Защо ваксинираните срещу COVID-19 се заразяват: три обяснения

Защо ваксинираните срещу COVID-19 се заразяват: три обяснения

© Associated PressВ Съединените щати, където данните за епидемията от COVID-19 се събират и анализират редовно, почти всички хоспитализации и смъртни случаи от коронавируса са настъпили сред неваксинирани хора. Пробивите на ваксините (термин, използван за напълно ваксинирани хора, които дават положителен тест за COVID-19) са редки. Около 75% от починалите или хоспитализираните с COVID-19 след ваксинация, са от най-рисковата група над 65 години, според данни на американската здравна агенция Центрове за контрол и превенция на заболяванията.


Макар да смята, че са необходими повече изследвания върху пробивите на ваксини Световната здравна организация (СЗО), също отбелязва, че увеличаването на инфекциите със силнозаразния "Делта" вариант, паказва различна картина в страните с високо покритие с ваксинация и в тази, в които броят на ваксинираните е нисък, признавайки ефекта от имунизацията.


Все повече изследвания показват, че с времето имунитетът, създаван от ваксините срещу COVID-19 намалява, но все още няма достатъчно сигурни данни дали ще е необходимо периодично да се правят нови имунизации, както при грипния вирус, ваксините срещу коклюш, морбили или тетанус.
Експертите посочват три основни причини, поради които хората, които вече са ваксинирани срещу COVID-19 могат отново да се заразят с коронавируса: макар изключително високо ефективни, ваксините не защитават на 100 процента, липсата на достатъчно информация за продължителността на имунитета, който изграждат и мутацията на вируса, която непрекъснато създава нови варианти.


Ваксините не са 100% ефективни


Макар в лекарственото описание на коя да е от одобрените в Европа ваксини да е записано, че те се използват за превенция на COVID-19, клиничните изпитвания и данните от приложението на ваксините на практика, показват, че те не само имат различна защита, но и една и съща ваксина може да има една ефективност срещу заразяване, втора срещу симптомно протичане на инфекцията и трета срещу тежко прекарване на заболяването или смърт.


Резултатите от първоначалните изпитвания показаха различна степен на защита от 95% при "Бионтех"/"Пфайзер" и 94% при "Модерна" до 78% при "Астра Зенека" и 63% при "Джонсън и Джонсън".


Това, което често се пропуска е да се направи разликата между предпазване от заразяване и избягване на нуждата от болнично лечение. Според известните до момента данни повечето от одобрените в Европа ваксини не отслабват съществено по отношение на предпазване от тежко протичане и смърт от COVID-19.

"От известните ни ваксини само една част защитават изцяло от носителство. При много от тях причинителят може да бъде все пак пренесен, без да се развие болест", пише на "Фейсбук" страницата си д-р Аспарух Илиев, инфекционист от Университета в Берн, Швейцария.


"Много от причинителите (били те вируси или бактерии) се намират по лигавиците, а там имунитетът изисква специфични антитела, например, които не винаги са налични или в достатъчно количество. Т.е. в телесните течности (например в кръвта) имаме достатъчно защита (прословутите антитела), но по-лигавиците по-малко", обяснява Илиев, който е ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка.


"Делта" ефектът


Английско проучване, публикувано през май, установи, че ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" е 88% ефективна за предотвратяване на симптоматично заболяване от "Делта" варианта. Срещу "Алфа" (британският) варианта, тя показваше 93% защита от поява на симптоми. Изследователите установиха, че две дози от ваксината на "Астра Зенека" предпазват от развитието на симптоми при 60% от хората срещу "Делта" варианта и 66% при "Алфа" мутацията. И при двете ваксини защитата срещу симптоматична инфекция при "Делта" и "Алфа" вариантите е 33%, ако е поставена само една доза.


"Докато при оригиналния вариант на COVID-19 наличните ваксини значително намаляват разпространението, при "Делта" варианта ваксинираните безсимптомно разпространяват много вируси, почти еднакво с неваксинираните. Това не е добра новина и показва, че вероятно, въпреки ефективността на ваксините в сегашния им вид, като защита срещу тежката клиника на "Делта" варианта, за да намалим разпространението и пробивите в имунитета, ще ни трябва напасване на ваксините", пояснява във "Фейсбук" пост д-р Илиев. В същото време той напомня, че три от четиримата производители на одобрени в Европа ваксини вече изпитват производители модифицирани за новите варианти молекули.


Испанци чакат във ваксинационен център в Памплона да минат 15 мин след поставянето на инжекцията. Испания има най-голям обхват ваксинирани срещу COVID-19 сред петте европейски държави с най-много население

© Associated Press

Испанци чакат във ваксинационен център в Памплона да минат 15 мин след поставянето на инжекцията. Испания има най-голям обхват ваксинирани срещу COVID-19 сред петте европейски държави с най-много население


В момента СЗО наблюдава девет варианта на коронавируса, които имат потенциал да избегнат защитата на ваксините или още повече да ускорят инфекциите, най-новият от тях - "Мю" беше добавен преди седмица. Засега никой сериозен учен не се наема да предвижда в каква посока ще мутира вируса, но все повече са гласовете, които предупреждават, че той ще остане в човешката популация и след овладяване на пандемията ще продължи да предизвиква ендемични огнища.


Решение ли е третата доза?


Проучване, финансирано от фармацевтичната компания "Пфайзер", публикувано през юли, показа, че ефикасността на ваксината ѝ е най-висока между първата седмица и втория месец след получаване на втората доза, достигайки 96.2%. След това обаче тя намалява средно с 6% на всеки два месеца. Четири до шест месеца след втора доза, ефективността падна до около 84%.


Друго, британско проучване, направено сред повече от един милион напълно ваксинирани хора и публикувано през август, установи, че защитата на ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" пада от 88% на 74% след четири-пет месеца от поставянето на втората доза. При "Астра Зенека" се наблюдава същата тенденция - от 77% след първия месец от пълната ваксинация, до 67% четири-пет месеца по-късно. В същото време американската компания "Модерна" съобщи, че според нейните данни шест месеца след приключване на ваксинацията имунитетът намалява с процент от първоначалните 94%.


Тъй като ваксините бяха одобрени за употреба в края на декември и дори през февруари и март, ще е необходимо още време, за да се натрупат данни за продължителността на защитата, която те дават.


Изпълнителният директор на "Бионтех" Угур Шахин от месеци предупреждава, че трета, усилваща имунитета доза ще е необходима. Не всички учени са на неговото мнение предвид липсата на достатъчно категорични данни за намаляването на ефективността на ваксината за избягване на хоспитализация и смърт.


Като се позоваха именно на липсата на пълни доказателства двете медицински агенции на ЕС - ЕМА и ECDC, препоръчаха преди седмица бустерните дози само за най-възрастните и за хората с отслабен имунитет. Но много държави, включително Германия, Франция, Италия, Чехия, Унгария, Израел и САЩ вече обявиха или започнаха поставянето на трета доза. Израел отвори програмата за реваксинация към цялото си население, докато САЩ ще вземе решение дали да разшири кръга от хората с отслабен имунитет и към други категории. В Израел, където трета доза от ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" вече е поставена на над 1 млн. души се смята, че тя намалява наполовина вероятността от тежко протичане на COVID-19 спрямо хората, които са ваксинирани две дози.


Уроците от Израел


Израел се прочу с една от най-бързите ваксинационни кампании в света, но вече е изпреварен от десетки държави, които успяха да имунизират по-висок процент от жителите си. С 58% от пълнолетните напълно ваксинирани, епидемиолозите са категорични, че обхватът на имунизираните в Израел не е достатъчен, за да бъде избегната нова вълна. И тя се случи - от юли броят на новите случаи нараства стръмно и в момента е около 7500 дневно при 9.5 млн. население.Неваксинираните подклаждат разпространението на вируса при почти пълно премахване на ограничителните мерки.


По данни на Министерството на здравеопазването, процентът на тежки случаи сред неваксинирани хора на възраст над 60 години (178.7 на 100 000 население) е девет пъти по-висок от този сред напълно ваксинираните от същата възрастова група. При хората под 60 г. процентът на тежки случаи (3,2 на 100 000) сред неваксинираните е малко повече от двойно по-висок, отколкото при връстниците им с две дози ваксина.


Израелски медик кани пациент за поставяне на бустерна доза, след като страната отвори кампанията за всички желаещи да подсилят имунитета си, на фона на рекорд от нови инфекции

© Associated Press

Израелски медик кани пациент за поставяне на бустерна доза, след като страната отвори кампанията за всички желаещи да подсилят имунитета си, на фона на рекорд от нови инфекции


Лошата новина, казват лекарите, е, че половината от тежко болните пациенти с COVID-19, които са хоспитализирани, са били напълно ваксинирани преди пет и повече месеца. Повечето от тях са на възраст над 60 г. и имат съпътстващи заболявания. Тежко болните, които са неваксинирани, са предимно млади, здрави хора, чието състояние се влошава бързо.


И въпреки, че средният дневен брой на новозаразени в Израел се е удвоил през последните две седмици и се е увеличил около десет пъти от средата на юли, в болниците има 600 пациенти на интензивно лечение. като се доближи до броя по време на пика през зимата.


Професор Еял Лешем, специалист по инфекциозни болести в Медицински център "Шеба", който лекува пациенти с COVID-19, казва пред американската тв Си Ен Би Си (CNBC), че макар случаите да се увеличават, процентът на тежки заболявания остава "значително по-нисък" от предходните вълни. Според него причината е че ваксинираните сред по-възрастните израелци са близо 78% и че над 1 млн.души вече са получили бустерна доза.


"Тежкото протичане на заболяването при ваксинираните е около една десета от това, при неваксинираните, което означава, че ваксината е все още над 90% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване", казва Лешем.


Зависимостта се наблюдава и в други държави, сред които в Исландия. Там броят на новите случаи рязко започна да се покачва от юли. В момента при 74% ваксинирани има 559 активни случая (97 на 100 хил. жители) и само 8 от тях (1.4%) са отбелязани като тежки.


В европейската отличничка във ваксинациите - Малта, където 90.3% от населението е напълно ваксинирано, активни случая на коронавирусна инфекция са 722. 29 от тях се лекуват в болници. Двама пациенти са в реанимация.


Имат ли алтернатива ваксините?


Дори скоро да бъде открито лекарство срещу COVID-19, то ще е твърде скъпо, за да може масово да се предлага поне на първо време. До него ще имат достъп само най-рисковите групи, докато ваксините ще стават все по-достъпни с увеличаването на капацитета на производителите им. Освен това експертите предупреждават и че противовирусните препарати още не са толкова успешни срещу вирусите, колкото антибиотиците срещу бактериите. Докато дори безспорно да бъде доказано, че ефективността на ваксините намалява с времето, тя може да се подобри чрез бустери, чрез смесване на различни видове ваксини и чрез създаването на нови.


Според д-р Илиев обаче ваксините са само част от отговора, като търпението и спазването на ограничения като носене на маски, спазване на дистанция, неприсъствено обучение и хоум офис работа по време на епидемична вълна, могат да запазят здравната система от прегряване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Четвърто обяснение:
  Защото не са точно ваксини, и не са точно тествани, и не са точно раработени с цел да изчезне пандемията.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Разстроено

  Единственото на което можеш да повярваш със сигурност е, че не е отминало достатъчно време от стартирането на масовото ваксиниране по света (януари-февруари т.г.), така че да може сигурно да се установи дали и с колко намалява ефикасността на ваксината.
  Останалото са чисти хипотези.
  Много гаден се оказа този ковид!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#1] от "buggie":

  Очевидно говорш за руската ваксина, но ние сме в Европа и тя не ни интересува.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Никой не публикува информация за преболедувалите. Никоя държава не предлага ваксинационен сертификат за лица с голямо количество антитела, които явно са преболедували вируса, а също и са по-безопасни при общуване от ваксинираните. Всички изследвания и идеи са, как, кога и по колко големите фармации да продължат да печелят. Убеден съм, че ако преди ваксинация, изследваха лицето за антитела и му казваха - ти имаш антитела и ще ти издадем сертификат, или ти нямаш антитела, ще те ваксинираме и ще ти издадем сертификат, вече ковида щеше да е преодолян.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#3] от "iazdakaja":

  Интересно , в статията въобще не де дпоменава руската.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  > че не е отминало достатъчно време от стартирането на масовото
  > ваксиниране по света (януари-февруари т.г.), така

  Не че нещо ама в Израел разправят точно обратното (и в статията го пише) - при тия дето са се боцкали януари-февруари към момента ситуацията е сходна с тия дето не са се боцкали изобщо.

  Щото дори тия дето са разработили 'ваксините' не знаели колко време ще работят:

  > липсата на достатъчно информация за продължителността на имунитета

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  > ти имаш антитела и ще ти издадем сертификат,
  > или ти нямаш антитела, ще те ваксинираме

  Не можем да оставим всеки да си прави каквито си иска антитела срещу КОВИД. Антителата трябва да са сертифицирани и одобрени от съответната инстанция на народната власт.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Всеки, който пише по форуми и социални мрежи или убеждава своите близки, че ваксините са неефективни, опасни или че вирус няма/не е опасен, може би е отнел човешки живот. Замислете се дали да пишете/говорите глупости по темата, защото буквално съдействате на смъртта. Ваксините доказано увеличават десетки пъти шанса за оцеляване след среща с коронавируса, особено при рисковите групи. В момента в България се провежда брутален естествен подбор между неваксинираните. По данни на здравните власти в стараната в последните седмици почти 100 % от умиращите от Ковид в България НЕ СА ваксинирани.

 9. 9 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Никой не публикува информация за преболедувалите. Никоя държава не предлага ваксинационен сертификат за лица с голямо количество антитела, които явно са преболедували вируса, а също и са по-безопасни при общуване от ваксинираните. Всички изследвания и идеи са, как, кога и по колко големите фармации да продължат да печелят. Убеден съм, че ако преди ваксинация, изследваха лицето за антитела и му казваха - ти имаш антитела и ще ти издадем сертификат, или ти нямаш антитела, ще те ваксинираме и ще ти издадем сертификат, вече ковида щеше да е преодолян.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Изключително смислено мнение, само не смятам, че тестовете за антитела показват по-вярно от ПСР тестовете..

 10. 10 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  Пак ни финтират с 1 статийка за К19, междинка,
  преди сводката с таблички и графики... 😀

 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  В момента СЗО наблюдава девет варианта на коронавируса, които имат потенциал да избегнат защитата на ваксините или още повече да ускорят инфекциите, най-новият от тях - "Мю" беше добавен преди седмица. Засега никой сериозен учен не се наема да предвижда в каква посока ще мутира вируса, но все повече са гласовете, които предупреждават, че той ще остане в човешката популация и след овладяване на пандемията ще продължи да предизвиква ендемични огнища.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Представете си,
  с какви още фантасмагорични обяснения
  предстои да ни забаламостват!


  А що се отнася до въпроса:


  Защо ваксинираните срещу COVID-19 се заразяват отново: три обясняния
  —цитат от коментар 0 на заглавие  Ами, защото "пЛандемията" с "ковид-19"
  трябва да продължи!
  Ако кажат, че не се "заразяват",
  то всичко ще приключи за няколко месеца!
  А сега е ясно, че трябва пак да "стягаме коланите"!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=zCBNwGHPZ2M на 33 секунда е отговорът на въпроса от заглавието

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Аерозолна ваксина би защитавала повече от заразяване, докато сегашните предпазват от сериозно заболяване.
  И не е края на света ако трябва периодично да се подсилва имунитетас нова доза, още повече ако е изменена според новите варианти.
  Нова доза, нов чип!

 15. 15 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#12] от "У Чен":

  Приятел, разбирам ерудицията ти да наричаш случайни хора във форума както си искаш. Но, само да ти кажа че не по случайност имам медицинско образование и знам малко повече от теб по темата.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ваксините най-вероятно спасяват животи, а те отнемат. Проблемът беше, че обърнаха всичко на политика и пари. Вместо да се направи всичко възможно да се ваксинират застпашените хора, които сега умират, цялата информационна кампания бе да убеждават преболедували и млади хора да се ваксинират. Всичко е тенденциозно с основна цел продажби, разбрахме вече финансовите резултати на Файзер...

 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#15] от "buggie":

  че не по случайност имам медицинско образование
  🙈🙈🙈
  Случайност?
  🐒🐒🐒🐒
  Кои ли са ти случайните пациенти?
  Обясняваш ли им колко са лоши ваксините?
  Лекуваш ли с конски хапове?
  С белина?
  Обясняваш ли им за конспирациите? За чиповете?
  На дежурство лъхваш ли по бутилка?
  Подкупчета от брад’чедите падат ли?
  Стана ли и то брад’чед?
  🐒🐒🐒🐒🐒🐒

 19. 19 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 122 Любопитно
 20. 20 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#13] от "Anton Andonov":

  33 секунда
  -
  Пише VHS на единия ТВ? 👀🙄

 21. 21 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#15] от "buggie":че не по случайност имам медицинско образование🙈🙈🙈Случайност?🐒🐒🐒🐒Кои ли са ти случайните пациенти?Обясняваш ли им колко са лоши ваксините?Лекуваш ли с конски хапове?С белина?Обясняваш ли им за конспирациите? За чиповете?На дежурство лъхваш ли по бутилка?Подкупчета от брад’чедите падат ли?Стана ли и то брад’чед?🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  —цитат от коментар 18 на Таралеж


  ако под конски хапове разбирате Инвермектина, високата ви квалификация ви дава да знаете, че това е лекарство, за което е дадена Нобелова награда преди няколко години за открието, че лекува добре хора... Но тъй като Партията и правителството напоследък не гледат с добро око на нобелисти и на образовани хора въобще, може като лоялен следовник на новата вяра да сте пропуснали факта.

 22. 22 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  До коментар [#16] от "Таралеж":


  До коментар [#11] от "vagabond66":А сега е ясно, че трябва пак да "стягаме коланите"!🐒🐒🐒🐒Световната конспираци продължава, а?Стягайте коланите, разхлабвайте трите мозъчни гънки!🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  —цитат от коментар 16 на Таралеж


  "Мозъчните гънки" ще ги разхлабва,
  който ги има!
  Който ги няма, няма и какво да разхлабва!

 23. 23 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Малко извадки от статията :

  "Докато при оригиналния вариант на COVID-19 наличните ваксини значително намаляват разпространението, при "Делта" варианта ваксинираните безсимптомно разпространяват много вируси, почти еднакво с неваксинираните.

  и по-надолу :

  Уроците от Израел

  С 58% от пълнолетните напълно ваксинирани, епидемиолозите са категорични, че обхватът на имунизираните в Израел не е достатъчен, за да бъде избегната нова вълна. И тя се случи - от юли броят на новите случаи нараства стръмно и в момента е около 7500 дневно при 9.5 млн. население.Неваксинираните подклаждат разпространението на вируса при почти пълно премахване на ограничителните мерки

  Ясно !!!

 24. 24 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 981 Весело

  [quote#9:"BloodSport"][/quote]

  Смесваш нещата,,,
  ПСР - те показват , че пълен с вируси , а антигенните , че се си пълен с антивирусни клетки !!!

 25. 25 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  междувременно РЗИ-то на Америка най-накрая почнА разследване на това, защо има многобройни оплаквания при жени, че е нарушен менструалния им цикъл след ваксиниране - но най-вероятно ще се окажа, че психологическият стрес е виновен

 26. 26 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Ковид пандемията, както и масовото отношение към ваксинирането у нас демонстрира отлчно факта, че българите са най-умния народ (ако не в света, то поне в Европа).

  Което от своя страна обяснава защо България е най-богатата, успешна и влиятелна държава - пак ако не в света, то поне в Европа.

 27. 27 Профил на Krasimir Trapchev
  Krasimir Trapchev
  Рейтинг: 66 Неутрално

  "Тежкото протичане на заболяването при ваксинираните е около една десета от това, при неваксинираните, което означава, че ваксината е все още над 90% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване", казва Лешем

  От статията. Данни. Не че данните са нещо важно, но ми беше скучно и ми се стори забавно да ги "пейстна" тук.

  П.С. Случайно, нямам медицинско образование. Може пък да е интересно някой с такова да ги разтълкува. Данните.

 28. 28 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  Дрън дрън, във всички нормални държави сертификат се получава, ако си ваксиниран или преболедувал. Въпросът е само да докажеш, че си го изкарал преди по-малсо от 6 месеца и получаваш същия сертификат, като ваксинираните.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  До коментар [#9] от "BloodSport":

  ПСР са същите, затова се прави изследване за клетъчен имунитет, и "мачът свършва".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Накрая ще се окаже, че тези ваксини са като класическите антигрипни ваксини, помагат, но не винаги. И най-удачното е да се приемат в навечерието на т. нар. "грипен" сезон - в края на септември, октомври, а не през юни или юли.
  И че може и без.

 31. 31 Профил на Denim
  Denim
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Защо само с буквите от гръцката азбука се отбелязват т.н. мутаций. Защо не и с цифри !

  Den i nost
 32. 32 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Ковид пандемията, както и масовото отношение към ваксинирането у нас демонстрира отлчно факта, че българите са най-умния народ (ако не в света, то поне в Европа).Което от своя страна обяснава защо България е най-богатата, успешна и влиятелна държава - пак ако не в света, то поне в Европа.
  —цитат от коментар 26 на xhi13317223


  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;
  Номер 1 , без никакви съмнения !
  Но спрямо отношението към ваксинацията нещо не се връзва .
  Хората около мен , включая близки и далечни роднини , приятели от цялата страна и 4-5 пребиваващи по над 9 месеца в чужбина , са над 50% с ваксина . Около 200 човека грубо казано .В същото време официалната статистика сочи някакви мижави 20% . Не вярвам !

 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "...От статията. Данни. Не че данните са нещо важно, но ми беше скучно и ми се стори забавно да ги "пейстна" тук.

  П.С. Случайно, нямам медицинско образование. Може пък да е интересно някой с такова да ги разтълкува. Данните...."

  Данни. Проценти. Предположения. Прекалено много хора се намесиха, положиха се прекалено много усилия, вече втора година. Само и само за да пробутват тестовете и ваксините си. Чак пък толкова грижи? Нещо не ми се вярва. Един път сериозно закъсах, и хукнах да търся лечение в чужбината. Там не ми излезе по-скъпо!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  До коментар [#29] от "hamiltonf":


  До коментар [#9] от "BloodSport":ПСР са същите, затова се прави изследване за клетъчен имунитет, и "мачът свършва".
  —цитат от коментар 29 на hamiltonf


  Кой мач е свършил?!?
  По всичко личи, че "мачът"
  скоро няма да свърши!

 36. 36 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  Приятел, разбирам ерудицията ти да наричаш случайни хора във форума както си искаш. Но, само да ти кажа че не по случайност имам медицинско образование и знам малко повече от теб по темата.
  —цитат от коментар 15 на buggie


  Силно се съмнявам да имаш медицинско образование. Като имаш такова, кажи какво са като не са ваксини и какво не е изпитвано при тестването им?

 37. 37 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#36] от "У Чен":

  ще те затапи, че тъй като вкарват иРНК в клетката са 'препарати'. Думичката звучи много софистицирано.

 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Основната причина е, че ваксинираните вярват на пропагандата, че ваксините помагат и губят всякаква предпазливост.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#37] от "Perkele":
  Силно се съмнявам. Най-малкото говори общо и за векторните ваксини включително.

 41. 41 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 392 Весело

  "..ваксинираните безсимптомно разпространяват много вируси, почти еднакво с неваксинираните"
  Отне им малко време на специалистите, но им увряха главите най-сетне.
  Сега боцнат, безсимптомно ще предава на боцнат, а той на друг боцнат и т.н., и край няма...е, има..докато не мине през всички по два-три пъти.

 42. 42 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 235 Неутрално

  В началото на пандемията, в един друг форум имаше всезнайко (още е там), за когото аргумент че всичко е дирижирано беше, че няма ваксини. Е, направиха ваксини. Сега мантрата дето я пее е, че ваксините се произвеждат оф 'фарма-мафията'.

  Няма угодия.

 43. 43 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 235 Неутрално

  "..ваксинираните безсимптомно разпространяват много вируси, почти еднакво с неваксинираните" Отне им малко време на специалистите, но им увряха главите най-сетне.Сега боцнат, безсимптомно ще предава на боцнат, а той на друг боцнат и т.н., и край няма...е, има..докато не мине през всички по два-три пъти.
  —цитат от коментар 41 на sfl32583434


  колко бързо медиите (нарочно?) заравиха да пишат, че неваксинираните БЕЗСИМПТОМНО (в началото) са преносители на заразата. Важното е да става каша от новини и 'послания'.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  До коментар [#35] от "vagabond66":

  За клетъчният имунитет става дума, и за това дали и го прекарал.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "...при "Делта" варианта ваксинираните безсимптомно разпространяват много вируси, почти еднакво с неваксинираните. Това не е добра новина и показва, че вероятно, въпреки ефективността на ваксините в сегашния им вид, като защита срещу тежката клиника на "Делта" варианта, за да намалим разпространението и пробивите в имунитета, ще ни трябва напасване на ваксините"

  Служебните лица защитават единствено евроатлантическото достойнство. И при комунизЪма тъй беше.
  Проблем е само, че пропагандната машина почва да се задъхва. Щото не става само с пропаганда, трябват и успехи.

 47. 47 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Ваксините най-вероятно спасяват животи, а те отнемат. Проблемът беше, че обърнаха всичко на политика и пари. Вместо да се направи всичко възможно да се ваксинират застпашените хора, които сега умират, цялата информационна кампания бе да убеждават преболедували и млади хора да се ваксинират. Всичко е тенденциозно с основна цел продажби, разбрахме вече финансовите резултати на Файзер...
  —цитат от коментар 17 на uchuden


  Глупости, ама ПЪЛНИ глупости. Ако имаше някаква информационна кампания в България, то тя със сигурност убеждаваше именно в това да се ваксинират т. нар. рискови групи.

  Първо нямаше Ковид и всичко беше конспирация, ся като видяхте, че хората измират, изведнъж почнахте да сипете скептицизъм срещу ваксините и да обожествявате преболедувалите. Същите хора сте.

 48. 48 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#40] от "У Чен":

  аз се опитах веднъж да обясня на един много 'съмняващ се във всичко', че това е все едно се прави трансфекция на клетките. Ма не хвана дикиш.

 49. 49 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#26] от "xhi13317223":

  Може и да не е най-успешната в момента, но е най-старата...

 50. 50 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Като всеки един продукт трябва да си мине тестов период (едно 5-6 или 10 години) и тогава ще е бетон ваксината!

 51. 51 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ако бяха започнали с подобни статии още в самото начало, положението с процентите днес щеше да бъде съвсем различно.

 52. 52 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Убеден съм, че ако преди ваксинация, изследваха лицето за антитела и му казваха - ти имаш антитела и ще ти издадем сертификат, или ти нямаш антитела, ще те ваксинираме и ще ти издадем сертификат, вече ковида щеше да е преодолян.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Ама че "логика". И с какво преболедувалия неваксиниран разпространява по-малко вируса от преболседувалия-ваксиниран. Тва, дето го казваш е абсолютен нон-сенс, ама гледам тукашните масово ти поставят плюсчета, без изобщо да се усетят каква глупост е изречена.

  Защо просто не се ваксинирате, вместо да умувате. Няма да го измислите, разберете. Не сте ВИЕ гениите на таз земя. Слушайте експертите и подредете живота си спрямо това. Ще е много по-лесно.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Все повече изследвания показват, че с времето имунитетът, създаван от ваксините срещу COVID-19 намалява, но все още няма достатъчно сигурни данни дали ще е необходимо периодично да се правят нови имунизации, както при грипния вирус, ваксините срещу коклюш, морбили или тетанус."

  Има ли изобщо още съмнения, че ваксините срещу COVID-19 ще се правят периодично по модела на грипния вирус (където се правят ежегодно)!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Засега никой сериозен учен не се наема да предвижда в каква посока ще мутира вируса, но все повече са гласовете, които предупреждават, че той ще остане в човешката популация и след овладяване на пандемията ще продължи да предизвиква ендемични огнища."

  Това беше ясно още преди месеци. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  В началото на пандемията, в един друг форум имаше всезнайко (още е там), за когото аргумент че всичко е дирижирано беше, че няма ваксини. Е, направиха ваксини. Сега мантрата дето я пее е, че ваксините се произвеждат оф 'фарма-мафията'.Няма угодия.
  —цитат от коментар 42 на Perkele


  """"""""""""""""""""""""""""""
  Ако Вие, аз и всички останали интернет папагали като нас спрем да ''обикаляме '' форумите и да коментираме тема по която очевидно НИКОЙ в света не е ДОСТАТЪЧНО компетентен , до този момент можеше да е с 10-ина процента по-слаба тази пандемия .

 57. 57 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Четвърто обяснение:Защото не са точно ваксини, и не са точно тествани, и не са точно раработени с цел да изчезне пандемията.
  —цитат от коментар 1 на buggie


  Точно ваксини са и са тествани! Едната даже има вече пълно одобрение от ФДА в щатите. Даже и тази ви антиваксърска опорка отпада.

 58. 58 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  От тая статия ми идва на ум само едно нещо - благодарност към едно-времешните медици - Добре, че ваксината срещу туберкулоза не е като тази срещу ковид!

 59. 59 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  От тая статия ми идва на ум само едно нещо - благодарност към едно-времешните медици - Добре, че ваксината срещу туберкулоза не е като тази срещу ковид!
  —цитат от коментар 58 на 4u4o


  Ауу, ваксината си е същаъа, ама тогава не е имало интернет, "спецовете" да разпространяват конспиративни теории. Не, че не успяха да го направят със задна дата за традиционните ваксини за деца де.

 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Факт е, че в държавите с по-голям процент ваксинирани смъртността е по-ниска.
  Това е и благодарение на масовата ваксинация, а и благодарение на това, че все пак вече има лекарства за облекчаване на състоянието и предпазване от усложнения.
  Винаги е имало и има хора, които отричат постиженията на съвременната медицина. Ако ставаше дума за незаразни заболявания, да се лекуват както си искат щом не застрашават живота и здравето на другите.
  Пълнолетните са в правото си да вземат решения за собствения си живот. Лично аз познавам двама души, опитали се да се излекуват от рак с нетрадиционни средства. Е, резултатът беше трагичен.

 61. 61 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#55] от "Иво":

  "Засега никой сериозен учен не се наема да предвижда в каква посока ще мутира вируса"

  Шефът на "Пфайзер" изказа предположение, но не го отразиха хич. Беше нещо такова: Неминуемо вирусът ще мутира към форма, неуловима за ваксините. ВСИЧКИ (?) сме убедени в това.

 62. 62 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Целият проблем драги ми смехурковци е, че процентите, които цитирате, са съизмерими с процентите при неваксинираните. Пояснявам, ваксините били 95% ефективни срещу тежко протичане или смърт. Ами то и при неваксинираните под 5% са с тежко протичане или смърт.
  А това с 33% защита при една доза изобщо няма да го коментирам

 63. 63 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#47] от "Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  Абе, каун, вилкам ти каун, щото не ти знам името, ама точно си асковски каун!
  То в статията по -горе му казват, че ваксините са бошлаф и не пазят от нищо, още повече ваксинираните разнасят зарази, ама той едно си знае :
  Ваксинирайте се , щото...
  Събрали се умовете от цял свят и спретнали ваксина, а вие и намирате кусур!
  Ми да спретнаха ваксина за 3 месеца, нито изпитания е минала, нито нищо, ама давай да се боцкаме.
  Кой оживее , оживее след това.
  Важното е да се защитава правата линия на партията, нали!
  Така е с кауните -дали по форуми, дали в президентството все са си кауни!

  пп. Каун викат в хасковско на пъпешите.

 64. 64 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#60] от "pamela":

  Ама сигурна ли си в тази работа? Я погледни смъртността в Намибия, Индонезия, Филипините и сравни с ЕС и САЩ и пак помисли

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#60] от "pamela":

  Факт е, че в държавите с по-голям процент ваксинирани смъртността е по-ниска.....

  __________
  Не , не е факт , твоя заблуда!

 72. 72 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  При положение, че ваксините са безвредни, глупакът си единствено ти.

  __________________________
  При положение , че са безвредни, ама не са !
  Така че...

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Интересно как сега всячески лъжат че не било доказано, че ваксините намалявали тежкото протичане и смърт, напротив доказано е от статистиката със смъртността, тя е пъти по-висока сред по-слабо ваксинирани страни като България. Основната причина да лъжат е че искат все още да не се говори за трета доза, ами да ваксинират с първа и втора в Африка.

  -voxy
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#57] от "T.M.":

  Точно ваксини са и са тествани
  ____________________
  Точно ваксини не са и не са тествани хич даже!
  Кога ги създадоха, кога мина 5-10 годишен период на тестване???

 77. 77 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#8] от "ausbilder":

  Човешки животни отнеха онези изработили вируса, които първо заблуждаваха света как китаец го е лапнал с прилепа, а сега как ще го утрепят с рестрикции и бизнес-ваксинации.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Интересно как сега всячески лъжат че не било доказано, че ваксините намалявали тежкото протичане и смърт, напротив доказано е от статистиката със смъртността, тя е пъти по-висока сред по-слабо ваксинирани страни като България. Основната причина да лъжат е че искат все още да не се говори за трета доза, ами да ваксинират с първа и втора в Африка.
  —цитат от коментар 74 на voxy


  Не, приятелю. Основната причина е, че това са същите главанаци, според които или Ковид нямаше, или беше като обикновен грип, или не трябваше да има мерки. Сега видяха, че Ковид има, че не е обикновен грип, но тъй като човек трудно си признава, че е сгрешил, се заеха да сеят съмнения против ваксините. Забележете, че същите тези хора, уж смятат, че ваксините не работят, но това не ги кара, примерно, да заключат, че мерките трябва да се продължат, а напротив - хем ваксините са безполезни, според тях, хем обаче мерки не трябва да има. Това е защото в главите им е пълна конспиративна каша и единственото, което знаят е, че са опозиция на това, което медицината им казва.

 81. 81 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Всеки, който пише по форуми и социални мрежи или убеждава своите близки, че ваксините са неефективни, опасни или че вирус няма/не е опасен, може би е отнел човешки живот. Замислете се дали да пишете/говорите глупости по темата, защото буквално съдействате на смъртта. Ваксините доказано увеличават десетки пъти шанса за оцеляване след среща с коронавируса, особено при рисковите групи. В момента в България се провежда брутален естествен подбор между неваксинираните. По данни на здравните власти в стараната в последните седмици почти 100 % от умиращите от Ковид в България НЕ СА ваксинирани.
  —цитат от коментар 8 на ausbilder


  ++++

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 82. 82 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Кое не ви стана ясно, бе?
  Че "ваксините " не предпазват от заболяване, че "ваксините " не предпазват от разнасяне на заразата ЛИ?
  Кое точно не ви е ясно, та се пънете още със тази мантра:
  " ваксинирайте се"!?

 83. 83 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Кое не ви стана ясно, бе?
  Че "ваксините " не предпазват от заболяване, че "ваксините " не предпазват от разнасяне на заразата ЛИ?
  Кое точно не ви е ясно, та се пънете още със тази мантра:
  " ваксинирайте се"!?

 84. 84 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Лошата новина, казват лекарите, е, че половината от тежко болните пациенти с COVID-19, които са хоспитализирани, са били напълно ваксинирани
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Хаир хабер! На 5 септември Неваксинираните юдеи в интензивно за сефте са повече от Ваксинираните. Можем да пишем заглавие с дебели букви "Повечето интензивни са Неваксинирани"
  https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/most-covid-patients-in-serious-condition-arent-fully-vaccinated-a-1st-in-current-wave/

  "Тежкото протичане на заболяването при ваксинираните е около една десета от това, при неваксинираните, което означава, че ваксината е все още над 90% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване"
  —цитат от коментар 0 на др Лешем


  Туй е некаква дохторска аритметика. В интензивно разпределението е 50/50 , или 300/300 по бройки. Ваксинирани/Неваксинирани общо в населението са 60/40. При 0% ефективност щяха да бъдат 60/40, или 360/240, при 100% ефективност щяха да са 0/600, при 90% - 36/564

  Юдеите са слаба ракия. В Канада са на крачка от Свещеното Число с 68,5% Ваксинирани. От поболелите се в неделя в Онтарио 64,4% Неваксинирани, 13% еднодозови (или полу-, или напълно, зависи с коя Ваксина) , 22,5% Ваксинирани. Има и още 8% дето не им се знае статуса
  https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/covid-19-ontario-september-5-2021-update-1.6165483


 85. 85 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5510 Неутрално

  Защото не са достатъчно ефективни.

 86. 86 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  [quote#21:"Anton Andonov"][/quote]

  Това са глупости. Точно пък въпросният продукт изобщо не е преминал през клиничните проучвания - нещо, което антиваксърите твърдите за ваксините. А то излиза точно обратното.

 87. 87 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#80] от "Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  Не, приятелю. Основната причина е, че това са същите главанаци, според които или Ковид нямаше, или беше като обикновен грип...
  _____________________________
  Главанак си ти, щото не вярваш, че коронката е обикновен грип!
  Даже по-малко заразен от обикновения грип.
  В България има 460 000 случая на заразени от Коронката, което е едва 5% от населението :)
  Голямата чума , дето коси навсякъде :)
  От тия 5% са с фатален край 18000 .(числото е спорно, щото "загинал от ковид с придружаващо заболяване -черепно -мозъчна травма, нали!)
  Или 0,2 % от народа, ама овикахте орталъка, все едно е погинал половината народ!
  Точно колкоро и от обикновен грип!

 88. 88 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Как така се заразяват, нали до вчера се цитираха "изследвания", които твърдяха, че 5% от чипираните се заразяват отново. Днес се твърди, че 50% от тях боледуват. Като гледаме Израел, как са цъфнали като майска роза, очевидно е, че минимум 80% от новозаразените са и чипирани, защото няма друго обяснение как без ваксини имаха по-малко болни отколкото сега. Доц. Мангъров каза, че е лекувал възрастни евреи напълно имунизирани, но тежко прекарали заболяването. А Беновска каза, че са въвели в статистиката починал от автомобилна катастрофа. Също както бебето вчера, починало от дехидратация, но иначе го пишат ковид....

  https://www.youtube.com/watch?v=9k2__2pvVto&t=20s

 89. 89 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#47] от "Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  В Америка може и да е имало, тук ти е бедна фантазията какво говорят възрастните хора за ваксините. По твоята логика за "първо беше" може да се построи така: първо беше "излизат ваксините, ваксинираме 50-60 % и забравяме за мерки и вирус", после беше "ваксините не пазят напълно и разпространяваш, но го караш леко", после беше "ваксините ще трябва да бустват и да се бият през определен период", към момента е "ще има периоди, въпреки васкинацията, да се налагат и мерки"...

 90. 90 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Като всеки един продукт трябва да си мине тестов период (едно 5-6 или 10 години) и тогава ще е бетон ваксината!
  —цитат от коментар 50 на bretschneider


  Всички ваксини в началото са били "нов продукт" и винаги е имало хора, които са били скептични и против тези нови "препарати". Ваксината против бубонна чума например е разработена за 3 месеца около 1900-та година. Няма причина в днешно време да не може да се разработи даже още по-бързо ваксина (при новите технологии). Историята си се повтаря и то за н-ти път.

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#61] от "Араламбене му е майката":

  Така беше, аз също си го спомням това негово изказване.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Целият проблем драги ми смехурковци е, че процентите, които цитирате, са съизмерими с процентите при неваксинираните. Пояснявам, ваксините били 95% ефективни срещу тежко протичане или смърт. Ами то и при неваксинираните под 5% са с тежко протичане или смърт. А това с 33% защита при една доза изобщо няма да го коментирам
  —цитат от коментар 62 на uq


  Само дето или не си разбрал как се стига точно до тези 95% ефективност или нарочно изкривяваш истината. Тези 95% са спрямо контролната група, които са неваксинирани! Т.е. ако при неваксинираните има 5% шанс за тежко прекарване на болестта, то при ваксинираните този 5% шанс е намален с 95%, т.е. шансът сред ваксинираните за тежко прекарване пада до 0.25%.

 93. 93 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  И най-налудничавата пропаганда не би си позволила да обяви , че сезонните грипове са изчезнали, ама ковидистите и до там стигнаха!
  Какво отчита великия ви ПСР тест, бе - хрема , настинка, мензис? Какво бе?

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#89] от "uchuden":

  Говорят това, което обстоятелствата налагат. Това, че се променят нещата не значи, че нещата, които говорят не са верни, нали така? Говорим за лекари и биолози, не ясновидци. Апропо, в България съм.

 96. 96 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#92] от "T.M.":

  шансът сред ваксинираните за тежко прекарване пада до 0.25%.
  ________________
  Това иди го кажи на израелците или на англичаните, щото там нали 0,25%....

 97. 97 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#95] от "Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ":


  Апропо, в България съм.
  ______________
  Не , в Русия си!

 98. 98 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До 67:"Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ"...При положение, че ваксините са безвредни, глупакът си единствено ти..."

  Безвредни? Лично аз имам позната, отишла си 10 дена след първата ваксина. 3 тромба + двустранна пневмония. И няколко познати, с по 3 дена на легло с висока температура, и куп други неприятности. Ако и на това казваш безвредно, голЕм си гениЙ! Ваксината е добра придобивка, но трябва да си луд да ти я поставят на улицата, входа на парка, или преди да се качиш на метрото...

 99. 99 Профил на русофил=ПРЕДАТЕЛ
  русофил=ПРЕДАТЕЛ
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Да се спори дали ваксините помагат или спасяват от смърт е като да се спори дали спирачките на автомобила помагат и предотвратяват смърт!Е,не винаги помагат,биха казали некои!

  МИЗЕРИЯТА Е ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНА на РУСОФИЛИСТИЯТА!
 100. 100 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Всеки, който пише по форуми и социални мрежи или убеждава своите близки, че ваксините са неефективни, опасни или че вирус няма/не е опасен, може би е отнел човешки живот. Замислете се дали да пишете/говорите глупости по темата, защото буквално съдействате на смъртта.
  —цитат от коментар 8 на ausbilder


  Така е, но ... това няма да стресне тези хора. Имам един добър познат, който плю против коронавируса от март 2020, че нямало такова нещо и т.н. В момента майка му е в болница с коронавирусна бронхопневмония. Дано да се оправи жената, но съм сигурен, че при първата ни среща, ще ме залее с някаква алтернативна теория какво точно е причинило състоянието й, каквото и да се е случило. Ей това е най-страшното при тези хора: като сектантство е и чист фанатизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK