Директор на музей стана президент на Естония

Алар Карис

© Reuters

Алар КарисАлар Карис, директор на Националния исторически музей на Естония, бе избран днес от парламента за нов държавен глава на балтийската република.


Той ще встъпи в длъжност на 11 октомври, след като кандидатурата му бе подкрепена от 72 от 80-те народни представители, участвали в гласуването, а 8 бюлетини бяха пуснати празни.


Президентът не е част от изпълнителната власт на парламентарната република и има представителни функции за мандат от 5 години. Избирането му става с поне две трети от депутатите, или не по-малко от 68 гласа.
Карис бе единственият кандидат за поста, който в момента заема Керсти Калюлайд.


От 2017 г. той ръководеше националния музей на страната. На 63 години Карис няма политическа кариера - през 1981 г. завършва ветеринарен факултет на Естонската селскостопанска академия, учи в университети в Германия, Великобритания и Нидерландия и работи в областта на молекулярната генетика и биологията на развитието.


От 1999 г. е професор на университета в Тарту, който оглавява като ректор в периода 2007 - 2012 г. с едно прекъсване през 2003 - 2007 г, когато е ректор на Естонския университет за естествени науки.


През 2013 г. е ръководител на Държавния контрол - институцията, следяща колко ефективно властите изразходват средствата на данъкоплатците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK