Шериатът – чудовище или изцеление

Шериатът – чудовище или изцеление


По това талибаните и терористите си приличат: тяхното разбиране за правораздаване плаши дори самите мюсюлмани, разказва "Дойче веле". Какво представлява всъщност шериатът? Чудовище ли е той или инструмент за защита на човешките права?


Какво точно означава "шериат"? Според Корана това е "пътят, проправен от Бог" или "пътят към извора". Под понятието "шериат" всъщност се обединяват всички норми, валидни в исляма. Те са се развивали в продължение на 1400 години: в религиозни писания, в рамките на институциите, а в по-ново време все по-често и като държавно законодателство.


Шериатът включва правила за практикуването на ислямската религия, например молитвените ритуали, предписания за храната и облеклото, а също така и правни норми. Той засяга и аспекти на религиозната етика - като сътворението на света или отношението към нуждаещите се.


Религиозна диктатура
След разрива между сунити и шиити, но включително и вътре в тези религиозни общности, в течение на годините възниква широко многообразие от школи за интерпретиране на шериата. Това, от една страна, създава несигурност у вярващите, от друга обаче, насърчава многообразието на мнения. Ислямските мислители се стараят да уважават различните мнения, докато многобройни екстремисти в хода на годините са се опитвали (опитват се и днес) да налагат като единствена и уникална своята интерпретация на "божията истина". Това говори за тяхната ниска образованост и силно надценяване. Но те обикновено имат и политическо целеполагане. Типични примери ни предлагат настоящите религиозни диктатури в Саудитска Арабия и в Иран.


Шериатът прокарва ясно разграничение между религията и правото. Религията се занимава с отвъдното, с отношението между човека и Бог, докато правото регулира всекидневните взаимоотношения на този свят. Често пъти се казва, че религиозните пасажи в шериата са непроменими, но те въпреки това се нуждаят от интерпретация. Така например Коранът формулира съвсем мимоходом правила за женското облекло, които според една от интерпретациите имат за цел да пазят жените от посегателства. Според друга обаче жените могат да бъдат опазвани много по-ефикасно, ако имат добро образование и достатъчно самочувствие.


Правните норми в шериата подлежат на променяне. Относително подробно там са формулирани такива въпроси като договорното, семейното и наследственото право. Докато други като държавното или наказателно право си остават единствено в зачатък.


От XIX век насам нормите на шериата постепенно се модифицират в същински закони, които се прилагат от новопоявилите се държавни институции. Допреди това редица мюсюлмански страни са под колониална власт, която налага сериозни промени. На много места са отменени например драконовските телесни наказания. В същото време колониалистите въвеждат и свои закони и примерно забраняват еднополовите връзки. Чуждата власт игнорира шериата и по този начин пречи на неговото развитие. Стига се дори дотам, че хората, които се опитват да реформират шериата, често пъти биват набеждавани като колаборационисти на Запада.


Широка интерпретация на ислямското право


Независимо от това в редица мюсюлмански държави през ХХ век започват сериозни реформи. Става дума най-вече да се подобрят правата на жените, да се подобри отношението към религиозните малцинства и да се хармонизира правото с икономическите и социалните промени.


Интерпретациите на шериата си остават обаче твърде многолики. В Тунис например многоженството е забранено под страх от наказание, докато в други държави е разрешено, макар и отчасти с ограничения. И в двата случая законодателството твърди, че такава е волята на шериата.


Проф. Матиас Рое: "Шериатът е чисто човешко дело"

Проф. Матиас Рое: "Шериатът е чисто човешко дело"


Много хора в мюсюлманските страни навремето приветстваха отменянето на халифата. И до днес мнозина вярват, че и според исляма демокрацията е най-адекватната форма на управление. От няколко десетилетия насам обаче се родиха и противоположни тенденции. Възходът на крайно нетолерантния уахабизъм в Саудитска Арабия и иранската ислямска диктатура наложиха по цял свят доминацията на екстремистите и на тяхното репресивно тълкуване на шериата. В повечето държави започнаха да отменят напредничавите реформи, а традиционното, патриархално семейно и наследствено право непрекъснато се рекламира като символ на ислямската идентичност и инструмент срещу западното влияние. Нараства нетърпимостта към немюсюлманите, към атеистите и мистиците в ислямския свят, които непрекъснато се оклеветяват. И най-лошото: целенасочено се орязват правата на жените.


Не божествено, а чисто човешко дело


Все по-често възникват и отровни коалиции между екстремисти и традиционалисти. Една от причините: да се изучава академично шериатът не е особено привлекателно, така че често пъти до ключови позиции в тълкуването и практикуването на ислямското право се добират традиционалисти с доста ограничен хоризонт. Освен това в много случаи се наблюдава и вредно смесване между ислям и регионално традиционно право. Например терористичният режим на талибаните в Афганистан стъпва върху доста суровия коктейл от традиционни норми на пащуните, които изцяло обезправяват жените, и едни доста примитивни интерпретации на шериата. Така в крайна сметка се стига до практикуването на една репресивна власт.


В обобщение: шериатът не е нито някакво чудовище, нито универсално изцеление. Вярно, той се позовава на някакви божествени норми, но всъщност правилата са си чисто човешко дело. И в зависимост от интерпретацията може да бъде както религиозно-етическо помагало и норматив, който е в съзвучие с днешните възгледи за човешките права, така и точно обратното.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Дневник стигнаха дотам да промотират шериата, браво....

  -voxy
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Много хубава статия за умерената сирийска опозиция, бореща се срещу кървавия режим на Асад!

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Ти да видиш дежа-вю!

  На Сорос Веллето както ни напояваше с фьешъня на бурките преди пет години, чак модни линии и модни дефилето с тях ни срятаха и ни дуднеха к'ъф са гот, така и сега ни плакне с релативистките си простотии, поднесени плакатно-елементаристки като за съответното мат'рял. За таргетгрупата, която при подсвирване е готова да скача ту с хъс рещу - ту с хъс да грабва плюшените меченца. За едно и също по същество ...

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Прокопсала ислямска държава няма.

 5. 5 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Чужденците колониалисти били наложили на мюсюлманите забраната на еднополовите връзки?!?!

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  Империята отвръща на удара - Ренесанс ще ми правят, наука ще му развиват, личности щели да бъдат, права искали да имат, че и човешки такива. Марш обратно под религиозния ботуш да бъдеш вечен роб на Него и шайката му синьоноси чернодрешковци.

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Прокопсала юдеистична държава също няма.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Може би има четири - пет, но тяхното развитие се дължи най-вече на огромните пари, които те печелят от продажбата на нефт и газ. И това са държавите в Залива: Катар, ОАЕ, Кувейт и т.н. Като изключим тези държави, най-напред в света сред предимно мюсюлманските държави е Малайзия (съдейки БВП на човек от населението). По този показател Малайзия даже е малко по-добре от България. Ето повече подробности:

  https://www.nationmaster.com/country-info/groups/Muslim-countries #gdp per capita

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Точно така - шариата е "изцеление", джихада е "борба за личностно усъвършенстване"; Абу Бакр Ал Багдади беше "аскетичен религиозен учен" - няма върхове на манипулацията, които прогресивната либерална преса да не може да изкачи.

 10. 10 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Господинът ще си даде ли дъщерята на мъж, живееш строго според шериата?
  ОК ли ще е ако я пребиват всеки път, като си отвори устата?

  Такива анализи е имало и малко преди появата на фашизма - представян е бил за спасение от всичко , което разваля нацията.
  Дневник , титани сте в препечатването на неонаци статии.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  За кого точно може да е изцеление една средновековна догма предписваща ретрограден и първобитен начин на живот

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#5] от "Ριζοσπάστης":

  Това беше най-забавната част от статията. И най-невярната също.

  Но има и нещо вярно в това, но не що се отнася до мюсюлманските държави, а до други държави като Китай, Япония или една Индия например. Преди идването на европейците хората там са били много по освободени сексуално, но след контакта и влиянието на европейските колониални държави това се променя в посока на ограничения и сексуален морализъм (ако мога така да се изразя). Така например многоженството в Китай (който си е бил напълно нормална практика) бива забранен в годините след като Китай става република. В Япония пък например се ограничава проституцията, която в годините преди отварянето на страната от страна на САЩ си е била доста проспериращ бизнес. Сега в Япония (и Китай също) проституцията официално е забранена. А, в Индия британците като виждат статуите на групов секс на местните индийци биват направо шокирани. И в годините след това (годините на британски колониализъм над Индия) започват да налагат на местното общество своя викториански морал на местните сексуално разпуснати индийци. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  няма божествени дела по тривиални причини, вдсичко е измислица за контрол на простолюдието.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Религия, измислена от един шизофреник и епилептик с цел да доминира над другите религии, няма как да доведе до нищо добро.

 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Весело

  Аз лично си чакам Муад-Д'Иб Квизац-Хадерах...

 16. 16 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Левичарското заключение на статията добре показва заблудите на много хора в Западна Европа. Няма как нещо, произлизащо от дивашката секта на дъртия педофил да е "...религиозно-етическо помагало и норматив..."; в Европа - още повече.

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  "Ислямските мислители се стараят да уважават различните мнения, докато многобройни екстремисти в хода на годините са се опитвали (опитват се и днес) да налагат като единствена и уникална своята интерпретация на "божията истина". Това говори за тяхната ниска образованост и силно надценяване. Но те обикновено имат и политическо целеполагане. Типични примери ни предлагат настоящите религиозни диктатури в Саудитска Арабия и в Иран."

  Какви са тези мислители?! Сигурно са на нивото на философите от школите на идеализма и материализма?! Давайте да ги изучават наравно с Кант, Хобс и другите философи! Европа да се готви за Шериата тази доказала се през вековете система за управление основана на здравите основи на Свещения Коран.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Религия, измислена от един шизофреник и епилептик с цел да доминира над другите религии, няма как да доведе до нищо добро.
  —цитат от коментар 14 на Лео


  Какво имаш предвид?

  "И да нямаш други Богове освен Мен ..." и т.н.?

 19. 19 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе д--ба вашия Шариат. В 21 век да обсъждаме подобни глупотевини. Иран, Афганистан и една -две арабски държави трябва да се превърнат в санитарни резервати за уроди дето си искат шариата и всички желаещи да се заселват там. В останалата част на света шариата трябва да бъде забранен.

 20. 20 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Ами, то и при християнството е така. Да погледнем крайните изтъпления на католицизма с Инквизицията и от друга страна - Просвещението, което до голяма степен стъпва на църковната реформация. И в двата случая умели и не толкова демагози се легитимират с християнското учение, а резултатът е различен.
  Нито исляма, нито християнството са 'добри/лоши' сами по себе си. Хората, които ги интерпретират са отговорни за това.

 21. 21 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 262 Неутрално

  И ко стана сега, талибаните не са толкова лоши, даже са добрички.
  https://automedia.investor.bg/a/2-novini/46747-talibanite-mogat-da-promenyat-balansa-pri-elektricheskite-koli

  Германците май намериха от къде да смучат литий, кобалт и никел за зелените си електрически коли.

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#20] от "ali_ibn_isa":

  Православието не е по-чисто от католицизма. По негово нареждане са избити хиляди деца на еретици, като при случая в Плиска 811-та.

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Дневник стигнаха дотам да промотират шериата, браво....
  —цитат от коментар 1 на voxy


  Ми нали американските кампуси са тръгнали натам. . . научната истина е допустима само доколкото не противоречи на религиозната догма, а несъгласните биват отстранявани. И млади талибани от Антифа тържествено изгарят свободата на словото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Иран, Афганистан и една -две арабски държави трябва да се превърнат в санитарни резервати за уроди дето си искат шариата и всички желаещи да се заселват там
  —цитат от коментар 19 на diy16648649

  Да де ама "уродите",дето си искат шариата имат огромна раждаемост и излъшък от население,предимно млади мъже в силата си.

 25. 25 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#20] от "ali_ibn_isa":Православието не е по-чисто от католицизма. По негово нареждане са избити хиляди деца на еретици, като при случая в Плиска 811-та.
  —цитат от коментар 22 на Deaddark


  Дадох за пример католицизма, защото съществуването на Инквизицията и безобразията свързани с нея са доста популярен факт.

 26. 26 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Афганистанските женки са си чешали да не казвам какво, когато е била работата, властта от в светски ръце - са я ДАЛИ на АБДУЛ АХМАД МЮСЮЛМАНИ!!! - сега бой с камънье, камшици и нахлузват чувалите ги очаква. Европейките и те по тоя път са се запътили. Купете си чували предварително, че инХалация се получава като талибана завземе властта : )

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#25] от "ali_ibn_isa":

  Аналог на инквизицията има и при православието.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#20] от "ali_ibn_isa":

  След това протестанството (примерно калвинизма) също стига до крайности, ограничава правата на хората и стигат до убийства на невинни хора, ето повече подробности:

  https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,142/catid,108/id,9412/view,article/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#6] от "Deaddark":

  Шибат ти минуси със скорост, съпиставима с тая с коята ТАЛИБАНА шиба всичко светстко, за което се е борил Левски : = )))

 31. 31 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#24:"peen40"][/quote]

  Ми то си е техен проблем. Да се прескачат един друг и да се самоизяждат ако трябва и ако така ги съветва шариата. Не виждам що трябва да натрапват уродливата си представа за устройството на света на нормалните хора/ в това число и умерени мюсюлмани/.

 32. 32 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 202 Неутрално

  "......Те са се развивали в продължение на 1400 години: в религиозни писания, в рамките на институциите, а в по-ново време все по-често и като държавно законодателство."
  ------------------------------------------------------------------------------------
  Ишала ,какво бръщолеви левашката ДВ. По-скоро регрес има там от колкото . Както и да е , все пак ши го отнесем към развитието пък било то и бакуърд. Иначе с ширещата се демократия ,бг вариант със 100% допирни точки до недоносчето. Джендър Халифат?! Един небинарен имам като Абу Иванов би ликвидирал България в рамките на един мандат. Пред угрозата този да ни управлява избирам класическият ислямски шериата!

 33. 33 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#31] от "diy16648649":

  Напротив.Тръгват по белия свят да си дирят късмета.И отиват където им хареса и си налагат каквито норми им харесат

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Весело

  Превеждам, като тарикат (това е тълкувател на корана и хадисите, дето интерпретира, тоест по модерен медиен език фреймва и сетва наративи). Тази и други подобни статии почват да застилат килимчета, по които да минат приемливите муслими и да се накажат неприемливите.

  Неприемливите ще се обявят за диктатори и ще се бомбят. Приемливите ще станат първи дружки и ще им се изтрият греховете относно жените, ЛГБТИ-те и други гълъби.

  Това няма да попречи на американските сломчета да продължат да се мислят за най-гига онеправданите жени на планетата, щото им забранили аборта в седмия месец и някой им казал да не носят потници в училище, а да се покрият малко повече.

 36. 36 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Весело

  Превеждам, като тарикат (това е тълкувател на корана и хадисите, дето интерпретира, тоест по модерен медиен език фреймва и сетва наративи). Тази и други подобни статии почват да застилат килимчета, по които да минат приемливите муслими и да се накажат неприемливите.

  Неприемливите ще се обявят за диктатори и ще се бомбят. Приемливите ще станат първи дружки и ще им се изтрият греховете относно жените, ЛГБТИ-те и други гълъби.

  Това няма да попречи на американските сломчета да продължат да се мислят за най-гига онеправданите жени на планетата, щото им забранили аборта в седмия месец и някой им казал да не носят потници в училище, а да се покрият малко повече.

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Проституцията като бизнес в Япония дава началото на банковото дело със спестяванията на проститутките и вложенията на собственичките на такива бизнеси в търговски сделки.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  И в годините след това (годините на британски колониализъм над Индия) започват да налагат на местното общество своя викториански морал на местните сексуално разпуснати индийци. :-)
  =======
  Ха ха..... Що се усмихваш, бе Ивчо....?.... Смешно ли ти е...?
  В него период ролята на жената претърпява най радикалните си промени.
  Нейното физическо тяло не принадлежи вече само на нея....
  Вече е и на обществото.....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#37] от "daskal1":

  А в миналото дори и геишите са имали специфично облекло.....
  Тоест физическото им телосложение е била лична, а не обществена придобивка....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  Често пъти се казва, че религиозните пасажи в шериата са непроменими, но те въпреки това се нуждаят от интерпретация. Така например Коранът формулира съвсем мимоходом правила за женското облекло, които според една от интерпретациите имат за цел да пазят жените от посегателства. Според друга обаче жените могат да бъдат опазвани много по-ефикасно, ако имат добро образование и достатъчно самочувствие.
  =======
  В Корана не пише директно и конкретно за много неща, но те също са порочни.
  До прочита на Книгата....всичко е клюкарски предупреждения.....даващи стимул на злите езици да Я сквернят.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Ети, ти чел ли си за това колко години е изисквала подготовката на една гейша от висока класа? Има много голяма разлика между квалификациите изисквани от една "гейша" и тези на обикновена проститутка от домовете край пристанищата.
  А за "физическото телосложение" е неразбираемо за мен. Ако имаш предвид обучение за танци като някаква физическа подготовка, то там влиянието е косвено.
  Или имаш предвид формирането на малки стъпала чрез деформирането им? Ако е това, то е сексуален фетиш практикуван в Китай, не в Япония.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  Една от причините: да се изучава академично шериатът не е особено привлекателно, така че често пъти до ключови позиции в тълкуването и практикуването на ислямското право се добират традиционалисти с доста ограничен хоризонт
  ========
  Точно така е.....
  Корана е книга за просто смъртните.....
  Той нама никаква академична стойност....
  Нещата които лишд в Него.....са за обикновения човек...

  Когато Книгата се чете и практикува в академичен или бакалавърски стил, става опасно.....
  Появяват се групировки като даеш и алкаида....
  Появяват се лидери като Бин Ладен и Багдади.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Поредното падение на Гъзетата..

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Имах предвид на отношението към подобни жени спрямо физическата им външност....пред обществото....
  Най малкото.....не са правили реклама с телата си.....

  Bukalemun
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#27] от "Deaddark":

  Кой е аналога на Инквизицията в Православито,бре?!

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Разстроено

  Правните норми в шериата подлежат на променяне. Относително подробно там са формулирани такива въпроси като договорното, семейното и наследственото право. Докато други като държавното или наказателно право си остават единствено в зачатък.
  =======
  Това се случи....и продължава да се случва и до днес..... :(.....
  В главата на мюсюлманина има два 'шериата'.....
  Един понастоящем и втория наложен насила отвън......
  Затова....вече в продължение на повече от век.....в една голяма част от мюсюлманските общества е пълна каша.....
  В Северна Африка, БИ, централна Азия....нещата са повече от трагични.
  Франция например изби милиони алжирци за да наложи нейния си 'шериат', но безуспешно.....
  Примери много....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#46] от "wre501051215":

  Патриаршията. Поне има честа да не се крие зад друга институция. Директно са разпоредили смъртта на паганските деца.

 49. 49 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#47] от "eti mehter":

  Знаеш ли за разликата между Медина и Мека?

 50. 50 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 240 Неутрално

  - Днешната Бастилия е цифрова. Той щеше да бъде разпънат на позорния стълб на социалните мрежи заради своето творчество. Щяха да изгорят виртуално пълното му творчество, защото в него има антисемитизъм, женомразство, фалокрация, хомофобия, ислямофобия. Между другото, днес той не би намерил издател, което е най-добрият начин да бъде затворена устата на онзи, който мисли извън рамките на политическата коректност - “будната” идеология и “културата на отмяната”, които произтичат от Френската теория (French Theory), както се казва на господстващия език…

  - Непрекъснато повтаряте, че нашата цивилизация е обречена. Тогава защо пишете тази книга на предаване, адресирана към 20-годишни младежи?
  Защото на “Титаник”, когато капитанът съобщил, че корабът ще потъне, все пак трябвало да се изживее корабокрушението. Нямало никаква полза да се пищи… Това, което ни остава в тези случаи, е да потънем елегантно. Корабът потъва в един момент, отнася всичко, но поне умираме живи. Искам да умра жив, когато корабът започне да потъва във вълните. Иска ми се онези, които ще преживеят повече от мен този дантевски срив на нашата цивилизация, да имат полезно тонизиращо лекарство.


  Мишел Онфре: Съжалявам за залеза на юдео-християнската цивилизация, боря се за нея

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#49] от "Deaddark":

  Много са....
  Коя по точно....?

  Bukalemun
 52. 52 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 40 Весело

  Чувал съм че с него се лекува педерастия, качват болния на някоя по висока сграда и го пускат от там, ако оживее излекуван е :) Ако не по волята ня Аллах е било.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  И до днес мнозина вярват, че и според исляма демокрацията е най-адекватната форма на управление
  =======
  Нищо подобно.....
  Демокрацията вече търпи падение след падение....даже по местата където е възникнала.....
  Как ще е потребна тя.....на общества в които е пълен дисонанс...?

  Bukalemun
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  Шериатът – чудовище или изцеление
  ======
  И все пак..... Дневник е нарушил едно голямо табу.....
  Проговорил е по темата.... Дори е употребил термина 'изцеление'....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2231 Любопитно

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Знаете ли, че в района Кансай (където се намира Киото - един от най -големите центрове на културата на гейшите), започвайки с времето "реставрацията на Мейджи", се използва понятието „гейко“ (芸 伎), а за ученичка - понятието „майко“ (舞妓)

  "Чуждестранен агент"
 56. 56 Профил на Da.Dobre
  Da.Dobre
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Изцелението предполага подобряване на състезанието на болния. В тази връзка не разбрах какво лекува шериатът. Че насърчава еднополовата любов, това е ясно, но какво лекува.

 57. 57 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  В държавите където върлува тази религия, са варварски и диви.

  Комунистите са виновни!
 58. 58 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Да правят каквото искат, не ме интересуват ,но - да си стоят в родината.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 59. 59 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Чувал съм че с него се лекува педерастия, качват болния на някоя по висока сграда и го пускат от там, ако оживее излекуван е :) Ако не по волята ня Аллах е било.
  —цитат от коментар 52 на terminal velocity


  То... по средновековието, подобно са ги тествали разни несретници, дали са си говорили Лукавия. Требе да извади кръст от казан с вряща вода без да се нарани. излязат ли му мехури -' охооо,...ела, че ми требеш' :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  Ами това го има от древността, включително и в корените на исляма. Погледни за инструкциитре на пророка Мохамед към слугите и останалите млади мъже от племето Кюраиш в Мека заради първата му жена, Хадиджа, "принцесата на Кюраиш", която е била висока и можела да бъде сбъркана с мъж нощем.

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#56] от "Da.Dobre":

  Изцелението предполага подобряване на състезанието на болния. В тази връзка не разбрах какво лекува шериатът
  ======
  Шериата не лекува нищо.....
  Той е първичен механизъм който не допуска оня стадий когато се има нужда от изцеление....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#60] от "daskal1":

  Хатидже е била нещо много повече от жена на Мухаммед (SAV)...
  Финансирала го е още преди да е станал пророк....
  Била е спътница на живота му..... Нещо много рядко срещано в ония времена...
  Именно след като са приели Исляма, арабите са почнали да зачитат женското достойнство....наравно с мъжкото....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Доиста наясно съм за ситуацията от прочетеното и с брака им (реално тя е предложила брака след три предни такива, от които е оставала вдовица и Мохамед Честния се е страхувал защото нямал пари, та вуйчовците са уредили пазарлъка). Той е споделил с нея страха от първите си видения и тя го е подкрепила, а и станала първата му последователка в новата религия.
  Чел съм и за разликите в сунитските и шиитските интерпретации...

 64. 64 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Преди Ердоган, някои турски анализатори квалифицираха западната демокрация като модел за най-добре реализиран шериат.

 65. 65 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1176 Любопитно

  Интересно. Благодаря.

 66. 66 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  За тази, че в Медина Мохамед е бил добродушен и милостив, докато в Мека е бил безскрупулен и радикален. Тотално противоположни личности. Все едно Исус и Св. Тимотей - Сина смята жените равни, Св. Тимотей ги задължава да служат мълчаливо на мъжа в този живот, че да са равни в другия. Та и по откъси от Медина и Мека имам чувството че Мека е същата измислица, като евангелията - и затова Сина е казал да не се кланяме на други, освен Него, а то - ученици, светци, мъченици и прочие - и като трябва да се избира между словата на Сина и някой светец, религиозните талибани и от трите разклонениея избират светеца.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  [quote#67:"Шулц"][/quote]

  Тъдява , нашите царе, а и не само те , са трепали еретици на корем , кога инквизиторите са били още у макарите на дедите си .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 70. 70 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":А в миналото дори и геишите са имали специфично облекло.....Тоест физическото им телосложение е била лична, а не обществена придобивка....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  То ясно че ти като един виден гей/ш/ ги разбираш тези работи.

 71. 71 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#31] от "diy16648649":Напротив.Тръгват по белия свят да си дирят късмета.И отиват където им хареса и си налагат каквито норми им харесат
  —цитат от коментар 33 на peen40


  Така си мислиш ти.

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#64] от "half truth":

  Преди Ердоган, някои турски анализатори квалифицираха западната демокрация като модел за най-добре реализиран шериат.
  ======
  Точно така.....!
  Оказа се че и светско превратаджийския интелигенция е живяла в оня илюзорен и измамен свят на мокрите мечти....
  Случая с Афганистан е вече поредно потвърждение че изученото и прокламирано до момента.....е било една голяма лъжа.....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#63] от "daskal1":

  Между другото.....ситуацията в Афганистан се нормализира.....и то с такава бързина, че нечии среди са наистина обезспокоени.....
  Явно шока им от финансовите загоби по повод бързото подобрение на ситуацията....е бил много силен.....
  В петък....летището в Кабул ще почне да работи по вътрешните линии.

  Bukalemun
 74. 74 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Каквито и локуми да раздувате, едно е ясно, шериат си е път към ада. Надявам се да не доживея нито аз, нито децата ми шериат.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#73] от "eti mehter":

  Слушах турския журналист Али Мехмед от там. Разбрах от американската преса, че Уестерн Унион започва отново да работи, работят и доставките на храни, но много слабо заради транспорта. Проблемът е какво правят не образованите и по-умерени талибани от ръководството, а простия башибозук. Виждам оплаквания от афганистанци, мъже и жени, млади хора на границата с Пакистан и т.н.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  До коментар [#75] от "daskal1":

  Между другото официален американски говорител съобщи, че до момента, САЩ са изнесли от Афганистан около 60 хиляди души, но само 20 хиляди са отишли в Америка.....
  Интересно...

  Bukalemun
 77. 77 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#60] от "daskal1":Хатидже е била нещо много повече от жена на Мухаммед (SAV)...Финансирала го е още преди да е станал пророк....Била е спътница на живота му..... Нещо много рядко срещано в ония времена...Именно след като са приели Исляма, арабите са почнали да зачитат женското достойнство....наравно с мъжкото....
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  Кажи нещо за малолетната Аиша !

  Комунистите са виновни!
 78. 78 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Смърт за всички религи.те са убици на разума.

 79. 79 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#77] от "Крадливото ромче":

  Кажи нещо за Лилит?


  До коментар [#67] от "Шулц":

  Оплаквания имам за избиването на деца в Плиска 811-та и за византийското робство два века и кръвния данък през него. Уж християнска държава нямало право да поробва друга християнска държава.

  Абе да те питам нещо - какво ти е мнението за онези, дето отричат османското клане в Батак?

  А за византийското клане в Плиска различно ли е? Тоест мюсюлманското клане на българи и девширмето е лошо, но християнското клане и кръвния данък са добро!? Или византийското робство е добро, османското лошо. Още с тровенето на египтяните и опоскването на Египетската империя, юдеите са мразени. Навремето Нерон е горил второто юдейско нашествие и тогава хората са съжалили християните и са им признали религията ведно с другите - след това християните са се докопали до властта, забранили са другите религии и са почнали да горят невярващите в християснката религия. Сега идва втория опит на третата юдеистична религия да разруши европейската цивилизация - първия спря пред Виена и стоя у нас 500 години, затова се и сещаме к'во ни чака. Но на запад блеят кат' овце - надявайки се пак да останат незасегнати. Даже се мазнят на мюсюлманите - нали изтока им бере гайлето - но ситуацията е друга - днес има маса мюсюлмани живеещи на запад, които са заплаха и то сериозна.

  Абе отнесох се маКЛо аС - приятна вечер!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK