна в почти пълновластни господари на Афганистан?


Ангажименти
Талибаните поеха ангажимент да прекъснат връзките си с всякакви терористични групировки. Самите те още са в списъка на ООН на организации, подпомагащи тероризма.


Споразумението, сключено в Доха със Съединените щати през февруари 2020 г., предполага, че движението, стриктно интерпретирало ислямското право през петте си години на власт в Афганистан (1996-2001 г.), няма да допуска страната да е платформа и пристан на международния тероризъм, както на практика стана през 90-те години. Талибаните отказаха да предадат Осама бин Ладен или когото и да бил от "Ал Кайда" и това даде на Джордж Буш-младши оправдание за нахлуването в Афганистан.


Според доклад на ООН от миналата година обаче талибаните са се консултирали с "Ал Кайда" в хода на преговорите със САЩ, започнали през 2018 г., и дори "предложили гаранции, че ще уважават историческите им връзки". Според същия доклад лидерът на организацията, египтянинът Айман аз Зауахири, се намира в Афганистан. Изтъкват се връзките с мрежата "Хакани" - внесла атентатите с коли бомби в Афганистан и превърнала се в част от бъдещата власт. "Хакани" е основното свързващо звено между двете организации.


Някои западни служби са скептични. Първо, "Ал Кайда" никога не бе победена дори след убийството на Бин Ладен 10 г. след падането на талибаните. Второ, оценките на служби на запад - а и в някои държави от Залива - предполагат, че разривът на движението с "Ал Кайда" така не се е състоял.


"Разрив с талибаните"?


"Не сме видели разрив с талибаните. Така че, ако талибаните успеят, вероятно "Ал Кайда" ще работят с тях, заяви американски представител пред "Файненшъл таймс" още преди бойците да овладеят Кабул. Изданието припомня и за американския разузнавателен доклад от април, според който "Ал Кайда" продължава да заговорничи за извършването на "терористични атаки срещу лица и активи на САЩ", включително в самата страна, и присъства в поне 15 (от 34) афганистански провинции, основно в по-близките до Пакистан райони. Това и други изследвания говорят за стотици или хиляди бойци на джихадистите, концентрирани основно по границата с Пакистан.


От Великобритания дойде сходно предупреждение - според контраразузнаването организацията може да опита да установи наново част от лагерите си, ако се появят "неуправлявани места". "Няма съмнение", че рискът от връщане на "Ал Кайда" нараства, писа и саудитската, но базирана в Обединените арабски емирства "Ал Арабия".


Няколко месеца след това, през ноември 2020 г., в Западен Афганистан обучените от САЩ специални части убиха заместник-ръководителя на "Ал Кайда на Индийския субконтинент". Според ООН той се е намирал под закрила на талибаните. Още двама командири на "Ал Кайда" бяха убити в източната част на страната в края на март.


Талибаните "никога не са прекъсвали" връзките си с "Ал Кайда" въпреки натиска, смята и Ричард Фонтейн, който ръководи мозъчния тръст Center for a New American Security. Подобно мнение изразява за "Ню Йорк таймс" и Нейтън Сейлс, бивш координатор в Държавния департамент за контратероризма и старши изследовател в Атлантическия съвет, според когото рискът от тероризъм за САЩ "драматично ще се влоши" и е "практически сигурно, че "Ал Кайда" отново ще върне убежището си в Афганистан и ще го използва за тероризъм срещу САЩ и другите".


"Ал Арабия" същевременно отбелязва, че присъствието на "Ал Кайда" сериозно е намаляло в последните 20 години в Афганистан и не е ясно дали организацията е способна да извършва атаки срещу САЩ, подобни на тези от 11 септември.


Какво печелят талибаните от "Ал Кайда"


"В страната няма организация, която да се нарича "Ал Кайда". Нито нейни представители, нито нейни центрове," увещаваше бившият главен преговарящ на талибаните Шер Мохамад Абас Станикзай в Доха още през януари. На първата си пресконференция след падането на Кабул талибаните увериха, че Афганистан няма да се ползва за терористични атаки. Говорителят на политическото бюро Мохамад Наим каза в неделя: "Организацията "Ал Кайда" не присъства в Афганистан и нямаме връзка с тях." Наим обясни, че талибаните ще се придържат към споразумението от Доха и няма да позволят никой "човек или организация да влезе на територията ни, за да извършва военна дейност".


Действително от много години няма атаки срещу западни цели на "Ал Кайда", изцяло планирани от афганистанска територия, но разклонения на организацията са вдъхновявали нападатели в Европа в последните години. Това затишие, отчасти резултат на работата на САЩ и съюзниците им и отчасти на решението на "Ал Кайда" да се държи далеч от светлината на прожекторите в Афганистан, може да прекъсне лесно, според най-критичните към талибаните гласове.


"Ал Кайда" бе поводът за сваляне на талибаните през 2001 г. Първоначалният им приоритет едва ли ще е да реабилитират "Ал Кайда" на територията на Афганистан; идеологията им по принцип не е насочена към подчиняване на света на исляма или създаване на халифат по модела на "Ислямска държава", която впрочем е и техен основен противник и с която ще трябва да се справят, след като са на власт (и които започнаха кампания в социалните мрежи, че талибаните са "агенти на САЩ" и ги обвиниха в отстъпничество).


Никога не са се борили за световен джихад, подобно на споменатите две организации. Те дори не са консолидирали властта в самия Афганистан - едва предстои да го направят и да намерят начин за работа с местните общности.


За "Ню Йорк таймс" Джон Соуърс, бивш ръководител на британското контраразузнаване, обяснява, че макар със сигурност да не е добре "приятел на терористи" като талибаните да управлява държава, те със сигурност са "научили някои уроци през последните 20 години". Въпросът е "колко контрол има ръководството, преговарящо в Доха, над бойците, след като традиционно в граждански войни хората на бойното поле имат повече власт от тези в петзвездни хотели".


На теория талибаните показаха не само на САЩ, но и на други важни играчи - като Русия и Китай - желание да се справят с всякакви терористични групи в страната (движението вече нарича връзките си с тях "добри"). Този инструмент за натиск на Пекин и Москва вероятно ще бъде част от условията талибаните да бъдат легитимирани. Има и конкретна уйгурска групировка, избягала в Афганистан и бореща се за отделянето на уйгурския район Синцзян, която Китай открито поиска от талибаните да изкоренят, ако дойдат на власт.


Дали това ще стане на практика, докато талибаните търсят легитимност, за да не ръководят този път "държава парий", предстои да се види.


Според Мухамад Абд ал Уахаб Рафики, изследовател на салафистки организации, талибаните няма да повторят грешките от миналото и да допуснат голям брой джихадисти от Близкия изток и Северна Африка, цитира го мароканският арабскоезичен вестник "Хеспрес". Освен това, смята Рафики, връщането на талибаните в Кабул този път се ползва с американска подкрепа и ситуацията е различна отпреди 20 г. Същият вестник цитира Абдел Фатах ал Хайдауи, член на организация на семействата на мароканци, отишли да се сражават или задържани в Сирия и Ирак, според когото талибаните вече се отдалечават от салафизма.


"Победа за всички тях"


От "Лашкар-е-тайба", извършител на терористичните атаки в Мумбай през 2008 г., до "Техрик-и-талибан", известно и като пакистанските талибани - "Ал Кайда" не е единствената непосредствена опасност в региона. Индия се опасява, че подобни организации са проблем за регионалната сигурност. Те обаче могат да заплашват и самия Пакистан. Исламабад е притеснен, че "Техрик-и-талибан", които не са силно свързани с афганистанската организация, искат да свалят правителството на Пакистан - ядрена държава с 250 млн. жители.


Възможни атаки на клона на "Ислямска държава - провинция Хорасан" и други терористични групи бяха изтъквани както от американския президент Джо Байдън в мотивите да не се отлага изтеглянето, така и от германската армия.


Няма особено съмнение, че "победата на талибаните дава огромен тласък на пропагандата на ислямисткия тероризъм по света", пише "Ню Йорк таймс". Някои експерти, цитирани от това и други издания, виждат риск победата на талибаните да вдъхнови "вълци единаци" да извършват терористични атаки в различни точки на света.


Засега терористи по света посрещат радушно събитията в Кабул. От "Ал Кайда на Арабския полуостров" до сомалийската "Аш Шабаб" (сврзана с "Ал Кайда") и "Хамас" в Израел честитиха на талибаните. В Сахел, обширен африкански регион, където действат множество въоръжени групировки, има притеснения, че изтеглянето на хиляди френски военни в следващите месеци може да доведе до сходен сценарий или най-малкото да увеличи терористичните атаки.


Сомалия впрочем също е държава, откъдето наскоро дойдоха подобни притеснения. Вчера "Аш Шабаб" си върна контрола на близък град в централната част на страната, отвоюван от правителствените сили преди месец, след като бе в ръцете на ислямистите 10 години. Той бе подстъп към Харардхере, град под контрола на "Аш Шабаб", ползван за пиратска дейност преди десетилетие. Свързаните с "Ал Кайда" джихадисти се борят за сваляне на сомалийското правителство и строга версия на ислямското право.


"Дори талибаните сами да решат да прекъснат връзките с тези групировки, терористите си остават възхитени от успехите на талибаните и го възприемат като огромен стимул," смята британският експерт по Близкия изток Пол Роджърс. "Така че няма особено значение ще съществува ли "Ал Кайда" или каквато и да било друга организация в Афганистан. По-големият проблем е, че победата на талибаните е победа за всички тях."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Весело

  Ребрандиране му е майката. ИДИЛ това го правиха поне 50 пъти в Сирия. Ал-Кайда сменят байрака и са чистак нови, умерени ислямисти, борци за свобода и демокрация по света, борба известна като "джихат" из мюсюлманските общестава.

  Who the fuck are you to lecture me?
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Само САЩ и някои западни държави се борят с тероризма,а други уж натовци пият ракът с тях и заговорничат и правят пъклените си планове срещу богатия запад!!

  shlshlshlshl
 4. 4 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Будали...
  За сравнение:

  талибани от Има народ на Слави за Няма държава
  не беха добре дошли в Държавен съд.

  Но пък:
  "Здравствуйте ребята" в Избори и вътре в Парламент.
  Дваж пъти. Без ангажимент.

  Умното си е умно...

  "Ангажименти

  Талибаните поеха ангажимент
  да прекъснат връзките си с всякакви терористични групировки.

  Самите те още са в списъка на ООН на организации, подпомагащи тероризма.

  Споразумението, сключено в Доха със Съединените щати през февруари 2020 г., предполага, че движението, стриктно интерпретирало ислямското право през петте си години на власт в Афганистан (1996-2001 г.),

  няма да допуска страната да е платформа и пристан на международния тероризъм, както на практика стана през 90-те години.
  Талибаните отказаха да предадат Осама бин Ладен или когото и да бил от "Ал Кайда" и

  това даде на Джордж Буш-младши оправдание за нахлуването в Афганистан."

 5. 5 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 842 Неутрално

  ислямисти има много,но кинтите идват от арабелите и Пакистан...талибаните за 20г са живи благодарение на ИСИ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 6. 6 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Интересно е, че при Тръмп, дневник бяха изключително активни със статии, които бяха от типа на "САЩ потъват, Западния сят загива" и прочие с директен намек, кой е виновен (Тръмп) за това.

  Сега тоталното оси*ане при демократите (Байдън и К. Харис) една-две статии. Искам да експертите/анализатори на дневник да отговорят адекватно на въпроса поставен тук - https://www.youtube.com/watch?v=ZRyL81e2uqs

  НЕ, талибаните няма да скъсат с идеологията си - дали ИДИЛ, Ал-кайда или по африкански тип новообразувани групи все тая... Всички знаят приказката "със стари *** не се отваря нов ***дак.

 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Цитат: Талибаните и "Ал Кайда" - ще се скъса ли връзката

  ------

  Така и никой нищо не казва ЗАЩО кардиолозите-людоеди от ВЪОРЪЖЕНАТА сирийска опозиция съвсем доскоро бяха подкрепяни и обявени за като чисти евро-атлантици и жълтопаветната преса по света и нас не спираше да ги величае, като ВСЕКИ ден бяхме заливани ОБИЛНО от комюникета от оная Обсерватория БАЗИРАНА (така казваха!) в Лондон...

  Голяма нищета на жълтопаветната пропаганда...

 8. 8 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Само САЩ и някои западни държави се борят с тероризма,а други уж натовци пият ракът с тях и заговорничат и правят пъклените си планове срещу богатия запад!!
  —цитат от коментар 3 на dfjftriktrcdt


  Де да знам...
  Само най-добрите приятели (Пакистан, Саудитска Арабия и ОАЕ) на белите и десни държави едно време са признали емирата на талибаните преди 20-тина години.
  Не са толкова прости нещата, това ми е думата.

  Прилагам следното доказателство!

  Taking control of Kandahar city that year,[116] they conquered more territories until finally driving out the government of Rabbani from Kabul in 1996,[120][121] where they established an emirate[122] that gained international recognition from 3 countries: Pakistan, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates.[123]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan #Post-Cold_War_conflict_and_Taliban_regime

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  "Ал кайда" беше и продължава да е поддържана от ЦРУ в сянка. Само малко я ребрандираха на ИДИЛ в Сирия.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  До коментар [#3] от "dfjftriktrcdt":

  Такава борба падна, та чалмосаните терористи наречени "борци за демокрация" си направиха квази държава в Сирия и Ирак. С активната помощ точно на САЩ.

 12. 12 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Ще се скъса връзката само ако филантропската преса реши, че трябва да се скъса. В сегашното време на постистината реалностите нямат значение, важни са локумите и опорките по масмедиите и лумпенизирането на материала.

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  талибаните и Ал-Кайда НИКОГА не са имали и НИКОГА няма да имат връзка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Само САЩ и някои западни държави се борят с тероризма,а други уж натовци пият ракът с тях и заговорничат и правят пъклените си планове срещу богатия запад!!
  —цитат от коментар 3 на dfjftriktrcdt


  с тероризма се борят Асад и Путин ... факт !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Ако сте готов да убивате за една кауза, но не сте готов да умрете за нея - каузата е загубена. Това е добра епитафия за християнската цивилизация.

 16. 16 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Поредните измишльотини на неолибералната пропаганда.
  Всеки знае, че талибаните считат себе си за коренните жители и стопани на земята си и не желаят никакви външни натрапници.
  Негативното им отношение към ИДИЛ е отдавна известно, а що се отнася до американските хитри измислици и разигравания с т.нар. "Ал Кайда" и литературния герой Бин Ладен - няма какво да се коментира.

 17. 17 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#3] от "dfjftriktrcdt":Такава борба падна, та чалмосаните терористи наречени "борци за демокрация" си направиха квази държава в Сирия и Ирак. С активната помощ точно на САЩ.
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Твоят любим СССР нали ги беше оправил???Свиха перки безславно и се сгромолясаха...Къде е сега СССР???САЩ се борят с тероризма,доста чалмосани и брадати ликвидираха,Русия ги приема охотно с мед и чай в Москва!

  shlshlshlshl
 18. 18 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  [quote#14:"dark'star"][/quote]

  А са първи дружки с чалмите-терористи от Техеран..

  shlshlshlshl
 19. 19 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Интересното е,че световният тероризм е патент на шиитски или сунитски ислямски групировки и нито една християнска...

  shlshlshlshl
 20. 20 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  талибаните и Ал-Кайда НИКОГА не са имали и НИКОГА няма да имат връзка
  —цитат от коментар 13 на dark'star


  Те никога не са скъсвали..

  shlshlshlshl
 21. 21 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  [quote#14:"dark'star"][/quote]

  Щях да забравя онзи брадат чеченски- ислямис..т и терорист Рамзан Кадиров,дясната ръка на бившия кагебист !

  shlshlshlshl
 22. 22 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#18] от "dfjftriktrcdt":

  Да не ти казвам щатците с кого са достлук. Ако се сещаш за един дето го разфасоваха у комшулука. А? Или те иранците по-лоши ?

 23. 23 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#18] от "dfjftriktrcdt":Да не ти казвам щатците с кого са достлук. Ако се сещаш за един дето го разфасоваха у комшулука. А? Или те иранците по-лоши ?
  —цитат от коментар 22 на ThePal


  Терористите -шиити или сунити,умерени или крайни, са от един дол дренки,т.е еднакви са...

  shlshlshlshl
 24. 24 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Сякаш вчера беше...

  Прочетете дописката от 2013 година и много неща ще станат ясни.

  ------
  Лондон и Париж: Само въоръжаване на сирийските бунтовници ще накара Асад да преговаря

  https://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/03/25/2028887_london_i_parij_samo_vuorujavane_na_siriiskite/

 25. 25 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Весело

  На мен най-ми е интересно,
  какво ще направят талибаните
  с маковите полета в Афганистан?!?
  Ще продължи ли Афганистан да бъде
  най-големия и мощен производител в света на хероин
  или ще има масово унищожения на тази
  "селско-стопанска култура" - цветето мак?!?
  Всичко останало е за пушилка!
  Първия път, когато талибаните бяха на власт
  унищожиха производството почти до нула!
  Това им донесе война с "най-демократичната" империя в света!
  Най-ми е интересно, какво ще стане сега в тази посока?!?

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#24] от "Аскет":


  Сякаш вчера беше...Прочетете дописката от 2013 година и много неща ще станат ясни.------Лондон и Париж: Само въоръжаване на сирийските бунтовници ще накара Асад да преговаряhttps://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/03/25/2028887_london_i_parij_samo_vuorujavane_na_siriiskite/
  —цитат от коментар 24 на Аскет  Е това е, както се нарича в стрелбата,
  десетка в десетката!
  Ама масово се разчита на това,
  че "матрЯла" не помни, какво е било?!?

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  До коментар [#17] от "dfjftriktrcdt":

  Що мешаш пак СССР? Нали се разпадна преди 30 години? Нали САЩ са първите в борбата с тероризма? Още от 11.09.2001 година по цял свят? Или - не са, а само манкират? И да добавя, вече не си бият негрите, а бялите!

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Любопитно

  До коментар [#19] от "dfjftriktrcdt":

  Не е баш така...
  Северна Ирландия, ИРА извънредни, Белфаст....
  Борби между католици и протестанти...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#22] от "ThePal":

  По - лоши са! Не искат да купуват американски оръжия, а си правят техни! Маани, ми изгониха и шаха си преди толкоз години! Напук на щатите!

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  До коментар [#25] от "vagabond66":

  Втора война няма да има. Империята напълни памперса яко. А може и да се разберат - ще има ограничено производство на хероин за вътрешна консумация в САЩ. ЦРУ ще го транспортира, защото има опит още от виетнамската война.

 31. 31 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Дневник като си хване някоя тема и бълва по 300 статии на ден. Нищо ново не пишат за тези талибани, само разтягане на локуми.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Квото им спуснат "либералните" им приятели, тва пишат, ти да не искаш да те информират?

 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":


  До коментар [#25] от "vagabond66":Втора война няма да има. Империята напълни памперса яко. А може и да се разберат - ще има ограничено производство на хероин за вътрешна консумация в САЩ. ЦРУ ще го транспортира, защото има опит още от виетнамската война.
  —цитат от коментар 30 на Vlado Nikolov


  Добре де, ама говорим за стотици милиарди долари!
  Цената на хероина в Афганистан е една,
  а в САЩ определено е много по-голяма!
  Е това ми е интересно?!?
  Талибаните ще захлебят ли от ситуацията сега
  или ще си я карат по старому?!?
  А по-старому, значи много народ
  и то живеещ в САЩ да артиса без дрога!
  В случая -хероин!
  Другите дроги ги получават от други дестинации!

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Няма да забравя как погледнах към телевизора за кратко преди продажбите, а видях драматичните кадри на живо с пътнически самолет, който се врязва в Световния търговски център в Ню Йорк." След това вторият самолет и насочилият се към Пентагона допринасят за това"

  Или как зрителят на телевизора вижда дори насочилия се към Пентагона самолет, който пък остана скрит за ПВО

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#32] от "vagabond66":

  Не, няма да хлебят. Окси вече е одобрен за употреба дори и от деца.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на J Blaze
  J Blaze
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#17] от "dfjftriktrcdt":

  Ами нали сами си го създадоха :))))

 37. 37 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Този Ангел Петров истинска личност ли е или някаква измислена зад която се пускат всички поръчани от спонсорите статии/теми?

  -voxy
 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#14] от "dark'star":

  "с тероризва се борят Асад и Путин...факт !"

  Да! Асад се бори с тероризма със зарин, а Путин - с новичок! :-)

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":

  А Росхероин ще стои с пръст в устата ли?!

  klimentm
 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":

  не е баш тъй .
  възхода на аятоласите беше с благословията на англичаните и не без дейната подкрепа на ЦРУ .
  през тоя период (не без дейната подкрепа на Москва) , в Иран глава надигат и набират популярност левите движения .
  залогът е бил голям - или комунистите свалят шаха или аятоласите .
  познай кого си избраха :)))
  мислеха , че после ше ги вържат на каишка , ама не би .
  над 40 години бяха под ембарго , после обамата ги олаби официално .
  иранските танкери и контейнеровози никога не спряха да щъкат .

 41. 41 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":

  помня , че зодиашките контейнери чартирани от ЗИМ под английски флаг си ходеха в Бандар Абас без проблеми.
  даже дъртия Офер , собственика го разследваха за търговски връзки с иранците .
  намериха го умрял в една хотелска стая преди години .
  злите езици разправяха , че били мосад

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Те никога не са скъсвали..
  —цитат от коментар 20 на dfjftriktrcdt


  бъркате понятия = талибаните , Ал кайда и ИДИЛ имат религиозни раличия, с ИДИЛ дори са във война , но по исляма НЯМАТ ПРАВО да ОТКАЖАТ УБЕЖИЩЕ дори на ВРАГ , ако им бъде поискано ... нещо което САЩ тълкуват като УКРИВАТЕЛСТВО > едва ли в преговорите в Доха не е постигнато споразумение между Талибан и САЩ по това културно различие и сега САЩ изисква Талибан да го ипълнят > сигурно има начин без пък те да си нарушават нормите на исляма :-) общо взето казвам същото като заглавието на статията , но съобразено с местните особености и без да съм навътре в теологията на исляма, но все пак съм подочул нещичко.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  Първо, много добра статия по темата! Добра журналистическа работа! Браво!

  Иначе, по темата, основен враг на талибаните в Афганистан отдавна е местния клон на ИД. Дано успеят да го унищожат. Сторят ли го, това поне донякъде ще ги легитимира пред международната общност.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Ал Кайда и талибаните са едно. На който не му се вярва значи е доста наивен.

  Комунистите са виновни!
 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Само САЩ и някои западни държави се борят с тероризма,а други уж натовци пият ракът с тях и заговорничат и правят пъклените си планове срещу богатия запад!!
  —цитат от коментар 3 на dfjftriktrcdt


  И как точно се борят?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  [quote#42:"dark'star"][/quote]

  Нощо не бъркам аз,вие бъркате!Това,че имат някакви различия в обърканата им ислямска идеология,не означава,че работят в синхрон!Осама Бин Ладен беше приютен и защитаван от талибаните в Афганистан!А ИД се пръкна от бивши членове на Ал Кайда и по точно от клона и Ал Нусра!!Сега Талибани,Алкайдийци и ислямодържавници под диктовката на Турция,Катар и прочие тетористични държави,правят терор над мирните мюсюлмани и християни в БИ и на Запад!!!

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Ал Кайда и талибаните са едно. На който не му се вярва значи е доста наивен.
  —цитат от коментар 44 на Крадливото ромче


  А те са създадени от Турция,Катар,Саудитска Арабия,ОАЕ и прочие терористични държави!!!

  shlshlshlshl
 48. 48 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  [quote#42:"dark'star"][/quote]

  Отказали са талибаните на САЩ да предадат основният организатор на атентатите от 11 септември в САЩ???Това,ако не е укриване и съучастие на терористи ,какво е??

  shlshlshlshl
 49. 49 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Ал Кайда и талибаните са едно. На който не му се вярва значи е доста наивен.
  —цитат от коментар 44 на Крадливото ромче


  То в една партия може да има ненавист,а камо ли в различни терористични организации!Важното е,че действат в синхрон срещу западния свят и народа на Афганистан!!

  shlshlshlshl
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  Ребрандиране му е майката. ИДИЛ това го правиха поне 50 пъти в Сирия. Ал-Кайда сменят байрака и са чистак нови, умерени ислямисти, борци за свобода и демокрация по света, борба известна като "джихат" из мюсюлманските общестава.
  —цитат от коментар 1 на Helen of Bikini


  Ми те американците вече ги ребрандираха.
  Вече мощно се дудне за "ИДИЛ - К" ...

  Агитропските митомейкъри май не могат да излязат от руслото на ковида с наставките на щамовете.
  Пък и защо да го правят? Мат'рялът вече е мущрован!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK