Унгария се оказа най-големият купувач на германско въоръжение

Председателят на военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч с началника на отбраната на Унгария ген. Ференц Кором при полагането на венец по време на посещението в Будапеща през юли.

© nato.int

Председателят на военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч с началника на отбраната на Унгария ген. Ференц Кором при полагането на венец по време на посещението в Будапеща през юли.Германското правителство е одобрило през приключващия си 4-годишен мандат износ на оръжие за 22.5 млрд. евро и водещият клиент се оказа Унгария.


Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на данни от министерството на икономиката в Берлин.


Износът за тази страна през последните 4 години е достигнал 2.66 млрд. евро. Следват САЩ с 2.36 млрд. евро.
Сред десетте водещи купувача има държави, които не са членки на НАТО или ЕС. Такива са Алжир (2 млрд. евро), Египет (1.88 млрд. евро) и Катар (720 млн. евро). Износът за Египет е обект на спорове, тъй като армията на страната участва в конфликти като тези в Йемен и Либия.


Данните обхващат времето между 24 октомври 2017 г. и 8 август 2021 г. и са в отговор на питане на Лявата партия в Германия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK