Германия очаква сложни преговори за коалиции след оттеглянето на Меркел

Ангела Меркел и Армин Лашет.

© dpa

Ангела Меркел и Армин Лашет.След месец германците ще гласуват за нов парламент и за наследник на Ангела Меркел, но прогнозите за резултата вещаят Бундестаг с поне 6 партии, заредена с вътрешни конфликти трипартийна коалиция и претендент за канцлер, който е изключително непопулярен дори в собствената си партия.


Пазарите, които обикновено не следят много плътно предизборната ситуация в страната с доста предвидима икономическа политика, започнаха да се изнервят от задаваща се продължителна неяснота и да се питат възможно ли е да се разклати някой от принципите в основите на най-голямата икономика в Европа.


Изненадата - социалистите поведоха по популярност


Поредната изненада дойде в сряда - според социлогическата агенция Forsa десницата за пръв път от 15 години е изгубила водещата си позиция и е изместена по популярност от социалдемократите. Проучването сред 2504 избиратели на 17-23 август (за партиите) и сред 1532 души на 18-20 агуст (за лидерите им) е "моментна снимка" на нагласите за гласуване, а не прогноза за вота на 26 септември. Но тя отразява ускорени политически процеси.
Обединението на Християндемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) получава 22% след загуба на популярността си - основно заради сериозен гаф на кандидата им за канлер Армин Лашет. Ако този резултат - най-слабият поне от 1984 г. насам - се повтори и на парламентарния вот, това ще е солидно отстъпление т 30.2%, спечелени от ХДС/ХСС на изборите през 2017 г. Сега сривът е с 8 пункта спрямо март и може да доведе до най-лошия им изборен резултат след края на Втората световна война.


Лашет - премиер на Северен Рейн - Вестфалия, се одобрява от стряскащите само около 12% от избирателите.


Социалдемократите добавиха 2 пункта до 23%, с което според социологическата агенция за пръв път от октомври 2006 г. изпреварват ХДС/ХСС. Това започва да се доближава до онези 24.6%, които ГСДП взе на изборите от 2017 г., но не е особен повод за радост, защото преди 4 години това бе най-лошият резултат за партията от войната насам. Лидерът Олаф Шолц е финансов министър в правителството на Меркел и коментарите в Германия са, че той лично с представянето си (харесван е за канцлер от 30% от анкетираните подобрява) позициите на социалистите.


Промяната за шестте партии според агенция Forsa спрямо резултатите им от 2017 г.

Промяната за шестте партии според агенция Forsa спрямо резултатите им от 2017 г.


Зелените отстъпиха с 1 пункт и са с 18%, показва допитването и това е повече от удвояване на 8-те им процента на предишните избори за Бундестаг (само 15% от анкетираните допускат, че лидерката им може да стане канцлер).


Прогнозата на агенция INSA как ще гласува Германия на 26 септември в сравнение с вота от 2017 г. - ГСДП може поне да удвои спечелените избирателни райони, а Зелените да доминират в близо 15 градски центъра.

Прогнозата на агенция INSA как ще гласува Германия на 26 септември в сравнение с вота от 2017 г. - ГСДП може поне да удвои спечелените избирателни райони, а Зелените да доминират в близо 15 градски центъра.


Либералните "Свободни демократи" (FDP) са с 12%, а лидерът им Кристиян Линднер се представя като следващия финансов министър на Германия и засега изключва да участва в лявоцентристка коалиция с ГСДП и Зелените.


Следват "Алтернатива за Германия" с 10% и крайната Лява партия с 6%.


Данните на Forsa, които общо взето съвпадат с останалите проучвания, показват, 4 възможни сценария за управление, включително на нестабилни трипартийни коалиции, каквито в Германия не са обичайни. Едва преди няколко седмици политолози прогнозираха коалиция на ХДС/ХСС и Зелените, но няколко грешки в кампанията на лидерката им Аналена Бербок потопи рийтинга на партията. Също доскоро някои анализатори направо изключваха ГСДП като значима партия.


Рейтингът на водещите германски партии към 23 август в графика на "Политико", обединяваща резултатите от проучвания на няколко социологически агенции.

Рейтингът на водещите германски партии към 23 август в графика на "Политико", обединяваща резултатите от проучвания на няколко социологически агенции.


Сега се оказва, че управлението може да се е дори на 4-партийна коалиция, а това най-малкото означава продължителни преговори. Сглобяването на двупартийната коалиция, управляваща в момента, отне близо 3 месеца и кабинетът се оформи малко преди Коледа 2017 г.

Гласуването по пощата вече е в ход


Шест седмици преди деня на изборите - от 16 август, започна гласуването по пощата. Предпочитанията започнаха да се променят бързо след това (на 18 август, например, ГСДП надмина Зелените, а на 24 август - и ХДС/ХСС), така че най-вероятно от тази възможност се възползват твърдите електорати на партиите. Според Карстен Никел от консултанската компания за политически риск Teneo това важи особено за Зелените с техните образовани и добре информирани симпатизанти. "Пощенският вот изисква грамотност как работи бюрокрацията, както и обществен капитал, а това затруднява по-бедните и необразовани групи", казва той. Според Матиас Юнг от социологическата Forschungsgruppe Wahlen пощенски вот е вероятно да използват по-възрастните германци, а това е електоратът на ХДС/ХСС


Социолозите и партийните стратези очакват поне една трета от избирателите да пуснат бюлетините си по пощата (при 28.6% през 2017 г.), включително заради четвъртата вълна на пандемията. Юнг направо говори за кампания от две части - мобилизиране на избирателите за гласуване по пощата и битка за колебаещите се до последния ден.


Много непопулярен кандидат за канцлер на ХДС/ХСС


Армин Лашет

© dpa

Армин Лашет


Армин Лашет се оказва истинска гира на краката на консерваторите в тази кампания. Според проучване на маркетинговата група Civey, разпространено в сряда, 70% от поддръжниците на ХДС/ХСС искат той да бъде заменен с бавареца Маркус Зьодер. Лидерът на ХСС беше фаворит за кандидатурата, но изгуби на вътрешнопартийното гласуване през април. Запитани за размяната, само 23% от анкетираните са казали, че Лашет трябва да остане претендентът за канцлер.


Зьодер продължава да заявява, че не участва в подобно състезание, като пред muenchen.tv каза, е няма амбиции за канцлер нито сега, нито след 4 години на следващите избори. "Веднъж се кандидатурах, втори път няма да ни отведе никъде", коментира той и нарече пълна илюзия промяната в момента на кандидата на ХДС/ХСС.


В петък и здравният министър Йенс Шпан (близък съюзник на Лашет) каза за вестник Mannheimer Morgen, че ХДС няма никакви планове да сменя кандидата си за канцлер. "И ще получите същия отговор, ако попитате Зьодер", допълни той.

Премиерът на най-многолюдната германска провинция обаче така и не успява да заеме солидна позиция на политическата сцена, от която скоро ще си тръгне Меркел след 16 години управление.


Той опита да използва разрушителните наводнения през юли, за да се представи като способен да управлява кризи. Но там допусна и последния си гаф, за който медиите буквално го разкъсаха - уловиха го да се смее, докато президентът Франк-Валтер Щанмайер произнасяше реч на съчувствие към жертви и пострадали в засегнатия район. После се появи под чадър, носен от негов помощник, на разговор с хората, които го чакаха под дъжда и в калта от пороите.


Олаф Шолц

© Reuters

Олаф Шолц


За сметка на това социалистът Олаф Шолц все повече изглежда като лидер на едно лявоцентристко коалиционно правителство, ако изпревари християндемократите след 4 поредни техни изборни победи. Като финансов министър и зам.-канцлер, той добре познава отвътре как функционира едно коалиционно управление. Използва това да се представя като рационална алтернатива и достатъчно опитен. Съзнателно копира елементи от стила на Меркел, за да заеме поста ѝ. Шолц дори се появи на страниците на Sueddeutsche Zeitung с ръце, заели нейната прочута форма на ромб, внушаваща спокоен и уверен лидер.

Шолц е за солидни финанси (но и не изключва стъпки към фискален съюз в ЕС, който консерваторите наричат "дългов съюз"), намаляване на държавните задължения от пандемията, поддръжник е на НАТО и категорично изключва коалиция с бившите комунисти от Лявата партия.


Кампанията му не е пламенна, вероятно защото и опонентите му от ХДС/ХСС и Зелените са относително слаби и допуснаха куп грешки. Тепърва ще се види дали очакваните телевизионни дебати с Лашет и Бербок ще променят нещо.Какво следят пазарите


Германия очаква сложни преговори за коалиции след оттеглянето на Меркел

© Reuters


Към момента изглежда намаляват шансовете за управление на християндемократи и зелени и се оформят два варианта за коалиции. Първият е "Ямайка" (според партийните цветове, оформящи знамето на тази държава) - ХДС/ХСС + Зелените + "Свободните демократи". Вторият е "Светофар" - ГСДП + Зелените + "Свободните демократи". Бизнесът следи в коя посока ще се наклонят везните и особено вероятността за лявоцентристко управление.


Какво може да се промени след изборите?


Заради пандемията Берлин отстъпи от традиционната си политика строго да се контролират разходите и въпросът сега е ще се превърне ли това в по-постоянен принцип с включването на Зелените. Те обещават увеличаване на бюджетните разходи и реформиране на т.нар. Дългова спирачка, забраняваща на правителството заеми повече от 0.35% от БВП. Такава промяна (засега изглежда малко вероятна, защото за нея са нужни две трети от гласовете в парламента) би увеличила доходността по държавните облигации и потениално - перспективите за темпа на икономически растеж и за еврото. Повече разходи (поне от порядъка на 100 млрд. евро) обаче така или иначе ще има - в инфраструктура и за зелен преход.


Лявоцентристка коалиция би увеличила регулациите на трудовия пазар, услугите, жилищния сектор. Ефектът им няма да се усети веднага, но ще има дългосрочни последици и не в посоката, която очакват инвеститорите. По изчисление на Goldman Sachs при такова управление цената на емитиране на германски дълг ще се увеличи с около 10 базисни пункта.


FDP и ХДС са против фискален съюз на еврозоната и искат завръщане към по-строгите правила на ЕС за бюджетите на страните членки. Зелените и ГСДП говорят за засилване на европейската интеграция в тази посока, но никоя от възможните коалиции не вещае радикални промени.


"Позеленяването" на германската икономика не се оспорва от партиите, но те виждат различни пътища към него. За ХДС и FDP акцентът е върху пазарните инструменти и технологичните решения. Зелените са за повече регулации, повишаане на таксите за вредни емисии, намаляване до 2030 г. на въглеродните емисии със 70% и 100% възонбовяеми енергоизточници. Пешеливши ще са компаниите за ветро- и соларни генератори, както и форсиращият преминаване към електромобили автосектор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Всички държавни медии правят ПР на шефката на зелените и изкарват кирливите ризи на останалите кандидати за канцлер! Каквото и да означава това! А тя е женски вариант на ББ.

  Sapere aude
 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Весело

  Германската икономика пред колапс след двеста годишното управление на политсекретарката Меркел. Скоро ще махнат тавана на дълга си и ще могат още де се нагрухат с още заеми, защото след Меркелица идва другия комуняга който съвсем ще забатачи и така и така забатачената икономика. Най важния показател ZEW вече четвърти месец е на червено

  https://www.investing.com/economic-calendar/german-zew-economic-sentiment-144

  ЕССР само седи отстрани и чака единствената държава, която даваше признаци на живот в това провалено демократично формирувание да покаже някакъв възход, ама след толкова години демокрация нещата няма как да вървят. Фашизма/комунизма/демокрацията са най разрушителните сили измислени от човека. Така че който и да дойде на власт ЕССР отива в канала и Германия заедно с него.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#1] от "Neal Oliver":

  Бих казал, вариант на ицката.

 4. 4 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Сложни сложни, ама май ще съставят правителство преди нас. Щото нищо не разбират от политика закупените германци.

 5. 5 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Едно ИТН им трябва на тия сговорчиви германци.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Весело

  Да дойдат тук на специализация.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  Всички държавни медии правят ПР на шефката на зелените и изкарват кирливите ризи на останалите кандидати за канцлер! Каквото и да означава това! А тя е женски вариант на ББ.
  —цитат от коментар 1 на Neal Oliver


  Ами нормално. Всички дето работят в западния фейк нюз са правоверни неомарксисти и подкрепят съответната партия като истински матросовци. В случая с Германия това са "Зелените" (а не например Левицата, както си мислят по-семплите форумци в Дневник). Бил им по-образован и информиран електората - разбирай дървени философи с дипломи по "gender studies" на социал, кибичещи по цял ден в интернет от детската стая, която не са напуснали на 35. На ХДС/ХСС електората бил "по-възрастен" - разбирай хората дето са бачкали и са направили от Германия това, което е, че сега от пенсиите им да отива за първите и за разни ислямисти. Миленялите на Запад ще унищожат всичко, за което хората преди тях са се борили и са постигнали, че и с цялата си наглост, характерна за глезльовци дето не са изяли един шамар в живота си и са карали колело само с каска, наколенки и налакътници, после ще търсят вината във всички освен в себе си. Трябвали им били по 400 000 нови хора на година, при условие, че имат над 7% младежка безработица и само 60% labor participation rate (демек само 3 от 5 души в активна възраст работят, учат или търсят работа, останалите лежат).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Ерата Меркел върви с ерата Борисов при нас.

 9. 9 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Нямат си ДпС, нямат и ИТН! За това са на тоя хал и ще пишат коалиционни споразумения по 700 страници и ще се посписват отдолу всичките им лидери.
  Ако имаха идин слафчо, да удари от фейсбука по масата, щяха да се оправят, ама на!
  Смотанаци!

 10. 10 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 180 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митко":

  Имали са. С името "пиратен"(пирати) 😂

 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Нямат султански диван. Нито Гешев, дето да ги изненадва поне веднъж в седмицата.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  Изненадата - социалистите поведоха по популярност

  Поредната изненада дойде в сряда - според социлогическата агенция Forsa десницата за пръв път от 15 години е изгубила водещата си позиция и е изместена по популярност от социалдемократите."

  Чудесни новини от Германия! Това да се чува! Успех на SPD на предстоящите избори!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Левите германски идиоти ще вкарат Европа в поредната катастрофа.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Като гледам разположението на силите и при тях има разочарование и разчитат на твърд електорат.

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1350 Весело

  А тук разни форумни ибрахимки изпадат в телешки възторг, че Европа ще се превърне в зоопарк😂🤦🏻‍♂️👀

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Социалдемократите водят за пръв път след 2008 година на ХДС. Не изключвам светофарена коалиция и българомразеца Лашет в опозиция. Ако резултатитесе запазят такива , на ХДС ще им е трудно да направят правителство само с либералите. Абе и там отиват на тройна коалиция. Едва ли СДП ако е лидер ще се съгласи пак на Голяма коалиция, но и това го има с обърнат знак- канцлер социалдемократ. Последната и най-малка вероятност е "Джамайка коалиция" между ХДС/ХСС , зелени и либерали,.

 17. 17 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Никакви коалиции. Избори до дупка, по-добре!

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Дами и господа, става дума за гигантско недоразумение! Всеки ще ти го каже, че германският народ ще измете Меркел заради бежанците и ще докара Алтернативата. А сега какво четем тука - не Алтернативата, а Зелените щели да правят правителство???? Глупости на търкалета!!!!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Олаф Шолц и Беренбок ще свалят стандарта на германците поне с 20%, двете партии са за тотално предследване целите на "зелената сделка", с което ще закопаят немската икономика!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  А тук разни форумни вениаминки изпадат в телешка тъга, че тяхната любима АзГ за пореден път ще се представи зле на изборите в Германия и ще остане в опозиция! 😂🤦🏻‍♂️👀

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  Никакви коалиции. Избори до дупка, по-добре!
  —цитат от коментар 17 на Светослав


  Хаха... за щастие на германците, Германия не е България. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Единственото поъитивни нещо е, че зелените - които не са зелени всъщност, а леви либерасти - леко губят популярност. Жалко, че изборите не са след година.
  А най-хубавото е увеличаването на популярността на ФДП.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 23. 23 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Вероятно следващата коалиция ще е т.нар "светофар" - социалдемократи, зелени и свободните демократи. ХДС/ХСС имат нужда от малко почивка след 16 г. в управлението и при положение, че Армин Лашет не е особено популярен.
  В Германия коалиция не е мръсна дума, а политическа реалност и отговорност. Там няма опити за правителства на малцинството и извиване на ръцете. Всичко се решава на преговори и програмата на правителството трябва да се подкрепи от членуващите в партиите, които го съставят. Германският начин за правене на политика трябва да бъде пътеводен фар за българските политици.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Любопитно

  Изненадата - социалистите поведоха по популярностПоредната изненада дойде в сряда - според социлогическата агенция Forsa десницата за пръв път от 15 години е изгубила водещата си позиция и е изместена по популярност от социалдемократите."Чудесни новини от Германия! Това да се чува! Успех на SPD на предстоящите избори!
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Ивчо, я разкажи какво им е "дясното" на умерените сталинисти от ХДС на партайгеносе Меркел? Ама не с типичното ти неграмотно "Ама в Дойче Веле казват, че са десни, в Уикипедия също", а ми цитирай конкретна тяхна политика, която е "дясна". Мисълта ми е не да те изпитвам (знам че не знаеш, иначе нямаше да си на държавна работа), а да те успокоя, че който и да прави правителство, все е твой човек.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Меркел трябваше да се оттегли преди да донесе толкова проблеми на
  Европа, а кой ще дойде след нея не е толкова важно !!!

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Всички държавни медии правят ПР на шефката на зелените и изкарват кирливите ризи на останалите кандидати за канцлер! Каквото и да означава това! А тя е женски вариант на ББ.
  —цитат от коментар 1 на Neal Oliver


  Де да беше поне като ББ. По-зле е!

  То затова и се топи подкрепата на Бербок. Германците като се вгледаха, след като се изтъпани като Канцлеркандидат, и се стреснаха от реалната картинка, твърде различна от иначе толкова добре звучащите общи зелени лакардии, с които ги успиваха и примамваха.

  Прочее ... наскоро мина и едно друго изследване - сред водещите мениджъри и индустриалци. Там Бербок е с убийствените само 7% !
  Шол и Лашет са рамо до рамо ...

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  умерените сталинисти от ХДС
  —цитат от коментар 24 на Тюфлекчия


  Ха-ха-хааа!
  Има нещо вярно в класификацията ...

  Ся остана само социалдемократите да станат "социалфашисти" и както си имаме и зелените неотроцкисти ... е, поне ще е лесно. Щото тази схема вече е проигравана преди век още!

 29. 29 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Меркел провали ХДС! Първо избра АКК за председател, а след провалът й Армин Лашет. Другия грях на Меркел е, че наложи Лашет за канцлер кандидат, над Маркус Зьодер!
  Правилният избор беше Фридрих Мерц!

 30. 30 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  RRG (червено, червено, зелено) и ще обърнат ФРГ на Берлин, в смисъл от "Берлин е беден, но секси" ще направят "Германия е бедна, но секси".

 31. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Едва ли ще са по-сложни от българските. Те са разумни и винаги намират решение.

 32. 33 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Социалдемократите като спечелят изборите с 1% разлика трябва да кажат че суверена е казал своята дума. След което да предложат Герхард Шрьодер да стане пак премиер. Ако някой нещо се обади за корпоративната му кариера в Газпром след последното премиерство - да почнат да обясняват как това да не бъдат подкрепени е предателство и вече са много обидени, така че излизат в опозиция пък другите да се оправят.

 33. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Тюфлече, как ти виждаш и възприемаш ХДС и ХСС е без значение. Това което има значение е как германците с десни политически пристрастия виждат ХДС/ХСС. Ако те мислеха като теб, щяха да оттеглят доверието си от тази партия и щяха да подкрепят някоя друга дясна партия, примерно АзГ, която уж също е дясна. Или пък да създадат нова дясна партия. Това обаче не се случва, АзГ остава с едни мижави 10% подкрепа. Помисли си защо това не се случва!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 35 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Социалдемократите като спечелят изборите с 1% разлика трябва да кажат че суверена е казал своята дума. След което да предложат Герхард Шрьодер да стане пак премиер. Ако някой нещо се обади за корпоративната му кариера в Газпром след последното премиерство - да почнат да обясняват как това да не бъдат подкрепени е предателство и вече са много обидени, така че излизат в опозиция пък другите да се оправят.
  —цитат от коментар 33 на Skydiver


  ако Шрьодер се върне на власгтт германските индустриалци ще ликуват :)

 35. 36 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci4":

  Левите германски идиоти ще вкарат Европа в поредната катастрофа

  --------

  Katastrofata bi doshla ot zelenite, ne ot levite partii. V momenta SPD ima nai- podgotvenite polititzi. Nemtzite izbirat s razum ne s bslkanski emotzii

 36. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  Едва ли ще са по-сложни от българските. Те са разумни и винаги намират решение.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  Ъхъм.
  Шатнаха си АЕЦ-овете, за да са еко, ама пазаруват ток от АЕЦ-овете, които са им току на западните граници у съседите.

  А тази седмица, съвсем прясно, подписаха договор и ще платят на френската Орано 1 млрд. еврака, за да им върне ядрени отпадъци с радиация еквивалентна на радиацията на изнесените от Германия радиоактивни отпадъци от централите, ама с по-малък обем като материал.

  То разум, то чудо напра'о!

 37. 38 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  [quote#37:"xm..."][/quote]

  интересно къде немците ще складират тези ядрени отпадъци, като десетки години наред все още не могат да намерят място, където да изградят депо за крайно складирани на ядрени отпадъци. Предвид, че Германия е доста по-гъсто населена от България и свободни кътчета няма. 12 пъти повече население при 3 пъти повече територия.

 38. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#38] от "alabalko":

  Стари мини, предполагам.За антрацит, те там са кът, солни, те там пък са повече ...
  Това е масовата практика по цял свят.

 39. 40 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  и германците ще гласуват за Зелените за спечелят и спрат С.П.

  ГоШо
 40. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#40] от "Гошо":

  Да, това също. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#34] от "Иво":

  Ама аз отдавна съм го помислил и измислил бе Ивчо, на база четене на дебели книги от смислени хора и разговори с германци (германци-германци, не българки тип "Цонка Месершмит" или турци с немски паспорти незнаещи немски, или казахстански "германци" на Албена, на каквито източници се опират повечето писачи във форума). Германия е тоталитарна държава и там се вярва и се прави каквото ти се каже по телевизора. Казват ти "Имаш избор - "аФтентично ляво" и "аФтентично дясно".". И ти избираш. А това, че едните са социалисти, а другите са социал-демократи, представящи се за нещо, което не са от преди времето на Кол дори - няма значение. И немецът изпълнява. Тук таме някой да помисли и да гласува за АзГ или за комунистите-неформали от Левицата. Сега понеже ГСДП трябваше да я жертват за да обере луфта поради пълния провал от последните години, на преден план излизат "Зелените" и постепенно те ще са статуквото, вероятно заедно с ония другите дето минават за "аФтентична дясна алтернатива", за която е позволено да гласуваш без да спрат съседите да говорят с тебе.
  Та какво мислят промитите мозъци в Германия, чиито дядовци горяха хора в пещи и избиваха цели села понеже някой откраднал зоба на конете хич не ме интересува. Пак те питам - дай "дясна" политика на Меркел, не цитати от ДВ и Дневник. Ама нямаш. Щото "десните" им политики са от типа "Ами не сме против вдигане на данъците на "богатите", ама сме твърдо ПРОТИВ те да са повече от 80%"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 42. 43 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Ich glaube es ist ein falsh artikel . AfD werde gewinen!

 43. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  Аха, значи Германия е тоталитарна държава. :-) Това е толкова абсурдно, колкото абсурдно е обвинението, че ЕС бил някакъв нов СССР (ЕССР) управляван от някакви лоши европейски комунисти и болшевики.

  Избягвам да дискутирам подобни абсурдни виждания и обвинения. В този смисъл без да искам да те обидя, този който е с промит мозък си ти, а не са десните консерватори от ХДС/ХСС или левите социалдемократи от ГСДП.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":Аха, значи Германия е тоталитарна държава. :-) Това е толкова абсурдно, колкото абсурдно е обвинението, че ЕС бил някакъв нов СССР (ЕССР) управляван от някакви лоши европейски комунисти и болшевики.Избягвам да дискутирам подобни абсурдни виждания и обвинения. В този смисъл без да искам да те обидя, този който е с промит мозък си ти, а не са десните консерватори от ХДС/ХСС или левите социалдемократи от ГСДП.
  —цитат от коментар 44 на Иво


  Чакам пример за дясна политика на ХДС и Меркел. Квалификациите ти и религиозната ти вяра в прочетеното във фейк нюза не ме интересуват. И да - Германия е тоталитарна държава. Иди там и пробвай да напишеш във ФБ че Меркел е комунистка и после чакай да видиш какво ще стане. Може да потърсиш в Гугъл "German police raids homes of people for Facebook posts".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 45. 46 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  Да Германия е тоталитарна държава и те не го крият този факт ами се гордеят .... Присткане на опозицията , малтретриране на хората с различно мнение за един невинен пост в социалните мрежи вкарват по арестите , уволнение от работа , какво е това , ако не тоталитаризъм ... Нямат форуми като тук , коментарите са заключени навсякъде да не би случайно да пропуснат неудобно мнение ...

 46. 47 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  [quote#45:"Тюфлекчия"][/quote]

  Прав сте. На предишните избори социалдемократите не успяха, защото от години политиката на Меркел е лява и така реално избута конкуренцията. А това минаване влявао отвори вакуум в крайното дясно, което се заемаше от фракции на ХДС и ХСС. По този начин АзГ се пръкна.

 47. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#46] от "Kalinoff Ivan":

  Аха, значи и ти вярваш в същите глупости като Тюфлека. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#46] от "Kalinoff Ivan":Аха, значи и ти вярваш в същите глупости като Тюфлека. :-)
  —цитат от коментар 48 на Иво


  Ивчо, ти си като някакъв poster child на това, в което искат да превърнат хората. Получаваш всичката си информация по "одобрени канали" (телевизора, Уикипедия, комедийни програми и т.н.), но се "къпеш" в "превъзходството си" над тия дето след като са си направили труда да се поинтересуват от различни източници, не са съгласни с внимателно отгледаните ти мейнстрийм виждания. Предполагам поне ти е ясно, че наизустените мантри дето ни рецитираш ежедневно във форума сме ги чували и ние. Или може би си мислиш, че не съм гледал политическо предаване за Германия и не съм чел клишетата за "леви" и "десни" там? Вече не бих се изненадал и точно това да си мислиш. Просто съм видял несъответствия и съм си направил труда да ги разуча по-подробно, поради което казвам каквото казвам. Ти понеже нищо не си разучавал, а само наизустяваш каквото ти спуснат, заради това не можеш да ми опонираш по същество, а ми повтаряш "Това не е вярно щото по телевизора казаха друго.". Ей това са ти 100% от доводите на тебе (плюс копи-пейст от Уикипедия).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 50 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иво":

  В Германия няма свобода на словото, ако не вярваш попитай форумците от Германия що пишат тук , почти няма платформи както в България обикновените хора да комуникират по между си , а малкото места , където все пак има възможност , са моидерирани и се пишат само лозунги , правилните лозунги ....

 50. 51 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  По-добре да не печелят левите, но ХДС е в плачевно състояние. Лашет е уникален мухъл, този не може да се справи с работата на канцлер по никакъв начин. Меркел гола вода в кадровата политика.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 51. 52 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Тази когато и да се пръждоса, все ще е късно ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK