Вицепремиерът Пеканов за Плана за възстановяване: Късно е за нови проекти

Вицепремиерът Атанас Пеканов и Томислав Дончев, председател на комисията по въпросите на Европейския съюз.

© Юлия Лазарова

Вицепремиерът Атанас Пеканов и Томислав Дончев, председател на комисията по въпросите на Европейския съюз.Късно е вече за нови проекти. Ако имате критики към съществуващите, това е добре дошло и сме отворени към изчистването на проблеми, но за включените в Плана за възстановяване 57 проекта." Това заяви в парламента Атанас Пеканов - служебен вицепремиер по управление на европейските средства. Той напомни на депутатите и представителите на бизнеса и обществени сдружения, че "по-същественият въпрос е какви са мерките и политиките в плана, а не кога ще бъде внесен в Брюксел".


България и Холандия останаха единствени сред 27-те държави членки на ЕС, които още не са представили окончателния вариант на националния план, който ще се финансира с милиарди евро дарения и нисколихвени заеми.


Още в началото на заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз нейният председател Томислав Дончев (ГЕРБ) заяви, че "Дори да има някакво решение на комисията, това не дава мандат на правителството да предприема или не някакво действие". В края на обсъждането на плана той обобщи, че "лошата новина е, че няма политически консенсус", обяви ново заседание на 8 септември и изрази съмнение, че този парламент ще просъществува дотогава.
Предвидените за България пари не са застрашени, но са нужни на икономиката сега, а проектите трябва да се реализират в определен срок, поради което голяма част от тях вече трябва да започнат, добави Пеканов. Той обясни, че поради тази причина е нужно фокусиране върху начало на процедурите за изпълнението на вече съгласуваният няколко пъти с Европейската комисия план, а не да бъде изпратен възможно най-бързо.


Прогнозата му е, че "планът, за съжаление, може би няма да може да изчака редовно правителство", макар да е много важен, защото очертава икономическите приоритети за следващите 5 години.


Пеканов изрази надежда да получи подкрепа от парламентарните партии за това какво да се прави до появата на редовен Министерски съвет на България. Самото изпращане в Брюксел е част от процеса на комуникация, тъй като следват около 2 месеца разглеждане преди решението дали е одобрен, разясни той.


Най-сериозните критики, които се чуха, бяха за намалени средствата в земеделието заради отпадането на проекта за Напоителни системи и на проекти за обновяване на уличното осветление. Но повечето депутати и особено представителите на бизнеса, общините и неправителствените сдружения призоваха планът да се изпрати час по-скоро въпреки някои недостатъци.


Няколко пъти стана дума и за проблема с корупцията и върховенството на правото в България и ефекта от тях върху използването на европейските средства по плана. "Сложно е служебен кабинет да обещае нещо, при положение, че вероятно трябва да се поеме и конституционен ангажимент", отвърна вицепремиерът.

Министърът на икономиката Кирил Петков разказа пред комисията, че са анализирахли "всички 300 000 компании в България, една по една, код по код". И забелязахме, допълни то, че само 15% от тях имат експортен потенциал, а останалите 85% изцяло са за вътрешния пазар. "Дългосрочно това е огромен проблем. С тази структура на икономиката много разчитаме на външни средства, включително взимане на заеми. Ако това продължава, стандартът ни на живот е да сме зависими от външни средства. Единственият начин е тези 15% да се увеличат и да се повиши производителността на вече съществуващите бизнеси."

Според Петков 1.5% от анализираните компании са с продуктивност над европейското ниво. "Ако само тези 15% компании се повишат до това ниво, българската икономика ще се удвои. Затова вместо да се дават пари на калпак, на което биха се радвали вашите избиратели, тази огромна сума трябва да отиде за повишаване конкурентоспособността и икономика, базирана на знание и нтелигентен растеж, за създаване на една по-високо добавена стойност."


За мен дефиницията за лудост е: "Да правим едно и също нещо и да очакваме различни резултати". Този план цели да постигнем различни резултати.​​​​​​


Кирил Петков,

министър на икономиката


Томислав Дончев го коригира, че външните средства не са драматично голяма част - около 5% от бюджетните приходи "и не е особено сериозно да се коментира, че сме зависими от външни заеми".


Стефан Тафров от "Демократична България" напомни, че според работодателите "най-добрият план е внесеният план". Но - едно голямо "Но" - според него е свързването на средствата със състоянието на правовата държава. "Не става дума за спиране на парите, а че ще изкривят средата. Огромни европейски пари ще започнат да изкривяват конкуренцията в определени сектори на икономиката, ще задълбочават корупцията, вместо да я ограничават. Без съдебна реформа Планът няма смисъл и няма да е ефикасен, няма да промени живота на хората в страната."


ДПС се поинтересува кой министър конкретно какво е променил в плана, кой министър е изчислил кои проекти може да се реализират, каква е прозрачността на финансовите инструменти и т.н.


Кратък дебат имаше и по повод политиките за развиване на индустриални зони. Министърът на икономиката разясни, че е важно това "кои общини да се възползват да не се решава в министерства, а да се основава на пазарен интерес".

"Даваме равен старт на всички общини да действат проактивно и с доказан пазарен интерес. Принципът е вместо да посочваме 4 общини, например, или министърът познава най-добре някакви общини, всяка българска община, в която има с инвеститор клас А и иска съществуващ индустриален парк да се подобри или да направи нов - да подаде свой проект към Европейската инвестиционна банка, която да направи експертна оценка на искането за финансиране по плана. Т.е. където има търсене от самите инвеститори, там да отива ресурсът. Преценката ще зависи и от други фактори, защото има и много активни общини, в които обаче не достига работна ръка", разясни той.


"Много ни е страх от корупция. Много", включи се Кирил Петков в разговора за върховенството на правото. След което обясни своята визия по въпроса: "Единственият начин да гарантираме, че парите няма да отидат в грешните ръце, е да вкараме партньор от евроинституциите. Идеята е не те да решават, а да дадат оценка кой проект заслужава да бъде одобрен. Парите от ЕС трябва да стимулират частни инвестиции. Най-малкото трябва да се удвоят парите и в същото време да избягваме някой в министерството да фаворизира някоя община."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Баш пак да е късно.

  До сега се мотахте, може да се помотате още 2-3 години :)

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  "Да правим едно и също нещо и да чакаме различни резултати..."
  Изглежда като безсилие.Много бързо ви свършиха идеите.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  кво ше ядете, че има само кифтета? малкия много се отворил за няколко месеца. и киро от другата страна с лафове от паулу коелю и божинката... идеални сме!

 4. 4 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Може и да е добре, че няма да докопат тия пари сега. Всичко изчезва измежду пръстите им на тези

 5. 5 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Днес синдикатите твърдяха, че те и бизнеса виждат няколко явно корупционни поправки в коригирания от служебното правителство план, та няма никаква логика записалите корупционните неща в плана да не го пратят бързо докато някой не отстрани тези текстове.

 6. 6 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Министърът на икономиката Кирил Петков разказа пред комисията, че са анализирахли "всички 300 000 компании в България, една по една, код по код". И забелязахме, допълни то, че само 15% от тях имат експортен потенциал, а останалите 85% изцяло са за вътрешния пазар. "Дългосрочно това е огромен проблем. С тази структура на икономиката много разчитаме на външни средства, включително взимане на заеми. Ако това продължава, стандартът ни на живот е да сме зависими от външни средства. Единственият начин е тези 15% да се увеличат и да се повиши производителността на вече съществуващите бизнеси."
  —цитат от коментар 0 на статията


  Днес прегледах една презентация с негово участие още от 2017 г. И там говореше същите работи:

  https://www.youtube.com/watch?v=j_npCJqBp4k

  Сам съм, други няма...
 7. 7 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Планът трябваше да е представен още през април. После - "Няма пари! Не сме виновни!" Крив- прав, Борисов щеше да го предаде досега - просто факт.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#4] от "mun4o":

  Друго си беше, викаш, когато пожарникарят-мутра хвърляше стотици милиони от прозореца на джипката!

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  ми той планът е като на баце същата работа, ако се пусне софтуер за преписване не е ясно колко ще светне

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  До коментар [#4] от "mun4o":

  По-скоро на онези, дето си заминаха.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Сега мисля си - тия от служебното ли са толкова прости или "партиите на промяната"( Мая, Дончева, Челгаря, Женерала и Ицето - промяна😁😁😁) Тиквон да оседлава белия кон.😁😁😁

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  "Пеканов за Плана за възстановяване: Късно е за нови проекти"

  С две думи - това е

 16. 16 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Момче,
  Връщай се във Виена. Нямаш качества. Плямпаш повече от необходимото, а и там не те бива много.

 17. 17 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Искаме си канала в Ботунец и Вилуяк! Стига пари на ветъро

 18. 18 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hristo Daskalov":

  Аргументи?

 19. 19 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#4] от "mun4o":

  Само ГЕРБ могат да внасят проекти за националнии планове.
  Други не разбират от крадене на пари-каза Бъстър Кийтън каменното лице:)
  Къде ги изнамери простата тиква такива мазни лицемери, така нагло полепнали в политическото пространсво.

 20. 20 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 136 Неутрално

  svoboden #8
  То хубаво нищо да не правят, но поне да не пречат.
  Тия Главанаци спряха строителството на АМ Хемус Белокопитово-Буховци.
  Вече няколко месеца(летни) нищо не се пипа, а времето тик-та-ка.
  ПФУ!
  https://topnovini.bg/novini/876215-izchegartaha-li-hemus

 21. 21 Профил на Sven Vet
  Sven Vet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#6] от "MilliVanilli":
  Което не означава че не е вярно... Само че герберастите нищо не са подобрили от 2017та...

 22. 22 Профил на Sven Vet
  Sven Vet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да не караш асвалт за проекта

 23. 23 Профил на Sven Vet
  Sven Vet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да не караш асвалт за проекта

 24. 24 Профил на Sven Vet
  Sven Vet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#4] от "mun4o":

  За герб ли говориш

 25. 25 Профил на Sven Vet
  Sven Vet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#20] от "dobadoba":
  Top медии следиш браво

 26. 26 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Поредният балон се спукА!Рашков,Кире,Асен,Комитовата-все балони надуваха и нищо,само беля.Сега и детето-чудо от Виена "ми,няма време".А колко лакърдии изговори за подобрение,актуализация,осъвременяване и прочее?!Не калинки,ами цели бръмбари некадърни!

 27. 27 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Късно е, след като съзнателно саботирахте Плана. За 100 дни една дума за ЕС не сте казали като правителство. Тихомълком правите всичко възможно да прекъснете връзки с ЕС

 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  4 месеца не стигнаха на недо-Пеканов да внесе плана. Пълен провал и на този министър.

 29. 29 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  На тоя очилат интелигент и 100 месеца ще са му малко за каквото и да е. Появява се като някоя мишка 🐭 на 2 седмици и срича каквото са му написали/ а то е едно и също/.
  Да ме прощава, ведно с "великото" си образование, но е пълно недоразумение.

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Любопитно

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Хем хвърлял пачки през прозореца,хем имаше за всички,хем редовно си получваха договореното.Пък Вие окрадахте всичко,пари няма,хем Свети Кире Спасител спасил 42 милиарда ...Как става тази работа??

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Любопитно

  До коментар [#19] от "enter_k":

  Ами,само ГЕРБ може.Другите не могат-ялови са ти Съмишлениците..

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Любопитно

  До коментар [#20] от "dobadoba":

  Ти са над нещата!Пука им за стотици хиляди,живеещи в севрна и севроизточна България!Без инфрастуктура няма икономика!Какви глупости плямта Кирето за Стартъпи-какъв стартъп ше има в Търговище или В.Търново,като до там няма нормслен път??

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Любопитно

  До коментар [#22] от "Sven Vet":

  Името на Свен Вет може и така да се чете,но не се пише така...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK