"Ислямско емирство Афганистан" - новата държава на талибаните ще е различна от всичко досега

Талибаните забраниха сателитните чинии, след като дойдоха на власт предишния път. Две от тях се ползват за декорация на този полицейски участък в Кабул през 1998 г.

© Associated Press

Талибаните забраниха сателитните чинии, след като дойдоха на власт предишния път. Две от тях се ползват за декорация на този полицейски участък в Кабул през 1998 г.Емирство без обявен емир, но с действащи министри и с 12-членен съвет, в което публичното звучене на музика може да бъде забранено, но жените може и да работят, а законите тепърва ще се създадат. Това изречение обобщава привидния хаос, който светът наблюдава, докато талибаните се готвят да формализират втория си опит да прекроят Афганистан според разбиранията си.


Точната информация как ще изглежда т. нар. Ислямско емирство Афганистан (както формално се нарича и движението на талибаните) предстои и едва ли ще дойде преди пълното изтегляне на САЩ и съюзниците до 31 август. Какво обаче представлява емирството, как изглеждат определящите се така днес държави и как ще изглежда Афганистан според заявките, направени от талибаните?


"Емир" и "халиф"


Думата емирство по принцип описва владение на ръководителя, емир, чиято титла може да носи монархически (и да се превежда в някои случаи като "принц") или военен оттенък, който всъщност е бил водещият в началото на ислямския халифат; идва от корен, свързан със заповядване.
Емирството ("имара") е различно от "халифат" понятие, тъй като халифът претендира за власт над целия мюсюлмански свят; емирът е абсолютен управник , в друг контекст - престолонаследник или член на династия. В златните години на възхода на ислямската държавност емирствата са по-скоро владения, подчинени на халифата.


Историята е изпъстрена с емирства, много от които първоначално припознаващи властта на първите ислямски халифати - от Северна Африка и Близкия изток до земите на територията на днешна Армения и Грузия; Сицилия между 9 и 11 в.; Крит за по-кратък период (когато е фактически независима мюсюлманска държава); Кордовският емират, който по-късно става халифат, като отхвърля легитимността на Абасидите, и още няколко на днешния Иберийски полуостров.


Останаха само три (признати) емирства


Днес редица радикални и терористични организации организации претендират да са "емирства" - носители на ислямска държавност на дадена територия, от Африка и Кавказ до Пакистан.


В съвременниия свят има само три международно признати (и много богати) емирства, на които Ислямска република Афганистан трудно би могла да прилича: Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар. Това са държави с абсолютна или почти абсолютна власт на върховния управник и с ограничени граждански права (съгласно разбиранията в Европа и Северна Америка).


Те в различна степен се ръководят от шариата - правната система в исляма, базирана на Корана, суната и хадисите, приписвани на пророка Мохамед. Това е кодекс как трябва да живеят всички мюсюлмани, който може да обхваща всеки аспект от ежедневния живот. Има различни правни школи и различни категории наказания в зависимост дали престъплението е достатъчно сериозно, за да бъде оставено на съдията да прецени каква точно да е присъдата.

В действителност правната система на повечето държави с мюсюлманско мнозинство е светска или от смесен тип, с елементи на шариата (видимо изключение са например повечето арабски монархии в Персийския залив). Обикновено семейното право е най-силно повлияно от него.

Кувейт е автокрация без политически партии. Парламентът се смята за институция със сравнително отворен (но само спрямо другите държави в Залива) характер и не напълно безвластна, а в политическата система могат да се чуват гласове като тези на гражданското общество или бизнеса. Емирът обаче остава с последната дума, с контрол върху правителството и съдебната власт, а най-силното оръжие срещу парламента е разпускането му, което е обичайна практика в последните десетилетия. Шариатът е в сила за семейното право, но страната няма шариатски съдилища, а светският отпечатък на френската правна система е силен.


Активисти често обвиняват държавите в Залива, че зад блясъка им се крият силно репресивни системи, някои даващи възможност за наказания, сходни или идентични с . Разликата е, че в Залива прибягването до най-суровите наказания става все по-рядко (Саудитска Арабия е екзекутирала 184-ма души през 2019 г., но едва 27 през 2020-а), макар далеч да не изчезва напълно. На снимката е Абу Даби, фактическата столица на Обединените арабски емирства.

© Associated Press

Активисти често обвиняват държавите в Залива, че зад блясъка им се крият силно репресивни системи, някои даващи възможност за наказания, сходни или идентични с . Разликата е, че в Залива прибягването до най-суровите наказания става все по-рядко (Саудитска Арабия е екзекутирала 184-ма души през 2019 г., но едва 27 през 2020-а), макар далеч да не изчезва напълно. На снимката е Абу Даби, фактическата столица на Обединените арабски емирства.


Катарската система е далеч по-затворена. В тази абсолютна монархия емирът има власт над всички органи, а т. нар. консултативно събрание (подобие на законодателна власт с правото да одобрява закони) в момента се назначава от него. И тук политическите партии са забранени. За пръв път обаче предстои през октомври да бъдат избрани две трети от 45-те членове на Консултативното събрание.


Шариатът е по-застъпен и в наказателното, а не само в семейното право, и са допустими смъртни наказания (но по принцип не се използват). Убийството с камъни е част от правната система и е допустимо при престъпления като хомосексуалност или прелюбодейство, но не само не се използва, а през годините има и дебат дали мястото му в действителност е в ислямското право.


В ОАЕ системата е по-сложна заради федеративния характер на държавата от седем емирства, всяко от които има множество правомощия. На практика длъжностите президент и премиер се поделят съответно междуу емирите на Абу Дали и Дубай. Парламентът е наполовина избран от властта в съответните емирства.


Правната система е смесена, като шариатът преобладава в семейното и в части от наказателното право; подсъдните деяния включват дори публичните целувки (причината те да не се виждат дори в сцени в набиращата сили киноиндустрия на ОАЕ). Убиването с камъни е разрешено и такива присъди са били произнасяни; за крадците съществува заплахата за ампутация на ръце, практикувана в първата държава на талибаните (но по-често срещани от тези наказания са ударите с камшик).


"Командир на вярващите"


Нито една от тези държави обаче не претендира за особената в ислямската история титла, от която "емир е само част. Става въпрос за "амиир ал му'минийн", или "командир на вярващите".


Смята се, че тази титла, носена от втория "праведен халиф" (първият управник на мюсюлмански халифат след смъртта на пророка Мохамед) Умар, се използва като част от процеса на мащабна централизация във владенията на Праведните халифи (първите четирима след смъртта на пророка). В първите десетилетия всеки управляващ ислямски халифат носи тази титла (още преди да бъде официализирана "халиф" - или "наследник"/"наместник" на пророка).


Използва се със завоевателна цел от редица държави, включително Османската империя, както и от владетели на територията на днешен Афганистан. Днес "командир на вярващите" обаче се използва само от четирима души в света и не предполага, че използващият я претендира за власт над целия мюсюлмански свят. Единият е кралят на Мароко; другият - монарх в на практика интегриран в Нигерия султанат; третият - лидерът на "Ислямска държава".


Четвъртият е лидерът на талибаните.


Емирство без претенции


Предстои да се уточнят детайлите за политическата система на Ислямско емирство Афганистан. При предишното управление на талибаните властите изготвяха конституция, която държавният глава щеше да получи титлата "ръководител на вярващите" и да се избира от т. нар. ислямски съвет, а на свой ред да назначава правителството и съдебната власт (но и съвета). С тази титла обаче той нямаше претенции за лидерство в целия мюсюлмански свят - за разлика от "Ислямска държава" 15 години по-късно.


На практика структурата на управление в първите години по-скоро напомняше за пущунските племенни съвети (по-късно започна да взема надмощие самият лидер на талибаните, влизащ в конфликт със съветите), а шариатът се интерпретираше стриктно съгласно изкривена версия на деобандисткия клон на ханафитската школа - без алкохол, без работа и образование за жените, без телевизия, филми, музика и изкуство, спорт, нерелигиозни празници. Молитвата бе задължителна, ръцете или краката на крадците се режеха. Рационализирането на политическата система отстъпи място на брутални наказания и абсурдни забрани - от сателитните чинии до червилото и поздравителните картички.


Какво ще е различно този път


Бъдещата власт вероятно ще е различна. Очаква се тя отново няма да има претенции да е господар на мюсюлманския свят- а това е символично важно, ако талибаните искат да се отърсят от клеймото "подпомагащи тероризма". Друга вероятна прилика: ще има регулации на публичното пространство, например с нова забрана да звучи музика, но поне това ограничение няма да се разпростира върху частния живот.


За момента има няколко публично споделени идеи от бъдещата власт - тя ще се управлява от върховен съвет, чийто ръководител ще бъде сходен с премиера или президента, но ръководителят на талибаните ще има последната дума по всички важни въпроси.


Появиха се и предположения, че може да има сходство с иранския модел, където президентът има известни правомощия, а неизборният Съвет на пазителите на конституцията и върховният водач са над него. В Иран обаче има парламент и политически и партиен живот, които могат да демонстрират известен плурализъм, а изборите са нужни за легитимност (ако очакваният резултат не съответства на исканото от властта, той може да бъде насочен).

Според говорители на талибаните правната система на новата версия на Ислямско емирство Афганистан ще се изясни от съвет ислямски учени, но за правителството водещ ще е шариатът; демокрацията "няма основа" в Афганистан.

Същевременно всички коментари на талибаните по най-болезнената за Запада тема - правата на жените - са двусмислени до момента. Те ще могат да работят и учат "съгласно шариата" и ще бъдат "щастливи" от това. Към момента те не могат да работят, но на теория това е заради нуждата да се изработват "процедури" как талибаните да се държат с жени или заради "безопасността" им. Правата им ще бъдат регламентирани - както всичко друго - в "закони", които при първите коментари на талибаните след падането на Кабул още предстоеше да бъдат изработени.


Талибаните твърдят, че този път няма да налагат на жените да носят бурки, но ще ги убедят да покриват колкото може повече от себе си.

© Associated Press

Талибаните твърдят, че този път няма да налагат на жените да носят бурки, но ще ги убедят да покриват колкото може повече от себе си.


"Ще е шариат и това е"


Талибаните потвърдиха, че държавата им ще се води от шариата. Той бе заложен и в Ислямска република Афганистан, но с уговорката, че имаше опит за съчетаване на ислямски принципи с реда на либералния свят - нещо, което талибаните отхвърляха. Със сигурност акцент в работата им ще е желанието да създадат усещане за ред и законност, дори да е на цената на съществуващи права (както показва опитът в контролирани от тях селски райони).


Как и дали изобщо ще се прилагат старите практики, публичните екзекуции и изваждането на жените от публичния живот в новата среда, предстои да се разбере. Талибаните твърдят, че няма да налагат носенето на бурка и никаб, макар че в по-малки населени места това вече е факт според очевидци. Известно е и че вероятно ще има религиозна полиция, но правомощията ѝ предстои да се уточняват.


Според Х. А. Хелиър от Центъра за ислямски изследвания към Кеймбриджкия университет може да мине известно време, преди да се изяснят двусмислиците в посланията на талибаните. Ситуацията днес е "напълно нова" и талибаните ще трябва да се сблъскат със съвсем различен отпреди 20 г. Афганистан, с други роли на жените и други групи в публичния живот и вероятно - дори с различия в мненията.


"Няма да обсъждаме какъв тип политическа система трябва да прилагаме в Афганистан, защото е ясно. Шариат и това е."


Уахидулла Хашими,

командир на талибаните


Ако "теоретичната интерпретация на шариата ще остане в основни линии същата като през 90-те години", обстоятелствата в момента са са много различни, казва за "Ал Джазира" независимият афганистански изследовател Ахмед-Уалид Какар. "Макар да е малко вероятна напълно демократичната система, е възможно някои черти на предишния режим да останат, стига да се съобразяват с общия дух на новата, одобрена от талибаните "ислямска система." Може дори да се търси по-голяма степен на умереност, за да не се стигне до международна изолация.


Пример за трудността за талибаните да направят прехода към новата реалност в Афганистан бе интервюто на говорителя на талибаните Забихулла Муджахид за "Ню Йорк таймс" (първо за западна медия след падането на Кабул), в което каза, че музиката ще е публично забранена. "Искаме да изградим бъдещето и да забравим какво е станало в миналото," обясни. Според него притесненията, че ще се покриват лицата на жени и ще трябва задължително да ги придружават мъже навън, били неоснователни; придружаването се отнасяло само за пътувания, дълги над три дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Разстроено

  Всички промени през последните години ще бъдат отречени като вредни и богохулни и въведени от големият шейтан САЩ който е бил окупирал Афганистан така че всякакви надежди за реформиран шериат трябва да се оставят. Афганистан ще стане ислямският рай или ад в зависимост от гледната точка.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Любопитно

  Стига да не изнасят терористи и да не поддържат и обучават терористи да правят каквото щат, държавата си е тяхна. Колко вече, над 150 г. опити да се цивилизова и промени Афганистан по някакъв про-западен тертип и все не става. Да се оправят, и финансови помощи - само ако не правят бели.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Няма такива вярващи мюсильмани които да искат да ощастливят само собствената си страна. Както пише в Корана исляма трябва да владее целият свят и всеки вярващ муслим трябва да се бори затова!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  В статията не фигурират имената на персони като... Усама бин Ладен, Ебу Бекир Ел Багдади или Фейтуллах Гюлен....
  Няма и как да фигурират понеже са емири на задокеанския Халифат...

  Bukalemun
 6. 6 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 30 Неутрално

  „Загубата на американския живот е срамна" - Робърт О'Нийл

 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Обществата, които са принудени да правят бързи преходи между епохи срещат изключителни трудности и катаклизми. Така е в Африка и Латинска Америка, но може да се види във всеки индиански резерват в САЩ и Канада. В Галъп, град с предимно индианско население в Ню Мексико, 50% от населението страда от алкохолизъм.
  Най правилно е тези хора да бъдат оставени на себе си и да се променят бавно.
  Ако се налагат промени отвън, то те трябва да се правят с желязна ръка, но това също си има своята цена. Пример са бившите съветски средноазиатски републики, които преди 150 години бяха в същото състояние като Афганистан, но първо царизма, а след това комунистите ги секуларизираха с желязна ръка. Сега по улиците в големите градове жените ходят така, както и в Европа.
  Така или иначе, за добро или лошо, Кабул прайд се отлага за неопределено време.

 8. 8 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#6] от "yxy36658763":

  Най-малко 13 войници на САЩ са убити в Кабул.
  НАЙ-МАЛКО !

  https://www.washingtonexaminer.com/news/ten-us-marines-among-those-killed-in-twin-explosions-outside-kabul-airport

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#8] от "yxy36658763":

  А какво става с нашият контингент? Той охраняваше летището в Кабул (вътрешният периметър). Или са се изнесли по терлици...

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Няма "втори опит", просто талибанската власт стана на 25 години
  ... и се върнаха победоносно в още един град ... столицата Кабул :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Всички промени през последните години ще бъдат отречени като вредни и богохулни и въведени от големият шейтан САЩ който е бил окупирал Афганистан така че всякакви надежди за реформиран шериат трябва да се оставят. Афганистан ще стане ислямският рай или ад в зависимост от гледната точка.
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  САЩ така ги беше окупирал,че заля Афганистан с трилиони долари,оправи изостаналата икономика,въоръжи ги с най-модерно оръжие и сега всички бягат от "освободителите" талибани!!!

  shlshlshlshl
 12. 12 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  В статията не фигурират имената на персони като... Усама бин Ладен, Ебу Бекир Ел Багдади или Фейтуллах Гюлен....Няма и как да фигурират понеже са емири на задокеанския Халифат...
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Мими бин Сусам ,Осама бин Ладен,не Усама бин Ладен по негова заповед извърши пъклен атентат в САЩ и беше ликвидиран от САЩ,Багдади също беше ликвидиран от САЩ,а Гюлен си пие кафето в САЩ и се подиграва на бившето си приятелче Ермалък,защото е чист като момина съшчлза и американското прависъдие не се интересува от ердоганчовите фантазии!!!!Разбра ли бе асимилиран оперен певец????

  shlshlshlshl
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  САЩ така ги беше окупирал,че заля Афганистан с трилиони долари,оправи изостаналата икономика,въоръжи ги с най-модерно оръжие и сега всички бягат от "освободителите" талибани!!!
  —цитат от коментар 11 на dfjftriktrcdt


  Ако не знаеш причината Осамма да планира атентатът срещу кулите е било присъствието на американските войски в СА. В Афганистан имаме насилствена смяна на ислямски режим и 20 години гяурски войски притесняват правоверните талибани и въвеждат развратен начин на живот(това според талибаните да не ме обвинят русофобите че е мое мнение). Логичният въпрос е дали талибаните ще простят това престъпление на Големият сатана и няма да му отмъстят. Малкият сатана Путя и той няма да спечели нищо от добросъседските отношения с талибаните.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 931 Неутрално

  А нещо - ООН, правата на човека и т.н.? Изобщо, къде изчезна ООН, изобщо не се чува напоследък? Статията приема, че победата в Кабул е завинаги, а дали е така. И никой ли не мисли да подкрепи последната крепост на свободата - Паджшир?

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " В ОАЕ системата е по-сложна заради федеративния характер на държавата от седем емирства, всяко от които има множество правомощия. На практика длъжностите президент и премиер се поделят съответно междуу емирите на Абу Дали и Дубай. Парламентът е наполовина избран от властта в съответните емирства.


  Правната система е смесена, като шариатът преобладава в семейното и в части от наказателното право; подсъдните деяния включват дори публичните целувки (причината те да не се виждат дори в сцени в набиращата сили киноиндустрия на ОАЕ). Убиването с камъни е разрешено и такива присъди са били произнасяни; за крадците съществува заплахата за ампутация на ръце, практикувана в първата държава на талибаните (но по-често срещани от тези наказания са ударите с камшик)."


  Е, щом в обединение като ОАЕ има рязане на ръце и убийство с камъни, със сигурност талибаните няма да се целят в нещо по - ниско от това ! Все пак искат да са емирство, а примерите на такива, поне официално признатите, са само три ! Засега !

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  било присъствието на американските войски
  =======
  Каква несправедливост, нали....!
  Авганците им върви на поробители....
  За 20 години.....над два трилиона долара.....
  А в България.... Херо Мустафа....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Днес "командир на вярващите" обаче се използва само от четирима души в света и не предполага, че използващият я претендира за власт над целия мюсюлмански свят. Единият е кралят на Мароко; другият - монарх в на практика интегриран в Нигерия султанат; третият - лидерът на "Ислямска държава". Четвъртият е лидерът на талибаните."

  Нито един от изброените не е халиф, нещо повече, в днешния ислямски свят няма халифи и сигурно няма и да има в бъдеще, защото тази титла отдавна е дискредитирана (последно от Османската империя и османски султани, които са си въобразявали, че са халифи).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Добре казано!

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  То много неща пише в корана, които мюсюлманите не следват и изпълняват.
  Същата работа и с нашата Библия, ако всички християни следвахме това което пише в нея нямаше да има толкова много войни в нашата история, толкова много насилие, злоба, завист, унищожение, разделение и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#8] от "yxy36658763":А какво става с нашият контингент? Той охраняваше летището в Кабул (вътрешният периметър). Или са се изнесли по терлици...
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Отдавна беше изтеглен от там, учудвам се, че не знаеш това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  Нито една от тези държави обаче не претендира за особената в ислямската история титла, от която "емир е само част. Става въпрос за "амиир ал му'минийн", или "командир на вярващите".
  =======
  Титлата е наистина единствена по рода си като етикет за държава.
  Аамир е е изпълнителя на това което разпорежда емира....
  Интересно.....
  Ако Афганистан ще е държава " Аамир"....кой ще е нейния емир....?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Е, те ако талибаните вземат за пример емирствата ОАЕ и Катар ще е добре за афганистанците. Тези две държави въпреки, че са отвратителни диктатури поне в последните години влагат огромни пари в образование на своето население, както и за развитие на технологиите и науката. ОАЕ даже наскоро прати сонда до Марс!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  А в автобусите ще има ли места за жени, отзад !!!??
  Щото при другите брадати е така.
  Мда

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  А в автобусите ще има ли места за жени, отзад !!!??Щото при другите брадати е така.Мда
  —цитат от коментар 24 на Pomak


  Ще има ..... в багажното отделение. Но само ако са увити като мумия и имат мАж-придружител .... в "надбагажното" отделение ....

 27. 27 Профил на vsg33691538
  vsg33691538
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Намерих интересна публикация, в която проследяват строежа на нашата защитна стена. Може да я намерите за интересна:

  https://pomisli.bg/drugi/velikata-bulgarska-stena/

 28. 28 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Убеждението е ключовата дума тук. Явно предстои масово убеждаване на жените да изпитат пълното щастие от седенето вкъщи и неходенето на училище, където няма да има нужда да покриват нищо от себе си. Предполага се, че методите на това убеждаване сега се разработват в детайли. Никой, дори талибаните нямат власт на жена, която е "убедена" , че трябва да ходи с дрипави чували на себе си и да гледа света през тясна цепка до живот и да не рискува с ходене на училище и на работа, да не говорим за тридневни излети без придружител.

 29. 29 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#15] от "waterfall":
  А нещо - ООН, правата на човека и т.н.? Изобщо, къде изчезна ООН, изобщо не се чува напоследък

  Мдааа
  Права на човека, Международно право, Демокрация, и т. н.
  А добър ден. Май си проспал нещо.
  Или си роден след 2001 -ва. !!!???
  Мда

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  " Е, те ако талибаните вземат за пример емирствата ОАЕ и Катар ще е добре за афганистанците. Тези две държави въпреки, че са отвратителни диктатури поне в последните години влагат огромни пари в образование на своето население, както и за развитие на технологиите и науката. ОАЕ даже наскоро прати сонда до Марс!"

  Имам предвид, че ще имитират Кувейт, ОАЕ или Катар, ама само що се отнася до санкциите, които налага шериата в наказателното им право, а за постигнатия им напредък и просперитет, там силно ме съмнява да заимстват модела ! Но си заслужава да опитат, все пак, съгласен съм ! Не се радвам на разорен Афганистан и съсипани хора, търсещи начин само как да емигрират за своя единствена переспектива.........

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#18] от "Иво":

  Нито един от изброените не е халиф, нещо повече, в днешния ислямски свят няма халифи и сигурно няма и да има в бъдеще,
  ========
  Как да няма, бе Ивчо....
  В Пенсилвания има един който все още се мисли за такъв....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Аркадаш, а къде забрави Емир Костурица?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#25] от "krokodil_gena":

  За щастие на афганистанките FGM (на български женско обрязване) не е много разпространен ритуал в страната. Той се практикува основно в Африка, а причината за това е, че има африкански, а не ислямски корени. Ето повече подробности:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Composite_FGM_world_map.svg

  https://sahiyo.com/2018/07/21/tracing-the-origins-of-female-genital-cutting-how-it-all-started/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Преведено от арабски.... “amīr al-baḥr”....означава морски главнокомандуващ.
  Но Афганистан няма излаз на море.
  В случая имаме... “amīr al-mümin"....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Концентрирани върху Емири, Халифи , Аамири , и др . талибани в Афганистан, забравихме наще талибани.
  Емир Аамет от Росенец, и Аамир Бойко от Банкя.
  Другите са дребни талибани.
  Мда

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#30] от "samoedin":

  Да, и аз се надявам да опитат. Ако наистина искат да донесат мир и благоденствие на афганистанците, както талибаните твърдят, то са длъжни да последват добрия пример от Катар и ОАЕ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на martoto
  martoto
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Това с музиката винаги най-малко съм го разбирал. Това с рязането на крайници или опаковането на жените в черги още иди ела - малоумно е, но поне има някаква логика. Но музиката какво им е направила, просто не разбирам. Тази религия всякаш цели да направи всичко, за да може хората да са максимално нещастни.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#18] от "Иво":Нито един от изброените не е халиф, нещо повече, в днешния ислямски свят няма халифи и сигурно няма и да има в бъдеще,========Как да няма, бе Ивчо....В Пенсилвания има един който все още се мисли за такъв....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  Хаха... наистина ли Гюлен се е обявил за халиф!? Много се съмнявам, че това е така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Ети, арабската дума емир не означава ли принц?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  Не....
  Категорично не....!
  Емир означава.....заповед, а Аамир...изпълнител на заповедта

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Намерих интересна публикация, в която проследяват строежа на нашата защитна стена. Може да я намерите за интересна: https://pomisli.bg/drugi/velikata-bulgarska-stena/
  —цитат от коментар 27 на vsg33691538


  Ето това в Гърция е ограда .... нашето е посмешище, ГЕРБ и МВРО гепиха 200 млн. И по6троиха едно нищо.

 42. 42 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#41] от "Alex Ivanov":
  Ето това в Гърция е ограда .... нашето е посмешище, ГЕРБ и МВРО гепиха 200 млн. И по6троиха едно нищо

  Мдааа
  Не ни трябва ограда. Нас мизерията ни пази. Емигрантите ни заобикалят най- малко от 100 км.
  Мда

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Хаха... наистина ли Гюлен се е обявил за халиф!? Много се съмнявам, че това е така.
  =======
  Не си слушал проповедите му.....
  На запад....много ви е оскъдна информацията за този човек...

  https://youtu.be/7FZ4WE1VfWY

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#37] от "martoto":

  Знаеш ли Марто, в миналото с появата на радикални протестански секти, като калвинизма подобни неща са ставали и в Европа, ето повече подробности:

  "От 1555 г. до края на живота си Калвин се ползва с практически неограничена теократична власт като тази на аятоласите в днешен Иран. В Женева той налага задължително присъствие на църковните служби, забрана на развлеченията, карнавалите, театрите, танците, постите, почитането на светци и икони, пъстрите дрехи, ругатните, смеха и силния шум в църква и пр. По неговото нареждане се създава градска тайна полиция, стимулира се доносничеството и се установява църковен съд. Забранява се дори даването на католически имена и произнасянето на „Отче наш”, защото било католическа практика. Изображенията и орнаментите са изхвърлени от църквите и унищожени. За разлика от крайностите в Цюрих, където Булингер забранява даже музиката в църквите, в Женева пеенето на химни и свиренето на орган е запазено. Кръчмите са превърнати в благочестиви ресторанти, в които на всяка маса е сложена Библията. Калвин се отнася крайно нетърпимо не само към римокатоличеството, но и към другите протестанти, чиито последователи са обвинявани в безбожие. Противниците на учението на Калвин са преследвани и наказвани със затвор, бой и дори смърт."

  https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,142/catid,108/id,9412/view,article/

  http://bojidarmarinov.com/bgrecon/articles/history/diplslava.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Интересно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  ако е водещ исляма ,няма как да има просперитет,за жените особено....20 камили и млада девица на 11г...какъв 'кеф' нали...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 47. 47 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 909 Весело

  Те ще могат да работят и учат "съгласно шариата" и ще бъдат "щастливи" от това!

  Любимата опорка на ислямските дребнопишковци - жените са забулени и не излизат заради тяхното добро!
  Айде сега да отвярят харемите, понеже и объи пингвин до Ердоган каза преди време,че харемите на били училище, подготвящо жените за живота :) :) :)

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Разстроено

  "И никой ли не мисли да подкрепи последната крепост на свободата - Паджшир?"

  Никой поне засега. Всички искат да са съюзници със страшните талибани.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Такива експерименти със създаване на нов ред сме ги гледали та ни бяха писнали 45 години. То не беше Пълна и Окончателна победа на Световната Социалистическа Революция, то не беше Развито Социалистическо общество, то не беше Нация Техническа, не беше Партията собственик, народа стопанин .... Нека се пробват с емирата, Халифати и друга салтанати. Да внимават с международния тероризъм защото пак ще изядат шамарите и то много бързо. Едно е да се криеш по чукарите и да залагаш бомби, друго е да седиш на геме в двореца на емира. Там крилатите ракети бързо ще те намерят. А ако си мислят че Американците няма да го направят ... значи нищо не са научили през последните 20 години.
  Ако си седят мирно в къщи и експериментират на собствения си народ, проблеми няма. Никой няма да се интересува от тях и ще си емирставт с векове.

  California Über Alles
 50. 50 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Средновековна кочина и развъдник на терористи, това е бъдещето им !!!

 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  Последни новини от Панджирската долина:
  https://topwar.ru/186436-sily-soprotivlenija-v-pandzhshere-oprovergli-dogovorennost-s-talibami-o-prekraschenii-boevyh-dejstvij.html

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Те ще могат да работят и учат "съгласно шариата" и ще бъдат "щастливи" от това!Любимата опорка на ислямските дребнопишковци - жените са забулени и не излизат заради тяхното добро!Айде сега да отвярят харемите, понеже и объи пингвин до Ердоган каза преди време,че харемите на били училище, подготвящо жените за живота :) :) :)
  —цитат от коментар 47 на libretto


  Без да засягаме толерантните, от научна гледна точка, не европеидните млади ислямисти образуват до 50% повече тестостерон от джедърските си връстници и ако няма сурови закони там ще стане като в Германия и Франция - масови изнасилвания и масово незадоволените жени ще прелюбодействат, именно за това Шериата урежда всички аспекти на живота им.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  В ОАЕ , кое е различното от Афганистан???

  Комунистите са виновни!
 54. 54 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#11] от "dfjftriktrcdt":САЩ така ги беше окупирал,че заля Афганистан с трилиони долари======И накрая пръц..... ЗЕРО... Което означава че не всичко е пари.... Ама къде толкоз акъл у тебе....за да го проумееш....!
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Всичко е пари бе Мими,в Турция нито пари ,нито акъл!Хората от Афганистан не искат примитивен ислямизъм като този на талибаните и този в Турция!Хората бягат на Запад!!Разбра ли бе ислямис.!т, асимилиран от бай Тошо и арабите???Хихи...

  shlshlshlshl
 55. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Средновековна кочина и развъдник на терористи, това е бъдещето им !!!
  —цитат от коментар 50 на valtoro


  Точно,не случайно сега афганистанците бягат в цивилизования Запад!!!

  shlshlshlshl
 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Поне не се канят да правят световен халифат. А иначе жалко за афганите, каквото ще правят талибаните ще го правят на тях. Все пак дават сигнали за по-мека интерпретация на шариата и няма да има репресии. В тази връзка дано сега напускащите чужди представителства и международни организации скоро се завърнат, за да има повече външни наблюдатели.

 57. 57 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#14] от "Julian Mall":било присъствието на американските войски=======Каква несправедливост, нали....!Авганците им върви на поробители....За 20 години.....над два трилиона долара.....А в България.... Херо Мустафа....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Афганци бе Мими,бай Тошо за това ли ти фаде безплатно да се учиш,а ти не се научи на правопис!!В България и в Турция САЩ през годините също са инвестирали трилиони долари,но вие в Анадола сте неблагодарни кьопеци!!!Искате западен начин на живот,а САЩ и ЕС все са ви виновни за всичко!Господ дава,но в кошара не вкарва!Като сте с две леви ръце в Анадола и Господ не може да ви помогне!!

  shlshlshlshl
 58. 58 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Баси колко си страшен! Вчера убиха американски войници, ракети нещо?

 59. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Поне не се канят да правят световен халифат. А иначе жалко за афганите, каквото ще правят талибаните ще го правят на тях. Все пак дават сигнали за по-мека интерпретация на шариата и няма да има репресии. В тази връзка дано сега напускащите чужди представителства и международни организации скоро се завърнат, за да има повече външни наблюдатели.
  —цитат от коментар 56 на half truth


  Значи САЩ поне са променили примитивния ислямизъм на талибаните и техните покровители в Турция,Катар,СА,ОАЕ и прочие!!

  shlshlshlshl
 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Весело

  Това сме го изпробвали по времето на комунизма.
  Първо правихме колективизация след това строихме "социализъм", след това "развит социализъм" след това "зрял социализъм"
  Но все нямаше кремвиши.

  подпис
 61. 61 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Точно,не случайно сега афганистанците бягат в цивилизования Запад!!!
  До коментар [#55] от "dfjftriktrcdt":

  Бягат в Иран и Пакистан. Ердоган обещава много категорично да не ги допуска в Турция. Пак си идват де.

  И всичките влезли в Турция са млади мъже. Досега обясняваха, че бягали от талибан да не ги вземел войници. На талибан вече не му трябват войници. Довода отпада.

 62. 62 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":Не....Категорично не....!Емир означава.....заповед, а Аамир...изпълнител на заповедта
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Мими,не се прави на лингвист,защото си H2O в тази област!Емир от арабски значи вожд,повелител и е титла в някои държави!!!Можеш да баламосваш китаеца,но не и начетени хора като мен!Бягай сега да зидаш стената с Иран,защото арабите пъплят и ви правят свои поданици без война!!Хих...Ще сънувате Тръмп!!!

  shlshlshlshl
 63. 63 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Точно,не случайно сега афганистанците бягат в цивилизования Запад!!!До коментар [#55] от "dfjftriktrcdt":Бягат в Иран и Пакистан. Ердоган обещава много категорично да не ги допуска в Турция. Пак си идват де. И всичките влезли в Турция са млади мъже. Досега обясняваха, че бягали от талибан да не ги вземел войници. На талибан вече не му трябват войници. Довода отпада.
  —цитат от коментар 61 на half truth


  Иран и Пакистан,както и Турция са трамплин за бягство на Запад!!

  shlshlshlshl
 64. 64 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Сън не съм спал да мисля, каква ще е новата държава Афганистан. хахах Айде стига с тези. Да се оправят там. Дано да мируват, че им оставиха подарък хиляди вертолети и бронирани военни машини. Въоръжени са до зъби!

 65. 65 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#61] от "half truth":

  А на Турция и плащаха от ЕС до сега да приема бежанците,но когато в Брюксел казаха повече никакви пари за Турция и Ердоганчо почна да хленчи,че не искал повече бежанци!!!С чужди(западни) пари помана правеше,но му отрязаха порциите на пишнан султанчето и сега ридае като дете в сладкарница!!!!!

  shlshlshlshl
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":
  "ако всички християни следвахме това което пише в нея нямаше да има толкова много войни в нашата история"

  Да.
  Не е толкова важно в главите на хората да се налее някаква идея.
  Важно е да се предпазят главите на хората от възникване на собствени мисли.
  Защото когато хората си позволяват да мислят, слдващият етап е да се обединяват около някакви нови идеологии.

  подпис
 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Моите адмирации за Ангел Петров, че си е направил труда да напише тази "образователна" статия.
  Май и той е забелязал, че на някои, при това доста активни форумци им липсва разбиране за това кое какво е и какви са разликите.

  Може да се поспори по някои неща, но това са детайли, а в случая е важно да се оформи принципното разбиране.
  Затова - още веднъж поздравявам Ангел Петров за материала.

 68. 68 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1909 Любопитно

  Честно казано ако приемат правилата на шерията, които са до голяма степен писани и има прецеденти за тълкуването им ще е скок напред.
  Предния път спазваха Пущун Вали ( нещо като кодекс на честта), който се тълкува от старейшините

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#67] от "xm...":

  Аз също го поздравявам за тази добра статия, както и за други по темата Афганистан и талибаните, които написа през последните няколко дни и които бяха публикувани в Дневник.бг.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1909 Любопитно

  До коментар [#51] от "Julian Mall":

  Там проблема е друг. Търгуват местата в бъдещата май Шура ще я наричат.
  Щом Достун е там, който предаве всеки и всичко работата е ясна. Даже узбекине не го искат

 71. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  новата държава на талибаните ще е различна ...... даже могат да станат и две...... САЩ и НАТО бяха обещали да плащат по 4 милиарда долара годишно до 2024 г. на Афганистанското правителство, сега Европа трябва да ги плати тези пари но за решаване на проблема с имигрантите , и за всичко това Европа трябва да са благодарни на САЩ......"""""и ако някакво депортиране от Европа се осъществи и продължи, ЕС "трябва" и "са длъжни" "поне" да създаде на депортираните жилища или възможности за работа. Депортирането им без финансова сигурност е просто погрешно"""" , според думите на Камал Алам , старши сътрудник в Центъра за Южна Азия на Атлантическия съвет и специален съветник ..........Афганистанската армия и полиция официално имаха около 320 000 членове, но SIGAR твърди, че броят им е по -близо до 260000- 280000 души.  Разминаването се дължало на присъствието на така наречените войници-призраци, където корумпирани служители обявяват номера на персонала, за да присвояват пари, съобщи SIGAR. Точно тези хора са голяма част от запътили те се към Европа...... Упреците на редица анализатори са че изтеглянето е трябвало да стане есента, за да се избегнат "летни екскурзианти" но това по никакъв начин не е било съгласувано със Европа.....

 72. 72 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Честно казано ако приемат правилата на шерията, които са до голяма степен писани и има прецеденти за тълкуването им ще е скок напред.Предния път спазваха Пущун Вали ( нещо като кодекс на честта), който се тълкува от старейшините
  —цитат от коментар 68 на 1001


  То и шериата се тълкува местно. Освен Корана и Суна имаме и иджма и кияс.
  Не бива да се бърка с фикха.

  Предполагам, че техният ще е някакъв карашък - общовалидни основните, базови догми, а за останалото - според региона и племената там.
  Такъв подход би бил както напълно в афганските традиции, но и в синхрон не само със сегашните им първоначални заявки, но и с реалностите.

 73. 73 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Средновековна кочина и развъдник на терористи, това е бъдещето им !!!
  До коментар [#50] от "valtoro":

  Ако талибаните бързо да наложат силна власт, може и да не го допуснат. Ама много съмнително.
  Ако вчерашните атаки са действително на ид, която Тръмпи беше обявил за унищожена при изтеглянето на САЩ от Сирия и Ирак, значи че групировката има сериозно присъствие в Афганистан. А сигурно има и други . Отделно остава отворен въпроса със изпарилата се афганска армия. Бившите и войници сега могат да бъдат наети в терористични организации.

 74. 74 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  За Бога,
  Да се пише грамотно не е толкова трудно.
  Осама, не Усама Бин Ладен
  Аффффганистан, не Авганистан

 75. 75 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Весело

  Стига да не изнасят терористи и да не поддържат и обучават терористи да правят каквото щат, държавата си е тяхна. Колко вече, над 150 г. опити да се цивилизова и промени Афганистан по някакъв про-западен тертип и все не става. Да се оправят, и финансови помощи - само ако не правят бели.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  😃 Напълно съгласен с твоя коментар, РЕСПЕКТ😃! Бих добавил и ограничаване на експорта на наркотици (за мюсюлманите употреба на наркотици е СТРОГО забранена) ама...иди знай как ще се финансират без такъв експорт...

  П.С. Нещо искрено и лично: ОДОБРЯВАМ забраната на музика в "ОБЩЕСТВЕНИ пространства"😃 Музика в концертна зала, на сватба (или погребение като в Ню Орлеанс😃) или в дискотека е ОК-там ходят хора по лично желание, па и пари плащат😃 Ама "кАлтурно мероприятие" в обществен парк, където дънят музика на стотици децибели...АЙ СИКТ...ОПС, Си бе мол мажор😃 Същото се отнася и до баничарки с високоговорители движещи се бавно по улиците, и до "улични музиканти" с високоговорители до тях! В такива често "се спъвах" във високоговорителите им😃

  На тези с акустичните китари, или цигулки/флейти/друго-почти винаги оставям нещо в калъфа на инструмента😃 В София преди 5-6 години имаше една цигуларка свиреща на ул' Иван Вазов до Народния театър-ако не бързах си взимах бира и сядах на стълбите до нея с другите слушатели...кеф на буци😃
  До коментар [#3] от "boevbisser":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  “когато в Брюксел казаха повече никакви пари за Турция и Ердоганчо почна да хленчи,че не искал повече бежанци!!!”
  До коментар [#65] от "dfjftriktrcdt":

  Нее ...не е вярно това. В момента Кълъчдароглу обвинява правителството, че срещу пари е превърнало Турция в имигрантски хъб и сега се канело да приеме и афгани ,за да добрували господата на Запад. Този път ние да им платим, а те да приемат афганите, каза Кълъчдароглу. В отговор правителството категорично протестира и Ердоган лично заяви, че няма да приеме никакви мигранти.

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Трябва да се отбележи че Афганистан винаги са били толерантни към другите религии ....... Примерно В Афганистан е имало еврейско население от близо 2000 години с приблизително 45000 65000 евреи, живеещи в страната в началото на 1900 -те години. По -голямата част започнаха да имигрират в Израел или САЩ през 60 -те години на миналия век и до 1979 г. съветската инвазия голяма част от общността беше изчезнала........ край Херат в Афганистан. Още може да се види Еврейско гробище  (Снимка: Wikimedia Commons) https://do94x2ubilg42sdsl48mfdqk-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/Herat_Jews_Cemetery.jpeg.webp а в Кабул още има действаща синагога която винаги е била под покровителството на талибаните.... равинът Симантов е роден в Херат, третият по големина град в Афганистан, който някога е имал стотици и хиляди души еврейско население......

 78. 78 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Весело

  Това с музиката винаги най-малко съм го разбирал....
  —цитат от коментар 37 на martoto


  Ще се опитам да ти го обясня, в български понятия и условия.

  Имаш комшия който дъни музика (чалга, поп, фолк и т.н.) с такива децибели та пломбите в зъбите ти почват да падат-съгласен ли си да ограничат такава музика?

  Или има "кАлтурно събитие" в Южния парк, на входа от Нишава. Децибелите ми пречеха в квартирата на ъл. Бяла Черква (към 7-800 м). Мога да си представя как е в сградите на булеварда на 100 м' от там 😃 Ти съгласен ли си да ти дънят музика в градинката пред твоя блок?!?


  До коментар [#37] от "martoto":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 79. 79 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "Всяко чудо за три дни"
  След точно година две тези палячовци ще са се хванали за гушата, защото требат .. пари и девици, а и властта много се услажда.
  Парите от опиума няма да стигнат за всички мераклии.
  Афаганистан е богата на ресурси, но за разработката им са нужни западни капитали и технологии :)
  Вариантите са да станат пудели на Китай, Русия или Иран, което ще доведе до други трудно-смилаеми ''екстри''. Русия няма капацитет, а и спомена за руската инвазия е жив. Китай имат най-големи шанси и са напълно безкруполни въпреки уйгурския геноцид. Иран е шиитска държава с която едва ли биха имали някаква колаборация.
  Интересно е, че изглежда са научили един важен урок и той е да не дразнят много, много чича си Сам. Явно дръвените им кратуни го осъзнаха това, че чичака има хем морков, хем тояга.
  Сепак, да видим.
  Едно е да се вземе властта, а съвсем друго е да се упражнаява. Това е многонационална държава в която дори най-многобройните пущу ще се фрагментират. Модернизацията е неизбежна :)

 80. 80 Профил на silvermalt
  silvermalt
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#52:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  "Научна" гледна точка? Само в едно изречение си събрал толкова много ненаучни, а и направо неверни твърдения, че не знам откъде да започна.

  Първо - религията не е етнос, най-голямата мюсюлманска държава в света е Индонезия - отиди и им кажи на хората там, че са араби.
  Второ - сексуалните посегателства в Германия (единственият наистина масов случай е в Кьолн, другото е на принципа ЕЖК) бяха извършени от предимно мароканци, повечето от тях второ-трето поколение, това са може би най-малко религиозните хора в целия ислямски свят - самата държава Мароко е доста светска, а тези, които са в Европа, в никакъв случай не са фундаменталисти, даже въобще е съмнително дали се молят, познават Корана и т.н. Това не са пакистанци и саудитци.
  Трето, арабите, евреите, иранците, афганистанците, дори голяма част от индийците са от европеидната раса (да оставим настрана, че това понятие е отречено от съвременната наука, щото ще започнат спорове, че това е заради политкоректността, толерастията и прочие, за целите на този спор да възприемем това остаряло схващане за расите). Дори иранците, афганистанците и индийците говорят преимуществено индоевропейски езици точно като нас - т.е. и етнически и езиково са "европеиди".
  Четвърто, искам цитат от сериозно научно изследване, което показва, че мъжете от който и да е етнос образуват повече (че чак и 50%) тестостерон от друг етнос.
  Дори и да приемем, че на мъжете от някои култури им се е*е повече от на други - това се дължи на прекомерно въздържане поради среда, възпитание, начин на живот, (да кажем семейството, религията учат, че сексът е нещо грешно, предбрачният секс е стигматизиран и т.н.) а не на някакви вродени биологични особености.

 81. 81 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#67] от "xm...":

  присъединявам се към поздравите ти към автора на статията

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 82. 82 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Вместо дивашка и варварска, новата власт ще е варварска и дивашка.

 83. 83 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#80] от "silvermalt":

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#78] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  надали ислямистите забраняват музиката по тези причини, които изтъкваш...
  аз си спомням, че бях питал един имам - Искендер, иранец, добре говореше български, мотаеше се през 1990-те в джамията Баня Баши - но никакви спомени не са ми останали какво обяснение даде...


  за Стрънго питах - никой не знае, предположиха, че възможно е бай Сашо Наков да го е познавал, но вече няма как да ни каже... не доживя 100-ния си рожден ден с двайсет дни... почина преди пандемията
  но ще поровим из архивите

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 85. 85 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  “когато в Брюксел казаха повече никакви пари за Турция и Ердоганчо почна да хленчи,че не искал повече бежанци!!!”До коментар [#65] от "dfjftriktrcdt":Нее ...не е вярно това. В момента Кълъчдароглу обвинява правителството, че срещу пари е превърнало Турция в имигрантски хъб и сега се канело да приеме и афгани ,за да добрували господата на Запад. Този път ние да им платим, а те да приемат афганите, каза Кълъчдароглу. В отговор правителството категорично протестира и Ердоган лично заяви, че няма да приеме никакви мигранти.
  —цитат от коментар 76 на half truth


  Пари от ЕС за афганистанските бежанци за Турция няма.Факт!Кой какво казал в Турция няма значение,без пари бежанците ще си влизат в Турция и това ще е тежък удар за слабата турска икономика!До сега парите от ЕС бяха благоприятни за Турция,макар,че проваленото управление на Ердоган не се възполваше да подобри житието на турците,а само ги крадеше!!!

  shlshlshlshl
 86. 86 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  До коментар [#51] от "Julian Mall":Там проблема е друг. Търгуват местата в бъдещата май Шура ще я наричат.Щом Достун е там, който предаве всеки и всичко работата е ясна. Даже узбекине не го искат
  —цитат от коментар 70 на 1001


  Това за Достум че бил пристигнал начело на 10 000 бойци беше фалшива новина. Най-вероятно продължава да се укрива в Узбекистан. Талибаните няма да делят властта с никого и след като никой не помага на отцепниците ще гледат да се разправят с тях. Не изключвам Турция да помага на идейно близките и талибани с дронове и командоси които участваха във войната против арменците в Карабах докато Путя се ослушва.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 87. 87 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Няма страшно.
  Ще стане горе долу като в Израел, една демократична държава.
  Жените отделно отзад в автобуса.
  Като в Mea Shearim, мъжете с бради, без смесване мъже и жени, без музика, и така.
  Питайте Моше, да ви обясни.
  Мдааа

 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#80] от "silvermalt":

  Точно така е!

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Весело

  До коментар [#78] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":надали ислямистите забраняват музиката по тези причини, които изтъкваш...аз си спомням, че бях питал един имам - Искендер, иранец, добре говореше български, мотаеше се през 1990-те в джамията Баня Баши - но никакви спомени не са ми останали какво обяснение даде...за Стрънго питах - никой не знае, предположиха, че възможно е бай Сашо Наков да го е познавал, но вече няма как да ни каже... не доживя 100-ния си рожден ден с двайсет дни... почина преди пандемиятано ще поровим из архивите
  —цитат от коментар 84 на Николай Теллалов


  😃Разбира се талибаните да забраняват музиката по причини идентично с моите. Кото са "твойта свобода свършва там където почва мойта". Не налагам НИКОМУ мойта музика-навън ходя със слушалка в у'шото и САМО аз случам мойта музика. Но не желая ДРУГ ДА МИ НАВИРА НЕГОВАТА, ПА И НА ДЕЦИБЕЛИ!!! Е, с "асансьорната музика" в разни молове (и с тази като изчаквам връзка по телефона) се примирявам някак си....

  Благодаря за усилията ти относно инфо за чичо Стрънго (той е роден 1915 +/- 2-3 г, набор на баща ми). Та хора близо до негова възраст евда ли има живи ама...иди знай😃
  До коментар [#84] от "Николай Теллалов":

  ------------------------------
  Няма страшно. Ще стане горе долу като в Израел, една демократична държава. Жените отделно отзад в автобуса. Като в Mea Shearim, мъжете с бради, без смесване мъже и жени, без музика, и така.Питайте Моше, да ви обясни.Мдааа
  —цитат от коментар 87 на Pomak


  Кукурико😃 Много рядко адресирам коментар до теП (ГНУСЛИВ съм😃!) ама и не понасям урболешките ти лъжи. Та...по иСключение ще уточня нещата, за другите съфорумници😃:

  😃 Т'ва което описваш са ЧАСТНИ компании опериращи транспортни услуги между градове с голям брой религиозни. И дори там жените не седят отзад, а САМО с друга жена на двойна седалка/със съпругът или голямият и син. И НЕрелигиозните пътуващи в такива линии се съобразяват с това и мъж не сяда до жена а до друг мъж. 99.99% от НЕрелигиозните имаме достаъчно акъл да не налагаме зорлен свойте навици/да не се съобразяваме с тези на религиозните, особено когато сме в религиозна среда.

  Ултра'религиозните в обществен транспорт си спазват свойте правила-мъж не сяда до жена и обратното. И НЕрелигиозните много рядко ще седнат до религиозен ако има друга удобна седалка. А ако няма такава-СЯДАТ и религиозните от различен пол ставати...си страдат заради принципите😃! А ако пътуват в междуградски линии често религиозните жени сами си сядат на най'непопулярните седалки-тези отзад.

  Да, преди 10-15+ г' някой "юнаци" искаха да наложат това "жените отзад" в ОБЩЕСТВЕНИ автобуси минаващи през религиозни квартали, ама бързо им минА мерака😃 Останаха с късането на реклами с женски лица по спирките. И си спретнаха частни транспорти между тяхните си квартали, след като получиха лиценз от релевантните общини...или от министерството на транспорта. Разликата между тяхните "пътувания" и такива на обществения транспорт е само местоположението на спирките (спират само в тяхни квартали или в центъра на града). НЯМА ЗАБРАНА на нерелигиозни да ползват такъв транспорт, а който го ползва се съобразява с тяхните навици-мъж не сяда до чужда жена и обратното, не е толкоз трудно😃
  До коментар [#87] от "Pomak":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 90. 90 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Баси колко си страшен! Вчера убиха американски войници, ракети нещо?
  —цитат от коментар 58 на von_seeckt


  Даа, ти си писател а не читател.
  Докато има Американски войници там ще има и желаещи да ги убиват. Нали затова е цялото изтегляне. И още 20 години да седят от Афганистан модернна държава няма да стане.
  Статията не е за това а как Талебаните ще си измислят нов начин да управляват държавата. Веднъж като се настанят и започнат да я управляват официално .... какво ще стане според тебе? Пак ще се крият по чукарите ли? нали ще правят съвети, министерства и други такива. Преди да се усетиш ще се настанят и ще си направят и дворци защото са мераклии да стават Емири и Халифи. И тогава асиметричната война се обръща срещу тях. Като си партизанин е лесно. Заложиш бомба в някоя кола избиеш 20-30 и гледаш сеир. Като си на власт е по-различно. Тогава асиметрията могат да ти я направят Американците с 5, 6 крилати ракети през прозореца на двореца. Това имах предвид но ти си заслепен от собствения си блясък и не можеш дори да прочетеш един коментар правилно.
  А за вчерашния атентат - тъжно и трахично че 12 момчета трябваше да умрат но се опитват да направят каквото могат и да спасят колкото могат. По медиите казват тук че колкото и ужасно да звучи сега САЩ се опитват да подържат конструктивни контакти с Талебаните за да могат и след 31 Август да продължат програмата да изтеглят желаещи да напуснат страната. Какво лошо виждаш ти в това или и това не схващаш?
  А за крилатите ракети не се безпокой, ако запчнат да се занимават с международен тероризъм ще ги подпукат много яко и този път без никакви опити да им строят държава. Това схващаш ли го или да го напиша още веднъж но по-бавно, като за тебе?

  California Über Alles
 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#90] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Пак ще се крият по чукарите ли? нали ще правят съвети, министерства и други такива. Преди да се усетиш ще се настанят и ще си направят и дворци защото са мераклии да стават Емири и Халифи. И тогава асиметричната война се обръща срещу тях. Като си партизанин е лесно. Заложиш бомба в някоя кола избиеш 20-30 и гледаш сеир.
  =======
  Спокойно. Аз те разбрах напълно и достатъчно.
  Тоест ти защитаваш досегашния милитаристичен подход на иса към други държави.....
  Как му викахте..... Демокрация ли....?

  Bukalemun
 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#73] от "half truth":

  Ако вчерашните атаки са действително на ид,
  ======
  А ИД значи Америка.....
  Търсят се поводи за удължаване срока на крайната дата на изтегляне....
  Само че тамошните разбирания за обещание са много по строги....
  Това не са европейци, ха....!

  Bukalemun
 93. 93 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#89] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Pomak
  Кукурико😃 Много рядко адресирам коментар до теП (ГНУСЛИВ съм😃

  Мдаа
  Не знам дали си гнуслиФ, ама със сигурност си миризлиФ.
  Мда

 94. 94 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Весело

  До коментар [#89] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":PomakКукурико😃 Много рядко адресирам коментар до теП (ГНУСЛИВ съм😃МдааНе знам дали си гнуслиФ, ама със сигурност си миризлиФ.Мда
  —цитат от коментар 93 на Pomak


  😃 Като нямаш нищо да кажеш по темата-минаваш на лични обиди: Със сигурност съм бил миризлиФ😃

  Е, явно имаш БОГАТ опит в близане на еврейски/други мъжки задници та си сигурен и за моя задник че е миризлив преди бърсане😃 Добре че сподели твоя опит и с другите съфорумници😃

  Мдааа😃
  До коментар [#93] от "Pomak":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 95. 95 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#94] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Нямах предвид задника ти. Имате такава ,, слава,,.
  Колкото до темата, тя е изтъркана.
  Като оная палестинската.
  Дето уж искате две държави, ама не си давате Judea y Samaria.
  Mda

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK