"Тероризъм" или сръбски "десант" - сблъсъци заради нов митрополит разтърсиха Черна гора

Патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий след кацането в Цетине.

© Reuters

Патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий след кацането в Цетине.Властите в Черна гора разследват дали полицията е направила достатъчно, за да се овладеят протестите срещу интронизацията на Йоаникий като митрополит на Сръбската православна църква през почивните дни.


Два дни след като стотици демонстранти замеряха полицията с камъни, а тя отговори със сълзотворен газ, между Белград и Подгорица се разменяха остри реплики, черногорското правителство сочи президента и неговата - загубила властта миналата година - Демократична партия на социалистите. Според кабинета се извършва опит за "дестабилизация на държавата" и подклаждане на етническо и религиозно напрежение в страна, където Сръбската православна църква е най-популярната (но към нея не спадат дори половината жители), а предишната власт опита да утвърди собствената, черногорска (затворена от Белград миналия век), със специален закон, довел до масови протести миналата година.


Задържан (и по-късно освободен) заради инцидента е Веселин Вельович, съветник на черногорския президент, повел протестите. Според премиера Здравко Кривокапич ще бъдат разследвани действията на всеки, предоставил или непредоставил подкрепа в силите на реда, независимо "на каква позиция е или коя политическа партия го защитава".
Откакто Джуканович загуби властта миналата година (като президент той има ограничени правомощия), между неговата ДПС, направила завой от Русия към Запада, и управляващите, които държат на връзките със Сърбия, е в ход остро противопоставяне, а геополитиката често се използва като повод. Сблъсъците заради интронизацията на митрополита на Сръбската православна църква повдигнаха въпроса за опитите и в Белград, и в Подгорица да се провокира напрежение заради собствени, политически цели.


В крайна сметка Йоаникий бе интронизиран като митрополит на Черна гора и архиепископ на Цетине, но властите твърдят, че ще намерят отговора имало ли е въоръжени хора и "терористични елементи" в Цетине и по барикадите из страната.


Със сръбски самолет


В сблъсъците с полицията в Цетине, старата столица на Черна гора, участваха привърженици на опозицията и "патриотични групи", обявили интронизацията на митрополит от Сръбската православна църква за предателство срещу суверенитета на Черна гора (загубен в края на Първата световна война). По пътища в различни точки на страната имаше блокади, някои от тях бяха запалени, а в конфронтацията със силите на реда имаше ранени и от двете страни - поне 20 полицаи са пострадали. Ранен е и бивш (от времето на Джуканович) председател на парламента.


За церемонията пристигна и самият сръбски патриарх Порфирий. До мястото ѝ той и Йоаникий дойдоха с хеликоптер и специални части при засилени мерки за сигурност. Патриархът обаче кацна в Черна гора и се върна в Сърбия със самолет на сръбското правителство - и в Белград се чуваха критични гласове, според които това поставя под въпрос отделянето на църквата от държавата, особено по деликатен въпрос като настоящия.


"Тероризъм" или сръбски "десант" - сблъсъци заради нов митрополит разтърсиха Черна гора

© Reuters


Подгорица твърди, че имало заплаха за живота на патриарха. Управляващите допускат, че отделни полицаи може умишлено да не са се противопоставяли на насилието по време на протестите. Според черногорски медии Кривокапич е под натиск да уволни както вътрешния министър, така и началника на полицията, но като компромис бе обявено "разследване".


В интервю за сръбската обществена телевизия РТС митрополит Йоаникий обясни, че месещият се е президентът Мило Джуканович, заради когото Черна горе е станала "учебникарски пример за груба намеса на политиката в религиозната сфера".


Остри реакции


Представители на черногорското правителство (сред тях - Кривокапич) открито обвиниха Джуканович за станалото. "Нападението на полицията е нападение на държавата", каза той. Кривокапич дори нарече събитията "терористична акция".


Според вицепремиера Дритан Абазович, който е и координатор на службите за сигурност, "определени лица" са въоръжавали участници в Цетине.


Според самия Джуканович отговорност трябва да се търси изцяло от Сръбската православна църква и и от правителството, често възприемано като близко с Белград; освен това полицията използвала прекомерна сила срещу протестиращите. Преди протеста в Цетине (където е резиденцията на държавния глава) той заплаши, че ще се присъедини към акцията, ако интронизацията не се премести в друг храм, а не в Цетинския манастир.


"Тероризъм" или сръбски "десант" - сблъсъци заради нов митрополит разтърсиха Черна гора

© Reuters


Напрежението от почивните дни се "очакваше", обяви сръбският президент Александър Вучич. Двамата с Джуканович, някога съюзници, размениха остри реплики, като си говореха на "ти", включително в предупреждението от сръбския към черногорския държавен глава:


"Сега трябва да отговоря на г-н Джуканович - нито ти, нито който и да било друг няма да успее да подчините Сърбия. Няма да управлявате страната по всякакви начини... Сега ще ви кажа, че не искаме да управляваме Черна гора, искаме братски и приятелски отношения, но ви гарантирам, че докато съм жив, няма да дам да покорите Сърбия."


Александър Вучич,

президент на Сърбия


Вучич, който имаше предвид и ролята на малката Черна гора в сръбския престъпен свят, и предполагаемата "намеса" на дипломацията и службите ѝ в сръбската политика, влезе в противоречие с Кривокапич. Той каза, че Белград и Подгорица обсъждали отлагане на интронизацията от съображения за сигурност, но черногорското правителство за щастие променило решението си. Кривокапич отрича изобщо да се е обсъждало отлагането.


Вътрешният министър Александър Вулин каза вчера, че Сърбия няма претенции към "нито един сантиметър" от чиято и да било територия. Обясни, че не може нито да потвърди, нито да отрече думите на патриарх Порфирий, че е имало повече от един опит да се убие митрополит Йоаникий със снайпер.

Руският "Комерсант" наля масло в огъня с обсъждана и в двете страни статия. Според озаглавения "Черногорска десантна интронизация" текст и черногорското правителство, и СПЦ са силно повлияни от Вучич, който може би се интересува от нестабилността в съседната страна, за да отклони вниманието от проблемите в собствената си. Миналата година свързани с властта медии в Сърбия предупредиха, че е възможно Русия, където Вучич е чест гост, всъщност да действа срещу него - например чрез масовите протести заради ограниченията за коронавируса.


Вестникът отбелязва и че "експерти" очакват дестабилизация, която можела да се избегне, ако интронизацията действително се бе състояла в който и да било друг храм, а не в Цетинския манастир; нещо, което и СПЦ, и премиерът отхвърлили. Цитиран е и историкът и полотилог Миливое Бешлин, според когото "с увереност може да се твърди, че всички решения около цетинската криза е вземал президентът на Сърбия".


Междувременно Европейският съюз изрази "загрижеността" си, а посолствата на Германия, Италия, Франция, Великобритания и Съединените щати осъдиха проявата на насилие. Според ЕС всички граждани имат "свобода на събиране" - включително протестиращите срещу Йоаникий - но това не трябва да става за сметка на общественото здраве, реда и безопасността на жителите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK