Какво дразни германците в България и какво харесват

Какво дразни германците в България и какво харесват


Много от българите хвърлят фасове и мазни хартии където им падне, но пък иначе са топли хора, обитаващи една прекрасна страна - това казват германци за България. Какво още ги дразни, какво им харесва? Няколко мнения, обобщени от "Дойче веле".


Германците се числят към предпочитаните туристи по българското Черноморие. Какво им харесва и какво не им харесва в България? Без никакви претенции за изчерпателност тук изброяваме пет минуса и пет плюса - такива, каквито ги описват германските събеседници (не само туристи) в нашата импровизирана анкета.


Пет неща, които германците не харесват


1. Много българи на плажа хвърлят фасовете си в пясъка. Оставят празни пластмасови чаши, мазни хартии, найлонови пликчета, пръчки от сладолед, капачки от бира и какво ли не още. Толкова ли е трудно да ги съберат и да ги отнесат до кошчето? Това много често критикуват германците, включително и Андреас Позур, за когото вече ви разказахме.
2. В магазините половината хора не носят маски, не те изчакват, а се блъскат към търсения рафт, дори когато има достатъчно място. Такова възражение може да се чуе, особено в магазини на една голяма германска търговска верига, където германците обичат да пазаруват.


3. Сходно звучи още едно недоволство на германските туристи: че част от българите не притежават усет за лично пространство, че прекалено скъсяват дистанцията със събеседника и му натрапват физическото си присъствие.


4. "Българките възпитават децата си по странен начин", казва една млада германка, която минава с караваната и семейството си през България в рамките на околосветско пътешествие. "Ту им крещят и забраняват, понякога дори ги шамаросват, което при нас вече е недопустимо, ту пък в следващия миг ги прегръщат и целуват. Това много обърква детето, което подсъзнателно очаква ред и последователност. Не виждам също да говорят с децата, да им четат."


5. Част от българите сякаш нямат никакъв порив да дадат някакъв принос за общото благо, установяват германски заселници в България. Да излезем да почистим заедно ливадата или да съберем пари, за да оправим резервоара за вода, да изберем онзи кмет, който няма да краде, да обединим усилията си и да изискаме пари за ремонт на улиците и водопровода - всичко това трайно живеещите в България германци не го виждат често около себе си. Макар че днес положението е всъщност доста по-добро от преди.


Така стигаме именно до доброто: какво харесват германците в България?


Пет неща, които германците харесват


1. Пътуващите повече из страната са във възторг от природните красоти и от разнообразието. Един германски планинар твърди, че в Балкана могат да се открият растения, които отдавна са изчезнали в Алпите. Рилските езера, Родопите, красивите и небетонирани части от Черноморието, Пловдив с историята и неповторимата си атмосфера, София като жив и пулсиращ град - към този съвсем кратък списък германските туристи добавят и още много кътчета и дестинации.


2. Климатът, плодовете, зеленчуците. Предястията, салатите, виното. Чуждестранните туристи са приятно изненадани от "средиземноморската" същност на България, а доматите, чушките, пъпешите и виното, казват мнозина наши събеседници, са с удивителен и непознат за тях вкус. И всичко това - на относително ниски цени.


3. Българите в мнозинството си са топли и дружелюбни хора, които бързо те заговарят и не те притесняват с официалности или подозрителност - това прави впечатление на повечето германци, които с изненада установяват, че човешкото общуване може да протича много леко и приятно. Разбира се, обратната страна на това качество е скъсяването на дистанцията, за което вече стана дума.


4. "Вие българите сте кротки хора", казва един добър познавач на Балканите, който има пред очите си кръвопролитията в съседство и междуетническите напрежения в редица балкански държави. В този ключ редица германски туристи са изумени от новината, че Балканът е планина именно в България. "Тук всичко е толкова миролюбиво", казват те.


5. Накрая могат да се изброят още няколко свързани помежду си качества, които правят впечатление на чуждестранните гости. Българите стискат зъби, борят се и си помагат вътре в семейството и в приятелския кръг, казва например споменатият по-горе Андреас Позур. Българите харесват Европа и са сред горещите привърженици на членството в ЕС, припомня пък представител на германска политическа фондация. А германски бизнесмен с отдавнашни делови интереси в България казва: българите бързо се научават да работят, когато получават добри пари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK