На живо

Коронавирусът по света: Словакия се отказа от "Спутник V"

Коронавирусът по света: Словакия се отказа от "Спутник V"

© Associated Press



Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.




Израел ще карантинира и ваксинираните в чужбина

Хората, ваксинирани в чужбина, няма да бъдат освободени от карантина в Израел според влизащи в сила в петък нови правила, съобщи в. "Джерусалем пост", позовавайки се на здравното министерство.


Те могат да си спестят изолацията, само ако са получили трета доза в Израел. Преди два дни министерството съобщи, че от напълно ваксинираните няма да се изисква изолация при влизане, освен ако идват от България, Бразилия, Мексико и Турция, които се смятат за високорискови. За напълно ваксинираните израелски граждани изолацията ще бъде ограничена до получаване на резултатите от PCR теста, направен при пристигане или максимум 24 часа.


Според новите правила хората, които не са ваксинирани в Израел трябва да се изолират за 14 дни след пристигането си или за 7, ако си направят два PCR теста.


Израел не признава сертификати за ваксинация или преболедуване от други страни и границите му са затворени за чужденци, освен близки роднини и постоянно пребиваващи.


Коронавирусът по света: Словакия се отказа от "Спутник V"

© Associated Press

Дълъг COVID се установява при един от седем инфектирани младежи

До 1 от 7 деца може да имат симптоми, свързани с коронавируса месеци след положителния тест за COVID-19, съобщиха авторите на проучване, направено във Великобритания в сряда.


Децата рядко се разболяват сериозно от COVID-19, но могат да страдат от продължителни симптоми, констатира изследването, което е едно от най-големите по рода си за т. нар. "дълъг COVID" при младежи.


Проучването, ръководено от "Юнивърсити колидж Лондон" (University College London), установи, че 11- до 17-годишните, които са дали положителен тест за вируса, са два пъти по-склонни да съобщават за три или повече симптоми 15 седмици по-късно от тези, които са дали отрицателен тест.


Изследователи са анкетирали 3065 младежи в Англия, заразени с COVID-19 между януари и март, и са сравнили данните с контролна група от 3739 11- до 17-годишни, които са дали отрицателен тест за същия период.


Сред тези, които са с положителен тест, 14% съобщават за три или повече симптоми, като необичайна умора или главоболие 15 седмици по -късно, в сравнение със 7%, съобщаващи симптоми по това време сред контролната група.


Според изследователите макар констатациите да показват, че 32 хил. тийнейджъри може да са имали множество симптоми, свързани с COVID-19 след 15 седмици, разпространението на дълъг COVID във възрастовата група е по-ниско, отколкото опасенията, изразени по-рано.


Коронавирусът по света: Словакия се отказа от "Спутник V"

© Associated Press

Индийски училища отвориха след 17-месечно прекъсване

Училищата в няколко индийски щата отвориха врати в сряда, част от тях след 17-месечно прекъсване, съобщи ДПА, цитирана от БТА.


Столицата Делхи, североизточният щат Мегхалая и Тамил Наду и Телангана, на юг, са сред регионите, където по-големите ученици се завърнаха в клас след месеци на дистанционно обучение. В най-многолюдния индийски щат Утар Прадеш, на север, бяха отворени началните училища.


По указания на здравните власти броят на децата в класните стаи е намален наполовина, създадени са стаи за карантиниране и на входа се измерва температурата на учениците. На децата е забранено да споделят книги и храна.


Много родители се колебаят дали да изпратят децата си на училище, тъй като те все още не са ваксинирани, пише БТА. Повечето училища се опитват да осигурят ваксинацията на своя персонал. На много места продължава дистанционното обучение.


"Завръщането в училище ще е особено полезно за децата в неравностойно положение", каза К. С. Верма, директор на държавното училище "Каутиля" в Делхи. Верма обясни, че понякога е трудно да се достигне до тези деца, тъй като те нямат достъп до компютри и смартфони, нито могат да потърсят помощ от възрастен у дома.


Дейността на 1.5 милиона училища беше нарушена заради ограничителните мерки, което е засегнало около 250 млн. деца.

Работодателите в Германия няма да знаят дали служителите им са ваксинирани

Германските компании няма да получат правото да проверяват дали техните служители са ваксинирани срещу COVID-19, въпреки че може да се предвидят разпоредби за някои особено рискови места като болници и затвори, каза в сряда министърът на труда Хубертус Хайл, цитиран от Ройтерс.


Германският бизнес настоява да може да пита персонала за ваксинационния му статус, а правителството се опитва да накара повече хора да се ваксинират, тъй като инфекциите отново нарастват. Почти 61% от населението е напълно ваксинирано, а 65% са с поне една доза.


Кабинетът се съгласи в сряда, че компаниите трябва да позволят на служителите си отпуск, за да се ваксинират, и заяви, че компаниите могат да вземат предвид статуса на ваксиниране на своя персонал, ако го знаят, когато вземат решение за въвеждане на защитни мерки.


Вече са направени изключения от законите за поверителност, за да се позволи на ресторантите да се отворят отново, като персоналът и клиентите трябва да докажат, че са ваксинирани, излекувани или с отрицателен тест. Правилото важи и за събития, свързани със събирането на много хора като спортни и културни прояви.


13 531 нови случая на COVID-19 бяха регистрирани в Германия в сряда. Починали са 23-ма.


Футболни фенове показват здравните си сертификати, за да могат да влязат на стадион в Дортмунд за мач от Будеслигата

© Associated Press

Футболни фенове показват здравните си сертификати, за да могат да влязат на стадион в Дортмунд за мач от Будеслигата

"Гугъл" отлага връщането на служителите в офисите си

Служителите на американския технологичен гигант "Гугъл" (Google) ще продължат да работят от къщи презследващите 5 месеца заради новата пандемична вълна на "Делта" варианта на коронавируса.


Решението за задължителното връщане на служителите си в офисите се отлага за януари 2022 г., подобно на другите технологични компании, обезпокоени от разпространението на варианта "Делта" на COVID-19, съобщи Франс прес.


Отлагането е за 10 януари и важи за всички кампуси на компанията по света. То има за цел да даде по-голяма гъвкавост и избор на служителите, отбелязва в съобщение ръководителят на групата Сундар Пичай.


Подобни съобщения наскоро направиха "Фейсбук" (Facebook), "Епъл" (Apple) и "Амазон" (Amazon). Те очакваха възобновяване на присъствената работа през есента благодарение на ваксинационните кампании, но преразгледаха плановете си заради новата вълна от случаи на коронавирус.

Училищата в Куба остават затворени до ваксиниране на учениците

Куба няма да отвори училищата си, преди да бъдат ваксинирани всички деца. Това обяви министърът на образованието Ена Елса Веласкес. Тя каза, че първият учебен ден ще е идния понеделник, но занятията ще започнат дистанционно, предаде Франс прес.


"Знаем, че кубинските семейства са много обезпокоени от подновяване на присъствените занятия. Затова е важно да съобщим, че на 6 септември учебната година ще започне, но уроците ще бъдат излъчвани по телевизията", каза тя.


Учениците ще бъдат ваксинирани на три етапа, като се почне от най-големите, с местните ваксини срещу COVID-19 "Абдала" и "Соберана", добавя БТА.


Училищата в Куба са затворени от март 2020 г., за да се избегне разпространение на коронавируса.


На острова новите случаи се увеличават от юли заради варианта "Делта". Едва 30% от населението е имунизирано.От тази седмица започна прилагането и на китайската ваксина "Синофарм".


Коронавирусът по света: Словакия се отказа от "Спутник V"

© Associated Press

Изтощени от битката с COVID-19, медиците в Южна Корея се готвят за стачка

Правителството в Южна Корея се опитва да предотврати стачката на здравните работници, които казват, че са изтощени от борбата с вълните на COVID-19 и се нуждаят от повече персонал и по-добри условия на труд, съобщава Ройтерс.


Корейският съюз на здравните и медицински работници предупреди, че част от неговите 80 хил. членове, включително медицински сестри, медицински инженери, фармацевти и административен болничен персонал, ще започнат стачки от четвъртък, ако исканията им не бъдат изпълнени. Най-малко 104 болници от около 3400 в страната ще участват в протеста.


Профсъюзът твърди, че медиците често работят на двойни или тройни смени, нуждаят от по-добро заплащане и фиксиране на работно време. Медиците искат да се наеме повече персонал и да се отворят още държавни болници, както и да се регламентира за колко пациенти може да се грижи една сестра.


Южна Корея съобщи за 2025 нови случая на COVID-19 за вторник, което е близко до рекорда, регистриран през август. С настъплението на "Делта" варианта напрежението в болничната система се усеща, но смъртността в страната остава относително ниска на 0.9%.


57% от населението е получило една доза ваксина, 31% са напълно ваксинирани. Здравното министерство съобщи в сряда, че е осигурило 1.5 млн. иРНК ваксини от Румъния. Планира се поставянето на бустерни дози да започне от октомври.

Ирландия сваля COVID-19 ограниченията през октомври

Ирландия, която имаше една от най-дългите карантини в Европа, ще отмени почти всички епидемични ограничения през октомври след една от най-успешните имунизационни кампании, съобщи "Ройтерс".


От 22 октомври изискването за ваксинационни сертификати в барове и ресторанти ще отпадне, както и всички ограничения за броя на посетителите на закрити и открити събития. Като първа стъпка театрите и кината ще отворят с капацитет 60% от следващата седмица. Служителите се връщат в офисите от 20 септември.


"Поради усилията на нашия екип за ваксинация и тъй като вие стигнахте до целта и приехте ваксината, когато тя беше предложена, сега навлизаме в изцяло нова фаза на пандемията", заяви премиерът Макъл Мартин в телевизионно обръщение.


Почти 90% от възрастните в Ирландия са напълно ваксинирани, както и 80% от тези над 12 години.


Баровете, ресторантите и кафенета бяха затворени 16 месеца до юли, когато правителството разреши те да приемат само ваксинирани клиенти. Правителството беше атакувано заради строгите мерки, след като съседна Великобритания премахна повечето епидемични мерки на 19 юли при по-ниско ниво на ваксинация, посочва "Ройтерс".


Коронавирусът по света: Словакия се отказа от "Спутник V"

© Associated Press

"Делта ерлайнс" задължи пилотите и стюардесите да се ваксинират

Американската авиокомпания "Делта еърлайнс" (Delta Air Lines) задължи служителите си да се ваксинират срещу COVID-19. Имунизацията ще бъде условие за наемане на нови 1500 стюарди и стюардеси, предаде "Ройтерс".


Всички новоназначени, както и сегашни служители на "Делта", приети на курс за обучение за кабинен персонал, трябва да бъдат ваксинирани, преди да започнат. Служителите, които не желаят да се ваксинират, ще трябва да плащат допълнителна вноска за здравна застраховка от 200 долара месечно.


Другата голяма американска авиокомпания, "Америкън ерлайнс", насърчава ваксинирането на персонала си, но не го задължава да се имунизира.


Повече за избора между работа и имунизация в САЩ вижте тук

Словакия спря да поставя руската ваксина

Словакия официално спря да използва руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от "Франс прес".


Последната втора доза беше поставена във вторник на шестима пациенти, предпочели да получат руската ваксина.


"Общо 18 500 души бяха ваксинирани със "Спутник V", заяви говорителят на здравното министерство Зузана Елясова.


Словакия купи през март 200 хил. дози от руската ваксина, с което стана втората държава от ЕС, използваща препарата след Унгария. Ваксината не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата и част от еврочленките не признават сертификатите на ваксинираните с нея. Тази покупка раздели политическата класа и доведе до оставката на премиера Игор Матович.


Търсенето на руската ваксина в Словакия беше слабо. Русия откупи през юли неизползваните 160 хил. дози. /БТА

Бавария ще ваксинира в пожарни, клубове, аптеки и къщи

Правителството на германската провинция Бавария обяви, че ще организира седмица на ваксинацията в опит да ускори имунизацията.


Между 13 и 19 септември федералното правителство и регионалните власти искат да дадат на хората възможност да се ваксинират на колкото се може повече леснодостъпни места, съобщава БТА. Мотото на кампанията е "Тук ваксинираме".


Ваксини ще се поставят в спортни клубове, пожарната, аптеки или големи къщи.


50.2 млн. германци (60.5%) са напълно ваксинирани, а 65% са поне с една доза.

Италиански министър заплашен със смърт заради COVID-19 пропуск

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо във вторник осъди "атмосфера на омраза" срещу кампанията за ваксинация срещу COVID-19, след като получи смъртни заплахи в социалните медии.


В сряда се планират протести срещу здравния пропуск на правителството, който ограничава достъпа до набор от услуги за тези, които не могат да докажат, че са получили поне една доза ваксина, наскоро са дали отрицателен тест или са преболедували.


От 1 септември италианците ще се нуждаят от зеления здравен пропуск, за да пътуват със самолет, влак, кораб или междуградски автобус. Пропускът е в сила от 6 август и се изисква за посещенията на киносалони, музеи, спортни състезания на закрито и ресторанти.


Пропускът се изисква от учителите и университетските преподаватели, за да могат да упражняват професията си.


Коронавирусът по света: Словакия се отказа от "Спутник V"

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK