Голямото изпитание пред талибаните: да докажат, че съществуват

Голямото изпитание пред талибаните: да докажат, че съществуват

© Associated PressЗа двете седмици, откакто талибаните овладяха Кабул, това се случи повече от веднъж - сигнали за злоупотреби с жени, насилие над мирни жители, етнически преследвания и много други. От ръководството на талибаните заявяват, че ще проучат случаите и не допускат насилие срещу афганистанците.


Всичко това може да е част от двусмислените, скриващи истинските мотиви реакции на талибаните; може обаче и да е функция от разнопосочните интереси в движението - от политическото ръководство до сражавалите се бойци. Веднъж стигнали до властта, те ще трябва да съумеят да поддържат представата, че са единна, сплотена организация, а не просто бранд на десетки хиляди дълго сражавали се с една цел ислямисти, ако искат да оцелеят.


Сблъсъкът на талибаните с местния клон на "Ислямска държава" - съставен в немалка степен от бивши бойци на движението - и кървавият атентат на летището в Кабул от тази седмица извикват сложния въпрос с единството в групата. За 20 г. талибаните не са се разпаднали; сваленото от САЩ движение дава голяма автономия на местните "структури", а по-късно, когато през 2015 г. назрява напрежение за това кой трябва да поеме властта, организацията поема контрол върху въпросите на единството.
Лидерът Хайбатулла Ахундзада набляга на консултативното вземане на решения - много различно от стила на молла Омар. Движението оцелява, като преминава през много трудности и дори компромис с "врага" (САЩ). Овладяването на Афганистан обаче поставя под въпрос как ще се отразят на бъдещото им управление разнородните интереси вътре в групата, когато новата цел е да се разпредели властта в държава.


Какво се знае за разделенията, от които сравнително потайните талибани тепърва ще трябва да изковат еднородна власт над 38 млн. души? Следва обобщение на известните хипотези.


"Чадър"


Тамим Асей, основателят на Института за война и мирни изследвания в Кабул, отбелязва, че талибаните са "хетерогенна организация тип "чадър" за различни фракции, които действат под едно и също име". "Чадърът" е организация, контролираща или организиращ дейността на други организации със сходна цел. Това е термин, който използва и бившият военен с опит в Афганистан Метин Гюрджан (днес - съосновател на партията на бившия турски вицепремиер Али Бабаджан). Според скорошна негова оценка талибаните включват между 20 и 25 групи.


От политическото ръководство (каквото талибаните нямаха до средата на миналото десетилетие) и кръга на преговарящите от Доха до структурите (съветите) "по места", бойците и терористичната мрежа "Хакани" - наброяваща до 15% от силите им и със собствен дневен ред - всички тези аспекти помогнаха на талибаните да стигнат дотук.


Застрашено ли е единството сега, когато целта е постигната? Въпросът с "Ислямска държава" поставя въпроса за сплотеността и защото "Хакани" е служила както за връзка с "ИД - провинция Хорасан", така и с "Ал Кайда", от която Западът очаква талибаните да се разграничат.


"Доха" срещу "бойното поле"


В последните години талибаните са разделени между групата, командваща бойното поле, и политическото ръководство, което участва в мирните преговори в Доха, пише американското обществено радио NPR. "Талибаните имат разделения и разломи, но действат като общо движение," казва Картър Малкасиън, историк, за медията.


Според изследователя Ананд Гопал "талибаните не са монолитна организация" и ако говорителите като Сухейл Шахин са "по-космополитни" и с се променили, крилото, което е прекарало по-голямата част от изминалите в 20 г. в битка, едва ли се променило толкова.


Според Гопал в тази ситуация надпреварата за позиции тече. Кой ще вземе конкретни министерства? Как ще се балансира между искащите отмъщение и другите, между сражавалите се (и понесли загуби) в последните две десетилетия и останалите? Част от талибаните са загубили членове на семействата, убити в хода на конфликта, и те по-скоро ще искат отмъщение.


Голямото изпитание пред талибаните: да докажат, че съществуват

© Associated Press


"Докато другите, да кажем, политическото крило, разбират, че се нуждаят от международната общност и искат да взаимодействат с международната общност," затова има опити да бъдат поставени на ръководни позиции в Кабул.


За "вътрешно разделени" талибани говори и фганистаският журналист Билал Саруари, който наскоро напусна Кабул. По думите му новото поколение бойци е разделено как трябва да управлява - с мека ръка или с железен юмрук.


Новото поколение бойци са същевременно силно повлияни от организации като "Ал Кайда"; по-добри бойци са. Политическото крило има по-интензивен контакт със света, разбира по-добре нуждата от легитимност и външно финансиране.


Недоверие


Талибаните имат "история на вътрешни борби между различните групи", а това може да направи новото правителство неустойчиво в дългосрочен план, пише Джесика Танея за EUObserver. Политическото бъдеще на организацията не е непременно бляскаво; фракции на талибаните вече са влизали в конфликт за средства.


Разделението в редиците бе илюстрирано и от прикриването на смъртта на лидера молла Омар в продължение на две години - предаването на властта бе белязано от недоверие към приемника, който освен това се сблъска с гнева на множество високопоставени членове в организацията, като стана част от мирните преговори с пакистанските служби.


Според Танея то е илюстрирано и от необичайния избор на лидер; Хайбатулла Ахундзада, с ограничен политически и полеви опит, пое властта след убийството на приемника през 2016 г. Изглежда, задачата му е била да укрепи политическите позиции на движението (и част от това е привличането на Шер Мохамад Абас Станикзай, политолог), изпратен в политическото бюро на талибаните в Доха.


Уравнението може да се обърка от Абдул Гани Барадар, заместник-ръководителят на талибаните и който може да е нов президент. Авторът го нарича "пионка" на армията и службите в Пакистан, която трябва да се меси във вътрешните работи на движението. Предвид мълчаливата подкрепа за движението досега толкова дълги години автономията на талибаните е под въпрос и вече има оценки, че то скоро няма да може да контролира "бунтуващите се" кадри.


Дори обратната теза доказва различните интереси


Говоренето за фрагментация на талибаните е просто част от тактиката "разделяй и владей", използвана спрямо една по-скоро сплотена група, смята Андрю Уоткинс от Института на Съединените щати за мира. Според този, публикуван през 2020 г. анализ няма основание в реалността да се смята, че "хардлайнери" сред талибаните ще избягат при "Ислямска държава". В действителност това се случва в последните месеци.


"Групата далеч не е монолитна, но идеологическите различия не са достатъчно обяснение защо това се е случвало в миналото и може да стане отново," продължава Уоткинс. Той също така твърди, че ръководството на талибаните е работило постоянно - и на моменти безмилостно - за да съхрани организационната кохезия.


Уоткинс е на мнение, че още от свалянето си от власт талибаните са описвани като хлабава мрежа с тенденция към "фрагментация", без йерархия, с разделения между някои регионалните съвети и "централния" в Куета, Пакистан. Експертните оценки действително показват движението като гъвкаво, адаптивно и полицентрично, с конкуренция за властта, но мисленето, че военният натиск и опитите да се раздели движението с инструменти като инициативи за помирение ще проработят, е по-скоро пожелателно.


Дори в този скептичен към сценариите за разделения в талибаните анализ се признава, че те имат "хлабава мрежа", в която местните съвети традиционно са преследвали собствени цели от свалянето на режима през 2001 г.


Изследването не разглежда въпроса дали е възможно талибаните да се фрагментират и това да ги отслаби, докато са на власт. В условията на хипотезите отпреди падането на Кабул (че единството на талибаните може да се подтави пос въпрос от силен военн натиск или от преговорите в Доха) авторът смята, че най-голяма възможност за разпад има, ако лидерът не мже да защити интересите и загуби капацитета да гарантира оцеляване. Предстои да се види дали по-голяма опасност за единството им е военното време или "държавното".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  Дневник, да нямате някаква норма за изпълнение? По пет статии за талибаните на ден, за повече- бонус?

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  " двете седмици, откакто талибаните овладяха Кабул, това се случи повече от веднъж - сигнали за злоупотреби с жени, насилие над мирни жители, етнически преследвания и много други. От ръководството на талибаните заявяват, че ще проучат случаите и не допускат насилие срещу афганистанците."

  Кой могъл да се спаси и да напусне страната, добре ! Който не, ще разчита на...... ръководството на талибаните ! Да проучат случая и да.......накажат виновните !

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  ... част от двусмислените, скриващи истинските мотиви реакции на талибаните...
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Тук за нашите условия думичката "талибаните" може да бъде заместена с "ръководството на една новоизгряла, но светкавично залязваща партия".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Що бе едно време като ги тренираха американските комуняги да се бият срещу съветските комуняги не съществуваха ли?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 5. 5 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Талибаните ще търсят международно признание и ще го получат. Умерената фракция ще победи, макар че това е малко необичайно при национално-освободителни революции, каквато по същество беше съпротивата на талибаните. В рамките на шест месеца, година макс, те ще бъдат признати дори от САЩ.
  Всички граничещи с тях държави, включително Пакистан имат интерес сега от стабилен Афганистан, а друг освен Талибана, който може да управлява няма. Те ще търсят признаване от Русия, Китай и Европа като начало.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  - сигнали за злоупотреби с жени
  =======
  Сигнал....?
  С жени...?
  Че то......в западния демократичен свят, злоупотребите с жени си е най обикновено ежедневие....!

  Bukalemun
 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Афганистан е в чиста гражданска война. Какви човешки права, какви пет лева очаквате. Отделно сега са брутално въоръжени отделните фракции като докопаха американско супер оръжие, така че в момента когато външния враг изчезне всеки ще си парцелира зоната която владее и ще си я управлява по някакви негови си правила. Всичко останало са приказки под шипковия храст. Тези хора повече от 30 години са във война, те имат цяло младо поколение което друго не познава и по друг начин не се препитава……

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Всички тези хипотези са правени от седящите в комфортните си кабинети хора, които и да се окажат сбъркали след десетина години, ще са забравили. А че решение се взимат, на базата на тези “анализи”, които се отразяват директно на живота на хора, много много не влиза в сметката.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Дневник, да нямате някаква норма за изпълнение? По пет статии за талибаните на ден, за повече- бонус?
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Някой да е чувал за порно с талибани

 11. 11 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 444 Неутрално

  - сигнали за злоупотреби с жени=======Сигнал....?С жени...?Че то......в западния демократичен свят, злоупотребите с жени си е най обикновено ежедневие....!
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Абе като държиш да си на всяко гърне мерудия защо поне не подбираш статиите под които да коментираш че да не си смешен. Какви точно са ежедневните злоупотреби с жени в западния свят? И това казано от един турчин и мюсулманин.

 12. 12 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#10:"Сд"][/quote]

  Имат, как да нямат. Целта на медийната пропаганда е:

  1. Насаждане на постоянен страх от несъществуващи опасности, за да може да бъде стадото спасявано от държавната мафия
  2. Посочване на постоянния враг, за да може стадото да търси държавната мафия за спасител. Прави ми впечатление че постояння враг в България е Русия и Путин докато в някои западни общества това са Китай, Републиканците, съседна държава или просто консервативно мислещи хора.
  3. Медийната пропаганда има и още една цел, да промива мозъка на стадото че само едно решение е вярното за него. В случая с България това е ЕССР и демократичния модел на избор на по малкото зло.

  Дневник просто е част от статуквото.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Ха ха, та те преди години доказаха че са мракобесници, не вярвам да са се променили !!!

 14. 14 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Доказват го със страхотна сила!

 15. 15 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 224 Весело

  Талибаните който безцерменно изритаха НАТО - окупаторите и накараха ги на унизително бягане, трябвало да доказват ще съществуват!?
  Соросоидните медии съвсем изперкаха. По - смехотворни са само онези заглавия с изречението - "готвачът на Путин".

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Теза удобна теза полезна за Столетна статуквеща партия
  и любими й дъщерни...

  От Андрешко (с акордеон, в моладости),
  такси драйвер летец (в зрела възраст ) и
  мъдрец в презрела:

  [#3] от "дедо Андро":
  ... част от двусмислените, скриващи истинските мотиви реакции на талибаните...
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Тук за нашите условия думичката "талибаните"
  може да бъде заместена с "ръководството на една

  новоизгряла, но светкавично залязваща партия".

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  безплодни догадки
  за точен анализ липсва информация

  ще видим

  на талибаните повече им приляга организация, чието единство се запазва с брутални и светкавични мерки, дори потенциалните отцепници биват ликвидирани
  но пък такъв постоянен режим на вътрешни чистки не благоприятства боеспособността
  така че - НИЩО не знаем за тях
  и май никой не знае - американското разузнаване със сигурност, както се видя вече и от слепите даже

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK