"Тероризъм" или сръбски "десант" - сблъсъци заради нов митрополит разтърсиха Черна гора

Патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий след кацането в Цетине.

© Reuters

Патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий след кацането в Цетине.Властите в Черна гора разследват дали полицията е направила достатъчно, за да се овладеят протестите срещу интронизацията на Йоаникий като митрополит на Сръбската православна църква през почивните дни.


Два дни след като стотици демонстранти замеряха полицията с камъни, а тя отговори със сълзотворен газ, между Белград и Подгорица се разменяха остри реплики, черногорското правителство сочи президента и неговата - загубила властта миналата година - Демократична партия на социалистите. Според кабинета се извършва опит за "дестабилизация на държавата" и подклаждане на етническо и религиозно напрежение в страна, където Сръбската православна църква е най-популярната (но към нея не спадат дори половината жители), а предишната власт опита да утвърди собствената, черногорска (затворена от Белград миналия век), със специален закон, довел до масови протести миналата година.


Задържан (и по-късно освободен) заради инцидента е Веселин Вельович, съветник на черногорския президент, повел протестите. Според премиера Здравко Кривокапич ще бъдат разследвани действията на всеки, предоставил или непредоставил подкрепа в силите на реда, независимо "на каква позиция е или коя политическа партия го защитава".
Откакто Джуканович загуби властта миналата година (като президент той има ограничени правомощия), между неговата ДПС, направила завой от Русия към Запада, и управляващите, които държат на връзките със Сърбия, е в ход остро противопоставяне, а геополитиката често се използва като повод. Сблъсъците заради интронизацията на митрополита на Сръбската православна църква повдигнаха въпроса за опитите и в Белград, и в Подгорица да се провокира напрежение заради собствени, политически цели.


В крайна сметка Йоаникий бе интронизиран като митрополит на Черна гора и архиепископ на Цетине, но властите твърдят, че ще намерят отговора имало ли е въоръжени хора и "терористични елементи" в Цетине и по барикадите из страната.


Със сръбски самолет


В сблъсъците с полицията в Цетине, старата столица на Черна гора, участваха привърженици на опозицията и "патриотични групи", обявили интронизацията на митрополит от Сръбската православна църква за предателство срещу суверенитета на Черна гора (загубен в края на Първата световна война). По пътища в различни точки на страната имаше блокади, някои от тях бяха запалени, а в конфронтацията със силите на реда имаше ранени и от двете страни - поне 20 полицаи са пострадали. Ранен е и бивш (от времето на Джуканович) председател на парламента.


За церемонията пристигна и самият сръбски патриарх Порфирий. До мястото ѝ той и Йоаникий дойдоха с хеликоптер и специални части при засилени мерки за сигурност. Патриархът обаче кацна в Черна гора и се върна в Сърбия със самолет на сръбското правителство - и в Белград се чуваха критични гласове, според които това поставя под въпрос отделянето на църквата от държавата, особено по деликатен въпрос като настоящия.


"Тероризъм" или сръбски "десант" - сблъсъци заради нов митрополит разтърсиха Черна гора

© Reuters


Подгорица твърди, че имало заплаха за живота на патриарха. Управляващите допускат, че отделни полицаи може умишлено да не са се противопоставяли на насилието по време на протестите. Според черногорски медии Кривокапич е под натиск да уволни както вътрешния министър, така и началника на полицията, но като компромис бе обявено "разследване".


В интервю за сръбската обществена телевизия РТС митрополит Йоаникий обясни, че месещият се е президентът Мило Джуканович, заради когото Черна горе е станала "учебникарски пример за груба намеса на политиката в религиозната сфера".


Остри реакции


Представители на черногорското правителство (сред тях - Кривокапич) открито обвиниха Джуканович за станалото. "Нападението на полицията е нападение на държавата", каза той. Кривокапич дори нарече събитията "терористична акция".


Според вицепремиера Дритан Абазович, който е и координатор на службите за сигурност, "определени лица" са въоръжавали участници в Цетине.


Според самия Джуканович отговорност трябва да се търси изцяло от Сръбската православна църква и и от правителството, често възприемано като близко с Белград; освен това полицията използвала прекомерна сила срещу протестиращите. Преди протеста в Цетине (където е резиденцията на държавния глава) той заплаши, че ще се присъедини към акцията, ако интронизацията не се премести в друг храм, а не в Цетинския манастир.


"Тероризъм" или сръбски "десант" - сблъсъци заради нов митрополит разтърсиха Черна гора

© Reuters


Напрежението от почивните дни се "очакваше", обяви сръбският президент Александър Вучич. Двамата с Джуканович, някога съюзници, размениха остри реплики, като си говореха на "ти", включително в предупреждението от сръбския към черногорския държавен глава:


"Сега трябва да отговоря на г-н Джуканович - нито ти, нито който и да било друг няма да успее да подчините Сърбия. Няма да управлявате страната по всякакви начини... Сега ще ви кажа, че не искаме да управляваме Черна гора, искаме братски и приятелски отношения, но ви гарантирам, че докато съм жив, няма да дам да покорите Сърбия."


Александър Вучич,

президент на Сърбия


Вучич, който имаше предвид и ролята на малката Черна гора в сръбския престъпен свят, и предполагаемата "намеса" на дипломацията и службите ѝ в сръбската политика, влезе в противоречие с Кривокапич. Той каза, че Белград и Подгорица обсъждали отлагане на интронизацията от съображения за сигурност, но черногорското правителство за щастие променило решението си. Кривокапич отрича изобщо да се е обсъждало отлагането.


Вътрешният министър Александър Вулин каза вчера, че Сърбия няма претенции към "нито един сантиметър" от чиято и да било територия. Обясни, че не може нито да потвърди, нито да отрече думите на патриарх Порфирий, че е имало повече от един опит да се убие митрополит Йоаникий със снайпер.

Руският "Комерсант" наля масло в огъня с обсъждана и в двете страни статия. Според озаглавения "Черногорска десантна интронизация" текст и черногорското правителство, и СПЦ са силно повлияни от Вучич, който може би се интересува от нестабилността в съседната страна, за да отклони вниманието от проблемите в собствената си. Миналата година свързани с властта медии в Сърбия предупредиха, че е възможно Русия, където Вучич е чест гост, всъщност да действа срещу него - например чрез масовите протести заради ограниченията за коронавируса.


Вестникът отбелязва и че "експерти" очакват дестабилизация, която можела да се избегне, ако интронизацията действително се бе състояла в който и да било друг храм, а не в Цетинския манастир; нещо, което и СПЦ, и премиерът отхвърлили. Цитиран е и историкът и полотилог Миливое Бешлин, според когото "с увереност може да се твърди, че всички решения около цетинската криза е вземал президентът на Сърбия".


Междувременно Европейският съюз изрази "загрижеността" си, а посолствата на Германия, Италия, Франция, Великобритания и Съединените щати осъдиха проявата на насилие. Според ЕС всички граждани имат "свобода на събиране" - включително протестиращите срещу Йоаникий - но това не трябва да става за сметка на общественото здраве, реда и безопасността на жителите.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1320 Весело

  Балканска талибания..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Гневно

  Шумадийците не случайно са най-добри дружки със североизточната сатрапия и китайците - същите са!!!

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Трябва да се наложат нови санкции за Шумадия и ако не се вразумят - повторение на 1999г.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално
 5. 5 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Балканска талибания..
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Първото , което ми доде на ум и на мен :)

  На тоя фон, отвън погледнато , ние изглеждаме мног0 мъдри и стабилни :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 6. 6 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Междувременно Европейският съюз изрази "загрижеността" си, а посолствата на Германия, Италия, Франция, Великобритания и Съединените щати осъдиха проявата на насилие. Според ЕС всички граждани имат "свобода на събиране" - включително протестиращите срещу Йоаникий - но това не трябва да става за сметка на общественото здраве, реда и безопасността на жителите.

  Поредната доза лицемерие на ЕС , не се разбира нищо , по добре да си спестят изявленията....

 7. 7 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Последни жалки опити на мафиотската клика на Джуканович, създадена от Запада, да дестабилизира демократично избраната власт.

 8. 8 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 769 Весело

  на троловете пак им е виновен ЕС :) , а сърбите и ватите са добрите :). жалки предатели.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Още от време оно си е правило - има ли независим Трон, има и автокефална Църква. Проблемът е бил решаван на Константинополския Събор (за католиците - VIII Вселенски), заради България, която тогава получава автокефална архиепископия - само първишт архиепископ е назначен от Константинопол, към който, според решенията на Събора спада църковно България.

  Черна Гора губи автокефалията си след обединението със Сърбия 1918 - крал Никола I е детрониран за държавна измяна и династията му е свалена - за съглашателство с централните Сили.
  Логично и православно е, в духа на решенията на Константинополския Събор, след възстановяването на държавността през 2006, да се възстанови и автокефалията.
  Ама пусто сладки доходи от имоти бе...

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Нали искахте Байдън на власт, ето го. Демократ като дойде на власт и нашия регион става буре с барут, посолството активира НПОтата, ЦРУ подклажда с известен брой жертви, за да стане процеса на омраза необратим и ето ти я цветната революция.

  Същата технология беше в Сирия и Украйна.

 11. 11 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 651 Неутрално

  СЪРбия остана без съюзници на Балканите, като изключим Античките Югомакедони.
  Най верни са им наще тролове също така.

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Дали северомакеонците биха бранили независима македонска църква или ще клекнат кротко?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Любопитно

  "...няма да подчините Сърбия... " Вучич.
  Че то не е ли обратното ? Сърбия натрапва сръбски патриарх в Черна гора...

 14. 14 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Загадъчната балканска душа на 600-хилядната Черногория, в която 30 % се броят за сърби.

 15. 15 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#14] от "venelingeologia":

  30 % не е толкова зле. В 1.5 милионната РСМ вече 80% не са българи.

 16. 16 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Така става, като използваш Православната църква за провеждане на своя политика.
  И въобще не ми е жал за "правите"сърби" - Великите сили трябва да им оставят са Шумадия и Белградския санджак.

 17. 17 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Весело

  До коментар [#10] от "otrqdnik":
  Докъде стигат пипалата на Цереу:

  "Черногорски съд осъди двама руски агенти за опит за преврат срещу правителството на страната през октомври 2016 г. Едуард Шишмаков и Владимир Попов бяха признати за виновни и осъдени задочно съответно на 12 и 15 години за участието в комплот за убийството на тогавашния премиер и настоящ президент Мило Джуканович и блокиране на членството на страната в НАТО. Това предаде BBC, цитирана от "Монитор", като припомня, че Черна гора се присъедини към Алианса през 2017 г. Присъдите са били произнесени вчера (9 май), като общо 14 души бяха изправени пред черногорското правосъдие по обвиненията за опит за преврат, зад който стои Кремъл. По пет години затвор получиха двама от лидерите на проруския опозиционен алианс „Демократичен фронт“ – депутатите Андрия Мандич и Милан Кнежевич. Останалите обвинени също са признати за виновни. Сред тях е още един черногорец – шофьор, работил с двамата политици, и 9 сърби. Това са бившият генерал от сръбската полиция Братислав Дикич, осъден на 8 години затвор, двама членове на сръбски ултранационалистки групи – Педраг Божичевич и Неманя Ристич (по седем години всеки, но са осъдени задочно), Срболюб Джорджевич и Милан Душич (по 18 месеца), Бранка Милич (3 години), Драган Максич (година и девет месеца) и Кристина Христич."

  Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/balkani/v-cherna-gora-osydiha-ruski-agenti-za-opit-za-prevrat-v-stranata-news_747523.html © Actualno.com

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  За обратен е право ;)

  Примерно... Лукавшенка:
  "...няма да подчините Бела рус..."

  До коментар [#13] от "fkm26555709":

  "...няма да подчините Сърбия..." Вучич.

  Че то не е ли обратното ?
  Сърбия натрапва сръбски патриарх в Черна гора...

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Сърбия има ли съсед, с който да е в добри отношения? Ако изключим членките на ЕС, към които Сърбия няма как да се звери, защото е зависима, срещу бившите югославски републики се прилага точно обратната политика - омраза, война, бой, натиск. Дори Черна Гора, които са същите като сърбите като характер, но една идея по-уравновесени и не чак такива шовинисти.

  Темата за "европейската интеграция" на Западните Балкани действително става пародия. Бившите югославски републики една с друга не могат да се гледат, а се предполага, че ще живеят в мир и разбирателство без граници помежду им. Неосъщеснвими мечти.

  За конкретната тема с новия Митрополит ситуацията е направо абсурдна. Митрополитът, който трябва да води духовната вяра на народа, да бъде пастир на Божието стадо, да ходи сред народа и да бъде почитан и обичан от черногорците, пристига с хеликотпер, пазен от цял батальон полиция и спец части. Този човек на война ли отива, или да води християнска църква?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Забравих нещо - сръбският Патриарх Порфирий е избрал много "интересно" име. Явно е искал да каже на хората от какво боледува.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Любопитно

  До коментар [#9] от "PavelCZ":

  Знаете ли нещо конкретно за църковните имоти и приходите от тях в Черна Гора?

 22. 22 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Балканска глупост. Религиозни примати.

 23. 23 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 495 Гневно

  Сърбия - ракът и злото на Балканите.

 24. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Всички злини, които сърбите са правили на другите народи през последните 150 години, сега им се връщат тъпкано.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK