ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Не остана работа за нас" - в граничните райони на Турция не искат мигранти от Афганистан

"Не остана работа за нас" - в граничните райони на Турция не искат мигранти от Афганистан

© ReutersРамазан Баран чака пред чайна в източната турска провинция Ван от ранна сутрин, докато падне нощта, за да намери работа в строителството, но казва, че не успява заради афганистанските мигранти, готови да работят за по-малко пари.


"Седим по цял ден в тази чайна. Идваме тук от 6 до 8 и не можем да си намерим работа", каза 63-годишният Баран. Около 15 други мъже, седнали с него, се сблъскали със същата трудност, каза той. "Мигрантите не са оставили работа за нас. Не можем да се справим. Нашите хора са гладни."


Турция се подготвя за евентуален приток на бежанци, избягали от Афганистан след превземането на страната от талибаните, и загрижеността за потенциалните последици нараства - подхранвана от растящото недоволство от бежанците, които вече са приютени в страната.
В Турция са 3.7 милиона сирийци, най-голямата бежанска общност в света, и настроението се влоши през последните седмици, тъй като видеозаписи в социалните мрежи, показващи, че стотици афганистанци влизат безпрепятствено, предизвикаха възмущение.


Длъжностни лица казват, че около 300 000 афганистанци в момента са в Турция и някои са там от няколко години. Те включват около 120 000 нерегистрирани лица, въпреки че опозицията твърди, че броят им е много по-голям.

Докато президентът Тайип Ердоган и неговата партия защитаваха приемането на милиони сирийци, избягали от конфликта в страната си, те казаха, че нова вълна няма да бъде добре дошла за страната. "Турция не може да се справи с допълнително миграционно натоварване, идващо от Сирия или Афганистан", каза Ердоган в сряда. Той също така предупреди лидерите на ЕС, че Турция няма да бъде "депо за складиране на мигранти", по повод афганистанците, които се опитват да достигнат Европа.


Но вече пристигат още афганистанци. Длъжностните лица не съобщават подробности колко на ден, но казват, че все още не са забелязали признаци на голям скок след победата на талибаните. Големият преход през Иран означават, че мигрантите могат да пристигнат след седмици.


Надгробни плочи обозначават във Ван погребаните неидентифицирани мигранти, влезли от съседен Иран

© Reuters

Надгробни плочи обозначават във Ван погребаните неидентифицирани мигранти, влезли от съседен Иран


Баран е един от около 20 души във Ван, които казват, че Турция трябва да спре да приема мигранти и да продължи да изпраща обратно хора, които вече са в страната.


В столицата Анкара този месец тълпа турци нападнаха магазини и домове, принадлежащи на сирийци, след улично сбиване, довело до смъртоносно намушкване на турски младеж с нож.


Повечето от онези, които разговарят с "Ройтерс" във Ван, казват, че мигрантите вредят на икономиката, докато местните трябва да се справят с двуцифрената инфлация и безработицата.

Властите подсилиха охраната на границата с Иран, за да не допускат афганистанските мигранти, но някои все още се промъкват. Полицията също задържа през последните седмици хиляди афганистански мигранти, които вече са в страната. Те биват отвеждани в центрове за репатриране, но в момента не се изпращат обратно поради сътресенията в Афганистан.


"Ако правителството предприеме необходимите мерки, няма да има миграция", каза 54-годишният Мехмет Сериф Караташ пред текстилен магазин във Ван - транзитен пункт за повечето афганистанци, преминаващи през Турция.


"Не остана работа за нас" - в граничните райони на Турция не искат мигранти от Афганистан

© Reuters


Опозиционните партии също критикуват администрацията на Ердоган, че не е защитила достатъчно границата. Миналата седмица основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) постави гигантски транспаранти по сградите си с надпис "Границата е чест".


Лидерът на CHP Кемал Кълъчдароглу заяви, че Западът може да се опита да сключи нова сделка с Турция срещу парична помощ, подобно на споразумението на Турция с Европейския съюз от 2016 г. за спиране на притока на мигранти към Европа в замяна на милиарди евро за проекти за бежанците.


"Как хиляди афганистанци преминаха границата и дойдоха в Турция и кой го позволи? Трябва да обвиним тези, които го позволяват, каза Кълъчдароглу в сряда. Това се прави за пари."


Селами Кийе, 48-годишен магазинер в "руския базар" на Ван, казва, че Европа или други държави трябва да приемат мигрантите. "Оставете ги да отидат другаде. Ние не се интересуваме от тях."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK