Обмисляте да опитате ивермектин срещу COVID? Ето какво може да ви се случи

Обмисляте да опитате ивермектин срещу COVID? Ето какво може да ви се случи

© thepulse.org.auОт болница "Уестмийд" (Westmead) в западната част на Сидни съобщиха, че са лекували пациент, който е предозирал приема на лекарството ивермектин при недоказано и потенциално опасно лечение за COVID-19.


Лицето отишло в болницата, за да потърси лечение за странични ефекти като диария и повръщане след приема на лекарството, което обикновено се използва за лечение на паразити. Лицето е поръчало онлайн този и други недоказани "лекове" за COVID.


Пациентът не е починал, но здравните власти са притеснени за броя на хората, приемащи ивермектин, и предупреждават срещу употребата му от всеки друг, който може да има симптоми на COVID или е диагностициран с вируса.
Други известни странични ефекти на ивермектин варират от леки до животозастрашаващи, включително гърчове и кома.


Откакто изследователите показаха, че ивермектинът може да убие SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) в лабораторни условия, съществува интерес дали лекарството ще ликвидира вируса и в човешкото тяло.


Засега няма клинични доказателства, че той действа за лечение или предотвратяване на COVID-19.И има широко разпространен консенсус, че хората не трябва да приемат ивермектин в домашни условия по повод COVID-19.

Сред организациите, които препоръчват това, са: Световната здравна организация, Националната работна група по клинични доказателства за COVID-19 и организацията за защита на пациентите NPS Medicinewise в Австралия, Агенцията по храните и лекарствата на САЩ и авторитетна за база данни на библиотеката Cochrane. (БЕЛ.РЕД. - в Европейския съюз няма разрешение за употребата на ивермектин в борбата с COVID-19, Европейската агенция по лекарствата изрично посъветва още през март да не се използва извън клиничните тестове и уточни, че не е получавала искане за одобрение за продукта за борба с коронавируса)


Въпреки това фармацевти съобщават за повишено търсене на ивермектин, като хората се интересуват от лекарството за възможно лечение за COVID.


Както всички лекарства, ивермектинът не е 100% безопасен. Той има възможни вредни странични ефекти и е необходима преценка на лекар, за да се реши дали е подходящ за всеки пациент и няма да му навреди.


Така че понастоящем ивермектинът се препоръчва само за лечение и профилактика на COVID-19, когато се използва като част от клинично изпитване, където пациентите могат да бъдат внимателно подбрани и зорко наблюдавани.


Освен че расте броят пациенти в Австралия, които представят в аптеките рецепти, Администрацията за терапевтични продукти предупреждава за опасността от внос на ивермектинови продукти с неизвестно качество, закупени по интернет. (бел.ред. - онлайн магазинът на "Амазон" изтри в четвъртък коментари и схеми за приемането на продукт, препоръчващи го като лекарство срещу коронавируса; причината е запитване на в."Вашингтон пост" защо се поддържа на сайта дезинформация.)


Това е рисковано, тъй като продуктите може да не съдържат посоченото лекарство, в тях да има опасни замърсители или много повече от лекарството, отколкото се предполага, което може да предизвика предозиране.


Най-обезпокоителни са съобщенията от Австралия и отвъд океана за хора, които купуват и приемат ивермектинови продукти, предназначени за употреба от животни. Хората вероятно прибягват до тези видове продукти, когато не разполагат с рецепта за хуманната формула на ивермектин.


Знаем много малко за това, което лекарството причинява на хората, а малкото, което знаем, идва най -вече от употребата му при животни.

Когато се приема в препоръчителната доза, лекарството обикновено се понася добре. Но е известно, че ивермектинът причинява леки странични ефекти като диария, гадене, замаяност и сънливост. По-рядко срещаните, но сериозни, странични ефекти включват тежки кожни обриви и въздействие върху нервната система (причиняващи тремор, объркване и сънливост).


При по-високи дози и случаи на предозиране тези странични ефекти могат да бъдат по-тежки. Те включват опасно ниско кръвно налягане, проблеми с равновесието, гърчове, увреждане на черния дроб и дори може да предизвика кома.


Обществеността разбираемо се интересува от лекарства за лечение и профилактика на COVID-19. Дезинформацията за ивермектин и други продукти обаче продължава да се разпространява.


Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-добрият начин за намаляване на риска от сериозно заболяване и смърт от COVID-19.


Ако Вие или член на семейството ви приемате ивермектин и имате силни странични ефекти, трябва да потърсите лекарска помощ, а при животозастрашаващи симптоми извикайте линейка на спешна помощ.


Авторите на този текст са от University of Sydney: Андрю Маклоклан - ръководител на Школата за фармацевтика и декан на департамента по фармация, проф. Наял Уийт от школата и Слейд Матюс - старши преподавател в университета. Преводът и акцентите са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK