История на Русия: "Добрият" Путин и "лошите" години след края на СССР

История на Русия: "Добрият" Путин и "лошите" години след края на СССР


Как е представена историята на Русия в нов учебник под редакцията на съветник на президента Путин? Какво се казва там за сталинския терор, лагерите, пакта "Молотов-Рибентроп", разпадането на СССР, а и за самия Путин? Разказва "Дойче веле".


Нова учебна година - нов учебник по история. От септември част от учениците в Русия ще изучават този предмет по нов комплект учебни помагала, издаден с участието Руското военно-историческо общество (РВИО) под редакцията на бившия министър на културата Владимир Мединский.


Мединский е и помощник на президента Путин, тъй че появата на неговото име върху корицата на новия учебник породи съмнения у много професионални историци и родители. Те се тревожат, че ултрапатриотичните (според тях) възгледи на Мединский могат да повлияят върху качеството на учебника. Нека да видим основателни ли са тези опасения.
Новият "Учебно-методически комплект" (УМК) по история на Русия и по световна история, който е дело на РВИО и Мединский, беше одобрен от Министерството на просветата. Но повечето училища вече са поръчали необходимите учебници за започващата учебна година, така че "комплектът" ще излезе в голям тираж чак догодина.


Опасения относно обективността


Нека да припомним, че РВИО и съветникът на Путин често пъти правят изявления, свързани с историята, които предизвикват остри спорове. Преди няколко години например представители на РВИО предприеха разкопки в Карелия, за да докажат, че част от тленните останки на близо 10 000 души, заровени в един известен общ гроб, принадлежат не на жертви на сталинските репресии, а на червеноармейци, убити от финландците. А когато беше министър, самият Мединский възразяваше срещу финансирането на проекти, които подлагат на критична оценка случващото се в Русия.


Логично е да предположим, че и новият учебник едва ли ще блести с критичен подход към историята на страната. Това се подразбира и от изявлението на представители на РВИО: "Комплектът от 11 учебника ще възпитава у руските ученици чувство на гордост от своята родина, патриотизъм, гражданска отговорност и съпричастност към историята на многонационалния руски народ."


Критиците на новия учебник най-сериозно се тревожат от последната част на УМК, която е посветена на периода от началото на XX до началото на XXI век. Това е исторически период, за който руснаците и до ден днешен водят ожесточени спорове. Най-вече по теми като сталинските репресии, Втората световна война, разпадането на СССР и последвалите го десетилетия.


Адекватни оценки


Независимо от опасенията, ключовите исторически моменти от ХХ век до 90-те години са предадени съвсем адекватно и с емоционална умереност, признават редица историци. Казва се например, че сталинските репресии са взели "огромен брой жертви". Авторите посочват, че в периода, в който Сталин ръководи страната, на репресии са били подложени повече от 3 милиона души. И че в лагерите хората са се трудили в изключително тежки условия, страдайки от глад и студ.


Друга гореща тема от новата история е Договорът за ненападение, сключен между СССР и Германия през август 1939 - известен още като пакт "Молотов-Рибентроп". Авторите на учебника не скриват факта, че към договора има секретен допълнителен протокол, където се определят сферите на влияние в Източна Европа. В учебника се говори и за различните оценки, които историците и политиците дават на договора.


Така стигаме до следващия много оспорван исторически период - 90-те години на ХХ век, веднага след разпадането на Съветския съюз. Авторите на "комплекта" го описват като период на неуспехи, макар и с някои нюанси. Те установяват, че рафтовете в магазините постепенно са се напълнили със стоки, но набиращият обем и влияние частен сектор попаднал под контрола на "бюрократичен и криминален капитал". На руснаците им раздали ваучери, но не им обяснили как да ги използват. "Реформите не постигнаха начертаните цели и доведоха до възникването на полубюрократичен режим, зависим от международния капитал", констатират авторите.


"Добрият" Путин


Според тях с появата на Владимир Путин Русия си възвърнала авторитета на международната сцена и престанала да бъде "младши партньор" на САЩ и Евросъюза. Тази част от учебника, написана от близкия до Кремъл публицист Армен Гаспарян (единственият сред авторите без научно звание), оценява в общи линии положително управлението на сегашния президент и описва пречките, на които той се натъквал.


"Последната глава в подобни учебници много често е конюнктурна", признава пред ДВ Роман Пазин, който е разработил обществената поръчка за УМК. Той твърди още, че влиянието на Мединский върху съдържанието на "комплекта" е минимално. Според него името на бившия министър се използва главно като запазена марка, която ще помогне учебникът да мине през евентуалните препятствия.

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  История на Русия. Историята на русиюшка е не придвидима.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Какъв е смисъла от тази дописка?

  Сам съм, други няма...
 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Хаха, каква жалка пропагандна статия.

  Вижте тези изречения, най-важните.
  Независимо от опасенията, ключовите исторически моменти от ХХ век до 90-те години са предадени съвсем адекватно и с емоционална умереност, признават редица историци.
  "Последната глава в подобни учебници много често е конюнктурна", признава пред ДВ Роман Пазин, който е разработил обществената поръчка за УМК. Той твърди още, че влиянието на Мединский върху съдържанието на "комплекта" е минимално. Според него името на бившия министър се използва главно като запазена марка, която ще помогне учебникът да мине през евентуалните препятствия.

  Как подло ДВ на практика във статията признават каква е истината (опровергаваща техните внушения) но във заглавието всъщност казват истината, макар и по заобиколен и манипулативен начин. Това си е редовна практика при тях. Но понеже повечето читатели не са особено интелигентни и мислещи (специално за техните това важи с пълна сила) внушението вече е направено. За лошата Русия, която искала да учи децата си да се гордеят със историята и със страната си. Какво престъпление.

 4. 4 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 681 Неутрално

  .Как подло ДВ на практика във статията признават каква е истината (опровергаваща техните внушения) но във заглавието всъщност казват истината, макар и по заобиколен и манипулативен начин.
  —цитат от коментар 3 на ygo11542256
  Във СТАТИЯТА казват истината, а във заглавието правят манипулативни внушения, исках да кажа разбира се.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Конюнктурно представяне, вярно е. У нас, в България е същото. А, споровете около Сталин и ВСВ ще ги има поне още сто години. Много неща не са излезнали на бял свят.

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Във СТАТИЯТА казват истината, а във заглавието правят манипулативни внушения...
  —цитат от коментар 4 на ygo11542256


  А ти ще си купиш ли този "учебник", че да се насладиш на "успехите" на великата Русь?
  По-добре недей, а вземи си купи учебника по българска граматика за началните класове, в който се обяснява как се използват предлозите "в" и "във".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  Мужиците пак ще се задоволят с ерзац-история, докато се чудят защо хладилника е празен.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#3] от "ygo11542256":

  Архивите от ВСВ(Великата отечествена)били засекретени.Вместо това се развяват няколко редакции на спомени на Жуков и др.подобни нему"герои"Имат ли ,какво да крият победителите?Нека си спомнят за войната,но не като обличат бебетата в гинастьорки и като поставят бутафорни оръдия на бебешките колички.Защото това е жалко и гротескно.Пък и като сравним БВП,колите които харесват руснаците ,и посоката на миграционните потоци човек се обърква.Кой кого е победил?

 9. 9 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Доколкото ми е известно единствената страна в която Архипелаг Гулаг се изучава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в средното училище е - познахте - Русия. А защо не се изучава в България е загадка за мен.
  Историята на всяка една страна, особено тая изучавана в училищата, винаги е мит подкрепен с подбрани факти, а често и с откровени измислици.
  Но така и трябва да бъде. Огромната част от децата така или иначе нищо не ги интересува, а тия които ги интересува ще разберат истината сами; рано или късно.

 10. 10 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Първата крачка към нормално настояще и бъдеще е да отворят всичките си архиви , да погледнат , колкото и да е страшна , историята си след 1917 година право в очите , да я преподават в училищата , да не се възпроизвежда зомбирано население надъхано с пропаганда. Но това е задача равна с изчистването на прочутите Авгиеви обори. Това което е станало в толкова много страни и народи които са преодоляли и върхове и падения и са научили уроците си , това явно засега е непостижима задача за .... населението на тая територия.

 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Весело

  Каква трагедия :)) Отнели любимата ибграчка на американските НПО , да пишат учебници ..:) Свиквайте ... , всяка държава сама пише историята си ! Две от тезите лансирани ТУК се разминават с официалните становища от Нюрбенрг. А, защо не погледнем един американски учебник ....???

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Каква трагедия :)) Отнели любимата ибграчка на американските НПО , да пишат учебници ..:) Свиквайте ... , всяка държава сама пише историята си ! Две от тезите лансирани ТУК се разминават с официалните становища от Нюрбенрг. А, защо не погледнем един американски учебник ....???
  —цитат от коментар 11 на dejmos


  На емоции ли ще го караш или на исторически факти? Хайде сега прочети частта с лошите Финландци и масовия гроб.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Учениците трябва да знаят, че Червената армия е окупирала България.

  Историка доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”, за разговор за историята, войната, и откраднатата история по време на войната.  Г-н Груев, защо важни български документи и архиви продължават да се намират и днес в Руската федерация?

  За да гарантират и в новите условия запазването им, руската Дума гласува един закон, обвит в евфемизми, за културните ценности, променили местонахождението си в резултат на Втората световна война. Законът на практика задължава Русия да не връща тези документи, задължават сами себе си. Проблемът е много голям, българските архиви са незначителна част от общия обем трофейни архиви, които Червената армия заграбва през Втората световна война. По техни официални данни Русия съхранява 56 линейни километра трофейни архиви. Тази цифра е изключително впечатляваща. За сравнение общата фондова наличност в българските архиви към момента е 93 линейни километра.

  Част от заграбените от Червената армия документи преди това са били заграбени от нацистите в окупираните територии в Западна Европа. Там има и френски, белгийски и холандски архиви и т.н., които пък руснаците вече заграбват вторично и те остават тяхно владение.

  В тези цифри влизат ли и заграбените произведения на изкуството?

  Произведенията на изкуството се съхраняват при друг режим и при други институции, но те попадат под същия режим на държавна протекция. Що се отнася до българските документи, ние не можем да посочим с точност какъв е обемът, защото те не са изнесени с опис. Те са натоварени с чували и имаме сведения за изнесели 130 чувала през Ломското пристанище през 1945 г. Но дали това са всичките документи, които са изнесени, и какво се съдържа в тези 130 чувала, никой не може да каже. Попадаме в параграф 22, защото не можем да претендираме за документи, за които не знаем със сигурност, че се намират там. Руската страна пък посочва официално само определени документи, които владее. Това са документи на българската политическа полиция до 1944 г., на контролната комисия, която съблюдава изпълнението на репарационните клаузи към Ньойския договор, на щаба на войската, и на Министерски съвет. Но това са само документите, които Русия официално твърди, че се намират при тях.

  Правени ли са опити през последните години да си върнем част от тези документи?

  През последните десет години имаше няколко опита. Моят последен опит беше преди три години при посещението ми в Москва. Ние закупихме копията на документи на Съюзната контролна комисия, която следи репарационните клаузи по Ньойския договор, които документи са без особена стойност. Всъщност тези документи ни бяха предложени от руската страна. На последното ни искане да ни копират документите на Държавна сигурност, на политическата полиция до 1944 г. засега имаме мълчание. Отказът на Русия е тяхно принципно становище, нямат основание нито по политически, нито по сантиментални причини да правят изключения.............. .
  https://fakti.bg/mnenia/508496-uchenicite-trabva-da-znaat-che-chervenata-armia-e-okupirala-balgaria

 14. 14 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  "" Русия ще ограничи достъпа до архивите на Втората световна война, които до момента бяха отворени. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Сергей Шойгу, издадена още на 12 ноември 2020 г., но обявена едва през тази седмица. Тя ще влезе в сила на 2 април.

  С тази заповед се отменя предишно разпореждане от 2007 г., с което огромен масив документи беше разсекретен, пише Радио Свобода.

  Защо се прави и защо е важно
  През последните месеци Русия прие поправки в няколко различни закона или подготви законопроекти, които усилват контрола на държавата върху историята на Втората световна война и практически криминализират публикуването на хипотези, различни от официалната интерпретация.

  За разлика от останалите съюзнически държави, воювали срещу нацистка Германия, СССР, а после и Русия, определят периода 1941-1945 г. като Велика отечествена война, а не като световна. Те героизират Сталин, който е отговорен за смъртта на милиони руски и чужди граждани, и често омаловажават ролята на своите партньори за извоюване на победата, смятат западните историци.

  В днешния официален прочит на историята все по-малко е прието да се говори и за факта, че преди германското нападение над СССР през 1941 г. Москва и Берлин са съюзници.

  До 1 юли тази година се очаква приемането на нов закон, който да забрани отъждествяването на нацистка Германия със СССР. С този текст Кремъл ще разшири контрола си над интерпретирането на историята.

  Такава е и целта на сегашната заповед, смята историкът Борис Соколов, който е автор на няколко биографични книги за съветските военни лидери. Според него новото разпореждане означава, че никаква новаторска публикация за историята на Втората световна война вече няма да може да излезе, ако не е контролирана от Министерството на отбраната.

  Документите от 1941-1945 г. се съхраняват в Русия на няколко места и наброяват десетки, ако не и стотици милиони документи, казва Соколов. Той дава пример: само в Министерството на отбраната има 60 477 024 архивни единици, а всяка архивна единица може да съдържа няколко десетки и дори стотици документи.

  Огромният обем от информация допълнително затруднява историците, които не са могли да прегледат всичко в краткия период, в който архивите бяха отворени."" ""

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#2] от "MilliVanilli":

  Смисълът е с писания за Путин да надъхват електората докато позабрави огласеното от Трифонов пазарене на диванчето.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nedyalko Lazarov":

  "Архипелаг Гулаг" е добре да бъде прочетена, но чак пък да е изучавана от български ученици?! Да учат първо за "Белене" и "Скравена"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  14 признака на фашизма по Лорънс Брит:
  https://vyshgorod.in.ua/novini/788-chetyrnadtsat-priznakov-fashizma-po-lourensu-brittu

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Любопитно

  Уж история, пък частта за Путин е написана от публицист...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Защо все още не се изучават произведения като "Задочни репортажи за България"?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Весело

  До коментар [#14] от "constatator":

  Ами ..и Англия да разархивира документите със втората световна война ! Там с Р. Хес са в дълбока тайна , а икономическата помощ към Хитлер по време на Чембърлрйн ??

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#19] от "mitko11":

  Защото неизбежно ще се стигне и до писмата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Плагиаторът-псевдоисторик Медински пише учебник, за да похвали Пут-ин. Жалко за учениците, дето трябва да четат глупостите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Ех, ако ДВ и Дневник бяха така стръвни да отразяват нашето преиначаване на историята, цена нямаше да имате. Ама Шорош не дава такива волности, не ли?
  :)
  По безопасно е да пишем за историята на Русия, все едно ме касае как се дуят в нея. САЩ все едно не си приписва основна роля във ВСВ, Турция не се изкарва по могъща и влиятелна отколкото е била. Сърби, гърци...

 24. 24 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nedyalko Lazarov":"Архипелаг Гулаг" е добре да бъде прочетена, но чак пък да е изучавана от български ученици?! Да учат първо за "Белене" и "Скравена"...
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf

  Да, ще бъде много добре, стига да се роди българският Солженицин. Но за да стане ясно какво представлява комунизма, всеки трябва да прочете Архипелаг Гулаг. Поне в САЩ трябва да стане задължително четиво.
  Но след това изказване пред харвардските абсолвенти Солженицин е табу в САЩ.
  https://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjukpe2_tLyAhUtB50JHfQeDQwQtwJ6BAgLEAM&url=https://www.americanrhetoric.com/speeches/alexandersolzhenitsynharvard.htm&usg=AOvVaw22JUSfGEITW8b_Mi8jKu_L

 25. 25 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  ...Пък и като сравним БВП,колите които харесват руснаците ,и посоката на миграционните потоци човек се обърква.
  Кой кого е победил?
  —цитат от коментар 8 на rta48522758


  Най-много харесват "Хюндай Крета" и "Киа Рио" , чак след това идва "Тойота" , в средата са китайските брендове ..

  Иначе миграционните потоци не се харесват и на самите руснаци..

  Да припомним - Русия е ВТОРА в света по нелегални мигранти .. най-вече заради разхалацания контрол на незаконно работещите ..

  И къф извод правим?

 26. 26 Профил на Просто денег нет
  Просто денег нет
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#24:"Nedyalko Lazarov"][/quote]
  Да, ще бъде много добре, стига да се роди българският Солженицин.


  Не ни трябва подобен изстрадал Солженицин на който Горбачов му върна съветското гражданство, в последствие на което взе да хвали Путин!

  В пълен противовес на думите му:

  "Всеки, който веднъж е провъзгласил насилието за свой метод, неумолимо трябва да избере лъжата за свой принцип".

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 156 Весело

  Има за какво да се говори,но има и защо се продължава с премълчаването на очевадни истини,което пък поставя поредицата въпроси за обективност в политиката и смисъла на подаваната интерпретирано " информация ".....колкото до учебниците,ами и те и ние ,и особено пишещите по въпроса ще е добре да ги препрочитат преди да пишат!

 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Весело

  ;)))))))) 😂🤣🕺🏻🕺🏻🕺🏻 Какво щастие имат моите внуци, че дядо им е толкова велик и умен, че ги отведе от "проспериращ" Путенланд, за Путен и неговата ОПГ и те виждат този идиотизъм само един-два пъти годишно :)

  "Чуждестранен агент"
 30. 30 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#25] от "sim4o":

  Още малко и ще кажеш, че руснаците не познават "Мерцедес", "БМВ","Ауди".....и не ги харесват....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#25] от "sim4o":
  "Да припомним - Русия е ВТОРА в света по нелегални мигранти .. най-вече заради разхалацания контрол на незаконно работещите ..
  И къф извод правим?"

  Ако се заинтересуваш от къде идват мигрантите в Русия , ще си направиш извода , а те идват от средноазианските държави , бевши републики на СССР. Това са ентически руснаци , които бягат от тези държави , защото не могат да се интегрират в техните общества , както и казахи , азери, киргизи , узбеки и тюркмени , все мюсюлмани , които отиват в Русия за по-добра работа. Така Средна Азия се обезлюдява от към руснаци , а големи руски градове като Москва и Петербург се пълнят с мюсюлмани. В Москва те вече са милиони. Путин им строи джамии , най-големите в Европа.

 32. 32 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#24:"Nedyalko Lazarov"]
  —цитат от коментар 26 на Просто денег нет
  Да, ще бъде много добре, стига да се роди българският Солженицин. Не ни трябва подобен изстрадал Солженицин на който Горбачов му върна съветското гражданство, в последствие на което взе да хвали Путин!В пълен противовес на думите му:"Всеки, който веднъж е провъзгласил насилието за свой метод, неумолимо трябва да избере лъжата за свой принцип". [/quote]
  Просто си направи труда и прочети речта му от линка който съм дал. Сигурен съм, че я има и на руски, който ако съдя по ник-а ти, знаеш добре.
  Западът, в сегашното си състояние, не може да приеме критично мислене. Или, както Питър Тиел казва “в днешните западни университети има толкова свобода на мисълта, колкото в Европа през 11и век”.

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#29] от "putinxujlo":

  А какво стана с "краснокожая паспортина" по Маяковски?
  И как са ваксините?
  "...Сегодня колешь ты "Модерну",
  а завтра Крым отдашь, наверно!
  Кто просит "Pfizer", а не "Спутник",
  тот государственный преступник! "

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nedyalko Lazarov":"Архипелаг Гулаг" е добре да бъде прочетена, но чак пък да е изучавана от български ученици?! Да учат първо за "Белене" и "Скравена"...
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf

  Да, ще бъде много добре, стига да се роди българският Солженицин. Но за да стане ясно какво представлява комунизма, всеки трябва да прочете Архипелаг Гулаг.
  —цитат от коментар 24 на Nedyalko Lazarov


  Българският Солженицин се е родил и той се казва Георги Марков, авторът на "Задочни репортажи".
  За да разбере какво представлява българският комунизъм, в училищата на България трябва да се изучават "Задочни репортажи" на Георги Марков, "Убийствено червено" на Христо Троански и "Следеният човек" на Веселин Бранев.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#34] от "tacheaux":
  "Българският Солженицин се е родил и той се казва Георги Марков, авторът на "Задочни репортажи".

  Като сравнявам Георги Марков със Солженицин, имам предвид не житейският им път , а авторството на книги , разобличаващи комунизма.
  Георги Марков стана жертва на комунизма и беше убит заради творчеството си , докато Солженицин на стари години стана за резил и се прегърна с Путин и КГБ. Оказа се великоруски шовинист. Затова неговия "Архипелаг ГУЛАГ " се изучава в руските училища.

 36. 36 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#25] от "sim4o":"Да припомним - Русия е ВТОРА в света по нелегални мигранти .. най-вече заради разхалацания контрол на незаконно работещите ..И къф извод правим?"Ако се заинтересуваш от къде идват мигрантите в Русия , ще си направиш извода , а те идват от средноазианските държави , бевши републики на СССР. Това са ентически руснаци , които бягат от тези държави , защото не могат да се интегрират в техните общества , както и казахи , азери, киргизи , узбеки и тюркмени , все мюсюлмани , които отиват в Русия за по-добра работа. Така Средна Азия се обезлюдява от към руснаци , а големи руски градове като Москва и Петербург се пълнят с мюсюлмани. В Москва те вече са милиони. Путин им строи джамии , най-големите в Европа.
  —цитат от коментар 31 на tacheaux

  ====
  Макар че е нещо обичайно за твоите тиради да не става ясно, все пак: какъв извод правим?

 37. 37 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#8] от "rta48522758":

  не знам какво крият победителите, ама като ги сравня с победениете ми става смешно

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Весело

  "Комплектът от 11 учебника ще възпитава у руските ученици чувство на гордост от своята родина, патриотизъм, гражданска отговорност и съпричастност към историята на многонационалния руски народ."
  КАК МОЖЕ БЕ!
  кАК СМЕЯТ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#25] от "sim4o":"Да припомним - Русия е ВТОРА в света по нелегални мигранти .. най-вече заради разхалацания контрол на незаконно работещите ..И къф извод правим?"Ако се заинтересуваш от къде идват мигрантите в Русия , ще си направиш извода , а те идват от средноазианските държави , бевши републики на СССР. Това са ентически руснаци , които бягат от тези държави , защото не могат да се интегрират в техните общества , както и казахи , азери, киргизи , узбеки и тюркмени , все мюсюлмани , които отиват в Русия за по-добра работа. Така Средна Азия се обезлюдява от към руснаци , а големи руски градове като Москва и Петербург се пълнят с мюсюлмани. В Москва те вече са милиони. Путин им строи джамии , най-големите в Европа.
  —цитат от коментар 31 на tacheaux


  Има и всякакви други надомъкнали се мигранти.

  А в Русия БИЯТ НЕГРИТЕ..

  Това е истината!

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  И това е така, но в цитираната реч от Лазаров през 1978, когато още е бил с всичкия си, е казал потресаващо верни неща, особено погледнати от 2021 г., или 2019 г., преди пандемията.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  с появата на Владимир Путин Русия си възвърнала авторитета на международната сцена и престанала да бъде "младши партньор" на САЩ и Евросъюза.
  ..
  А не е ли тъй?

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Интересно какво пише за ролята на Михаил Горби и великата му перестройка.
  Както и онази на генералитета в политиката.

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#33] от "mitko11":

  А какво стана с "краснокожая паспортина" по Маяковски
  ▪️▪️▪️

  "Пурпурная книжица ":))

  "Бих живял и бих умрял в Париж,
  ако нямаше такова място като Москва"

  Ьой заеше в кой град ще се самоубие:)

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#25] от "sim4o":Още малко и ще кажеш, че руснаците не познават "Мерцедес", "БМВ","Ауди".....и не ги харесват....
  —цитат от коментар 30 на mitko11


  Руснаците са странен народ ...

  И в анкетите все слагат "Хюндай" на първо място..
  Може би гледат цена/качество, може би Путин ги тормози и са изперкали..

  Но най-желан .. кросоувър Хюндай!

  И къф извод правим?

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  С тази заповед се отменя предишно разпореждане от 2007 г., с което огромен масив документи беше разсекретен, пише Радио Свобода.
  —цитат от коментар 14 на constatator


  И? Не ви ли стигнаха 14 години да проучите интересуващите ви документи и защо?

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#25] от "sim4o":Още малко и ще кажеш, че руснаците не познават "Мерцедес", "БМВ","Ауди".....и не ги харесват....
  —цитат от коментар 30 на mitko11


  Още малко и ще дам линк за моделите за 2020 на руския пазар.

  Кои са най-желани , примерно..
  Колко % държат цена на вторичен пазар , след година , две , три и т.н.

  И да престане да се дуднат идиотщини.

 47. 47 Профил на Encho B_
  Encho B_
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Разпространяваната от ватенките схема е в общи линии следната: "добрата" Русия - нападната от "лошите" сили (Ротшилд, масони, илюминати и пр. - всички са евреи, разбира се) - агентурата на "лошите" сили в Русия (Троцки, евреи, дисиденти, правозащитници и пр. - никога Ленин или Сталин) дава на безценица природните богатства на Русия на "лошите" американци и пр. западняци.
  Затова руснаците са злобни, тъпи, прости, пияни, къпят се рядко и са със зомбирани мозъци - виновни за САЩ и "лошият" Запад.

 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Ха,ха руснаците взеха да се осъзнават и да се отказват от перестроечните лъжи. Интернационалната либерастия естествено газ пикае.

 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#41] от "Веселин Дечев":

  Ама те точно затова го плюят. Никой няма полза от силна Русия.

 50. 50 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Въпреки виенето на биомасата, никой неможе да отрече факта, че В.В.П. изправи Русия на крака,успя да стабилизира страната, постигна превъзходство във военния сектор, нещо което не се беше случвало никога досега.Всеки, който кликне в интернет може да види, че Русия е доста по свободна в медийно отношение, отколкото т.нар.западни демокрации.
  Естественио на една възраждащасе империя са и неоходими идеологически инструменти, един от най-важните са учебниците по история.
  Колкото да архивите, май руснаците са отворили най-много досега.Да не говорим за английските архиви и ролята на Англия за подпалване на Втората светована война.Рудолф Хес беше държан докато умре при загадъчни обстоятелства в един затвор в Шпандау, където той беше единственият затворник.Вероятно защото той е знаел истината.
  Да не говорим за стотиците тонове немски архиви, замъкнати от американците и които отдавна трябваше според закона да са отворени и които вероятно никога няма да видят бял свят.
  Няма никое събития за което да са изречени толкова лъжи, като за Втората световна война.А тя е неизменна част от руската история.Спомням си доскоро се твърдеше, че в Лвов, има едн аместост която се казва Бабий яр и където немците уж избили сума ти евреи.Оказа са , че са били братята украинци, тези същите чийто внуци днес освобождават Крим и Донбас.Та такива ми ти работи.

 51. 51 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#22] от "stein":

  Жалко за такива като тебе,които въобще нищо не четат.

 52. 52 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Дали някой от коментиралите тук е чувала освен за Р-М пакта и за тези по-долу.

  Декември 1933, „Източен пакт” – СССР и Франция предлагат на Германия, Англия, Финландия, Чехословакия, Полша, Литва, Латвия и Естония „Договор за колективна безопасност на Европа”; Германия и Полша отказват и провалят „Източния пакт”. 26 януари 1934, пакт „Хитлер-Пилсудски” – Германия и Полша приемат декларация за ненападение. Полша гори от амбиция да участва в разчленяването на СССР. 18 юни 1935, пакт „Рибентроп-Хор” – Германия и Англия сключват „Морско съглашение”, което дава възможност на нацистка Германия да построи нови 82 военни кораба и да се изравни с военните флотилии на Италия и Франция и да доминира в Балтийско море. 12-13 март 1938, Аншлус на Австрия – В нощта срещу 12 март в Австрия навлизат германски войски. Австрия капитулира. В 4 ч. сутринта във Виена пристигат Химлер, Хес и Шеленберг; австрийският канцлер Курт фон Шушниг е арестуван и откаран в „Дахау”, а след това и в „Заксенхаузен”. На 13 март в 19 ч. Хитлер влиза тържествено във Виена с бъдещия фелдмаршал Кайтел. 10 април 1938 – референдум в Австрия и Германия одобрява аншлуса. 30 септември 1938, „Мюнхенско съглашение” – подписано от Хитлер, Мусолини, Чембърлейн и Даладие. Англия и Франция, които имат 5 пъти повече и по-добре въоръжени дивизии и могат да пометат Хитлер, обричат на гибел Чехословакия. Чембърлейн уверява Хитлер, че „ще получи всичко без война и без забавяне”, защото „ужасна, фантастична и неправдоподобна е мисълта, че ще трябва да рием траншеи и да носим противогази заради някакви хора, за които нищо не знаем”. От север „поляците се нахвърлят като алчни хиени на Чехословакия” (Чърчил); от юг са другите хиени – унгарците; от запад - Германия; няма вече Чехословакия, има протекторат Бохемия и Моравия. Полша отказва да пропусне войските на СССР в помощ на Чехословакия. Пътят към войната е отворен. 30 септември 1938, пакт „Хитлер - Чембърлейн” – Англия и Германия сключват договор за ненападение. 3 октомври 1938, Чърчил – „Англия имаше избор между войната и безчестието. Тя избра безчестието и ще получи войната”. 6 декември 1938, пакт „Рибентроп-Боне” – Франция и Германия сключват договор за ненападение. 22 март 1939, пакт „Рибентроп-Уорбшис” – Литва и Германия сключват договор за ненападение. 11 април 1939, Директива на Вермахта – „Независимо от съществуващия договор, трябва да решим проблема с Полша окончателно”. 17 април 1939 – СССР предлага на Англия и Франция договор за взаимна помощ; Англия отказва. 22 май 1939, пакт „Рибентроп-граф Чано” („Стоманен пакт”) – „Германско-италиански договор за съюз и дружба”, подписан на „XVII-та година от фашистката ера”, в присъствието на Хитлер и Мусолини; препотвърждава „Антикоминтерновския пакт”. 23 май 1939, съвещание на Вермахта – Хитлер: „Отпада въпросът дали да пощадим Полша. Остава решението: при първи подходящ случай ще нападнем Полша”. До войната остават 3 месеца и 7 дни. 31 май 1939, пакт „Рибентроп-Мунк” – Дания и Германия сключват договор за ненападение. 7 юни 1939, пакт „Рибентроп-Селтер” – Естония и Германия сключват договор за ненападение. 7 юни 1939, пакт „Рибентроп-Мунтерс” – Латвия и Германия сключват договор за ненападение. Сега теглете една черта. И зачеркнете всичко изброено по-горе. Изтрийте го и от съзнанието си. Това не е било. Не се е случило. Англия и Франция не са подписали смъртната присъда на Чехословакия и респективно – на цяла Европа. Полша и Унгария не са разпарчетосвали Чехословакия в съюз с Хитлер. Полша не се е обезсмъртила като „хиената на Европа”, понеже иска да се изживява като невинна жертва. Няма Аншлус, няма Герника, няма Антикоминтерновски и Стоманен пакт, няма Мюнхенска сделка. Изобщо – никой никога не е сключвал никакви съглашения с Германия. Това го прави само и единствено Кремъл на 23 август 1939 г. чрез пакта „Рибентроп-Молотов”, когато СССР и Германия сключват договор за ненападение. Ташак! ОСЕМ ДНИ по-късно, на 1 септември 1939 – Германия напада Полша. Войната започва.

    

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  До коментар [#46] от "sim4o":

  Ладата май вече не е най-продаваната, и то въпреки, че са половин "Рено", на първа позиция е Киа "Рио"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 55. 55 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Жалко,че ние нямане такива учебници...

 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#54] от "hamiltonf":

  Която се прави в Русия. Като Хюндай Крета.и мерцедеси правят в Русия. А в Европейака, просперираща България?

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":
  "Българският Солженицин се е родил и той се казва Георги Марков, авторът на "Задочни репортажи".
  Като сравнявам Георги Марков със Солженицин, имам предвид не житейският им път , а авторството на книги , разобличаващи комунизма."

  Докато Солженицин описва комунистическите лагери на смъртта в СССР, Георги Марков описва живота в България по време на комунизма, сивото ежедневие , страхът на хората , нагаждането им да живеят в условията на комунистическо робство.
  Трябва да си зададем въпроса дали се е родил руския Георги Марков , който да опише така добре живота на руснаците под съветско робство в техните градове и села. На мен не ми е известен такъв.

 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  До коментар [#56] от "Веселин Дечев":

  Нормално е Дечев да се правят в Русия, сигурно има разлика между пазара в Русия и България?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  До коментар [#52] от "Georgi":

  "...ОСЕМ ДНИ по-късно, на 1 септември 1939 – Германия напада Полша. Войната започва..."
  На 17 септември 1939 г. СССР също напада Полша.Германските и съветските войски правят съвместен парад на победата на 23 септември 1939 г. в гр. Брест. От съветска страна на парада е комбриг Кривошеин. Немският му колега му е съученик от танковата школа "Кама" край Казан, където са се обучавали съвместно. Това е Хайнц Гудериан.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 61. 61 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2708 Весело

  Опасения относно обективността
  **************************************************

  Обективност в школски учебник по история?
  Хахахахахахахахххххххахххххххахххххххххххххх - вииииииииииц, виииииииииц, дойчевелевиииииииииц!

  Мараба, С-ДС доносници!
 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  До коментар [#57] от "tacheaux":Светлана Алексиевич!А за рашките надежда няма, пропадат все по-дълбоко. Даже и Дечев който е с минимална мозъчна дейност предпочита вече в Украйна да ходи с жената руска която го издържа с продажба на тялото си!
  —цитат от коментар 59 на pinoccio


  Ходя в Украйна щото не издават визи за Русия тази година. А скоро и в Олша ще преминем.

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  с появата на Владимир Путин Русия си възвърнала авторитета на международната сцена и престанала да бъде "младши партньор" на САЩ и Евросъюза...А не е ли тъй?
  —цитат от коментар 41 на Веселин Дечев


  Не , разбира се. Русия с БВП една десета от този на САЩ или ЕС беше младши партньор по време на Елцин. Западът и даде шанс да се разива като демократична страна. По време на Путин Русия от младши партньор се превърна във враг на Запада. Но докато по време на Студената война СССР беше действително могъщ както като икономика(на трето място по БВП), така и като въоръжение, сега Русия е икономическо джудже , което изпадна извън първата десятка по БВП. Въоръжението на Русия е от съветско време с изтекал срок на годност , а Русия няма средства за подновяването му.
  Русия на Путин се държи като въоръжен луд, който е насочил оръжието си към тези , които го хранят. Към въоръжения луд може да се изпитва известен страх , но не и уважение. Никой не изпитва уважение към путинова Русия.

 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#63:"tacheaux"][/quote]

  Въобще не си в час, което е и нормално са обикновен форумен драскач като тебе.

 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  Цензурата е толкова силна,че никой не е можел да пише открито по съветско време. Повечето пишеха ,като се прикриваха с научна фантастика. Например братя Стругацки. Точно описание на СССР е дадено например в "Трудно е да бъдеш бог". Там заради цензурата сивият кардинал е преименуван на дон Реба,защото другото име много напомняло на Берия...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 66. 66 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#46] от "sim4o":Ладата май вече не е най-продаваната, и то въпреки, че са половин "Рено", на първа позиция е Киа "Рио"...
  —цитат от коментар 54 на hamiltonf


  "Лада" е "Дачия" - собственикът обедини двата бренда..

  Това бе обявено с много размах на пищна церемония за стратегическия план..
  https://www.renaultgroup.com/en/our-company/strategic-plan/

  На едни пазари, ще се продават като "Лада" на други - като "Дачия"..
  Генерален директор - Дени ле Вот ..

  И "Автоваз" е 70% "Рено" ..

  А както вече бе казано - най-ценени от руснаците са кросоувърите..

  Най-желан - "Хюндай Крета" .. тука се държи и най-висока цена на вторичния пазар ..

  Киа и Хюндай за този пазар - се произвеждат в два завода в Русия ..

  Какъв ли извод може да се направи от всичката таа информация свързана с "Лада-Дачия" и "Хюндай-Киа" , лично аз недоумявам..

 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#52] от "Georgi":"...ОСЕМ ДНИ по-късно, на 1 септември 1939 – Германия напада Полша. Войната започва..."На 17 септември 1939 г. СССР също напада Полша.Германските и съветските войски правят съвместен парад на победата на 23 септември 1939 г. в гр. Брест. От съветска страна на парада е комбриг Кривошеин. Немският му колега му е съученик от танковата школа "Кама" край Казан, където са се обучавали съвместно. Това е Хайнц Гудериан.
  —цитат от коментар 60 на mitko11


  Кого точно напада? Полско правителство отдавна няма, полска армия също. Една от последните заповеди на военното ръководство е да не се оказва военна съпротива на съветските части.

 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":Светлана Алексиевич!А за рашките надежда няма, пропадат все по-дълбоко.
  —цитат от коментар 59 на pinoccio


  Абсолютно ..

  "Лада" вече не са самостоятелен бренд в семейството на "Рено" , а са си заедно с "Дачия"..

 69. 69 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#56] от "Веселин Дечев":Нормално е Дечев да се правят в Русия, сигурно има разлика между пазара в Русия и България?!
  —цитат от коментар 58 на hamiltonf


  Ми заводите на "Хюндай" прави и "Киа" и "Хюндай" .. какво чудно?????
  И се продават под техни брендове..

  И са най-желани в Русия за 2020 !
  Какъв дълбок извод правим, от "Киа Рио"????????????

  А французите продават под бренд "Лада" , а на други пазари - ще е "Дачия"..

  Това е истината!

 70. 70 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#63] от "tacheaux":

  Мела,мале,как така "Русия е икономическо джудже , което изпадна извън първата десятка по БВП"?Яяяяя виж какво казват от ЦРУ "умнико"-

  https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/real-gdp-purchasing-power-parity/country-comparison/

  Леееекичко са на Шесто място!!

 71. 71 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Да, ще бъде много добре, стига да се роди българският Солженицин. Но за да стане ясно какво представлява комунизма, всеки трябва да прочете Архипелаг Гулаг.
  —цитат от коментар 24 на Nedyalko Lazarov


  Хубаво е, преди да дудне клишета, човек да познава българската литература. В учебните планове за гимназията липсва "Хайка за вълци". Така че няма нужда да търсим зелен хайвер.


  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":Цензурата е толкова силна,че никой не е можел да пише открито по съветско време. Повечето пишеха ,като се прикриваха с научна фантастика. Например братя Стругацки. Точно описание на СССР е дадено например в "Трудно е да бъдеш бог". Там заради цензурата сивият кардинал е преименуван на дон Реба,защото другото име много напомняло на Берия...
  —цитат от коментар 65 на mitko11


  Това е така. В условие на цензура, някои писатели опитват да описват живота в комунизма с алегории. Най-добрата алегория на тоталитарната комунистическа система е "Чайки далеч от брега" с автор българския скулптор Евгени Кузманов, написана по социалистическо време. Заслужава да бъде преведена на чужди езици.
  Георги Марков написва своите "Задочни репортажи" в изгнание като емигрант. Не би могъл да ги напише в България.

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  уточнения

  Историята на Русия е повече от историята на територията.
  Както учебникът подчертава, територията се обитава от
  "многонационален руски народ".

  нататък:

  "Така стигаме до следващия много оспорван исторически период - 90-те години на ХХ век, веднага след разпадането на Съветския съюз.

  Авторите на "комплекта" го описват като период на неуспехи, макар и с някои нюанси.

  Те установяват, че рафтовете в магазините постепенно са се напълнили със стоки, но набиращият обем и влияние частен сектор попаднал под контрола на "бюрократичен и криминален капитал".

  На руснаците им раздали ваучери, но не им обяснили как да ги използват.

  "Реформите не постигнаха начертаните цели и доведоха до възникването на
  полубюрократичен режим, зависим от международния капитал",
  констатират авторите."

  Уви, зависимост пак.
  С без права.
  С несвободи за многоналионален руски народ пораждани от
  многонационален капитал бродещ между народите.
  Призрак.
  Они предупредиха ни.
  Другари от чужбината

 75. 75 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Мужиците пак ще се задоволят с ерзац-история, докато се чудят защо хладилника е празен.
  —цитат от коментар 7 на Пипера е много лют


  Какво имате предвид с "ерзац-история"? Прочетохте ли статията? Даже според ДВ това не е ерзацистория, цитирам
  Независимо от опасенията, ключовите исторически моменти от ХХ век до 90-те години са предадени съвсем адекватно и с емоционална умереност, признават редица историци.

  Друг е въпроса че заглавието е манипулативно. Ако сте чели само заглавието, тогава Вашия пост е разбираем.

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#59] от "pinoccio":
  "Светлана Алексиевич!"

  Да ,но тя е от Беларус.

 77. 77 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  До коментар [#67] от "von_seeckt":

  Отново съветски лъжи.
  На 17 септември има все още и полско правителство, и полска армия. На 17 септември 1939 в 6 часа сутринта над 4 000 съветски танка нахлуват в Полша. А самолетите, изпратени от Сталин, са дори повече от германските. Полските войски, които и бездруго са значително по-малобройни, се оказват напълно неподготвени за тази инвазия. Както отбелязва полският историк Збигнев Вожничка, до тази дата поне е съществувала надеждата, че войната може и да не доведе до тотална катастрофа за Полша. Във Варшава са базирани войски, а големи градове като Люблин и Лвов още не са превзети. Оттук и плахата надежда, че ако западните сили се притекат на помощ, ще може да бъде запазена поне една част от Полша. 17 септември обаче променя всичко. На изток така и не се стига до битки, а полският върховен главнокомандващ Ридз-Шмигли издава заповедта: "Срещу болшевиките няма да се бием".

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 78. 78 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  ....Според тях с появата на Владимир Путин Русия си възвърнала авторитета на международната сцена и престанала да бъде "младши партньор" на САЩ и Евросъюза.
  —цитат от коментар 0 на От статията


  Под вещото ръководство на късокракият фюрер поданиците на мамашата получават по-ниска средна заплата от средната заплата в малка и бедна на природни ресурси България. Парите изкарани от износ на въглеводороди и метали отиват за вундервафета, за война в Сирия, Либия, ЦАР както и поддръжка на марионетни режими в Чечения, Абхазия Осетия, Приднестровието, Донецк и Луганск. Друга, не по-малка част отива за строеж на дворци и вили по Лазурния бряг или Великобритания, покупка на яхти и английски футболни отбори, а също издръжката на разни наташки в странство. Няма да тръгне да се оправя расийката, докато по первий не покажат Лебедово езеро в чест на дребния вожд.

 79. 79 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#76] от "tacheaux":

  Така е, но по-голямата част от живота си е изживяла в СССР, та ги предава верно нещата!

 80. 80 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 182 Неутрално

  .....Естествено на една възраждаща се империя са и необходими идеологически инструменти, един от най-важните са учебниците по история....

  Някой трябва да каже на северния Хаязко, че каменната ера е свършила, не защото камъните са се свършили, а защото просто и е минало времето. Така стои въпросът и с империите, звездочели тролове!  .
  —цитат от коментар 50 на Vasil Grozdanov


  noblesse oblige
 81. 81 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Уж история, пък частта за Путин е написана от публицист...
  —цитат от коментар 18 на Незнайко в Слънчевия град


  Аз пък си мислех, че той бил арменец

  Сам съм, други няма...
 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Таргет мишена са подрастващи поколения на необятна територия.
  Диванчето на Слави е само образна капка в морето.

  Писанията не са само за Путин, а учат ни за непреходната история на СССР.
  Не са писани лично от Путин -- от лидера с висши задачи.
  Живков тоже не можеше да пише дебели томове -- поради заетост висша.
  Живков, Тодор.
  Талантливи зам. писатели произведоха неизчепаема поредица

  До коментар [#15] от "дерибеев":
  До коментар [#2] от "MilliVanilli":

  Смисълът е с писания за Путин да надъхват електората
  докато позабрави огласеното от Трифонов пазарене на диванчето.

 83. 83 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  В днешна Русия нищо не се променя. Който над какво надзирава, той от това се и храни. Това, подобно на Северен поток, е от полза само за тези, които са го строят (четете Ротенберг, четете собственик на дворец край Геленджик😂). Същото и с този справочник от Медински. Само Медински и издателят ще печелят пари от това.:)))
  Как говорят в России - "Бумага всё стерпит "

  "Чуждестранен агент"
 84. 84 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Преди 500 години един военачалник на Иван Грозни, Андрей Курбски, бяга в Литва, след поражение в Ливонската война. По-късно м/у двамата започва кореспонденция, в която Курбски посочва причините за това и отправя обвинения към царя за положението в Русия и методите на управление. Отговорите на Грозни са 1:1 с Кремълската пропаганда.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 85. 85 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Преди 500 години един военачалник на Иван Грозни, Андрей Курбски, бяга в Литва, след поражение в Ливонската война. По-късно м/у двамата започва кореспонденция, в която Курбски посочва причините за това и отправя обвинения към царя за положението в Русия и методите на управление. Отговорите на Грозни са 1:1 с Кремълската пропаганда.
  —цитат от коментар 84 на Николай Колев


  Грозни иска поголовна ваксинация и електромобили!

  Кога управниците не са били диваци и варвари.

  Русия - вакстърският Мордор..

 86. 86 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Начините за манипулиране на децата чрез учебниците по история са много и всичките са изпитани от практиката на Гьобелс и после на Сталин, а след тях и та останалите диктатури.

  Първият метод е "смекчаване на фактите". Например - "Сталин е избил много руснаци в трудовите лагери". Колко рускаци, как ги е избил, защо ги е избил, какви звества са били извършени? Ученикът не е зарознат с тези подробности и ще помисли, че това е било обикновено малко престъпление.

  Вторият метод е премълчаването и буквално "изтриването от историята" на някои факти и събития, неудобни за властта. Много често използван.

  Третият метод е "вкарването на малък неудобен факт сред други големи, за да мине незабелязан". Например - "Хитлер превзема тиранично ЕВропа и извършва еди какви си престъпления по списък. През 1939. СССР и Хитлер сключват.... , където има и малка клауза за позелянето на Полша. След това Хитлер започва ВСВ и избива 6 милиона евреи, ....". Забелязвате ли как клаузата с поделянето на Полша съм я минимизирал? Почти не се забелязва.

  Четвъртият метод е хиперболизирането на определени "важни" личности, които трябва да бъдат издигнати като морално извисени, достойни и т.н.

  Петият е демонизирането на неудобните личности, които НЕ могат да бъдат премълчани, защото са били доста влиятелни за историята. Като пример ще дам Стамболов и Александър Цанков по време на комунизма у нас. Двама прозападни политици, заклети русофоби и антикомунисти. Но не могат да бъдат изтрити. Затова се очернят по най-тежкия възможен начин. Случайно ли е, че по време на комунизма Стамболов нямаше нито един паметник в България, докато разни комунистически апаратчици имаха по един във всеки град? По същия начин се процедира и в Русия, и в КНДР, и навсякъде.

  Когато тези 5 принципа бъдат вложени в един учебник, се получава толкова изкривена история, че дори самите й съвременници няма да могат да я познаят.Получава се нещо като "македонски учебник по история" - сборник фентъзи разкази с висока художествена стойност.

  И за да дам пример за промитите руски мозъци, ще кажа един личен случай. Преди 7-8 години ходих на Слънчака и се заговорих с двама около 60-годишни руснаци. Неизбежна стигнахме до историята. Единият от руснаците, явно промит мозък с добро качество, упорито ми твърдеше, че България била предала Русия, защото през ПСВ и ВСВ сме били техни врагове. Човекът явно не е учил, че между март и Юни 1941 г. България и СССР бяха съюзници на Германия. И явно е пропуснал още факти - България никога не е нападала руска територия и български войник никога не е стъпвал в Русия. Точно обратното - през ПСВ и ВСВ именно руснаците нападнаха българската земя. Но той нямаше откъде да знае тези факти, защото е обучаван от малък от тежък комунистически режим.

  П.С. В новия руски учебник колко място е застъпено за превземането на Райхстага? Един урок или 20 страници?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  "ИСТОРИЯ РОССИИ
  НАЧАЛО ХХ - НАЧАЛО ХХI ВЕКА"
  с картинка.

  Шапки, каска и шинели... и прекрасни знамена;
  менумента на Альоша: не забравен, в далнина.

  Традиция и стабилност.
  Стабилност и традиция.

  Площта се мени (малко).
  Не и културата!

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4247307.jpg

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Благадарение Интернационалите Карл Маркс и Фридрих Энгелс.
  И на талантливия Германски агент Владимир Илич.

  Преди беше немислимо.
  След: Страна неаграничена эластичных возможностей

  До коментар [#38] от "Веселин Дечев":

  "Комплектът от 11 учебника ще възпитава у руските ученици чувство на гордост
  от своята родина, патриотизъм, гражданска отговорност и съпричастност
  към историята на многонационалния руски народ."

  КАК МОЖЕ БЕ!

 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  нищо необичайно

  всеки самодържец е нареждал да преписват историята така, както на него му харесва

  и, естествено, в новия учебник поръчителят му ще е изкаран като Б-жия благодат за страната

  нищо необичайно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 90. 90 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#2] от "MilliVanilli":

  Да се активизирате проруските тролове, та да ви видим по-добре.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 91. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#2] от "MilliVanilli":

  смисълЪТ се състои в напомнянето, че преди Путин не е имало Велика Русия, а само подготовка за раждането и възцаряването му

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#4] от "ygo11542256":

  ти вече каза истината, късно е да замазваш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  излезли са достатъчно, за да се направят верните изводи

  но засега се осмеляват да го правят единствено хора като Виктор Суворов и Марк Солонин

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#10] от "magelan":

  историята и на самата 1917-а заслужава подробно и правдиво изложение

  много неща ще станат ясни, ако престанат да бъдат потулвани факти за това как е започнала, какво е постигнала и от КОГО е била УДУШЕНА Руската революция!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#31] от "tacheaux":
  Путин им строи джамии , най-големите в Европа...
  >>>Стига с тези джамии, които уж Путин им ги строи. Сами си ги строят хората, защото отминаха времената на Сталин и Кагнович, когато взривяваха църкви и правеха басейни на тяхно място. Често обсъжданата тук джамия в Москва е построена на мястото на построена още 1904 година и просъществувала до 2011 Московска соборная мечеть.
  Понеже Тачо си от големите български патриоти, виж в град Болгар каква хубава джамия им е построил на волжските българи Путин:
  https://bit.ly/38noWem
  Белая мечеть, Болгар

 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#20] от "dejmos":

  уместно искане

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#34] от "tacheaux":

  добавям и Георги Константинов

  https://www.anarchy.bg/books_categories/георги-константинов/page/2/

  споменах ли, че жена ми е роднина на Веселин Бранев?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 98. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Солженицин не стана резил на стари години

  и на млади години е бил имперец, просто е смятал Сталин за неподходящ персонаж на трона

  дълги години просто знаехме единствено неговото "анти", а не неговото "про"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 99. 99 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Весело

  >>>Стига с тези джамии, които уж Путин им ги строи. Сами си ги строят хората, защото отминаха времената на Сталин и Кагнович, когато взривяваха църкви и правеха басейни на тяхно място. Често обсъжданата тук джамия в Москва е построена на мястото на построена още 1904 година и просъществувала до 2011 Московска соборная мечеть.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  ААААААААААА:)))))
  🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
  🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  😂😂😂🤣🤣🤣

  "Чуждестранен агент"
 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#38] от "Веселин Дечев":

  гордост върху редове полуистини и лъжа за хоросанче между тях - нещо СМЪТНО ми подсказва, че такава "гордост" е не просто куха, а и опасна, защото бързо рухва при научаване на реалните факти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK