Между две емирства - как се преобрази Афганистан след падането на талибаните

Между две емирства - как се преобрази Афганистан след падането на талибаните

© Associated PressВ Кабул се появяват множество високи сгради, градовете се променят, тече скоростна урбанизация. Населението е набъбнало до 6 млн., отчасти заради върналите се след първото управление на талибаните.


Промяната, отчетена в 20-те години между свалянето на талибаните и новия им опит трайно да превърнат Афганистан в ислямско емирство, обаче далеч не е само външна.


Страната още има куп проблеми. Десетки хиляди загинаха в конфликта в последните 20 години. Освен това Много неща все още напомнят за по-радикалните случи от държавите с ниски доходи. Например 85% от хората нямат банкови сметки (процент, сходен с пакистанския) - отчасти от съображения за сигурност, отчасти от културни, както и от липса на вяра във финансовия сектор и ниска финансова грамотност. Едва малко над една пета имат интернет, малко над 10% използват социални мрежи - по-малко, отколкото в съседен Пакистан.
Достъпът до такива комуникации и технологии обаче се подобряваше - 68% имат мобилни телефони (почти никой няма през 2003 г.). Жените имат повече права, а медийният пейзаж процъфтяваше, с множество телевизии и радиостанции в цялата страна.


Какво се промени, какво - не и какво се влоши, обобщават Би Би Си и "Файненшъл таймс".


По-голямо участие на жените в обществения живот


Жени получиха възможност да стават политици. Над 1000 са започнали собствен бизнес до 2019 г. Според конституцията има квота за жени в парламента - поне 27% - а през юли те заемаха 69 от 249 места.


Спада и коефициентът на плодовитост, увеличил се малко в първите години на талибаните и надхвърлил 7.5 (раждания на жена); към 2019 г. е под 4.5.


Бременността при момичета между 15 и 19 г. достига пик - със 160 раждания на 1000 жени - в първите години на талибаните. След това започва да спада, а за последното десетилетие се свива рязко до 60 на 1000 (данни от миналата година).


Здравеопазване


В Афганистан е и най-бързото намаляване на дела на децата, които не са доживели петгодишна възраст. Тя достига 60 деца на 1000 души към 2019 г. - половината от стойността спрямо началото на века. Това е най-бързият спад на детската смъртност сред всички държави с ниски доходи.


Близо половината афганистанци имат достъп до здравеопазване, при четвърт през 2000 г.


Повече момичета на училище (но не достатъчно)


Към 2003 г. общо 6% от момичетата посещават гимназия. Към 2017 г. а делът им е 39 на сто.


Звучи като скромна промяна, но не и ако се има предвид, че нито едно момиче не е записано в гимназия към 1999 г., а в начални училища са 9000. Общо ходещите на училище момичета по последни данни са 3.5 млн.


Около 60% от близо 3.7 млн. деца, които са извън училищната система, са момичета. Основният проблем е в конфликтите и липсата на достатъчно училища, както и на жени учители.


Между две емирства - как се преобрази Афганистан след падането на талибаните

© Associated Press


Икономиката (и бедността)


До средата на миналото десетилетие икономическият растеж на годишна база бе двуцифрен. Постепенно от 1500 долара на глава от населението брутният вътрешен продукт достигна 2500 (но запона да спада и да се приближава към 2200) по данни на МВФ. Дори най-високата стойност е една пета от БВП на България на глава от населението, също според МВФ.


Според Световната банка намаляващите международни помощи - от 100% от БВП към 2009 г. до 42.9 на сто през 2020 г. - свиват и заетостта, и сектора на услугите. Спирането на международната помощ от талибаните би се отразило още по-тежко на икономиката.


Делът на земеделието в икономика е спаднал от близо 60% към 2000 г. до под 30 на сто към 2019-а, основно за сметка на услугите (чийто дял се е увеличил, от под 10 до над 40 на сто за същия период).


Формално няма особена промяна в производството, а и Афганистан изнася стоки за едва 1 млрд. долара към 2019 г. Това е десетки пъти под българския резултат, при поне пет пъти по-голямо население.

Числата скриват неформалната икономика, която може да възлиза на 80% от цялата икономическа активност на страната според "Файненшъл таймс" .
Афганистан остава една от най-бедните държави в света въпреки първоначалния бурен икономически растеж през 2001 г.


Между 2011 и 2012 г. 38% живеят под линията за бедност, към 2016-2017 г. са 54 на сто (тогава линията за бедност е едва няколко десетки долара на месец на човек).


Опиумът е в центъра на икономиката в селските райони


Афганистан остава водещ производител в света; британските власти смятат, че около 95% от хероина, които пристига във Великобритания, идва от Афганистан. Отглеждането на опиев мак в Афганистан се е увеличило рязко за 20 години и не се осъществява само в 12 от 34 провинции - въпреки програмите за изкореняването му и стимулите за фермерите да преминат например към нарове или шафран.


В индекса за корупция на "Трансперънси интернешънъл" страната е на 165-о от 180 места - едва 11 места подобрение спрямо 2012 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Скоро ще се върнат в средновековието - буквално. Янките само чакат да се изтеглят и предстои мащабна въздушна кампания за унищожаване на оръжия и инфраструктура, която може да се ползва от терористи. След това ще са в 7-ми век - точно както и Пророка Мохамед.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Въобще не ми пука, не дадоха грам отпор на "студентите", сега да си седят там и да търпят, никой не им е длъжен за нищо. Направиха своя избор.

 3. 3 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  След 10 години няма да го познаете Кабул. За любопитните - вижте в нета има доста снимки от Иран при шаха и Иран при аятоласите.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Наличието на такъв брой хора, помирисали веднъж свободата, обещава скорошно зараждане на въоръжена съпротива срещу чалмите. Прогнозирам партизанско движение срещу чалмите, на първо време с атентати в градовете. Няма да успеят да се окопаят този път.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Трябва в лабораториите за вируси да създадат някой специално за талибаните и да ги погуби

 6. 6 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 735 Неутрално


  Сами си го избраха, ако искаха истинска свобода, щяха да се бият за нея.
  Сега ще се върнат 5-10 века назад в развитието си, тоест в нормалното за ислямските емирства място- средновековието.
  Скоро ще зажужат и американските дронове, които освен сладове с оръжия, ще бомбят и болници и училища, както "демократично" го правеха и правят в Сирия и Ирак...
  А темата за момичетата на върраст от 9 до 12 години, давани като "награда" за булки на талибански бойци, въобще не искам да я отварям... липсата на училище ще им е най-малкия проблем.

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  Най-общо казано тези са по-близо до феодализма или робовладелски строй отколкото до съвременния цивилизован свят!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alex Ivanov":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Важното е талибаните/ и техните нецивилизовани възгледи/ да бъдат ограничени на територията на Афганистан!Колкото талибаните са по-далече от цивилизацията , то толкова по-добре!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  До коментар [#4] от "cinik":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Може да стане , но само и единствено с международна активна помощ/ военна и финансова/

 10. 10 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Много схеми бяха абсурдни. Да вземем например разходите от 32 млн. британски лири за една бензиностанция за природен газ. Това е 140 пъти по-скъпо от изграждането на подобна в Пакистан. Накрая се оказа, че за да преоборудват колите си за ползване на природен газ, афганистанците трябва да похарчат повече от средния си годишен доход.

  Поредица от официални доклади - много от които са вече свалени от сайтовете на правителството на САЩ - показват какъв корумпиран елит управлява. Полк. Кристофър Коленда, който съветва трима американски командири в Афганистан, заяви, че до 2006 г. правителството се е ''самоорганизирало в клептокрация''.
  Политиците плащат, за да бъдат назначени на официални длъжности, след това възстановяват разходите си ''от програми за подпомагане, продажба на униформи или боеприпаси на черния пазар, трафик на наркотици или отвличане''. Изненадващо ли е, че усилията на британците, които похарчиха 6,6 милиарда британски лири за спиране на търговията с опиум, се провалиха, след като един губернатор бе заловен с девет тона в кабинета си. Когато бе изгонен, той се присъедини към талибаните със своите 3000 души.


  https://segabg.com/category-observer/kak-miliardi-pomoshti-byaha-prahosani-ili-otkradnati-afganistan

  Сам съм, други няма...
 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1755 Любопитно

  Как високомерно се изказваме, а истината е, че изгубихме позорно тази война. С какви очи даваме акъл???

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  “ В индекса за корупция на "Трансперънси интернешънъл" страната е на 165-о от 180 места.”

  80-90% от фондовете за развитие идващи от Запада не са достигнали крайната си цел.
  А афганските офицери са назначили хиляди фиктивни войници, за да им прибират заплатите, които САЩ плащаше.

 13. 13 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Наличието на такъв брой хора, помирисали веднъж свободата, обещава скорошно зараждане на въоръжена съпротива срещу чалмите. Прогнозирам партизанско движение срещу чалмите, на първо време с атентати в градовете. Няма да успеят да се окопаят този път.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  Нищо подобно, младите мъже предпочитат да бягат към Европа и лесен живот на чуждия гръб. Никой няма да се бори с талибаните, да не е луд, като в Европа му обещават хубав живот на аванта .

  Виж ги в центъра на София, млади и прави "мъже", хапване, пийване, модерни смартфончета, животец .... къде ще ти се трепе с талибаните, да не е луд ?!

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Оттук нататък никой не им длъжен с нищо.За 20 години бяха похарчени три трилиона долара и бяха убити около 5000 човека от САЩ и НАТО.Явно тяхната представа за демокрация и свобода е нашето село да победи другото село.Създадоха им армия и я обучиха,създадоха им полиция,въоръжиха ги и ги обучиха.Изстрел не дадоха срещу талибаните защото не получавали заплати.Е,американците и заплатите ли да ви дават.Мигрантите от Авганистан на кораби и Африка.Нямат място в ЕС.

 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#12] от "half truth":

  Казваш, че наивните американци нищо не са забелязали последните 20 години?

 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Големият враг на талибан е ислямска държава.

 17. 17 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Прогнозирам партизанско движение срещу чалмите, Няма да успеят да се окопаят този път.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  Дано да сте прав, но аз лично се съмнявам ,че това чудо ще се случи.
  Социала при мама Меркел и изнасилването на германка от време на време за "задоволяване на културните особености" са много много по-сладки и лесни.

 18. 18 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Как високомерно се изказваме, а истината е, че изгубихме позорно тази война. С какви очи даваме акъл???
  —цитат от коментар 11 на ju.li


  Кой е изгубил, я пак ??

  Дадоха им модерно оръжие за милиарди, обучиха ги .... можеха да смачкат зле въоръжените талибани за нула време, вместо това те позорно отказаха даже да се бият .... народът там напълно заслужава съдбата си. Никой не им е виновев за нищо.

 19. 19 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Казваш, че наивните американци нищо не са забелязали последните 20 години?
  До коментар [#15] от "ju.li":

  И какво като знаят? Такива са реалностите на страната.
  Да не би ЕС да не знае, че в България корупция отнася част от фондовете за развитие! Сигурно се води и статистика за точния процент.

 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alex Ivanov":

  Ми те си управляват собствения живот, а ние какво правихме там??? Загубихме двайсетгодишна война. Ако сега игнорираме тази загуба и се успокояваме - ще се радваме на още много...

 21. 21 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#19] от "half truth":

  Е какво? Да се радваме, че ЕС развращава целия ни живот? Какво като води счетоводство? Нашия живот по-почтен ли е?

 22. 22 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Как високомерно се изказваме, а истината е, че изгубихме позорно тази война. С какви очи даваме акъл???
  —цитат от коментар 11 на ju.li


  Така е , САЩ и ние (цялото НАТО) позорно загубиха и позорно се изтеглят от страната.
  Само че САЩ ги пази цял един огромен океан, а между нас и афганистанската бежанска вълна ни пази само настроението на Ердоган.....
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Юх.... Още един бомбен атентат....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  “изгубихме позорно тази война.“
  До коментар [#11] от "ju.li":

  Предишното им правителство и армия нямаха волята да се борят срещу талибан. Сега заслужено ще ги управлява талибан. Нека афганите се научат сами да се оправят.
  А Западът не ги е изоставил. Прекрати им военната защита, но е готов да продължи помощите за развитие и да си сътрудничи с новото им правителство.

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Любопитно

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Идил ще отвори вътрешна война на талибан.

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alex Ivanov":

  Дадоха им модерно оръжие за милиарди, обучиха ги .... можеха да смачкат зле въоръжените талибани за нула време, вместо това те позорно отказаха даже да се бият .... народът там напълно заслужава съдбата си. Никой не им е виновев за нищо
  ▪️▪️▪️▪️
  Защо хората са виновни в заключението ви и че те (хората) заслужават този финал?. Америка (предимно) въоръжиха и обучиэа афганистанската армия. А в армията и властта дойдоха / се появиха само „свои“ хора, близки до сегашния елит на властта. Не професионалисти. И в резултат на това поражението на армията. И какво общо имат хората с това? Хората трябва да сеят, орат земята, да строят, а армията трябва да защитава всички тези хора.

  "Чуждестранен агент"
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Върнаха се там, откъдето тръгнаха преди 20 години. Върнаха се примитивите и всичко се преобърна.Но, без борба , няма победа, а те се предадоха от страх. Сега пак от страх бягат.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Ако сте прав, ще има гражданска война в Афганистан! Не зная кое е за предпочитане, но гражданска война е гадост!

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#21] от "ju.li":

  Иската ЕС да изкорени корупцията в България ли? Как, като корупцията е културна особеност и се толерира от всички ни. Трябва да се води борба с нея още от първи клас.

  Ако афганите не бяха толкова корумпирани, сега можеха да имат читава армия и уважавано светско правителство.
  Ако българите бяха по-малко корумпирани, сега щяха да са пред Хърватия и Румъния.

 30. 30 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  Добре, едните имат проблем с Афганистан, другите на север също, третите граничещи. Еми разберете се, вдигнете няколко B2 Spirit, да хвърлят по една и мачът приключва.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#25] от "half truth":

  Идил ще отвори вътрешна война на талибан.
  =======
  А. ИДИЛ това е Америка.....
  Нищо....
  Успокоителното е, че вече умееш да правиш разлика между Идил и талибани.

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1545 Неутрално


  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1470
  22:35, 26 авг 21
  Неутрално
  Както след всяка революция, (а по същество това което стана е национално-освободителна ислямска революция) подобна на тази в Иран, ще има известна вътрешна борба след различните фракции на талибана, преди една от тях да установи надмощие и пълен контрол. Това вероятно ще отнеме между шест месеца и година. Най-вероятно умерената фракция от политически ръководители дошли от Доха, ще бъде победител. Тяхната цел ще бъде да направят афганистански/пащунски емират, който в голяма степен да копира емирствата от Залива. Може би малко по консервативен, но значително по либерален и отворен към света от талибана преди 20г.
  Изкусително е да си мислим, че тези хора са примитивни и с двуцифрено IQ, но това не е така. Глупави хора, колкото и луди да са, не могат да спечелят война с the greatest military the world has ever seen.
  При виетнамците национално-освободителната идеология прегърна марксизма поради липса на алтернатива. Хо Ши-Мин беше първо националист, а след това марксист. Поради характера на исляма, марксизъм в Афганистан е невъзможен, както Съветския експеримент показа. Единствената идеология, която е достатъчно влиятелна и служи като ракета-носител на национализма, в тази част на света, е ислямът.
  Така че задачата, която талибанът си поставя е да изгради консервативен, но не и драконовски ислямски емират и да се опитва да развива Афганистан в тази рамка. Желанието им да задържат образованите афгани и да не нарушават вече сключеното споразумение със САЩ са доказателство за това.
  След година-две ще видим главно китайски, но също така руски, френски и други компании да оперират в страната.
  Западът от своя страна е силно заинтересуван от един стабилен Афганистан, който няма да произведе 10 милиона мигранти за десет години и свързаните с това политически проблеми.

 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nedyalko Lazarov":

  добър анализ,но не мисля че ще вземат надмощие ,по умерените...талибаните са прокси на Пакистан...и докато Пакистан не реши каквото и да било там няма да стане това което сте прогнозирал...и не мисля че ИСИ иска сериозен и конкурентен съсед...най вероятно ще подкрепят най верния им лидер...а кой е той и какви ще ги натвори...не знаем...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Еди, разбирам твоя агитационен плам, но дори с елементарен анализ от прочетеното човек може да си направи извода, че парите на американците не са отивали само за оръжие. Как мислиш е редуцирана (намалена) числеността на децата умиращи при раждане или в ранна детска възраст? С чии пари са строени училища, пътища, болници?
  Селянчетата от отрядите на "талибан" се захласват по видяното в модерен Кабул.
  Виж, ако ни критикуваш, че сме будали да наливаме пари сред една пособна маса от примитивни поклоници на исляма, то си прав. Виновни сме.

 35. 35 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nedyalko Lazarov":добър анализ,но не мисля че ще вземат надмощие ,по умерените...талибаните са прокси на Пакистан...и докато Пакистан не реши каквото и да било там няма да стане това което сте прогнозирал...и не мисля че ИСИ иска сериозен и конкурентен съсед...най вероятно ще подкрепят най верния им лидер...а кой е той и какви ще ги натвори...не знаем...
  —цитат от коментар 33 на не на безразличието

  Без всякакво съмнение ще има охлаждане на отношенията между талибана и Пакистан и неговите служби. Талибанът, вече взел властта няма да се нуждае толкова от Пакистан, освен от пристанищата. Талибаните имат и коз - Вазиристан. Така че най вероятно - мирно съвместно съществуване.
  Но след смъртта на тия 12 американски войници днес, утре ще разберем доколко е по силите на талибана да се разправи с по радикалните движения като ИД-К. Вече заявиха, че ще ги “накажат”, което означава че ще се опитат да ги избият до крак.
  Ислямът, ако те действително са вярващи последователи, ги задължава стриктно да спазват сключените договори, дори ако са с неверници.

 36. 36 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Кабул, 1986-а: https://cs14.pikabu.ru/post_img/2021/08/26/10/1629995360136895331.jpg

  Тихо, само не подскачайте - Съветската армия си е там, в Кабул и в цял Афганистан. Клети комуняки, до какво са довели страната и нейните жители!!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 37. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Днешните атентати е отговорът на причините за днешната спешна евакуация на цялото руско посолство от Кабул. Днес талибаните им спешно осигуриха автобуси и всички 500 служители на посолството, днес отлетяха в Путенланд. Едва наскоро всички служители на Путин се похвалиха, че в Кабул всичко е спокойно и че талибаните са готини момчета и ще охраняват посолството.
  Транслация на RTсимоньян
  https://twitter.com/AlexKhvedchuk/status/1430505240336416775?s=19

  "Чуждестранен агент"
 38. 38 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Хората трябва да сеят, орат земята, да строят, а армията трябва да защитава всички тези хора.
  —цитат от коментар 26 на putinxujlo


  Армията "трябва", Хуйло, ама ако лозунгът не е "Народ и армия - единни", то не го прави. Щото си има малко работа. А такъв лозунг може да съществува само при една определена обществено-икономическа формация, характеризираща се с обществена собственост върху средствата за производство. Сещаш се, да? "Китайска Народна Република 中华人民共和国, съгласно конституцията - социалистическа държава. От времето на провъзгласяване на Китайската Народна Република през 1949 год управляваща партия е Комунистическата партия на Китай (КПК)."

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 39. 39 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":
  Скоро ще се върнат в средновековието
  ...>> Има нещо такова. Ето една снимка на Рахман Хакани на 20 август в Кабул:
  https://bit.ly/3jkeYRr

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  За какъв агитационен плам става дума, Даскале......?
  В момента всички вървим подир събитията.....
  Никой не дава гаранция дали след 5 минути ще има нов бомбен атентат.
  Къде са ви експертите....?
  Чак след 20 години ли съумяхте, че не ви е мястото там.....?
  Защо не останахте още 20 години?
  12 души умряха....американски войници.....
  Тяхната смърт е много по нелепа и трагична.....
  Да знаеш че се завръщаш у дома....и изведнъж буммм....
  Вината е у САЩ....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Така е, смъртта на войниците е трагична, но те са умрели да за спасят други, над 13 хиляди евакуирани. Война е.
  Аз обръщам внимание обаче на хубавото - намалена детска смъртност, повишена продължителност на живота, построени болници, училища, пътища, образовани хора - и това е част от равносметката на тези 20 години и 2 трилиона долара за които не искате да говорите. Просто не е честно.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Просто не е честно.
  ======
  Кое не е честно, Даскале.....?
  Че....от муха суджук, от ориз памук....и от авган европеид не става ли....?
  Това ли не е честно?
  А за трилионите не се вълнувай.... Америка не харчи никога пари напразно.
  Хем тя дори си ги печата....колко му е да си на печата повече.....
  За Пентагона това бе 20 годишен експеримент.... Той приключи и тя се изнася.
  Народите на Афганистан са сурови и издръжливи хора....и при един евентуален глобален катаклизъм.....те ще са едни от малкото народи които ще могат да го надживеят....
  Гледай на нещата от по високо.....
  Така че......трилионите не отидоха толкова на вятъра....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Наличието на такъв брой хора, помирисали веднъж свободата, обещава скорошно зараждане на въоръжена съпротива срещу чалмите. Прогнозирам партизанско движение срещу чалмите, на първо време с атентати в градовете. Няма да успеят да се окопаят този път.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  И на мен така ми се струва - нещата не са като преди 20-на години. Една част от градското население ще се опита да емигрира, но по-голямата ще остане там и в зависимост от това до къде ще стигнат талибаните прилагане на шариата, очаквам съпротива и дори гражданска война.

 44. 44 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1138 Весело

  Нищо подобно, младите мъже предпочитат да бягат към Европа и лесен живот на чуждия гръб. Никой няма да се бори с талибаните, да не е луд, като в Европа му обещават хубав живот на аванта .

  Виж ги в центъра на София, млади и прави "мъже", хапване, пийване, модерни смартфончета, животец .... къде ще ти се трепе с талибаните, да не е луд ?!
  —цитат от коментар 13 на Alex Ivanov


  Нищо по-различно от хилядите български младежи, които избират да отидат в Западна Европа - къде ще се трепят с БГ талибаните, превзели и грабещи държавата...

 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  те ще са едни от малкото народи които ще могат да го надживеят....
  😂😂😂😂
  Етка, Що не се пробаш?
  Дали пускат БГ или турски граждани?
  С две три фереджета, три-четири Педи брада, и сигурно място в рая с 40 девици?
  Сега е момента да бетонираш приятелството с другаря Мохамед?
  Всички бягат от Афганистан? Етката към рая?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK