Склонни ли са германците да плащат повече заради климата

Склонни ли са германците да плащат повече заради климата


По-скъпи месо и колбаси, по-достойно заплащане на фермерския труд, по-малко пътувания с личната кола или със самолет - на какви материални жертви са готови германците в името на опазването на климата?


Твърди се, че германците са много загрижени заради промените в климата и настояват за решителни мерки в негова защита. По тази причина темата стана и една от ключовите в сегашната предизборна кампания в Германия. Но какво конкретно са готови да променят в живота си германците и колко повече биха плащали в името климата, природата и екологията? Какво повишаване на цените би било приемливо за тях? И дали са биха били склонни да пътуват по-малко с автомобил или със самолет?


Две съвсем актуални проучвания на общественото мнение дават отговорите. Те са направени от демоскопския "Институт Аленсбах" и от висшето училище "ФОМ".


Трябва да се борим за климата, смятат германците
И двете допитвания показват еднозначно: идеята за целенасочена борба срещу глобалното затопляне се ползва с широка подкрепа в германското общество. Както сочи проучването на института "Аленсбах", само 13 процента от запитаните не вярват, че промените в климата са предизвикани от човека. А от допитването на "ФОМ" се разбира, че едва според всеки пети разговорите за екологична криза са преувеличени. Същевременно 74 процента са на мнението, че ако човечеството не промени нищо в поведението си, рискува голяма екологична катастрофа.


Учените от "Аленсбах" са разделили анкетираните на три групи. Първата (27 на сто) бие тревога, определя защитата на климата като висш приоритет и настоява за незабавни действия. Втората (34 на сто) смята, че трябва да се действа балансирано и без бързане, и е сигурна, че човечеството ще се справи с проблема. Третата (17 на сто) се съмнява в сериозността на екологичната криза и предлага да се взимат мерки едва след другите държави.


Така като цяло излиза, че мнозинството - 60-75 процента - е убедено, че трябва да се действа. Но как точно? Анкетираните от "Аленсбах" са на мнението, че и всеки потребител трябва да участва в защитата на климата, но това трябва да е на първо място задача на политиците и на предприятията.


Германците са против поскъпването на горивата и отоплението


От предложените в допитванията мерки анкетираните посочват най-често залесяването, финансирането на разработки за създаването на екологични двигатели и на нови видове горива за отопление, топлоизолацията на жилищата и поставянето на слънчеви колектори, форсирането на добива на енергия от възобновяеми източници, разширяването на мрежата от велоалеи. 47 на сто подкрепят отказа от въглища като източник на енергия, а 43 на сто са съгласни да поскъпнат самолетните билети.


Същевременно само 16 на сто биха приели цените за отоплението и горивата да се повишат. На директния въпрос на института "Аленсбах" за какво запитаните биха били готови да плащат повече заради опазването на климата, само 9 процента казват, че са съгласни цените на бензина и дизела да се повишат осезаемо, а 33 на сто биха приели незначително поскъпване. Сходно е и отношението към цените на отоплението и електроенергията, а още по-малко хора биха приели увеличаването на данъка за собствениците на автомобили.


За труда на местните фермери може и трябва да се плаща повече


Все пак има немалко стоки и услуги, за които германците са готови да плащат повече в името на климата. На първо място са месото и колбасите - 34 процента са готови и на съществено увеличение на цените им, а 45 на сто - на по-малко повишение. За това вероятно роля играе и обстоятелството, че промишленото животновъдство е смятано не само за вредно за климата, но и все повече е критикувано в Германия заради нехуманното отношение към животните. Освен това расте популярността на идеята за подкрепа на местните производители, които са готови при по-високи цени да подобрят условията за отглеждане на животните.


Освен това германците са съгласни да плащат повече или малко повече за доставяните по море с висок разход на гориво екзотични плодове, за млечните продукти (което също е свързано с условията за отглеждане на животните), за самолетните билети, както и за дрехите - за да не се внасят от далечни страни с евтина работна ръка, а да се произвеждат по-наблизо.


Като цяло около една трета от жителите на Германия са готови да плащат доста повече за стоките и услугите в името на опазването на климата, докато над 50 процента от запитаните са на мнението, че тази борба не трябва да води до повишаване на материалното натоварване на потребителите.


В името на климата: четирима от десет германци са готови да ограничат пътуването със самолет през отпуската.

В името на климата: четирима от десет германци са готови да ограничат пътуването със самолет през отпуската.


Пестенето на енергия е станало тенденция


Същевременно обаче 57 процента казват, че в делника си се стараят да причиняват по-малко щети на климата: 66 процента икономисват електроенергия, а 59 на сто се стремят да купуват икономични електроуреди за дома. Запитаните посочват и че зимно време поддържат по-ниска температура в жилището за намаляване на разхода на отопление, по-малко ползват автомобили, намаляват консумацията на продукти от далечни страни, избягват пътуванията със самолет и редуцират консумацията на месо.


Изводите в проучването на института "ФОМ" са сходни: готовността на германците да променят или поне да коригират начина си на живот заради климата е факт. Запитаните искат да намалят разхода на електричество за осветление (69 процента), да пестят вода (67 процента), да приемат по-ниски температури в дома през зимата (57 процента), да ползват повече велосипед или да ходят пеша (56 процента), да не пътуват със самолет през ваканцията, а да я прекарват в региона (38 процента) и да се откажат от месото (35 процента).


Така от двете проучвания излиза, че готовност да плаща повече за стоките и услугите заради защитата на климата проявява немалка част от германците, но все пак не основната, и очевидно по-добре обезпечената. Докато масовото пестене на енергия вече очевидно се е превърнало в общонационална тенденция.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Сега на изборите ще стане ясно!

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Весело

  Гърците са абсолютно 100% склонни германците да плащат повече.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  На секакви жертви. Спомнете си само защитата на Берлин, 12-годишните хитлерюгенди. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Аз лично нямам нищо против немците да плащат повече за "климата". Работата е там че те искат и останалите да плащат, което вече не е ОК.

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  кактото и да ми говорят, всичко опира до пари!
  Аз съм съгласна да плащам за контрол на раждаемостта на бедните държави, защото ако броят на хората се ограничи с хуманни методи много от проблемите с унищожаването на горите и замърсяването на природата ще се разрешат.
  Интересно защо никъде не се предвижда такава мярка, а всички се свежда до изстискване на пари от богатите европейци? Европа е отговорна едва за 6-8% от замърсяването, а я натискат да плати на голям дял за т.нар. "борба" срещу климатичните промени?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Да дойдат да се отопляват в България с български пенсии и МРЗ и ще разберат какво е скъпо отопление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Мозъчната промивка от детската градина си казва думата. Когато постоянно вестници, телевизия и социални медии ти казват че ти си виновен за климатични промени е нормално да си втелен и да си ок държавната мафия да краде 60% от доходите ти под формата на различни данъци и такси.

  Тъй като това е част от големия ресет скоро германците, а после и другите народи ще им бъде казано че когато имате собственост сте най гадната бурожазия и мръсни капиталисти и докато не си предадете и последния имот и последния лев в банковия акаунт няма да участвате в спасяването на света, която тази същата държавна мафия е създала.

  Глобалния фашизо комунизъм настъпва и зелената мафия е част от него. Няма да притежавате нищо и ще сте щастливи - Световния Икономически Форум

  На който иска да си отвори очите може да види това видео на Джордж Гаммон по въпроса:

  https://www.georgegammon.com/is-government-coming-for-your-property/

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 8. 8 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Разстроено

  Немците са един голям, но изключително прост народ!

 9. 9 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 445 Весело

  Да обобщим: 75% от германците подкрепят борбата с климата, но 9% са съгласни да плащат значително повече за гориво. Почти всички обаче са започнали да пестят от ток. Внушава се, че това е от загриженост за климата, обаче дали не е заради цената на тока, която за битови потребители в Германия е над 3 пъти по-висока отколкото у нас примерно? Проучването и ДВ тактично пропускат подобни въпроси.

 10. 10 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  "Зелената сделка" е една от най-големите финасови манипулации. Защо? Защото 90% от замърсяването идва от Азия и третия свят. това дали Германия ще си намали "въглеродния отпечатък" (а този израз е такава глупост по своята същност!) е абсолютно без значение за природата. Единствената цел е да се преразпределят огромни парични ресурси.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Германците плащат за каквото им кажат😂😂😂
  (Питайте евреите😂😂😂)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#10] от "olexander":

  Стига с това "замърсяване"!
  CO2 не е със статут на замърсител.

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Горното е перфектен пример за поръчкова социология и анализ. На абстрактни въпроси като "Загрижени ли сте за промените в климата?" лесно се отговаря с "да" - някак благородно е да си загрижен за такива глобални проблеми и със своето "да" да спасяваш човечеството. Ама когато дойде време за плащане се вижда какво всъщност е положението - едва 9% от германците (дето са най-промитите в ЕС) са готови да посрещнат по-скъпи горива - това при положение, че ЕК се ангажира изцяло на 100% да ни откаже от бензин, дизел, керосин и пр.
  Зелената сделка реално няма никаква подкрепа сред гражданите на ЕС а бе прекарана толкова скоростно само заради интересите на ония от Давос.

 14. 14 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 690 Неутрално

  А тези от Дубай и Саудитска Арабия какво ще плащат,или те ще са милиардери и ще си купуват футболни клубове

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  На секакви жертви. Спомнете си само защитата на Берлин, 12-годишните хитлерюгенди. . .
  —цитат от коментар 3 на Един вампир броди из Европа


  Ми нье, не мисля.

  Трендът на последните няколко социологически проучвания показва, че Бербок - която, да припомня, е по-скоро "центристка" при Зелените - мощно потъна след като си поотвори устата за конкретни политики, които като Канцлер вече със сигурност биха били наложени, а не бяха само вероятност и нещо като имагинерен "светъл идеал".

  А изследване сред индустриалците и менуджърите на водещи фирми и даде убийствените само 7%.

  Е, вярно, на дебата сега се класира втора след Шол и пред Лашет с цели 25% одобрение от публиката. Ама дебатът беше по-скоро бла-бла ...

 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тангра":

  Прагматичен, мобилизиран и стоически народ, готов да се откаже от определени удоволствия и да промени начина си на живот, в името на по-дългосрочни колективни цели. В средното немско домакинство няма разхищение характерно за други западни страни – живеят в апартаменти по 90 квадрата, карат нов Голф или Киа защото разходът по него е фиксиран докато му изтече гаранцията, всички ресурси се уплътняват и планират, жените създават железни навици на децата и т.н.

 17. 17 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гърците са абсолютно 100% склонни германците да плащат повече.
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Гърците срещу вас да тичат, няма да ги настигнете....

 18. 18 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 552 Весело

  Вече и аз се чувствам близък до германците. Много съм загрижен за климата, ама само някой да ми увеличи дизела, с който храня трите звяра с трилитрови двигатели бял ден няма да види. А само да ми вдигне административно газа за отоплението....

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#12] от "zxp53317185":

  До коментар [#10] от "olexander":Стига с това "замърсяване"!CO2 не е със статут на замърсител.
  —цитат от коментар 12 на zxp53317185


  Не и според учебника за 4-ти клас "Човекът и природата" където СО2 е представен на децата като "основният замърсител на въздуха"!!!

 20. 20 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#16] от "irobot":

  То е лесно да търсиш колективната цел когато цяла Европа работи за теб.

  https://www.goldmoney.com/research/goldmoney-insights/eurozone-finances-have-deteriorated

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  добри резултати от промиването на мозъците, като гледам данните от проучването

  и в същото време даже жертвите на "зеленообразната" пропаганда не са много навити да плащат за "наложителните мерки"


  но... колко са лесни са за зомбиране германците! отново...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  Нашариха навсякъде с предизборна нагледна агитация.
  Гледам плакатите по улиците и се забавлявам с климатичните послания:
  "За едно климатично справедливо общество"
  "Чрез опазване на климата - към просперитет "
  И разни такива дъвки с думата "климат"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#7] от "radelmarfx":

  ок, разбрахме ПРОТИВ какво си

  не е ясно ЗА какво си
  ще споделиш ли?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сд":

  когато талибаните се доберат до тях, ще плащат с литри кръв и метри кожа...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#10] от "olexander":


  "Зелената сделка" е една от най-големите финасови манипулации. Защо? Защото 90% от замърсяването идва от Азия и третия свят. това дали Германия ще си намали "въглеродния отпечатък" (а този израз е такава глупост по своята същност!) е абсолютно без значение за природата. Единствената цел е да се преразпределят огромни парични ресурси.
  —цитат от коментар 10 на olexander


  Няма справедливост на този свят. Винаги така са вървели нещата. Тези с власт, лъжат най-нагло и по езуитски, и прибират парите на останалите 90-95 % от населението. Така е устроен света.

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Да бе, ще го опазят климата, ама дрег път. Дайте да спрем колите с ДВГ и да пуснем електричките! А той тока е без вредни емисии, иде направо от Марс! И след 6-7 години ще се чудим къде да дяваме акумулаторите! Абсолютна корупция е това! Световно отглеждане на екомафия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#16] от "irobot":


  До коментар [#8] от "Тангра":Прагматичен, мобилизиран и стоически народ, готов да се откаже от определени удоволствия и да промени начина си на живот, в името на по-дългосрочни колективни цели. В средното немско домакинство няма разхищение характерно за други западни страни – живеят в апартаменти по 90 квадрата, карат нов Голф или Киа защото разходът по него е фиксиран докато му изтече гаранцията, всички ресурси се уплътняват и планират, жените създават железни навици на децата и т.н.
  —цитат от коментар 16 на irobot


  Трудов лагер? :-)

 28. 28 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Освен това германците са съгласни да плащат повече или малко повече... за да не се внасят от далечни страни с евтина работна ръка, а да се произвеждат по-наблизо

  То това всъщност не е въпрос толкова на климат. Много хора се оплакват от ниските заплати на място и това, че работните места се заемат от чужденци или евтина продукция се внася. Ако искаш да потребяваш местно, трябва да плащаш повече, защото, всеки иска висока заплата, и този, който купува, както и този, който произвежда.

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#17:"mun4o"][/quote]

  "Гърците срещу вас да тичат, няма да ги настигнете...."

  Абсолютно! По мързел, лъжи и измами нямат настигане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#17] от "mun4o":


  Гърците срещу вас да тичат, няма да ги настигнете....
  —цитат от коментар 17 на mun4o

  Стига глупости! Гърците са мега зле от доста време. Румъния вече ги изпревари по БВП. Ние официално ще не сме, но е въпрос на време.

 31. 31 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#19] от "jazzdevil":

  Ок, проблем е безспорно, но по - голям проблем е хора на средна възраст като го плещят това. И между другото в немски източници много рядко се говори за "замърсяване" с CO2, винаги говорят за емисии, вредни емисии, парникови емисии, въглеродни емисии итн. Имат си и термин за замърсяване на въздуха който е Luftverschmutzung, но се употребява в друг контекст.

 32. 32 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":

  - по малко намеса на държавата в бизнеса
  - по малко данъци /5% за гражданите и 2% за бизнеса/
  - премахване на БНБ
  - парламента да стане задължителен за избранниците и те да не получават заплати
  - всеки гражданин на България да има право да носи и притежава оръжие свободно и това записано в конституцията
  - премахване на "безплатното" здравеопазване
  - премахване на пенсионния фонд
  - частната собственост неприкосновенна и това записано в конституцията
  - премахване на минималната работна заплата

  ей такива малки неща.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Рядко може да се види по-манипулативна статия.
  Германците уж били готови да спасят климата на всяка цена, ама от анкетата се вижда, че не са склонни да се повишат цените на нищо. Може би ако бяха ги питали за цените на водолазните костюми и гайдите, щяха да са склонни да им се повишат цените. После идва ”гениалния” извод, че щом някой пести от вода и електроенергия, и иска да ходи повече пеш и с велосипед, значи той иска да плаща на болшевиките да спасяват климата. Ами и аз искам да пестя вода и електричестви и да плащам по-малко (не повече). Кой не иска? Ама това не е заради кефа и благоденствието на еко талибаните. И при германците е така, само дето от статията излиза обратното. И за ходенето и карането

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Ми колко повече? Тя печатницата ще прегрее.

 35. 35 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тангра":Прагматичен, мобилизиран и стоически народ, готов да се откаже от определени удоволствия и да промени начина си на живот, в името на по-дългосрочни колективни цели. В средното немско домакинство няма разхищение характерно за други западни страни – живеят в апартаменти по 90 квадрата, карат нов Голф или Киа защото разходът по него е фиксиран докато му изтече гаранцията, всички ресурси се уплътняват и планират, жените създават железни навици на децата и т.н.
  —цитат от коментар 16 на irobot


  И накрая изперкват и искат да ги любят мигранти.
  Айде, мерси от таквази прагматичност.
  Част от интелекта е да мислиш ЦЯЛОСТНО за ХОРАТА и за СЕБЕ СИ!
  Пестеливостта е майка на мизерията. Казвам го като доста пестелив човек.
  Комунягите ни караха да пестим. Държи ми влага за цял живот. Няма нужда от още.

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#33] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тя статията че е манипулативна - манипулативна е.

  Ама там е работата, че от Зелената сделка и квотите за емисии Германия вече печели чиста суха пара! При товяа много, а ще става и още повече с вдигането - нарочно! - на цените на емисиите.

  И те' ти немската далавера - другите ще им платИМ увеличените цени.
  А те ПАК ще се сетят, че са "Социалщат"! Щото бяха позабравили ...

 37. 37 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Гърците са абсолютно 100% склонни германците да плащат повече.
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Лошото е, че 100% от китайците и американците също са склонни Европа, и в частност Германия, да плащат повече.
  При липса на единство в международен план драконовите мерки, налагани в Европа ще доведат до незначителни подобрения в климата, за сметка на това ще докарат значително влошаване на благосъстоянието на Европа.

 38. 38 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#17:"mun4o"]
  —цитат от коментар 29 на lz2
  "Гърците срещу вас да тичат, няма да ги настигнете...."Абсолютно! По мързел, лъжи и измами нямат настигане![/quote]

  Обикновен хейтър или просто глупак?

 39. 39 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Рядко може да се види по-манипулативна статия.Германците уж били готови да спасят климата на всяка цена, ама от анкетата се вижда, че не са склонни да се повишат цените на нищо. Може би ако бяха ги питали за цените на водолазните костюми и гайдите, щяха да са склонни да им се повишат цените.
  —цитат от коментар 33 на Котаракът на Шрьодингер

  Точно!
  Първо, статията беше написана в стил:
  цели 20% са склонни да плащат повече за екология,
  само 50% са склонни да не плащат ...

  После, най-висок % били за увеличение на "самолетните билети".
  Веднага си помислих, а тия хора дали пътуват със самолет!?

 40. 40 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Още си спомням 2001 или някъде тогава, един германец как се блещеше, че българите се бръснем с пусната да шурти вода от чешмата, а той си пълни някакво количество в мивката, и така се оправя.
  Когато сравнихме цените на кубик в София и в Германия (не помня в кой точно град), всичко си дойде на мястото...

  Тоест, хората стават пестеливи само тогава, когато ги удариш сериозно по джоба.

 41. 41 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#37] от "Yotce":

  Няма. ЕС като нищо ще натовари всики вносни стоки и суровини, натоварени с въглероден отпечатък, с допълнителни акцизи и ще ги направи непродаваеми в ЕС.

  В крайан сметка, 2 пазара са златните кокошки за китайците - ЕС и Северна Америка.
  Без тях, Китай ще се наложи да продава лаптопи на конгоанците.

 42. 42 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  Аз съм повече загрижен за следното:
  В България също предстоят избори!!!

  Партиите ще имат ли ясна позиция са вижданията си относно глобалното затопляне, замърсяване, и колко скъпо ще ни е това удоволствие!?

  Като въпросите са основно към "ЗЕЛЕНИТЕ" партии!!!

  Българският избирател трябва да знае с какво се нагърбва и КОЙ ЩЕ ДАДЕ ПАРИТЕ!!!

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Склонни ли били?! Що за въпрос?! Ще плащат безлопотно и толкова, после и ние ще плащаме, пак безропотно.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#31] от "zxp53317185":

  Ами те хора на средна възраст са ги написали тия учебници и други "експерти" в министерството са ги одобрили - това не е незнание а целенасочено насаждане на пропаганда. Ей вижте за какво става дума:

  https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Vaglerodniiat-dioksid-e-predstaven-kato-zamarsitel-na-vazduha-v_32918.html?page=1

 45. 45 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "stargate":

  Не казвам, че това е идеалът за общество който всички трябва да се следват, но се опитвам да покажа какво представлява немското общество и какво движи хората там. Друга интелектуална традиция (Кант, Хегел, Ницше, Вебер), друго разбиране за света.

 46. 46 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":- по малко намеса на държавата в бизнеса- по малко данъци /5% за гражданите и 2% за бизнеса/- премахване на БНБ - парламента да стане задължителен за избранниците и те да не получават заплати- всеки гражданин на България да има право да носи и притежава оръжие свободно и това записано в конституцията- премахване на "безплатното" здравеопазване- премахване на пенсионния фонд- частната собственост неприкосновенна и това записано в конституцията- премахване на минималната работна заплатаей такива малки неща.
  —цитат от коментар 32 на radelmarfx


  Хубаво е, когато видиш "по-десни" от себе си!
  Евала, колега!
  Признавам, че ми харесват изброените, но дори не съм си и помислял да мечтая за тях.
  :)

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  До коментар [#37] от "Yotce":Няма. ЕС като нищо ще натовари всики вносни стоки и суровини, натоварени с въглероден отпечатък, с допълнителни акцизи и ще ги направи непродаваеми в ЕС. В крайан сметка, 2 пазара са златните кокошки за китайците - ЕС и Северна Америка.Без тях, Китай ще се наложи да продава лаптопи на конгоанците.
  —цитат от коментар 41 на Хай Буй


  Колко лесно и просто! Като къпан ...

  Ама тя тая не е "Взел Кольо - дал Кольо!".
  Щото от Китай не внасяме само лаптопите, гащи и плюшени и пластмасови боклуци.
  Я погледни стоманата от къде идва!
  Ами като ти шибнат китайците насрещните мита?

  Ми те дори Щатите се съобразяват, бе хора!
  Мерки, санкции, ама дефицитът им с Китай си расте ли, расте!
  Стига сте се изживявали като арийски юберменши ...

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Немците са един голям, но изключително прост народ!
  —цитат от коментар 8 на Тангра


  Няма как да се мерят с нашия малък, но изключително мъдър и храбър народ:).
  Виж кого си избираме и повече не питай.

 49. 49 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тангра":

  Аз съм повече загрижен за следното:В България също предстоят избори!!!Партиите ще имат ли ясна позиция са вижданията си относно глобалното затопляне, замърсяване, и колко скъпо ще ни е това удоволствие!?Като въпросите са основно към "ЗЕЛЕНИТЕ" партии!!!Българският избирател трябва да знае с какво се нагърбва и КОЙ ЩЕ ДАДЕ ПАРИТЕ!!!
  —цитат от коментар 42 на Тангра


  Ама то вече мина това - всичките ни депутати в Европарламента
  (без Джамбазки и Слабаков) бяха "за" Зелената сделка. Оттук нататък само ще ни обясняват как вече сме се ангажирали пред Брюксел и трябва да:
  -затворим въглищните централи нищо, че ще отидем на режим и цената на тока ще скочи 5 пъти.
  -да минем на 100% биодизел ако ще и 15лв да струва литъра.
  -да станем всички в егати и пр и и пр.

  Нов Световен Ред в зелено станиолче... 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Немците са един голям, но изключително прост народ!
  —цитат от коментар 8 на Тангра


  Викам да им пратим Слави да ги опрай.
  Или поне Тошко!

 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#32] от "radelmarfx":

  оригинално

  не разбрах какво значи "задължителен парламент"

  но добре че разрешаваш въоръжаване на народа
  тази мярка ще коригира всичките ти останали точки до нормалното

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#27] от "stargate":

  ми да

  арбайт махт фрай

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":

  недей да клеветиш гърците

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тангра":

  ако си работодател, разбираемо е защо се възторгваш

  но ако си наемен работник... странно е

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#50] от "xm...":

  очевидно е, че имат своите трифоновци

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  До коментар [#50] от "xm...":очевидно е, че имат своите трифоновци
  —цитат от коментар 55 на Николай Теллалов


  Явно нямат в пълнота.
  Докарали са го само до "фон"-овци!

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "Пестенето на енергия е станало тенденция"
  На нас пък това е последната ни грижа. Затова няма да станем, като германците.

 58. 58 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Горното е перфектен пример за поръчкова социология и анализ. На абстрактни въпроси като "Загрижени ли сте за промените в климата?" лесно се отговаря с "да" - някак благородно е да си загрижен за такива глобални проблеми и със своето "да" да спасяваш човечеството. Ама когато дойде време за плащане се вижда какво всъщност е положението - едва 9% от германците (дето са най-промитите в ЕС) са готови да посрещнат по-скъпи горива - това при положение, че ЕК се ангажира изцяло на 100% да ни откаже от бензин, дизел, керосин и пр. Зелената сделка реално няма никаква подкрепа сред гражданите на ЕС а бе прекарана толкова скоростно само заради интересите на ония от Давос.
  —цитат от коментар 13 на jazzdevil


  Брой в колко провинции АзГ ще надмине ХДС

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 59. 59 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#50:"xm..."][/quote]

  Тя меркел ги "оправи" достатъчно.
  А им прати и мургавите да ги оправят и буквално.
  След още 5 години сигурно ще прокарат "линия" всеки германец да се чувства виновен, че е жив.

 60. 60 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тангра":ако си работодател, разбираемо е защо се възторгвашно ако си наемен работник... странно е
  —цитат от коментар 54 на Николай Теллалов


  Аз съм и 2те.
  Но не виждам какво общо има.
  За мен има 2 положения.
  1. Да си вадя сам парите с труд. С тях да си плащам за труд и услуги от други хора.
  2. Да ми се крадат парите, труда и живота и да се раздават на по-бедните и на по-богатите от мен. Което едно време се наричаше социализъм, а днес се нарича "много социална държава". И някак трябва да звучи гордо.

  Социалистите, нео-социалистите и социалните така и не научиха, че държавата не е някаква бездънна МАНДРА, която раздава пари и блага.
  За да даде на един (безплатно), то тя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да ВЗЕМЕ от ресурса на друг човек. Или чрез данъци, такси, мита, или чрез печатане на пари и масова обезценка на заработеното от други хора. Или чрез заеми и заробване на бъдещите поколения.

  Тъпия немец си въобразява, че ако не му се вземе от него с по-скъп бензин и ток, и държавата като плати с държавни пари, някакси него това няма да го ощети. Щото държавните пари падат от небето. Социалисти, сър!!!

 61. 61 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тангра":
  —цитат от коментар 49 на jazzdevil


  Абе, не знам. Аз съм малко раздвоен, да се притеснявам ли.
  Ако иде масово обедняване, аз съм сравнително добре. И мога да понеса и 15лв бензин.
  А косвено това ще доведе до по-евтини услуги от всякакво естество.
  Разбира се, има го и моментът зелените комунисти не търпят независими хора, и ще направят и невъзможното да ми заграбят изработеното и да го раздадат на себе си, на по-бедните, на по-богатите, на всички, които не са средна класа.

 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Весело

  Немците са един голям, но изключително прост народ!
  —цитат от коментар 8 на Тангра


  Българите са един малък, но изключително умен народ, който си мечтае за "немска заплата". Дори част от тях вече са при "изключително простия народ" за да работят квото им падне, стига заплатата да е като на "простите немци". Съжалявам, ама е реалност.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  Сега, с тези малко трябва да мислите предварително преди да им се присмивате. Тези същите си намалиха заплатите преди да минат от немска марка към евро... и захлебиха яко. Сега тези същите искат да пазят климата, като между другото ще пътуват по-малко (туризъм в родината) и ще захлебят собствените им фермери, което ще рече повече пари ще остават в немско...

  Май не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  [quote#17:"mun4o"]
  —цитат от коментар 29 на lz2
  "Гърците срещу вас да тичат, няма да ги настигнете...."Абсолютно! По мързел, лъжи и измами нямат настигане!
  —цитат от коментар 38 на mun4o


  Обикновен хейтър или просто глупак?[/quote]


  Сам трябва да се определиш.

 65. 65 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#62] от "gost22":

  Немския стандард на живот върви стремително надолу а освен размера на заплатата имат значение и данъците и цените в магазините ( и най-вече на услугите)

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#60] от "Тангра":

  не може да си "и двете"

  макар че в тая епоха на лумпенизация (декласиране)...

  и пак не разбирам какво се кефиш на тая малоумна "либертарианска" програма

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#60] от "Тангра":

  а, забравих да добавя, че бъркаш социализъм с държавен капитализъм

  спокойно, почти всички ги бъркат, защото са израснали под мозъкопромиващата пропаганда, при това и от двете страни на "желязната завеса"

  ако имаш желание да попълниш липсите на знание, насреща съм
  и аз дълги години се заблуждавах, без да знам, че се заблуждавам

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Весело

  До коментар [#62] от "gost22":Немския стандард на живот върви стремително надолу а освен размера на заплатата имат значение и данъците и цените в магазините ( и най-вече на услугите)
  —цитат от коментар 65 на Quo Vadis?


  Аха, толкоЗ им е зле, че всичките у немско учат български, та да могат да емигрират в България.... Колкото и да ти е криво, още бая има да почакаш да си сриват стандарта, та да го докарат до северозападните ни нива.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 69. 69 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Немците са един голям, но изключително прост народ!
  —цитат от коментар 8 на Тангра


  Пропагандата отдавна им е промила мозъците!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 70. 70 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  Сега, с тези малко трябва да мислите предварително преди да им се присмивате. Тези същите си намалиха заплатите преди да минат от немска марка към евро... и захлебиха яко. Сега тези същите искат да пазят климата, като между другото ще пътуват по-малко (туризъм в родината) и ще захлебят собствените им фермери, което ще рече повече пари ще остават в немско... Май не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед.
  —цитат от коментар 63 на gost22


  Климатът не е лозе, че да го "пазиш".
  Аз лично съм откривал преднамерени лъжи в статистиките и числата при историческите годишни температури.
  Но си трябва някакво базово математическо ниво. С "тра-ла-ла" бръщолевене само не става.

 71. 71 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Разбира се, има го и моментът зелените комунисти не търпят независими хора, и ще направят и невъзможното да ми заграбят изработеното и да го раздадат на себе си, на по-бедните
  —цитат от коментар 61 на Тангра


  Задава се зелена диктатура, а капитализмът, където пазарат диктува какво се произвежда и на каква цена, ще си замине в историята!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 72. 72 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  До коментар [#60] от "Тангра":а, забравих да добавя, че бъркаш социализъм с държавен капитализъмспокойно, почти всички ги бъркат, защото са израснали под мозъкопромиващата пропаганда, при това и от двете страни на "желязната завеса"ако имаш желание да попълниш липсите на знание, насреща съми аз дълги години се заблуждавах, без да знам, че се заблуждавам
  —цитат от коментар 67 на Николай Теллалов


  Аз наричам социализъм всичко, при което се взимат мои изработени пари и се раздават на други хора "безплатно".
  Винаги, когато се ползват ЧУЖДИ пари, за мен е "социализъм".
  В самото понятие "социал" се има предвид точно такова "преразпределение" на чужди пари.
  Няма как да се заблуждавам, аз работя с принципи и логика.

 73. 73 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  До коментар [#60] от "Тангра":не може да си "и двете"макар че в тая епоха на лумпенизация (декласиране)...и пак не разбирам какво се кефиш на тая малоумна "либертарианска" програма
  —цитат от коментар 66 на Николай Теллалов


  Абсолютно може. От 9 до 5 работя в софтуерна фирма като служител. След 5, също и събота и неделя работя като инвеститор на имоти, майстор, рентиер, счетоводител, мениджър и тн.

 74. 74 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#68] от "gost22":

  Ако си забелязал там ходят предимно хора с ниско образовани и такива живещи на социал.
  Единствената категория квалифицирани кадри, който от БГ отиват там са медицински работници ( лекари, зъболекари и сестри) ...

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#74] от "Quo Vadis?":

  Идея си нямаш за какво пишеш. Аре сега, излез в нЕкой град в България и ми намери фаянсаджия с кетап за мрамор. Щото аз веднага мога да ти посоча български фаянсаджия с такъв кетап, ама работи в немско. Баце, баце, дори занаятчиите дето отиват там вдигат нивото щото им се налага. Сега, че имаш познати, дето са работели там ... полулегално и са се върнали, то показателно че от всяко дърво свирка не става.
  А да, и освен медицинските кадри (щото ги виждаш и имаме недоимък) мога да ти посоча още доста професионалисти (около корабоплаването и поддръжката, логистиката и други инженерни специалности ), които работят в чужбина и смятат да се върнат... когато се пенсионират, ако се върнат, де.
  Остават само тези , дето може да работят през интернета.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#37] от "Yotce":Няма. ЕС като нищо ще натовари всики вносни стоки и суровини, натоварени с въглероден отпечатък, с допълнителни акцизи и ще ги направи непродаваеми в ЕС. В крайан сметка, 2 пазара са златните кокошки за китайците - ЕС и Северна Америка.
  Без тях, Китай ще се наложи да продава лаптопи на конгоанците.
  —цитат от коментар 41 на Хай Буй


  Абсолютно вярно..

  Китай има все по засилено икономическо присъствие в Африка..
  Това е вярно..

  А една лека кола , сглобена от стомана с въглероден данък в ЕС и от стомана, без данък в Индия би имала към 1.8 пъти разлика в цената, при абсолютно еднакви качества..

  А познайте, един бразилски лекар, каква кола ще си купи ..

  Па мани ги колите - ами хилядите машини...
  Турбини, кранове , шпунтополагачи и т.н.

 77. 77 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тангра":Прагматичен, мобилизиран и стоически народ, готов да се откаже от определени удоволствия и да промени начина си на живот.
  —цитат от коментар 16 на irobot


  Истинският немски мъж, трябва да отсече поне едно дърво, да построи дом за поне един мигрант и да отгледа поне един грък ..!

 78. 78 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  П.П
  Дърветата се секат, заради Зелената Сделка..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK