Как започна по света учебна година в разгара на пандемията

Как започна по света учебна година в разгара на пандемията

© ReutersПрез тази седмица в редица страни започна новата учебна година в условията на коронавирусна пандемия. Други страни пък все още се готвят за началото й. Това е третата учебна година, засегната от пандемията, след като втората половина на учебната 2019-2020 година премина при пълно дистанционно обучение, а през учебната 2020-2021 г. на редица места по света имаше редуване на присъствено и дистанционно обучение заради периодичното налагане и отмяна на частични или национални локдауни.


Новата учебна година започва сега с нов фактор в ситуацията - масова ваксинация срещу коронавируса, като в много страни тя обхваща и възрастовата група 12-17 години.


В Италия началото на учебната година е в периода 6-20 септември в различните области. Новото ще е, че от тази година в училищата и университетите влиза в действие зеленият сертификат (удостоверяващ прекаран коронавирус в предходните 6 месеца, или пълна ваксинация срещу коронавируса, или отрицателен тест за коронавируса не по-стар от 48 часа). Зеленият сертификат ще се изисква от преподавателите и персонала в училищата и университетите, както и от студентите, но не и за учениците.
Тестовете за коронавируса, за които също се издава удостоверението, ще са безплатни само за онези представители на отрасъла, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Проверката на валидността на сертификатите ще става чрез специално приложение.


Онези, които не представят зелен сертификат, ще бъдат третирани като отсъстващи без основание от работа.След 5 последователни дни на подобно отсъствие, се прекратява временно трудовият им договор. Отделени са над 350 милиона евро за заместващ персонал, ако възникнат подобни ситуации.


Останалите мерки в училищата включват:


- дистанция
- едноместни чинове и разстояние между тях
- дезинфектанти
- редовно проветряване на помещенията
- маски за всички над 6 години
- забрана на спортните дейности на закрито, при които има физически контакт
- гарантиране, че няма да има смесване на класове по време на междучасията
- поетапно начало на учебния ден, така че да няма струпване на входа на ученици от различни випуски
- обособяване на еднопосочни коридори на придвижване.


Във Франция новата учебна година стартира вчера, на 2 септември. В учебните заведения не се изисква зелен сертификат. Въвеждат се стриктни санитарни протоколи, включващи носене на маски и спазване на дистанция. В университетите и гимназиите в случай на заразен, той и неговите контакти са изолирани за 7 дни, но продължават да следват занятията дистанционно. Ваксинираните младежи, които са контактни на заразен, не се подлагат на изолация и продължават присъственото обучение.


Досега около 60 на сто от френските тийнейджъри и 89 процента от преподавателите са ваксинирани.В Португалия през август започна кампанията за ваксиниране на тийнейджърите над 12 години. Целта е до средата на септември да бъдат ваксинирани 570 000 деца, което да допринесе за една относително безопасна присъствена учебна година. Маските и дистанцията остават задължителни в учебните заведения.
В Испания санитарните протоколи за новата учебна година бяха одобрени още през май.


Здравните власти не мислят да ги променят въпреки предупрежденията на експерти, че сега върлува делта вариантът, което не е било отчетено в протоколите. Предвижда се дистанция от 1.2 метра и маски в училищата, а влизането и излизането на различните класове ще става по различно време. Учениците от даден клас няма да могат да се смесват с тези от друг. Здравните власти смятат, че тези мерки ще са ефикасни, още повече че в страната напредва ваксинацията на младежите от групата 12-19 години.


Президентът Еманюел Макрон в училище в Марсилия.

© Reuters

Президентът Еманюел Макрон в училище в Марсилия.


В Германия мерките се различават в зависимост от провинциите. В навечерието на оспорваните федерални избори обаче властите предпочитат да не рискуват с драстични мерки, излизащи от рамките на нормалното, например неприсъствено начало на учебната година. Така че учащите ще се върнат в учебните зали при спазване на строги правила.


Ще се разчита на:


- маски
- измерване на температура
- дезинфектанти
- дистанция
- ваксинация на подрастващите
- редовни тестове за вируса
- оборудване за пречистване на въздуха в класните стаи през студените месеци.


Правителството освен това е осигурило 5 милиарда евро за дигитално обучение, ако се наложи прибягването до него заради влошаване на епидемичната ситуация.


Как започна по света учебна година в разгара на пандемията

© Reuters


В Шотландия във Великобритания учебната година бе подновена още в средата на август при задължително носене на маски, спазване на дистанция и тестове на учениците за наличие на вируса, но три седмици по-късно в британската провинция има ръст на новозаразените, като една трета от тях са под 19 години.


Експерти предупреждават, че останалите части на Великобритания - Англия, Уелс и Северна Ирландия - може да се окажат в същата ситуация три седмици след началото в тях на новата учебна година.


В страната на децата на 16 и 17 години се предлага първа доза от ваксините срещу коронавируса, но това не означава минимален риск за присъствената учебна година. Училищата в Англия, Северна Ирландия и Уелс предвиждат тестване на учениците на два пъти преди началото на учебната година и после регулярно тестване два пъти седмично.


Ученик с положителен резултат на теста минава под карантина за 10 дни и тестове за контактите му.Препоръчително ще е носенето на маски от учители и ученици, ще се въведат мерки за еднопосочно движение в сградите. Ще се акцентира и върху подобряване на качеството на въздуха в класните стаи.


Как започна по света учебна година в разгара на пандемията

© Reuters


В САЩ на много места учебната година започна още в края на юли и началото на август. Но в редица щати заради случаи на зараза в учебните заведения, присъствената учебна година вече беше заменена с дистанционна. Това се наблюдава най-вече в южните щати, които изостават във ваксинационните си кампании.


В редица мегаполиси като Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон освен на маските и социалната дистанция се разчита и на задължителната ваксинация на учителите и училищния персонал, за да се гарантира присъствената учебна година.


В края на август Белият дом съобщи, че половината от децата от възрастовата група 12-17 години в САЩ вече са получили поне по една доза от ваксините срещу коронавируса.


Властите на редица щати обаче забраниха носенето на маски в учебните заведения. На 30 август министерство на образованието обяви, че започва разследване срещу управляваните от републиканците Оклахома, Айова, Тенеси, Юта и Южна Каролина с аргумента, че наложената от тях забрана за носене на маски в училищата възпрепятства по-уязвимите в здравословен план учащи да посещават училищата.


Протест срещу задължителното носене на маски в Таварес, щата Флорида.

© Reuters

Протест срещу задължителното носене на маски в Таварес, щата Флорида.


В Куба учебната година няма да започне присъствено, докато не бъдат ваксинирани всички ученици. Занятията ще започнат дистанционно на 6 септември под формата на уроци, излъчвани по телевизията. От днес започва кампанията за ваксинация на децата между 2 и 18 години с местната ваксина Соберана.


В Мексико учебната година започна на 30 август, но родителите имаха възможност да решат дали да пуснат децата си присъствено или да ги оставят да учат дистанционно. Дистанционното обучение включва уроци, излъчвани по телевизията, по радиото и по интернет. В училищата пък мерките включват маски, дезинфектанти, термометри, а социалната дистанция се осигурява, като се редуцира възможно най-много броят на децата в класните стаи. Около всеки чин пък има найлонов параван.


В Индия, която е огнището на варианта Делта, учебната година започна на 1 септември в някои щати, включително в столицата Делхи с ограничаване на броя на децата в класните стаи, дистанция, маски, мерене на температурата, междучасия по различно време за различните випуски, забрана за размяна на храна и книги между учениците и обособяване на стаи за карантириране. Много училища изискват и персоналът да е получил поне една ваксинационна доза.


В Израел новата година започна на 1 септември в редица училища, като се разчита на напредването на ваксинацията във възрастовата група 12-17 години. В страната вече е разрешено и поставянето след няколко месеца на подсилваща доза за същата възрастова група. Децата под 12 години трябваше да направят бърз тест преди началото на учебната година. Предвижда се и въвеждане на тестове преди и след големите еврейски празници, протичащи с големи семейни събирания. В страната тече и кампания за серологични тестове на децата между 3 и 12 години. На места с усложнена епидемиологична обстановка и закъсняваща ваксинация, ще се учи дистанционно.


В Русия новата учебна година започна при минимални рестрикции и с препоръка към преподавателите и учениците да се ваксинират. Но за възрастовата група 12-17 години ваксинацията ще е достъпна едва през втората половина на месеца. Ще се мери температурата редовно, децата със симптоми на настинка или на зараза трябва да си останат у дома, занятията на даден клас ще протичат само в една класна стая, доколкото това е възможно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  И при нас трябва да е като в Италия!

 2. 2 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А как започна учебната година в Швеция?
  Както винаги - БЕЗ маски.
  Нещо повече, ако детето Ви отиде на училище с маска ще си имате сериозни проблеми, включително и със социалните служби.

 3. 3 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Как започна учебната година във Флорида, Тексас и много други щати.
  А как започна в Дания, Финландия и Норвегия? Да не говорим за Беларус.
  Познахте - БЕЗ маски.

 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2331 Любопитно

  У нас може и да не започне, този дълъг уикенд народа ще избухне като за последно и очаквам верижна реакция.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1358 Весело

  Мойте съболезнования на родителите, чийто деца са се родили тея години и са под 10 г. възраст :))))

  От друга страна социопатите оцеляват по добре в този свят...

 6. 6 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Нека да видим как почна във най-ваксинираните страни - Израел 13900 новозаразени. САЩ 2900 починали за ден. Мисля, че вече се усеща вредата от ваксинациите навсякъде по света.

  И къде го видяхте разгара на пандемията? Смъртността е подобна на грипна епидемия.

  Дневник, САЩ чукнаха рекорд по починали, статия нещо? Или само в Русия и в България има починали? В демократичните държави няма как да умре някой, особено след като лимонадения Джо обяви независимост от коронавируса, ще е престъпна наглост ако някой умре от него.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  Предричам затихване на вълната в Бг. Много хора пребоедуваха а те са най-силната преграда за дифузното заразяване. И чужденците вече много намаляват по курортите.
  И данните го потвърждават.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на peb11648502
  peb11648502
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Нищо не пречи и българската учебна година да почва по-рано, например от 1-ви септември, а да се увеличи коледната. Така ще се икономисат средства за отопление, а и децата по-малко ще затъпяват от твърде дългата лятна ваканция.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  До коментар [#8] от "peb11648502":

  В Германия учебната година в някои провинции започна преди почти 20 дни.
  НО имат много почивни дни през годината за избягване на умората в децата.
  На 1-ви септември зпочват руснаците НО това не влияе на пандемията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2331 Любопитно

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дали има нейде по-дълга лятна ваканция от нашата?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  До коментар [#10] от "Consumer":

  Нямам представа но знам, че сумарно учебните години и часовете са по-малко почти навсякъде. Тук системата убива всяко желание за учене в децата от най-ранна възраст.
  Знам, че в Италия е доста лежерно и направо забавно в началното обучение.
  Това обаче също НЯМА значение за пандемията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  Давам решението-
  започва присъствено
  маските по желание
  контрол на температурата на вход и на ИЗХОД от училището.
  Набор на лекарства във всеки класза незабавна реакция.
  проветряване и UV лампи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#8] от "peb11648502":

  "Така ще се икономисат средства за отопление, а и децата по-малко ще затъпяват от твърде дългата лятна ваканция."
  ==============
  Щом предпочиташ да затъпяват от зимната.....
  През лятото поне се мотаят, през зимната седят пред монитора и "убиват дракони" или се лъжат във Фейса.

  Еретик
 14. 14 Профил на OA
  OA
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#2] от "probba":
  Пропусната е Канада: задължителна ваксинация на всички преподаватели, студенти и ученици!

  Засега присъствено и С МАСКИ. Има на някои места дистанционно обучение, но не винаги.

 15. 15 Профил на OA
  OA
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#6] от "otrqdnik":

  Заблудените са много....

  Това не може да е грип щом 4 от 100 души умират.

  В САЩ има над 500,000 починали. Това не е грипна епидемия, както твърди специалиста Мангъзов или политика Копейкин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK