Андреас от Балчик: Българите стискат зъби и не се оплакват

Андреас от Балчик: Българите стискат зъби и не се оплакват


"На българите никак не им е лесно", казва германец, който е щастлив, че живее в Балчик. 25-минутният филм на МДР, озаглавен "Черноморски рай с някои пукнатини", е добронамерен поглед към България и нейните хора, разказва "Дойче веле".


Репортерът Данко Хандрик пътува из България с добронамерен поглед. Да, и той не пропуска да цитира твърдението, че това е най-бедната държава в ЕС, където хората имат най-ниския среден доход. А още в началото на репортажа му става дума и за други проблеми, за които разказва пазачът на фара в Шабла. И най-вече - за напрежението в Черно море, където се сблъскват интересите на Русия и на НАТО. "Усеща се, че има някакво напрежение, което буди безпокойство", казва събеседникът на Данко Хандрик.


"Преди се живееше по-добре"


По-нататък репортерът се среща с 80-годишния Рачко Стойчев, един от първите нефотодобивници в Североизточна България. Рачко е горд с постигнатото тогава и смята, че онази България е била по-добро място за живеене, а от 1991 г. страната вървяла надолу. "Преди беше по-добре, имаше ТКЗС-та, хората имаха работа, даваха им част от продукцията, три пъти на ден имаше храна, работното облекло беше безплатно. Сега само за богаташите има", твърди Рачко.
В Каварна репортерът с възторг снима произведенията на един автомонтьор, който възстановява стари автомобили. А в Балчик се запознава с може би най-интересния си събеседник - 62-годишния Андреас Позур, за когото преди 2 години разказахме и ние от ДВ.


Андреас, който живее в Балчик


Позур, който практикува аюрведическа медицина, е женен за българката Валентина, заедно с която си е купил къща в Балчик. Двуетажна къща с лозе, за 40 хиляди евро. Андреас е много щастлив от живота си в България. Той хвали очарованието на Балчик и разказва пред репортера: "На българите никак не им е лесно. След промените, които всъщност представляваха смяна на системата, на тях им беше много трудно. То и преди това не им е било много забавно, де. Но те мъжки стискат зъби, не се оплакват, продължават напред." Андреас Позур се чувства не само добре, но и сигурно в България, цитира го репортерът.


Андреас Позур

Андреас Позур


Според Андреас приказките, че България гъмжи от престъпници, били просто тъпи клишета. В тази страна е точно толкова мирно и тихо, колкото в Бавария, казва германецът. Да, българите имат проблеми със структурните промени, с емиграцията и с пандемията, но хората се стягат и се борят, казва Андреас.


"Финансови помощи от държавата почти няма, тоест хората трябва да си помагат взаимно. Семейството, приятелите - това са много стабилни структури тук. Нещо хубаво според мен." Андреас много сладкодумно описва как българите изобщо не разбират оплакванията на някои германци и коментират: "Да ви имаме проблемите!" "А ние в Германия често направо забравяме, че живеем в рая", обобщава той.


Андреас Позур споменава, че много млади хора напускат страната, а репортерът на MDR открива точно обратния случай: младата българка Бела Йолова, родена в Ню Йорк, която днес работи дистанционно от един чудесен модерен офис край морето в Созопол и казва: "Аз наистина виждам потенциал в България. Разбирам обаче и защо напускат. Но мисля, че държавата има потенциал да се оправи. Тук има много възможности за млади хора, нали виждам и моите приятели, те имат потенциал за развитие. Надявам се, че държавата го знае и ще направи повече за тези млади хора, които искат да останат."


Едно рок събитие


Репортерът на германската телевизия открива още една българска тема, за която си заслужава да разкаже на своята публика. Вярно, "Джулаят" на Камен бряг едва ли е сравним като потенциал с талантите на младите хора в България, но в репортажа на Данко Хандрик той изглежда като оригинално събитие, което всеки любител на рок музиката по света трябва да преживее.


Към края на репортажа си германският журналист ни среща с пенсионера Панчо, който се е отдал на риболов край бреговете на Созопол, и с някогашния командир на гранична застава Васил Попов, който и до днес намира оправдание за застреляните източногерманци по българско-турската граница.


Авторът завършва филма за България и поредицата си "От Балтийско до Черно море" именно с темата за границите - границите по времето на студената война и границите днес. "След тази среща човек губи ума и дума. И започва да размишлява какво точно е това "граница"? И какви съдби се преплитат около нея? Въпроси, които ние, в сърцето на Европа, днес почти вече сме забравили. Защото тук границите често пъти са просто някаква чертичка на картата."

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Преди беше по-добре, имаше ТКЗС-та, хората имаха работа, даваха им част от продукцията, три пъти на ден имаше храна, работното облекло беше безплатно. Сега само за богаташите има".

  Тъй беше, тъй беше!
  А какви текезесарски песни имашеее, маааа....
  "Рано е Деля ранила,
  в блокове ширни стопански.
  Че да си бере, набере,
  чистия пухкав бял памук.
  Ей Дельо, Дельо, Дельо,
  звеноводке ле,
  мома хубавица, гургулица."
  Бедни бяхме, но всички си построиха къщи. Сега строят само багаташите, а олигарсите строят хотели и дворци. Имаше романтика, имаше сила, имаше живот. Сега само желание да бягаш накъдето ти видят очите. Плажовете бяха чисти и девствени, горите тъмни, тилилейски с мечки и вълци. Сега се наслаждаваме на бетони и пожарища. Ех, спомени, спомени! Сега само мизерии и епидемии.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " Андреас Позур споменава, че много млади хора напускат страната, а репортерът на MDR открива точно обратния случай: младата българка Бела Йолова, родена в Ню Йорк, която днес работи дистанционно от един чудесен модерен офис край морето в Созопол и казва: "Аз наистина виждам потенциал в България. Разбирам обаче и защо напускат. Но мисля, че държавата има потенциал да се оправи. Тук има много възможности за млади хора, нали виждам и моите приятели, те имат потенциал за развитие. Надявам се, че държавата го знае и ще направи повече за тези млади хора, които искат да останат.""

  Радвам се, че хора, дошли от Германия, имат достойнството да оценят положението у нас и през призмата на надеждата и очакването за по - добро бъдеще ! Подкрепям, въпреки че съзнавам колко малко виждат чужденците отработените механизми на мафията и ченгетат във властта у нас !

 3. 3 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Мога ли да добавя още една хубава българска черта - отношението към дърветата. Всички български тротоари са залесени. Българската държава подържа дърветата по главните улици. По страничните улици хората сами засаждат, отглеждат и подържат дървета в специално оставени празни места по тротоарите. Напролет цяла България мирише на липи.

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  - Дедо, кога се живееше по-добре? По времето на Сталин или сега?
  - Аааа, по времето на Сталин, чедо.
  - ?!? Що бе дедо...?
  - Па тогава още ми ставаше, коленете не ме въртяха и момите ме аресваха, а сега....и бабата не ме поглежда...

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Аз пък познавам германски пенсионер живеещ в село до Балчик. Взел си е евтина селска къща и млада булка от Филипините. С 2 хиляди евро пенсия се чувства много добре. Булчето шета, бирата евтина... Какво му трябва на човек? ;)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Аз пък познавам германски пенсионер живеещ в село до Балчик. Взел си е евтина селска къща и млада булка от Филипините. С 2 хиляди евро пенсия се чувства много добре. Булчето шета, бирата евтина... Какво му трябва на човек? ;)
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  А не разбираш ли, че всичко е от печатницата за евро. Ех да имахме и ние такава печатница!

 7. 7 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 407 Неутрално

  ......хората имаха работа, даваха им част от продукцията, три пъти на ден имаше храна, работното облекло беше безплатно. Сега само за богаташите има", твърди Рачко..........

  Рачкоооо,Рачко наистина по времето на правешкия цървул беше много хубаво. ДАВАХА им, три пъти на ден храна и работно обклекло даваха и в панделата брато. Де - ба и нешастниците.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  Че стискаме зъби е така, но вече минаха десетилетия от началото на Прехода и все още сме далече от нормалните стандарти.Цели поколения живеят по принуда ден за ден и колко още ще продължава това ... .?Един Господ знае.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  Че стискаме зъби е така, но вече минаха десетилетия от началото на Прехода и все още сме далече от нормалните стандарти.Цели поколения живеят по принуда ден за ден и колко още ще продължава това ... .?Един Господ знае.

 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  "И най-вече - за напрежението в Черно море, където се сблъскват интересите на Русия и на НАТО. "Усеща се, че има някакво напрежение, което буди безпокойство", казва събеседникът на Данко Хандрик."

  Има напрежение да! Непрекъснато руски самолети и кораби нарушават границите ни в подготовка за Кримски сценарий!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#1] от "Judjuk":

  Ех тея крадени тухли и цимент бе ..... Мама ти дейба долнопробен комунис крадлив ,още неможеш си измаза триетажната къща от крадени материали!
  .............,..............
  А що се касае до приятелска статия от ДВ хахахаха разбира се ,че не е . Тва е филм ,който има за цел са затвърди стереотипите насадени в европейското общество за нас.

 12. 12 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1453 Весело

  До коментар [#4] от "georgievb":
  и на бригадите се "онождаше" по комсомолско поръчение !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Не знам какви зъби стискат,но трафикът е ужасен и трудно се намира място за паркиране. Тия коли с въздух не вървят.

 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  На германците им харесва у нас, на англичаните също, но на рускините от Украйна и Беларус не. Доброто възпитание изисква да не говориш лошо за страната, в която живееш по собствен избор. Ние можем да критикуваме, защото не сме избирали страната си, но тя е нашата Родина и си я обичаме.
  Мили ми са планините
  и на север, и на юг,
  драги ми са равнините,
  набраздени с наший плуг. ("Татковина" - П. Р. Славейков)

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Германец да каже добра дума за българите - не вярвам

 16. 16 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Реално, българите продължаваме да живеем в същата система, като през комунизма. С много кадърност, инициативност и връзки можеш да си осигуриш що-годе добър среден стандарт, спрямо останалите. За повече, обаче, трябва да си свързан с управляващата партия.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Някой германец някога да е протестирал приемане на емигранти от България в Германи ??? 🤬 А за сирийците и афганистанците протестират.

 18. 18 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А не разбираш ли, че всичко е от печатницата за евро. Ех да имахме и ние такава печатница!
  —цитат от коментар 6 на Judjuk


  Имахме, по твое време, когато се вихреше като ДОТ-аджия, и пак бяхме най-зле от всички. То няма и как да бъде иначе с овчарин начело на държавата. Специално ти курбан всяка година трябва да даваш, че е този ЕС да ти плаща фатмашката пенсия, че ако бяхме в Евразийския съюз имаше да стискаш кълките с 50 евро месечно...

 19. 19 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 774 Весело

  Интересен поглед отвън.
  А другото си го знаем. Искаме да вървим напред, ама все назад гледаме. Гледаме назад, но не ни стига смелостта дори за лустрация. Искаме да ни управляват по нов начин, а все стари муцуни крепим във властта. Искаме големи заплати, и как да стане с нископлатен туризъм вместо с производство на автомобили като в Румъния, Чехия, Словакия... Искаме западът да ни дава повече, ама се мазним повече на Путин...
  Май не знаем точно какво искаме като нация.

 20. 20 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#6:"Judjuk"][/quote]

  Те и мерцедесите, аудитата, фолксвагените, беемветата, опелите и поршетата също са само напечатани...Така си ги печатат хората, да се чудиш защо ние не сме се сетили да си купим принтери и да си печатаме.

 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Че сега какво му е? 70 милиарда лева депозити в банките, 500 души имат депозити над един милион лева, 500 000 между 10 и 20 000, 5 000 000 до 1000 лв.

 22. 22 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1151 Весело

  Много хубав, макар и кратичък материал. Но пък аз конкретно съм го чувал и от мои приятели чужденци, единия от които живя в България няколко години - харесва им начина на живот тук, най-вече спокойствието, домашната храна и отношението между хората (ама не във форумите)...

 23. 23 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#7] от "Max91":

  Колкото и да е тъжно, това е нивото на една голяма част от българското население.

 24. 24 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1035 Разстроено

  .....25-минутният филм на МДР, озаглавен "Черноморски рай с някои пукнатини", е добронамерен поглед към България и нейните хора, разказва "Дойче веле".....

  Добронамерен филм?!?!?!
  За ДВ и подобните на тях българомразци "добронамереността" е само прикритие под което се прокарват внушения, клишета и омраза към страната ни.

 25. 25 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Хе-хе, българите не се били оплаквали, стискали зъби и продължавали напред, егати смешката!
  Българинът е най-големият мрънкялник, все е недоволен, все някой друг му е виновен за дереджето, и златен пръстен да му подариш, ще измрънкя или че му стиска, или че моделът не му харесва.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  "някогашния командир на гранична застава Васил Попов, който и до днес намира оправдание за застреляните източногерманци по българско-турската граница."

  Колко ли застреляни източногерманци тежат на съвестта на "някогашния командир на гранична застава Васил Попов". Нито един комунист не е наказан за престъпленията си , извършени по време на комунистическото робство.

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Германец да каже добра дума за българите - не вярвам
  —цитат от коментар 15 на blondofil


  Влез в руските сайтове да видиш какви "добри" думи казват руснаците за българите. Ние сме неблагодарници , изменници, предатели. Българите са мразени най-много в Русия и Македония.

 28. 28 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#11] от "ZyklonA":

  Шурето работеше в Нефтохима караше Зил бордовак.
  От днес за днес го съкратиха.
  Сега е вече Пенсионер има Хотелче и магазини много е добре.
  Но при съкращението са останали 150 литра Бензин в Зила.
  Е това още не може да го прежали.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  [quote#27:"tacheaux"][/quote]

  За македония не съм много сигурен

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Ние може и да говорим някога против България, но тя ни е родина и ние си я обичаме. Но е приятно, когато чужденец се чувства добре в страната ни и говори добро за нея.

 31. 31 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 565 Неутрално

  - Дедо, кога се живееше по-добре? По времето на Сталин или сега?- Аааа, по времето на Сталин, чедо.- ?!? Що бе дедо...?- Па тогава още ми ставаше, коленете не ме въртяха и момите ме аресваха, а сега....и бабата не ме поглежда...
  —цитат от коментар 4 на georgievb


  Много точна интерпретация на това, че жадуващите социализма всъщност жадуват за младостта си.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Те и мерцедесите, аудитата, фолксвагените, беемветата, опелите и поршетата също са само напечатани... "
  До коментар [#20] от "coy341048611":

  То мерцедеси вече и в Русия правят. Но да речем че си прав. Перфектен ще си ако можеш да обясниш, как една учителка може за месец да заработи продукция такава, че да получи 5000 евро заплата?

 33. 33 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тsonkooo":

  Странна работа, викаш харесва им във България на англичаните и на немците?
  Странно тогава защо не идват, я на почивка, я да живеят?

 34. 34 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#3] от "half truth":

  Те затова и с такава снимка са го барнали плешагата

  ГоШо
 35. 35 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 613 Разстроено

  До коментар [#20] от "coy341048611":

  е закъснели сме Когато те са си правили печатницата Ние сме били от тия дето са жънели сламата за хартията и даже не сме и знаели че хартия ще се прави от тая слама

  ГоШо
 36. 36 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Като цяло чужденците имат по-трезво мнение за България от българите. Същото е валидно и за Германия - през очите на един преселник, или ако щеш имигрант, се вижда по-ясно.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 37. 37 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 644 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK