Защо бедните не гласуват в Германия

Мирца Едис е кандидат за депутат от Лявата партия.

Мирца Едис е кандидат за депутат от Лявата партия.Никъде другаде в Дуисбург няма толкова много българи и румънци, колкото в квартал "Хохфелд". На последните местни избори те можеха да гласуват, но не го направиха. Защото вече не очакват нищо от политиците, разказва "Дойче веле".


Мирца Едис вече е изминал безброй километри из квартала, от който се кандидатира за депутат в Бундестага от Лявата партия. Не е облечен официално, но е готов да разговаря с всеки за неговите проблеми - на немски или на турски, според случая.


Избирателният район е труден - на последните местни избори през 2020 там само 22 процента от избирателите са упражнили правото си на глас. В този беден район на Дуисбург хората са разочаровани от политиците и са обезверени. В квартала живеят към 20 000 души от 136 националности, като повечето са на социални помощи.
Мирца Едис е свидетел на западането на квартала - неговите родители пристигат в Дуисбург-Хохфелд от Турция през 1975 година. "Това е квартал, на който в последните 30 години политиците изобщо не са обръщали внимание. Имахме басейн, имахме детски центрове - всичко обаче затвори", разказва Едис. Неговото желание е хората в квартала да вземат живота си в ръце, т.е. да се опитват да влияят на политиците. Но на повечето им липсва необходимата енергия.


Важен е само днешният ден


Проучване на фондация "Ханс Бьоклер" от 2010 година стига до следния извод: В районите с ниска избирателна активност делът на самотните майки е двойно по-висок, този на мигрантите - три пъти, на безработните - четири пъти, а този на социалните жилища - десеторно по-висок.


Всичко това важи за Дуисбург-Хохфелд. 11 години след въпросното проучване ситуацията дори се е влошила - социалното неравенство е нараснало. А който се чувства социално изолиран, в повечето случаи не стига до урните.


Гюнтер Шпикофски - шефът на социалната кухня, която предоставя храни на нуждаещите се, има съвсем просто обяснение: "Бедните хора имат по-различни проблеми от това за кого да гласуват - те са загрижени дали ще напълнят хладилника. Който избира определена политика или политически концепции, трябва да може да мисли дългосрочно. Но който трябва всеки ден да импровизира, има нужда от всичките си ресурси за днешния ден." Разбирай: да се осигури храната, да има покрив над главата, да се намерят пари за училищната екскурзия на децата...


Колко трудно се справят някои си личи ясно при раздаването на храна в социалната кухня в Дуисбург-Хохфелд. Още преди тя да е отворила, пред вратите ѝ се извива дълга опашка от нуждаещи се - пенсионери, безработни, мигранти. Мартина Тидхен работи в кухнята на доброволни начала. Но колкото и да се старае да помогне на нуждаещите се, някои от тях имат проблеми с предоставянето на удостоверение, което да потвърждава, че им се полага безплатна храна. Други разбират само фарси или арабски.


Социалната кухня обслужва 400 домакинства, почти 2000 души. Много бедни пенсионерки са дошли с количките си за продукти. Повечето от тях се срамуват, че зависят от помощите - възмущават се от политиката, която ги е докарала до това положение, и понеже са разочаровани, не смятат да гласуват.


И новодошлите не вярват на политиците


Търговската улица в Дуисбург-Хохфелд е основно място за срещи на местните жители. Пълно е с барчета, игрални зали, бижутерии. Бутици или деликатесни магазини няма, но пък гъмжи от български закусвални. Според по-старите местни жители именно те са изместили някогашните хубави магазини.


Гюнтер Шпикофски от кухнята за бедни разбира защо толкова много хора от квартала не гласуват на избори.

Гюнтер Шпикофски от кухнята за бедни разбира защо толкова много хора от квартала не гласуват на избори.


Мирца Едис обаче предпочита да гледа на новопристигналите като на плюс: "Магазините не са затворили заради това, че тук са дошли хора от България и Румъния, а защото германското население напусна този квартал. Аз се радвам, че сега тук пак има живот. А и за градските власти е добре да получават приходи."


Никъде другаде в Дуисбург няма толкова много българи и румънци, колкото в "Хохфелд". Те биха могли да гласуват на местните избори, тъй като са граждани на ЕС. Но почти никой от тях не се е възползвал от това свое право.


Мирца Едис е убеден, че новопристигналите изпитват недоверие към синдикатите и политиците. "Те не знаят какво правят партиите, за какво се застъпват. На базата на опита от родните си страни тези хора ги смятат за корумпирани и ги избягват."


Мартина Тидхен е доброволка в социалната кухня.

Мартина Тидхен е доброволка в социалната кухня.


Само за елитите ли е демокрацията?


Когато бедните хора не отиват да гласуват, последствията могат да бъдат фатални. Проучването на фондация "Ханс Бьоклер" отбелязва, че "недоволството често води до апатия и до отказ от политическа активност, но не и до протест". Гюнтер Шпикофски е на същото мнение: "Смятам, че недоволството расте, но бедните няма да вдигнат революция, поради което всичко ще си остане така, както е."


Мирца Едис е против запазването на статуквото - не само образованите и богатите трябва да гласуват. Затова ще продължи да обикаля из квартала с надеждата да събуди интерес към демокрацията и да събере достатъчно гласове, за да може да влезе в Бундестага. Ако успее, ще стане един от малкото депутати без висше образование - но пък ще бъде един глас повече за бедните.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  Не може всеки всичко - богатите гласуват, бедните плащат данъци.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Весело

  Да им раздадат по две кебапчета и двайсет евро , и ще гласуват !

  [email protected]
 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Вчера гледах един чешки филм и там ромите ги бяха настанили в панелни блокове,обаче все едно имаше война-навсякъде изпочупено,боклуци пред блока,стълбищната врата разбита,по балконите сметища и проститутки отпред.Та и в Германия е същото

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Защото още не са стигнали България в иновацията - глас срещу кеш 😉

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  "Мирца Едис е против запазването на статуквото - не само образованите и богатите трябва да гласуват."

  Както показва скромния ни опит, гласуването от необразовани хора води до потресаващи резултати - царче, мутра, чалгар. Та въвеждането на образователен ценз би било стъпка в правилната посока, вкл. и в интерес на самите необразовани.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1548 Неутрално


  Мирца Едис обаче предпочита да гледа на новопристигналите като на плюс: "Магазините не са затворили заради това, че тук са дошли хора от България и Румъния, а защото германското население напусна този квартал. Аз се радвам, че сега тук пак има живот. А и за градските власти е добре да получават приходи".
  ======
  А истината е, че германското население напусна този квартал защото там се появиха първо турците и арабите, а след това беше поставена и черешката на тортата - дойдоха сиганите.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  "Бедните хора имат по-различни проблеми от това за кого да гласуват.."

  Прецедент е такава статия точно в Дневник и то от Дьоче Веле! Нищо дясно не се вижда тук, във вестника на "градската десница".
  На някои бедни наистина хич не им е до избори. Но бедните и на Запад и тук не гласуват, защото нямат мотивация. Заедно със социализма се срина и всичко социално, останаха само унизителните подаяния. И не му се вижда края. Даже и начало не се вижда. Олигархичната система предвождана от атлантиците победи окончателно. Богатите станаха още по-богати, бедните безнадеждно бедни.
  Презумпцията на статията е, че бедните всъщност са изключени и даже самоизключени. Не е така, това не са пънове, това са живи хора. Просто чакат да му дойде времето. Кога и за какво - ще видим.

 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  Демокрацията е за тези, които имат какво да загубят ако изберат грешно :))) Другите гласуват да вземат възможно най много, без да им пука за последствията дори и в крайна сметка да ударят тях най тежко накрая :)))

  Същия принцип като да дам чужди пари да харчиш... Няма да ги жалиш особено, щот са чужди..

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Защото няма кой да им разкеши по 50 евро за глас!

  Хахахахахаха

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  Малко глупости на търкалета.
  Със същия успех могат да напишат и статия "защо богатите не гласуват". Защото и бедните и богатите в Германия не ги интересува (а и няма особена разлика) за кого ще гласуват. Има си институции, има си съд и разликите между политиките и партиите са минимални. Тук зелен данък, там някое и друго облекчение и това е.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Да си безработен в Германия без основателна причина е позор, след като се търсят толкова много работници.
  Мързелите могат да гласуват само за популисти, които им обещават по-висок социал и благини за сметка на данъкоплатците.

 12. 12 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Пробвали ли са да им дават по 50 евро на глас?

 13. 13 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Не знаех, че и в Германия имало бедни - пропагандата ни учеше, че няма и не знам защо трябва да ставаме като тях :)

 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ramon Asvalda":

  Мога да кажа кои със сигурност трябва да загубят правото да гласуват, а именно тея дето дължат пари или са хронични длъжници, както и онези на помощи, без основателни и уважителни причини (Естествено не мога да обвиня някои, че се е родил без ръка или заради инцидент или защото е служил в армията и е получил нараняване и други подобни, те са изключенията) :)))

  Докато не изплатиш дълговете си и не си стъпиш на краката и спреш да взимаш помощи, право на глас не трябва да имаш :))) Ако си безотговорен с твойте пари и нямаш честта да върнеш това, което си взел, със сигурност няма да покажеш уважение към общите..

 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Разстроено

  "шефът на социалната кухня, която предоставя храни на нуждаещите се, има съвсем просто обяснение: "Бедните хора имат по-различни проблеми от това за кого да гласуват - те са загрижени дали ще напълнят хладилника. Който избира определена политика или политически концепции, трябва да може да мисли дългосрочно. Но който трябва всеки ден да импровизира, има нужда от всичките си ресурси за днешния ден."

  Това е положението. Политиканстването е привилегия на ситите. Тук се опитват да прехвърлят вината върху хората, които продават гласа си буквално за хляб, вместо върху тези, които ги покваряват. Грозно е.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1000 Разстроено

  Защото не са бедни за България и Ромъния ....
  Бедни са за Германия !!!

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Вчера гледах един чешки филм и там ромите ги бяха настанили в панелни блокове,обаче все едно имаше война-навсякъде изпочупено,боклуци пред блока,стълбищната врата разбита,по балконите сметища и проститутки отпред.Та и в Германия е същото
  —цитат от коментар 3 на Сд


  Германското педофилско общество в бундес институции има траен интерес към тъмнокожите българи и румънци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Разстроено

  Номерът на статийката, общо взето, мина.....
  Само двама зададоха нелицеприятния въпрос: Защо тези са бедни в богата държава, но им шътнаха с някой минус.

  Еретик
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  "Със същия успех могат да напишат и статия "защо богатите не гласуват"."
  До коментар [#10] от "zxp53317185":

  "Богатите не гласуват"!!!!?
  Ми кой тогава гласува? Извънземните?
  Май нищо не си разбрал. Бедните масово не гласуват. Почти никой не гласува. Тук гласуват само цигани за кюфтета с бира.
  Не го казвам аз, пише го в статията.

 20. 20 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Че кой ще гласува за леви идиоти?

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Мирца Едис е свидетел на западането на квартала - неговите родители пристигат в Дуисбург-Хохфелд от Турция през 1975 година
  ======
  Ха ха..... Турция.... 1975..... Най светските времена на Републиката ....
  Опашки, мизерия, несигурност в очакване на следващия военен преврат....
  Германия им е дошла като рай....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Не знаех, че и в Германия имало бедни - пропагандата ни учеше, че няма и не знам защо трябва да ставаме като тях :)
  —цитат от коментар 13 на Митев


  В Германия има един интелектуален авангард с 4-7 хиляди евра заплати, една голяма група рентиери, едри и дребни собственици, ръководен и мениджърски елит и всичко останало е леш.

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Ясно е защо не гласуват"българите".Щото не им се плаща. Колко са бедни е друг въпрос. Като гледам какви беемвета и мерцедеси карат и какви модерни къщи вдигат,то със сигурност не са бедни.

 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#19] от "Judjuk":


  До коментар [#19] от "Judjuk":

  Не ме интересува статията, живял съм в Германия и съм наясно че като цяло хората не гласуват. Чисто процентуално понеже бедните са и чужденци, и не ги интересуват немските избори, идва разликата в статистиката че бедните не били гласували.

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  То пък едни елити, то пък една демокрация. Запитва ли се някой защо Франция и Великобритания са толкова по-успешни при евакуацията на своите хора от САЩ и Германия, факлоносците на прекрасния нов свят? А какво ще стане с икономическата сила Германия, ако дойде коалиция на трите комунистически партии -- същата, която превърна Берлин в кочина?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 974 Неутрално

  И у нас така. Я да ги питат ромите ако не получават предизборна финансова инжекция дали ще гласуват?! Мдаа този квартал на Дуизбургне се е превърнал в гето от вчера и днес. И за това виновни са политиците.

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "шефът на социалната кухня, която предоставя храни на нуждаещите се, има съвсем просто обяснение: "Бедните хора имат по-различни проблеми от това за кого да гласуват - те са загрижени дали ще напълнят хладилника. Който избира определена политика или политически концепции, трябва да може да мисли дългосрочно. Но който трябва всеки ден да импровизира, има нужда от всичките си ресурси за днешния ден."Това е положението. Политиканстването е привилегия на ситите. Тук се опитват да прехвърлят вината върху хората, които продават гласа си буквално за хляб, вместо върху тези, които ги покваряват. Грозно е.
  —цитат от коментар 15 на etty1


  Кое им е бедното?Оня ден на паркинга до една детска кухня паркира Мерцедес на не повече от 5 години,струващ минимум 70-80 хиляди лв. От него слезе една циганка и в детската кухня пазарува с ваучери от социални помощи.

 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  "Бедните хора имат по-различни проблеми от това за кого да гласуват - те са загрижени дали ще напълнят хладилника. Който избира определена политика или политически концепции, трябва да може да мисли дългосрочно. Но който трябва всеки ден да импровизира, има нужда от всичките си ресурси за днешния ден."

  По-добро обяснение за дереджето в Булгаристан просто не може да се намери!
  Хората се държат бедни (и безпросветни) за да НЕ гласуват.
  Така не се бъркат в сметките и раздаването на "свои хора" - процеси овладяни отдавна от ЗАДКУЛИСИЕТО!

  За това НЕ са виновни основно нито "циганите" или "турците", ами основно Българите. Просто скапано племе се оказахме!!!
  Нито Сорос, нито Евреи, нито Масони или Малки Зелени човечета не са в основата на Грабежа!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Любопитно

  Ами откак свят светува бедните гласуват не с разум а вярвайки на демагозите....На дошлите в Германия трябва да им е ясно че НИКОЙ не ги чака на червения килим....И работата(заплащането) е според способностите и ценза....Няма добре квлифициран и знаещ чужденец който да е на социалка в Германия....Във всяко общество лумпените са бедни!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "Бедните хора имат по-различни проблеми от това за кого да гласуват - те са загрижени дали ще напълнят хладилника. Който избира определена политика или политически концепции, трябва да може да мисли дългосрочно. Но който трябва всеки ден да импровизира, има нужда от всичките си ресурси за днешния ден."По-добро обяснение за дереджето в Булгаристан просто не може да се намери!Хората се държат бедни (и безпросветни) за да НЕ гласуват.Така не се бъркат в сметките и раздаването на "свои хора" - процеси овладяни отдавна от ЗАДКУЛИСИЕТО!За това НЕ са виновни основно нито "циганите" или "турците", ами основно Българите. Просто скапано племе се оказахме!!!Нито Сорос, нито Евреи, нито Масони или Малки Зелени човечета не са в основата на Грабежа!
  —цитат от коментар 28 на B52


  Ти ако си скапан,не означава,че всички българи са като теб.

 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Елементарен въпрос - защото там няма и не може да има партия като ДПС. Ако имаше, не само щяха да гласуват ами и ушите им да плющят. Там не знаят кой, кога ще раздава порциите. Тука всеки знае кой ги раздава.

 32. 32 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Ха ха..... Турция.... 1975..... Най светските времена на Републиката ....Опашки, мизерия, несигурност в очакване на следващия военен преврат....Германия им е дошла като рай....
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  Куфарите, кьопек, че клиентите чакат!

 33. 33 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  При толкова много безработни Германия има нужда от емигранти?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Само за елитите ли е демокрацията?
  да, само за тях, очеизвадно е

  гласуване за "леви партии" не променя нищо, защото въпросните партии са леви, докато са извън парламенти или са парламентарна опозиция; но дойдат ли на власт, се превръщат в "леви" и действат точно като десните, но по-нерешително

  същински бедните са малцинство - и от тях е безумно да се иска да вдигат революции или да продължават да са "оптимистично настроени"
  мнозинство обаче са обедняващата "средна класа", която все още не е проумяла, че съществува на ръба и само инерцията на икономиката я спасява от падане в същинската бедност
  но когато това стане - НЕ АКО, а именно КОГАТО - ще се образува достатъчно човешка маса, годна да стане двигател на промени, като дано този път се поучи малко от историята... но предвид факта, че това ще е бившата средна класа, фактически лумпенизирана, и то двойно, защото преди е мечтаела да се замогне още повече, т.е. не е имала адекватно на положението си класово съзнание, се съмнявам, че ще се разбунтува под лозунги с някаква социална перспектива - по-скоро ще се фашизира; а и управляващите създават условия за фашизиране, защото то им е по-изгодно от това да се шири симпатия към пряката демокрация и истинското ляво без кавички

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Елементарен въпрос - защото там няма и не може да има партия като ДПС. Ако имаше, не само щяха да гласуват ами и ушите им да плющят. Там не знаят кой, кога ще раздава порциите. Тука всеки знае кой ги раздава.
  —цитат от коментар 31 на dorn


  На последните избори в циганските махали избирателната активност бе много ниска. Щото не се плащаше за гласуване. В Германия също не плащат;така че не е учудващо,че не гласуват.

 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#15] от "etty1":

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  И у нас така. Я да ги питат ромите ако не получават предизборна финансова инжекция дали ще гласуват?! Мдаа този квартал на Дуизбургне се е превърнал в гето от вчера и днес. И за това виновни са политиците.
  —цитат от коментар 26 на Martin Ivanov


  Въпреки че Дневник не го отбеляза но и ИТН бяха в циганските квартали. И пак им обещаваха....

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 38. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Помня Дуисбург от репортажите на световното първенство през 1974 г. Нашият отбор играеше срещите си там. Прекрасно градче тогава. Затова мой е станало притегателен център за цялата шлака от Евразия.

 39. 39 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#33] от "AModoMio":

  Колко са безработните?

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Става въпрос за германското Столипиново. Не можели да ги мотивират. Цецо да наемат за консултант.

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Теллалов":

  За цигани става въпрос. Бедно е написано от политическа коректност.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#22] от "Judjuk":

  "В Германия има един интелектуален авангард с 4-7 хиляди евра заплати, една голяма група рентиери, едри и дребни собственици, ръководен и мениджърски елит и всичко останало е леш"

  Изключително прозрение! И (като изключа научното понятие "леш") в коя прилична страна не е така ? Да беше дал някакво относително разпределение на въпросните групи, ама не - да се намираме на приказка.

 44. 44 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Както казват новите Германци - "да не би някой луд да ви е ебал във гъза?"
  Те не са там да работят, да участват в обществото, или на Български казано - не са там да "се занимават". Евентуално може със социала и парите от кражби и далавери - да купят някой баварец на старо и занимавката им се измерва с това да си купят нова, по-шумна генерация. Толкова за новите германци и аналния секс.

 45. 45 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Това не е статия за бедни германци, а за бълг. и рум. емигранти. Та ако авторът беше попрегледал националните особености лесно щеше да стигне до правилното решение...

 46. 46 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Как да гласуват като дори не могат разберат само езика ,камо ли нравите на германския политик. А квартал /град напускат хората зашото пада качеството на образованието ,переспективата за спокоен живот и често престижа ,който е функция от предните две.
  За това се казва хората гласуват....с краката си! Т.е. бедните си гласуват с това ,че са там.Щом забогатеят се преместват...т.е. гласуват.

 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#4] от "zxp53317185":

  Големи скръндзи са германците.

 48. 48 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Има разлика между БЕДЕН и НЕОБРАЗОВАН !

  Комунистите са виновни!
 49. 49 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Е то е ясно защо. Защото демокрацията не работи. Ако нямаше демокрация нямаше да има и бедни.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 50. 50 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#49] от "radelmarfx":
  "Е то е ясно защо. Защото демокрацията не работи. Ако нямаше демокрация нямаше да има и бедни."

  Поради което в Северна Корея всички са богати

 51. 51 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#49] от "radelmarfx":"Е то е ясно защо. Защото демокрацията не работи. Ако нямаше демокрация нямаше да има и бедни."Поради което в Северна Корея всички са богати
  —цитат от коментар 50 на zocho1


  Защо в северна корея не гласуват ли?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Тука пък неграмотните се отказват да гласуват.

 53. 53 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Весело

  Тука пък неграмотните се отказват да гласуват.
  —цитат от коментар 52 на Роси


  А може би са по грамотни от теб и знаят че гласуването е като приказката за дядо коледа за деца.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 54. 54 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Ах, ридая....
  Бедни били, щото не знаели езика и не работели, щото били необразовани.
  Че кой ги е спрял да учат езика и да се образоват - същият, който и тук - никой!
  В Германия пребивават хиляди български турци, които също не знаят езика и са необразовани, но пък са работливи, изкарват пари, които пращат тук, вдигат големи къщи и семействата им живеят без лишения.
  Само че не за тях е матрялчето, а за циганите.

 55. 55 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 636 Весело

  Всичко си е точно според значението на историческото понятие "демокрация" - нямат право на глас робите и метеките, от гражданите имат право да гласуват тия с определен имуществен ценз, а да бъдат избирани имат право такива с още по-висок имуществен ценз. Често пъти изборът се решава чрез "гласа на боговете"- жребий Това е демокрацията в същинският и вид, власт на народа, ама народа е малка част от населението.

 56. 56 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Номерът на статийката, общо взето, мина..... Само двама зададоха нелицеприятния въпрос: Защо тези са бедни в богата държава, но им шътнаха с някой минус.
  —цитат от коментар 18 на Костадин Иванов


  Германската държава не е богата. Богати са 1% от населението. Други 50% от домакинствата нямат и едно евро спестено в банковата сметка. Богатите не чакат на опашките през кабинета за личен лекар, понеже са с частни застраховки и частните застрахователи плащат на лекарите повече за преглед. Лекарите така избират богатите да минат без ред. Същото е и в болниците. Богатите имат право на частна застраховка, която им осигурява стая в болница с едно легло и преглед от лекар със степен завеждащ отделение. Бедните спят по няколко в стая и ги преглеждат лекари с доста по-малко опит.

 57. 57 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Забравих, Германия е негласно страната на кастите. Социалната мобилност, т.е. това дете от работническо семейство да изскочи нагоре и да отиде в средната класа или дори в класата на богатите е с ниска вероятност. В Германия децата се селектират в 5-ти клас дали ще ходят в гимзназия (до 13-ти клас) или ще учат в училище до 9-ти или 10-ти клас и след това дуално образование с тапия за майстор. Само завършилите гимназия и минали матурите могат да учат в университет, т.е. да получат висше образование. Затова и в България техникумите ги прекръстиха на професионални гимназии иначе абитуриентите нямаха право да учат висше в Германия.
  Та, много малко излизат от социалната си прослойка. В това отношение Германия е много консервативна.

 58. 58 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Да си безработен в Германия без основателна причина е позор, след като се търсят толкова много работници. Мързелите могат да гласуват само за популисти, които им обещават по-висок социал и благини за сметка на данъкоплатците.
  —цитат от коментар 11 на pamela


  Мизерията е вътре в обитателите на "престижния" квартал. Много от тях разбирали само фарси или арабски. Други пък - цигански. Малка подробност - германската държава осигурява езиков и интеграционен курс. Безплатен, само трябва да ходиш редовно на часове и да си вземеш изпита. Само че сметката на германската държава не излиза. Една позната разправя, почти всички сирийци се провалили още на първото езиково ниво и повтаряли курса. Защо? Не е заради трудния немски. Защото който завърши курса, трябва да се социализира, да започне работа, сам да си търси квартира. Много по-лесно е да се прави на обиден, да разчита на социални помощи и т.н. Единственият хубав момент е, че местните игноренти се изнасят към богатите страни от Запада и разчистват терена. Как ще ги интегрират в Германия, Белгия или Швеция, идея си нямам. При нас не се е получило за хиляда години, дано западняците успеят!

  master
 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Забравих, Германия е негласно страната на кастите. Социалната мобилност, т.е. това дете от работническо семейство да изскочи нагоре и да отиде в средната класа или дори в класата на богатите е с ниска вероятност. В Германия децата се селектират в 5-ти клас дали ще ходят в гимзназия (до 13-ти клас) или ще учат в училище до 9-ти или 10-ти клас и след това дуално образование с тапия за майстор. Само завършилите гимназия и минали матурите могат да учат в университет, т.е. да получат висше образование. Затова и в България техникумите ги прекръстиха на професионални гимназии иначе абитуриентите нямаха право да учат висше в Германия.Та, много малко излизат от социалната си прослойка. В това отношение Германия е много консервативна.
  —цитат от коментар 57 на alabalko


  Селектират ги въз основа на показаното на изпитите и тестовете. А не в зависимост от класата. Факт е,че децата на богатите показват по-добри резултати.Много адекватна система-който има интелект и знания ще учи висше и ще е с бяла якичка.Който няма,ще бачка по строежите.

 60. 60 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  [quote#59:"Мусаши"][/quote]

  Машинен превод от Гугъл:
  След четвърти клас (или шести клас) учениците от началното училище във Федерална република Германия трябва да преминат към средно училище, за да продължат да завършват задължително обучение. Прехвърлянето в Realschule и Gymnasium се регулира различно в отделните федерални провинции.

  По правило удостоверението за прехвърляне въз основа на средния успех дава препоръка за училищна кариера. Ако необходимата средна оценка не е постигната, резултатите от пробния урок или волята на родителите (родителска отговорност - родителски избор) могат да определят по -нататъшната училищна кариера. В този пробен урок, който се провежда предимно по предметите немски език и математика, можете да се подготвите добре за прехода с помощта на безплатни упражнения (математика).
  ----
  до преди няколко години всъщност решението беше на началните учители. След това от решение стана препоръка на началния учител, а родителите избират...и въпреки това...въпреки това се случва деца на сини якички с препоръка за гимназия да не отидат в гимназия заради решението на родителите си. Защо? Пътят до първата заплата за сините якички е по-дълъг, разходите по-големи.

 61. 61 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  [quote#59:"Мусаши"][/quote]

  Статия на Дойче веле относно социалната мобилност в Германия. Шансовете за социална мобилност в дивия Запад на капитализма, САЩ, е по-лесна:

  https://www.dw.com/en/germanys-social-mobility-among-poorest-worse-than-in-the-united-states-oecd/a-44245702

 62. 62 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Защо бедните не гласуват в Германия?
  Само за елитите ли е демокрацията?

  И отговорът е - да, демокрацията е само за елитите. Съветската власт е за всички.

  Но особено ми харесва, че "недоволството често води до апатия и до отказ от политическа активност, но не и до протест" и че "недоволството расте, но бедните няма да вдигнат революция, поради което всичко ще си остане така, както е."

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 63. 63 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#22] от "Judjuk":"В Германия има един интелектуален авангард с 4-7 хиляди евра заплати, една голяма група рентиери, едри и дребни собственици, ръководен и мениджърски елит и всичко останало е леш"Изключително прозрение! И (като изключа научното понятие "леш") в коя прилична страна не е така ? Да беше дал някакво относително разпределение на въпросните групи, ама не - да се намираме на приказка.
  —цитат от коментар 43 на zocho1


  Поискахте относително разпределение на въпросните групи - даваме:
  https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM

  Не е Германия, но "в коя прилична страна не е така" ?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  Ами може би бедните подсъзнателно са разбрали, че буржоазната демокрация обслужва буржоазията - това, което на времето ние /и в ГДР/ учехме в училище, и което в продължение на 30 и нещо години се опитват да ни накарат да забравим!

 65. 65 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4145 Неутрално

  За местни избори става дума, Дойче велле!

  Кой ще е кмет в Германия на град няма почти никакво отношение към комуналната политика! Тоест няма стръв за ходене да гласуват!

  ДБ: Време е да спечелим България
 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":Малко глупости на търкалета. Със същия успех могат да напишат и статия "защо богатите не гласуват". Защото и бедните и богатите в Германия не ги интересува (а и няма особена разлика) за кого ще гласуват. Има си институции, има си съд и разликите между политиките и партиите са минимални. Тук зелен данък, там някое и друго облекчение и това е.
  —цитат от коментар 10 на zxp53317185

  И щото така в немско партиите не обещават "достойни пенсии" и разни подобни "благинки" на корем? Бедните със сигурност ще гласуват за който им обещае ББД, ма гледам никой политик не се е засилил да им обещава такива безплатни обеди. Що така тамошните политици се придържат към разумните неща, а не се хвърлят на едро като у нас? Да не би щото бедните не гласуват много-много и се налага да обещават икономически смислени неща, дето им излиза бюджетната математика...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Макар и да звучи тъжно, демокрацията не е и никога бе е била всеобщо управление.
  В Атина е касаела около 10% от населението.

  И така е правилно, макар, да кажем, днес би трябвало да касае повече хора.
  Активното избирателно право трябва да се ограничи само на хората, които активно участват с данъците си, евентуално още учат, но са с потенциал да се включат след някоя година. Освен това трябва да знаеш държавния език поне на ниво В1, което тук се изисква при даване на постоянно жителство на чужденец. Това не е дискриминация, а елементарно условие - не можеш да вникнеш в контекста на политиката, ако не разбираш езика, на който се води дебатът.

  E PLVRIBVS VNVM
 68. 68 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Любопитно

  Като прочета "българи и румънци", виждам само и единствено, един единствен етнос, който не е нито български, нито румънски.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 69. 69 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 971 Неутрално

  - да, демокрацията е само за елитите. Съветската власт е за всички... недоволството расте, но бедните няма да вдигнат революция, поради което всичко ще си остане така, както е."
  —цитат от коментар 62 на sablezub


  Лоша работа... Къде ли е авангардът на работническата класа да поведе бедните към съветската власт?
  Слава Богу, няма да стане. Тя е отдавна и за вечни времена на бунището на историята.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK