Между две емирства - как се преобрази Афганистан след падането на талибаните

Между две емирства - как се преобрази Афганистан след падането на талибаните

© Associated PressВ Кабул се появяват множество високи сгради, градовете се променят, тече скоростна урбанизация. Населението е набъбнало до 6 млн., отчасти заради върналите се след първото управление на талибаните.


Промяната, отчетена в 20-те години между свалянето на талибаните и новия им опит трайно да превърнат Афганистан в ислямско емирство, обаче далеч не е само външна.


Страната още има куп проблеми. Десетки хиляди загинаха в конфликта в последните 20 години. Освен това Много неща все още напомнят за по-радикалните случи от държавите с ниски доходи. Например 85% от хората нямат банкови сметки (процент, сходен с пакистанския) - отчасти от съображения за сигурност, отчасти от културни, както и от липса на вяра във финансовия сектор и ниска финансова грамотност. Едва малко над една пета имат интернет, малко над 10% използват социални мрежи - по-малко, отколкото в съседен Пакистан.
Достъпът до такива комуникации и технологии обаче се подобряваше - 68% имат мобилни телефони (почти никой няма през 2003 г.). Жените имат повече права, а медийният пейзаж процъфтяваше, с множество телевизии и радиостанции в цялата страна.


Какво се промени, какво - не и какво се влоши, обобщават Би Би Си и "Файненшъл таймс".


По-голямо участие на жените в обществения живот


Жени получиха възможност да стават политици. Над 1000 са започнали собствен бизнес до 2019 г. Според конституцията има квота за жени в парламента - поне 27% - а през юли те заемаха 69 от 249 места.


Спада и коефициентът на плодовитост, увеличил се малко в първите години на талибаните и надхвърлил 7.5 (раждания на жена); към 2019 г. е под 4.5.


Бременността при момичета между 15 и 19 г. достига пик - със 160 раждания на 1000 жени - в първите години на талибаните. След това започва да спада, а за последното десетилетие се свива рязко до 60 на 1000 (данни от миналата година).


Здравеопазване


В Афганистан е и най-бързото намаляване на дела на децата, които не са доживели петгодишна възраст. Тя достига 60 деца на 1000 души към 2019 г. - половината от стойността спрямо началото на века. Това е най-бързият спад на детската смъртност сред всички държави с ниски доходи.


Близо половината афганистанци имат достъп до здравеопазване, при четвърт през 2000 г.


Повече момичета на училище (но не достатъчно)


Към 2003 г. общо 6% от момичетата посещават гимназия. Към 2017 г. а делът им е 39 на сто.


Звучи като скромна промяна, но не и ако се има предвид, че нито едно момиче не е записано в гимназия към 1999 г., а в начални училища са 9000. Общо ходещите на училище момичета по последни данни са 3.5 млн.


Около 60% от близо 3.7 млн. деца, които са извън училищната система, са момичета. Основният проблем е в конфликтите и липсата на достатъчно училища, както и на жени учители.


Между две емирства - как се преобрази Афганистан след падането на талибаните

© Associated Press


Икономиката (и бедността)


До средата на миналото десетилетие икономическият растеж на годишна база бе двуцифрен. Постепенно от 1500 долара на глава от населението брутният вътрешен продукт достигна 2500 (но запона да спада и да се приближава към 2200) по данни на МВФ. Дори най-високата стойност е една пета от БВП на България на глава от населението, също според МВФ.


Според Световната банка намаляващите международни помощи - от 100% от БВП към 2009 г. до 42.9 на сто през 2020 г. - свиват и заетостта, и сектора на услугите. Спирането на международната помощ от талибаните би се отразило още по-тежко на икономиката.


Делът на земеделието в икономика е спаднал от близо 60% към 2000 г. до под 30 на сто към 2019-а, основно за сметка на услугите (чийто дял се е увеличил, от под 10 до над 40 на сто за същия период).


Формално няма особена промяна в производството, а и Афганистан изнася стоки за едва 1 млрд. долара към 2019 г. Това е десетки пъти под българския резултат, при поне пет пъти по-голямо население.

Числата скриват неформалната икономика, която може да възлиза на 80% от цялата икономическа активност на страната според "Файненшъл таймс" .
Афганистан остава една от най-бедните държави в света въпреки първоначалния бурен икономически растеж през 2001 г.


Между 2011 и 2012 г. 38% живеят под линията за бедност, към 2016-2017 г. са 54 на сто (тогава линията за бедност е едва няколко десетки долара на месец на човек).


Опиумът е в центъра на икономиката в селските райони


Афганистан остава водещ производител в света; британските власти смятат, че около 95% от хероина, които пристига във Великобритания, идва от Афганистан. Отглеждането на опиев мак в Афганистан се е увеличило рязко за 20 години и не се осъществява само в 12 от 34 провинции - въпреки програмите за изкореняването му и стимулите за фермерите да преминат например към нарове или шафран.


В индекса за корупция на "Трансперънси интернешънъл" страната е на 165-о от 180 места - едва 11 места подобрение спрямо 2012 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK