След среща с Байдън бизнесът обеща милиарди за по-добра киберсигурност

След среща с Байдън бизнесът обеща милиарди за по-добра киберсигурност

© ReutersАдминистрацията на САЩ ще работи с технологичната индустрия за изработването на нови правила за по-добра сигурност на веригите за доставки и защита от кибератаки. Това е един от резултатите от срещата на президента Джо Байдън с лидерите на водещите високотехнологични компании на страната, известни като Big Tech.


"Федералното правителство не може да се справи само с това предизвикателство. Вярвам, че вие имате силата, капацитета и отговорността да повишите изискванията за киберсигурност", каза президентът. Националният институт за стандартизация и технологии (NIST) ще си партнира с бизнеса за изграждане на сигурни технологии и оценка на технологичната безопасност, включително на софтуера с отворен код.


В инициативата обещаха да се включат водещи компании като Microsoft, Google, Travelers, както и застрахователят в киберсектора Coalition. През изминалата година имаше поредица от големи хакерски атаки с последици далеч отвъд конкретните компании като управляващата компютърни мрежи SolarWinds, оператора на тръбопроводи за петрол и горива Colonial Pipeline, месопреработвателя JBS и софтуерната компания Kaseya.
"Имаме да вършим много работа", каза Байдън и говори за хакерски удари за изнудване на бизнеса, предупреждението му към Владимир Путин да държи отговорни базираните в страната му банди, както и за нуждата в САЩ да бъдат запълнени близо половин милион работни места за киберсигурност в обществения и частния сектор.


След среща с Байдън бизнесът обеща милиарди за по-добра киберсигурност

© Reuters

Сред участниците в срещата бяха Анди Джаси, изпълнителен директор на Amazon, както и колегите му Тим Кук от Apple, Сатя Надела от Microsoft, Сандар Пичай от Alphabet и Арвинд Кришна от IBM.


След това компанията Amazon обяви, че ще предостави безплатно обучение за киберсигурност и от октомври ще даде на някои клиенти от сектора на облачните услуги специални устройства за защита.


Microsoft ще инвестира за 5 години 20 млрд. долара - четирикратно увеличение спрямо сегашните суми - за ускоряване на работата за повече киберсигурност. Компанията ще предостави технически услуги за 150 млн. долара в помощ на федералните, щатските и местните власти, за да покрият съвременните стандарти.


IBM обяви, че ще обучи над 150 хиляди души за умения за киберсигурност в следващите 3 години, както и че ще си партнира с колежи и университети, където традиционно се обучават чернокожи американци, за да има повече расово разнообразие сред работещите в този сектор.


Google каза, че влага 10 млрд. долара в киберсигурност, но засега не е ясно каква част от тези средства са нови. Освен това ще помогне на 100 хиляди американци да получат сертификати за цифрови умения, които се признават в индустрията и им дават възможност за кариера към позиции с високи доходи.


Парламентът във Вашингтон обмисля законодателство за бързо уведомяване при пробив в масиви с данни, както и регулация на сектора на застраховането - двете области, смятани за особено важни по този проблем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK