Предозиране: Без революцията и разпада на СССР в Русия щяха да живеят 500 млн. души

Предозиране: Без революцията и разпада на СССР в Русия щяха да живеят 500 млн. души

© RTВъображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди шест години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската и международната политика продължава непрекъснато да подава нови сюжети.


Населението на Русия според някои оценки можеше в настоящия момент да достигне 500 милиона души, ако не бяха две събития от ХХ век, заяви президентът Владимир Путин на среща в сряда с ученици в Общоруския детски център "Океан" във Владивосток.


Според него и двете са свързани с разпад на държавността - "след революцията от 1917 г., когато Руската империя е прекратила съществуването си, а после се случи и крахът на Съветския съюз".
След това Путин посъветва "внимателно да се анализира кое точно е дало тласък на тези драматични събития". Ако не бяха се случили, щяхме да имаме друга страна, допълни той.


Руски медии припомниха по този повод, че в единственото преброяване на населението на империята през януари 1897 г. са обхванати 125 милиона души. През декември 1926 г. преброяването описва 147 жители на СССР. Последното съветско преброяване от януари 1989 г. стига до заключението, че в страната живеят почти 287 милиона души.

От думите на руския президент излиза, че той допуска за 32 години (ако СССР беше оцелял) да се бяха родили още 213 милиона души, което е увеличаване на населението с над 74%, или среден годишен прираст от 6.7 млн. души.


Путин не казва нищо за десетките милиони, загинали в Гражданската война след болшевишкия преврат, т.нар. бял и червен терор, политическите репресии, масовият глад в Украйна и поне 27 млн. жертви от Втората световна война, сред които повечето са цивилни граждани.


През октомври и ноември предстои поредната подобна кампания в Русия, като в предишната от октомври 2010 г. бяха преброени близо 143 млн. жители. Росстат смята, че към 1 януари тази година е имало 146.24 млн. души, като априлска прогноза на икономическото министерство предвиди за 2024 г. загуба на 1.7 млн. души спрямо 2020 г. Социологическо проучване на "Левада център", разпространено тази седмица, показа, че 22% от участниците искат да емигрират (даже в кризисната заради анексирането на Крим 2014 г. този дял бе 18%).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK