Дания ще иска от някои мигранти да работят, преди да получат помощи

Дания ще иска от някои мигранти да работят, преди да получат помощи

© EC - Audiovisual ServiceПравителството на Дания е подготвило план, според който от някои мигранти в страната ще се изисква да имат поне 37-часова работна седмица, за да получават социални помощи. Става дума за тези, които се издържат основно от такива социални плащания в продължение на 3-4 години и не са усвоили датски на определено ниво, уточнява Би Би Си.


Министърът на труда Петер Хюмелгор заяви, че работата може да е всякаква - от почистване на плажовете от фасове до такава в компания.


Премиерката Метте Фредериксен заяви изрично, че промяната е насочена към жени "от незападен произход", живеещи на помощи. "Искаме да въведем нова трудова логика, според която хората ще имат задължение да дават своя принос и да са полезни за обществото, а ако не могат да си намерят редовна работа, ще трябва да поработят за помощите си. Твърде много години не правихме услуга на доста хора, като не изисквахме нищо от тях", обясни тя пред репортери.
Според правителството 60% от жените от Близкия изток, Северна Африка и Турция не работят. "Това е проблем, когато имаме силна икономика и бизнесът търси работна ръка, а имаме налице голяма група - предимно жени от незападен произход - които не са част от трудовия пазар", каза още Фредериксен.


Твърдата политика по въпросите на имиграцията и предоставянето на убежище от нейното правителство (на власт от 2019 г.) съвпадна с драстично намаляване на молбите за убежище. За първото полугодие на тази година те са 851, докато в пика на миграционната вълна през 2015 г. те бяха над 21 хиляди. Властите са си поставили за цел да постигнат нула молби.


Но новият план, който трябва да бъде одобрен от парламента, има и критици. Май Виладсен, говорителка на лявата "Единна листа на червено-зелените", коментира, че всичко може да свърши с "финансиран от държавата социален дъмпинг, изпращащ хората на някакви откачени работни места".


Мигранти, интервюирани от телевизия TV2 пред бюра по труда, казват, че премиерката "не знае изобщо за какво говори", защото жените, които тя има предвид, активно си търсят работа, но почти непрекъснато им отказват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK