Източна Европа е хомофобна, а Западна толерантна? Не е точно така

Източна Европа е хомофобна, а Западна толерантна? Не е точно така


"Бъди нетолерантен, бъди нормален!", или защо Изтокът отказва да приеме поривите от Запад за равни права на гейовете и лесбийките? Просто има нужда от време, отбелязват двама германски публицисти, разказва "Дойче веле".


В германското списание "Цицеро" отличният познавач на Източна Европа и автор на "Дойче веле" Норберт Мапес-Нидик е публикувал обширна статия, посветена напреженията между Изтока и Запада в ЕС по въпроса за правата на хомосексуалните. В началото на статията си авторът припомня нещо позабравено: "По отношение на сексуалната ориентация в Източна Европа по традиция е царяла не по-малко, а дори повече толерантност, отколкото примерно в Германия или Великобритания.


Най-големите исторически скандали около "неестествени отношения между мъже" бяха инсценирани в западни държави: в Англия аферите около Оскар Уайлд и през 50-те години около Питър Уайлдблад, в Германия по имперско време около граф Ойленбург, в епохата на националсоциализма около шефа на СА Рьом, а през 80-те години - около генерала от Бундесвера Кислинг.
А в Източна Европа на този въпрос никога не са гледали чак толкова сериозно. В Полша наказания за секс между мъже няма от независимостта на страната през 1918 г. В Съветския съюз пък този проблем внесе разкол между сталинстите и националболшевиките, от една страна, и реформаторите и революционерите, от друга: Ленин отмени наказанията, Сталин отново ги възстанови. Чехословашките комунисти искаха още през 50-те години да декриминализират хомосексуалните действия, но бяха принудени да се подчинят на ветото на Москва. А в ГДР сексът между пълнолетни мъже беше узаконен още през 1955, през 1961 я последва Унгария, а година по-късно и Чехословакия. За сравнение: Великобритания стигна дотам чак през 1967, ФРГ - през 1969, а Австрия - през 1971."


Авторът отбелязва, че през 60-те години гей двойки са си намирали по-лесно хотелска стая в Будапеща или Варшава, отколкото в Лион или Мюнхен. И че дори православната църква, която на думи понякога е по-хомофобска дори от католическата, открай време се е отнасяла прагматично към гейовете и лесбийките и на практика даже мълчаливо е приемала онова, което по-късно ще бъде наречено еднополов брак. Той обобщава, че в Европа традиционното разделение е минавало между по-толерантните Изток и Югозапад и нетолерантния Северозапад. Мапес-Нидик пише, че и след разпадането на Източния блок темата за хомосексуалността не е предизвиквала кой знае какво напрежение - превърнала се е в културна битка между Запада и Изтока едва от началото на 21 век в резултат от масовия порив за равни права на гейовете и лесбийките. Той споменава за парадите из цяла Европа и за агресията срещу тях в много държави: "В Сърбия хулигани пребиха от бой десетки участници с бойния възглас "Убий, убий, убий!". В Сплит пък цели семейства - бащи, майки и деца - замеряха участниците с камъни, в Рига възмутени граждани хвърляха по тях торбички с екскременти."


Гейовете - мразени като символ на пасивността


Мапес-Нидик смята, че гневът и агресията срещу хомосексуалните в Източна Европа не могат да се обяснят само с класическите патриархални отношения. Той твърди, че конфликтът Запад - Изток по тази тема неслучайно възниква именно тогава, когато континентът тръгва да се обединява. Източноевропейците приели с готовност ценностите на Запада в навечерието на своето еврочленство, но същият този Запад внезапно им поставил допълнителни изисквания - тук се има предвид тъкмо възникналото по същото време много активно движение за правата на гейовете и лесбийките и еднополовите бракове.


По-нататък авторът пише, че спорът за еднополовите бракове се е превърнал в "прокси" на задълбочаващото се напрежение Изток - Запад. "Редица политици националисти в източноевропейските страни величаят своите народи като антитеза на "развратния" и арогантен Запад и демонстрират максимална нетърпимост по отношение на хомосексуалните. "Бъди нетолерантен, бъди нормален!" призовава с плакат една крайнодясна партия в България например. В Източна Европа омразата срещу хомосексуалните се превърна в най-популярния сегмент от една политическа платформа, който обединява омразата срещу Запада, срещу Европа и срещу Германия с национализма, ксенофобията, авторитаризма и омразата срещу ромите и евреите."


Протест срещу провеждането на гей парад в Букурещ.

Протест срещу провеждането на гей парад в Букурещ.


Мапес-Нидик изтъква, че в Западна Европа крайнодесните и националистите невинаги са и хомофоби и дава примери с хомосексуалните Пим Фортьойн в Нидерландия и Алис Вайдел в Германия. Към края на обширната статия в списание "Цицеро" авторът цитира берлинския сексолог Мартин Данекер, според когото гневът на част от източноевропейците срещу гейовете само повърхностно се дължи на мнимата опасност за оцеляване на нацията, от деморализация в армията или от заплахата за традиционното семейство. "Данекер смята, че гейовете биват мразени, защото са символ на пасивността. Много хора в Източна Европа не само в личен план трупат горчивия опит, че са обречени на пасивност. Цялата нация, с която тези хора все пак се идентифицират, споделя тази болезнена съдба. Западът непрекъснато я поучава и назидава, представяйки се за инстанцията, която дава и дарява - и тя насила бива превръщана в пасивна получателка. Казано с една дума: в жена. () Освен това много хора преживяват своя социален провал като загуба на потентност", твърди още сексологът, цитиран в публикацията.


Източна Европа има нужда от време


Същата тема коментира в "Ди Велт" германският публицист Жак Шустер. В неговата статия четем: "Вече от 17 години Европа се разшири с източната половина от континента, но старите членове на ЕС и еврокомисията в Брюксел продължават да си патят от своя "собственически рефлекс", както го нарече Жак Рупник. Те сериозно вярват, че техните представи за либерално общество и тяхното схващане за това как обществото насърчава малцинствата са единствената допустима форма на демократичен живот. В това отношение те приличат на мисионери - и също като тях непрекъснато се борят за душите на хората, на които все внушават, че само тяхната църква им гарантира живот след смъртта."


Жак Шустер също използва примера за еднополовите бракове: "Нима Германия и Франция не бяха демокрации, преди да въведат равнопоставеността между двуполовите и еднополовите бракове? Бащата на отвореното общество, философът Карл Попър, през 1994 г., малко преди смъртта му, припомни за различните напластявания, които формират хората в Западна и в Източна Европа. Нациите от бившия Източен блок нямали същите демократични традиции като западните, написа той.


Според Попър щели да минат поне 50 години, докато свободолюбивият дух на либерализма на западните демокрации наистина бъде възприет от широки обществени прослойки в Източна Европа. Унгария и Полша станаха демокрации през 1989-1990 г. Оттогава минаха 30 години. В Германия би трябвало да ги оценяват според това, което самата ФРГ беше трийсетина години след настъпването на демокрацията. Нима някой може да си представи, че през 1979 г. Бонската република би приравнила правата на "третия пол" с правата на мъжете и жените? Нима някой сериозно би допуснал, че тогавашният канцлер Хелмут Шмит би станал пропагандист на гей браковете? Това обаче изобщо не означава, че Шмит е бил враг на отвореното общество.


На Източна Европа трябва да ѝ се признае онова, което според Лявата партия и според Зелените се подразбира в отношенията с Третия свят: всяка страна има свои особености, всяка страна е достигнала до определена степен на развитие. А освен това всяка държава има нужда от определено време. Всеки, които пренебрегва тези правила, не само не изгражда бързо демокрацията (каквото и да означава това), но събужда призраците на разрушението и подхранва авторитарните сили. Накрая ще унищожи дори единството на общността.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Дежурният грантаджийски материал, не може без тях.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално
 4. 4 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Цитат:
  "По отношение на сексуалната ориентация в Източна Европа по традиция е царяла не по-малко, а дори повече толерантност, отколкото примерно в Германия или Великобритания.

  Най-големите исторически скандали около "неестествени отношения между мъже" бяха инсценирани в западни държави

  -----
  Туй е вярно и аз самият съм го писал МИЛИАРДИ ПЪТИ...
  Има и други верни неща, но естествено е намесен Попър с неговите ужасии и НЕИСТИНИ в прослава на наследниците на робовладелци, роботърговци и колонизатори, които се считат за по-горни хора - т.е. самите те са това, в което обвиняват другите, което е писано ТРИЛИОНИ пъти.

 5. 5 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Простият отгово е, че Източна Евопа е живяла в комунизма и лесно разпознава левите утопии и умопобърканото възприятие на света. На Запад са потънали в мъглата на заблудата и не могат да видят нищо, защото няма с какво да го сравнят.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 6. 6 Профил на СН ЕН ШН
  СН ЕН ШН
  Рейтинг: Неутрално

  Простият отгово е, че Източна Евопа е живяла в комунизма и лесно разпознава левите утопии и умопобърканото възприятие на света.
  —цитат от коментар 5 на 1908


  Ама много простия. 😁😁😁

 7. 7 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Представете си това: Едно общество, изпълнено с любов, очи пълни с блян. Сърца, родени само за любов. Или другата картинка? Свирепи гамени, полиция и палки. Лоши погледи - улици поляти с кръв, подигравки, обиди, хомофобия, поляти с АПАТИЯ. Май първото е по-красиво, много по-красиво?

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  Баси глупостите от висотата на позата на нотабил някакъв със съответният снобарски снизходителен повърхностен и елементаристки "поглед" и "разбиране" за европейския "прованс", от които черпи богоравното си търпение да дорастат източноевропейските все още недозрейковци!

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Истината е много по-проста.
  Като народи, прекарали десетилетия в сянката на интернационал-болшевизма, Източна Европа има създаден защитен механизъм срещу всички прояви на тази токсична идеология.
  Хората много по-бързо разпознават опасността от налагане на елитарно-болшевишки принцип на управление спрямо демократичния.
  Това че голяма част от западноевропейците се превърнаха в свръх задоволени информационни зомбита също помага на извратеняците да пробутват идеологиите си.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на so
  so
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Че средностатистическия българин е много прост - така е. Необходимо е да се разрови човек из форумите и фейсбуук и това става веднага ясно. Ама не мога да разбера какви права на гейовете се потъпкват тук и въобще какъв е проблема да си открит гей изобщо...? Ама въобще не ме интересува сексуалната ориентация на господин или госпожа Х, имам си достатъчно проблеми. И тоя пасквил отгоре си признавам че не го прочетох до край дори.

 11. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  Мъка.
  —цитат от коментар 3 на Тsonkooo


  За какво ти е мъчно, че не става ясно?

 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#7] от "slunchev_den":

  Няма нужда да си го представяме, виждаме го на снимката горе.
  Аз предпочитам това.

  https://www.youtube.com/watch?v=boQl2sRVyZE

 15. 15 Профил на СН
  СН
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ама не мога да разбера какви права на гейовете се потъпкват тук и въобще какъв е проблема да си открит гей изобщо...?.
  —цитат от коментар 10 на so


  Ако се абстрахираме от повсеместната дискриминация срещу гейовете, която повече с усеща, отколкото да се измери, проблемите, които могат да се измерят, са чисто юридически, свързани с невъзможността да сключиш каквато и да е форма на законно съжителство, която да ти носи придобивките, които хетеросексуалните двойки имат когато сключват брак. Това е и нещото, което рано или късно ще доведе до легализиране на гей-бракове под някаква форма, щото не може хем да цоцаш от европейския начин на живот, хем да създаваш пречки за хората с различна сексуална ориентация.

 16. 16 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Грешките на природата са си грешки на природата и те нито ще изчезнат, нито ще се увеличат, без значение дали има фобия към тях или не. Има ги на Запад, има ги и на Изток.

  Останалото е тролене!
  Риби в мътна вода най-лесно се ловят, а в Източна Европа има много безмозъчни рибоци 🤣🤣🤣

 17. 17 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Аз не знам Източна Европа да имала колонии и да е продавала роби!
  Верно е, че не сме се женили за братовчедите си и не сме изнасилвали деца и затова може би сме хомофоби!

 18. 18 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  Добре де, какви права, които имат хетеросексуалните, нямат хомосексуалните в Източна Европа и в частност в България?

 19. 19 Профил на jde23648494
  jde23648494
  Рейтинг: 16 Неутрално

  "или защо Изтокът отказва да приеме поривите от Запад за равни права на гейовете и лесбийките"

  Ами защото и сега си имат равни права. В България законът не дели хората по пол, сексуална ориентация, раса и пр. Всички имат еднакви права и задължения.

 20. 20 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  ... проблемите, които могат да се измерят, са чисто юридически, свързани с невъзможността да сключиш каквато и да е форма на законно съжителство, която да ти носи придобивките, които хетеросексуалните двойки имат когато сключват брак.
  —цитат от коментар 15 на СН

  Да тук съм съгласен, като вещно-правни и наследствени отношения, това трябва да се урегулира. Справедливо е. Но за това няма нужда да се нарича "брак", защото така сами създават опозиция.

 21. 21 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 112 Весело

  Дежурният грантаджийски материал, не може без тях.
  —цитат от коментар 1 на itwasalladream


  Е, хайде сега, бъди толерантен, нали и тия журналя хляб трябва да ядат. Сигурно и чавета хранят в къщи.

 22. 22 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Най-после нещо по-смислено от ДВ.
  И все пак …….Западът великодушно е решил да ни даде малко време да се научим да вървим изправени на два крака. Thank you, thank you, thank you..

 23. 23 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 630 Неутрално

  > А в ГДР сексът между пълнолетни мъже беше узаконен още през 1955, през 1961 я последва Унгария, а година по-късно и Чехословакия.

  Отврат !! Содом и Гомора!! Затова умирате и изчезвате от лицето на Земята.

  Да кажем не на педерастията!
 24. 24 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Простият отгово е, че Източна Евопа е живяла в комунизма и лесно разпознава левите утопии и умопобърканото възприятие на света. На Запад са потънали в мъглата на заблудата и не могат да видят нищо, защото няма с какво да го сравнят.
  —цитат от коментар 5 на 1908


  +++++++++

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  "На Източна Европа трябва да ѝ се признае онова, което според Лявата партия и според Зелените се подразбира в отношенията с Третия свят: всяка страна има свои особености, всяка страна е достигнала до определена степен на развитие. А освен това всяка държава има нужда от определено време. Всеки, които пренебрегва тези правила, не само не изгражда бързо демокрацията (каквото и да означава това), но събужда призраците на разрушението и подхранва авторитарните сили. Накрая ще унищожи дори единството на общността."

  "Върхът"в развитието на едно общество хомосексуалността ли се явява ? Определено Содом и Гомор са го достигнали преди няколко хиляди години, а Западна Европа едва сега преоткрива техните цивилизационни достижения.........

 26. 26 Профил на army
  army
  Рейтинг: 574 Неутрално

  И такива ли анализи започнахме да правим? Толерантността зависи от човека и възприятията му, не от това в коя част на Европа се намира.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  "или защо Изтокът отказва да приеме поривите от Запад за равни права на гейовете и лесбийките?"
  ==============
  Обратните отдавна имат равни права, отказваме да приемем привилегиите.
  Да, съжителството се узаконява по-трудно, но пък и това тяхното не е брак.
  Имат проблеми с осиновяването, но и така трябва да бъде. За детето бащата трябва да е мъж, майката - жена. Иначе ще нарушим правата на детето да живее в нормална среда и да види нормален семеен модел.
  Не бих искал Кончита Вурст да ми е майка.

  Еретик
 29. 29 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Най-големият майтап е, че въртят, сучат, а бившите робовладелци, роботърговци, колонизатори и гонители на джендъри по НАЙ-ХОМОФОБСКИЯ начин ни наричат втора-трета ръка хора и хомофоби...

 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Много критика за източна Европа, но не за Гърция, защото те са измислили секса, а римляните са включили жената в секса.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Простият отговор е, че като си бил част от Османската империя, си свикнал с тези отношения.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 32. 32 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Въпреки препратките към Попър, приятен проблясък на фона на общата умнокрасива лудост.

  Най-после някой да признае очевидното- Източна Европа има много по-солидни традиции в признаването правата на гейовете от Западна и Северна Америка, т.нар. "хомофобия" на изток от Виена, всъщност е отричане на крайния, самоунищожителен морален релативизъм на Запад, демокрацията я е имало и преди гей браковете, ще я има и ако утре решат да ги забранят.

 33. 33 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#29] от "Аскет":

  Днешният запад е резултат от социалните революции, започнали да протичат през 60-те години на миналия век. Преди това са мъжки общества, базирани на либерални ценности. През 50-те в САЩ идеалът е бил работещ мъж, а жената изцяло в домакинството и с децата. Жените са работели само в краен случай ако семейството не може да си позволи иначе.

 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  "Нима Германия и Франция не бяха демокрации, преди да въведат равнопоставеността между двуполовите и еднополовите бракове?"

  Това е същността на конфликта. Западняците искат ние да наследим тяхният исторически опит. Те са истински свободни от края на Втората световна война а ние от 30 години. Имаме още 45 години в аванс.

  подпис
 35. 35 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  До коментар [#15] от "СН":

  ''която да ти носи придобивките, които хетеросексуалните двойки имат когато сключват брак. ''
  Какви придобивки имат хората, които в 99% зачеват и раждат дете, което 99% ще продължи човешкия род?
  Ако ги посочиш, ще видиш, че те са с крайн цел точно продължаване на семейство, родина, общество, което се развива и няма да изчезне, защото родителите ще са изтрадали и отгледали дете, което поне ще има покрив над главата си.

  Защо паразити, които разчитат на други да им раждат деца, трябва да имат привилегии?

 36. 36 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Западняците могат и да изядат някой бой ако така продължават. Тяхната наглост е уникална. Натрапват своите виждания за живота, но ако си позволят чрез свои емисари да пропагандират в нашите училища джендърство, родител номер 1 и номер 2 и др. подобни, боят им е сигурен. Няма нормални български родители, които биха възприели това за нормално.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Има си пълни права, рева е да стане тяхната идеология водеща.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Когато десетилетия е набивано в главите на хората, кое е добро и кое лошо и не им е давана възможност те сами да преценяват,това много трудно се преодолява.

 39. 39 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Източна Европа е хомонормална. Западна е толеритарна.

  Въпроси?

 40. 40 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нач' как ги виждам аз нещата: може да си п()дал, може да си аардварк, може да си извънземен и лилав, но ако бачкаш здраво и плащаш данъците си, добре си дошъл. А, да, и пълна равнопоставеност пред закона. Оказва се обаче, че всичко по-горе казано от мен е обърнато с главата надолу: никаква равнопоставеност пред закона, всички разджендърени си ма'ат гащите насам-натам без да пипнат ник'ва работа, и отгоре на всичко ми се качват на ... ъммммммммм ... главата. Е, т'ва е генезиса на сичките проблеми тук сред човеците на планетата Земя.

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  Това кресливо гей-парадно назидателно поведение на запада предизвиква тази реакция у изтока.
  Това лицемерие на тези, чиято история е пълна с робовладелство и зверски екзекуции на гейове, изтребване на цигани и тормоз над жени, изгаряни живи, дразни. По нашите земи не е имало такива ексцесии.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  "Нима Германия и Франция не бяха демокрации, преди да въведат равнопоставеността между двуполовите и еднополовите бракове?"Това е същността на конфликта. Западняците искат ние да наследим тяхният исторически опит. Те са истински свободни от края на Втората световна война а ние от 30 години. Имаме още 45 години в аванс.
  —цитат от коментар 34 на Иван K


  Т.нар. западняци съвсем доскоро си имаха ОФИЦИАЛНО колонии и някои продължават да имат...
  Егати свободолюбивите люде с КОЛОНИИ, които са драли до кокал...
  Връх на професионалния цинизъм и професионалната лицемерщина и се чуда как можеш да пишеш такива НЕБИВАЛИЦИ...

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Представете си: България има 1300 годишна история. И в нито един момент през цялото това време на никой българин не му е хрумнала следната мисъл: "Бе да зема да превърна Х броя хора в роби да ми работят абсолютно безплатно и да мога да ги правя каквото си искам -- да ги продавам, да ги убивам, и прочия." Помислете си хубаво върху това. Щото за много от "толерантните" държави робството и, да подчертаем, ГЕНОЦИДА са били част от официалната им политика и ежедневно битие.

 45. 45 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Според мен първата точка, която т.нар. западняци трябва да включат в дневни си ред е: да ИЗКОРЕНЯТ веднъж и завинаги високомерния си робовладелско-роботърговско-колонизаторски тон, т.к. топа е признак за ВРЪХ на хомофобията, ХРИСТОМАТИЕН пример за език на омразата поради създадената и поддържана измамна тяхна представа за ПРЕВЪЗХОДСТВО...

  Отам насетне можем да им предаден спокойно и разумно нашия ХИЛЯДОЛЕТЕН опит на толерантност и хуманност... Ако се смирят и са възприемчиви - от тях ще станат чудесни хора...

 46. 46 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Да поясня 43: става дума за изпражненията, които участват в половия акт. Оттам и "грозота, низост и позор".

 47. 47 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  10 говори за това, че българинът бил прост. Фриволно твърдение, което може да бъде приемано или не, според равнището на интелигентност на интерпретатора. Но какво българинът не е и никога няма да бъде:

  Българинът никога няма да покани в местната библиотека "драг куийн", който (родът е мъжки, разбира се) да се разкрачва и подмята зле прикритите си гениталии пред 4-5 годишни деца в продължение на ЦЯЛ ЧАС.

  Мисълта ми е следната: "цивилизацията" ни докара дотам, да се делим не на прости и умни, а на нормални и батшиткрейзи!

 48. 48 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ако не знаете за какво става дума в 47, ето ви произволен линк:
  https://youtu.be/Mb3JBbtpAMo

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Да се говори за източната 'хомофибия' и западната 'толерантност' на фона на това че Тюринг (герой на държавата си) е бил докаран до самоубийство от тая негова западна държава е все едно менгеле да разказва за нетолерантните на негов фон зли будисти

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 51. 51 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#43] от "benefikato1":

  ГЛАВНОТО Е ДРУГАДЕ

  хомосексуализмът и др секс. извращения са просто генетична ПАТОЛОГИЯ. Те са резултат от ГЕНЕТИЧНА ГРЕШКА при репликацията на ДНК в процеса на създаване на ембриона. Хомосексуализмът принципно е от един вид с други патологии от рода на Синдрома на Даун, но при втория случаят е много по-прост, защото става въпрос за един дефектен ген, докато при хомосексуализма нещата са много по-сложни и става въпрос за дефектно взаимодействие (превключване) между комплекс от гени. Развитието на човешкия род, цялата му курлтура, цивилизация е изградена върху наличието САМО НА ДВА ПОЛА. Т. е., създадена е НОРМАТА. Всяко отклонение е ПАТОЛОГИЯ

 52. 52 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 949 Неутрално

  ЩО Е НЕОМАРКСИЗЪМ
  Кои съвременни понятия, тенденции и движения произлизат от тази нова идеология?
  Александър Тацов 2021-01-27 16 482  „Всеки исторически факт беше премахнат или фалшифициран,
  всяка книга пренаписана, всяка картина пренарисувана,
  всяка статуя и сграда преименувани, всяка дата беше променена.
  И процесът продължава ден след ден и минута след минута.
  Историята спря.“
  Джордж Оруел, „1984“
  Имаме работа с една нова, крайно лява идеология, за която се утвърди напоследък названието неомарксизъм.
  Преди беше известна под названията политическа коректност, културен марксизъм или дори прогресивизъм. Те обаче не отразяват в пълна степен нейната същност.
  Това е най-новата тоталитарна идеология, в много отношения различаваща се от класическите, и много по-опасна. Тя е анонимна, всепроникваща, коварна и разсредоточена. Няма единна партия и програма, вожд и единен теоретичен център. Поне засега.
  Не признава унифицирано наименование. Според активистите на движението, наименованието „неомарксизъм“ или „културен марксизъм“ и действията, които им се приписват, са плод на конспиративни теории.

  Неомарксистите най-често лукаво се самоназовават „либерали“, скривайки, че са присволи названието „либерал/либерален“ от старите класически либерали от 19-и и 20-и век, с които, в идеологически план, нямат почти нищо общо. Просто това название се ползва с добър имидж в обществото. Често се самоопределят и като „прогресивни“, по същата причина.
  Съвременните американски левичари са предимно неомарксисти: продукт на идейно направление в марксима, известно като културен марксизъм.

  Франкфуртската школа
  Главен идеен източник на неомарксизма са трудовете на философите от групата на т.нар. „Франкфуртска школа“, сформирана през 1923 г. в Института за социални науки към Университета във Франкфурт, Германия.

  Това са М. Хоркхаймер, Т. Адорно, В. Бенямин, Х. Маркузе, Е. Фром, Ю. Хабермас и други. Те се занимават с културните и психологически аспекти в развитието на обществото.
  Поставят си като цел „културната“, ненасилствена борба с буржоазния морал и държава, във всичките им аспекти, както и подкопаване на европейското културно наследство, включително християнството, за да извършат мечтаната от марксизма социална революция.
  Стигат до извода, че културната революция, за разлика от политическата, ерозира обществото ефективно и бързо, с по-малко насилия. Отчита се, че новите форми на подчинение се постигат с „мека сила“.

  За франкфуртските мислители, революцията е един дългосрочен проект в полето на морала, семейството, образованието, науката, популярната култура, образованието, изкуството, медиите и сексуалните отношения.
  Всички те са силно повлияни от марксовите идеи, но собствените им концепции значително се отличават от ортодоксалния марксизъм, особено в неговата съветска редакция и в икономическия му аспект.
  С други думи, те се явяват ревизионисти на марксизма, но единствено по отношение на начините за постигане на крайната цел – утопията, като запазват огромното си уважение кам Маркс, когото единодушно смятат за свой учител.
  За разлика от Маркс обаче, франкфуртските мислители смятат, че революцията ще се провежда в сферата на културата и неин авангард ще бъдат малцинствата от всякакъв вид – сексуални, религиозни, етнически, културни и т.н., т.е. всички маргинални слоеве на обществото. Това било така, защото работническата класа вече се е обуржоазила, намаляла е по численост и не може да бъде хегемон на революцията.

  Крайъгълни камъни в идеологията на неомарксизма са теоретичните разработки на философите-марксисти от Франкфуртската школа, обединени под названието „критическа теория за обществото“, а също така елементи от теорията на Фройд, както и идеите за безкрайната и от нищо неограничена толерантност към всички и всичко (тук не се включва толерантност към другомислещите).
  Тези абсурдни идеи неизбежно сблъскват неомарксизма с основните принципи на човешкия морал: „буржоазния“ морал, според политкоректния новоезик.
  Оттам и главната задача на движението, формулирано от теоретиците му: „разгром (деконструкция) на буржозния морал и общество“.


  Преместване в САЩ
  Когато Хитлер идва на власт, почти всички членове на „школата“ бягат в САЩ и там заемат преподавателски места в хуманитарни катедри по Източното крайбрежие.
  След края на войната, някои от тях остават в Америка и продължават да обучават последователи. Революционната насоченост на „критическата теория“ е оформена от Херберт Маркузе, „философът-революционер“, през 1965 г. във фундаменталното му есе „Репресивна толерантност“.
  Мнозина смятат, че тази брошура е предназначена да изиграе в неомарксистката революция ролята на „Комунистическия манифест“ на Маркс и Енгелс в неосъществената световна пролетарска революция.
  Разбира се, интелектуално Маркузе не може да се сравнява с Маркс. Той по-скоро може да се разглежда като аналог на Ленин, в ролята на гениален тактик на революцията, и абсолютно необвързан с човешкия морал.

  Звездата на Маркузе изгрява по света през време на студентските бунтове през 60-те години на 20-и век във Франция и други страни. Студентите тогава пишат по стените на кампусите трите букви „М“: Маркс е Бог, Маркузе е неговия пророк, а Мао неговият меч.
  Новото учение се разпространява първоначално в университетите по Източното, а след това и по Западното крайбрежие на САЩ. (1) Там се подготвят хиляди студенти в хуманитарните дисциплини, а някои от тях стават професори и учители, и обучават нови студенти и ученици.
  Тези млади хора, индоктринирани в университетите, се оказаха решаващият фактор за промените в американското общество. Те овладяха медиите и училищата, и започнаха да индоктринират младежите и малцинствата. Така преди 20 години беше овладян вестник „Ню Йорк Таймс“. (2)

  Неомарксизмът и другите левичарски течения
  По този начин новото левичарство нараства като лавина вече 70 години и инкорпорира в себе си всякакви други левичари: антивоенни активисти, хипита, разочаровани комунисти, анархисти и т.н. В момента тази идеология, известна най-вече като неомарксизъм или също културен марксизъм, има структура, обединяваща различни левичарски течения.

  Сред тях са: феминист(к)и, мултикултуралисти, екологисти, пацифисти, зеленисти/затоплисти, веганисти, антиваксър-исти и т.н., както и щурмовите им отряди – антифашистите от „Антифа“ (Antifa), SJW-исти (Social Justice Warrior – Войни на социалната справедливост), BLM-исти (Black Lives Matter, „Черните животи имат значение) и други.
  С една дума, става въпрос за една синкретично, „кооперативно“ движение без общ център и ръководство, но с единна базова идеология: неомарксизъм.
  Това е тоталитарна идеология от нов тип: тя няма някои от характерните белези на класическите тоталитарни идеологии. Но е много по-опасна от тези идеологии като комунизъм, фашизъм и националсоциализъм.

  Неомарксизмът в университетите в САЩ
  Теоретичната база на неомарксизма е разсредоточена в хуманитарните катедри на университетите по двете „леви“ крайбрежия. Там е съсредоточен стратегическият мозъчен тръст на движението, включващ преди всичко професори от тези катедри.
  Те не само индоктринират студентите си в новата тоталитарна идеология, но постоянно съставят, обсъждат и споделят стратегически планове относно пътищата за завземане на властта и осъществяване на утопията (прекрасния нов свят), съгласно теоретичните разработки на „критическата теория“.
  Разработват също и новите теории на неомарксизма, дават насоки към изявените активисти от различните течения и групировки, относно практически действия на терен.

  Свободата на словото, най-големият враг
  Неомарксистите овладяха почти всички университети в САЩ и диктуват политиката им. Гонят се масово професори и другомислещи студенти. Посяга се вече и към естествените науки. Усилено се работи по пренаписването на историята и класическите литературни произведения.
  От друга страна, специална система от цензори се наема от авторите, за да преглеждат доколко призведенията им са „правилни“, преди да ги публикуват.
  Основен враг на неомарксистите се явява свободата на словото, затова и един от главните им методи за осъществяване на тотален контрол над обществото е умъртвяването ѝ (защото тя е майка на всички граждански свободи) и като следствие: налагане на страх от репресии и принуждаване на хората да мислят еднакво.
  Символичното изгаряне на „свободата на словото“ в студентския кампус на MIT през 2017 г. стана новина номер едно в консервативните медии по целия свят. Естествено, либералните почти не реагираха, тъй като деянието беше извъшено от ударния отряд на неомарксистите: „Антифа“.

  Потискането на свободата на словото не изостава и в Европа. Там то вече взема институционален характер. Към момента, в Германия и Франция вече има лица, осъдени на затвор за изказване на мнение. При класическите тоталитарни идеологии е същото!

  Неомарксизмът и християнството
  В списъка с врагове на неомарксистите, на едно от челните места, се намира християнството, по-точно християнският морал. Това е разбираемо: християнският и марксисткият морал са антагонисти.

  За разлика обаче от другите „врагове“, критиката срещу хриситянството е приглушена. Обяснима тактика, като се има предвид огромната численост на християните по света и особено авторитетът им в САЩ. Затова неомарксистките теоретици не желаят да си създават опоненти в тази област, преди да му е дошло времето.

  Неомарксизмът и младежта
  В обществото, главният интерес на неомарксистите е насочен към децата и младежите. Индоктринацията на последните в идеите на движението е една от главните задачи на неомарксистите.
  Смята се, че индоктринацията на децата трябва да започне в детските градини от най-крехка възраст, чрез сексуално възпитание.
  Индоктринацията на младежите в по-напреднала възраст се осъществява в училищата и университетите.
  Успехите са забележителни. Така например, одобpението на поколенето Z в САЩ към cоциализма cе е yвеличило от 40 до 49%. А 28% имат добpо мнение за комyнизма.
  За cpавнение, cpед амеpиканците над 74 г. комyнизмът има 3% подкpепа. Ако 72% от „мълчаливото мнозинство“ (над 75 г.) и 58% от „бyмъpите“ (56-74-годишните) cвъpзват маpкcизма c тоталитаpната дъpжава, потискаща cвободата на гpажданите cи, то само 25% от поколението Z cмята така, по данни на „Intellectual Takeout“.

  САЩ най-благодатната почва за неомарксизма
  Най-благодатното поле за идеите на Маркузе се оказа Америка. И досега базови теоретици на неомарксизма си остават хуманитарните университетски преподаватели-левичари в САЩ.
  Целта на тази идеология е лелеяната мечта на всички левичари: унищожаване на „буржоазната държава и морал“ и изграждане на Новия човек и Новото общество, които ще се подвизават в прекрасния Нов свят. Звучи ли ви познато?
  Срещу това се опълчи президентът Доналд Тръмп, и затова страхът и омразата на левите медии беше толкова голяма. (3) Левичарите са овладели близо 80% от медиите в САЩ.
  Главен (финансов) съюзник на неомарксизма са глобалните интернационални корпорации, големи фондации, като тази на Сорос, както и физически лица.
  Те обаче допускат същата историческа грешка, както германските едри финансисти, които подпомогнаха навремето идването на власт на Хитлер. След това трябваше някои от тях да спасяват кожите си с бягство или да завършат в концлагер.
  Такъв е нравът на тоталитарните идеологии – те изяждат първо създателите си.

  От своя страна, неомарксистките организации (по-точно затоплисти, зелени и екоактивисти) осигуряват на глобалистите нови бизнеси за трилиони долари, свързани с т.нар. зелени индустрии, зелени сделки, храни на бъдещето и т.н.
  Глобалните транснационални компании искат да преобразят света в един глобален пазар, а хората – в една огромна, безлика (и дори безполова) маса, лесна за манипулиране, т.е целите им с неомарксистите съвпадат (но само временно и частично, както в случая с Хитлер). По този начин се оформя един престъпен „дяволски съюз“ (4).
  Неомарксистките организации растат като раково образувание под този златен дъжд; купуват съвести, проникват в образователната и възпитателната система за децата и младежите, индоктринират ги. Овладяват университетите и държавните институции. Навлизат в науките (включително в естествените) и пренаписват историята.

  Неомарксизмът в България
  Левичарите са вече и у нас. Неомарксизмът се припознава предимно от внуците и генеричните наследници на номенклатурата (Активни борци против фашизма и капитализма, АБпФК). Повечето от тях са високообразовани, немалко са завършили на Запад.
  Те презират СССР/Русия, но по семеен рефлекс са привлечени от левичарските идеи на неомарксизма.
  Имат си вече и партия, мимикрираща като „градска десница“.
  А в Софийския университет вече се преподава теория на джендъра в магистърски курс, и история на жените.
  Студенти-левичари вдигнаха шум в Софийския университет: искат да гонят професор, който изнасял „неправилни“ лекции. Накрая успяха. В медиите някой отбеляза: „Софийският университет падна“. (5)

  (1) Сравнително нов принос към идеологията се явява създаването на теорията за джендъра, формулирана от Джудит Бътлър, на базата на идеите на други леви радикални феминистки от миналия век: С. дьо Бовоар, К. Милет, Л. Иригаре, М. Витиг и други. Джендър теорията е рожба на радикалния феминизъм и идеите на културния марксизъм. Съгласно тази теория, няма разлика между мъжкото и женското начало, т.е няма полове.
  Всичко зависи от средата, от възпитанието. Дали си мъж или жена зависи как си възпитан след раждането. Илиза, че няма място за никаква наследственост. Следователно биологичният пол е „фикция“, „социален конструкт“ и не е актуален в контекста на бъдещото човешко развитие. Ще го замести „социалният“ пол (джендър). Той е свободно избираем и програмируем, и ще доведе в крайна сметка до унификация на пола, т.е. до безполовото общество, което пък в съчетание с мултикултурализма, ще освободи света от всяко потисничество и от хегемонията на мъжете (най-вече белите!).

  На базата на тези теории неомарксистите твърдят, че не съществуват също и човешките раси: те също били фикция (съществувал обаче „расизмът“, разбиран само и единствено като форма на потисничество на чернокожите от белите, обратното не било расизъм). В този контекст, привържениците на джендър теорията се сблъскват челно с генетиката като наука, подобно на комунизма преди 60 години. По същите причини, поради които Сталин преследваше генетиката.
  От джендър теорията, създадена от Джудит Бътлър и формулирана в основния ѝ труд (Gender Trouble – Feminism and the Subversion of Identity) привържениците извеждат важни изводи:
  а. геномът на човека, като фактор, е несъществен, околната среда/възпитанието е всичко. Придобитите белези в процеса на въздействие на околната среда/възпитанието е възможно да се наследяват!

  б. свободно може да се задава пола на детето, по желание на външни фактори (институции, идеологии).

  в. мъжкият пол е виновен за всички нещастия на човешкия род, защото е носител на агресия, войни и разрушения, а на първо място най-виновни са белите мъже.

  г. трябва да се води борба за овластяване на жените и за феминизацията на мъжете.

  д. междувременно е необходимо да се действа за разрушаване на буржоазното семейство, основа на всички обществени злини и спирачка на прогреса, чрез промотиране на полиамория, наркомания, хомосексуалност, проституция, еднополови бракове, инцест, промискуитет, смяна на пола на новородени, снижаване прага на отговорност за педофилия и т.н., а сред жените да се пропагандира отказ от „гнета на майчинството“ и от „гнета на мъжете“, като същевременно се действа и за „освобождаване на децата от гнета на родителите“.

  Необходимо е да се отбележи и важният факт, че движещите фигури в джендър движението са по правило лесбийки. Те са водещи лидери в теорията, организацията и във всички акции на джендър организациите (предимно НПО), като непрестанно и агресивно пропагандират омраза към мъжете и идеите за овластяване на жените: те също така презират и хетеросексуалните жени, считайки ги за безволеви и страхливи същества, неспособни да се опълчат на мъжкото потисничество и следователно имащи нужда от ръководство.
  Джендър теорията, както беше споменато, негласно смята, че наследствеността се свежда до унаследяване на придобитите белези (т.е. възкресява се отдавна забравената и отречена от науката теория на Ламарк и идентичната ѝ лъженаучна теория на Тр. Д. Лисенко, господствала в СССР по времето на Сталин). От това следва, че с възпитание може да се създадат у хората качества/белези, които да се наследят от поколенията. Така, в продължение на само няколко поколения може да се изгради Новия човек. Поради тази причина основен противник на неомарксистката теория за джендъра се явява науката генетика. По същите причини, поради които е преследвана и в СССР.

  (2) Професорите неомарксисти в хуманитарните катедри на големите университети обучават и индоктринират хиляди студенти, които навлизат в обществото и осъществяват идеите на своите учители.
  „Старата гвардия [в медиите] живеешe с принципи, които можем условно да определим като гражданско либертарианство – защита на гражданските свободи на всеки човек. Те наивно предполагаха, че споделят този мироглед с младите хора, които са наели на работа в своите вестници, просто защото тези хора се наричат либерали и прогресивисти. Оказа се, че това е било много наивно предположение. Младата гвардия има съвсем различен мироглед.“ (Бари Вайс, The American Conservative, 10 юни 2020 г.)

  „Много години ми се смяха, че писах за ‘войната на културите’ на територията на студентските кампуси, места за пребиваване и срещи на студенти. Казваха ми, че това е второстепенно събитие. Но това, което се случва, показва защо тези ‘войни в кампуса’ бяха толкова важни: студентите, които излязоха от тези кампуси след завършване на обучението си, след това се издигнаха, влязоха в ключовите институции на нашия живот и драматично ги промениха.“
  (Бари Вайс, пак там)

  „Днес чух следната история: човек, работещ в медицинска фирма, разпространил съобщение, че през тази седмица във фирмата ще се състои антирасистки протест. Всички работници са ‘убедително помолени’ да не отказват участие. А тези, които не се присъединят, ще бъдат разобличени като презряни расисти, кандидати за антифашистко ‘депрограмиране’. При това никаква причина за отсъствие от протеста няма да се счита за уважителна.“
  (Мат Уелч, журналист от Reason, пак там).

  Познато, нали? (поне за по-старото поколение)

  (3) А какви са намеренията на водещите лидери-теоретици на неомарксизма относно стратегията за овладяването на обществото? Те вече обсъждат действията си:

  „Ако Байдън победи, има ли някакви предложения относно национална програма за де-фашизация на цялото население на САЩ?“
  (Проф. Даниел Щаймец-Джен, историк от Университета в Дартмут:. Публикувано в социалните мрежи от Род Дреер, The American Conservative, 10 юни 2020 г.)

  „Войната на културите приключи. И така, въпросът за либералите е: как да спечелят битката, но и какво да правят с губещите в тази война на културите? Това е главно въпрос на тактика. Предложението ми е да бъдем жестоки. Принципът ‘Горко на победените: изгубилите трябва да живеят с това’ – този принцип е по-добър от милост към губещите.“
  (Проф. Марк Тушнет, от Харвардския университет, публикация в интернет)

  Натискът на неомарксизма върху обществото се затяга. От киното вече две-три десетилетия ни залива неомарксистката продукция на Холивуд – филми, в които виждаме властни и мъжествени жени, нерешителни и женствени (най-вече бели!) мъже, както и достойни цветнокожи и ЛГБТ, всичките в аритметично зададени пропорции.

  Киноиндустрията там се стреми да „възпитава“ зрителите в дух на „социално и полово многообразие“, чрез мнозинство жени в главните роли, с повече гей и ЛГБТ тематика, с преобладаващи представители на определени раси и етноси в актьорския състав. Масово се произвеждат „правилни“ сценарии, като се пренаписва историята в лъжлив и фантастичен уклон, а също и чрез пренаписване в неомарксистки дух на класически произведения в литературата и т. н.

  Всъщност това е претворяване на постановката за „изкореняване на идеята за стереотипни роли на жените и мъжете в обществото“, както и на основни тези на мултикултурализма. В областта на изкуствата това не е нищо друго, освен римейк на т.нар. „социалистически реализъм“: трябва да се представят хората и събитията (в минало, настояще и бъдеще време), не такива, каквито са, а такива каквито някому се иска да бъдат.
  Масовата литература на Запад вече се подчинява на същите „нормативи“. В САЩ отдавна има специализирани цензори – т.нар. „sensitivity readers“, които помагат на авторите доброволно да оформят „правилно“ книгите си (също и сценариите за филми), за да бъдат издадени без забележки.

  Вече започват да се преиздават цензурирани класици (Марк Твен, Агата Кристи, Астрид Линдгрен), в „правилна“ редакция (спомнете си Оруел „1984“ – Гробът на паметта). Фалшифицират се и исторически персонажи, за да се приведат в „правилен и възпитателен“ вид (през 2018 г. National Geographic произведе в този дух политкоректен лъжебиографичен филм за Айнщайн).
  Започва пренаписване на много глави от историята на човечеството, където се „изобличава реакционната роля“ на „белите мъже“: категория, виновна за повечето злини в човешката история. Оттам се прокарва тезата, че тази категория хора сега, със задна дата, трябва за платят „за всички злини, причинени на човечеството“.

  Опонентите още отсега са подложени на медиен тормоз, на гонения и остракизъм, а в някои случаи и на смъртни заплахи, най-вече в САЩ. Например ексцесиите от страна на левичари и джендър активистки през 2018 г. при избора на съдия Кавана във Върховния съд и много други случаи за преследвания на другомислещи, включително преподаватели и журналисти.
  Особено чести са изстъпленията срещу преподаватели и гостуващи лектори в американските университети от страна на студенти левичари, най-вече от хуманитарни специалности.
  Не са пощадени и естествените науки: още от 80-те години на 20-и век видни генетици се оплакват от притеснения и преследване от левичари-неомарксисти: Е. Уилсън от Университета Харвард, Р. Пломин от Университета Пенсилвания и, разбира се, Джеймс Уотсън, един от откривателите на строежа на ДНК.
  Усилва се натискът срещу научните изследвания в областта на историята, а също и в областта на естествените науки: много изследователи в областта на генетиката предупреждават, че се пречи на изследванията им, свързани с генетичната основа на пола (особено при изучаване на еднояйчните/монозиготните близнаци), отказват се субсидии, оказва се натиск от администрацията и от левичарски студентски организации. Неомарксистите твърдят например, че теоретичната физика е „мачистка наука“, защото е създадена от „белите мъже“ (!).

  (4) Бурният възход на тези неомарксистки движения се дължи преди всичко на ударното финансиране. Гигантски финансови потоци се изливат към неомарксистките движения.
  В момента се е оформил един своего рода „нечестив съюз“ между глобалните корпорации и неомарксистите. Последните осигуряват огромни пазари за трилиони долари на глобалните компании, чрез т.нар. зелени сделки и затоплистки проекти „за спасяване на планетата“.
  Огромни мрежи от донори координират и направляват тези потоци, в зависимост от нуждите на дарителите: една от най-големите такива мрежи е например американският Алианс за демокрация (The Democracy Alliance), основан през 2005 г. А що се отнася до дребни деятели на неомарксизма, като продажни политици и журналисти, и до тях достига немалко от презрения метал. Напоследък същият процес върви и в България.

  (5) През 2018 г. във Факултета по славянски филологии на Софийския университет беше открит магистърски курс с джендър направление. За „научното“ ниво на курса свидетелства, например, препоръчваната литература.
  Един от изброените там автори е крайната феминистка Люс Иригаре, известна със знаменитото си твърдение, че „E = mc² е сексистко уравнение“ (става въпрос за известното уравнение на Айнщайн, а е било „сексистко“, защото Айнщайн, както и всички създатели на теоретичната физика, бил мъж, при това бял, факт изключително негативен за крайните феминистки/лесбийки)!
  На пръв поглед изглежда странно, че Факултетът по славянски филологии организира курс по джендър. Всъщност, не е така. Правят го, защото произвеждат учители. После тези идеи ще се индоктринират в децата. Този процес върви в САЩ от 20-25 години!

 53. 53 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  52, ясно ни е т'ва за неомарксизма. Но ня'а как да стан' раб'тата. Много сме и ще им ()бем м@мата. Ще ги одерем, изкормим, разчленим, и после ще извикаме папуасите, ако ма разбираш к'во искам ти кажа...

 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  "разкол между сталинисти и националболшевики"

  това ме стресна
  националболшевики никога не е имало в "СССР", възникват като феномен единствено в Германия в края на 1920 и в началото на 1930-те се спихват, при това са сравнително малка група в сравнение с просъветските комунисти на Телман, социалдемократите и нацистите.
  заемат междинна позиция между сталинистите и нацистите, накрая част от тях е изтребена от щурмоваците на Рьом, а друга се влива в НСДАП... като някои недълго след това, като членове на СС отмъщават на щурмоваците за своите другари в "Нощта на дългите ножове" - разправата с по-егалитарното крило на нацисткото движение, печелят елитаристите на Хитлер.
  ама понеже темата е хомосексуализъм, ето я връзката - Ернст Рьом е обвинен в педерастия и екзекутиран. Повечето от историците, които съм чел, смятат обвинението за лъжливо, просто е бил нужен ярък скандал, така че да се замаже сговора на националсоциалистическите вождове с едрия капитал и аристокрацията.

  по същия начин днес се развяват екзотични права, за да се отвлече вниманието от факта, че властващите все повече ни разделят, за да управляват, без значение какво ще пробутат като поводи за разделение, но секс-скандалното явно прави по-силно впечатление - мигом се забравя почти всичко друго и латентните гръмко започват да се състезават кой от тях е по-голям радетел за "нормалното"...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  До коментар [#27] от "Анархо комунист":

  ти да не си ходил на избори, самозванче?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Точно обратното! В БГ Азис е звезда номер 1, а Бойко управлява вече 100 г.! Това кога ще стане при толерантните западни идиоти?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Нима Германия и Франция не бяха демокрации, преди да въведат равнопоставеността между двуполовите и еднополовите бракове?
  *
  Резонен въпрос. И аз това питам.
  Не виждам никакъв проблем в секса между възрастни хора, защото си е тяхна работа кой с кого спи. Също и възрастни индивиди да правят каквото искат с тялото си.
  Единственият ми проблем е разрешаването на непълнолетни и малолетни лица да си сменят пола или да се тъпчат с хормони за тази цел. Това, за съжаление, е вече факт в някои държави и може да става без съгласието на родителите.

 58. 58 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Източна Европа става по-скоро грантофобна. И не мога да я упрекна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 59. 59 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  защо Изтокът отказва да приеме поривите от Запад за равни права на гейовете и лесбийките? Просто има нужда от време, отбелязват двама германски публицисти
  ========================
  Равните права са факт.
  Изтокът отказва да приеме РАЗЛИЧНИ ПРАВА.

 60. 60 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Втората Световна Война е известна също и като Първата Комунистическа Война. Интересно ми е ще станем ли свидетели на Първата Грантоедна Война и на Първата Трансджендърна Война. Много ми е любопитно, наистина.

 61. 61 Профил на СН
  СН
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "СН":''която да ти носи придобивките, които хетеросексуалните двойки имат когато сключват брак. ''Какви придобивки имат хората, които в 99% зачеват и раждат дете, което 99% ще продължи човешкия род? Ако ги посочиш, ще видиш, че те са с крайн цел точно продължаване на семейство, родина, общество,
  —цитат от коментар 35 на imaligoogle_hr


  Това са твои теории, може би застинали на ниво "преди няколко века". Съвременното общество не дискриминира между хора, които имат деца или нямат деца. Поне цивилизованото де.

 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Весело

  Хората са се опитали да го кажат заобиколно, че в Германия е тоталитарен режим и цензурата не прощава. С две думи - обвиненията към Източна Европа са плод на безпардонния елитизъм на западните общества, които смятат, че никой няма право на собствено мнение по даден въпрос, защото тяхното мнение е единствено меродавното и ако някой не го приема, то може да е само защото този някой е зъл. Този проблем идва от времената на колониализма и мита за "белия спасител" и "цивилизатор". А вторият проблем е, че със същия хъс, злоба и крайност, с която до скоро гонеха геевете, западняците сега се надпреварват да им правят плонжове и да приемат и налагат антинаучни теории и социални норми, които дори голяма част от ЛГБТИ+ общността смята за безобразия. Ако утре хипотетично университетите бъдат превзети от нео-нацисти и там започнат да преподават расова теория и евгеника, след 30 години ЕС ще ни наказва що не сме въвели апартеид и ще използва същите унизителни формулировки и коментари по повод Източна Европа и отказът ѝ да сегрегира хората, каквито използва сега по повод предполагаемите "права" на хомосексуалистите (уточнявам за Стюпида и Сие, че например сключването на брак не е "право" както те си мислят, а нещо друго). Ей това искат да кажат хората на много повярвалите си сънародници и брюкселските тупани.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Бащата на отвореното общество, философът Карл Попър, през 1994 г., малко преди смъртта му, припомни за различните напластявания, които формират хората в Западна и в Източна Европа."

  Карл Попър никога не е ползвал смартфон.
  Така че го пускайте да се утече в канала.
  Не е актуален, нещата се промениха.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Понятието "сексуална ориентация" е безмислено; не се основава на никъкви доказателства, изведени с достатъчно достоверни изследвания. Развихрилата се пропаганда е за наместването на лица с психични отклонения, водещи до неадекватно сексуално поведение в някъкви малцинствени групи, които да бъдат признати за нормални членове на обществото. Маркузе в действие.
  Темата на статията е пълен фалш. Поне в България не е имало никъкви съмнения относно лицата с неадекватно сексуално поведение; въпросът е бил как да се използват в т. нар. идеологическа борба със Запада и как да се използват за добиване на специална/специфична информация. Заради това преследванията са смекчени и по-интересните лица от контингента са били привлечени за сътрудничество. Информацията ми е от бивш офицер от ДС, доктор-психиатър, полковник или подполковник /така и не разбрах/, който активно се е занимавал с въпросните отклонения почти през- цялата си кариера.

 67. 67 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  "Просто има нужда от време,"

  Време и лубрикант.

 68. 68 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  До коментар [#58] от "Един вампир броди из Европа":

  "Източна Европа става по-скоро грантофобна"

  Жестоко попадение, ще си туря на тениска ГРАНТОФОБ

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 69. 69 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  До коментар [#63] от "СН":

  Прекалено нескопосан опит за редукцио ад абсурдум дори за твоето 'ниво'.

  Ама така си харесван тука, keep on :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 70. 70 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#5] от "1908":

  Има такива нещо и доказателствата са в самата статия : “ На Източна Европа трябва да ѝ се признае онова, което според Лявата партия и според Зелените се подразбира в отношенията с Третия свят: ”

  Поздрави!
 71. 71 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Смисълът на почти всички коментари доказва, че изводът в статията е абсолютно погрешен...

 72. 72 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Еднополова любоффф, най-истинската любоффф на всички земни кълбета. Ура другари! Еднополова любоффф до пълна победа на марксизЪма.

 73. 73 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#65] от "EU Fighter":

  Вярно си е ! Източноевропската част е необразована, некъпана, неука и ...ненужна за ЕС !
  —цитат от коментар 65 на EU Fighter


  Само да ти припомня, че католическата църква е забранявала на подопечните си да се къпят. Докато тук е имало бани, в твоите "цивилизовани" държави е било ЗАБРАНЕНО, повтарям ЗАБРАНЕНО да се къпят! В прехваления им Версай, както и в повечето им замъци и палати няма дори тоалетни, да не говорим за бани!

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#75] от "ogp03622986":


  До коментар [#73] от "stargate":ЗВЕЗДИТЕли ти наговориха тия тъпни?
  —цитат от коментар 75 на ogp03622986


  Не вярваш ли? Отивай да четеш!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#77] от "stargate":

  Четенето на тъпни е по-лошо от неграмотността. Разрушава Гл. мозък и индивида остава под ръководството на Гръбначния...

 80. 80 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#79] от "ogp03622986":


  До коментар [#77] от "stargate":Четенето на тъпни е по-лошо от неграмотността. Разрушава Гл. мозък и индивида остава под ръководството на Гръбначния...
  —цитат от коментар 79 на ogp03622986


  Ок, радвам се за теб тогава.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Много често, когато става въпрос за правата на ЛГТБ, се говори общо и не се разграничават отделните аспекти, а именно:
  - дали наказваме със затвор ЛГТБ?
  - дали имаме нещо против ЛГТБ да правят секс и да си живеят заедно без да се натрапват?
  - дали сме против юридическите права на ЛГТБ?

  Но тези въпроки не се разглеждат отделно, а заедно. И ако сме против едно от тези неща, биваме възприемани като все едно сме против всички.

  А то не е така. Като цяло източноевропеецът няма нищо против хомосексуализма - това е избор на всеки човек. По същия начин източноевропеецът не е и против правото на всеки ЛГТБ да живее със своя партньор, да прави секс в спалнята си и т.н. Но източноевропеецът е против ЛГТБ да имат същите права, като нормалните двойки между мъж и жена. Западняците, които ни съдят, че сме били "хомофоби", само преди 70 години обрекоха великият математик и инженер Алън Тюринг към самоубийство, защото го заплашваха да го вкарат в затвора или в психиатирчно лечебно заведение заради неговата хомосексуалност. А днес същите нации тръгнали нас да съдят.

  Тук, в Източна Европа, ние не обръщаме внимание на ЛГТБ във всекидневието. Не обръщаме внимание дори на работното място, ако имами такива колеги. Но няма как да стоим безучастни, когато тръгнат за парадират със своя сексуален избор и да искат равни закони за тях, "защото били различни". Уважаемите немци - журналиста и сексолога, не разграничават тези аспекти и слагат всичко под общ знаменател.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 83. 83 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  До коментар [#61] от "СН":

  Ако 1/2 от хората не са нормални, как ще се плащат пенсиите след 1 поколение, като няма да има работещи наследници?

 84. 84 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#51] от "ogp03622986":

  При синдром на Даун далеч не "става въпрос за един дефектен ген". Това е геномна аномалия при като има цяла една допълнителна излишна хромозома съдържаща стотици гени, което води до редица физически и психически отклонения.

 85. 85 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#18] от "georgievb":

  - обща собственост
  - наследяване
  - свиждане в болница
  - взимане на решение за лечението/живота на партньора ти, когато той не е в състояние
  - данъчни облекчения, произтичащи от съвместното съжителство
  Сигурно има и още... Иначе хомосексуалните имат същите задължения към държавата и плащат същите данъци, и осигуровки, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK