Защо Русия арестува кримските татари точно сега

Защо Русия арестува кримските татари точно сега


Можем само да гадаем защо руското ръководство реши точно сега да арестува последните лидери на кримските татари, които още живеят на анексирания полуостров, разказва "Дойче веле". Но е ясно защо кримските татари са трън в петата на Кремъл.


Можем само да гадаем защо руското ръководство реши точно сега да арестува последните лидери на кримските татари, които още живеят на анексирания полуостров. Като съвсем реалистична звучи хипотезата, че това е реакция на международната среща в рамките на "Кримската платформа", която се проведе през август в Киев с участието на много европейски правителствени ръководители.
Кражбата на Крим


С помощта на тази платформа Украйна се стреми отново да вкара в международния дневен ред незаконното анексиране на полуострова от Русия.
Не бива да очакваме, че Кремъл ще се стресне от всичко това. Все пак обаче е факт, че Москва реагира раздразнено. А това означава, че руското ръководство се ядосва от непрекъснатите припомняния, че е откраднало територия.


Точно по тази причина кримските татари са трън в петата на кремълските управници. Защото като единствена група от населението на полуострова тъкмо те и досега не приемат анексията. Освен това съдбата на кримските татари опровергава историческите митове, с които Москва се опитва да докаже твърдението си, че има историческо право над Крим едва ли не от вечни времена.


Репресиите срещу кримските татари


Кримските татари се заселват на полуострова още преди руснаците и украинците, но през 1944 година Сталин нарежда да бъдат насилствено преселени в Централна Азия. До края на 80-те години на 20 век наследниците на Сталин отказват да ги върнат в изконната им родина. Всичко това показва истинското лице на хората, възхвалявани от обкръжението на Путин като исторически герои. Показва ги такива, каквито са били - престъпници.


Райнхард Везер, "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK